Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.11.2022 15:42
farmazvalasska

XXX.XXX.199.250

Vážení uživatelé tohoto webu.
Chtěla jsem se Vás zeptat, jelikož jsem odpověď na moji otázku nikde nenašla.
Jedná se o fenu mých známých. Sama jsem již několikrát březí feny viděla a zažila, ale tady nerozumím.
Tedy. Je březí prvně, už terminove. Cca 2 týdny před termínem jí vulva otekla, fena byla mírně apatická, líná, unavená ( avšak má i sklony k hereckým výkonům), měla jakoby skleněné oči. Majitelé po poradě i se mnou urychleně navštívili veterináře ( jednoho z nejlepších na okolí)kde byly všechny štěňátka ultrazvukem zkontrolovana, fena pry v pořádku, jen březost hůře snáší, nevolnosti....
Následně se to trochu zlepšilo, co se týká únavy a apaticnosti, fena mírně ožila... Teď - v čase termínu se ale pry vulva ještě zvětšila..a na to se ptám, mívají to vaše feny? Moje fena tohle nikdy neměla, ani hodinu před porodem. Ani při hárání nedosahuje takového otoku.
No a když jsem ji dnes opět viděla, opravdu ji jde velmi vidět oteklá vulva zezadu, hůře kvůli tomu chodí, jakoby se trochu kolébá, a pokud si můžu dovolit bližší popis, při pohledu zezadu je ten "horní nafoukly polštář" pod řitním otvorem jakoby mírně ztvrdlý. Při chůzi dokonce vydává tleskavy zvuk . Veterinář tehdy zánět vyloučil...
Nejedná se sice o mou fenu, ale zaujalo mne to. Tak prosím, setkali jste se s tim? Děkuji moc za váš čas. 😇

3.11.2022 16:19
janaa

XXX.XXX.174.242

Zkušenost nemám,ale asi bych z toho nepanikařila. Podle mě to bude stejné jako u hárání, vulva otýká vlivem hormonů,ale zatímco jedna fena jí má jen nepatrně zvětšenou,druhá jí bude mít jak tunel Blanka znala jsem fenu,co jí fakt měla obří, něco neskutečnýho,když byla nakrytá,tak jí skoro po hárání nesplaskla. A co teď mám nejmladší fenu,tý tedy během hárání taky natýká enormně, vypadá to o to výrazněji,že fena je bílá a má černý pigment, tak to je fakt echt naváděcí bod pro všechny psy

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2022 18:24

Tak moje fena to měla úplně stejně, taky při chůzi vydávala tleskavý zvuk. Ale do poslední chvíle byla víceméně v pohodě, pořád běhala jak střelená, až jsem ji musela krotit. Jen když byla vedra, tak do schodů to už bylo horší, ale není divu, nosila 11 prcků, takže to byla pěkná váha. Myslím si, že je to hodně individuální, každá fena březost snáší jinak a i ta vulva je u každé jiná i při hárání. Já mám feny tři a kdyby ta prostřední před háráním enormně nezhubla (žádná další to zase nikdy takhle neměla), tak ani nevím, že se to blíží.

3.11.2022 20:12
farmazvalasska

XXX.XXX.199.250

Děkuji moc za příspěvky :) Opravdu mě to až udivilo. Tak je fajn, že to už viděl i někdo jiný.

5.11.2022 16:00
fikovnice

XXX.XXX.135.141

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak moje fena to měla úplně stejně, taky při chůzi vydávala tleskavý zvuk. Ale do poslední chvíle byla víceméně v pohodě, pořád běhala jak střelená, až jsem ji musela krotit. Jen když byla vedra, tak do schodů to už bylo horší, ale není divu, nosila 11 prcků, takže to byla pěkná váha. Myslím si, že je to hodně individuální, každá fena březost snáší jinak a i ta vulva je u každé jiná i při hárání. Já mám feny tři a kdyby ta prostřední před háráním enormně nezhubla (žádná další to zase nikdy takhle neměla), tak ani nevím, že se to blíží.

"...při chůzi vydávala tleskavý zvuk."

