Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2022 18:26
Aliza

XXX.XXX.167.69

Zdravím všechny,

ve své předešlé diskuzi jsem si přečetla, že bych mohla nějak častěji dávat vědět, jak žijeme a jak se daří, jestli rady fungují, apod. Tak mám několik novinek. Vše krom toho nového problému je mnohem lepší. Chci se taky vyjádřit k pár věcem z toho předešlého vlákna.

Vaše rady ohledně toho, jak změnit svůj přístup a psychiku ohledně chování svého psa fungovaly skvěle. To přesunutí pracovního stanoviště byla jen drobnost, přičemž to následně vyústilo v několik debat s přítelem a skončilo to tím, že mám "nový" celý pokoj, výměnou za ten starý "průchoďák", ve kterém bylo všechno od pořízení štěněte na houby (primárně kvůli společné chodbě s osazenstvem vrchní části domu, na kterou můj bývalý pokoj vedl).

Jinak konkrétněji:
1) Pokoj, ve kterém jsem teď, má jen jeden vchod a vede pouze do kuchyně, ve které už několik dní spí i štěně, má tam svůj defaultní pelech a všichni jsou spokojení. Vyspím se dobře, pejsek taky a to dělá hodně. Když potřebuju něco dělat, nemám už potíž štěněti říct, aby dalo pokoj. Mimo toho mě víc baví trávení času s ní, nechám se skoro pokaždé "ukecat" k nějakému hraní, když do mě dloube a vrtí ocáskem. Už mě to nedeprimuje jako dřív, když nešlo o mnou organizované a plánované hraní třeba na zahradě, apod. Naopak je to zábava.

Když si hrát nechci, pes si zkrátka jde něco okusovat, nebo to zalomí a je svatej. Necítím žádnou úzkost a nátlak a jak jsem si myslela, že ho budu na šlofíky zavírat do kuchyně, ať mám klid, nemám ani tu potřebu. Ona preferuje být v místnosti přes den se mnou, než sama vedle a jelikož mě to už nijak neruší, nechávám ji tu. Spát chodí po delší procházce cca po desáté večer a v klidu spí třeba i do devíti do rána, dneska jsem například budila já ji.

2) Máme za sebou první páteční cvičákovou lekci a zítra jdeme znovu. Sešlo se tam cca 12 majitelů se psy naprosto rozdílného věku, povahy a chování, takže sám instruktor řekl, že je to chaos nad chaos a bude třeba nás porozdělovat. My jdeme jakožto jedni z mála majitelů štěňat na další lekci už zítra a budeme tam jen ve čtyřech, což je fajn.

Spousta těch psů byla skutečně přehlcená dojmy proto, že se tam téměř žádný až na jednoho dospělého neuměl ovládat (a ten jeden tam byl s paní, která už tam byla 4x s jinými psy v minulosti ), takže všichni pejsci byli rozjívení jeden z druhého a pořádně se nesoustředili na cvičení.

3) Co se té zahrady týče, to se řešilo v minulém vláknu... Jako ano, v lecčem je procházka lepší a výhodnější, ale rozhodně ne dopoledne, kdy člověk po probuzení ještě mžourá, chce si v klidu vypít kávu, nastartovat se na další den a dát si snídani - v takovém stavu já rozhodně nepůjdu na ráznou energickou vycházku se psem.

Ta rána a dopoledne proto preferuju tu zahradu, kde holt musíme být se stopovačkou (dneska jsem ji jednou odepnula, ať se proběhne a zrovna na dvorku byla tetka, takže paráddně to vyšlo...), ale ta naše nemá nijaký problém s tím být uvázaná, pokud tam s ní někdo je. Leze i do kompostu někde, kouká se na slípky, okusuje klacky a je spoko. Jakmile bude mít soused hotovej plot, dostane pes svůj vyhrazenej pozemek s oplocením, kde bude moct trávit čas i sám.

Buggyra napsala něco o tom, že bychom část plotu udělali my, abychom mohli vybudovat to vlastní oplocení... To určitě stojí za zvážení, tak uvidím, co na to přítel. Díky moc! (:

4) Padlo taky cosi o o tom, že jsem si ke své povaze nevybrala nejvhodnější plemeno... No, původní záměr byl právě ten, že je potřeba nějakého tahouna, která mě/nás přiměje k nějaké větší aktivitě. Proto jsem nechtěli gaučáka. (: A daří se v tom slova smyslu, že se oba s přítelem víc hýbeme, máme pořádný denní režim. Úskalí jsou v rámci té výchovy, ale nemyslím si, že by to s jiným plemenem bylo o moc jiné. I jiná plemena potřebují řádnou výchovu.

Taky je třeba dodat, že v naší z toho huskyho moc není - její máma byla poloviční husky a poloviční NO, naše má v sobě 3/4 NO a podle mě to není taková rozjívená střela, jako bývají ti "čistí shepsky" - min. z toho, co jsem poslouchala za videa od majitelů tohodle mixu. Připadá mi, že naše potřebuje nějak zaměstnat a aktivnější a temperamentní je, ale lítat s námi po horách a běhat denně mimo venčení aspoň 3 km zase nepotřebuje.

5) Ještě o tom pracování v hlavě, když venčím - to jsem zkoušela dělat na zahradě a při výletech na pole a místa, kde jsme za celou dobu nikoho nepotkali, bo to není moc frekventované, ale i tam člověk narazí na člověka, když jde v nesprávnou dobu. Jinak to oslovování od lidí na ulici mi vadí i když se na psa koncentruji. Teď to ale není každopádně potřeba, práci si odvedu normálně doma a zvládám to mnohem lépe, než měsíc zpátky.

6) Primárně pro sardullah:
Zmínka o tom, jak se štěně chová na procházce hezky, zatímco dospělák je jak utrženej ze řetězu... Tohle dělá ta naše, když s ní jde víc jak jeden člověk. To je rozjařená, nadšená, rozjívená... Skáče, tahá, kličkuje cik cak stylem, jazyk na vestě. Snad to spraví trénink a častěji společné vycházky...

7) Poslední věc je ten nový problémek... "Prcek" si vypěstoval agresivní ochranitelský pud v rámci pamlsků a některých věcí, se kterými si hraje.

Naposledy toto dělala, když dostala v sedmi týdnech prasečí ucho na žužlání a člověk se k ní přiblížil, tak vystartovala a vysoce "ňafnula". Tehdy jsem to přisuzovala nedůvěře, jelikož nás nezná a taky tomu, že NO speciálně mají tyhle manýry v povaze.

Nově se to objevilo pár dní zpátky. Dostala ode mě na vylízání téměř prázdný kelímek od paštiky... Když ho vyjela, nechala ho ležet a sama sebou bucla na pelech, zatímco já jsem dělala své věci v kuchyni. Po chvíli jsem si všimla, že na mě nějak divně zírá. Tak jsem přišla blíž a ptám se: ,,Copáák, bobku?" s tím, že už jsem si přidřepávala, abych ji pohladila, jako to během dne dělám běžně.

A najednou hrdelní zavrčení, vycenila na mě zuby a vystartovala po mně s jedním hlasitým štěknutím. A já jsem si málem nadělala do spoďárů. Vůbec jsem nechápala, o co jde a vyloženě jsem se jí na moment lekla a docela bála, jelikož mi připadala nevyzpytatelná. Vyvedla jsem ji na vodítku na chvíli za dveře a přemýšlela jsem, co to mělo být.

Pak mi došlo, že muselo jít o tu prázdnou vaničku od paštiky. Když jsem ji po pár minutách vyhodila a psa pustila zpátky do kuchyně, byl jako vyměněný, vrtěl ocasem, lízal mi obličej... Na zkoušku jsem jí dala masitou kost, takže zase zalehla na pelech a žužlala. A když jsem udělala to samé, co předtím, mluvila na ni a přidřepla a pohladila ji, bylo jí to úplně jedno.

Lidé ze zahraničního fóra mi řekli, že můj jazyk těla pejskovi dává najevo, že mu chci sebrat něco, co chce a proto jedná takhle a že je třeba respektovat jeho náznaky a nelézt mu do osobního prostoru, když takhle "divně zírá a krčí se". A že nejlepší je naučit ho na "výměnu" dané věci za něco lepšího, což ale dá taky práci.

Přitom je to divné, jelikož já té naší beru něco skutečně jen zřídkakdy a doposud mi s těmi věcmi jen zdrhala po bytě. A kde se vzal tu se vzal upřený pohled, ztuhlé tělo a agresivní výlev... Možná to bude souviset i s nadcházející pubertou, nevím.

