Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lucy2022

7.6.2022 13:24
Lucy2022

XXX.XXX.125.32

Dobrý den,
ze zdravotních důvodů jsme, bohužel, museli nechat kastrovat naši 1 a půl letou fenečku Irského setra. Vím, že ve většině případů u tohoto plemene dojde po kastraci k výraznému zhoršení kvality srsti. Má někdo zkušenosti, jak tento stav zvrátit nebo aspoň zmírnit?

7.6.2022 14:41
assil

XXX.XXX.121.3

Lucy2022 napsal(a):
Dobrý den,
ze zdravotních důvodů jsme, bohužel, museli nechat kastrovat naši 1 a půl letou fenečku Irského setra. Vím, že ve většině případů u tohoto plemene dojde po kastraci k výraznému zhoršení kvality srsti. Má někdo zkušenosti, jak tento stav zvrátit nebo aspoň zmírnit?

Je to spíš tak půl na půl, dělat se s tím nedá nic, není to zhoršení kvality srsti, ale spíš se srst vrátí do štěněčí podoby, takže je jemná, hustá, víc roste. Já to řešila stříháním, učesat se to moc nedalo. Ale nebyl to setr, ale špic. Ale znám spoustu psů, kteří i po kastraci mají srst pořád stejnou.

7.6.2022 15:16
PumaCZ

XXX.XXX.62.58

Nas hafan (NO) je cca rok po kastraci (taky ze zdravotnich duvodu) a k zadne zmene srsti ani povahy tedy nedoslo :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.6.2022 15:49

assil napsal(a):
Je to spíš tak půl na půl, dělat se s tím nedá nic, není to zhoršení kvality srsti, ale spíš se srst vrátí do štěněčí podoby, takže je jemná, hustá, víc roste. Já to řešila stříháním, učesat se to moc nedalo. Ale nebyl to setr, ale špic. Ale znám spoustu psů, kteří i po kastraci mají srst pořád stejnou.

Kamarádky fenka jezevčíka to měla po kastraci přesně tak, vrátila se jí štěněcí srst. Jak píšete, jemná, hustá, neučesatelná.

7.6.2022 16:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kamarádky fenka jezevčíka to měla po kastraci přesně tak, vrátila se jí štěněcí srst. Jak píšete, jemná, hustá, neučesatelná.

Totéž pamatuju i špringršpaněla - psa. Jemná až vatovitá srst.

7.6.2022 16:23

Mám dvě feny kastrované ve dvou letech, a štěněcí srst se jim objevila na zadku a zadních nohách někdy v šesti letech, teď je jim devět. Zbytek zatím žádná změna, ale je jim teprve pět.

7.6.2022 16:29
janaa

XXX.XXX.174.173

U dlouhosrstých neznám fenu,co by se jí ta srst nezměnila. Chce to hlídat,česat,vyčesávat,klidně si někde v salonu nechat poradit, někdy se srst i prostříhává. Je to dost řehole

7.6.2022 20:44

Tak u GR většinou srst po kastraci vypadá jak ovečka. Dá se to narovnávat po koupání fenováním nebo žehličkou. Ale když se to tak vezme proč a na co, psovi je to stejně jedno.

7.6.2022 20:57
Terven

XXX.XXX.110.191

PumaCZ napsal(a):
Nas hafan (NO) je cca rok po kastraci (taky ze zdravotnich duvodu) a k zadne zmene srsti ani povahy tedy nedoslo :)

Typu srsti, jaký má NO, se to netýká - je to problém dlouhosrsťáků jako je setr, šeltie, BOC aj.

7.6.2022 21:03
janaa

XXX.XXX.174.173

Tak u GR většinou srst po kastraci vypadá jak ovečka. Dá se to narovnávat po koupání fenováním nebo žehličkou. Ale když se to tak vezme proč a na co, psovi je to stejně jedno.

