německý drátosrstý ohař - štěňata

Prodám Německého drátosrstého ohaře - CHS z Bílkova štěňata po všestranných...
DohodouLuffy
XXX.XXX.42.215
Dobrý den, rád bych se takto poradil s problémem s naším štěnětem. Má 4 měsíce a od prvního dne nám učúrával, v chovné stanici nám řekli že je to u štěňat normální, což z předchozích zkušeností jsem bral jako pravdu a proto jsme to při koupi dal neřešili. Po 3 týdnech ovšem bylo ucuravani horší a horší a proto jsme vyhledali pomoc veterináře. Po 1,5 měsíci ruznych vysetreni , antibiotikach a pokusech o zmenu stravy ,jsme dnes zjistili že má genetickou vadu, jeden močovod nevede do močového měchýře ale rovnou do močové trubice, která je navíc os 30% větší než by měla byť. Za Luffyho jsme zaplatili 15 000Kč, smlouva podepsana - léčebné výlohy k dnešnímu dni 24 000Kč. A my teď nevíme jak postupovat dál. Máme se obrátit na chovnou stanici a žádat o vrácení peněz, případně o náklady na léčbu? Pokud ano máme vůbec na takové vrácení nárok? A případně budou oni požadovat pejska zpátky? My by jsme si ho samozřejmě rádi nechali i s daným problémem a případnou operací.
Takovéhle genetické defekty bohužel chovatel nijak neovlivní. Štěně můžete reklamovat, ale stejně jako se vším, zboží musíte vrátit a pak dostanete zpátky peníze.
U psů se obvyle v těhle případech dohodne vrácení části kupní ceny, ale je to jen dobrá vůle chovatele a záleží jen na něm, zda na to přistoupí a nebo na kolik.
Chovnou stanici bych v tomto případě určitě informovala, ovšem vaše představa, že vám vrátí plnou kupní cenu a uhradí léčebné výdaje je mírně řečeno naivní...
On ani ten chovatel nemá křištálovou kouli ve které by viděl všechny potencionální zdravotní problémy každého zvířete.
Chápu, že jde o nezáviděníhodnou situaci, a zřejmě vás to bude stát ještě dost financí, času a sil, aby byl pejsek v pořádku. Pokud Vám něco z toho chybí, tak bude asi na místě se s chovatelem zkusit domluvit na vrácení štěněte - pak by MOŽNÁ vrátil část kupní ceny. Možná.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Luffy
XXX.XXX.42.215
Terapeutka
napsal(a):
Chovnou stanici bych v tomto případě určitě informovala, ovšem vaše představa, že vám vrátí plnou kupní cenu a uhradí léčebné výdaje je mírně řečeno naivní...
On ani ten chovatel nemá křištálovou kouli ve které by viděl všechny potencionální zdravotní problémy každého zvířete.
Chápu, že jde o nezáviděníhodnou situaci, a zřejmě vás to bude stát ještě dost financí, času a sil, aby byl pejsek v pořádku. Pokud Vám něco z toho chybí, tak bude asi na místě se s chovatelem zkusit domluvit na vrácení štěněte - pak by MOŽNÁ vrátil část kupní ceny. Možná.
Možná jsem naivní ale nechápu to, pro chovnou stanici je prodej štěňat výdělek. Tudíž by měli být za zdraví prodaných štěňat zodpovědní a případně pojištění kdyby k něčemu takovému došlo ne? K čemu je pak koupě papírových psú? Samozřejmě chápu že to chovatel nemohl předpovídat, ale od veterináře nám bylo řečeno že by nadále neměl štěňata z tohoto chovu prodávat ani množit, protože je to genetická vada. Přirovnám to k prodeji čehokoliv jiného, i když pes není věc. Ale pokud budu prodávat dejme tomu kolo, to kolo bude mít prasklý rám o kterém nevím, stejně bude zodpovědnost za případnou škodu na mě jako prodávajícím ne? Jen se to snažím pochopit, jde nám hlavně o zdraví psa, jen situace je velmi nepříjemná protože podle veterináře je jen 50% šance že by případná operace a léčba pomohli.
normálně reklamujte
návrh na způsob řešení (sleva, vrácení, výměna) dává reklamující
tedy ty, ne chovatel
Jedná se o skrytou vadu, řiďte se normálně Občanským zákoníkem.