Kdybyste měli někdo zkušenosti s něčím podobným, co se u psa objevilo zničehonic, ocením vhledy, rady, nápady... (:

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2022 18:42

"Přitom je to divné, jelikož já té naší beru něco skutečně jen zřídkakdy a doposud mi s těmi věcmi jen zdrhala po bytě. A kde se vzal tu se vzal upřený pohled, ztuhlé tělo a agresivní výlev... Možná to bude souviset i s nadcházející pubertou, nevím."

nic podivuhodného
jen stupňuje "konverzaci", reakci na nátlak/trest/újmu ze strany člověka
a jo, dospívání s tím souvis mít bude

"A že nejlepší je naučit ho na "výměnu" dané věci za něco lepšího, což ale dá taky práci."
jistěže, tohle je základ, 100x všude omílaný
a jo, jistěže to dá nějakou práci, je to normální výcvik/výchova
ale pevný základ lze naučit za den, při intenzivním výcviku

3.4.2022 18:49

Jak často dostává kelímek od paštiky. Mimochodem bych to psovi nedala, si rozřeže hubu. No ale prostě je to zajímavější než nějaká kost. Třeba.
Ještě pořád utíká s úlovky? Hlídá si kořist? Zajímavé. Nevídané.

3.4.2022 18:52

se ještě editnu :

nic podivuhodného
edit: je to známka špatného postupu člověka

3.4.2022 18:56
Aliza

XXX.XXX.167.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Přitom je to divné, jelikož já té naší beru něco skutečně jen zřídkakdy a doposud mi s těmi věcmi jen zdrhala po bytě. A kde se vzal tu se vzal upřený pohled, ztuhlé tělo a agresivní výlev... Možná to bude souviset i s nadcházející pubertou, nevím."

nic podivuhodného
a jo, dospívání s tím souvis mít bude

"A že nejlepší je naučit ho na "výměnu" dané věci za něco lepšího, což ale dá taky práci."
jistěže, tohle je základ, 100x všude omílaný
a jo, jistěže to dá nějakou práci, je to normální výcvik/výchova
ale pevný základ lze naučit za den, při intenzivním výcviku

hmn_:
To jsem ráda, že to neznamená nic fatálního (jako že mě pes už nemá rád, či mě nerespektuje, čehož jsem se prvně obávala). Ona asi taky zkouší, kam až může a já udělala špatně to, že jsem nečetla řádně její neverbální signály.

Aspoň je to ponaučení do budoucna. (: To byl ten špatný postup, jelikož jsem téhle póze a důvodu jejího chování zkrátka nerozuměla. Jak mám kočky přečtené, tak psa mám poprvé a nerozumím zcela jazyku jeho těla.

Jinak tuhle divnou pózu dělá někdy i přes den, třeba při hraní, nebo i mimo hraní a na to jsem se vás tu chtěla zeptat už kdysi:

Sklopí hlavu vestoje, zatímco udržuje oční kontakt, ocas nehybný a zbytek těla rovněž. Na hlas a komunikaci nijak nereaguje, ale když se člověk přiblíží, neudělá nic a pohladit se nechá, po chvilce normálně přepne a začne se zase chovat "čitelně".

Nevíte, co má přímo tato pozice těla značit?

megi-the-dog:
Asi jste na to kápla... Dostala ho poprvé v životě, zatímco kosti a ucho dostává denně. Ergo je to pro ni vzácný mls, bude mít tendence si ho více bránit? Jinak kdybych viděla,. že to hryže, nejsem pitomec, abych jí to nechala na okusování a aby si ublížila.

Neutíká jako dřív, většinou se s prosíkem dívá na mě, zda jí tu věc nechám. Ale vše si zpravidla sebrat nechá, i nějaký bordel, co sebere po venku na procházce. S tím nikdy není problém a toto se stalo skutečně jen u té misky od paštiky a pak ještě jednou něco podobného s ogumovanou činkou, kterou si vyhrabala sama. Opět jsem ji šla pohladit a ona lehce ňafnula, zakousla se do té činky a na mě zahlížela pohledem.

Jinak pro vás je asi leccos nevídané a neslýchané. Ale mě utěšuje fakt, že nejsem jediný člověk, co má s výchovou psa problémy (po té návštěvě cvičáku) a když vidím, že nejsme žádná kuriozita a mamlasové představující zlo světa, jak tady někdy naznačují ti zkušení. (:

3.4.2022 19:17

Mě strašně čílí ti obrácení smajlíci :) (:
Říkám megý - co to máš? Naval. A je to.
Třeba ještě nemáte vybudovanou takovou důvěru, ale už by bylo načase.
Musím říct, že udělat tohle na mě megý, tak se odstěhuji, bych se jí bála :D ne, na tom se tak nějak pracuje odmala - takovéto stokrát omílané "do misky se přidává".
Tak si prostě hlídá zdroje - je to pes, to psi dělají. A my je učíme, že je to společensky nepřijatelné; dokud ti nebude 18 a bydlíš pod mou střechou! A tak. Jsem zlá. O konci hry rozhoduji já, o tom, co může sežrat, esi to odevzdá, kdy se jde spát,...
A když je tomu psovi mému třeba 5 6 let, tak to vypadá takhle: je deset večer a ono to na mě řve, že mám jít spát, před barákem se musím zastavit a počkat, kam se rozmyslí jít pes, esi na louku, do lesa... tohle v úterý jíst nebude a mám ztišit rádio.
Ale Vy tam ještě nejste :-)
Pes s hlavou dolů a nehybný... by mohl být pes zaměřující, soustředěný. Ještě rozlišuji, co dělají uši a srst na hřbetu a krku nahoře. Bez naježení a se zavřenou tlamou je megý v loveckém módu - čeká, co hodím, ať může vystřelit. Uši dozadu a zježení... to už bych utíkala pryč :D Ale určitě to není u všech psů stejně.

3.4.2022 19:24
Aliza

XXX.XXX.167.69

megi-the-dog:
Smajlíci jsou zvyk.

Já říkala: Co to máš...? Takovým tím podezíravým tónem. A to je pro ni většinou jako bych řekla: Ber, co máš a zdrhej, nebo ti to seberu. Proto to už neříkám a prostě k ní jdu a podívám se. Většinou loupe očima a čeká na můj verdikt.

Ano, opravdu jsem se jí lekla, jelikož jsem jednak nechápala, kde se to vzalo, přičemž jsem neviděla varovné signály a navíc se to nikdy dříve nestalo. Doposud nikdy na nic a na nikoho nevycenila zuby.

Na tom cvičáku nám radili krmit psy postupně. Přidávat do misky a dokonce i za povely! To mě trochu překvapilo. Taky jsem si říkala, že to bude žůžo zkušenost se syrovými játry na snídani... Ale už mi bylo řečeno myslím od lupus4, že pes má chápat, že ruka dává a nebere. I proto jsem byla trochu dotčená, že mi pes nevěří a vidí mě jako zlého poldu. A přitom mi nedošlo, že ty pozitivní asociace s dáváním jídla u něj musím zkrátka sama vybudovat.

K té póze:
Ne nic, žádná zježená srst, uši stojaté a pozorné, jen ta nízko skloněná hlava a rovný postoj, ocas není mezi nohama, ale, nehýbe se. Někdy u toho má vyplazený jazyk/pootevřenou tlamu.

Jen stojí a zírá, ale mluvení nedělá nic. Asi čeká, co bude... Třeba jestli přinesu hračku? Ta soustředěnost na to sedí asi nejlépe.

3.4.2022 19:38
Aliza

XXX.XXX.167.69

megi-the-dog:
Vypadá to nějak takhle:

https://imgur.com/QvIr68T

Akorát nemá ten zadek takhle nízko, tělo má v normální pozici. A tu hlavu buď má nízko rovnou, nebo ji postupně snižuje, ale udržuje přitom oční kontakt. Někdy to dělá i s hračkou v tlamě.

3.4.2022 19:49

“(…) přičemž jsem neviděla varovné signály (…)”

Kupte si knihu Konejšivé signály.

3.4.2022 19:59

Chce to nakoukat. Leží u kořisti, přijdu a pes nezvedne hlavu, aby se na mě podíval, zvedne jen oči. Když se sehnu, to záleží... zavrčí, vypískne, kousne. Au.

Co je v té knížce, bude mě to bavit?

3.4.2022 20:29

Megí, je to o komunikaci, zejm. o předcházení konfliktům. A jsou tam obrázky. :-) Napsala to Turid Rugaas. Jestli to dá něco Vám, nevím, ale pro Alizu, která se teprve učí interpretovat psí řeč, by to mohlo být skutečně přínosné. Tím spíš, jestli se jí doma líhne zdrojařka… https://www.instagram.com/p/CMfVU5OnY9S/?utm_medium=copy_link

4.4.2022 01:23
fikovnice

XXX.XXX.133.115

Aliza napsal(a):
megi-the-dog:
Vypadá to nějak takhle:

https://imgur.com/QvIr68T

Akorát nemá ten zadek takhle nízko, tělo má v normální pozici. A tu hlavu buď má nízko rovnou, nebo ji postupně snižuje, ale udržuje přitom oční kontakt. Někdy to dělá i s hračkou v tlamě.

Podle mě ta pozice vyjadřuje to, co je v popisku: Pozornost, vyčkávání, co bude, a s hračkou v tlamě výzva ke hře. Předminulý pes toto dělal - byl závislý na balónku - když jsem nezareagovala na jeho výzvu ke hře, tak ji ještě zdůraznil štěknutím (ne zlým, prostě vyzývavým ;-)). A když jsem pořád nereagovala, balónek mi předložil na zem k nohám a znovu štěkl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík