JaninaV.

XXX.XXX.220.110
Dobrý den,
před 3 dny jsme si dovezli 4měsíční štěně z útulku. Je to naše první štěně, předtím jsme měli starší psy, kteří už byli naučení. Jak ji naučíme vykonávat potřebu venku? Uklidit loužičku nebo bobek je pro nás to nejmenší, ale bojíme se, abychom neuděli chybu ve výchově. Sbíráme informace a na jednu stranu se prý nemá trestat když nevidíme okamžik, kdy potřebu vykonala (přijdeme domů a louže už je před námi), na druhou stranu prý když jí klasicky přivedeme k tomu co udělala, pochopí rychleji a jednoznačněji.. Sama je zatím max. 3 hodiny od vyvenčení a venku když se vyčůrá nebo udělá bobek tak hned chválíme a dostává odměny.. Chápu, že to třeba bude chvilku trvat, jen nevím jaký zvolit přístup.. Předem děkuji za radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Venku chválit, doma netrestat a bez řečí uklidit. Brát ven dostatečně často, aby měla co nejvyšší úspěšnost. Brzy si začne o venčení říkat sama, tím se to zjednoduší.
na druhou stranu prý když jí klasicky přivedeme k tomu co udělala, pochopí rychleji a jednoznačněji.
Tohle je blbost. Štěňata jsem netrestala ani když jsem je přistihla přímo při činu, jen jsem je co nejrychleji čapla a donesla ven, když jsem to stihla, venku jsem chválila. Když jsem je nepřistihla, tak jsem to bez řečí uklidila a vůbec neřešila. Všechna štěňata se to naučila. Pokud budete trestat za vykonávání potřeby doma, tak je taky možné, že se štěně nebude chtít před vámi venčit a můžete mít pak problém s venčením i venku, případně si doma zaleze někam, kde ho neuvidíte nebo kde to jen tak nenajdete. Je to "mimino", takže jediná rada je se co nejvíce snažit vychytat to venčení venku (po každém probuzení, najezení, napití, po hře) a tam za venčení chválit, no a doma to neřešit a bez keců uklidit. Každému štěněti to trvá jinak dlouho, ale naučí se.
JaninaV.
napsal(a):
Dobrý den,
před 3 dny jsme si dovezli 4měsíční štěně z útulku. Je to naše první štěně, předtím jsme měli starší psy, kteří už byli naučení. Jak ji naučíme vykonávat potřebu venku? Uklidit loužičku nebo bobek je pro nás to nejmenší, ale bojíme se, abychom neuděli chybu ve výchově. Sbíráme informace a na jednu stranu se prý nemá trestat když nevidíme okamžik, kdy potřebu vykonala (přijdeme domů a louže už je před námi), na druhou stranu prý když jí klasicky přivedeme k tomu co udělala, pochopí rychleji a jednoznačněji.. Sama je zatím max. 3 hodiny od vyvenčení a venku když se vyčůrá nebo udělá bobek tak hned chválíme a dostává odměny.. Chápu, že to třeba bude chvilku trvat, jen nevím jaký zvolit přístup.. Předem děkuji za radu
Přistupujte ke štěněti stejně jako k dítěti, tedy trpělivě a s pochopením, musí se to naučit, tresty vám v tom rozhodně nepomohou, naopak štěně se vás může začít bát. Ovládání svěrače se plně dovyvine někdy kolem pátého měsíce. Jak psala Odetta venku moc chválit, odměňovat - já vždy k tomu navíc přidávám slovo třeba čůrej, čůrej, aby si to pes spojil a když pak bude nutnost, třeba při přestupu cestou vlakem, nebo tak, tak se pes rychle vyvenčí - doma, jen uklidit, nekomentovat. A brát štěně ven jakmile se probudí, jakmile se nají, jakmile třeba moc řádí, protože pak je jasné, že se neovládne, jakmile uvidíte, že se chystá konat. Vzít do náruče a šup ven. A to i v noci. Máte ho tři dny, neumí a neví vůbec nic a vy jste pro něj úplně cizí objekty, nebere vás zatím ještě jako svou "smečku" kam patří. Tohle musíte mít taky na paměti, takže pokud ho budete trestat, budete ho stresovat.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Je to malé štěně, tj. skoro mimino.
Budete malé dítě trestat za to, že dělá do plíny, případně kdekoli jinde?
Návodů, jak psa naučit nekonat potřebu v bytě, je všude kvanta.
Ano, trvá to, u některých psů i několik měsíců. Už jen proto, že štěňata se stejně jako mimina rodí nedokonalá, plno věcí se vyvíjí ještě "za pochodu" a svěrače jako takové (mimo to, že pes musí mentálně pochopit, že se prostě čůrá a kadí jen venku) se vyvíjejí postupně a pes je schopen je na 100 % využívat až tak v průměru na osmi měsících věku.
Trestem nic nevyřešíte, akorát vlastně týráte zvíře, které nic nechápe.
Takže - dávat ven po hraní, žrádle, spinkání. Loužičky a bobky v tichosti uklidit. Za vykonanou potřebu venku chválit a odměňovat. Rozhodně nepoužívat čůrací podložku!! :D a obrnit se trpělivostí.
JaninaV.

XXX.XXX.220.110
Děkuji moc všem za rady, budeme na tom pracovat. Vím, že ji máme krátce, jen jsme nechtěla udělat chybu na začátku z naší strany, kterou si pak společně potáhneme celý život. Proto se snažíme "režim" a "návyky" nastavit co nejdřív. Je šikovná a chápavá, tak věřím, že to bude dobré :)
JaninaV.
napsal(a):
Děkuji moc všem za rady, budeme na tom pracovat. Vím, že ji máme krátce, jen jsme nechtěla udělat chybu na začátku z naší strany, kterou si pak společně potáhneme celý život. Proto se snažíme "režim" a "návyky" nastavit co nejdřív. Je šikovná a chápavá, tak věřím, že to bude dobré :)
To víte, že bude. Až pochopí v rámci svým možností daných věkem režim a zorientuje se, bude to lepší. Navíc v útulku - pokud byla v kotci, tak tam ani neměla možnost se čistotnosti řádně naučit. My si před sedmi lety přivezli domů desetiměsíční německou ohařku od myslivců z kotce a taky chudera nevěděla. Tak jsme to dělali jako se štěnětem, ven co nejčastěji a tam chválit. Ona ještě jak byla submisivní, tak se zpočátku venku ani venčit nechtěla ty první dny, tak jsme byli oooobr dlouho. Mějte trpělivost, vrátí se vám to. Ať se daří.
Máme taky útulkovou psinu, přišla k nám bez jakýkoliv návyků a prostě jsme první týdny trávili v podstatě napůl venku, já stále oblečená, boty za dveřma a kdykoliv to bylo možné, tak ven. Po spaní, po jídle, když začala blbnout, když se začala štelovat....venku chválit a pamlsky a k tomu pokyn. Opravdu to netrvalo dlouho, za celou dobu jen dva bobky a několik loužiček - pak už spíš jen v noci, kdy jsme spali. Já teda mám lehké spaní, tak kdykoliv jsem slyšela, že šmejdí, tak kdykoliv v noci psa do náručí a mastit ven. Doteď dostává granulku za vyčůrání, spojuji jí to s pokynem.
Fakt se vyplatilo se kousnout a obětovat tomu cca měsíc a pes to rychle pochopí. Mám v okolí odstrašující případ, kdy na to prděli, občas stihli, občas ne, že malej pes, tak to tolik nevadí...a pes ještě po roce dělal bobky v bytě
JaninaV.

XXX.XXX.220.110
Ještě jednou moc děkuji za rady
Moje poznatky - první věc je, že jí musíme dávat míň granulek než dle tabulky na nich uvedené, protože asi jak měla předtím málo jídla, tak to nedává, tzn. dělala fakt "hromady" třeba 7x denně, takže krmíne 3x denně míň a máme vypozorovnané, že od jídla cca 0:45h - 1:45h potřebuje kadit. Až se trošku srovná, tak začneme navyšovat.
Od včerejších 15:30h doma žádná nehoda (ťuk, ťuk, ťuk), chodíme za ní co cca 1,5h - naštěstí bydlíme v práci, takže si jeden z nás vždycky může odběhnout. Večer jsme s ní byli cca 22:30 a vydržela až do cca 3:15 kdy jsem s ní vyběhla, hned se vyčůrala a okamžitě mastila zpátky do postele
A jako bonus už když je sama skoro neštěká, jak často přicházíme a odcházíme tak si zvykla, že se vrátíme a skončilo taky emoční učůrávání když jsme (taky dle rady) přestali s vítáním hned jak přijdeme domu a čekáme až se trošku uklidní, tím pádem už i vítání z její strany není tak strašně divoké jako na začátku.
Moc za tyhle diskuze děkuju, vážně mi to pomáhá než se rozkoukáme

To jí spíš ty granule nesedí, než že byste jich dávali moc… Není běžné, aby pes 💩 obrovské hromady 7x denně.

může to být obé
množství i stravitelnost pro konkrétní zvíře
takže čas se zamyslet i nad složením stravy
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Z mé zkušenosti nejčastěji a největší množství kadí psi, kteří jsou krmeni nekvalitními granulemi, které místo vysokého podílu masa jsou docpávány nesmysli jako je obilí, pšenice atd.
Prostě tělo se zbavuje nesmyslů, které nezužitkuje, tj. nepotřebuje.
Tohle se po kvalitních štěněcích granulích nestane a rozhodně byste u nich neměli měnit dávku dle toho, jak se Vám zlíbí, jelikož je to psí děcko, které potřebuje vyvážený počet živin pro kvalitní a rovnoměrný vývoj, tj, dodržovat doporučené dávkování. A tohle když zanedbáte v tomto věku, tak už to pak nedoženete.
Achjo, co ještě lidé nevymyslí.

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Z mé zkušenosti nejčastěji a největší množství kadí psi, kteří jsou krmeni nekvalitními granulemi, které místo vysokého podílu masa jsou docpávány nesmysli jako je obilí, pšenice atd.
Tohle se po kvalitních štěněcích granulích nestane a rozhodně byste u nich neměli měnit dávku dle toho, jak se Vám zlíbí, jelikož je to psí děcko, které potřebuje vyvážený počet živin pro kvalitní a rovnoměrný vývoj, tj, dodržovat doporučené dávkování. A tohle když zanedbáte v tomto věku, tak už to pak nedoženete.
A ty kvalitní štěněčí granule jsou které? A proč vadí obilí, pšenice?
JaninaV.

XXX.XXX.220.110
Dáváme štěněcí granule Brit (Brit Puppy Lamb and Rice) protože ty dostávála v záchranné stanici odkud jsme ji brali. Dle instrukcí máme pár dní nechat a poté postupně mícháním přecházet na něco jiného.
JaninaV.
napsal(a):
Dáváme štěněcí granule Brit (Brit Puppy Lamb and Rice) protože ty dostávála v záchranné stanici odkud jsme ji brali. Dle instrukcí máme pár dní nechat a poté postupně mícháním přecházet na něco jiného.
Ano to je rozumný, měnit krmení postupně. Držím palce, ať se sžívání daří stále líp a líp .

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Obilí není špatně, kde jste na to přišla?

JaninaV.
napsal(a):
Hledejte asi granule, kde nebude rýže a možná tento tuk. Prostě úplně jiné - ale pro štěkanátka ano.
S kvalitou toto nemá nic společného, za pár dní prostě pomalu míchejte s něčím jiným,
nebo si tu projděte pár témat zpět o krmení psů zbytky.
Dnes se tomu říká barf prý. Není to nic složitého a psík bude rád.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
No vidíte a já mám dva mladé psy, kterým zase nesedí granule bez pšenice či jiného obilí. Jakou dobu jsme na superhyperultramasových granulích válčili se žraním hoven a až po nasazení granulí s ovsem s tím konečně přestali. Těžko si pak myslet, že jim to obilí nechybělo.
O tom, že opravdu nemůže každý pes žrát granule nabušené masem, ani nemluvě.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
napsal(a):
A ty kvalitní štěněčí granule jsou které? A proč vadí obilí, pšenice?
Velmi rychle a zběžně, ale na netu toho najdete kvanta a podrobněji:
https://www.vaschovatel.cz/blog/269-4-znaky-diky-kterym-pozna-kvalitni-granule-i-laik.html
"Obiloviny. Určitě také zkontrolujte celkový obsah obilovin. Výrobci je do svých krmiv často dávají, aby mohli udržet nízkou cenu granulí. Pes ale není kur domácí. Obiloviny patří mezi alergeny. Proto se čím dál víc páníčků zaměřuje na bezobilná krmiva."
Tj. obiloviny v menší míře nevadí, ale jak je napsáno v v odkaze a následně z něj vykopíruji.
Týká se především těch krmiv, které jsou běžně k získání v hypermarketech apod.
Brit je tak někde mezi. Není to úplně nejhorší, ale štěněti bych rozhodně na granulích přilepšila, pokud se rozhodnu krmit jen granulemi.
Dospělý pes Vám méně kvalitní stravu odpustí lépe. Ale co nacpete do štěněte (a to doslova a samozřejmě s rozumem:), to se Vám pak při správné péči vrátí v kondici v následujících letech.

No, já teda nepotřebuju žádný internety na to, abych věděla, jak na tom moji psi jsou. U každýho psa to je individuální zrovna tak, jak u každýho člověka, a navíc nekvalita není jen o obilninách, ale často o úplně jiných složkách.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Že Vy ty internety nepotřebujete, neznamená, že je nepotřebují ostatní.
Dost lidí ani netuší a dost často ani netuší, že by tušit měli.
Osobně moc nechápu, o co vám jde :D
Svoji myšlenku jsem dovysvětlila a opravdu nemám čas hledat odborné články, to zvládne každý sám.
Že výrobce levných mainstreamových granulí kvalitu dohánějí vycpávkami typu obilí a soja a já nevím co ještě, je nezpochybnitelný fakt.
To, že to hromada lidí nakupuje, a tohle absolutně netuší, je také holý fakt.
Zadavatelka na začátku neuvedla, čím konkrétně krmí, jen uvádí, co má za problém a i toto bývá projev krmení psa tímto typem krmiva (jestli nevěříte, tak si to zkuste). Proto jsem danou věc uvedla, aby se případně poučila zadavatelka, dle charakteru dotazu jsme to očekávala, kde kvantita a cena na plné čáře vyhrává a na slovo kvalita úplně zapomíná. Zaplácne to psovi břicho a to je tak ais všechno.
Zbytek, tj. že dále se má pro konkrétního psa má hledat to nejoptimálnější krmivo, je snad věc jasná, o tom snad nemusíme polemizovat. A samozřejmě že vhodně použité obiloviny pro psa mohou být vhodné, ale to se opravdu nedá uvažovat o značkách typu Chappi, Darling a já nevím co ještě.

JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Velmi rychle a zběžně, ale na netu toho najdete kvanta a podrobněji:
https://www.vaschovatel.cz/blog/269-4-znaky-diky-kterym-pozna-kvalitni-granule-i-laik.html
"Obiloviny. Určitě také zkontrolujte celkový obsah obilovin. Výrobci je do svých krmiv často dávají, aby mohli udržet nízkou cenu granulí. Pes ale není kur domácí. Obiloviny patří mezi alergeny. Proto se čím dál víc páníčků zaměřuje na bezobilná krmiva."
Tj. obiloviny v menší míře nevadí, ale jak je napsáno v v odkaze a následně z něj vykopíruji.
Týká se především těch krmiv, které jsou běžně k získání v hypermarketech apod.
Brit je tak někde mezi. Není to úplně nejhorší, ale štěněti bych rozhodně na granulích přilepšila, pokud se rozhodnu krmit jen granulemi.
Dospělý pes Vám méně kvalitní stravu odpustí lépe. Ale co nacpete do štěněte (a to doslova a samozřejmě s rozumem:), to se Vám pak při správné péči vrátí v kondici v následujících letech.
To jsou hrozné nesmysly tam.
Barviva - ok. Ale to už kromě Pedigree asi nikdo nepoužívá a i tam, mám pocit, že se na to vybodli, sóju nikdo nepoužívá, to bylo před padesáti lety.
Kuře má až 80 % vody, tak k čemu mi je na prvním místě.
Navíc se složení nepíše v sestupném pořadí tak, že čeho je v granulích nejvíc, ale
tak, jak dali suroviny do hrnce a pak je uvařili... takže máme 0,4 kg brambor + 0,3 kg hrachu + 0,2 kg masa + tuk, ... Fakt je to lepší než
0,4 rýže + 0,3 ovsa + 0,2 masa?
Kukuřice má po uvaření/extruzi stejnou stravitelnost u psů jako jakýkoli jiný sacharid.
A tapioka je, mám pocit, dokonce docela nevhodná, protože záleží, jak se zpracuje, nechci ani zadarmo a pro psa už vůbec - naprosto zbytečná, prázdná energie bez jakékoli biologické hodnoty.
Ve skutečnosti je v každých granulích minimálně polovina (spíše ke 3/4) ta výplň - rýže, brambory, hrách, čočka, oves, pšenice, kukuřice.
Žádné jiné granule neexistují.
To je tedy jejich kaše, toho webu... Ale tak... no to je jedno.
Koupila jsem granule v supermarketu a složením stokrát lepší než Brit.
Co teď :-)
Čekala jsem nějakou značku, ale tak díky :)
napsal(a):
To jsou hrozné nesmysly tam.
Barviva - ok. Ale to už kromě Pedigree asi nikdo nepoužívá a i tam, mám pocit, že se na to vybodli, sóju nikdo nepoužívá, to bylo před padesáti lety.
Kuře má až 80 % vody, tak k čemu mi je na prvním místě.
Navíc se složení nepíše v sestupném pořadí tak, že čeho je v granulích nejvíc, ale
tak, jak dali suroviny do hrnce a pak je uvařili... takže máme 0,4 kg brambor + 0,3 kg hrachu + 0,2 kg masa + tuk, ... Fakt je to lepší než
0,4 rýže + 0,3 ovsa + 0,2 masa?
Kukuřice má po uvaření/extruzi stejnou stravitelnost u psů jako jakýkoli jiný sacharid.
A tapioka je, mám pocit, dokonce docela nevhodná, protože záleží, jak se zpracuje, nechci ani zadarmo a pro psa už vůbec - naprosto zbytečná, prázdná energie bez jakékoli biologické hodnoty.
Ve skutečnosti je v každých granulích minimálně polovina (spíše ke 3/4) ta výplň - rýže, brambory, hrách, čočka, oves, pšenice, kukuřice.
Žádné jiné granule neexistují.
To je tedy jejich kaše, toho webu... Ale tak... no to je jedno.
Koupila jsem granule v supermarketu a složením stokrát lepší než Brit.
Co teď :-)
Čekala jsem nějakou značku, ale tak díky :)
Jaké granule v supermarketu jsou lepší jak Brit? Většina marketovek má 4 % masa. To pro psa dobré není.
Jasně, zda brát granule s obilím či bez = to už je kus od kusu, ale že by v ČR byly nějaké marketovky kvalitní = o tom nevím. Myslím, že DM má nějaké srovnatelné s Brit premium. Ale nevím, jak jsou dostupné.
Záleží mi tedy na složení, ale i na kvalitě vstupních surovin. Já krmím bezobilné, ale vím, že dost chovatelů je rádo, že i kvalitní značky dělají řady s obilím. I když ono je obilí a obilí.

mně na bezobilných granulích nefungovala ani štěňata, ani dospěláci... Dodávám k nim maso
edit - maso dodávám k těm "obilným"... bezobilné nefungovaly...

Lily2
napsal(a):
Jaké granule v supermarketu jsou lepší jak Brit? Většina marketovek má 4 % masa. To pro psa dobré není.
Jasně, zda brát granule s obilím či bez = to už je kus od kusu, ale že by v ČR byly nějaké marketovky kvalitní = o tom nevím. Myslím, že DM má nějaké srovnatelné s Brit premium. Ale nevím, jak jsou dostupné.
Záleží mi tedy na složení, ale i na kvalitě vstupních surovin. Já krmím bezobilné, ale vím, že dost chovatelů je rádo, že i kvalitní značky dělají řady s obilím. I když ono je obilí a obilí.
Žádné 4 % masa nemají. Je tam nějaké množství živočišných produktů - tam patří i maso a třeba u Orijenu jsou to játra, to jen pro představu - a z toho jsou 4 % hovězí např.
Je to kvůli legislativě - kdyby tam nebyla alespoň ta 4 procenta hovězího, tak se to nesmí jmenovat
"s hovězím".
Pokud by byl název "hovězí", tak zas musí být určité množství.
Ale 4 % masa opravdu v žádných granulích nejsou, to je taková parková a marketingová pravda.
Např. Pedigree:
Cereálie*, maso a výrobky živočišného původu (20 %, včetně 4% hovězího v červeno-hnědých granulích, 4% drůbežího v hnědých granulích*)
= v granulích je maso a živ. bla bla a je toho 20 %.... z těch 20 % jakože masa jsou 4 % hovězí a 4 drůbeží. Tečka.
Problém supermarketu je, že ty granule konzervuje hnusně.
Samozřejmě - cena a trvanlivost. Granule s půlročním datem spotřeby jim budou k ničemu.
Brit premium má kukuřici, ta mě teda zrovna nezajímá... DM má zas tu konzervaci (asi, museli bychom se zeptat, co přesně používají), ale jinak se mi jejich složení líbí víc.
To samé je u Orlando (Lidl) Pure taste.
Obilí a obilí... nevím, jaké je špatné. Vyhýbám se jen dovozu přes oceán, protože tam je jim úplně fuk, že obilí prošlo povodní a jsou tam aflatoxiny...
Ono po té extrudaci na plné pecky (teplota, tlak, vše zničené a dosypané uměle) je to tak jako nastejno... akorát někdo si vymýšlí nízký glyk. index, ale jsou to kecy.
Ale existují fabriky, kde se používá teplota max do 90... ale furt jsou to granule. Kosmická strava.

Pardon za OT... to jsem se vélikou oklikou dostala k tomu, že z většiny přehnaného odpadu (velká hromada, ne jiné trable) podezírám vždy kukuřici a rýži.
napsal(a):
Žádné 4 % masa nemají. Je tam nějaké množství živočišných produktů - tam patří i maso a třeba u Orijenu jsou to játra, to jen pro představu - a z toho jsou 4 % hovězí např.
Je to kvůli legislativě - kdyby tam nebyla alespoň ta 4 procenta hovězího, tak se to nesmí jmenovat
"s hovězím".
Pokud by byl název "hovězí", tak zas musí být určité množství.
Ale 4 % masa opravdu v žádných granulích nejsou, to je taková parková a marketingová pravda.
Např. Pedigree:
Cereálie*, maso a výrobky živočišného původu (20 %, včetně 4% hovězího v červeno-hnědých granulích, 4% drůbežího v hnědých granulích*)
= v granulích je maso a živ. bla bla a je toho 20 %.... z těch 20 % jakože masa jsou 4 % hovězí a 4 drůbeží. Tečka.
Problém supermarketu je, že ty granule konzervuje hnusně.
Samozřejmě - cena a trvanlivost. Granule s půlročním datem spotřeby jim budou k ničemu.
Brit premium má kukuřici, ta mě teda zrovna nezajímá... DM má zas tu konzervaci (asi, museli bychom se zeptat, co přesně používají), ale jinak se mi jejich složení líbí víc.
To samé je u Orlando (Lidl) Pure taste.
Obilí a obilí... nevím, jaké je špatné. Vyhýbám se jen dovozu přes oceán, protože tam je jim úplně fuk, že obilí prošlo povodní a jsou tam aflatoxiny...
Ono po té extrudaci na plné pecky (teplota, tlak, vše zničené a dosypané uměle) je to tak jako nastejno... akorát někdo si vymýšlí nízký glyk. index, ale jsou to kecy.
Ale existují fabriky, kde se používá teplota max do 90... ale furt jsou to granule. Kosmická strava.
Když není uvedeno co za živočišnou složku to je, tak to může být cokoliv - to je důvod proč chci složení, kde je to rozepsané. 20% masa mi přijde málo. To mi na Brit úplně nedosahuje. Plus do toho konzervanty, u některých barviva, dochucovadla, sůl... Většinou jsou zmíněny obiloviny a není tam ani jaké. Zase bych Propesco a Brit nepřirovnávala k Brit premium, které jsou na poměr cena výkon celkem dobře.
Já si vybavila práve Propesco:
Obiloviny, Maso a výrobky živočišného původu (4 % drůbeží, 4 % hovězí), Vedlejší výrobky rostlinného původu (0,2 % inulin), Oleje a tuky, Zeleniny (1 % sušeného hrášku ekvivalent 4 % hrášku), Minerální látky, Typický poměr jednotlivých granulí ve složení 40 % hnědá, 40 % oranžová, 20 % zelená
Ano možná je tam živočišných složek více, ale zmíněno to není deklarují pouze nějakých 8 procent.
Obilí a obilí. Tak není úplně vhodná pšenice. Lepší je třeba oves. Ale jasně určitě na to budou i tak různé názory.
Já nepovažuju granule za kosmickou stravu. Ale chápu, že někdo preferuje více barf.
Ale to už jsme hodně odbočily. :)

... jsou to extra levné granule, tak právě neřeknou, co je zbytek, protože tam dávají, co zrovna tento měsíc bylo k sehnání za málo korun... nebudou co měsíc předělávat obaly.
25 za kilo.
Brit premium 31 % kuřete. 51 za kilo. A má pšenici, oves i kukuřici. 42 % obilovin.
To není o barfu...
JaninaV.
napsal(a):
Máme Ontario pro štěňata a nemůžu si stěžovat. Případně bych dala něco na srovnání zažívání, probiotika.
Já jsem zastánce granulí, ale uvidíte, co bude vyhovovat vám.
napsal(a):
... jsou to extra levné granule, tak právě neřeknou, co je zbytek, protože tam dávají, co zrovna tento měsíc bylo k sehnání za málo korun... nebudou co měsíc předělávat obaly.
25 za kilo.
Brit premium 31 % kuřete. 51 za kilo. A má pšenici, oves i kukuřici. 42 % obilovin.
To není o barfu...
Však právě, proto je podle mého lepší i ten Brit. Je ok i s konzervantama. Ale je i spousta jiných granulí. Nějak se Britu nezastávám. Spíše mi pořád přijde lepší jak marketovky. Ale jinak to asi záleží který? Otevřela jsem si random Brit premium a vše má kolem 50 % masa (pokud neberu jehně, ale tam zase je rýže a ne pšenice a kukuřice). Ale přesně kvůli pšenici a kukuřici se mi nelíbí. I když hodně lidí se zastává i té kukuřice skrz tuk.
Mně se docela líbil v těch levných i Fitmin rýže s masem, ale tam jsou zase drsnější konzervanty no.
Já krmím Orijeny a nemůžu si je vynachválit. Ale je to pálka, takže mi je jasné, že ne každý si to může dovolit plus někomu nesedí. :)