Luffy
napsal(a):
Možná jsem naivní ale nechápu to, pro chovnou stanici je prodej štěňat výdělek. Tudíž by měli být za zdraví prodaných štěňat zodpovědní a případně pojištění kdyby k něčemu takovému došlo ne? K čemu je pak koupě papírových psú? Samozřejmě chápu že to chovatel nemohl předpovídat, ale od veterináře nám bylo řečeno že by nadále neměl štěňata z tohoto chovu prodávat ani množit, protože je to genetická vada. Přirovnám to k prodeji čehokoliv jiného, i když pes není věc. Ale pokud budu prodávat dejme tomu kolo, to kolo bude mít prasklý rám o kterém nevím, stejně bude zodpovědnost za případnou škodu na mě jako prodávajícím ne? Jen se to snažím pochopit, jde nám hlavně o zdraví psa, jen situace je velmi nepříjemná protože podle veterináře je jen 50% šance že by případná operace a léčba pomohli.
No, výdělek. Nevím teda, jak u NO, ale já mám chov jako zájmovou činnost a ani nevím o tom, že tohleto by šlo pojistit. A navíc u malýho štěněte spoustu případných vad, které se můžou projevit později nebo až v dospělosti, vůbec nepoznáte. Štěně jako živýho tvora bych k nějaké věci vůbec nepřirovnávala. Kolo neroste a ani se nijak nevyvíjí.
Jednoduše záleží na domluvě, případně na tom, co máte uvedeno v kupní smlouvě. Myslím si, že nějaká sleva by byla určitě rozumná, ale celou částku těžko vymůžete, když si pejska necháte.
Luffy
napsal(a):
Uplatnit právo můžete normálně jako u každého jiného zboží - do 24 měsíců. A udělat to bez zbytečného odkladu - hned. Protože když ne, tak poškozujete to zboží a je to vaše vina.
Pokud se vada vyskytla do 6 měs. od koupě, bere se, že tam byla už při prodeji, a prodejce musí dokázat, že ne. Což tady nedokáže, pes se s tím již narodil.
Zboží má při prodeji nějakou jakost a za to prodejce ručí. Např. pes, který je prodán na mazla,
nebude výstavní a chovný, tam je jasné, že toto pak reklamovat nemůžete. Křivé zuby, dlouhé chlupy, křivá noha, to taky ne, to jsou věci, které se dají ovlivnit u kupujícího...
Ale takovouto vážnou vadu ano. Protože vy vlastně nemůžete užívat normálního psího života
Vy můžete žádat opravu - zaplatí operaci např., slevu z kupní ceny, nebo od smlouvy odstoupit - vrátíte psa a prodejce peníze.
Rozhodnout o reklam. musí prodejce do 3 dnů a vyřídit to celé do dnů 30.
Právo volby je na vaší straně, ale berte to tak, že tohle prodejce rozhodně neudělal schválně, nemohl to ovlivnit (pokud už neexistují třeba stejná spojení předešlá, kde se toto vyskytlo),
zkuste se domluvit jako lidi, pokud vrátit psa, tak co nejdříve.
Dovolím si trochu odporovat, že prodej štěňat rovná se výdělek,zvlášť u štěněte za 14 tisíc, pokud se bavíme o dobrém chovu, špičkové péči o fenu i o štěňata, tak těch 14 bude tak šul nul. Každopádně samozřejmě máte právo štěně reklamovat (během těch čtyř měsíců jste s chovatelem v kontaktu,ví o problémechkromě toho,že jste s ním mluvili hned po odběru?). Na druhou stranu,pokud budete chtít vrácení pořizovací částky,musíte počítat i s tím,že chovatel bude chtít štěně zpět - když si koupíte boty, po měsíci se rozpadnou bez možnosti opravení na 100% stav, prodávající vrátí peníze a vy ty boty. Nebo se můžete domluvit na vrácení části peněz,na podílení se na operaci atd. To už ale záleží na chovateli,jak se k tomu postaví, pokud by to byl "chovatel" a ignorant, tak pak nezbývá než se soudit. Ale to bych nepředbíhala a v první řadě se snažila s chovatelem domluvit než sbírat rady na internetu. Jasně,nemohl o tom vědět, a jasně,je to vrozená vada, a vy máte právo na reklamaci
napsal(a):
Uplatnit právo můžete normálně jako u každého jiného zboží - do 24 měsíců. A udělat to bez zbytečného odkladu - hned. Protože když ne, tak poškozujete to zboží a je to vaše vina.
