Maďarsky ohař drátosrstý

Prodám Maďarského ohaře krátkosrstého - Na Mezinárodní den žen se v naší c...
Dohodouxxxbnj
XXX.XXX.104.224
Zdravím,
nedokážu svého 8měsíčního ohaře odnaučit tahání na vodítku. Zkoušela jsem to po dobrém i po zlém, ale nic moc zabírá. Trošku slušně chodí třeba po hodině procházky, kdy už je trochu vylítaná, ale do té doby je to boj. Neexistuje nějaký postroj, který by mi s tím pomohl? Vím, že se vyrábí halti ohlávky, ale ty asi nejsou pro štěňata moc vhodné.
Uživatel s deaktivovaným účtem
xxxbnj
napsal(a):
Zdravím,
nedokážu svého 8měsíčního ohaře odnaučit tahání na vodítku. Zkoušela jsem to po dobrém i po zlém, ale nic moc zabírá. Trošku slušně chodí třeba po hodině procházky, kdy už je trochu vylítaná, ale do té doby je to boj. Neexistuje nějaký postroj, který by mi s tím pomohl? Vím, že se vyrábí halti ohlávky, ale ty asi nejsou pro štěňata moc vhodné.
OT - proč jste si pořídila zrovna ohaře?
Zkoušela jsem to po dobrém i po zlém,
to "po zlém" je jak ?
Ví, co je to k noze ? Jestli ano, tak je to jen o vaší důslednosti a trpělivosti a při tom netřeba být na psa "vzteklej" ...
Je pažravá, nebo jí pamlsky nezajímají ?
Učit, že na vodítku se netahá, jste měla hned od převzetí...
PS. i moji dospělí závodní supertahači SH, se naučili na dogtreku k noze za pár hod...
Znám několik lidí, co si "protitahací postroje pořídili a nikomu to teda moc nefungovalo.
Já třeba haltinu používala, ale není to není zázračný prostředek, který psa vychová. Já to měla jako záchrannou brzdu na psa, který na vodítku chodil bez tahání.
A myslím, že stejně tak je to u těch postrojů. Resp. tam si myslím, že to možná ani jako brzda moc nefunguje.
Máte osmiměsíční štěndo.....když bylo mojí pyrenejce 8 měsíců, tak jsme se s tím taháním na vodítku taky potýkaly, ještě dodnes jsou dny, kdy si na začátku prochajdy ujasňujeme, kdo koho vede a že má smůlu, že já se vláčet nenechám.
Prostě musíte vydržet a čubu to učit. Já třeba používám zastavovací metodu a nebo, když vidím hned zkraje, že moje feňule má SVŮJ den, tak měníme hodně směry...třeba deset kroků tam, deset na druhou stranu, deset kroků zpátky...takhle chvíli chodím jak pitomec do té doby, než vidím, že se Gina začala soustředit a že s ní začala být rozumná řeč.
Prostě myslím, že žádný postroj vám fenu nenaučí netahat, jen jí to tahání trochu znepříjemní, ale pokud bude odhodlaná, tak bude tahat stejně. Jsou to vyhozený prachy.
S maďarem toho “po zlém” příliš nedokážete… Jinak těžko něco radit, když se o dosavadním řešení rozepisujete tak vágně, ve stylu “zkoušeli jsme všechno a nic nepomohlo”.
xxxbnj
XXX.XXX.104.224
změny směru při tahání, zastavování, odměňování za hezkou chůzi - ale na to přistoupí jen někdy, když si kolem sebe najde něco zajímavějšího, tak ji ani pamlsky nezajímají. škubnutí vodítkem, chození úplně nakrátko,…
xxxbnj
napsal(a):
změny směru při tahání, zastavování, odměňování za hezkou chůzi - ale na to přistoupí jen někdy, když si kolem sebe najde něco zajímavějšího, tak ji ani pamlsky nezajímají. škubnutí vodítkem, chození úplně nakrátko,…
Víte, ono to není tak, že 3x zastavíte, 4x změníte směr a pes chodí ukázkově, navíc nevycválanej mlaďoch, kterého zajímá všechno?? Ono když to pejsek neumí a navíc v tomhle věku, tak to prostě chvíli trvá, člověk musí být důsledný a trpělivý, neházet flintu do žita a hlavně najít způsob, který bude fungovat nejlépe....po dobrém.
Jaký máte základ, jak jste učila štěně chodit na vodítku??
Víte působí to na mě tak, že tam ten základ není, že prostě dokud štěndo nemělo v tahu moc sílu, tak se to extra neřešilo a teď, když už tu sílu má, tak je problém.
Jako já třeba s pyrenejkou problém měla, myslím, že hlavně proto, že ona jako štěndo netahala vůbec a fakty začala tuším kolem toho sedmého měsíce, paličatá a tvrdohlavá holka, ale prostě to nejde, aby mě čuba, co má přes čtyčicet kilo, vláčela za sebou. Jinak u "normálních" psů, tak ti už capou u nohy....na vodítku netahají a tak se následně řeší jen dílčí nedokonalosti...tahání ke psům, nevšímání si cyklistů a pod.
A to vám nepíšu jako nějakej kynologickej guru, ale jako člověk, co to u pyrenejky v podobném věku řešil taky a co dodnes občas ten problém má, že vyrazíme a feňule táhne jak lokomotiva, ale nemůžu si říct..."jé tak ona furt tahá, tak ona se to nikdy nenaučí, tak já to přestanu řešit a budu se jí prostě jenom snažit udržet."....to by potom nebyla prochajda, ale očistec. Ne prostě musím zatnout zuby a být tvrdohlavější než ona.
Říkám to jako člověk, co má čubu naprosto nemotivovatelnou na pamlsky, na hračky...no prakticky na cokoliv a je to spíš na základě "domluvy"...když se budeš chovat slušně, tak budeš mít fríčko.
Ale by nemáte potvoru samostatnou pasteveckou, vy máte normální plemeno spolupracující, tak tam by to neměl být takový problém.
Odnauceni netahani na voditku chce cas, trpelivost a duslednost. Jakmile uz to ma pes jednou zazite, vetsinou to trva dost dlouho, nez se nauci, ze tahat nema. Chce se to obrnit trpelivosti a opravdu byt dusledny, at se deje cokoliv. Mluvim z vlastni zkusenosti.
Protitahaci postroj u nas nefungoval, haltina jen chvilku. Proste zadne zkratky dlouhodobe fungovat nikdy nebudou. Zabejcila jsem se a se psem na (ne)tahani zacala pracovat. Jde to pomalu, ale o to vic ma clovek radost, kdyz vidi jakekoliv zlepseni :) Jo, obcas penim a mam chut zacit rvat vzteky, ale vzdy si pripomenu, ze muzu byt nas*ana jen sama na sebe, protoze to ja jsem psa naucila, ze je ok tahat. Tak se vzdy jen zhluboka nadechnu a jede se dal :)
Kristyna Dostalkova ma ted online kurz netahani na voditku. Jsem v jejim mentoring klubu a musim rici, ze je tam spoustu zajimavych informaci a her, ktere nam obema hodne daly. Takze doporucuji mrknout.
https://kristynadostalkova.cz/netahani-na-voditku/?fbclid=IwAR3zQ-XqXAVObzqfItikX9krKyMBFAckoM3T_L7RFhaZiJljbuNumNXvnfE
Hodne stesti a pevne nervy :)
Haltina pomáhá, ale chce to hned od začátku nenechat do ní tahat, jinak bude rvát i do ní a dá jen silovou výhodu. Já ji s sebou teda nosím, když máme těsně minout nějakýho problematickýho psa (= stejně velkej, chlupatej, černej, řve na nás, vzpíná se), u toho můj pes nedokáže zůstat v zenu. Má páru jak blbec a já zdravotně trochu válčím, takže tady mi pomůže. Jinak by to ale měla být jen nácviková pomůcka, ono ty psy na tý hlavě taky trochu prudí.
Abych pravdu řekla, tak s chůzí na povoleným vodítku taky válčíme, přitom jsme to zvládli bez tahání u všech předchozích psů i mnohem větších, ale tady je to odhodlání tahat fakt velký. Na druhou stranu ale uznávám, že je to hlavně moje chyba, chodíme hodně na volno, nebo si psa srovnám k noze, takže na vodítku chodí málo a já nejsem dost důsledná. Takový to zastavování ani změny směru na něj nefungují, on prostě hrozně rychle přiletí ke mně a pak zase vyrazí za svým. F. Šusta jednou sdílel video nějakýho bulla, kterej přesně tohle dělal.
eli22
napsal(a):
Já to tenkrát zkoušela tak, že jsem vodítko táhla spodem pod přední tlapkou. Když fenka táhla, tak jí to vadilo na tu přední nohu a povolila.
Tak tohle mi teda určo nefunguje...ne že bych to dělala cíleně, ale někdy se Gině vodítko připlete pod nohou a když už táhne, tak táhne úplně stejně, resp. táhne, staví se bokem, nohu nadzvedává , prostě je jí to úplně jedno, jak buldozer.
Řekla bych, že jeden typ protitahacího postroje je na podobném principu, takže může fungovat asi pes od psa.
Další typ protitahacího postroje je tuším takový, že se vodítko připne ke kroužku na hrudi a mělo by to snad být, že to psa při tahu táhne ke straně. Tohle jsem ze zvědavosti vyzkoušela, neboť mám na Ginu postroj od 4DOX a ten tam ten kroužek má.....no tak to teda nemělo vůbec žádnej efekt. Navíc to má tu nevýhodu, že se mi na tom pes hodně špatně koriguje a když už je vodítko povolené, tak se zase kolikrát připlete čubě mezi nohy.
Ad tahání na vodítku...
užili jsme si moc hezkou klidnou prochajdu vlahým večerem, vracíme se zpátky, dojdeme do míst, kde už chodník vede kolem silnice, takže je čas na tréning chůze u nohy a tak si vykračujete, psi každý z jedné strany, pěkně na povolených vodítkách a jdeme, mineme v pohodě zahradu se štěajícím domácím hlídačem, pak nám uhne z cesty slečna s nějakým bullem...mlaďasem, co vyvádí, protože chce za pejskama...a já si vykračuju přesně v duchu Cesara Milana...nekoukám na psy, ale před sebe, relax a užívám si to, protože psa asi ze tří metrů mineme bez mrknutí oka....no frňák mám nahoru až někam do nebes a přesně ve chvíli, kdy si pomyslím "cha chá, tak kdo je tady kynologickej bůh?", tak vesmír řekne "cha chá a co třeba karma zdarma" a Gina řekne "cha chá, kočka"...Minda vyběhla ze křoví, zblejskla nás, otočila se a tradá zpátky....no a já, která to nečekala jsem pěkně doklopýtala za Ginou k tomu místu, kde zmizela a byla jsem ráda, že nemám vykloubený rameno a že jsem sebou neflákla na zem....a to jí kočky normálně moc neberou.....takže asi tak.
napsal(a):
Ad tahání na vodítku...
užili jsme si moc hezkou klidnou prochajdu vlahým večerem, vracíme se zpátky, dojdeme do míst, kde už chodník vede kolem silnice, takže je čas na tréning chůze u nohy a tak si vykračujete, psi každý z jedné strany, pěkně na povolených vodítkách a jdeme, mineme v pohodě zahradu se štěajícím domácím hlídačem, pak nám uhne z cesty slečna s nějakým bullem...mlaďasem, co vyvádí, protože chce za pejskama...a já si vykračuju přesně v duchu Cesara Milana...nekoukám na psy, ale před sebe, relax a užívám si to, protože psa asi ze tří metrů mineme bez mrknutí oka....no frňák mám nahoru až někam do nebes a přesně ve chvíli, kdy si pomyslím "cha chá, tak kdo je tady kynologickej bůh?", tak vesmír řekne "cha chá a co třeba karma zdarma" a Gina řekne "cha chá, kočka"...Minda vyběhla ze křoví, zblejskla nás, otočila se a tradá zpátky....no a já, která to nečekala jsem pěkně doklopýtala za Ginou k tomu místu, kde zmizela a byla jsem ráda, že nemám vykloubený rameno a že jsem sebou neflákla na zem....a to jí kočky normálně moc neberou.....takže asi tak.
