Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.6.2022 23:08
Flamingo

XXX.XXX.30.111

Dobrý den, mám dotaz, jestli někdo třeba zažil něco podobného. Máme pejska čivavu - cca 2,5 roku. Neobvyklá situace nastává, když přijde do kontaktu s mou sestřenicí (8 let). Je z ní úplně u vytržení. Zběsile za ní běhá, když ho chceme odlákat, tak vůbec nevnímá, neposlouchá. Chce být jenom u ní, olizuje jí, leží u ní a chvílemi na ni doráží. Normálně je na mě docela upnutý, ale když je na blízku sestřenka, tak o mě vůbec neví a nechce u mě být. Jí už je to po chvíli nepříjemné, ale on si vůbec nedá říct. Když odjedeme je zase úplně normální. Chová se tak opravdu jen v její přítomnosti.

Samozřejmě ho můžu zavřít/uvázat, ale on je opravdu hodně nešťastný a mně je ho potom líto. A jakmile ho pustím, běží stejně za ní.

Jestli máte někdo radu, nebo zkušenost, tak budu ráda.

20.6.2022 05:49
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Vezměte je ven, vyblbnou se spolu, vylítají ...
psi děti milují.

amstafron

20.6.2022 06:19
amstafron

XXX.XXX.35.25

Něco podobného se nám stalo s rotvíkem. Běhal za mou maminkou když k nám přišla a okolí nevnímal, když si sedla, doslova se jí přilepil na nohu a nikam jinam nechtěl lehnout. A protože si maminka začala stěžovat na bolest právě té nohy, poslala jsem ji k lékaři. Měla trombózu. Po přeléčení jí dal pes pokoj.

23.6.2022 11:03
Flamingo

XXX.XXX.227.225

Oni jsou pokaždé venku, děje se to na chalupě, na obrovské zahradě. Ona už si potom hrát nechce, ale on si nedá říct a je to pak už obtěžující. Kdyby byla dospělá, tak to asi dokáže řešit lépe, ale jako dítě taky nezůstane v klidu a přijde mi, že to ho ještě víc dráždí.

A o zdravotní problém také nejde.. reaguje spíš jak na fenu, nadrženě, jak kdyby mu voněla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2022 11:34

Flamingo napsal(a):
Oni jsou pokaždé venku, děje se to na chalupě, na obrovské zahradě. Ona už si potom hrát nechce, ale on si nedá říct a je to pak už obtěžující. Kdyby byla dospělá, tak to asi dokáže řešit lépe, ale jako dítě taky nezůstane v klidu a přijde mi, že to ho ještě víc dráždí.

A o zdravotní problém také nejde.. reaguje spíš jak na fenu, nadrženě, jak kdyby mu voněla.

Ale tu situaci nemá řešit osmileté dítě, tu má řešit MAJITEL psa. Např. za dopomoci vodítka a lepšího managementu…

23.6.2022 12:48

"Ona už si potom hrát nechce, ale on si nedá říct a je to pak už obtěžující. Kdyby byla dospělá, tak to asi dokáže řešit lépe, ale jako dítě taky nezůstane v klidu a přijde mi, že to ho ještě víc dráždí."

budu opakovat, psa si musí řešit majitel!

"A o zdravotní problém také nejde.. reaguje spíš jak na fenu, nadrženě, jak kdyby mu voněla."
tak to by právě o zdravotní problém jít mohlo, přesně tak psi reagují např. na vnitřní krvácení či zánět
(čímž nechci říci, že se jedná o tento konkrétní případ)

23.6.2022 12:52
fikovnice

XXX.XXX.133.99

Já si myslím, že ta dívka (pomalu dospívající) skutečně tomu psovi voní.
Ale jak píše "Odetta", korekci nevhodného chování psa má mít na starosti dospělý, a ne aby dítě muselo dotěrného psa odhánět a zůstalo na to samo.

23.6.2022 12:59

Tak holt když ji to přestane bavit, psa od dítěte oddělte. Nedá se nic dělat. Tak když bude dítě na zahradě, bude pes na dlouhé šňůře (pod dozorem), aby si mohl šmejdit, ale neotravoval přímo dítě. Nebo v odděleném výběhu. Nebo holt zavřený doma. A když půjde dítě domů, tak pes na zahradu a nebo se pes ze šňůry, výběhu pustí.

Časem si buď na slečnu zvykne a nebo vypilujete systém, aby pes neotravoval.

23.6.2022 14:03
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):
Já si myslím, že ta dívka (pomalu dospívající) skutečně tomu psovi voní.
Ale jak píše "Odetta", korekci nevhodného chování psa má mít na starosti dospělý, a ne aby dítě muselo dotěrného psa odhánět a zůstalo na to samo.

Nemyslím si, že jakkoli dospívající lidská "samička" voní samci jiného živočišného druhu... a to samé si myslím i o povídačkách o menstruujících ženách a zvířatech. Jo, co se té menstruace týče, třeba voní jinak a může to to zvíře vyvádět z míry, ale nic, co se v tom běžně hledá, bych v tom nehledala... Napadá mě totiž proč. Ten pes, jakkoli má vyhoukáno v hlavě třeba z háravek nebo tak obecně, protože je třeba ouchyl, nemá důvod se jakkoli zajímat o lidský ženský, stejně jako třeba o klisny, hrošice a kdovíco dalšího.

Jestli obskakuje, viděla bych to prostě jenom na nevýchovu.

23.6.2022 14:14
Flamingo

XXX.XXX.227.225

Ano, děkuji za radu, já tu situaci samozřejmě řeším a nenechávám to na ní. Pejsek holt bývá zavřený, uvázaný, ale je z toho dost nešťastný, takže i já. Nebo ho vezmu na procházku mimo, ale to je jen dočasné.
A hlavně ona o jeho zájem stojí, ale pak jí to přestane bavit a to se mu těžko vysvětluje.
To je jedno, já opravdu nepotřebuji poučovat o tom, že si mám psa usměrnit. Já se o to opravdu snažím. I proto jsem psala sem, o radu, nebo zkušenost, protože tohle nikdy nedělal. Maximálně chvíli běhal za nějakou fenkou.

23.6.2022 14:23
Flamingo

XXX.XXX.227.225

Jistě, to je velice jednoduché, říct, že je nevychovaný. Skutečně to není nejlépe vycvičený pes na světě, ale ve většině případů normálně poslechne, venku chodí často bez vodítka, nechá se odvolat, reaguje na okřiknutí, že něco nesmí.
Já vím, jak se můj pes chová a tohle je opravdu hodně jiné, jak nějaký trans. Taky si myslím, že je zvláštní, aby se zajímal o lidskou “samici”, ale kdyby to bylo jen tím, že neposlouchá, tak sem snad nepíšu 😁

23.6.2022 14:44

Atheira napsal(a):
Nemyslím si, že jakkoli dospívající lidská "samička" voní samci jiného živočišného druhu... a to samé si myslím i o povídačkách o menstruujících ženách a zvířatech. Jo, co se té menstruace týče, třeba voní jinak a může to to zvíře vyvádět z míry, ale nic, co se v tom běžně hledá, bych v tom nehledala... Napadá mě totiž proč. Ten pes, jakkoli má vyhoukáno v hlavě třeba z háravek nebo tak obecně, protože je třeba ouchyl, nemá důvod se jakkoli zajímat o lidský ženský, stejně jako třeba o klisny, hrošice a kdovíco dalšího.

hrubě nesouhlasím
a to ve smyslu, že hormony, nemoci, ale i emoce, pot atd. atd. nesou pachy (je to chemie, žádné čáry)
proto psi mohou vyhledávat třeba rakovinu
nebo ten koronavirus
pes našich mladých právě jedné slečně oznámil, že je těhotná.......
čich je jejich nejsilnějším smyslem

a některý pes je jak balvan (nereaguje)
druhý třeba mírně
a ten třetí jako uragán (náš cholerik onu těhotnou málem sežral)
psi mi vždy říkají, že je nějaká kočka nemocná, i když to na ní ještě není vidět

samozřejmě to nijak nevylučuje nevychovanost

23.6.2022 14:46
rapotacka11

XXX.XXX.224.93

Pusťte tam víc dětí, vyblbnou se všichni.
Ty nápady se sex. podtextem jsou trapný.
Někteří psi to někdy
z různých důvodů dělají.