No úplně ne,velmi často psi s touhle srstí trpí třeba na hotspoty,protože ta srst je jak vata,nasáká vodou. Kamarádka má labrošku s takovou srstí po kastraci a je to mazec,schne celej den a hotspoty v létě pořád. Co vím od známých s kokry i s těmi GR,tak se i srst víc cuchá,lepí se na ní čurbes atd

7.6.2022 21:12
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):
No úplně ne,velmi často psi s touhle srstí trpí třeba na hotspoty,protože ta srst je jak vata,nasáká vodou. Kamarádka má labrošku s takovou srstí po kastraci a je to mazec,schne celej den a hotspoty v létě pořád. Co vím od známých s kokry i s těmi GR,tak se i srst víc cuchá,lepí se na ní čurbes atd

Jo jo, nebožka Terina byla před kastrací snadno česatenej dlouhosrsťák. Po kastraci srst zjemněla, zhoustla snad trojnásobně a ztratila samočistící schopnost. Dělaly se nezozčesatelný dredy, každej binec v srsti byl problém.
Tohle je jeden z nežádoucích účinků kastrace, na kterej vás vet většinou neupozorní.

7.6.2022 21:19

Terven napsal(a):
Typu srsti, jaký má NO, se to netýká - je to problém dlouhosrsťáků jako je setr, šeltie, BOC aj.

No vidíte, to mi nedošlo. Typ srsti. Kamarádka měla dlouhosrstou jezevčici.

7.6.2022 21:24
Terven

XXX.XXX.110.191

No vidíte, to mi nedošlo. Typ srsti. Kamarádka měla dlouhosrstou jezevčici.

Už tradičně janaa vyvrací zažitou teorii a píše o labrošce, kterou to postihlo taky

7.6.2022 21:30
janaa

XXX.XXX.174.173

Terven napsal(a):
Už tradičně janaa vyvrací zažitou teorii a píše o labrošce, kterou to postihlo taky

Tak ale labroši mají hustou podsadu a řada z nich sice tvrdou,ale delší krycí srst hlavně na hřbetu. Není to klasická krátká srst alá buldok,boxer atd. Průšvih je ta podsada,ze které se udělá vata, a ta krycí taky zjemní. Výsledek je podsada jak houba, a je pravda,že samočistícíí vlastnosti srst taky ztratila. Jasný,na buldočce žádnou štěněcí srst nepozoruju
Edit,co já jsem měla dvě kastrovaný čuby,tak ta srst byla na omak jemná,naštěstí chemlon se neudělal. A zrovna dneska jsem koukala na Barušku,která je kastrovaná od loňského podzimu,a poprvé přelínává, a je ta srst taky jemnější
A to "tradičně" budu ignorovat

8.6.2022 06:42

janaa napsal(a):

opravdu to byl na první pohled viditelný rozdíl - ať už byla kastrovaná labradoří babča suchá nebo mokrá

8.6.2022 07:10
janaa

XXX.XXX.174.173

opravdu to byl na první pohled viditelný rozdíl - ať už byla kastrovaná labradoří babča suchá nebo mokrá

Důkaz místo slibů. Děkuji předsedo,že ses mě zastal a poskytl důkazy

8.6.2022 07:26

Moc děkuju za tohle téma. 🌷 Bělouš ke mně přišel nedlouho po kastraci a srst se pomalu nenápadně postupem času měnila...až na tu vatovou a navíc on nemá podsadu, takže se musí každé 3 měsíce stříhat, jinak je to nevzhledné a funkční ta srst stejně není- nezahřeje a profoukne.
A já obviňovala samu sebe, že se o něj špatně starám a ono je to tou kastrací! 🤷‍♀️🐾
Když je zarostlý používám vosk na srst a po koupeli vtírám kokosový olej, protože i kůži má sušší.

8.6.2022 07:31
domi.t

XXX.XXX.131.130

Po prečítaní musím zhodnotiť, že Nefret (pre neznalých GR,áno,fakt GR) je zasa "niečo extra" Lebo jej srsť je po dva roky po sterilizácií rovnako nemožná ako pred zákrokom - kučeravá, divoká a viacfarebná

Ale to je Nefret,že áno...všetci blázni a ona lietadlo

8.6.2022 08:37
aluska

XXX.XXX.197.205

moje kastrovaný dlouhosrstý jezevčice, tygra 9ti letá, lidožravá slovena zrzavá asi 12ti letá, není to tak hrozný

8.6.2022 09:41

Tak Sáře (BSP x bernardýn) se po kastraci srst nezměnila....nebo jestli ano, tak ne nějak dramaticky, žádná bavlnka, naprosto funkční samočistící kožich. Ale je fakt, že ta změna srsti je sázka do loterie....děje se to a rozhodně to není ojedinělé, samozřejmě asi některá plemena resp. některé typy srsti jsou na to náchylnější.

Musím říct, že po inkontinenci je pro mě změna srsti dost strašák....Ginu plánuju vykastrovat. Už takhle se češe úplně na pytel, ale naštěstí jsou problematická více méně stehna, jinak když nebudu počítat období línání, tak je prakticky bezúdržbová....jestli z ní bude bavlník, tak to si užiju.

8.6.2022 09:55

janaa napsal(a):

Asi to chce hodně prostříhávat efilačkama, aspoň já to tak dělám, protože Drak má srst hodně hustou a fakt to pomáhá. Loni na jaře jsem ještě nevěděla, co s tím, měl hotspotů cca 5, letos to pečlivě udržuju a ani jeden.

8.6.2022 09:56
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Já měla čubinu haskounku kastrovanou v 10 letech a tam ta srst teda byla hrozná. Byla, jak vlna, absolutně to nešlo kartáčovat. A druhá čubina kastrovaná ve 3 letech, tak ta měla srst dobrou, ale zas byla zhruba od 4-5 let inkontinentní.

Lucy2022

8.6.2022 14:07
Lucy2022

XXX.XXX.125.32

Díky všem za reakci. Budeme doufat, že naší fenku to postihne co nejméně. Má nádhernou, lesklou srst, kterou kolemjdoucí vždy obdivují.

8.6.2022 15:45

Terven napsal(a):

Tak normální krátkosrsté ovčandy, co jsem měla nevím, kastrovaná až do smrti nebyla žádná, ale teď mám dlouhosrstku N.O., ta byla kastrovaná komplet loni v lednu(pyometra) a musím říct, to je očistec, česat a udržovat tu její srst. Vrátila se do štěněcích a dospívajících let. Kalhotky jak z ovčí vlny, břicho normálně stříhám, vzadu pod předníma packama, jako vzadu pod loktema u těla taky stříhám. na uších má praporky, huňatá je i v létě. Když jdeme koupat, dlouho schne. Česání častěji, dlouho a hlavně všady, hrůza, děs. Dlouhosrstku poprvé a naposled, nikdy více. Ale, tak ji nenechám umřít na zánět dělohy, že jo. Fotku tady v práci na PC nemám, ale pozítří můžu hodit pro srovnání.

8.6.2022 20:58
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak normální krátkosrsté ovčandy, co jsem měla nevím, kastrovaná až do smrti nebyla žádná, ale teď mám dlouhosrstku N.O., ta byla kastrovaná komplet loni v lednu(pyometra) a musím říct, to je očistec, česat a udržovat tu její srst. Vrátila se do štěněcích a dospívajících let. Kalhotky jak z ovčí vlny, břicho normálně stříhám, vzadu pod předníma packama, jako vzadu pod loktema u těla taky stříhám. na uších má praporky, huňatá je i v létě. Když jdeme koupat, dlouho schne. Česání častěji, dlouho a hlavně všady, hrůza, děs. Dlouhosrstku poprvé a naposled, nikdy více. Ale, tak ji nenechám umřít na zánět dělohy, že jo. Fotku tady v práci na PC nemám, ale pozítří můžu hodit pro srovnání.

No, vidíte...zdá se, že je to větší problém než jsem si myslela. Další argument, že kastrace by měla mít sakra dobrej důvod, nikoli jen preventivní.

9.6.2022 09:01

Terven napsal(a):
No, vidíte...zdá se, že je to větší problém než jsem si myslela. Další argument, že kastrace by měla mít sakra dobrej důvod, nikoli jen preventivní.

Jo, přesně tak, z preventivních důvodů bych kastrovat nikdy nedala. Měli jsme v životě většinou samé feny, kastrované byly akorát dvě. Barzojka v 11 letech-pyometra, dožila se 14 a něco, bez inkontinence, no a tahle loni v necelých 10-pyometra. zatím bez inkontinence. Nevím, je to asi tím, že jsem na fenách nikdy nechovala, tak asi jsou na tu pyometru více náchylné, než feny, co měly štěňata.

