Americká Akita štěňátka s PP

Prodám Americkou akitu - Krásná zdravá štěňátka Amerických Akit s průkazem...
35000 Kč
Dobrý den,
Moje štěndo, americká akita, má 4 měsíce. Očkováni má vše v pořádku, ale i přes tři dávky cca po mesici chytil parvovirózu. Ihned hospitalizován na veterine, nevypadalo to teda vůbec dobře, dneska 6.den nám ho dala domů. Je teda vyhublý, slabý, ale každým dnem se pomalicku lepší. Teď ho mám doma, ale odmítá jidlo i pití. Ráno měl ještě kapacku a glukózu. Jelikož je na veterine silene vystresovany a silene agresivní, tak jsme usoudili, ze by mu mohlo pomoci domácí prostředí a každý den budeme jezdit na injekce a pokud bude potřeba, tak i kapacku. Na veterinarku jen vrci, a nenechá na sebe chytnout. Ihned začne být agresivní a vsi silou kouše… proste se brání. Jsem z toho v šoku, změnil se hrozne, pokud mu někdo chce silou dat napít nebo najíst chová se agresivně i k nam. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo rady, jak s takovým k smrti vydesenym psem jednat. Jde mi hlavně o to pití, jidlo ještě občas vezme (vyvar, piskot) ale hrozne málo. Nemuzeme do nej dostat tekutiny. Jde mi o to, zda nemáte někdo nějaký fígl… protože zachvili mu nebude možnost ani tu kanálu zavést, kvůli agresivitě. Na tom samozřejmě pak budeme pracovat s trenerkou až se uzdraví, ale první musí začít poradne pít. Věřím, ze se to bude každým dnem zlepšovat. Zatím se pes dost straní, chce být sám a občas se přijde pohladit. Prosim o rady, jak docílit, aby vypil aspoň tu vodu. Když jsem mu zkoušela dat vodu do tlamy, okamžitě zaútočil. Děkuji za každou radu, hezky vikend
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jde mi o to, zda nemáte někdo nějaký fígl… protože zachvili mu nebude možnost ani tu kanálu zavést, kvůli agresivitě.
4 mesicni stene, co nejde osetrit pro agresivitu?
sorry, figl nemam - nemam ani slov teda...
upřímně, to je strašný labil pes. pokud se s ním zacházelo nějak v normě, tak kanylace ani ošetřování u štěněte prostě není důvod k takové šílené strachové reakci, u duševně normálního zvířete.
Masový vývar jste nenabídli?
Jj, nepoznavam ho. Ale on se tak chová prave jen v ordinaci. Už dřív dělal strasne scény, u očkováni křičel přes celou ordinaci. Teď u ní byl zavřeny týden na kapackach, atb a injekcich. Ale začal se chovat k ni úplně silene. Přitom je na nej hodná, je to u nás špička v oboru, nemenila bych. Jak vyjdeme z ordinace, tak je zase normální, chová se hezky ke psům i k lidem… ale tohle jako nechápu, proč má takovou averzi.
Co třeba rozmixovat maso na kaši právě s vývarem? To jen taky významný příjem tekutin, třeba psi na barfu nijak extra nepijí, když není vedro, ve stravě mají spoustu vody.
Zemi
napsal(a):
Moc děkuji, hned ráno to zkusím
Dehydrataci bych hlídala...
Samozřejmě se dají tekutiny suplementovat infúzemi. Jinak "násilné" krmení mě napadá - kdyby byl stav kritický. Jeden fixuje, druhý třeba stříkačkou dává do tlamy pití. Ale je jasné, že to naruší vztah s páníčkem ještě víc, i když...já takto násilně rozkrmovala kocoura...a po vyléčení je náš vztah neochvějně pevný a úžasný.
To se po ataku parvy stává, že se pes bojí najíst a napít, protože mu po všem bylo hrozně špatně.
Zkuste lžičku konzervy, lehce přihřát, aby zavoněla a zalít vodou. Nebo dejte do vody pár kapek mléka, jogurtu. Rozmočte piškoty na kaši. A asi bych se přiklonila k tomu nechat misku volně ležet, místo dělání opiček a psa pořád přesvědčovat.
Pokud by byla nutná další kapačka, domluvila bych se s vetem na lehké sedaci.
Děkuji, vůbec nemám tušení, kde to mohl chytit. Před ockovanim jsme nechodili ani ven a až týden po plné vakcinaci jsme teprve vyrazili na pokyn veterinarky. Jediná možnost dle doktorky byla špatná šarže nebo vada vakcíny. Říkala, ze se ji to v životě nestalo, byla hotová stejně jako my. Ani nám nespocitala účet, řekla, ze se mam zastavit tak za týden az se z toho dáme všichni trochu do kupy. Teď nám říkala, ze musíme rok počkat na další štěně kvůli odolnosti viru, abychom to neuspechali a nedejboze se to neopakovalo. Nemohla ani ze začátku sehnat protilátky proti parvo, protože je to teď silene rozmnozene v Olomouckém kraji. Takže jsme museli společně obvolávat kliniky, aby jsme vůbec nějaké sehnali. V noci se přišel jen rozloučit, pak si vedle mě lehl a přestal dýchat. Na ten pohled v životě už asi nezapomenu.
