Nikol_Borderky

XXX.XXX.61.53
Dobrý den, chtěla bych se zeptat někoho kdo již vlastní border kolii jestli pochytili nějaké plusy a mínus tohoto plemene.
Poté bych se chtěla zeptat jak často a na jak dlouho chodíte na procházky a cvičíte.
Potřebuji si totiž pořádně promyslet zda toto plemeno je právě pro mě.
Uvítám každé rady a nové poznatky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikol_Borderky
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat někoho kdo již vlastní border kolii jestli pochytili nějaké plusy a mínus tohoto plemene.
Poté bych se chtěla zeptat jak často a na jak dlouho chodíte na procházky a cvičíte.
Stačí zadat do vyhledávání border kolie. Nic jiného a nového se nedozvíte.
Nikol_Borderky
napsal(a):
Doporučila bych se spíše vydat na nějakou akci, kde budete mít možnost borderky vidět na živo. Výstava, agility závody, obedience závody, pasení.
Dnes je velký rozdíl mezi liniemi, podstatně se plemeno rozdělilo na sportovní, pracovní a výstavní linie. Každé z nich má svá specifika.
Záleží, na co si chcete psa pořizovat. Máte-li dobrou ruku - na chovatele, rodiče a i to konkrétní štěně, můžete mít štěně, které bude mít svoje nešvary (pasení aut, cyklistů štípání dětí atp.), ale odnaučíte jej to bez větších potíží. Ovšem je to i o člověku, který si štěně pořídí - na zkušenostech, ale zejména o tom, zda jednak bude včas hledat řešení a zda si najde případně včas pomoc od lidí, kteří konkrétně s BOC zkušenosti mají a pomohou vám.
Za mě to byl můj nejúžasnější pes, opustila mě v minulém roce a dodnes to těžko koušu. Byl to pes pro život, měla jsem z pracovních zvířat, řešily jsme pár věcí, ale nakonec jsme s ní mohla kamkoliv. Milovala lidi, děti (od určitého věku - cca od 3-4 let, do té doby příliš ne), ostatní psy tolerovala, ale nevyhledávala. Stačila jsem jí v zásadě já, ale občas si vyhlídla nějakého toho kámoše a chovala se i celkem jako sociální pes :-)) Jinak bordery jsou většinou příliš zahlceny prací, jsou velmi rychlé a velmi rychle i přemýšlí. Takže než se otočíte, můžete být velmi překvapená, co vymyslí.
Čubu jsem si pořizovala zejména jako kámoše do nepohody a ke koním, takže se mnou trávila čas u koní, doprovázela mně na vyjížďkách, ovšem zdaleka nestačí psovi unavit jen nožičky, potřebuje i psychicky znavit.
Měla režim jako většina jiných - tzn. od rána do odpoledne jsem byla ve škole/v práci, poté jsme šly na větší procházku, během níž jsme i cvičily - různé triky, obíhačky, čichací hry, poslušnost a na co byla chuť a nálada. Potom zas odpočívačka a večer jsem ji třeba ještě pár minut učila něco nového. Pokud bylo třeba udržovat klid z důvodu nemoci, nebyl to problém, ale bylo třeba psa od malička fakt striktně učit, že po procházce se spí. S fenou jsme nakonec zkusily vícero sportů, složily jsme i nějaké zkoušky, osobně jsem nejvíc byla unešená pasením, pro nějž pokud má pes vlohy, je asi nejlepší aktivita, jakou můžete borderce nabídnout. Ovšem jsou tak všestranné a přizpůsobivé, že můžete vymýšlet leccos.
Pokud by vás cokoliv zajímalo, klidně napište
Nikol_Borderky

XXX.XXX.61.53
Děkuji moc za rady, ale chtěla jsem se ještě zeptat kolik cca hodin jste byli na procházce a kolik jste ušli kilometrů (chci se zeptat jen tak orientačně abych věděla jestli bych jí mohla poskytnout dost vyžití)
Nikol_Borderky
napsal(a):
Děkuji moc za rady, ale chtěla jsem se ještě zeptat kolik cca hodin jste byli na procházce a kolik jste ušli kilometrů (chci se zeptat jen tak orientačně abych věděla jestli bych jí mohla poskytnout dost vyžití)
Vyžití pro borderku nejsou procházky, ale práce.
assil
napsal(a):
Vyžití pro borderku nejsou procházky, ale práce.
Ten BOCák v naší rodině, dle mých info, nemá práci žádnou...
Také na zahradě vytrvale kope "hroby". Ale aspoň jedno malé plus musím majitelům přičíst - dlouhé procházky (bohužel teda ne denně) s ním dělají (kolem 20km) a sama jsem viděla, že pak ležel jak zdechlina .
Jinak je velmi urostlý, velký pes a trochu se umoudřuje, vyjma těch vykopávek na zahradě. Co mám info, tak stačí, aby teta něco začala sázet (naposledy macešky), tak je vzápětí KOMPLET všechny vytahá. Tak si teta mladým stěžovala... Odpověď byla, že mu tedy vyčiní a že se to již nebude opakovat! Jak to dopadlo, asi tušíte. Teta šla nasázet druhou várku a do pěti minut byly opět všechny macešky povytahovány... Teď to řeší takovými dřevěnými plůtky kolem všeho důležitého... Bohužel vytahoval i všechny rostlinky, vč. ozdobného stromečku, co má na hrobu Floček...tak už i ten má kolem sebe dřevěný plůtek.
Bocek pár mám, nějaké ty zkušenosti také. Pokud potřebujete vědět něco konkrétního, ptejte se.
Jinak ohledně procházek, někdy deset km, někdy pět… někdy žádná. Prostě podle toho, jak se všichni cítíme. Pokud jsme jeden den měli náročnější, další den ležíme společně na gauči a max se jdeme vyvětrat na louku za vesnici. Ale tohle záleží na situaci, konkrétním psovi a vašich zkušenostech, protože většinu border tohle budete muset naučit.
Zase není dobré je furt něčím zaměstnávat, to by vám nikdy nedali pokoj. Tím ale nechci říct, že je to pes pro každého a že jim stačí obejít barák 😉
Uživatel s deaktivovaným účtem
B

XXX.XXX.33.38
Ono se nedá říct že z bockou musí člověk být venku 2,3,4 hodiny každý den. Borderky mají takový image že jsou to hyperaktivové co musí furt jen běhat. Pokud nemáte vyloženě pracovní linii tak není. Borderka potřebuje hlavně zaměstnat mozek takže ji bude klidně stačit venku na procházce mezi 1,5 hod a 2 hod, ale musí k tomu být i trénink něco čím ji zabavíte. Takže u nás to funguje tak že přes pracovní týden chodíme ven tak do dvou hodin max, plus pak dostanou hlavolam nebo trochu něco cvičíme. Jeden den v pracovním týdnu chodíme na agility pokud jsou vypsané tréninky na víc tak i dvakrát. Jinak víkendy patří věčinou jim jako intenzivky, tůry, atd... sem tam to samozdřejmě vynecháme a holky se májí dobře. Jinak běžný den vypadá asi takhle, vyvenčit před školou 15-20 min, po škole buď zase 15-20 min nebo rovnou na ty dvě hoďky, pak klid já se učím taky tak hoďku, pak jdeme na zahradu něco cvičit nebo hlavolam... a večer jdeme tak na hoďku, už jen za tmy po vesnici.
Jinak doporučuji podcast pejsakrium o borderkách, je to tam skvěle popsané a vysvětlené.