25.2.2023 10:32
MarcyMat

XXX.XXX.119.198

Ráda bych se vrátila se stejným dotazem. Mám fenu už v termínu porodu, začíná se chystat - za poslední 2-3 dny jí hodně otekla přezka - z původního "chobotu" se přifoukla do velikosti menšího jablka. Na dotek je měkká, teplá a nateklá (jako např. velký otok po štípanci). Žádný výtok nepozoruji, fena do včerejška velmi žravá, na zahradě veselá, běžně aktivní, byť klidnější. Dnes už začíná funět a hrabat. Nevzpomínám si, že bych až takhle oteklou vulvu před porodem kdy viděla..a říkám si, zda šťěňátka projdou bez zádrhele (i když měkké to je. Minulý porod před dvěma lety byl v pohodě, přirozený...

Máte s něčím podobným zkušenosti? Jak to dopadlo zadavatelko u vaších přátel, porodila fena normálně nebo nutno hned volat veterináři? Váhám, abych ji zbytečně nestresovala, pokud to není nezbytné.

25.2.2023 17:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

MarcyMat napsal(a):
Ráda bych se vrátila se stejným dotazem. Mám fenu už v termínu porodu, začíná se chystat - za poslední 2-3 dny jí hodně otekla přezka - z původního "chobotu" se přifoukla do velikosti menšího jablka. Na dotek je měkká, teplá a nateklá (jako např. velký otok po štípanci). Žádný výtok nepozoruji, fena do včerejška velmi žravá, na zahradě veselá, běžně aktivní, byť klidnější. Dnes už začíná funět a hrabat. Nevzpomínám si, že bych až takhle oteklou vulvu před porodem kdy viděla..a říkám si, zda šťěňátka projdou bez zádrhele (i když měkké to je. Minulý porod před dvěma lety byl v pohodě, přirozený...

Máte s něčím podobným zkušenosti? Jak to dopadlo zadavatelko u vaších přátel, porodila fena normálně nebo nutno hned volat veterináři? Váhám, abych ji zbytečně nestresovala, pokud to není nezbytné.

klíííídek

2.3.2023 15:08
MarcyMat

XXX.XXX.119.198

S dovolením si odpovím sama - i pro případné předporodní panikáře (ruku na srdce - kdo nejsme), náhodné návštěvníky této diskuze nebo pro sebe do budoucna, až se třeba zase po x letech pustím do štěňátek a marně budu šátrat v paměti. Výsledek - jde to... I s nadměrně oteklou tuhou a zdánlivě neprostupnou vulvou zvící velkého rudého kubánského pomeranče lze v pohodě, v termínu a přirozeně porodit zdravý a početný vrh štěňátek. Pár dní po porodu už opět naši fenku poznáváme i zezadu, po otoku ani památky. Z toho bych usoudila, že se nejedná o patologii (i když podotýkám, že nejsem veterinář a setkala jsem se s tím jedinkrát).

2.3.2023 15:11
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

...... Pár dní po porodu už opět naši fenku poznáváme i zezadu, .....

promiňte, hrozně mě to rozesmálo

gratuluju ke štěníkům a přeji ať zdárně rostou a mamince i Vám z nic nezlejzají kožní deriváty z lumpáren.

2.3.2023 16:48

MarcyMat napsal(a):
S dovolením si odpovím sama - i pro případné předporodní panikáře (ruku na srdce - kdo nejsme), náhodné návštěvníky této diskuze nebo pro sebe do budoucna, až se třeba zase po x letech pustím do štěňátek a marně budu šátrat v paměti. Výsledek - jde to... I s nadměrně oteklou tuhou a zdánlivě neprostupnou vulvou zvící velkého rudého kubánského pomeranče lze v pohodě, v termínu a přirozeně porodit zdravý a početný vrh štěňátek. Pár dní po porodu už opět naši fenku poznáváme i zezadu, po otoku ani památky. Z toho bych usoudila, že se nejedná o patologii (i když podotýkám, že nejsem veterinář a setkala jsem se s tím jedinkrát).

To jsou ty předporodní estrogeny.

Jsem si vzpomněla, jak kolega vyprávěl, že kdysi dávnějc, kdy ještě nebyly ultrazvuky a tak se nevědělo, jakého pohlaví bude mimčo. Teď myslím lidské. Tak se narodila krásná, zdravá holčička, ale měla vlivem těhle hormonů výrazně oteklou vulvu. A pan doktor povídá - máte krásného chlapečka. A pak se podíval ještě jednou...

3.3.2023 08:38
janaa

XXX.XXX.174.242

Ony to jsou extrémy. Včera jsem asistovala coby porodní bába u porodu, a fena měla celou dobu vulvu menší,než mají moje holky při hárání,otok naprosto minimální

Přidejte reakci

Přidat smajlík