Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nemocné srdce u pejska teď v úterý to budou 2 týdny co začal náš pes "pokašlávat" zní to jako by měl něco v krku, teď už tolik nekašle jen když zaštěká tak si občas jakoby ufrkne.. chci se zeptat jaké byli příznaky u vás na toto onemocnění. Jinak je pejsek v pořádku, je veselý, hravý, týrá kočky, chuť k jídlu má také. Děkuji za odpověď.
Mám natočené jak pejsek „kašlal" Ještě dodám že takto zakašlal především ráno po vzbuzení cca 2x pak za celý den nic.
Video se zpracovává...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud zakašlal za celý den jen 2x ráno, tak to s největší pravděpodobností nic nebude, prostě si jen zakašlal. Lidi taky občas zakašlaji a nic jim není.

můj kardiak si zakašlal tak jednou týdně, a to měl selhání stupně "těžké"
jiný kašle furt
jestli máš pochybnosti, tak veterina

hubnutí, únava
ale ne že by si přestal hrát, ale na procházkách si častěji lehal
nechtěl plavat (což miloval)
a pak přestal žrát, úplně
napsal(a):
hubnutí, únava
ale ne že by si přestal hrát, ale na procházkách si častěji lehal
nechtěl plavat (což miloval)
a pak přestal žrát, úplně
To je strašné 🥺 u nás je psík stále veselý aj hravý, z procházky většinou nechce ani domů. Četla jsem že nemocné srdce mívají spíše starší pejsci.
zvonickovak@email.cz
napsal(a):
Psincový kašel to asi nebyl, napadlo mě ze začátku nacházení jen protože jsem nechala v kbelíku vodu přes noc a ráno byla jako led a hafan z toho hodně pil, jen mi to nedošlo dřív že by mohl být nemocný.
Psincák je infekční nemoc, to se nechytne ze studené vody, ale od jiných nemocných psů.
A klidně může pes zakašlat jen párkrát za den - u každého to probíhá jinak. A přesně - zní to, jako by pes měl v krku kost a snažil se ji vydávit.
Moje feny ho měly před rokem - jedna kašlala víc, dostala i ATB, druhá jak píšete, zakašlala párkrát ráno a dost. S tou jsem ani nešla na veterinu, dostala jitrocelák a přešlo to.
Průběh závisí na imunitě jedince.

Jestli se nepletu, tak paní tady nedávno řešila, že se extrémně bojí o psa, tak si myslím, že si to moc bere a psa moc sleduje. Pokud je pes veselý, hraje si, žere normálně, běhá, plave, tak nemůže být ze dvou zakašláni na smrt nemocný. To bych já musela být s těmi svými čtyřmi telátky na veterině imrvere.
napsal(a):
Jestli se nepletu, tak paní tady nedávno řešila, že se extrémně bojí o psa, tak si myslím, že si to moc bere a psa moc sleduje. Pokud je pes veselý, hraje si, žere normálně, běhá, plave, tak nemůže být ze dvou zakašláni na smrt nemocný. To bych já musela být s těmi svými čtyřmi telátky na veterině imrvere.
Ano jsem to já a přesně tak, máte naprostou pravdu a souhlasím s vámi že to moc řeším. Zrovna dnes mi přítel říkal že ho nemám tolik hlídat když mu vlastně nic není a že když mi 3 dny kašle 2x za den tak pes neumírá, navíc právě když se pejsek jeví v naprostém pořádku. A že řeším každou hloupost, prý normálni člověk by byl v klidu a nešílel kvůli pokašlávání u psa.

napsal(a):
Přesně tak. Paní to moc řeší.

Arbora
napsal(a):
Mne pes zakašlal 3x za deň a bol z toho nádor na osrdcovníku.
Fena má šelest na hranicic prvého stupňa, je bez príznakov a spoznal to vet pri dôkladnom preventívnom vyšetrení. Takže pre pokoj v duši, dať psa popočúvať vetovi, to je najmenej.
A co jinak? To byste asi taky měla zmínit. Jak byla vitální, jestli byla hravá, veselá a jestli normálně jedla. Takhle paní vzhledem k jejímu postoji jen vystresujete, a to opravdu nic ve zlém.
napsal(a):
A co jinak? To byste asi taky měla zmínit. Jak byla vitální, jestli byla hravá, veselá a jestli normálně jedla. Takhle paní vzhledem k jejímu postoji jen vystresujete, a to opravdu nic ve zlém.
Žiadne ďalšie príznaky, ani nadmerná únava, nič. Úplna náhoda, že na to prišiel. Nemá ani lieky, len pravidlene kontrola 1x za rok, či sa to náhodou nezhoršuje.
Nechcem stresovať ani strašiť, toto je vec, ktorú by mal vet odhaliť pri pravidelnej prehliadke - napríklad pred očkovaním.

Arbora
napsal(a):
Žiadne ďalšie príznaky, ani nadmerná únava, nič. Úplna náhoda, že na to prišiel. Nemá ani lieky, len pravidlene kontrola 1x za rok, či sa to náhodou nezhoršuje.
Nechcem stresovať ani strašiť, toto je vec, ktorú by mal vet odhaliť pri pravidelnej prehliadke - napríklad pred očkovaním.
A jaké udělal vyšetření? Rentgen? Moje první fena měla zvětšené srdce a vodu na plicích. Veterinář to tehdy zjistil jen poslechem a následně nás poslal na rtg, kde se to potvrdilo. Zakašlala jen občas, ale hodně se zadýchávala a bývala hodně unavená, hlavně za horka. Brala pak léky až do konce života.
To je těžko říct, jak paní poradit. Já jsem vycházela z toho, že tady právě řešila až panický strach o pejska.
napsal(a):
A jaké udělal vyšetření? Rentgen? Moje první fena měla zvětšené srdce a vodu na plicích. Veterinář to tehdy zjistil jen poslechem a následně nás poslal na rtg, kde se to potvrdilo. Zakašlala jen občas, ale hodně se zadýchávala a bývala hodně unavená, hlavně za horka. Brala pak léky až do konce života.
To je těžko říct, jak paní poradit. Já jsem vycházela z toho, že tady právě řešila až panický strach o pejska.
Kardiológ spravil sono. Môj bežný vet nič nespozoroval, fakt je to veľmi slabý šelest - na stupnici od 1 do 3 je to slabá jednotka. Takže som len chcela povedať, že to, že pes nemá extra príznaky, nemusí znamenať, že je 100 % v poriadku. A keď mám pochybnosti, tak je fakt najmenej niekde sa objednať, pre pokoj v duši.
Pes s nádorom zakašľal tak 3-4x denne, žral normálne (v začiatku, potom v poslednom štádiu už samozrejme nežral), aktivita normálne bez nejakej zmeny, ani sa nezadýchaval. Kvôli kašlu (sirup nezabral) šiel na RTG a sono srdca, kde zistili nádor a vodu na pľúcach. Ešte nejaký mesiac bol ok, ale potom už to išlo rýchlo, v podstate cca za 6-8 od prvotnej diagnostiky bolo po ňom.
Arbora
napsal(a):
To máte těžké...vážné nemoci mívají zpočátku často úplně banální příznaky. Přesto by to nemělo být důvodem, s prominutím, s každou prkotinou hned letět na veterinu. Pokud mi pes 3x zakašle, dám mu jitrocelák a k vetovi vyrazím teprve když bude kašlat i za týden a nebude se lepšit.
Stejně tak na průjem mu dám živočišné uhlí nebo Smectu a počkám, jestli nepřejde sám. Neběžím na první dobrou k vetovi, aby vyloučil lymfom.
I veti postupujou od běžných diagnóz k těm závažnějším, je to normální.
Pokud vás bolí hlava, můžete tam samozřejmě mít nádor, přesto vás praktik nepošle rovnou na MRI, nýbrž vám nejdřív předepíše analgetika nebo vás pošle k fyzioterapeutovi.
Terven
napsal(a):
To máte těžké...vážné nemoci mívají zpočátku často úplně banální příznaky. Přesto by to nemělo být důvodem, s prominutím, s každou prkotinou hned letět na veterinu. Pokud mi pes 3x zakašle, dám mu jitrocelák a k vetovi vyrazím teprve když bude kašlat i za týden a nebude se lepšit.
Stejně tak na průjem mu dám živočišné uhlí nebo Smectu a počkám, jestli nepřejde sám. Neběžím na první dobrou k vetovi, aby vyloučil lymfom.
I veti postupujou od běžných diagnóz k těm závažnějším, je to normální.
Pokud vás bolí hlava, můžete tam samozřejmě mít nádor, přesto vás praktik nepošle rovnou na MRI, nýbrž vám nejdřív předepíše analgetika nebo vás pošle k fyzioterapeutovi.
Ano, je to samozřejmě vše i o např. (farmako)ekonomice...
Mám stále před očima poměrně děsivou kazuistiku z humánní medicíny - perakutní průběh glioblastomu (také se tomuto nádoru pro jeho fatalitu a medián přežití - 3 měsíce bez léčby!!! říká terminátor) u mladého muže. Na závěr je tam zamyšlení, zda se mohlo udělat něco víc (muž zemřel) hned při prvních příznacích...
Pokud to někoho zajímá, dávám odkaz:
https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2010/06/15.pdf

