Shih-tzu, ši-tzu štěňátka s PP

Prodám Shi-tzu - chovatelská stanice 24 let chovu tohoto úžasného plemene,...
Dohodou
Dobrý den,
máme doma týden štěně. Pořídili jsme ho ke starší fence Shih-tzu. Nikdy neměla problém s cizími psi, celou dobu byla ještě s jednou naší fenkou, která bohužel před rokem zemřela. Seznámení se štěnětem proběhlo na neutrální půdě, fenka si ho přivedla sama domů. Fence se snažím věnovat stejně jako štěněti, aby neměla pocit, že je odstrkována.
Štěně si s ní chce hrát, štěká na ní. Ona jenom zavrčí a neožene se. Učím štěně že jí má nechat na pokoji.
Ale fenka je pořád zalezlá někde v rohu nebo pod postelí.Klepe se, nechce žrát, pít ani když štěně není v její blízkosti.
Veterinář nám dal kapky na uklidnění, ale ty nepomohly. Máte nějaké tipy, jak fenku uklidnit a naučit jí žít se štěnětem po boku?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Při sžívání 13tileté fenky se štěnětem mi hodně pomohly společné procházky. Štěně se ve venkovním prostředí zabaví spoustou zajímavých věcí, seniorku neotravuje, ale přitom se motá kolem vás a stará fenka si zvyká na jeho přítomnost. Vlastně můžu říct, že ty vycházky byly super i pro začátky ve výchově štěněte. Např. když jsem učila přivolání, stačilo přivolat seniorku a začít jí mazlit a šeptat do ouška a už zvědavé štěně pelášilo k nám.
napsal(a):
Při sžívání 13tileté fenky se štěnětem mi hodně pomohly společné procházky. Štěně se ve venkovním prostředí zabaví spoustou zajímavých věcí, seniorku neotravuje, ale přitom se motá kolem vás a stará fenka si zvyká na jeho přítomnost. Vlastně můžu říct, že ty vycházky byly super i pro začátky ve výchově štěněte. Např. když jsem učila přivolání, stačilo přivolat seniorku a začít jí mazlit a šeptat do ouška a už zvědavé štěně pelášilo k nám.
No teď by spíš potřebovala výchovu naše bábinka rozhodla se nás za trest ignorovat, že jsme si dovolili přinést domů štěně a vůbec nechce poslouchat.. jí musím přemlouvat
šárkaBendová
napsal(a):
No teď by spíš potřebovala výchovu naše bábinka rozhodla se nás za trest ignorovat, že jsme si dovolili přinést domů štěně a vůbec nechce poslouchat.. jí musím přemlouvat
Napadá mě, jestli nemůže jít shodou okolností o souběh nějakého zdravotního problému? Co pro klid duše skočit za veterinářem a nechat ji proklepnout?
Já tedy krom společného venčení dělám to, že když přijde domů nějaký nový přišlík, tak toho stávajícího "protěžuju" v samostatných procházkách, kdy máme čas je na jen pro sebe, povídáme si, mudláme se. Stačí večerní procházka, ten pes to nerozpočítá, ale myslím, že to je pro něj důležitý, mít vás jen pro sebe.
napsal(a):
Já teď s dovolením udělám chytrou - spíš pro zadavatelku tedy , ne pro Vás.
Není dobré spoléhat při učení přivolání jen na to, že budu psa přivolávat přes seniorku, docílíte pak toho, že štěně bude koukat, co seniorka a když nic, tak se taky třeba nepohrne. Všimla jsem si toho když byl můj současný ohařík štěndo - měla jsem taky starou fenku - ta mi fungovala skvěle, ale velmi rychle jsem vypozorovala, že štěndo si nejdřív ověřilo situaci, co ona a pak až reagovalo. takže jsem to rychle stopla a učila ho samostatný přivolání.