23.6.2022 14:54

Jak bych to asi na základě dosud tady načteného udělala já:

Naučte psa i dítě nějaký pokyn nebo jak se tu říká rituál, který bude ukončovat hru, když dítě přestane mít o hraní zájem. Nechte je spolu poblbnout, ať si zařádí, jak to bude dítěti vyhovovat, a poté jasným způsobem oznámit změnu, oddělit a psovi dát něco, čím se může chvíli zabavit sám (hračku, pamlsky, standardní krmení, deku z domova, cokoli co odvede jeho pozornost). Vytvořte z toho běžnou situaci, ve které se pes zorientuje, a bude vědět, co následuje (konec hry, oddělení, zabav se sám nebo odpočívej). Upevňujte tu situaci i když tam není to dítě, ať to nacvičíte i bez rušivého elementu.

Ale já jsem lajka, asi bych neměla radit, třeba mě někdo opraví, pokud si to myslím špatně. Zatím tu ale úplně asi nepadlo, jak postupovat, tak tohle zrovna napadlo mě :-)

23.6.2022 15:09
Atheira

XXX.XXX.209.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
hrubě nesouhlasím
a to ve smyslu, že hormony, nemoci, ale i emoce, pot atd. atd. nesou pachy (je to chemie, žádné čáry)
proto psi mohou vyhledávat třeba rakovinu
nebo ten koronavirus
pes našich mladých právě jedné slečně oznámil, že je těhotná.......
čich je jejich nejsilnějším smyslem

a některý pes je jak balvan (nereaguje)
druhý třeba mírně
a ten třetí jako uragán (náš cholerik onu těhotnou málem sežral)
psi mi vždy říkají, že je nějaká kočka nemocná, i když to na ní ještě není vidět

samozřejmě to nijak nevylučuje nevychovanost

Reagujete na něco, co jsem neřekla... Snažila jsem se říct, že mladá slečna psovi nebude evokovat fenu. Prostě nebude...

Bude reagovat na nějaké změny - jasně, že se může naučit rozeznat nemoc atd... Ale reagovala jsem konkrétně na ten sexuální podtext u dospívající slečna x pes... To prosím fakt ne.

23.6.2022 20:42
fikovnice

XXX.XXX.133.99

Atheira napsal(a):

Nevím, nemůžu v tom podat nějak odbornou info.
Ale menstruaci psi poznají. To, že se pak někteří chovají jako nevycválanci, je samozřejmě otázka (ne)výchovy.

23.6.2022 20:51
Nezzie

XXX.XXX.71.15

Atheira napsal(a):

Taky si dovolím nesouhlasit...
Vždy když jsem měla ovulaci tak se o mě byl i krávy v kravíně více zajímaly. Pracuji jako zootechnik. Ve chvíli kdy jsem otěhotněla tak první kdo se ke mě choval naprosto jinak, bez zájmu, byl onen býk. Zvířáta cíti veškeré změny v těle člověka.

23.6.2022 20:53
Atheira

XXX.XXX.209.8

Nezzie napsal(a):
Taky si dovolím nesouhlasit...
Vždy když jsem měla ovulaci tak se o mě byl i krávy v kravíně více zajímaly. Pracuji jako zootechnik. Ve chvíli kdy jsem otěhotněla tak první kdo se ke mě choval naprosto jinak, bez zájmu, byl onen býk. Zvířáta cíti veškeré změny v těle člověka.

Jenže vy nechápete, co se snažím říct.
Nelíbí se mi ten sexuální podtext, který se tomu často přičítá.
Že cítí změnu a reaguje na ni divně nebo jinak neznamená, že by si s váma hned skočil.

23.6.2022 20:55
fikovnice

XXX.XXX.133.99

Atheira napsal(a):
Reagujete na něco, co jsem neřekla... Snažila jsem se říct, že mladá slečna psovi nebude evokovat fenu. Prostě nebude...

Bude reagovat na nějaké změny - jasně, že se může naučit rozeznat nemoc atd... Ale reagovala jsem konkrétně na ten sexuální podtext u dospívající slečna x pes... To prosím fakt ne.