9.6.2022 09:02

Jo, přesně tak, z preventivních důvodů bych kastrovat nikdy nedala. Měli jsme v životě většinou samé feny, kastrované byly akorát dvě. Barzojka v 11 letech-pyometra, dožila se 14 a něco, bez inkontinence, no a tahle loni v necelých 10-pyometra. zatím bez inkontinence. Nevím, je to asi tím, že jsem na fenách nikdy nechovala, tak asi jsou na tu pyometru více náchylné, než feny, co měly štěňata.

Ale zadavatelka píše, že ze zdravotních důvodů, tak se nic jiného dělat nedá

9.6.2022 09:20
janaa

XXX.XXX.174.173

Hele,dneska už je to vyvrácené, vlastně nikdo neví proč, snad jen,že feny,co trpí na falešky k tomu víc inklinují - větší hormonální aktivita. A mě teda začaly mít feny falešky až po štěňatech

9.6.2022 13:06

janaa napsal(a):
Hele,dneska už je to vyvrácené, vlastně nikdo neví proč, snad jen,že feny,co trpí na falešky k tomu víc inklinují - větší hormonální aktivita. A mě teda začaly mít feny falešky až po štěňatech

Přesně tak. Jestli fena měla nebo neměla štěňata s pyometrou nesouvisí.

9.6.2022 13:15

janaa napsal(a):

U nás paradoxně čuba, co měla falešky pravidelně, tak žádnej problém...pyometra, mléčné žlázy a naopak dvě feny, které na falešky nikdy netrpěly, tak obě pyometru, bohužel už v důchodovém věku, jedna to nepřežila.

Samozřejmě člověk dá asi nejvíc na osobní zkušenost a zkušenosti známých s fenami.....ale celkově je to za mě všechno sázka do loterie.......kastrovat preventvně...nekastrovat.....ve finále obě možnosti můžou být nakonec průšvih.

Mám třetí fenu....jedna byla nekastrovaná, jedna kastrovaná preventivně a teď u té třetí jsem dlouho zvažovala, zda kastrovat a nebo ne......bohužel opět letos dvě feny mých známých dojely na to, že nebyly kastrované. Jasně malý populační vzorek...náhoda, ale jazýček vah se u mě zase převážil k té preventivní kastraci.....prostě nevim. Někdy jsem si stopro jistá, že teda kastrovat ano, pak zase začnu přemýšlet o všech PROTI a teda kastrovat ne a za pár dní si zase říkám, že kastrovat ano. .....že jsem se na to nevyprdla a nepořídila si psího kluka, ale to neee, to jsem chtěla nutně další "ředitelku zeměkoule" a karma zdarma zafungovala, Gina...alespoň zatím...žádná ředitelka zeměkoule není a kdo ví, jestli kdy bude, takže tím veškerá pozitiva a sociální jistoty, kvůli kterým jsem pořizovala fenu, padly a zbyla jen ta negativa.

Na jedné straně strašák inkontinence (ostatní rzdravotní izika ani nezmiňuju, patří do nich určitě i riziko nějaké rakoviny něčeho) a teď ještě i ta srst....na druhé straně strašák pyometry a rakovina mléčné žlázy.........

Opravdu závidím lidem, kteří v tom mají jasno ať už tak nebo onak a lidem, co nemají tolik špatných zkušeností po známých jako se to sešlo za ta léta v mém okolí.

Lucy2022

9.6.2022 13:26
Lucy2022

XXX.XXX.125.32

Ale zadavatelka píše, že ze zdravotních důvodů, tak se nic jiného dělat nedá

Ano, po hárání dostala pyometru.

9.6.2022 16:10

janaa napsal(a):

Ale spousta veterinářů to pořád tvrdí.

9.6.2022 16:33

Lucy2022 napsal(a):
Ano, po hárání dostala pyometru.

Nešlo vyřešit konzervativně?

9.6.2022 16:43

Jak?
Po prelecene pyometre se doporucuje dalsi harani kryt - nebo kastrovat

A k te prevenci rakoviny m.z. - pokud si dobre pamatuji - musi se fena kastrovat velmi brzy, nejpozdeji po prvnim harani, jinak je riziko temer stejne, jako u nekastrovane
A brzkou kastraci se zase zvysuje riziko jinych rakovin...

Clovek si nevybere...

