KolieZ

XXX.XXX.46.180
Pekny vecer,
Mam ted 3 mes. stene kratkosrste kolie. Mela bych dotaz ohledne postupneho zatezovani psika… do budoucna se tesim az spolu budeme behat, to ted samozrejme nedelam. Chodime na prochazky, nekdy jen na louku za barak, nekdy max do 2-3 km. Dnes jsme podnikli celodenni vylet, kdy jsme bilo u vody, moc jsme toho nenachodili.. ale asi stenak nenaspal tolik kolik by chtel a vjemu bylo taky dost.... takze vecer chytil slusny rapl..
Chci se zeptat na doporuceni ohledne postupneho “zatezovani” - samozrejme zabavou…. Aby pejsek nebyl pretizeny, ale zaroven abychom se nenudili ?
Diky :)
Já myslím, že na to žádná univerzální rada, postup, není. Prostě to dělám tak nějak s citem, s rozumem a s ohledem na štěně .
Kilometry nepočítám, ale chodím tempem štěněte, klidně se někde zastavíme, odpočineme, dáme sváču... Občas taky byly výlety na celý den, ale ne, že by štěně celý den běhalo - ale třeba se někam jelo vlakem, pak se kousek šlo, posedělo se na zahradáce, pohrálo se psem, atd.... Snažila jsem se hlavě štěňata vzít na co nejvíce různých míst, mezi lidi, zvířata...
Jinak jezdím se psema na kolobce, se psem jsem se začala v dospělosti, fenu jsem brala cca od půl roku s námi - ale jen kousek a běhala na volno, jen aby si zvykla na tu koloběžku a tak. Cca v 10ti měsících jsem ji i "zapřáhla" ale fakt jen na pár metrů. Od roka jsem na pár metrů zapřahávala pravidelně, zbytek běhala na volno. A cca v roce a půl, možná déle, nevím už přesně, začala postupně běhat normálně v tahu...
Koliovnik

XXX.XXX.232.179
Říká se, že kolik je psovi měsíců, tolik km může nachodit. No, nevím, jestli tomu věřit nebo ne.
Každopádně určitě se štěnětem nechodit někam daleko, do cizího prostředí, ke zvířatům, pokud ještě nemá všechna očkování. Pokud máte štěně od Dvora Bažantnice, tak tam určitě nebude problém se poptat. S Fun Dog tolik zkušeností nemám, ovšem pokud je váš pes právě z Fun Dog, dávejte si veliký pozor na bobky od koní a podobně - může totiž být MDR1 -/-, a určitě nechcete, aby vám kvůli tomuhle genu umřelo štěně.. jinak hodně vám o tom řekne chs Ze zámecké Zahrady (mají i facebook, případně se podívajte na jejich stránky), tak jim můžete napsat a oni vám o tom určitě hodně poví. Stejně jako DB, nebo Modré Království mají opravdu velice zodpovědný přístup k chovu kolií.