Zrzavci
napsal(a):
Není dobré spoléhat při učení přivolání jen na to, že budu psa přivolávat přes seniorku, docílíte pak toho, že štěně bude koukat, co seniorka a když nic, tak se taky třeba nepohrne. Všimla jsem si toho když byl můj současný ohařík štěndo - měla jsem taky starou fenku - ta mi fungovala skvěle, ale velmi rychle jsem vypozorovala, že štěndo si nejdřív ověřilo situaci, co ona a pak až reagovalo. takže jsem to rychle stopla a učila ho samostatný přivolání.
Štěně přiběhne na přivolání i bez seniorky :) moc zatím po ní nekouká co ona.. je spíš opačný problém že ignoruje teď přivolání stará... začala teď hrozně trucovat.. to samé právě s jídlem.. malou odvede mamka pryč, aby měla fenka prostor se v klidu najíst.. dám jí to až pod nos.. otočí hlavu a totální ignor
šárkaBendová
napsal(a):
Štěně přiběhne na přivolání i bez seniorky :) moc zatím po ní nekouká co ona.. je spíš opačný problém že ignoruje teď přivolání stará... začala teď hrozně trucovat.. to samé právě s jídlem.. malou odvede mamka pryč, aby měla fenka prostor se v klidu najíst.. dám jí to až pod nos.. otočí hlavu a totální ignor
No je pravda, že Shih-tzu je prostě osobnost a ona za ten rok uvykla tomu, že Vás má jen pro sebe. Pokud si myslíte, že žádný zdravotní problém nehrozí, tak prostě musíte vytrvat a hlavně jí dávat vědět, že ona je pro Vás stále ta nejdůležitější. Jít s ní na samostatnou procházku, sednou si s ní sama v obýváku a česat ji a pak se zase věnovat prckovi.
Zrzavci
napsal(a):
Ono tenhle model byl stejně použitelný jen první měsíc, co přišlo štěně domů. Velmi rychle se rozkoukalo a jak rostlo a hra a rychlost nabíraly grády, tak potom jsem už musela venčit jednotlivě, protože stařenka už nestačila a neměla by svojí pohodu. Ale na to vzájemné navyknutí mi ty společné začátky posloužily dobře.
Čtu tady o trucování a neposlouchání staré - my jsme stařenku rozmazlovali až se hory zelenaly, aby měla pocit, že ona je ta nejprvnější a nejdůležitější. Ale pravda je, že jí bylo 13 a to už rozmazlováním vůbec nic nezkazíte, naopak ....
Tak jsem to celé sesmolila a teď koukám, že Zrzavci taky píše o samostatných vycházkách a protěžování stařenky. Takže asi tak
napsal(a):
Ono tenhle model byl stejně použitelný jen první měsíc, co přišlo štěně domů. Velmi rychle se rozkoukalo a jak rostlo a hra a rychlost nabíraly grády, tak potom jsem už musela venčit jednotlivě, protože stařenka už nestačila a neměla by svojí pohodu. Ale na to vzájemné navyknutí mi ty společné začátky posloužily dobře.
Čtu tady o trucování a neposlouchání staré - my jsme stařenku rozmazlovali až se hory zelenaly, aby měla pocit, že ona je ta nejprvnější a nejdůležitější. Ale pravda je, že jí bylo 13 a to už rozmazlováním vůbec nic nezkazíte, naopak ....
Tak jsem to celé sesmolila a teď koukám, že Zrzavci taky píše o samostatných vycházkách a protěžování stařenky. Takže asi tak
Jo v tomhle jsme my měli výhodu, že Bubrdle byla akčňák pořád, takže na to dělení procházek docházelo sice taky pochopitelně - viz to samostatný učení, ale jinak to šlo. Rumouš měl zpočátku našlápnuto na to být samostatnou jednotkou, tak jsem musela hodně rychle zapřemýšlet, jak to zaonačit.
ano rozmazlováním toho moc nepokazí, já bych ji klidně vzala třeba na nějakou návštěvu ke známým, kde by byla středobodem zájmu.Udělala bych nějaký výlet, vycházku, jakou nezná - nevím třeba nějaký ZOO koutek, kam smí psi, nebo do hobbymarketu, kde by měla kolem sebe spoustu nových vjemů.... a tak.