Zemi
napsal(a):
Děkuji, vůbec nemám tušení, kde to mohl chytit. Před ockovanim jsme nechodili ani ven a až týden po plné vakcinaci jsme teprve vyrazili na pokyn veterinarky. Jediná možnost dle doktorky byla špatná šarže nebo vada vakcíny. Říkala, ze se ji to v životě nestalo, byla hotová stejně jako my. Ani nám nespocitala účet, řekla, ze se mam zastavit tak za týden az se z toho dáme všichni trochu do kupy. Teď nám říkala, ze musíme rok počkat na další štěně kvůli odolnosti viru, abychom to neuspechali a nedejboze se to neopakovalo. Nemohla ani ze začátku sehnat protilátky proti parvo, protože je to teď silene rozmnozene v Olomouckém kraji. Takže jsme museli společně obvolávat kliniky, aby jsme vůbec nějaké sehnali. V noci se přišel jen rozloučit, pak si vedle mě lehl a přestal dýchat. Na ten pohled v životě už asi nezapomenu.
Teď na to asi nemáte náladu, ale chtělo by to nahlásit na SÚKL či spíše na ÚSKVBL (Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv). Protože pokud by fakt šlo o vadnou šarži vakcíny, je to dost průser.
Pochopím plně, pokud už do toho nebudete chtít šťourat...ale možná i nějaké odškodné by bylo vymahatelné. V oblasti práva se nicméně nepohybuji...ale je hrozná představa, že jste měli štěndo řádně ošetřené a že by to mohla zavinit opravdu vadná vakcína.
To je mně moc líto, ach jo.
Zemi
napsal(a):
Děkuji za rady, už není potřeba… v noci měl zástavu
Zemi
napsal(a):
To je mi moc líto, že to takhle skončilo 😢
Ještě mě kromě vadné šarže očkování (nezdá se mi to) napadá problém s imunitním systémem pejska. Nemusel si po očkování vytvořit dostatek protilátek...
bohužel parvoviróza i přes vakcinaci JE MOŽNÁ.
a není to nic vzácného, souvisí to s fenoménem imunitního okna a pro solidní ochranu by štěně poslední dávku mělo dostat ještě 16. týden věku. což normálně nikdo nedělá a většina běžných schemat je dvoudávková, max třídávková se začátkem šestý týden života štěněte, což u většiny psů při malém infekčním tlaku funguje, no a pak taky ne.
plus je veřejně známo, že vakcíny od biovety nefungují a to nemá cenu hlásit, to dělá každý a k ničemu to nevede.
fikovnice
napsal(a):
Teď na to asi nemáte náladu, ale chtělo by to nahlásit na SÚKL či spíše na ÚSKVBL (Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv). Protože pokud by fakt šlo o vadnou šarži vakcíny, je to dost průser.
Pochopím plně, pokud už do toho nebudete chtít šťourat...ale možná i nějaké odškodné by bylo vymahatelné. V oblasti práva se nicméně nepohybuji...ale je hrozná představa, že jste měli štěndo řádně ošetřené a že by to mohla zavinit opravdu vadná vakcína.
Žádné očkování není naprosto spolehlivé a je potřeba přihlédnout taky k imunitě konkrétního jedince. A to i v době každého jednoho očkování, co štěně dostalo. Nebo třeba k očkování matky.. Atd. Atd. Atd.
Osobně na nějaké vadné šarže vakcín nevěřím. A rozhodně by se musely prověřit všechny tři, které štěně dostalo. Pokud je dostalo.
Jinak to, že v OL kraji jede parvoviróza, je dané zejména tím, že nám tu řádí šternberkská skupina kikánských překupníků a tam to díky hloupým lidem jede paprskovitě na všechny strany.
Napsat tady zadavatel, že s vetkou shání Canglob, odkázala bych ho na svoji vetku. Ta ho má permanentně připravený. 😔
Ano i to je možné. Každopádně měl za sebou i dva odběry krve, kde měl vždy vše v pořádku. Rodiče byli papíráci, takže měl kompletní vyšetření ještě než šel k nám. Vše bylo v pořádku, matka měla všechna očkováni včetně těch nadstandartních… dávala jsem mu ještě pravidelně probiotika, pravidelně byl odcervovan a byl pečlivě sledován. Stravu měl kvalitní včetně masa a doplňku.Ani to nepomohlo… takže buď byla špatná vakcina nebo měl imunitní okno a vakcinace nefungovala. Musel to chytit někde venku na procházce, protože kdyby jsme to měli doma, tak by parvo chytl ještě bez plné vakcinace. Achjo je mi z toho tak smutno.
impact
napsal(a):
Žádné očkování není naprosto spolehlivé a je potřeba přihlédnout taky k imunitě konkrétního jedince. A to i v době každého jednoho očkování, co štěně dostalo. Nebo třeba k očkování matky.. Atd. Atd. Atd.
Osobně na nějaké vadné šarže vakcín nevěřím. A rozhodně by se musely prověřit všechny tři, které štěně dostalo. Pokud je dostalo.
Jinak to, že v OL kraji jede parvoviróza, je dané zejména tím, že nám tu řádí šternberkská skupina kikánských překupníků a tam to díky hloupým lidem jede paprskovitě na všechny strany.
Napsat tady zadavatel, že s vetkou shání Canglob, odkázala bych ho na svoji vetku. Ta ho má permanentně připravený. 😔
A dopátrám se někde, kde je výskyt parvy vyšší a kde naopak nižší? Mívám jednou do roka štěňata a parvo je pro mě velký strašák, tak mě to zajímá..
Dřív jsem měla za to, že je to spíš záležitost množek, ale v poslední době mi přijde, že to začíná řádit i mezi normálními chovateli/majiteli..
marushka
napsal(a):
A dopátrám se někde, kde je výskyt parvy vyšší a kde naopak nižší? Mívám jednou do roka štěňata a parvo je pro mě velký strašák, tak mě to zajímá..
Dřív jsem měla za to, že je to spíš záležitost množek, ale v poslední době mi přijde, že to začíná řádit i mezi normálními chovateli/majiteli..
parvoviróza je velice nakažlivá a v podstatě se vyskytuje všude.
Mě to říkala veterinarka. Ze v Olomouckém kraji je toho teď hodně, hlavně na Šternbersku… tak jedině mě asi napadá se zeptat svého veterináře, jestli má nějaké hlášení o zvýšeném výskytu. Ale jak píše bodlinka, tak je to opravdu asi všude. Teď mám hodně známých, co mají stenata nebo mlade psy a jsou v pohodě. Dokonce i teď jedna paní, co znám, má 6 měsíční stěně prave ve Šternberku a jsou zdraví. A to sním chodila ven hned. Je to jenom asi o štěstí. Tomu se zřejmě nijak neubráníte
Já naprosto chápu, že tohle člověka pořádně vyděsí a na dlouho. Mám to několikrát za sebou..
Po předposlední parvě jsme zbourali celej dvůr a oba kotce a celý to postavili na novo. Plus tady během přestavby pravidelně všechno plavalo v Savu. Houby to pomohlo a nová várka štěňat (jednou očkovaných) lehla taky. Přežilo jedno z šesti. Pro mě to byly totálně infarktový stavy, protože ta várka předtím přežilo jedno z pěti (ty byly neočkovaný z "útulku" jednoho místního prasete).
Nový štěňata jsme začali brát cca čtvrt roku poté a vždy jsem vyžadovala, aby byly minimálně deset dní po druhém očkování a i když to byl Biocan, už nikdy se parva neopakovala. Klep klep klep klep klep...
Chci tím říct, že to, že si přivedete nové štěně, ještě automaticky neznamená, že parvu dostane. Nicméně dbala bych na to, aby štěně bylo starší. Ideálně už po všech třech očkováních. Plus doma všechno důkladně vyprat a opakovaně vytírat Savem.
Každopádně držím palce, ať to brzy přebolí.. Bohužel pejsek neměl dané být tu s Vámi déle.
PS: Kdyby někdo někdy tento můj komentář někde vypíchnul, tak upřímně doufám, že si tu časovou osu pamatuju detailně dobře. Covid mi trochu povařil mozek.
impact
napsal(a):
Když to máte těžký. Já s nima ve svým rizikovým prostředí očkuji normálně. 🤷🏻♀️
já jsem třeba první, co jsem před lety udělala, že jsem problémovou množku převedla z biocanu a od tý doby tam parva nebyla.
ono těch faktorů je fakt víc, ale po biocanu se prostě parva objevuje tak nějak běžněji, asi tak stejně jako myxomatóza po pestorin mormyxu.
proč je veterináři kupují? kvůli ceně a taky. ostatní vakcíny mívají brutální výpadky a biocan nebo biofel je vždycky (proč asi ....)
napsal(a):
já jsem třeba první, co jsem před lety udělala, že jsem problémovou množku převedla z biocanu a od tý doby tam parva nebyla.
ono těch faktorů je fakt víc, ale po biocanu se prostě parva objevuje tak nějak běžněji, asi tak stejně jako myxomatóza po pestorin mormyxu.
proč je veterináři kupují? kvůli ceně a taky. ostatní vakcíny mívají brutální výpadky a biocan nebo biofel je vždycky (proč asi ....)
Otázka je taky na množství těch vakcín. Pokud se Biocan u nás očkuje v převaze, tak je logický, že tam i to prolomení bude statisticky v převaze.
Jinak já tady v žádném případě nechci působit jako nějaký propagátor a tvrdit, že jednorožcci prdí duhu z Biocanu.
Jen prostě opisuji svoji zkušenost.
napsal(a):
bohužel parvoviróza i přes vakcinaci JE MOŽNÁ.
a není to nic vzácného, souvisí to s fenoménem imunitního okna a pro solidní ochranu by štěně poslední dávku mělo dostat ještě 16. týden věku. což normálně nikdo nedělá a většina běžných schemat je dvoudávková, max třídávková se začátkem šestý týden života štěněte, což u většiny psů při malém infekčním tlaku funguje, no a pak taky ne.
plus je veřejně známo, že vakcíny od biovety nefungují a to nemá cenu hlásit, to dělá každý a k ničemu to nevede.
