Štěňata Welššpringršpaněla

Prodám Velššpringršpaněla - CHS Stříbrná tůje prodá štěňátko Welššpringršp...
DohodouElies
XXX.XXX.69.77
Náš půlroční divoch mě při hře škrábl zuby, trochu mi tekla krev. Je právě 14 dní po očkování proti vzteklině. Mohl mě nakazit?
Uživatel s deaktivovaným účtem
I kdyby měl týden před očkováním na vzteklinu... Tak snad přece poznáte, jestli měl vzteklinu. A že by bylo blbý, aby jí měl.
Vzteklýho psa by vám neočkovali, ale rovnou utratili a očkování by čekalo vás... A celkově by to teda byla mela. Vzteklej pes na území ČR.
To povinný očkování tu funguje právě proto, abyste se nemusela bát, že tu po škrábnutí zubem tu vzteklinu chytíte.
Tak já na to nevěřím, že tu vzteklina není, tedy ne na 100 %, klidně to nějaké zvíře donést může, ale máme to očkování, no... ale podívám se do očkováku a tam je např. Bioveta R a to je inaktivované.
Z čeho bych se měla nakazit?
Jinak... vzteklinu poznáte podle příznaků + pitvou. Tak si buď vygůglete, čím je ten pes očkovaný, nebo počkejte na pitvu.
napsal(a):
Tak já na to nevěřím, že tu vzteklina není, tedy ne na 100 %, klidně to nějaké zvíře donést může, ale máme to očkování, no... ale podívám se do očkováku a tam je např. Bioveta R a to je inaktivované.
Jinak... vzteklinu poznáte podle příznaků + pitvou. Tak si buď vygůglete, čím je ten pes očkovaný, nebo počkejte na pitvu.
A tak může, to nerozporuju. Ale nemyslíte, že kdyby se nám tu šířila vzteklina mezi štěňatama, byl by to už průser?
napsal(a):
on ten status zeme vztekliny proste se ale nerozdava jen tak z pleziru
Elies
napsal(a):
Náš půlroční divoch mě při hře škrábl zuby, trochu mi tekla krev. Je právě 14 dní po očkování proti vzteklině. Mohl mě nakazit?
Půlroční pes bude přeočkovaný, nikoli poprvé očkovaný. Takže jste v pohodě.
Pokud je poprvé očkovaný až v půlroce, buďte rád(a), že kousl poprvé Vás a ne někoho cizího.
Zoia
napsal(a):
Já teda žiju v tom, že vzteklina se očkuje až právě kolem půl roku?
Asi od 12 týdnů dál.
napsal(a):
on ten status zeme vztekliny proste se ale nerozdava jen tak z pleziru
To nevylučuje migraci zvířat. Poláci s tím mají docela trable a já je mám za rohem např. Ale já očkuji. Všichni neočkují, ale spoléhá se na dostatečné proočkování za celý život, ok. Akorát já si nějak u ničeho neřeknu 100 % - to je můj problém :-)
Zoia
napsal(a):
ze zakona musi byt pes ockovany nejpozdeji do ukonceneho 6. mesice
vakcina je aplikovatelná po 12.tydnu veku ( a ano jsou vyjimky i pro mladsi, ale jsou to vyjimky).
pokud se dava po 12.tydnu, nepreockovává se drive nez za rok.
napsal(a):
To nevylučuje migraci zvířat. Poláci s tím mají docela trable a já je mám za rohem např. Ale já očkuji. Všichni neočkují, ale spoléhá se na dostatečné proočkování za celý život, ok. Akorát já si nějak u ničeho neřeknu 100 % - to je můj problém :-)
az tady bude, verte, ze se to vsichni dozvime
Zoia
napsal(a):
Dle zákona od 6 m musí být pes naočkovaný. Do té doby se vzteklina očkuje různě. Moje vet ji očkuje zásadně sólo později, aby to pro organizmus štěněte nebyla taková zátěž. Můj byl očkovaný až někdy v 5 m, protože mezitím chytil slušný průjem bakteriálního původu a nakonec nešlo jinak, než nasadit ATB. Pak ho rozsekala odčervovací tableta, tak musel na očkování ještě počkat, až se srovná.
Můj vet neočkuje u štěňat všechno narát, vzteklinu očkuje později, ale ne až v půlroce.
v pátek jsme doočkovali kombinaci, ale na vzteklinu půjde Yoda až před půlrokem života. Takže stále očkován není a ještě dva měsíce nebude... Pokud vím, hodně veterinářů doporučuje vzteklinu očkovat mimo základní vakcinaci a posouvat až do vyššího věku, pokud to není nutné z důvodu dovozu a nebo výstav či jiných aktivit, kde je vakcinace povinná
napsal(a):
az tady bude, verte, ze se to vsichni dozvime
:-) to každopádně. Ale u sousedů byly nakažené kočky, psi, srna, jezevec i člověk a naše lišky už očkované nejsou (nevím, jak dlouho žije liška). Tak aby si nešli pokecat ke kafi :-) Nás teda chrání to, že máme psy očkované, to je jasné.
O nákaze z vakcíny jsem četla tak dva řádky a jednalo se o přímý kontakt s tou látkou, ne se psem po 14 dnech... prostě inaktivovaná vakcína podle mě takhle nefunguje, ale nejsem lékař... používá se oslabený virus?
Ale tak už jsme to probírali, kdyby zadavatele zajímalo, tady:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3901094/vzteklina-v-polsku-a-zakaz-venceni-psu?from-list=1#a3904173
lesnížínka
napsal(a):
Ježíš, přestaňte tu zadavatelku strašit vzteklinou, napíše otázku jak malé děcko a vy jí odpovíte, že by se tu vzteklina objevit mohla Ano, vyloučit se to úplně nedá, ale u lišky, ne u psa někde na sídlišti, vzteklina nepadá z nebe...
No, kdyby byl nakažený netopýr a ten narazil do pouličního osvětlení...
Elies
napsal(a):
Ne.
Elies
XXX.XXX.69.77
Děkuji všem za odpovědi.
Vzala jsem si půlroční štěně, bylo zanedbané, očkování mělo jen to první štěněcí. Pesan tedy dostal první vzteklinu až v šesti měsících.
Nevěděla jsem jen jestli ji po očkování nemohl šířit, za chráněného se uznává až za tři týdny po očkování.
Strašili mě, že musím běžet na injekci taky.
Elies
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi.
Vzala jsem si půlroční štěně, bylo zanedbané, očkování mělo jen to první štěněcí. Pesan tedy dostal první vzteklinu až v šesti měsících.
Nevěděla jsem jen jestli ji po očkování nemohl šířit, za chráněného se uznává až za tři týdny po očkování.
Strašili mě, že musím běžet na injekci taky.
tak pokud se naočkuje vzteklý pes, nákaze to nezabrání :D
proto jsou vynalezené karantény.
ale nevadí, jsme pořád země vztekliny prostá. a jestli je to štěně nějaký nelegální import, tak nezbývá než děj se vůle boží. kdyby do týdne zdechlo za podivných neuro příznaků, tak ty injekce vás neminou.
napsal(a):
ale nevadí, jsme pořád země vztekliny prostá. a jestli je to štěně nějaký nelegální import, tak nezbývá než děj se vůle boží. kdyby do týdne zdechlo za podivných neuro příznaků, tak ty injekce vás neminou.
Já už myslela, že věta "děj se vůle boží" pokračuje "když do týdne zdechnete..." Blbej humor, pardon, nemohla jsem si pomoct.
Jak dlouho to vůbec trvá u lidí, než doklepou, když maj tu smůlu?
Atheira
napsal(a):
Já už myslela, že věta "děj se vůle boží" pokračuje "když do týdne zdechnete..." Blbej humor, pardon, nemohla jsem si pomoct.
tak podobně. vzteklina je charakteristická rychlým progresivním nezastavitelným zhoršováním neuro příznaků. člověka třeba udrží delší dobu na respirátoru i poté, co už by zvíře zašlo na obrnu dýchacích svalů, ale to je asi tak všechno.
Atheira
napsal(a):
Viděla jsem umírání (video) cca 14 dní od prvních příznaků...a umírání vskutku příšerné.
fikovnice
napsal(a):
Viděla jsem umírání (video) cca 14 dní od prvních příznaků...a umírání vskutku příšerné.
jo, to nechceš
na druhou stranu ty příznaky jsou vlastně překvapivě nespecifické, hlavně při němé formě. je to prostě encefalitida, ale nekřičí to konkrétního původce. někdy se na to ani nepřijde
a dotyčný natáhne brka a jeho rohovky a vnitřní orgány jdou k transplantaci....
napsal(a):
jo, to nechceš
na druhou stranu ty příznaky jsou vlastně překvapivě nespecifické, hlavně při němé formě. je to prostě encefalitida, ale nekřičí to konkrétního původce. někdy se na to ani nepřijde
"Zajímavá" je hydrofobie...je to u psů také?
Chápu strach z křečí, ale ty příznaky u hydrofobie jsou fakt děsivé (pacient jen vidí hrnek s vodou a záchvat agrese a jiného chování).
napsal(a):
jo, to nechceš
Bodlinko je nevím ale že by se využívaly k trasplantaci orgány od člověka po encefalitidě?
Tak to tady odložím... Film jsem viděla už cca 3x a pokaždé mě bavil...
Třeba se někomu bude líbit.
https://www.youtube.com/watch?v=kvtN7eRUb1c
fikovnice
napsal(a):
Tak to tady odložím... Film jsem viděla už cca 3x a pokaždé mě bavil...
Třeba se někomu bude líbit.
https://www.youtube.com/watch?v=kvtN7eRUb1c
..viděla několikrát..libil
napsal(a):
Bodlinko je nevím ale že by se využívaly k trasplantaci orgány od člověka po encefalitidě?
ale ano
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15784663/
https://www.cdc.gov/rabies/resources/news/2013-03-15.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590053620301336
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8776570/
Prostě občas se to stane, že někdo chytí vzteklinu a umře. A přenos je transplantací od vzteklého dárce. Blbý, ale možný.
Mí
napsal(a):
Kdysi dávno jsem četla, že existuje jediný případ vyléčené vztekliny na světě.Byla to mladá holka a celou dobu byla v umělém spánku.Podrobnosti si už nepamatuju.
těch případů je asi šest. On ten Milwaukee protokol se nedaří úplně úspěšně opakovat, budou tam další faktory, jako infekční dávka, kmen viru a individuální odolnost pacienta. Ze 100% smrtnosti to udělalo tak 99,9.
napsal(a):
ale ano
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15784663/
https://www.cdc.gov/rabies/resources/news/2013-03-15.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590053620301336
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8776570/
Prostě občas se to stane, že někdo chytí vzteklinu a umře. A přenos je transplantací od vzteklého dárce. Blbý, ale možný.
.diky
Elies
XXX.XXX.69.77
napsal(a):
Žádný nelegální import. Jen zase jedna moudrá rodina která si vzala štěně a vůbec nevěděla co s ním. Pes byl podvyživený, neočkovaný a vůbec nic neuměl.
Ale byl zdravý. Lítal, žral, nezvracel, neměl průjem a veterinář ho samozřejmě důkladně prohlédl, než mi ho naočkoval. Určitě vzteklinu před očkováním neměl, to už by se poznalo.
Dotaz zněl, jestli může šířit vzteklinu tím, že mu ji naočkovali. Ale je to blbost, to už jsem pochopila.
napsal(a):
těch případů je asi šest. On ten Milwaukee protokol se nedaří úplně úspěšně opakovat, budou tam další faktory, jako infekční dávka, kmen viru a individuální odolnost pacienta. Ze 100% smrtnosti to udělalo tak 99,9.
Ještě jsou na netu články o lidech v Peru, kteří údajně po kousnuti netopýrem vzteklinu také přežili.U některých se dokonce našly v krvi protilátky aniž si byli nemoci vědomi, jen byli v minulosti pokousánį netopýrem. Kdo vi,jestli i virus vztekliny mutuje,nebo je jí i více druhů.?
Mí
napsal(a):
Ještě jsou na netu články o lidech v Peru, kteří údajně po kousnuti netopýrem vzteklinu také přežili.U některých se dokonce našly v krvi protilátky aniž si byli nemoci vědomi, jen byli v minulosti pokousánį netopýrem. Kdo vi,jestli i virus vztekliny mutuje,nebo je jí i více druhů.?
Je jí více druhů a ta od netopýrů je druhá nejznámější, tedy ta, o které se často mluví.
Ty netopýři už to přeháněj.
napsal(a):
Ty netopýři už to přeháněj.
fikovnice
napsal(a):
Btw, na tehdejší dobu se mi zdála jako vynikající TV inscenace (nebo film?) "Jehla"... Znáte někdo? Hl. role - Jana Brejchová...a už asi vím, na jaký film dnes kouknu...
Jo jo, pamatuji se jako dítě, jak jí ta vakcína(?) stříkla do oka. A záběr z mikroskopu - jako hvězdné nebe - Babes-Negriho tělíska, tuším.