Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.9.2022 22:51
Betynka11

XXX.XXX.210.108

Dobrý večer, máme fenečku 11,5 let. Minulý týden v podvečer lehla a vůbec se nemohla zvednout, okamžitě jsme jeli na pohotovost, kde jí zjistili enormně velkou slezinu. Dostala B12 něco na bolest. Druhý den jsme jeli ke svému veterináři, který říkal že je to na nás jestli operovat nebo ne.. ale že ta slezina je tak velká že není vidět jestli tam jsou metastazy a pokud by ji otevřel a zjistil že tam jsou tak by ji jenom zavřel a musela by se nechat uspat. Ale pokud nejsou tak by mohla ještě nějaký rok žít.. teď normálně chodí, není vidět že by se nějak trápila ale nechce granule jen vařené jídlo( rýži s masem) Nemáte někdo s tímto zkušenost?
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.9.2022 06:11

11,5 roku, do operace bych nešla. Mám labradorku 12 let, má zvětšený jeden cecík a fakt hodně, ale veterinář mi radil raději neřezat. Už to takhle má asi 3 roky a zatím pohoda. Kdysi jsme nechali operovat nádor na mléčné liště u jiné tehdy 10 leté a během 3 měsíců byla pryč.

Elies

26.9.2022 08:55
Elies

XXX.XXX.69.77

My nechali operovat naši fenku WSS když jí bylo 10 let. Měla na pohmat obrovsky zvětšenou slezinu a ultrazvuk nic neukázal. Když jí veterinář otevřel, našel na slezině obrovský nádor. Vyjmul slezinu i s nádorem a ta hmota vážila 2,5 kg.
Operaci zvládla dobře a žila pak bez sleziny ještě skoro tři roky.
Já jsem pro operovat, protože jestli té vaší fenečce slezina praskne, bude to rychlá smrt. Operací jí aspoň dáte šanci na pár dalších let normálního života.

26.9.2022 09:06

Já bych teda taky byla pro to, operovat. Slezina jí dělá evidentně problémy vůbec při pohybu, může utlačovat další orgány, to by podle mě nebyl kvalitní život.

Pokud je možné vyjmout, tak bych nechala odoperovat, ať už to metastázovalo nebo ne - pokud není nějaký závažný veterinární důvod pro neodstranění. Pokud je, uvažovala bych nad uspáním - čekala bych do budoucna už jen samé potíže.

26.9.2022 09:13

Laicky by mě zajímalo:
- jaká je prognóza, když se operace povede,
- jaká je prognóza, když se operace nepovede,
- jaká je prognóza, když se to nechá být,
- pokud by se to nechalo být, tak jakou by zvíře mělo smrt.

Do tohoto mixu bych zařadila kondici psa, příp. kdybych už měla nějakou zkušenost z jeho rekonvalescence po operaci…

Pak bych zvážila rizika, přínosy, vše s ohledem na welfare zvířete.

Ještě poznámka pod čarou - nespoléhala bych na to, že je jí teď dobře. Psi mají obrovské kompenzační mechanismy. Už to, že odmítá granule (předpokládám, že jimi byla běžně krmená, když to zmiňujete), je určitý signál…

26.9.2022 09:57

Betynka11 napsal(a):
Dobrý večer, máme fenečku 11,5 let. Minulý týden v podvečer lehla a vůbec se nemohla zvednout, okamžitě jsme jeli na pohotovost, kde jí zjistili enormně velkou slezinu. Dostala B12 něco na bolest. Druhý den jsme jeli ke svému veterináři, který říkal že je to na nás jestli operovat nebo ne.. ale že ta slezina je tak velká že není vidět jestli tam jsou metastazy a pokud by ji otevřel a zjistil že tam jsou tak by ji jenom zavřel a musela by se nechat uspat. Ale pokud nejsou tak by mohla ještě nějaký rok žít.. teď normálně chodí, není vidět že by se nějak trápila ale nechce granule jen vařené jídlo( rýži s masem) Nemáte někdo s tímto zkušenost?
Děkuji

Já bych do toho šla. I s rizikem, že ji z té operace neprobudí, když to bude špatné.

26.9.2022 10:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Laicky by mě zajímalo:
- jaká je prognóza, když se operace povede,
- jaká je prognóza, když se operace nepovede,
- jaká je prognóza, když se to nechá být,
- pokud by se to nechalo být, tak jakou by zvíře mělo smrt.

Do tohoto mixu bych zařadila kondici psa, příp. kdybych už měla nějakou zkušenost z jeho rekonvalescence po operaci…

Pak bych zvážila rizika, přínosy, vše s ohledem na welfare zvířete.

Ještě poznámka pod čarou - nespoléhala bych na to, že je jí teď dobře. Psi mají obrovské kompenzační mechanismy. Už to, že odmítá granule (předpokládám, že jimi byla běžně krmená, když to zmiňujete), je určitý signál…

1) Dobrá. Pokud nejsou metastázy.
2) Otázka, proč se nepovede. Že zůstane na stole? Nebo že se zjistí metastázy? Odoperovat slezinu není problém.
3) Špatná. Protože enormně zvětšená slezina může spontánně prasknout a to je pak konečná.
4) Záleží, jestli bude umírat na metastázy - to může být dlouhé a bolestivé nebo na rupturu sleziny - to je rychlé.

26.9.2022 10:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já bych do toho šla. I s rizikem, že ji z té operace neprobudí, když to bude špatné.