"...vakcíny od biovety nefungují a to nemá cenu hlásit, to dělá každý a k ničemu to nevede..."
Tak to je smutné, až tristní... Já bych to nahlásila, ale zadavatelce nic nevnucuji.
fikovnice
napsal(a):
"...vakcíny od biovety nefungují a to nemá cenu hlásit, to dělá každý a k ničemu to nevede..."
Tak to je smutné, až tristní... Já bych to nahlásila, ale zadavatelce nic nevnucuji.
oni pro to mají vždycky vysvětlení, točí se na chladovém řetězci nebo aplikaci, u parvovirózy je to fakt komplikované tím, že prostě parva i přes vakcinaci je možná, kor u štěněte a žádná vakcína není a nemůže být 100%. jde čistě o častost.
no a pestorin mormyx, to je kapitola sama pro sebe, no.
To je mi moc líto...na to nejsou žádná slova útěchy.
Můžete prosím příležitostně napsat jaká vakcína to byla?
Moji mladí mají zrovna nové štěně, týden po druhém přeočkování. Tak jen pro kontrolu.Jistota není nikdy, a taky se může stát, že organizmus nemusí vytvořit dostatečné množství protilátek, vidíme to i na nás lidech v souvislosti s kovidem. Parvovirozu opravdu potvrdili?
Držte se, přeji ať je brzy lépe.
Byla to vakcina biocan. Parvo dostal cca měsíc po 3. dávce. Veterinarka tomu nechtěla uvěřit, tak pro jistotu delala dva nebo tři testy a všechny vyšly pozitivně. Pak nás uklidnovala, ze po třetí dávce očkováni je 90% na přežití… bohužel, nevyšlo to. Byl 6 dni na kapackach, atb a protilatkach. Já se vrátila z dovolené a normálně už chodil po dvoře bez kapacky, tak mu ráno ještě dala kapacku, atb, něco proti zvracení a rikala, ze už to je dobré, ze dostává jen jednu kapacku ráno a ze už me vždycky vyhlíží, tak ze mi ho dá na noc domů, jelikož už neměl krev ve stolici a nezvracel a začínal trochu jist a pit. Cely den byl v pohodě, dokonce na me uz i skočil a k ránu začal kňucet, jak ležel, tak ze zadku mu vytekly vykaly opět s krví a měl krev i v moči. Proste obrat úplně brutálně… pak už se ke mě jen posunul vydechl a umřel mi v náruči. Byla to otázka 5 minut, ani jsem nestihla zavolat, ze se zhoršil, protože jsem chtěla zůstat chvíli s nim. Stejně by to bylo zbytečné. Zkratka se mu asi ulevilo, ze už šel na jinou cestu a chtěl být se mnou doma
Zemi
napsal(a):
Byla to vakcina biocan. Parvo dostal cca měsíc po 3. dávce. Veterinarka tomu nechtěla uvěřit, tak pro jistotu delala dva nebo tři testy a všechny vyšly pozitivně. Pak nás uklidnovala, ze po třetí dávce očkováni je 90% na přežití… bohužel, nevyšlo to. Byl 6 dni na kapackach, atb a protilatkach. Já se vrátila z dovolené a normálně už chodil po dvoře bez kapacky, tak mu ráno ještě dala kapacku, atb, něco proti zvracení a rikala, ze už to je dobré, ze dostává jen jednu kapacku ráno a ze už me vždycky vyhlíží, tak ze mi ho dá na noc domů, jelikož už neměl krev ve stolici a nezvracel a začínal trochu jist a pit. Cely den byl v pohodě, dokonce na me uz i skočil a k ránu začal kňucet, jak ležel, tak ze zadku mu vytekly vykaly opět s krví a měl krev i v moči. Proste obrat úplně brutálně… pak už se ke mě jen posunul vydechl a umřel mi v náruči. Byla to otázka 5 minut, ani jsem nestihla zavolat, ze se zhoršil, protože jsem chtěla zůstat chvíli s nim. Stejně by to bylo zbytečné. Zkratka se mu asi ulevilo, ze už šel na jinou cestu a chtěl být se mnou doma
Ach jo, to je smutné čtení...
fikovnice
napsal(a):
Ach jo, to je smutné čtení...