Pokud se vada vyskytla do 6 měs. od koupě, bere se, že tam byla už při prodeji, a prodejce musí dokázat, že ne. Což tady nedokáže, pes se s tím již narodil.
Zboží má při prodeji nějakou jakost a za to prodejce ručí. Např. pes, který je prodán na mazla,
nebude výstavní a chovný, tam je jasné, že toto pak reklamovat nemůžete. Křivé zuby, dlouhé chlupy, křivá noha, to taky ne, to jsou věci, které se dají ovlivnit u kupujícího...
Ale takovouto vážnou vadu ano. Protože vy vlastně nemůžete užívat normálního psího života
Vy můžete žádat opravu - zaplatí operaci např., slevu z kupní ceny, nebo od smlouvy odstoupit - vrátíte psa a prodejce peníze.
Rozhodnout o reklam. musí prodejce do 3 dnů a vyřídit to celé do dnů 30.
Právo volby je na vaší straně, ale berte to tak, že tohle prodejce rozhodně neudělal schválně, nemohl to ovlivnit (pokud už neexistují třeba stejná spojení předešlá, kde se toto vyskytlo),
zkuste se domluvit jako lidi, pokud vrátit psa, tak co nejdříve.
To ale platí jen pokud chovatel chová na živnosťák, jinak ne a dokazování je na kupujícím.
assil
napsal(a):
To ale platí jen pokud chovatel chová na živnosťák, jinak ne a dokazování je na kupujícím.
Není právo na odstoupení do 14 dnů. Ano, máte pravdu, musí prokazovat kupující, ale to tady nebude problém, vet zpráva by asi stačila. Tuto vadu těžko způsobil kupující, nebo že časem se pes opotřebil...
Stále se jedná o práva z vadného plnění; skrytou vadu a podstatné porušení smlouvy.
napsal(a):
Není právo na odstoupení do 14 dnů. Ano, máte pravdu, musí prokazovat kupující, ale to tady nebude problém, vet zpráva by asi stačila. Tuto vadu těžko způsobil kupující, nebo že časem se pes opotřebil...
Stále se jedná o práva z vadného plnění; skrytou vadu a podstatné porušení smlouvy.
No jo, to asi jo. Já to dopodrobna nestudovala, i když jsem taky měla nemocný štěně, nic jsem po chovateli nechtěla, myslím, že když mi chovatel neprodá nemocný štěně vědomě, tak prostě za nic nemůže, štěně přece kupuju s tím, že je to živý tvor a ne pračka.
assil
napsal(a):
No jo, to asi jo. Já to dopodrobna nestudovala, i když jsem taky měla nemocný štěně, nic jsem po chovateli nechtěla, myslím, že když mi chovatel neprodá nemocný štěně vědomě, tak prostě za nic nemůže, štěně přece kupuju s tím, že je to živý tvor a ne pračka.
No tak to určitě, ale pokud kupuju štěně jako "bezvadné" a projeví se vrozená vada, léčba nebo odstranění které stojí nemalé peníze...jasně chovatel za to nemůže, neprodal štěně s takovou vadou vědomě, ale zase na druhou stranu, jak by k tomu přišel kupující, když ho potom léčba stojí tisíce, desetitisíce, navíc nemůže takové zvíře použít do chovu, popř. bylo pořízeno k nějakým sportovním aktivitám a to taky nelze.
Máte pravdu, štěně je živý tvor...o to těžší je třeba vrácení štěněte v rámci té reklamace, protože k pračce člověk za měsíc nezíská asi citovou vazbu, ale k tomu štěňátku.
Pokud já si koupím štěně, které bude mít nějakou vadu, která ho vylučuje z chovu, ale nebude ho zdravotně omezovat, tak je mi to putna, ale pokud bude pes potřebovat drahou operaci, tak nevím, proč po chovateli nechtít minimálně slevu z kupní ceny...v případě, že léčba přesáhne o hodně kupní cenu štěněte a navíc ho bude celoživotně zdravotně omezovat, tak si myslím, že v některých případech by i sleva 100% nebyla od věci, pokud má nový majitel zájem o takového pejska celoživotně pečovat.
napsal(a):
No tak to určitě, ale pokud kupuju štěně jako "bezvadné" a projeví se vrozená vada, léčba nebo odstranění které stojí nemalé peníze...jasně chovatel za to nemůže, neprodal štěně s takovou vadou vědomě, ale zase na druhou stranu, jak by k tomu přišel kupující, když ho potom léčba stojí tisíce, desetitisíce, navíc nemůže takové zvíře použít do chovu, popř. bylo pořízeno k nějakým sportovním aktivitám a to taky nelze.
Máte pravdu, štěně je živý tvor...o to těžší je třeba vrácení štěněte v rámci té reklamace, protože k pračce člověk za měsíc nezíská asi citovou vazbu, ale k tomu štěňátku.
Pokud já si koupím štěně, které bude mít nějakou vadu, která ho vylučuje z chovu, ale nebude ho zdravotně omezovat, tak je mi to putna, ale pokud bude pes potřebovat drahou operaci, tak nevím, proč po chovateli nechtít minimálně slevu z kupní ceny...v případě, že léčba přesáhne o hodně kupní cenu štěněte a navíc ho bude celoživotně zdravotně omezovat, tak si myslím, že v některých případech by i sleva 100% nebyla od věci, pokud má nový majitel zájem o takového pejska celoživotně pečovat.
A kde máte tu hranici, jen podle zákona? Protože jsou dědičné nemoci, které se projeví až po x letech.
Já to mám jinak, myslím, že koupí živého tvora prostě dobrovolně podstupuju riziko, že bude nemocné, umře nebo tak něco. Co třeba když 4letý pes sebou sekne na procházce a umře, protože skrytá srdeční vada, nebo 2letý pes umře v narkoze, protože totéž (vím o takových případech) ? Taky budete pak chtít po chovateli vrátit peníze, nejlépe všechny, protože pak už nemůžete používat psa dle vašich požadavků vůbec?
Tak já nevím, to se tady furt do lidí hustí, ať si nekupují štěňata od množáků a pochybných překupníků. Že pak vypláznou za veterinu násobky toho, co za štěně "jakože ušetřili", neuvidí zpět ani korunu a když půjdou cestou prověřených chovatelských stanic, toto jim nehrozí. A prosím, nepotřebuji přednášku o tom, že PP nejsou zárukou ničeho. Já to vím
No a tak se zodpovědný člověk vydá do chovky, aby měl záruku alespoň vyšetření rodičů, zpětné vazby na chovatele a další benefity (chovatelský servis). Pak se taky bohužel někdy stane, že chovatel nevědomky vyprodukuje a prodá za plnou cenu nemocné štěně. Opravdu nevidím důvod, proč nad tím mávnout rukou a nedej bože se stydět za to, že bych u takto nemocného jedince ráda alespoň část z té kupní ceny zpátky. Myslím, že je na místě chovatele kontaktovat a pokusit se domluvit na adekvátním přístupu z jeho strany, protože co si budeme, těmi pětadvaceti za vyšetření to neskončí.
Netřeba to hrotit a vztahovat na dospělé psy, Assil. Buďme fér, tady je řeč o nemocném psím miminu, které bude vyžadovat ještě hodně lékařské péče, výdajů, starostí, strachů atd.
Nejsem chovatel. Ale kdybych byla a jednalo se o můj odchov, postavila bych se k tomu čelem. V takto jasném případě rozhodně ano.
Vždyť tady vlastně skoro zaznívá - máš smůlu, zadavatelko. Tvůj boj, měla jsi pech, smiř se s tím.
Jak tady radíte, že pokud by chtěl majitel vrátit celou částku, tak by měl vrátit štěně chovateli. A co si myslíte, že ten by s nim dělal? Určitě by ho nechal operovat s nejistým výsledkem To už je pro obě strany jednodušší vrátit částku bez vrácení štěněte. Já jakožto chovatel bych se ani nerozpakovala a vyšla vstříc tím, že bych částku vrátila, protože majitel se ještě naplatí dost a dost, za takhle nemocný zvíře. A proč by měl majitel nést zodpovědnost za něco, co vyprodukoval chovatel.
Pro chovatele je nejschůdnější vrátit celou kupní cenu a pak je otázka, co je pro něj schůdnější: jestli nechat štěně majiteli, nebo vzít zpátky a uspat - nic jiného by s ním neudělal. Prodat ho znovu - no to by byl p.rase a nechat si ho? To asi nehrozí.
Když ho majiteli nechá, hrozí mu (tomu chovateli) nepěkná vizitka jeho chovné feny - je jasné, že by na ní chovat neměl, ale....
Koukám, že vlastně totéž napsala Hus. J.
Luffy
napsal(a):
Dobrý den, rád bych se takto poradil s problémem s naším štěnětem. Má 4 měsíce a od prvního dne nám učúrával, v chovné stanici nám řekli že je to u štěňat normální, což z předchozích zkušeností jsem bral jako pravdu a proto jsme to při koupi dal neřešili. Po 3 týdnech ovšem bylo ucuravani horší a horší a proto jsme vyhledali pomoc veterináře. Po 1,5 měsíci ruznych vysetreni , antibiotikach a pokusech o zmenu stravy ,jsme dnes zjistili že má genetickou vadu, jeden močovod nevede do močového měchýře ale rovnou do močové trubice, která je navíc os 30% větší než by měla byť. Za Luffyho jsme zaplatili 15 000Kč, smlouva podepsana - léčebné výlohy k dnešnímu dni 24 000Kč. A my teď nevíme jak postupovat dál. Máme se obrátit na chovnou stanici a žádat o vrácení peněz, případně o náklady na léčbu? Pokud ano máme vůbec na takové vrácení nárok? A případně budou oni požadovat pejska zpátky? My by jsme si ho samozřejmě rádi nechali i s daným problémem a případnou operací.
První, co jste měli udělat je zvednout telefon a volat chovateli. A ne se tady nechat vystrašit dedukcemi coby kdyby a pak už přednasraně vlítnout na chovatele, protože on to určitě nebude chtít řešit. Bo na iFauně říkali.
Huskyjanina
napsal(a):
Jak tady radíte, že pokud by chtěl majitel vrátit celou částku, tak by měl vrátit štěně chovateli. A co si myslíte, že ten by s nim dělal? Určitě by ho nechal operovat s nejistým výsledkem To už je pro obě strany jednodušší vrátit částku bez vrácení štěněte. Já jakožto chovatel bych se ani nerozpakovala a vyšla vstříc tím, že bych částku vrátila, protože majitel se ještě naplatí dost a dost, za takhle nemocný zvíře. A proč by měl majitel nést zodpovědnost za něco, co vyprodukoval chovatel.
Určitě by ho nechal operovat s nejistým výsledkem
Tak zase neni treba hazet ani chovatele do jednoho pytle
Proc by se nepostaral o vracene stene?
assil
napsal(a):
A kde máte tu hranici, jen podle zákona? Protože jsou dědičné nemoci, které se projeví až po x letech.
Já to mám jinak, myslím, že koupí živého tvora prostě dobrovolně podstupuju riziko, že bude nemocné, umře nebo tak něco. Co třeba když 4letý pes sebou sekne na procházce a umře, protože skrytá srdeční vada, nebo 2letý pes umře v narkoze, protože totéž (vím o takových případech) ? Taky budete pak chtít po chovateli vrátit peníze, nejlépe všechny, protože pak už nemůžete používat psa dle vašich požadavků vůbec?
No z mého pohledu je velký rozdíl, když se skrytá vada projeví někde ve čtyřech letech psa a když je vrozená vada zjištěná defakto 2 měsíce po odběru u čtyřměsíčního štěněte.
Např. mám berňáka...pokud mi třeba v pěti letech odejde na ledviny, tak samozřejmě po chovatelce nic chtít nebudu, prostě vím, že plemeno je nemocemi profláklé a i když jsem se snažila vybírat štěně zodpovědně, tak stát se to může, s tím rizikem jsem do toho šla, ale pokud zjistím vrozenou vadu a navíc takovou jak uvádí zadavatel, tak to bych teda řešila.
Samozřejmě v tomhle případě je nejednodušší odstoupit od smlouvy...vy mi dejte prachy a tady máte štěně, ale upřímně já být chovatelem a mít naději, že se nová rodina o takové štěně postará a zajistí mu odpovídající veterinární péči, která už dle toho, co bylo psáno nebyla a možná ještě nebude levná záležitost, tak bych raději vrátila kupní cenu a štěně jim nechala.
Neumím si totiž představit, že bych mnou odchované štěně...pořád se bavíme o štěněti 4 měsíce starém, ne o dospělém psu ve věku několika let, dala utratit, pokud by byla vada operovatelná, pokud by byla šance, že za velký peníz udělá veterinář čáry máry fuk a štěně prožije plnohodnotný život bez bolesti, třeba jako "mazlík" a pak hledat nového majitele?? A zase záleží na tom, jaké má štěně následky. Zda by operace vadu odstranila a nebo by to bylo na zvýšenou veterinární péči...tenhle případ neposoudím, nejsem veterinář.
napsal(a):
Tak já jsem letos ze svýho odchovu prodala pejska bez sestouplých kulek. Veterinář ho přišel ještě jednou před odběrem zkontrolovat, protože už při čipování jsem věděla, že sestouplé nejsou a zájemce chtěl pejska na výstavy a výhledově i na chov. A na štěňátku trval i za tu cenu, že by ty kulky nesestoupily. Dala jsem mu rovnou slevu 10 tis. už při odběru. I když to teď aktuálně vypadá, že pejsek nakonec ty kulky mít bude, jedna už sestoupila a druhá je v tříslech. Jenže ty nervy. Teda aspoň já je měla a chudáka majitele jsem pořád bombardovala dotazy. Čert vem peníze, prostě mně to přijde fér, pro mě nejsou štěňata jen rohlíky na pultu.
štěně je zboží jako každé jiné a šmejdy prostě existují, i v pásové výrobě. řešení reklamace nerozlišuje, jestli je to štěně nebo boty.
je to o domluvě s chovatelem. občanský zákoník vám v podstatě dává tři možnosti: vrátit štěně a dostat peníze, nárok na přiměřenou slevu (ale co je přiměřená sleva?) a nebo opravení věci. případně výměnu za bezvadný kus, ale to u psů spíš nejde.
jo, ale to opravení věci by případně bylo v dikci chovatele, ne že si nový majitel vymyslí nějaké zákroky a pak přijde s fakturou.
a nejde na tom trvat. pokud například chovatel jako jedinou formu reklamace nabízí vrácení kupní ceny oproti vrácení štěněte (a jeho utracení, i to se třeba děje) pak není celkem nárok na jiné řešení.
"a jeho utracení, i to se třeba děje"
jako - ja nevim, jestli jste nekdo byl v te situaci?
clovek si vypipla stene, ono se mu vrati, existuje lecba a presto ho necham utratit?
janaa
napsal(a):
Tak to se bude týkat chovatelů, kteří opravdu štěňata nepiplají
tady to zatim vyzniva tak, ze kazdy chovatel je zruda
janaa
napsal(a):
z čeho tak usuzujete? Že se to může dít přece neznamená, že je to normální
z reakci tady?
napsal(a):
z reakci tady?
Tak to jsme to četla každá jinak. Spíš tazatel chce vědět, jestli nebude za trapáka, když chovateli oznámí, jak se to s daným štěnětem má a má-li na něco nárok a pak se probírá, že k tomu každý chovatel přistupuje jinak. Tu zrůdu v každém chovateli opravdu nevidím. Spíš jen Bodlinka podotýká, že jsou i tací, co by se s tím štěndem prostě nepárali.
A neni prostě lepší, když chovatel vrátí peníze a nechá štěně milujícímu majiteli? Snad každej chovatel chce najít svýmu odchovu, co nejlepšího majitele. No za mě, pokud nový páníčky už stálo vyšetření 24 000 a štěně si chtěj nechat, ač s ním budou další zdravotní problémy, tak to je pro mě ten nejlepší páníček. Protože ten se psa nezbaví při sebemenšim problému. A to štěně už je na ně zvyklé. Takže jak citově, tak finančně mě prostě přijde nejlepší vrátit kupní cenu.
Huskyjanina
napsal(a):
A neni prostě lepší, když chovatel vrátí peníze a nechá štěně milujícímu majiteli? Snad každej chovatel chce najít svýmu odchovu, co nejlepšího majitele. No za mě, pokud nový páníčky už stálo vyšetření 24 000 a štěně si chtěj nechat, ač s ním budou další zdravotní problémy, tak to je pro mě ten nejlepší páníček. Protože ten se psa nezbaví při sebemenšim problému. A to štěně už je na ně zvyklé. Takže jak citově, tak finančně mě prostě přijde nejlepší vrátit kupní cenu.
je.
a aspon v kruzich, kde se pohybuji - se to i deje.