Maďarsky ohař drátosrstý

Prodám Maďarského ohaře krátkosrstého - Na Mezinárodní den žen se v naší c...
Dohodou
Dobrý den,
Naše 6ti měsíční fenka Jasmínka. Jeden veterinář říká že mu přijde malá a hubená na to že jí 28.10 bude pů roku, druhý že mu přijde naprosto vpořádku jak výškou tak váhou. To stejné u lidí, jeden tak druhý tak. Chci se tedy zeptat, jak to vidíte vy. Je to náš první pejsek a tudíž jsme trošku v obavách, že je opravdu malá a hubená a ani v budoucnu nebude veliká jako většina ohařů. Jasmína byla nejmenší z vrhu. Je možnost že opravdu bude hodně malinká a drobounká? Někdo také říká že nejmenší z vrhu se nakonec nejvíce vytáhnou.
Nyní má v kohoutku cca 51.5 cm a váha je cca 12-13KG.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Rufik1555
napsal(a):
Dobrý den,
Naše 6ti měsíční fenka Jasmínka. Jeden veterinář říká že mu přijde malá a hubená na to že jí 28.10 bude pů roku, druhý že mu přijde naprosto vpořádku jak výškou tak váhou. To stejné u lidí, jeden tak druhý tak. Chci se tedy zeptat, jak to vidíte vy. Je to náš první pejsek a tudíž jsme trošku v obavách, že je opravdu malá a hubená a ani v budoucnu nebude veliká jako většina ohařů. Jasmína byla nejmenší z vrhu. Je možnost že opravdu bude hodně malinká a drobounká? Někdo také říká že nejmenší z vrhu se nakonec nejvíce vytáhnou.
Nyní má v kohoutku cca 51.5 cm a váha je cca 12-13KG.
Děkuji.
..no a jak to vidi chovatel vašeho štěněte.....
"Někdo také říká že nejmenší z vrhu se nakonec nejvíce vytáhnou."
takové pravidlo neexistuje
někteří třeba ano a jiní ne
spodní hranice výšky dle standardu je 53 cm a na to by se pravděpodobně dotáhne
váhově - tempo růstu je různé, dodělávat se může až do dvou let, i více
takže času dost
hubená - trčí jí žebra? (na i zvětšené foto nevidím) žebra by neměla tzv. trčet, ale být hmatná
krmíš dostatečně? kvalita+kvantita? vykazuje zdravotní problémy?...tak se můžeš ptát, pokud je hubená (a to mi ani nepřipadá, ale nejsem vižlaznalec)
hele, však se říká "hubený jako vižla", ne?
To je tahle fena? Vyřešili jste už ten průjem?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3983870/stene-madarskeho-ohare-5-mesicu?a=3984000#a3984000
napsal(a):
"Někdo také říká že nejmenší z vrhu se nakonec nejvíce vytáhnou."
takové pravidlo neexistuje
někteří třeba ano a jiní ne
spodní hranice výšky dle standardu je 53 cm a na to by se pravděpodobně dotáhne
váhově - tempo růstu je různé, dodělávat se může až do dvou let, i více
takže času dost
hubená - trčí jí žebra? (na i zvětšené foto nevidím) žebra by neměla tzv. trčet, ale být hmatná
krmíš dostatečně? kvalita+kvantita? vykazuje zdravotní problémy?...tak se můžeš ptát, pokud je hubená (a to mi ani nepřipadá, ale nejsem vižlaznalec)
hele, však se říká "hubený jako vižla", ne?
Žebra já nekoukají,krmíme kvalitně, nyní krmná dávka 300g ale kdyý vidíme že má stále chuť tak jí klidně dáme o 50g více, nyní budeme nejspíše přecházet na BARF.
Mám o trochu mladší štěně (kluka) a aktuálně má 60 cm a 24 kg. (Že bude velký asi psát nemusím. ) Na 51 cm měl 17 kg.
Ale na Vašem místě bych svého psa s jinými neporovnávala - ona vyroste tak, jak to má geneticky dáno a stejně s tím (myslím s cílovou výškou) nic neuděláte. Hlídejte kvalitu, složení a množství stravy, ať roste “rovnoměrně” a ať je štíhlá (ať nemá nadváhu ani podváhu), nepřetěžujte pohybový aparát, dávejte kloubní výživu.
Lily2
napsal(a):
Pokud je s PP, tak se můžete kouknout do papírů, jaké má předky. U minibulíků se předci zapisují i s výškou, nevím jak je to u MOK.
U MOK se to do PP nepíše, ale dá se to vyčíst z bonitační karty. Nicméně pokud se nám tu nenamnožili majitelé obávající se o výšku jejich štěňat MOK, a tedy se jedná o stejnou fenu jako v tom zářijovém vlákně, je bez PP.