No ale já také nepsala přímo o sexu - napsala jsem, že tomu psovi slečna voní.
U nevychovanců psů a mladých holek jsem to párkrát zažila (a o dospělé třeba zájem neměl, neojížděl kdekoho na potkání, ale jen někoho konkrétního - napadá mě třeba dcera kamarádky v určitém věku - a na ni šel pes sousedů jak slepice na sopel - s prominutím).

23.6.2022 20:55
fikovnice

XXX.XXX.133.99

fikovnice napsal(a):
No ale já také nepsala přímo o sexu - napsala jsem, že tomu psovi slečna voní.
U nevychovanců psů a mladých holek jsem to párkrát zažila (a o dospělé třeba zájem neměl, neojížděl kdekoho na potkání, ale jen někoho konkrétního - napadá mě třeba dcera kamarádky v určitém věku - a na ni šel pes sousedů jak slepice na sopel - s prominutím).

Takže vlastně ano - tady ten sexuální podtext opravdu byl...

23.6.2022 22:09
Flamingo

XXX.XXX.227.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak bych to asi na základě dosud tady načteného udělala já:

Naučte psa i dítě nějaký pokyn nebo jak se tu říká rituál, který bude ukončovat hru, když dítě přestane mít o hraní zájem. Nechte je spolu poblbnout, ať si zařádí, jak to bude dítěti vyhovovat, a poté jasným způsobem oznámit změnu, oddělit a psovi dát něco, čím se může chvíli zabavit sám (hračku, pamlsky, standardní krmení, deku z domova, cokoli co odvede jeho pozornost). Vytvořte z toho běžnou situaci, ve které se pes zorientuje, a bude vědět, co následuje (konec hry, oddělení, zabav se sám nebo odpočívej). Upevňujte tu situaci i když tam není to dítě, ať to nacvičíte i bez rušivého elementu.

Ale já jsem lajka, asi bych neměla radit, třeba mě někdo opraví, pokud si to myslím špatně. Zatím tu ale úplně asi nepadlo, jak postupovat, tak tohle zrovna napadlo mě :-)

Děkuji, alespoň se někdo pokusil poradit a ne jen kritizovat výchovu. Je to naprosto ojedinělá situace, něco z ní prostě cítí a chová se úplně jinak než obvykle.
To co radíte zní smysluplně, o něco takového jsem se pokoušela, bohužel pejsek ignoroval úplně vše kromě dítěte. Zkusím asi zapojit i malou, aby mu to dala jasně najevo. Uvidíme.

24.6.2022 06:58

"Zkusím asi zapojit i malou, aby mu to dala jasně najevo. "

jak?

pokud je ten pes v takovém stresu ,že není schopen vnímat, spolupracovat, tak bych ho k ní nepouštěla
a ne na dohled, ale vůbec

rituál je potřebný, ale ne jen ukončovací, ale i úvodní
ale nenechala bych je volně lítat "jak chce dítě", protože to psa zase jenom vytočí
tohle je na řízený výcvik
psa něco učit, nějaké triky, něco, součástí musí být sebeovládání psa (na to jsou taková různá cílená cvičení), i uvolnění musí být řízené, aby se pes nevystresoval
zvládne tohle to dítě?

24.6.2022 07:24

Jako, je blbý, že je pes "smutný", když je omezen na pohybu, ale to má holt smůlu. Udělala bych vše pro to, aby mu na tom místě bylo dobře, a prostě ho tam odložila na nějakou tu hodinku, kdy nemám čas se mnu sama věnovat... A oddělit ho od toho dítěte úplně, to možná není od věci... Nebo třeba ať spolu chodí jen ven na procházky, ale nemají k sobě přístup na té chatě.

Představte si, že byste měla ostřejšího rotvíka nebo rozjíveného leonbergera. Asi byste je taky s holkou nenechávala volně pospolu. Budou platit obdobná opatření...

Jinak koupit pár desítek metrů králičího pletiva a laminátovýma tyčkama (nebo příhodnými naostřenými lískovými pruty) ho napíchat na zahradu tak, aby se takovému malému psovi vytvořil výběh, to je podle mého hodno investice.

Přidejte reakci

Přidat smajlík