"Pokud mi pes 3x zakašle, dám mu jitrocelák a k vetovi vyrazím teprve když bude kašlat i za týden a nebude se lepšit.?"
a tenhle pes kašle už 14 dní, alespoň jak jsem pochopila úvodní příspěvek
napsal(a):
"Pokud mi pes 3x zakašle, dám mu jitrocelák a k vetovi vyrazím teprve když bude kašlat i za týden a nebude se lepšit.?"
a tenhle pes kašle už 14 dní, alespoň jak jsem pochopila úvodní příspěvek
v úterý to budou 2 týdny co začal náš pes "pokašlávat" zní to jako by měl něco v krku, teď už tolik nekašle jen když zaštěká tak si občas jakoby ufrkne..
Soudě podle tohoto, prostě před dvěma týdny začal a teď už prakticky nekašle, čili se to lepší.
Mám natočené jak pejsek „kašlal" Ještě dodám že takto zakašlal především ráno po vzbuzení cca 2x pak za celý den nic
Evidentně to ani zezačátku nebylo žádný drama. Normální, spíše lehčí průběh psincáku...
To by pro mě zatím nebyl důvod k návštěvě veteriny a vyšetřování srdce. To by mimochodem na první dobrou neudělal ani vet - psa by maximálně poslechl, případně mu dal na ten kašel ATB.
Tady mimochodem Bodlinka píše, že lehká forma nemoci může trvat 5-14 dnů a kašel může přetrvávat i déle.
https://zverolekarka.com/psincovy-kasel/

fikovnice
napsal(a):
Ano, je to samozřejmě vše i o např. (farmako)ekonomice...
Mám stále před očima poměrně děsivou kazuistiku z humánní medicíny - perakutní průběh glioblastomu (také se tomuto nádoru pro jeho fatalitu a medián přežití - 3 měsíce bez léčby!!! říká terminátor) u mladého muže. Na závěr je tam zamyšlení, zda se mohlo udělat něco víc (muž zemřel) hned při prvních příznacích...
Pokud to někoho zajímá, dávám odkaz:
https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2010/06/15.pdf
Jani, ale to je právě ta otázka, jestli se mohlo udělat něco víc hned při prvních příznacích. Sama víš, že je doktor a doktor. Někteří tohle povolání nikdy dělat neměli, lidi je vysloveně obtěžují. A zkus k takovému chodit s každým píchnutím, tak z tebe udělá automaticky hypochondra a už nikdy tě nikam na vyšetření nepošle.
Podobný případ byl i manžel. V rodinné anamnéze infarkty i mrtvice těsně po 50. roku věku a když přišel s tlakem na hrudníku k praktické lékařce, tak ho odbyla s tím, že se přejedl a pálí ho žáha. Přitom ho následně hospitalizovali, zprávu z nemocnice musela dostat. Cholesterol se měřil jednou před cca 4 lety a prý byl v normě, žádná jiná vyšetření se nedělala, dnes mi lékařka tvrdí, že si na nic nestěžoval. Přitom při pitvě se zjistily opakované infarkty, plíce 2x tak velké, trpěl dušností. Na plicním taky nic nezjistili, údajně, ani na rentgenu, ani na spirometrii. Takže to máš těžký, buď neumějí používat diagnostiku, nebo prostě nechtějí. A vždycky se řekne, že prostě doktor není Bůh a holt lidi umírají. Což je samozřejmě pravda.
napsal(a):
Jani, ale to je právě ta otázka, jestli se mohlo udělat něco víc hned při prvních příznacích. Sama víš, že je doktor a doktor. Někteří tohle povolání nikdy dělat neměli, lidi je vysloveně obtěžují. A zkus k takovému chodit s každým píchnutím, tak z tebe udělá automaticky hypochondra a už nikdy tě nikam na vyšetření nepošle.
Podobný případ byl i manžel. V rodinné anamnéze infarkty i mrtvice těsně po 50. roku věku a když přišel s tlakem na hrudníku k praktické lékařce, tak ho odbyla s tím, že se přejedl a pálí ho žáha. Přitom ho následně hospitalizovali, zprávu z nemocnice musela dostat. Cholesterol se měřil jednou před cca 4 lety a prý byl v normě, žádná jiná vyšetření se nedělala, dnes mi lékařka tvrdí, že si na nic nestěžoval. Přitom při pitvě se zjistily opakované infarkty, plíce 2x tak velké, trpěl dušností. Na plicním taky nic nezjistili, údajně, ani na rentgenu, ani na spirometrii. Takže to máš těžký, buď neumějí používat diagnostiku, nebo prostě nechtějí. A vždycky se řekne, že prostě doktor není Bůh a holt lidi umírají. Což je samozřejmě pravda.
Ano, já vím, že Tvůj případ (případ Tvého muže) je příkladem zanedbání péče PL!
Já k tomu mému příspěvku výše nezaujímala žádné emoce, ptž nevím. Respektive, ten muž by zemřel tak jako tak - a vysoce pravděpodobně za mnohem horších příznaků, než se stalo. A pardon opět za OT.