Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2022 12:07
Happy Potato

XXX.XXX.80.14

Zdravím,

máte někdo zkušenosti se spřátelováním štěněte s kočkami? Máme tři dospělé kočky a před pár dny dovezené štěně. Naše kočky znám, je mi jasné, že jim bude chvíli trvat si na nového člena zvyknout. Jde mi spíš o to, jak korigovat štěně.

Kočky mají dostatek vyvýšeného prostoru, aby na ně fenka nedosáhla. Jenže jakmile si jich všimne a ony před ní utečou třeba na stůl, začne po nich štěkat, vrčet a vyzývat ke hře. Kočkám se to samozřejmě nelíbí, protože nemají rády hlasité zvuky. Když fenka po chvíli zjistí, že to k ničemu nevede, vzdá to a jde si vybít frustraci na plyšákovi

Nejsem si tedy jistá, co je lepší postup. Nechci štěně okřikovat za to, že se chová přirozeně a chce si hrát, na druhou stranu mám obavy, že když ji nechám po kočkách štěkat, bude je to víc stresovat a vybudují si k psovi averzi. Snažím se štěně vždycky rozptýlit hračkou, ale ne vždy to pomůže; když je hodně rozdováděná, hračku ignoruje.

Jaký postup byste volili? Díky za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2022 12:55

Myslím, že špatně čtete situaci - ten problém začíná tím, že kočky před ní utíkají (což si překládám jako štěně je honí). Není štěkání (ventilace frustrace?) důsledek toho, že jí ty kočky utekly (nedohonila je)? Pak by bylo dobré natrénovat klid v kočičí společnosti (= kočky se nehoní -> kočky nemají potřebu utíkat). Já bych na úplném začátku ten mezidruhový kontakt připustila jen řízeně, se štěnětem na vodítku a s odměňováním klidné reakce na přítomnost koček.

Ale já nemám kočky - určitě Vám dámy kočkařky poradí líp.

25.10.2022 13:34
assil

XXX.XXX.225.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslím, že špatně čtete situaci - ten problém začíná tím, že kočky před ní utíkají (což si překládám jako štěně je honí). Není štěkání (ventilace frustrace?) důsledek toho, že jí ty kočky utekly (nedohonila je)? Pak by bylo dobré natrénovat klid v kočičí společnosti (= kočky se nehoní -> kočky nemají potřebu utíkat). Já bych na úplném začátku ten mezidruhový kontakt připustila jen řízeně, se štěnětem na vodítku a s odměňováním klidné reakce na přítomnost koček.

Ani je nemusí honit, kočky klidně utíkají i předt tím, co se jim nelíbí. Chce to prostě učit štěně, aby si koček nevšímalo, akorát to u některých dost trvá. Můj pes jako štěně naše kočky docela fest honil a kočky si zvykly dřív než on.

25.10.2022 13:36
Happy Potato

XXX.XXX.80.14

Honit je ji nenecháváme. Štěkat na ně začne, když je například vidí přecházet po stole. Chce za nimi a nemůže, začne tedy štěkat a lákat je ke hře. Když je zastihne na zemi, kočky většinou neutíkají, spíš se naježí a syčí na ni. Na jednu stranu si říkám, že by od nich měla dostat drápem přes čumák, aby věděla, co si k nim může dovolit, na druhou stranu nechci kočky zbytečně stresovat.

25.10.2022 13:42

"máte někdo zkušenosti se spřátelováním štěněte s kočkami?"

ano

"Jenže jakmile si jich všimne a ony před ní utečou třeba na stůl, začne po nich štěkat, vrčet a vyzývat ke hře."

NE ( )

neboli - štěně nenechám nikoho nikdy honit, učím podnět (a povel) kočka = stojím/sedím/jsem v objetí člověka a klidně koukám/statické chování......výrazná odměna pamlsek+hra/aktivita s člověkem a směrem od kočky (kočkou se nezabýváme, netřeba jí věnovat pozornost, máme lepší činnost)

"Já bych na úplném začátku ten mezidruhový kontakt připustila jen řízeně, se štěnětem na vodítku a s odměňováním klidné reakce na přítomnost koček."

ano
a já bych ti klidnou reakci aktivně štěně učila, viz výše

permanentní couračka
a opět, a jak jinak, musím naťuknout KLIKR

25.10.2022 15:55
Happy Potato

XXX.XXX.80.14

"máte někdo zkušenosti se spřátelováním štěněte s kočkami?"

ano

"Jenže jakmile si jich všimne a ony před ní utečou třeba na stůl, začne po nich štěkat, vrčet a vyzývat ke hře."

NE ( )

neboli - štěně nenechám nikoho nikdy honit, učím podnět (a povel) kočka = stojím/sedím/jsem v objetí člověka a klidně koukám/statické chování......výrazná odměna pamlsek+hra/aktivita s člověkem a směrem od kočky (kočkou se nezabýváme, netřeba jí věnovat pozornost, máme lepší činnost)

"Já bych na úplném začátku ten mezidruhový kontakt připustila jen řízeně, se štěnětem na vodítku a s odměňováním klidné reakce na přítomnost koček."

ano
a já bych ti klidnou reakci aktivně štěně učila, viz výše

permanentní couračka
a opět, a jak jinak, musím naťuknout KLIKR

Díky za rady. Začala jsem ji chválit a odměňovat za to, že sedí a tiše pozoruje kočky. Rychle to pochopila a zlepšilo se to. Není to stoprocentní, když byla hodně rozdováděná, tak štěkala dál a nezajímal ji ani pamlsek A zatím to zvládá, jenom když jsou kočky výš a nedostane se na ně. Ale i tak je to za těch pár hodin ohromný pokrok, předtím byla úplně šílená, když viděla kočku na stole, a zoufale se za ní snažila vyskočit

Další level pak budou kočky a pes na stejné úrovni

25.10.2022 17:04

"A zatím to zvládá, jenom když jsou kočky výš a nedostane se na ně"

to je o té vzdálenosti

štěně učím to požadované chování v takové vzdálenosti, kdy vnímá a přijímá odměny
zároveň takové klidné chování tzv. zachycuji - štěně sedí, jukne klidně na kočku a pořád sedí(samo o sobě) a tohle já chci a tohle zachytím (klikrem) a odměnou, a jdeme si hrát, třeba....

mám ho mechanicky jištěné (tou couračkou), ať nemůže na kočku vyběhnout - jedno každé vyběhnutí ho učí, že se na kočku vybíhat může, že ji může lovit
a to nechceš

když se mi začíná vytáčet, tak jdeme do někam pryč

snižuji důležitost koček zvyšováním důležitosti své - aktivitou se štěnětem

a samozřejmě usilovně buduji poslušnost, režim, rituály

25.10.2022 17:20
rapotacka11

XXX.XXX.225.105

Jsou i venkovní?

25.10.2022 17:47
Happy Potato

XXX.XXX.80.14

rapotacka11 napsal(a):