Vidím to stejně, i vzhledem k tomu, co posléze píšete stejně. Pokud nejsou metastázy, operace má řešení, pokud ji otevřou a budou tam, pejska už neprobouzet a nechat ho v klidu odejít, bez budoucího trápení. Takže za mě operace řeší všechny ty případy. Můj první ohařík šel takhle na operaci, zjistilo se, že je to tam všude, nenechala jsem ho probouzet a ač to bylo příšerný, protože nečekaný, byla jsem za tohle řešení ráda - pro něj.

26.9.2022 10:08

1) Dobrá. Pokud nejsou metastázy.
2) Otázka, proč se nepovede. Že zůstane na stole? Nebo že se zjistí metastázy? Odoperovat slezinu není problém.
3) Špatná. Protože enormně zvětšená slezina může spontánně prasknout a to je pak konečná.
4) Záleží, jestli bude umírat na metastázy - to může být dlouhé a bolestivé nebo na rupturu sleziny - to je rychlé.

Já to myslela spíš řečnicky (rámcově odpovědi znám)… Resp. že by to zadavatelka měla podrobně probrat s vetem a kvalifikovaně se rozhodnout. Pro mě osobně by to v tomto případě byla volba operace x okamžité uspání (kvůli reálnému riziku ruptury) s tím, že při ok kondici bych šla do operace, ale to není relevantní, zadavatelka se musí rozhodnout sama, jak s tím naložit.

26.9.2022 10:16

Já to myslela spíš řečnicky (rámcově odpovědi znám)… Resp. že by to zadavatelka měla podrobně probrat s vetem a kvalifikovaně se rozhodnout. Pro mě osobně by to v tomto případě byla volba operace x okamžité uspání (kvůli reálnému riziku ruptury) s tím, že při ok kondici bych šla do operace, ale to není relevantní, zadavatelka se musí rozhodnout sama, jak s tím naložit.

Vím, že víte. Psala jsem to pro zadavatelku. Ale máte pravdu, rozhodnout se musí sama. Jako ostatně vždycky. Obecně.

26.9.2022 10:16

Mám 11 letou N.O. letos 9.7. se najednou vybulila, trvalo to asi 3 minuty, než se vzpamatovala a vstala. Druhý den ráno, jsem šla hned na veterinu, udělaly se krve, vyšetření srdce, sono. Sono ukázalo nějaký útvar na slezině. Po domluvě s vetem jsem tam fenku nechala a operace proběhla ještě tentýž den. Slezinu vzali celou, měla jeden nádor, který byl prasklý+další asi 4 malé. Večer jsem si už pro ni jela, byla vzhůru po narkoze a normálně i jedla. Pak jsme byli ještě po dobu tří týdnů po operaci asi 4x na krve. Fenka zatím bez sleziny OK, chodí na prochajdy, výlety žere s chutí. Nevím, no proberte to s vetem. já mám zkušenost takovou, jak jsem napsala. Jídlo jí dávejte normální, granule bych asi nenutila, když je nechce

26.9.2022 11:40

Když to rupne, což se může stát klidně v noci a vy si toho nevšimnete, tak smrt vykrvácením do břicha není nic hezkého a rozhodně to netrvá pár minut. Na to bych nervy neměla.

26.9.2022 11:59
janaa

XXX.XXX.174.242

Když to rupne, což se může stát klidně v noci a vy si toho nevšimnete, tak smrt vykrvácením do břicha není nic hezkého a rozhodně to netrvá pár minut. Na to bych nervy neměla.

Nebo když budou v práci. Taky bych to neriskovala

26.9.2022 12:13

Zvětšení sleziny není diagnóza, ale příznak

Podle popisu zadavatelky nelze rozhodnout vůbec, ale vůbec nic.

Zajímalo by mě: krevní obraz (je anemická? je případná anémie regenerativní?), krevní nátěr
biochemické vyšetření séra (hlavně játra, ale i ledviny, bilirubin
takový nějaký celkový stav psa - výživný stav, kvalita srsti, aspoň letem světem kardio
rtg břicha ve dvou projekcích
rtg hrudníku ve dvou projekcích
dobře udělané sonografické vyšetření

a pak se můžeme bavit dál, jestli probatorka nebo jestli jsme to objevili už v dřívějších krocích

v podstatě

může to být i interní a ne chirurgická diagnóza

a pokud se bavíme o tumoru, pak je možnost jak nezhoubného - operace je kurativní - po hemangiosarkom, který má i s chirurgií medián přežití max týdny a mnoho psů se nedožije ani vyndání stehů a to bez ohledu na makroskopický rozsah.

26.9.2022 12:14

nicméně teda starý LR je zvíře k hemangiosarkomu predisponované.

26.9.2022 20:28
Betynka11

XXX.XXX.210.108

Všem moc děkuji za názory. Ona loni už jednu operaci prodělala, měla bouli velikosti vejce kousek od zadku a zvládla to dobře, to jsme neváhali ani chvilku.. ale teď se nám to prostě nezdá, trápit ji znovu a ještě z nejasným výsledkem. Ta slezina je z rentgenu i sona tak velká že nejde vidět játra atd. Každopádně ještě jednou moc děkuji za názory a zkušenosti.

27.9.2022 08:04
fikovnice

XXX.XXX.132.228

Betynka11 napsal(a):
Všem moc děkuji za názory. Ona loni už jednu operaci prodělala, měla bouli velikosti vejce kousek od zadku a zvládla to dobře, to jsme neváhali ani chvilku.. ale teď se nám to prostě nezdá, trápit ji znovu a ještě z nejasným výsledkem. Ta slezina je z rentgenu i sona tak velká že nejde vidět játra atd. Každopádně ještě jednou moc děkuji za názory a zkušenosti.

A jak jste se teda rozhodli? "Bodlinka" Vám napsala ještě návrh dalších vyšetření.

Přidejte reakci

Přidat smajlík