Je to hrozně smutné čtení, máte pravdu....nechtěla bych to zažit...😔
Zadavatelce tu nejupřímnější soustrast 🌷🐾
Moc děkuji, bolí to strašně. Měla jsem ho jako svoje dítě. I když u nás byl necelé 3 měsíce, tak jsem s nim zažila tolik zážitků a snažila se mu vytvořit krásný život… nikomu bych to nepřála. Už dřív mi umřelo jedno stěně na parvo, ale to bylo hned po druhem očkováni. Teď už jsem fakt věřila, ze mame po očkováni, tak bude všechno už v poho a mame vyhráno. Bohužel to asi tak nefunguje. 😕😔😭 Vám přeji, ať mate svoje psí miláčky zdravé a neštěstí se vám jen vyhýbá. 🐶 tohle si žádné štěňátko nezaslouží
Zemi
napsal(a):
Moc děkuji, bolí to strašně. Měla jsem ho jako svoje dítě. I když u nás byl necelé 3 měsíce, tak jsem s nim zažila tolik zážitků a snažila se mu vytvořit krásný život… nikomu bych to nepřála. Už dřív mi umřelo jedno stěně na parvo, ale to bylo hned po druhem očkováni. Teď už jsem fakt věřila, ze mame po očkováni, tak bude všechno už v poho a mame vyhráno. Bohužel to asi tak nefunguje. 😕😔😭 Vám přeji, ať mate svoje psí miláčky zdravé a neštěstí se vám jen vyhýbá. 🐶 tohle si žádné štěňátko nezaslouží
"Už dřív mi umřelo jedno stěně na parvo, ale to bylo hned po druhem očkováni."
kdy -drive?
Cca 8 měsíců zpět. Nebojte neporizovala jsem stěně ihned po úmrtí. Ten to chytl hned kolem 3. měsíce, dva dny po druhé dávce a během tří dnů bylo po něm. Měla jsem ho doma asi 2 týdny. Pak jsem čekala pres pul roku, pořídila psa na svolení a stalo se to stejne, akorát až po uplne vakcinaci. Proto jsem hned ze začátku pořídila i probiotika a vše bylo hlidano vetem a chodili jsme na pravidelne kontroly a odběry krve na moji zadost. Parvo je fakt totální svinstvo a ani tak jsme ho neuhlidali. Přitom jsme začali chodit ven fakt až asi 10 dni od 3. dávky, kdy už nic nemělo hrozit. Doma ten vir mít nemuzeme, protože by to chytl už dřív bez očko.
Teď mi teda bylo řečeno, ať počkám minimálně rok. Ale nejsem si jistá, jestli riskovat už i tak. Když se to stalo poprvé, tak jsem si řekla, blba náhoda. Ale teď podruhé už to beru jako osud, ze mi proste psí kamarád není souzený a už opravdu nemám sílu a ani bych to už psychicky nezvládla, kdyby se to stalo znovu. Už teď vypadam hůř než když mi umřel lidský člen rodiny. To štěňátko přece za nic nemůže a nikomu neublizilo. Takže v dálné budoucnosti, kdybych chtěla psa, tak bych si asi vzala nějakého dospělého z útulku. Protože vím, ze u štěněte bych se bála vyjít na procházku, což by si nezasloužil, běhat jenom na dvorku. 😔
pozor pozor.
tím se vysvětluje všechno a to zvíře tu PARVOVIRÓZU CHYTLO U VÁS
prostě tak. říkáte, že bylo z dobře naočkovaného chovu. takže máma měla hodně protilátek a v tom případě se imunitní okno posune klidně k 16. týdnu věku a je to v podstatě jak kdyby naočkované nebylo. chránila ho kolostrální imunita a jakmile ta poklesla, nakazil se.
v parvo prostředí musíte mít buď štěně od matek s malou imunitou, kde tím pádem vakcinace spíš zafunguje, nebo starší zvířata, která poslední dávku vakcíny dostala po 16. týdnu věku - a žádná druhá dávka, ale prostě pes, který první dávku dostane 6. týden a pak každých 14 dní až do těch čtyř měsíců.
Zemi
napsal(a):
Aha, tak to je pro mě novinka. Děkuji za vysvětlení. Teď jste mě vyděsila tak, ze už pes zřejmě nebude, když si to chováme pěkně doma a jenom to čeká, až klesne imunita 🙄
leda opravdu dospělého psa. ideál aspoň ročního, který byl naočkovaný jako štěně a pak po roce booster.
parvovirus je svině opravu hodně odolný, to z bytu nedostanete a měsíce jsou málo.
mmch tohle schema nabízí i samotná bioveta, nechte vaší vetku nastudovat, když je tak překvapená
https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/biocan-dp-lyofilizat-pro-pripravu-injekcni-suspenze-s-rozpoustedlem.html
Teď už je to jedno. Jj jak říkáte, maximálně v budoucnu udělám dobrý skutek a vezmu si dospělého psa buď z útulku nebo od někoho, kdo už se nemůže postarat. Nebudu teď na nikoho svalovat vinu, ze něco zanedbala, udělala maximum a všichni jsme viděli, ze už mame vyhráno, pak se to úplně zlomilo a neděje byla pryč. O to větší rána to byla. Já už jsem zase o něco chytřejší a ted už aspoň vím, co a jak a že třetí dávkou to nekončí. Každopádně do našeho domu už štěně nepůjde. Moc vám tady všem děkuji za podporu a rady, jste super. Tímto bych diskuzi tady tak nějak asi u sebe ukončila a ještě jednou moc všem děkuji ♥️
Zemi
napsal(a):
Teď už je to jedno. Jj jak říkáte, maximálně v budoucnu udělám dobrý skutek a vezmu si dospělého psa buď z útulku nebo od někoho, kdo už se nemůže postarat. Nebudu teď na nikoho svalovat vinu, ze něco zanedbala, udělala maximum a všichni jsme viděli, ze už mame vyhráno, pak se to úplně zlomilo a neděje byla pryč. O to větší rána to byla. Já už jsem zase o něco chytřejší a ted už aspoň vím, co a jak a že třetí dávkou to nekončí. Každopádně do našeho domu už štěně nepůjde. Moc vám tady všem děkuji za podporu a rady, jste super. Tímto bych diskuzi tady tak nějak asi u sebe ukončila a ještě jednou moc všem děkuji ♥️
Jestli můžu radit, osvojte si nějakého psa co nejdříve, pomůže vám překonat bolest ze ztráty 2 štěňátek.
Určitě se nějaký vhodný adept najde😉
napsal(a):
Jestli můžu radit, osvojte si nějakého psa co nejdříve, pomůže vám překonat bolest ze ztráty 2 štěňátek.
Určitě se nějaký vhodný adept najde😉
Zemi
napsal(a):
Děkuji, ale tedka to opravdu nezvládnu přejít. Bojím se, ze bych novému pejskovi nemohla dát veškerou lásku, protože ta stále patří štěndovi. Časem třeba se rozhodnu jinak, ale teď opravdu cítím, že nejsem připravena na nový přírůstek.
Nepíšu zítra, ale co nejdříve...
Třeba se můžete porozhlédnout po útulcích v okolí a chodit pomáhat venčit jako dobrovolník.
A až s nějakým pejskem přeskočí jiskra...🐾
Jistě by se pak dalo s útulkem domluvit extra přeočkování na parvovirus a odběr až po naběhnutí imunity.😉
napsal(a):
leda opravdu dospělého psa. ideál aspoň ročního, který byl naočkovaný jako štěně a pak po roce booster.
parvovirus je svině opravu hodně odolný, to z bytu nedostanete a měsíce jsou málo.
No teda vím, že parva je svině, ale upřímně jsem se dodnes domnívala, že třeba těch několik měsíců, když budu pravidelně používat desinfekční prostředky, na vytvoření bezpečného prostředí stačí.....to je fakt děs.
napsal(a):
No teda vím, že parva je svině, ale upřímně jsem se dodnes domnívala, že třeba těch několik měsíců, když budu pravidelně používat desinfekční prostředky, na vytvoření bezpečného prostředí stačí.....to je fakt děs.
ne, protože doma nejsou věci omyvatelné. snad na veterině, kde je všechno vykachlíkované, hladké, omyvatelné a vydrží to působení i ne úplně ředěných heavy duty chemických dezinfekčních přípravků, kde to prolejete fakt všechno a vezmete germicidní lampou a pověsíte na dveře sušenou kozí hlavu, tam snad po nemocném zvířeti večer vydezinfikujete.
doma, kde nemůže umýt stěny ani koberec ani sedačku, bez šance.
napsal(a):
ne, protože doma nejsou věci omyvatelné. snad na veterině, kde je všechno vykachlíkované, hladké, omyvatelné a vydrží to působení i ne úplně ředěných heavy duty chemických dezinfekčních přípravků, kde to prolejete fakt všechno a vezmete germicidní lampou a pověsíte na dveře sušenou kozí hlavu, tam snad po nemocném zvířeti večer vydezinfikujete.
To je fakt děs
Taky mi bylo řečeno, ze mame počkat půl roku s tím, ze každý měsíc cely dům včetně posezení na zahrade desinfikovat savem. A každý týden desinfikovat podlahy a předměty v celém domě lysolem Trávník jsme take desinfikovali 2x za tu dobu. Vše po štěněti jsme vyhodili. Potahy ze sedačky , záclony, závěsy vyprali v desinfekci. Pro druhé štěně jsme kupovali komplet novou výbavu, včetně misek. Bohužel, nepomohlo to. Je to fakt strašná a odolná svině a nezmizí už asi nikdy
napsal(a):
"Bodlinko", jak měl Fido ten kočičí mor/panleukopenii, tak to je také parvovirus (včera jsem o tom mluvila s kolegyní - mikrobioložkou). Nikdo mě tehdy neupozornil na nic, když jsem bojovala o jeho život a nakonec jsme vyhráli... Byly moje kočky v ohrožení, když nebyly očkované? Rozhodně ne nějakým opakovaným schématem.
Edit: Vlastně Elsa jako kočka s PP zřejmě ano (?), ale prostřední kocour ne.
jo, panleuko je taky parvovirus a neočkované kočky v riziku jsou. u dospěláků je ale šance na mírný nebo bezpříznakový průběh.
napsal(a):
jo, panleuko je taky parvovirus a neočkované kočky v riziku jsou. u dospěláků je ale šance na mírný nebo bezpříznakový průběh.
Aha... Díky!
Ano, byli už všichni dospělí, ale Fida ta nemoc sejmula tak, že zhubl na polovinu váhy a 11 dní vůbec nežral...ale to se opět opakuji. Jen mě to včera nějak trklo, když jsem o tom mluvila s tou kámoškou.
Jen ze zvědavosti - odolal by parvovirus horké páře (parní čistič)?
Me by zase zajimalo, jak casty je u parvy obrat k horsimu po tech 5-6 dnech lecby?
Kdyz se to chytne vcas a ma se jim ulevit a lecba ma zabrat - je videt, ze je jim lepe po jednom dni.
Mě by spíš zajímalo, kde bodlinka bere tu neochvějnou jistotu, že štěně parvu chytlo u tazatelky doma.. Když sedělo doma na zadku, dokud nemělo dokončené očkování a až pak začalo chodit ven. A až pak chytlo parvu. 🤷🏻♀️
to petrahei
Podle mě (a dle popisu zadavatele) tam byla nějaká přidružená diagnóza a tou primární příčinou úhynu nebyla parva.
napsal(a):
Jen ze zvědavosti - odolal by parvovirus horké páře (parní čistič)?
Tak to by mě taky zajimalo, jestli je možné se parním čističem zbavit parvy. 👍přidávám se k Vám....
První tři dny se zhoršoval na kapackach, pak se to najednou otocilo a čtvrtý den se hodně zlepšil a začínal i chodit. 6. den už snědl piškoty, neměl průjem, skočil na mě, akorát nechtěl pít. A v noci zhoršení a fatální konec. Všichni už jsme mysleli včetně veterinarky, ze mame pomalu vyhráno, protože začínal pomalu jist a vítal nás. Ty první dny ani nepoznaval mé rodiče, jen ležel.
Já muzu říct, ze opravdu umřel na parvo. Buď mu selhal organizmus, ze už nezvládl infekci nebo ten nával léků, co během týdne dostal. Nebo ho to proste sežralo a opravdu jen čekal na mě, až se vrátím z dovolené.
To že to můžeme mít doma… možné to je. Jak psala Bodlinka, ze to dostal, až se mu snížila trochu imunita… možné to je a desinfekce proste na tu svini nepomáhá, i když jsme se snažili furt vše desinfikovat, nepomůže to. Někdo tu už psal, ze taky všechno plavalo v savu, zbourali boudy a stejně další štěnata umreli také… naši měli předchozího psa labradora a ten snad ani už pak preockovavany na parvo nebyl a umřel v 15 letech, měl nádor. Ne parvo… pak jsem si já za dva roky pořídila první stěně a začalo to s tou parvou…takže buď jsme dotáhli viry někde z venku k nám nebo to chytil venku. S prvním štěnětem jsem chodila ven hned po druhé vakcíně. Tak možná jsme dotáhli něco z venku a teď už se to tu u nás bude držet. Ale s tím parním cisticem by mě to taky zajímalo, zda by fungoval.
UV lampy se pouzivaji.
napsal(a):
UV lampy se pouzivaji.
To jsem chtěla zrovna napsat, nebo generátor ozonu, chce to tedy vždy být hodně opatrný, kytky přemístit, do prostoru pak třeba pět hodin nejít, ale třebas ?? Zabíjí to viry, bakterie, plísně.... Takže domluvit se se sousedy, zda k nim můžu přemístit kytky. Zapnout, vypadnout , vrátit se, vypnout a vypadnout. akce na víkend, ale mohlo by to zabrat, co?
Ale mě konkrétně zajímá ta pára.
Zrzavci
napsal(a):
To jsem chtěla zrovna napsat, nebo generátor ozonu, chce to tedy vždy být hodně opatrný, kytky přemístit, do prostoru pak třeba pět hodin nejít, ale třebas ?? Zabíjí to viry, bakterie, plísně.... Takže domluvit se se sousedy, zda k nim můžu přemístit kytky. Zapnout, vypadnout , vrátit se, vypnout a vypadnout. akce na víkend, ale mohlo by to zabrat, co?
Ha, než jsem překouskala diskuzi a reagovala, tak už to tu padlo. Takže by to nemusel být zase tak blbý a nemožný nápad.
odberryho
napsal(a):
Ha, než jsem překouskala diskuzi a reagovala, tak už to tu padlo. Takže by to nemusel být zase tak blbý a nemožný nápad.
No já si myslím, že ne, píšou, že to zabíjí všechno, já si teď koupila na chalupu, protože jak je často zavřená je tendence k tvoření plísně. My jsme v práci kupovali v době koronáčový, takže vím, že firma je ověřená a spolehlivá. A navíc to mají levnější, než když jsem nakoukla čistě přes internet. Dala jsem za to čtyři litry. Ale třeba se to dá i půjčit. že by to takhle zadavatelka pročistila opakovaně. Otázka ale je - teď mi vyvstala na mysli- jestli je okolí takhle zamořené - tak přece to člověk může domů donést prakticky kdykoliv na botách , nebo se pletu?