Připomněla jste mi, když jsem jednou inteligentně šla běhat s oběma kluky najednou. Zapnutí do sedáku na amortizeru, tak si tak kluseme kolem jedné zahrady, kde mají chovku malých kníraču. A zničehonic ze zahrady rachot, kdy asi 8 štěňátek u plotu statečně stekalo na moje kluky. A kluci s myšlenkou "jee, štěňátka!" oba v mžiku změnili směr a málem mě sundali na zem, byla jsem bez šance to ubrzdit
Od té doby radši zase behame zvlášť
eli22
napsal(a):
Já to tenkrát zkoušela tak, že jsem vodítko táhla spodem pod přední tlapkou. Když fenka táhla, tak jí to vadilo na tu přední nohu a povolila.
ano, tak teď vodím divočáka HW a je to nebe a dudy
ono to funguje jako poloviční haltina, navíc pokud pes zatáhne, tak není tlak na průdušnici a další důležité součásti psího krku
Jak tu chůzi učíte? kdy ji učíte? jakou máte provozní poslušnost? Cvičíte s ním? Maďar je sice pometlo bláznivý, ale je to inteligentní stvoření, které má rádo spolupráci s majitelem, takže by to neměl být takový problém.
Máte hlavně špatnou optiku pohledu na věc - píšete, že nedokážete ohaře ODNAUČIT tahání na vodítku................ale je to o tom, že vy ho musíte NAUČIT hezkou chůzi na vodítku. A to je zásadní rozdíl. Vyčleňte si na to čas, psa unavte, aby upustil páru a pak se do toho pusťte. Nejdřív ovšem si to nacvičte hezky v klidu domova, kde pes nemá rušivé elementy a bude se na vás soustředit. Až budete na tom vodítku chodit hezky v klidu bytem a pes bude respektovat váš rytmus chůze, vaše změny směru, tak se s tím cvičením můžete vydate ven - opět do místka, kde bude minimum rušivých elemetů. Začněte s pár krokama, ať můžete chválit, postupně prodlužujte úsek, kdy vás má pes následovat. Pak až mu to půjde tam, kde ho nic neruší - přesuňte se do rušnějšího prostředí - kde budou třeba ale jen lidé a ne psi, za kterými by chtěl táhnout. Cvičte ho, učte ho, neodnaučujte ho.
Megý říkala, že takhle pomalu jak chcíplá krysa na utopení můžu chodit jenom já
a ona že jde rychle.
Tak se učilo jít rychle, taky zpomalit, sednout a lehnout a zas běžet
a teď ten pes nechce tahat :-/
Jo a ještě jsem chtěla říct, že ohaře (a další tak speciální pejsky) by měli dávat jen po složení znalostních a psycho testů. Nechápu, proč a na co je potřebuje tolik lidí. Teda chápu, moc se mi líbí různí lovecko praštění mluvící psi, ale prostě si je pořídit nemůžu, tak co je tohle za módu nebo se někde rozdávají zdarma nebo co.
jeden můj psí kamarád říkával, že existují psi od přírody dopřední... a ti se pomalu nikdy chodit nenaučí, dají se jen zlomit... Uvidíme, co vyroste z Mistra. Zatím netáhne, chodí víceméně s námi. Na předpisovou chůzi si nehrajeme, v davech lidí se musí naučit chodit v kontaktu se mnou opravdu nakrátko (flusy otřené ve výši pasu a pohled z oka do oka hodně lidí nemiluje), a jinde mi nevadí, když lehce táhne. Třeba do kopců je to výhoda - škoda, že většinou chodili všichni navolno a já musela supět bez tažného zařízení