Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Chrup

20.7.2022 10:16
Chrup

XXX.XXX.227.85

Dobrý den,prosím o radu. Máme trpasličí/králičí fenku jezevčíka. Radi bysme vyzkoušeli výstavy ,zkoušky ,případně později chovu. Jen řešíme chrup,narodila se s noznicovym skusem,jen postupně získala mírný predkus. Na veterine mi bylo řečeno,ze co se tyče chrupu je zcela v pořádku,plně ozubená,rovné . Jen buhuzel spodní čelist je mírně kratší . Chci se zeptat,je tohle už definitivně konec představ o chovu? Případně jak přísné jsou kritéria . Budu vděčná za jakékoliv informace . Dekuju

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.7.2022 17:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli má fenka spodní čelist kratší, má podkus. Nikoliv předkus - ten mají například boxeři.
Ve standardu mají jezevčíci uvedeno: VYLUČUJÍCÍ VADY: Předkus, podkus, zkřížený skus. • Chybné postavení špičáků dolní čelisti. • Chybění jednoho nebo více špičáků nebo jednoho nebo více řezáků. • Chybění premolárů nebo molárů. Výjimka: dva P 1 nebo jeden P2 bez ohledu na M3, jak je popsáno ve vadách.

Takže pokud má fenka opravdu podkus, do chovu nezasáhne. Zkouškám nic nebrání, když to bude bavit vás i ji, proč by ne? Zajela bych někam na klubovou akci nebo výstavu, ať se na skus mrknou zkušenější a řeknou vám svůj názor. Nebo kontaktujte chovatele, ten by měl mít správný skus "v oku".

21.7.2022 09:52
aluska

XXX.XXX.197.205

Kolik fence je ? Můj jezevčík měl mírný podkus ( asi 2mm, kdyby to ale bylo víc, tak by se už asi nesrovnalo ) a užší spodní čelist skoro do 6ti měsíců, byla jsem z toho docela zoufalá, nechávala jsem si ho abych s ním mohla chodit na výstavy. Všichni mi říkali, ať nešílím, že chvíli roste to a chvíli tohle. Fakt se všechno srovnalo, teď má 1,5 roku, několik juniorských šampionátů, je uchovněný a má krásnou hlavu, silné čelisti, plnochrupý a správný skus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík