Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Eliška25

26.7.2022 21:37
Eliška25

XXX.XXX.210.155

Dobrý den,

mám 2.5m starou fenku krátkosrsté kolie, žijeme v RD se zahradou, bohužel s fenkou řešíme zásadní problém - fenka se každodenně snaží pokousat naše nohy, vrčí a útočí, nohy mi už rozdrásala do krve, pří atace agresivity ji nabízím aktivně hračky, snažím se odvést pozornost na povel sedni a podobně, dále zkouším "fuj", jediné, co, funguje, je zvednout do vzduchu a říkat fuj a ne opakovaně a hodně hlasitě - to ji přeruší záchvat a je chvíli hodná, ale za nějakou dobu vrčí a útočí znovu. Když ji dávám provaz na hraní a hračky, tak skáče vysoko a zakusuje se mi bolestivě do ruky, nikoliv do provazu. Dále se ji snažím utahat dlouhými procházkami a během - několikrát denně. Už jsem shlédla mnoho videií na youtube, přečetla články, ale žádná strategie nepomáhá. Rovněž se fenka snaží vyhodit z gauče maminku a nebo ji odmítá pustit do domu. Rodiče se ji již bojí a nabádají mě, ať fenku vrátím chovateli. Můj předchozí pes byl jezevčík, který se takto agresivně a dominantně nechoval, hrál si "normálně", nikdy nás nepokousal, když pozoruji ostatní psy venku, nikdo z nich nenapadá svoji rodinu, tak jako naše fenka. Ze situace jsem zoufalá. Mám obavy, že až pes povyroste, skutečně někomu ublíží. Prosím o konstruktivní rady. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.7.2022 00:30

Je to štěně, objevuje svět zoubkama stejně jako si malé děti v určitém období vše strkají do úst… Není agresivní, chce si hrát. Velmi pravděpodobně se to s věkem bude lepšit (tím ale neříkám, že se máte nechat sežrat zaživa).

Chce to kvalitní management a zamyslet se, proč to dělá, jakou potřebu tím manifestuje. Jestli se dvou a půl měsíčním štěnětem chodíte několikrát denně na dlouhé procházky a běhat, dost možná to dělá z velké části z únavy, přetažení, přemíry podnětů. Štěňata potřebují dostatek kvalitního odpočinku.

Nějaké tipy, co s kousavým štěnětem hrát za hry, naleznete u Susan Garrett. K tomu bych z jejího repertoáru doporučila hru It’s yer choice (= trénink sebekontroly).
Já štěněti hodně nabízím zklidňující enrichmentové aktivity a objekty vhodné na kousání (třeba vychlazené kuřecí křídlo). Obecně se snažím o dodržování režimu, kde je všeho dostatek, ale ničeho nadbytek. Odměňuji celodenně správná rozhodnutí, to hodně pomohlo - ve spoustě situací už ví, co má dělat. Na gauči máme pravidla - pes na dece a žádné kousání a hrabání. Není-li to dodržováno, je štěně odneseno na svůj pelíšek (já jsem důsledná, vydržím to dělat fakt dlouho). No a když se vyvede extra kousací amok, připínám si ho na vodítko a uklidňuji. Někde funguje i odizolovat se na chvíli do jiné místnosti. Plus rozlišuji různé intenzity kousání - snažím se, aby štěně pochopilo, jaká síla stisku už je moc, mám na to klíčové slovo a jakmile to bolí, ukončuji nekompromisně hru.

27.7.2022 06:22

Vraťte štěně chovateli. Kdo chce mít psa, nesmí se bát psího mimina.
Hlavně neoplácejte "agresivitu" štěněte agresivitou vaší.

27.7.2022 08:23

Mám druhou fenku KK. Přivezli jsme si ji loni v září, tak si ještě moc dobře pamatuju, jaké byly ty první týdny. Popravdě se zadavatelce nedivím, že jí to zaskočilo. Už jsem za těch 14 let, co jsme měli předchozí fenku, zapomněla, jak divoké dokáže být štěně. Záchvaty "agresivity", kdy na štěně prakticky nic nezabíralo, byly na denním pořádku. Naprosto nejhorší to bylo po večerním krmení. Místo aby štěně po celodenních hrách nakrmené padlo a spalo, tak se proměnilo v piraňu kříženou se žralokem. Nikdo a nic nebylo v bezpečí. Na to "roztomilé malé štěňátko" jsem sahala zásadně rukou obalenou v ručníku, jinak jsem riskovala krvavé zranění.
Píšete, že máte dům se zahradou. Nám na "záchvaty zuřivosti" nejvíc pomohlo popadnout mrně a vynést na zahradu. V kteroukoliv denní či noční dobu. Tam měla dostatek podnětů, které jí rozptýlily a odvedly její pozornost. Zároveň se taky vyčůrala a za chvilku šla zase domů. Když to uděláte třikrát za večer, nakonec usne
Taky je důležité od začátku nastavit základní hranice a pravidla a ty důsledně dodržovat. Úplně si neumím představit, jak takový prcek někoho vyhazuje z gauče nebo nepustí do domu. Naši psi na gauč a do postele nesmí a naprosto to respektují. Štěně to samozřejmě na začátku taky zkoušelo a opakovaně a pořád dokolečka jsme mu ty tlapky sundávali, opakovali povel dolů a když zůstala na zemi, tak chválili a chválili. Štěně to miliónkrát zkusí a člověk ho musí miliónkrát umravnit, ale nakonec to klapne. Dnes už jí to ani nenapadne, prostě se z toho stala samozřejmost stejně jako z jiných pravidel.

Ale jak už je psáno v příspěvcích nade mnou - štěně není ani zlé ani agresivní. Je to jeho způsob poznávání světa, vývojová fáze, která pomine. Po přezubení kolem 5. měsíce bude chvíli zlatíčko a pak přijde puberta . Ne, nechci vás strašit, ale je to další normální vývojová fáze - pes "ohluchne", zapomene všechny povely, zkouší, co si může dovolit a kam až zajít. Té naší je teď čerstvě rok a začíná z ní být rozumná a pohodová slečna.

Tím chci zadavatelce říct - vaše fenka je normální štěně. Nevyroste z ní krvelačná bestie, naopak když se jí budete věnovat, budete jí učit, hrát si s ní, vyroste z ní úžasná mladá dáma.

27.7.2022 08:52

@EmaEmailova Vypustit štěně u nás vůbec nefunguje, jak jde o to, někoho zakousnout, umí být fakt soustředěný a hned tak ho něco nerozptýlí. To spíš pomáhá, když si víc upevnil “sedni”, ho posadit a odměňovat to sezení, po chvíli zapomene, že mě chce roztrhat na milion kousíčků. Dobře mi funguje tu energii přesměrovat do tahání o hračku, ale musel se to naučit - jednak kde se to drží, a pak na to máme slovní signál “tahat”. Chce to, aby to přetahovadlo bylo dostatečně dlouhé, já tu mám jeden 60cm flísový pletenec, a s tím je to super, jsme dostatečně daleko od sebe. Plus je skvělý JW balonek s dírama, oběma se nám dobře drží a i kdyby chtěl, neumí přes něj kousnout. Ale za mě u mého štěněte je fakt nejdůležitější management, jakmile má kousací amok, moc dobře vím, že to je můj fuckup, protože jsem někde něco nezvládla ošetřit. Ale dobré je, že se oba zlepšujeme, už v jeho třech měsících je to nesrovnatelně lepší, i když mám teda zjizvené ruce. Překvapená jsem byla taky, jeho předchůdce měl v mordě cit a ukázkově pouštěl na každé “au”.

27.7.2022 09:09

to Odetta: Jj, chce to najít si únikovou fintu pro dobu nejhoršího amoku. U nás fungovalo to vypuštění na zahradu a venku na vycházce, když jí to popadlo, tak mít po ruce větev a odvádět pozornost šmrdláním větve po zemi, to jí taky bavilo. Jinak s těmi hračkami mě to taky napadlo, ale nechtěla jsem prodlužovat příspěvek - nejlepší velké, resp. dlouhé hračky (ideálně nějaký pletenec nebo starý ručník s uzlem), aby vzdálenost ruky od zubisek byla maximální. A stejně si to člověk musí hlídat, aby se mrně trefilo do ručníku a ne do ruky
Jinak s upevňováním základních povelů naprostý souhlas, ale u 2,5měsíčního štěněte jsou v začátcích ....

27.7.2022 09:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to Odetta: Jj, chce to najít si únikovou fintu pro dobu nejhoršího amoku. U nás fungovalo to vypuštění na zahradu a venku na vycházce, když jí to popadlo, tak mít po ruce větev a odvádět pozornost šmrdláním větve po zemi, to jí taky bavilo. Jinak s těmi hračkami mě to taky napadlo, ale nechtěla jsem prodlužovat příspěvek - nejlepší velké, resp. dlouhé hračky (ideálně nějaký pletenec nebo starý ručník s uzlem), aby vzdálenost ruky od zubisek byla maximální. A stejně si to člověk musí hlídat, aby se mrně trefilo do ručníku a ne do ruky
Jinak s upevňováním základních povelů naprostý souhlas, ale u 2,5měsíčního štěněte jsou v začátcích ....

Náš na vycházce nekouše, uff. A když je nejvíc nejhorší amok, kdy fakt teče krev a škube oblečení, co má člověk na sobě (ve všem mám díry 😳), tak jde na vodítko a lehnout si na místo.
Jinak u nás to s tím sezením ve 2,5 měsících už šlo, on není o tolik starší než to zadavatelovo štěně, ale je fakt, že já se mu hodně věnuju a hodně posiluju.

27.7.2022 10:02

Eliška25 napsal(a):
Dobrý den,

mám 2.5m starou fenku krátkosrsté kolie, žijeme v RD se zahradou, bohužel s fenkou řešíme zásadní problém - fenka se každodenně snaží pokousat naše nohy, vrčí a útočí, nohy mi už rozdrásala do krve, pří atace agresivity ji nabízím aktivně hračky, snažím se odvést pozornost na povel sedni a podobně, dále zkouším "fuj", jediné, co, funguje, je zvednout do vzduchu a říkat fuj a ne opakovaně a hodně hlasitě - to ji přeruší záchvat a je chvíli hodná, ale za nějakou dobu vrčí a útočí znovu. Když ji dávám provaz na hraní a hračky, tak skáče vysoko a zakusuje se mi bolestivě do ruky, nikoliv do provazu. Dále se ji snažím utahat dlouhými procházkami a během - několikrát denně. Už jsem shlédla mnoho videií na youtube, přečetla články, ale žádná strategie nepomáhá. Rovněž se fenka snaží vyhodit z gauče maminku a nebo ji odmítá pustit do domu. Rodiče se ji již bojí a nabádají mě, ať fenku vrátím chovateli. Můj předchozí pes byl jezevčík, který se takto agresivně a dominantně nechoval, hrál si "normálně", nikdy nás nepokousal, když pozoruji ostatní psy venku, nikdo z nich nenapadá svoji rodinu, tak jako naše fenka. Ze situace jsem zoufalá. Mám obavy, že až pes povyroste, skutečně někomu ublíží. Prosím o konstruktivní rady. Děkuji.

Najděte si předchozích 126 000 vláken na téma agresívní štěně. A vy máte ÚPLNĚ NORMÁLNÍ štěně. Viz příspěvky výše. Myšlenka vrátit ho chovateli není od věci, pokud situaci nezvládáte. Ať mu může brzy najít nového páníčka.

27.7.2022 10:23

Já bych to s tím vracením neviděla tak akutně. Zadavatelka se možná jen potřebuje ujistit, že má doma opravdu normální štěně a ne zárodek krvelačné bestie. Že je potřeba tohle vývojové období překonat - hrou, důsledností a laskavou péčí. Ona ta psí mimina nejsou tak ťuťuňuňu, jak na fotkách vypadají.
Jen jsem ještě chtěla k příspěvku dodat - Dále se ji snažím utahat dlouhými procházkami a během - několikrát denně - nepřehánět, štěně je ve vývoji a zátěž má být přiměřená. Přetažené štěně je taky protivné štěně

27.7.2022 10:27
Terven

XXX.XXX.110.191

Jak už tu psali všichni ostatní, máte úplně normální štěně. Probírá se to tu napříč vlákny celá dlouhá léta - nezkušené majitele štěněčí temperament vždycky zaskočí. Váš dotaz je jako přes kopírák.
Hovořit u takovýho mrňouse o agresivitě a dominanci je naprosto mimo mísu.
Ale přimlouvala bych se taky za vrácení štěněte chovateli, dokud je malé, snadno se znovu prodá a zvykne si jinde.
Pokud žijete s rodiči, kteří se k tomu staví takhle, do budoucna to psu nepřinese nic dobrého.
Že by 2,5 měsíce staré štěně odmítalo pustit někoho do domu, to je čirá fantasmagorie. Prostě na maminku doráží a chce ji vyprovokovat ke hře. A štěňata si hrajou drsně, je to příprava na lov a boj.
Edit. zvedání štěněte do vzduchu za současného zvyšování hlasu je pěkná prasárna. Přesně takhle se vyrábějí agresivní psi - výchovou za použití strachu.

27.7.2022 11:30
Trickyvoo

XXX.XXX.210.83

Já mám třetího psa a taky mě teda překvapilo, jak bylo kousavé. Já jí od sebe odlákávala míčkem nebo dlouhou hračkou a nebo když jsem usoudila, že už toho hraní a aktivit měla dost, tak jsem trénovala sedni, lehni, ke mně a podobné. Po pár modelech na mě koukla stylem "já jsem vlastně děsně unavená", padla únavou a spinkala. Spíš mě taky udivilo, že si nechají "šéfovatl. Dospělý člověk se nenechá pustit do domu od štěněte? Prostě jdu ne, vždyť mi ten prcek nic moc neudělá. Z gauče bych jí pořád do kola sundávala. Ono se to aspoň víc unaví.
Teď jsme narazili v kempu na štěně border kolie a to bylo v kousání taky dost urputné. Zuby mělo tak ostré, že všichni měli okamžitě krvavé šrámy. Nejvíc na něj taky zabíralo přetahovadlo.

27.7.2022 21:35

Kouše vás do nohou...no za éry malé ovčandy jsme za sebou zahaly koštěm za éry malé pyrenejky jsem za sebou tahala na provázku plyšáka,,,protože prostě nemám čas pořád řešit převedení na jinou činnost a když třeba nesu pověsit prádlo a mám plný ruce a štěně provede zákus do lýtka a nebo do achylovky, tak to je fakt výživný,
Nechce rodiče pustit do baráku...stojí ve dveřích a říká "vrr haf haf, nechoďte dom, budeme si raději hrát". No tak použijeme nějakou fintu...třeba hodíme balonek směrem od dveří, štěně se za ním rozeběhne, vejdeme do dveří a pak teprve voláme štěně, když už jsme vevnitř. To samý gauč...zavolám štěně k sobě, odměním a jdu si sednout...např.

Ono prostě někdy je štěně pěknej divoch a ne vždy u všech štěňat funguje např. převedení na hru s hračkou, někdy je prostě top zakousnout páníka, mordovat se, prát se...a člověk prostě musí vymýšlet finty, jak tohle období přežít.......škrábance a krvavá noha je to nejmenší. U mě to byl uražený kus zubu a rozřízlá tvář mléčným zoubkem, krve jak z vola...jizvu mám pořád a kupodivu obě nehody se staly ne vinou štěněte, ale mojí nepozorností, když jsme si vesele hrály.

Eliska25

27.7.2022 21:46
Eliska25

XXX.XXX.38.182

Chtěla bych vám moc poděkovat za všechny rady, spíš potřebuji ujistit, že je třeba vytrvat a že je pejsek v pořádku. Fenku už zvedat nebudu, mám ji moc rád a pryč ji dát nechci, ještě jednou díky.

27.7.2022 22:10

Eliska25 napsal(a):
Chtěla bych vám moc poděkovat za všechny rady, spíš potřebuji ujistit, že je třeba vytrvat a že je pejsek v pořádku. Fenku už zvedat nebudu, mám ji moc rád a pryč ji dát nechci, ještě jednou díky.

Zkuěenosti s mými psy jsou takové, že čím víc "agresivní poděs" (opravdu v uvozovkách bavíme se o psím miminku) tak tím mazlivější a opatrnější pes z toho vyrostl Moje nejmazlivější feňule byla jako štěně určitě dcera psa Baskervilského kříženého s piraní...vlastně nonstop na nás jen útočila a žádná štěněcí roztomilost vzteklina vzteklá radikální., stačil oční kontakt a už útočila...no a zrovna tahle "agresivní bestie" byla moje osudová fena, nejhodnější, nejněžnější, nejmazlivější...můj anděl strážný....a mohla bych v těch superlativech pokračovat.

A ještě snad jeden postřeh....měla jsem 4 holky a 3 kluky a možná, že je to náhoda, protože samozřejmě sedm štěňat je malý statistický vzorek, ale kluci byli zlatíčka, holky jako malé věechny potvůrky kousavý, ale jakože omega. Nešlo je ani pohladit, aniž by měl člověk štěně zakouslé v ruce...a pokus o pusinku zaváněl amputací nosu a nebo prokouslou tváří.......děs a běs......

A pak někomu ukazujete fotku svého štěňátka a on říká "no to je roztomilý, ale kdyby to takhle zlůstalo: a vy málem omdlíte a říkáte "Ježíši, jen to ne....už aby byla velká"....vykračujete si se štěnětem pyrenejkého horského psa.....to znamená bílá načechraná kulička s tváří anděla a lidi se zastavují a rozplývají "jé ta je roztomiloučká, mít tohle štěně doma, tak ho mazlím nonstop" a vy se jen kysele usmíváte, protože štěně máte doma dva měsíce a ještě jste si ho nepomazlili.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík