Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2022 22:16
zbohusovavrchu

XXX.XXX.172.19

Zdravím, mám 3 letou fenku středního plemene. Máme na výstavě problém, že se boji rozhodčí.. Vadí ji na sebe nechat sáhnout. Doma trenujeme pravidelně a posloucha perfektně. Trenujeme i v provizorním kruhu, s jinými psy a v různém prostředí. Na výstavy jsem ji brala ihned od 3 měsíců, takže socializace by měla byt v pořádku. První rok a půl ji to nedělalo vůbec problém. Ale zbytek času uz se chová takto. Jakmile se k ní skloni rozhodčí je problém, cuka a bojí se. Jinak jr v kruhu v pohodě. Ostatní psi ji vůbec nevadí, při pohybu je taky v pohodě. Uz si nevím rady 🤔 ještě dodám, že žádný negativní zážitek si určitě nikdy neodnesla. Poraďte prosím co by jste dělali.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2022 22:48

Tak jsou psi, co vystavy nemusi.
Zkuste ji vzit na vystavu, potrenujte v kruhu pred, at vam ji nekdo i jako rozhodci jako posoudi -tam ji muzete i odmenit. ale nevystavujte ten den. a uvidite, jak se zachova pak priste.

29.5.2022 07:43
janaa

XXX.XXX.174.173

Jsou psi,co se jim prostě prohmatávání cizími lidmi nelíbí,jsou psi,které to nebaví, a budou to úspěšně sabotovat. Píšete,že do roka a půl to feně nevadilo,tak předpokládám,že známky na případnou chovnost máte,tak je otázka,proč čubu trápit. Jinak v dnešní době existuje řada výstavních seminářů,dokonce i víkendovek,táborů.....jo a F. Šusta napsal moc hezkou knížku o vystavování, doporučuju. Ale celkově bych psa,který o to nestojí,nenutila

29.5.2022 07:48

zbohusovavrchu napsal(a):
Zdravím, mám 3 letou fenku středního plemene. Máme na výstavě problém, že se boji rozhodčí.. Vadí ji na sebe nechat sáhnout. Doma trenujeme pravidelně a posloucha perfektně. Trenujeme i v provizorním kruhu, s jinými psy a v různém prostředí. Na výstavy jsem ji brala ihned od 3 měsíců, takže socializace by měla byt v pořádku. První rok a půl ji to nedělalo vůbec problém. Ale zbytek času uz se chová takto. Jakmile se k ní skloni rozhodčí je problém, cuka a bojí se. Jinak jr v kruhu v pohodě. Ostatní psi ji vůbec nevadí, při pohybu je taky v pohodě. Uz si nevím rady 🤔 ještě dodám, že žádný negativní zážitek si určitě nikdy neodnesla. Poraďte prosím co by jste dělali.

..přečíst si knihu od Šusty jak se píše výše "Vystavování je hra"...objednat si lekce např. U Roberta Zlochy....ale osobně bych psa netrapila a nechala ho už být...

29.5.2022 08:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

První rok a půl ji to nedělalo vůbec problém.

Jen k tomuhle - a nestalo se pak feně něco negativního, s čím by si spojila rozhodčího na výstavě? Moje fena byla taky na výstavě v pohodě, na rozhodčího se vyloženě "klepala", protože miluje lidi. A pak měla ošklivý úraz (opaření), kdy jsme byli denně na veterině, probíhalo bolestivé ošetřování, byla na tom zle.. Po vyléčení jsme zkusili zase výstavu, mě ani nějak nenapadlo, že by mohl být problém. No a nástup do kruhu a chůze ok, nastoupili jsme před rozhodčího, to na něj ještě fena radostně vrtěla ocasem. Ale jen do té doby, než se sehnul a začal kontrolovat zuby a prohmatávat. V tom najednou panika, fena se po mě začala sápat. No on totiž ten rozhodčí postupoval stejně, jako postupuje veterinář, když tam fenu postavím na stůl. Takže si to nejspíš nějak spojila.

To jen že jsem si vzpomněla, že u nás to mělo takový důvod. Ale u vás může fena klidně dospívat a může taková prostě být. Prozradíte, o jaké plemeno se jedná?

29.5.2022 08:59

co bych dělala?

nevystavovala bych.

29.5.2022 09:59

Můj se jako mladý tvářil na stole všelijak. Tak jsem zahájila "výcvik". Venku ho hladili cizí lidé, od krku až po zadek. Ale asi jsme to trochu přešvihli, protože když mu pak rozhodčí sáhnul na záda, hned zvedl zadní, aby bylo jasno, že by primárně potřeboval podrbat v tříslech. Vypadalo to, že to chce pustit.

29.5.2022 10:59
jana.jenickova

XXX.XXX.245.44

Pokud vám na výstavách sejde tak opravdu v tomto případě doporučuji teoretický základ přes knihy Františka Šusty, publikace Vystavování je hra - Jak připravit na výstavu psa i sebe. Kromě toho bych se zaměřila na trénink ošetření se souhlasem, buď přímo u trenéra - nabízí např. Radecha Spudilová, Robert Zlocha či online kurzy této tématiky od již zmíněné Radechy Spudilové či od Kristýny Dostálkové (který mám sama za sebou a musím pochválit!).
Kromě toho, pakliže máte fb, je od Kristýny také skupina Pozitivní psychologie psů, kde je několik webinářů zdarma na různá témata, včetně rozebírání stresu a jak působí na zvíře.
Mám fenku bojínka, nejprve výstavy také ok, ale nikdy jí to nebylo vysloveně příjemné, což jsem nemohla pořádně tušit, jelikož jsem zdaleka neuměla tak dobře číst řeč jejího těla. Z tohoto ohledu můžu doporučit ještě Psí školu Koiru v Ostravě, buď jestli máte přístup tak osobně nebo božské webináře od Lenky Blachové na téma etologie u psů. Hodně mi daly všechny střípky, pochopení i co s tím dělat. Nyní mi mohou čubu ohmatávat lidé ve škole a jde to. Na výstavy se chystáme, jen tréninkově, nějaké menší, kde to nejprve bývá bez důkladného prohmatávání a pak třeba i na větší.
Jsou i tréninky handlingu přímo od mnoha lidí, kteří vystavují, ale ne vždy pracují se psy, kteří něco řeší. Nedávno jsem viděla video z jednoho tréninku a to vůbec šťastné nebylo. Začala bych od toho Františka Šusty, klidně k němu i na seminář či na hodinu tréninku a začít s tím ošetřením se souhlasem. Je to v podstatě princip, s kterým František právě pracuje.
Hodně zdaru!

29.5.2022 12:12
zbohusovavrchu

XXX.XXX.172.19

Díky moc všem za reakce.. Kouknu na všechny doporučené materiály, ale upřímně už me také napadlo, že ji tim spíše nebudu trápit. Uchovněná je, pár úspěchů mame za sebou, tak to koneckonců stačí. Dekuju všem 😊

Přidejte reakci

Přidat smajlík