A řekla bych, že i ty velikosti předků jsou spíš orientační (jestli je to drobný nebo robustnější typ člověk pozná i od oka) - např. můj první MOK byl už v pěti měsících vyšší než oba rodiče (a to oni nebyli žádní drobci) - ve finále člověk stejně prostě jen čeká, jak to dopadne. 🤭
napsal(a):
Mám o trochu mladší štěně (kluka) a aktuálně má 60 cm a 24 kg. (Že bude velký asi psát nemusím. ) Na 51 cm měl 17 kg.
Ale na Vašem místě bych svého psa s jinými neporovnávala - ona vyroste tak, jak to má geneticky dáno a stejně s tím (myslím s cílovou výškou) nic neuděláte. Hlídejte kvalitu, složení a množství stravy, ať roste “rovnoměrně” a ať je štíhlá (ať nemá nadváhu ani podváhu), nepřetěžujte pohybový aparát, dávejte kloubní výživu.
Jéé tak to máte teda pořádný kus doma :) Nám jde spíše jen o to aby se takhle nezasekla..Aby v dospělosti nevypadala jak štěně... Matku jsem videl a mohla mít odhadem okolo 60cm.
Rufik1555
napsal(a):
Jéé tak to máte teda pořádný kus doma :) Nám jde spíše jen o to aby se takhle nezasekla..Aby v dospělosti nevypadala jak štěně... Matku jsem videl a mohla mít odhadem okolo 60cm.
Není to jen o růstu do výšky - teď se jí začne formovat hrudník, a postupně (i po dokončení růstu do výšky) bude ještě mohutnět.
napsal(a):
U MOK se to do PP nepíše, ale dá se to vyčíst z bonitační karty. Nicméně pokud se nám tu nenamnožili majitelé obávající se o výšku jejich štěňat MOK, a tedy se jedná o stejnou fenu jako v tom zářijovém vlákně, je bez PP.
A řekla bych, že i ty velikosti předků jsou spíš orientační (jestli je to drobný nebo robustnější typ člověk pozná i od oka) - např. můj první MOK byl už v pěti měsících vyšší než oba rodiče (a to oni nebyli žádní drobci) - ve finále člověk stejně prostě jen čeká, jak to dopadne. 🤭
Já se dívala právě do rodokmenu různých větších psů s malými rodiči a většinou jsem tu vyšší výšku našla u nějakého předka, i když rodiče byli maličcí. Prostě to přeskočilo nějakou generaci. :)
Ono se s tím hlavně nedá nic dělat. Nemám ráda, když mi někdo tvrdí, že když budu psa hodně krmit, tak hodně vyroste a když mu omezím krmnou dávku, tak v dospělosti bude malý. Jediné co hrozí, že poroste moc rychle, nebo bude tlustý, ale výslednou výšku moc ovlivnit nejde. Maximálně jde psa o trochu podrazit, což se ale vrátí jako bumerang na zdraví. :(
Ale tam, kde má pes mít malou výšku - čínský chocholatý pes i ten minibulík atd, tak občas podobné rady vidím. :( (hlavně moc nekrmte, ať vám nepřeroste, nebo = za to si můžete sama, že je velký, protože jste ho moc krmila)
I můj chovatel si myslel, že když byl můj pes nejmenší z vrhu, tak bude automaticky nejmenší i v dospělosti. faktem bylo, že byl spíše odstrkovaný sourozenci a výšku mají všichni plus mínus stejnou, co vím.
Rufik1555
napsal(a):
Pokud je bez PP, tak ani nemáte jistotu, že otec byl MOK, takže teoreticky může i na skoro stejné výšce zůstat, protože kdo ví, kdo byl otec. Nebo je z nějaké linie, kde bývají psi menší.
Ale ono to ničemu přeci nevadí, pokud nedoroste, ne?
"Aby v dospělosti nevypadala jak štěně..."
je to přesně tak, jak píše Odetta - figura se bude "dodělávat"- formovat, mohutnět i dlouho po ukončení růstu do výšky
jak to má v genech, tak to bude mít
+ kvalita stravy (má z čeho budovat svaly?) + pohybová aktivita (formující postavu)
Ono je to s těmi geny ošemetné. Máme 2 bráchy z jednoho vrhu, strava stejná, pohyb, péče, prostě jsou jedno tělo a jedna duše 😁. Přesto velikostně i konstitučně obrovský rozdíl - cca před 10.cm výšky a 15 kg hmotnosti. Prostě příroda a genetika mocné jsou 🤔