9.6.2022 20:28

Jak?
Po prelecene pyometre se doporucuje dalsi harani kryt - nebo kastrovat

A k te prevenci rakoviny m.z. - pokud si dobre pamatuji - musi se fena kastrovat velmi brzy, nejpozdeji po prvnim harani, jinak je riziko temer stejne, jako u nekastrovane
A brzkou kastraci se zase zvysuje riziko jinych rakovin...

Clovek si nevybere...

Já myslela právě tou léčbou - třeba Agofollinem. A že by se možná pyometra neopakovala. Ale taky by mohla a kastraci by se stejně nevyhnuli. Jak píšete, člověk si nevybere.

15.6.2022 09:40
sufle

XXX.XXX.8.64

Jen co se týče té kastrace.
My kastrovali fenu rusáka ze zdravotních důvodů v 7 letech.
Nyní má 9 let a změny žádné - srst, povaha, temperament, žravost, tloušťka - nic.
Kdybych nevěděla, že je kastrovaná, ani bych to nepoznala.

Minulý pes, ridgeback, kastrován v 9 letech (nádor na prostatě) - z nežravky se stala brutální popelnice, hodně se zklidnil, přestaly ho úplně zajímat feny (je fakt, že nikdy nebyl magor) a také se mu změnila postava - ze svalnatého psa byla prdelatá fena.

15.6.2022 13:54
arosek

XXX.XXX.130.20

Hele tak ja jsem asi vyjimka. Resp. moje holky ...
Kastrovany byly v nizsim ci vyssim veku vsechny a vysledek je takovyhle:

Zaira, GR s PP - kastrovana v 11, dozila se 15. Bez zmeny srsti i povahy

Borka, GR s PP - kastrovana v 10, dozila se 13. Bez zmeny srsti i povahy

Ciri, GR s PP - kastrovana v 5 letech, dozila se 12. Bez zmeny srsti i povahy

Gwen, nalezenec GR bez PP - kastrovana cca ve 12 v dobe nalezu, nador na vajecnicich, dozila se cca 15. Bez zmeny srsti i povahy

Happy, zachranena z retezu, GR bez PP - kastrovana v cca 10, dozila se 13. Neumim posoudit ani povahu (kastrovana u puvodniho majitele) ani srst - diky autoimunitnimu onemocneni musela byt holena na "labika"

Eris, GR s PP - kastrovana v 7 letech, pred tremi mesici. Zatim bez zmeny srsti i povahy

Ferida, GR s PP - kastrovana ve 4 letech, pred pul rokem. Zatim bez zmeny srsti i povahy

Kitty, zachranena GR bez PP - kastrovana u puvodniho majitele v cca 7 letech, u nas byla 3 tydny nez zemrela. Srst klasicka goldeni, povahu neumim posoudit, nemluvila s nama

Nessy, krizenec spice bez PP - kastrovana v 5 letech, stale zije, bez zmeny srsti i povahy

Lea, krizenec GR bez PP, podle projevu a vzhledu tam nekde probehl kolem prave IS - kastrovana v cca 8 letech, u nas 2,5 roku. Povaha porad stejne nasr... :) Na srsti ji vylezaji steneci chumacky, predevsim na zadnich nohach. Ale jde to dobre vytrimovat, jinde ji to neleze, takze celkem pohoda :)

Johana, CKCHS s PP - kastrovana ve 3 letech, pred pul rokem. Zatim bez zmeny srsti i povahy

18.6.2022 14:23
PumaCZ

XXX.XXX.218.166

Hodně jsem od doby, co bylo toto téma založeno, nad změnou srsti u Hachiho přemýšlela, a včera mi došlo, že tak měsíc dva po kastraci (nejsem si jistá, jak dlouho přesně) se Hachimu udělal hotspot, který se ne a ne zahojit. A hned po něm se mu udělaly další. Do té doby hot spot nikdy neměl. A teď po prvním letošním koupání zase. Resp. jeden po dlouhém odolávání vyléčený a teď doléčujeme druhý. Taky pořád líná, i když už je dávno léto a několikrát jsem ho vyčesávala.. Také jsem si všimla, že má na stehnech tu srst přeci jen trochu chemlonovou :/

Takže opravuji svůj původní příspěvek a ano, srst se mu po kastraci nejspíš změnila

Přidejte reakci

Přidat smajlík