Ty jo, to je takovej humus tahle všivá choroba. A nemusí jít zrovna o štěně, zrovna nedávno jsem se bavila s jednou paní, ta kdysi bydlela na Žižkově a tam to svého času bylo tímhle sajrajtem kdysi zahumusený moc a jí tak zemřela šestiletá, xkrát očkovaná fena
No samozřejmě by to asi šlo. Ale my mame rodinný dům se zahradou, takže se to bude držet i v trávě nebo to muže být na rostlinách na zahradě. Takže teď fakt budu minimálně rok čekat a desinfikovat. Ten ozón bych domu klidně vzala taky, ale mám už fakt strach si do tohodle domu a města vzít štěně. Nemám srdce na to, abych zkoušela pokus omyl. Uvidim, jestli si lidi budou u nás ve městě pořizovat stenata a budou v poho, tak bych si vzala asi dospelaka z útulku nebo od majitele, který se nemůže postarat a jsou pravidelně preockovávaní na parvo. Ale znovu tuhle zkušenost už zažít nechci. Myslela jsem, ze mi v tu chvíli pukne srdce, když naposledy vydechl.
Zemi
napsal(a):
No samozřejmě by to asi šlo. Ale my mame rodinný dům se zahradou, takže se to bude držet i v trávě nebo to muže být na rostlinách na zahradě. Takže teď fakt budu minimálně rok čekat a desinfikovat. Ten ozón bych domu klidně vzala taky, ale mám už fakt strach si do tohodle domu a města vzít štěně. Nemám srdce na to, abych zkoušela pokus omyl. Uvidim, jestli si lidi budou u nás ve městě pořizovat stenata a budou v poho, tak bych si vzala asi dospelaka z útulku nebo od majitele, který se nemůže postarat a jsou pravidelně preockovávaní na parvo. Ale znovu tuhle zkušenost už zažít nechci. Myslela jsem, ze mi v tu chvíli pukne srdce, když naposledy vydechl.
A tak to jo, to by to moc neřešilo. Je mi to moc a moc líto a chápu, že do toho už nechcete jít i vzhledem k tomu, okolí. Věřím, že vám to to srdce skoro utrhlo. člověka to sejme, když odchází starý pes, nebo když nečekaně odejde dospělý pes, ale tohle je horší. Držte se, nejsou nějak slova, který by mohly utěšit.
Jojo mate pravdu. Když nám umíral starý labrador, tak už to člověk bere, že je starý a bude mu líp. Ale to štěně mělo celý život před sebou. Naplánované jsem to s ním měla krásně, ale život hold moc do budoucna plánovat nejde. Já nebyla schopná ani zavolat vetce, co se stalo. Já jen seděla na zemi u nej a brecela jsem, na nic víc jsem se se nezmohla. Kdyby nebylo mé rodiny, tak tu asi sedíme do teď. Všechno zařídili a odvezli ho na veterinu. Když teda volali vetce a řekli, ze umřel, tak ta položila telefon a zavolala ubrecena asi za 10 minut, ať ho teda přivezou. Ani mi neposlala fakturu, jenom mu vzkázala, ať prijedu za 14 dni, až to trochu vyšumí, ze to pak spolu vyřešíme a případně se domluvíme, jak dál postupovat a čím desinfikovat dům a rady ohledně toho, že teď k nám nesmí štěně nebo mladý pes bez pravidelného očkování.
Ale zajímavé, že sousedi kolem nás měli teď v průběhu dvou let 2x štěně a všechno v pořádku. Jsou zdraví. Takže buď se parvo musí teda držet přímo u nás nebo chodíme na procházky k nějakému zdroji 🤷♀️
Zemi
napsal(a):
Jojo mate pravdu. Když nám umíral starý labrador, tak už to člověk bere, že je starý a bude mu líp. Ale to štěně mělo celý život před sebou. Naplánované jsem to s ním měla krásně, ale život hold moc do budoucna plánovat nejde. Já nebyla schopná ani zavolat vetce, co se stalo. Já jen seděla na zemi u nej a brecela jsem, na nic víc jsem se se nezmohla. Kdyby nebylo mé rodiny, tak tu asi sedíme do teď. Všechno zařídili a odvezli ho na veterinu. Když teda volali vetce a řekli, ze umřel, tak ta položila telefon a zavolala ubrecena asi za 10 minut, ať ho teda přivezou. Ani mi neposlala fakturu, jenom mu vzkázala, ať prijedu za 14 dni, až to trochu vyšumí, ze to pak spolu vyřešíme a případně se domluvíme, jak dál postupovat a čím desinfikovat dům a rady ohledně toho, že teď k nám nesmí štěně nebo mladý pes bez pravidelného očkování.
Ale zajímavé, že sousedi kolem nás měli teď v průběhu dvou let 2x štěně a všechno v pořádku. Jsou zdraví. Takže buď se parvo musí teda držet přímo u nás nebo chodíme na procházky k nějakému zdroji 🤷♀️
Slzím tady nad tou popsanou hrůzou 😪 úplně mě to sebralo.
Až přejde dost dlouhý čas nato, aby jste měla domov zbavený parvy, Váš chlapeček, respektive jeho dušička, se k Vám vrátí s jiným parťákem, který Vás osloví, najde si Vás, když to dovolíte....nejsem sama, kdo s úžasem zjistil, že se tak děje 🌷🐾 mně se vrátil a ten bělouš, co v něm jsou dušičky obě dvě naráz, je z útulku a mám ho v profilu...když dělá totéž, co ten předchozí, už se usmívám, protože vím...💕