Lily2
napsal(a):
Však právě, proto je podle mého lepší i ten Brit. Je ok i s konzervantama. Ale je i spousta jiných granulí. Nějak se Britu nezastávám. Spíše mi pořád přijde lepší jak marketovky. Ale jinak to asi záleží který? Otevřela jsem si random Brit premium a vše má kolem 50 % masa (pokud neberu jehně, ale tam zase je rýže a ne pšenice a kukuřice). Ale přesně kvůli pšenici a kukuřici se mi nelíbí. I když hodně lidí se zastává i té kukuřice skrz tuk.
Mně se docela líbil v těch levných i Fitmin rýže s masem, ale tam jsou zase drsnější konzervanty no.
Já krmím Orijeny a nemůžu si je vynachválit. Ale je to pálka, takže mi je jasné, že ne každý si to může dovolit plus někomu nesedí. :)
Když já mám na některé značky alergii... výrobce Orijen je jedna z nich :D A Brit druhá :D
Myslíte, že Aatu free run chicken obsahují 80 % masa a Orijen 85? Takhle to právě není.
Myslím, že nejvíc je tak 50, a to už nevím, kde bylo.
Orijen red: beef, wild boar, lamb, pork liver, beef liver, lamb liver, salmon, pork, beef meal,... nevidím hromadu masa, ani kvalitní suroviny.
Nějaká receptura s ovesnými vločkami vypadá dobře. Ale cenu to má úchylnou. To není dovolit, to je o přesvědčení, principu, dát za játra, ovesné vločky a moučky konzervované takový balík, to už radši koupím vepřovou panenku.
Fitmin měl taky jedny dobré granule... takový béžový obal... a někdo mi říkal, že už u té elitní řady s hnusnou konzervací skončili, ale nepátrala jsem.
Kukuřice tuk? Evidentně jsem zaspala dobu :-)
Krmilo se tu Markus M. s kukuřicí a štěkanátko v pohodě (ještě maso), krmilo se Brit s kukuřicí i bez a štěkanátko ve veliké nepohodě.
napsal(a):
Když já mám na některé značky alergii... výrobce Orijen je jedna z nich :D A Brit druhá :D
Myslíte, že Aatu free run chicken obsahují 80 % masa a Orijen 85? Takhle to právě není.
Myslím, že nejvíc je tak 50, a to už nevím, kde bylo.
Orijen red: beef, wild boar, lamb, pork liver, beef liver, lamb liver, salmon, pork, beef meal,... nevidím hromadu masa, ani kvalitní suroviny.
Nějaká receptura s ovesnými vločkami vypadá dobře. Ale cenu to má úchylnou. To není dovolit, to je o přesvědčení, principu, dát za játra, ovesné vločky a moučky konzervované takový balík, to už radši koupím vepřovou panenku.
Fitmin měl taky jedny dobré granule... takový béžový obal... a někdo mi říkal, že už u té elitní řady s hnusnou konzervací skončili, ale nepátrala jsem.
Kukuřice tuk? Evidentně jsem zaspala dobu :-)
Krmilo se tu Markus M. s kukuřicí a štěkanátko v pohodě (ještě maso), krmilo se Brit s kukuřicí i bez a štěkanátko ve veliké nepohodě.
Je potřeba se dívat na tohle u českého distributora = to je Weber-Mlyn. Jsem jim kvůli tomu psala. Protože mi přišlo zvláštní, že v eng stránkách se to neuvádí. Ale ty procenta a všechno je uvedeno přímo od výrobce pro náš trh. V Kanadě si na to lidi nepotrpí, výrobci to běžně často neuvádí.
U Orijenu se mi líbí, že používají produkty určené pro lidskou spotřebu a celkově Kanada mi je symaptičtější než USA skrze zemědělství celkově.
Jinak samozřejmě v kvalitních granulích či konzervách chci i vnitřnosti - nejen maso, takže nějaká játra a spol beru jako plus. Ale mám to ráda rozepsané.
Ono to vychází skutečně jak to uvádí = živočišné složky nikoliv maso jako takové. Já se i doptávala kvůli změně složení a dalším věcem, protože mi na tom hodně záleží.
Orijeny a Acana jsou moje srdcovka, protože to byly jedny z prvních kvalitních krmiv. A je prostě fakt, že psiska to žerou s chutí (pokud tedy mému štěněti nedám něco s rybou, to je potom fuk odkud to je, ryby jsou prej fuj - jedině syrového lososa a když ryba nejde cítit).
Já ani nevím, které granule s lepším složením nemají úchylnou cenu. ND mě vycházeli skoro stejně a ve výsledku po nich pes nevypadal jako teď po Orijenech. Nechci ideálně obilí ani brambory...
Ale jasně, někomu se nezdají, nevyhovují, pro někoho je to moc drahé...
Aatu free run chicken vypadá taky dobře. :) Nejsem si jistá jak je míněno kuře = jakože celé? Včetně drobů? I česky napsaném složení vidím kuře a ne kuřecí maso. U Orijenu se mi líbí, že to mám komplet rozepsané. Celkově nemám ráda, když se to neuvádí podrobně. Už i u Orijenu mi vadí, že nejsou procenta naprosto u všeho a to toho má docela nadprůměrně oprocentované.
Jojo Fitmin skončil u té lepší řady, ale ta už je taky cenově pak jinde no. Když někdo potřebuje doporučit něco levnějšího, tak už je to nad limitem. :(
Jo tak ona kukuřice má spíše více sacharidů, ale i ten tuk má. Není zrovna dietní. :D Mně osobně přijde zbytečná.
Já teda dávám taky občas i maso plus ovoce, zeleninu, sem tam kost. Ať se štěkanátko snaží a zvládá jíst všechno.

Tak Vás asi musím zklamat... Champion se přestěhovali (ne vše, pořád v C. existují, ale...) do Dogstar Kitchens, Kentucky, USA v roce 2016.
Za překlad je zodpovědný distributor, ale jediné, co platí fakt, je web výrobce v originálním znění.
Neříkám, že jsou ty granule špatné, rozhodně jedny z nejlepších.
Nedívala jsem se na české složení, ale na eng. ... a ta moučka mě teda dostala, to jsem čekala u Acany jako že levnějšího Orijenu, ne takhle... zkrátka je těžká doba, no.
Ale hodně lidem věšeli bulíčky na nos a mně to vadí. Ta čísla - maso vs. živoč. složky před zpracováním také upravili docela nedávno. Ale toto udělalo více firem, každý se snaží, samozřejmě.
Mě ten tuk z kukuřice ale fakt zajímá, co o tom lidé říkali? Někde se to dá najít?
edit.: jsem se podívala na weber mlýn a to je teda slušný úlet ten překlad... meal
napsal(a):
Tak Vás asi musím zklamat... Champion se přestěhovali (ne vše, pořád v C. existují, ale...) do Dogstar Kitchens, Kentucky, USA v roce 2016.
Za překlad je zodpovědný distributor, ale jediné, co platí fakt, je web výrobce v originálním znění.
Neříkám, že jsou ty granule špatné, rozhodně jedny z nejlepších.
Nedívala jsem se na české složení, ale na eng. ... a ta moučka mě teda dostala, to jsem čekala u Acany jako že levnějšího Orijenu, ne takhle... zkrátka je těžká doba, no.
Ale hodně lidem věšeli bulíčky na nos a mně to vadí. Ta čísla - maso vs. živoč. složky před zpracováním také upravili docela nedávno. Ale toto udělalo více firem, každý se snaží, samozřejmě.
Mě ten tuk z kukuřice ale fakt zajímá, co o tom lidé říkali? Někde se to dá najít?
edit.: jsem se podívala na weber mlýn a to je teda slušný úlet ten překlad... meal
Tak jim zkuste napsat ohledně toho složení, pokud se vám zdá, že neodpovídá. Mně bylo řečeno, že rozdíl je v tom, jak jsou zvyklí to uvádět v USA a Kanadě vs u nás. Měla jsem k tomu nějaký email, ale už ho asi nemám. Všichni od nich jsou velmi příjemní a odpověděli mi na jakýkoliv dotaz. Je fakt, že kvůli tomu, aby nemuseli dost zdražovat, tak se i měnily nějaké drahé ryby za levnější.
S Kanadou je to škoda, že už nejsou jen tam.
Regional Red mě nějak nezaujaly. Docela se mi líbí FIT & TRIM. Zatím je na štěněčích a jsem hrozně spokojená. Staroušky mám teď na Acaně té vyšší řadě a opět spokojená.
Myslím, že v granulářích na FB se o dá někde dohledat. Někdo k tomu napsal, že kukuřice je z pohledu toho, jak funguje trávení a metabolismus zbytečná. No a potom tam paní argumentovala tukem a ještě něčím obě dvě přikládaly články. Příliš mě to nezaujalo, protože za mě kukuřice ne a taky v ní nevidím nějaký přínos.