Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

TerezQa

11.8.2022 16:31
TerezQa

XXX.XXX.2.121

Ahoj, chtěla bych se zeptat. Chceme si pořizovat holku a kluka akitek z jednoho vrhu, tudíž sourozenci. Jelikož je chceme přímo z Japonska, je to pro nás důležité rozhodnutí. Nemáme v plánu rozmnožování u sourozenců, to by nás ani nenapadlo, aoe máme strach zda je vůbec vhodné mít dva z jednoho vrhu.
Chceme je na jaře, takže už to řešíme dopředu, než to pak řešit na poslední chvíli.
Předem děkuji za odpovědi.

tuesdayevening

11.8.2022 16:44
tuesdayevening

XXX.XXX.112.12

To je hodně špatný nápad, zvláště u psů s povahou akity. Vezměte jedno zvíře, vychovejte ho a pak pořiďte druhé.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.8.2022 18:06

Nevím, jak u akit, většinou je kombinace pes a fena ta nejméně komplikovaná.

Co se týče pořízení psích dvojčat, měla jsem psa a fenu křížence bernardýna a BSP, sourozence. A je to na jednu stranu super...ět+ňata si spolu hodně vyhrajou, vyblbnou. Jsou ve stejném věku, tak tam povětšinou asi nebývá ten generační problém, e starší pes si nechce hrát s tím otravným štěnětem, protože už na takové hrátky není.
Ale tím z mého pohledu veškerá pozitiva končí. Je potřeba vychovávat nejenom obě štěňata najednou, spolu, ale taky každé extra. Chodit ven na prochajdy nejenom dohromady ale s každým zvlášť. Navíc sourozenci můžou být na sobě hodně závislí a čím víc si vystačí sami spolu, tak tím menší může být potom úloha páníčka.
Jako šlo to, ale byť jsem měla zkušenosti se psy, tak dvě stejně stará štěňata jsem neměla nikdy a zpětně bych určitě spoustu věcí dělala jinak a určitě byla intenzivnější v té práci s každým psem zvlášť.

Určit+ bych vzala v potaz plemeno. Já mám třeba doma pyrenejku, takže pastevce a kdybych měla sourozence tohodle plemene tak se půjdu asi pověsit na švestku. Možná by to nebyl problém někde na farmě u ovcí, ale v "civilizaci" byla výchova feny dost náročná. Naopak mám pejska ...berňáka...a tam si troufám říct, že by to zas až takový problém nebyl. Stejně tak bych třeba klidně vzala chrtí sourozence.

Akita není úplně jednoduché plemeno a nevím jaké máte zkušenosti s tímto plemenem......myslím, že člověk, co už vychoval několik akit, by se asi neptal, protože by měl představu, jak to zhruba probíhá, jaká akita je, jestli má ráda společnost druhého psa a nebo jestli je raději jedináček a většinou takový člověk je ve spojení s jinými majiteli akit a sdílí zkušenosti.
Vy se ptáte, takže asi nebudete mít letité zkušenosti s tímto plemenem, jestli se pletu, tak omluva.

Zkusila bych na FB najít skupinu orientovanou na toto plemeno.

TerezQa

11.8.2022 18:50
TerezQa

XXX.XXX.43.89

S akitkama máme oba zkušenosti, proto chceme znova akitky. Ovšem každý říká něco jiného. Oba víme, co takové plemeno obnáší. Jsou nám jasné všechna rizika, jen mě napadlo se zeptat i jinde než od lidí co mají jednu akitu, že by se mohl někdo najít s podobnými zkušenosti a poradit. Dvě a zrovna sourozenci se popravdě moc nevidí. A když už si pro ně chceme letět, tak chceme rovnou brát 2. A holka a kluk by se mohli snést vic, než dvě stejné pohlaví, ale akita je prostě akita a má vlastní hlavu :D
Moc děkuji zatím za rady, naštěstí máme ještě dost času vše vyřešit a zjistit.

11.8.2022 20:38

No, v každém případě tady s pravidelných přispěvatelů tuším nikdo akitu nemá, natož dvě, natož sourozenecký pár.
A pokud každý říká něco jiného a ten každý má zkušenost s akitama, tak mi z toho vychází jedno jediné....že je to sázka do loterie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík