Štěňátka Italského chrtíka

Prodám Italského chrtíka - Nabízíme k rezervaci 3 štěňátka italského chrtík...
DohodouArmagedon12345
XXX.XXX.197.228
Dobrý den,
Ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh ohledně výchovy venceni štěněte italského chrtika a dale bych poprosila o rady zkušenějších.
Před cca 2 měsíci jsme si pořídili stěně a náš dosavadní problém jsou nehody doma, víceméně každodenní, ať už louže či bobky.
Ze začátku byl problém aby vubec naše fenecka chtěla byt venku, natož venceni, opravdu první týdny jen knucela, piskala, táhla domů a bylo dosti nepříjemné štěňátko trápit venku a čekat na curani či vyprazdňování. Chvála veliká byla pokud se zadarilo, pamlsky ji v té chvíli absolutně nezajímaly, takže jsme nedávaly, až časem . Venku si nechtěla hrát nic, pouze rychle dom. Četnost venceni cca každá hodina, po spánku okamžitě. Bohužel od té doby jsme se nikam moc neposunuli. Nyní 4 měsíce staré. Stále chodíme co hodinu a půl max, nehody každý den stále , většinou po hodině, hodině a půl louže, někdy i dříve. venku si je už jistější, dokáže zvládnout krátkou procházku s vencenim, nyni venceni odmenujeme dobrutkou, protože si ji už od nás vezme. chrtik se musí nyní oblékat a tak venčení v jedné osobě je značně náročné, nechce dobrovolně chodit ven, takže obléci hbitě pejska, sebe a do toho odnést v náruči, aby nebyla nehoda po cestě ve výtahu či chodbě, je někdy opravdu náročné.. dnes například na chodbě baráku pustila bobek po venceni na cestě do bytu.. Nehody děla i před námi,ale většinou v chodbě bytu takže občas jsme svědky a občas najdeme par minut po. Reagujeme hlasem, ze se nám to nelíbí, pokud objevíme až po, tak jen úklid.
Osobnost- velice si žádá pozornost člověka, poslední dobou i stekanim a kousanim, odpočívá pokud nás má u sebe, například na gauči, jinak spis chodí za námi po bytě. Samotu kdyz opustíme byt zvládá dobře, ale nehoda se nějaká vždy najde, to ostatně aji když jsme doma…
Snažíme se ji sledovat po bytě, abychom předcházeli nehodám, ale neustále to nejde. Například jsme nechali omylem otevřeno do ložnice a našli jsme louzi na perine, i přes veceni půl hodina zpět a pod… Přes noc už od začátku vydrží, spi s námi v posteli.
Dekuji za případné rady a zkušenosti.
Stále doufám, ze je ještě malá a bude to lepší.
Poslechněte si tohle:
https://www.pejskarium.cz/italsky-chrtik-helena-podana
Odkaz tady dala v jiném dotazu Odetta.
Armagedon12345
XXX.XXX.197.228
Dávno už poslechnuto, ale Dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
No, já bych rozlišovala venčení (čistě za účelem vykonání potřeby) a procházky. Pokud se zatím od domova moc vzdalovat nechce, venčila bych stále na stejném místě - zevšední jí, bude se tam cítit bezpečně. V rámci procházek se dají objevovat nová prostředí, ale ani tam bych na ni úplně netlačila, prostě s citem, empaticky…
Nevím, kde bydlíte, jak jste na tom s počasím, ale u nás je deset stupňů nad nulou, žádné třeskuté mrazy, tak bych to oblékání na těch pět minut, než se ve známém prostředí vyčůrá, zase tolik nehrotila (ani pro sebe - já tedy když jde opravdu jen o vyvenčení, vyběhnu se psem před barák ve svetru a v pantoflích, jestli je Vám zima, dá se vzít bunda do ruky a obléct si ji před domem…). Nebo bych jí nechala i doma nějaký lehký svetřík (a nepřetápěla bych), aby prostě odpadlo to oblíkání a byla to rychlá akce.
Já na nehody nikdy nereagovala, když jsem chytla štěně při činu, jen jsem ho vzala do náruče (většina jich přestane čůrat) a odnesla ho to dokončit ven. Naopak venku jsem vždy chválila, odměňovala a přidávala k tomu slovní signál (ale zase s citem, i přehnaně pozitivní reakcí se to štěně může vyplašit).
Jestli nechcete mít nehody v posteli, tak v téhle fázi jde ta práce za Vámi - ve chvíli, kdy to štěně nemáte v merku, musíte mít do té ložnice zavřené dveře nebo v nich mít nějakou zábranu. A jinak ji prostě musíte sledovat, ideálně vysledovat nějaký signál, že potřebuje ven. Je to v těch prvních dnech a týdnech práce skoro na plný úvazek, s tím se musíte smířit - někdy třeba vydrží hodinu a půl, jindy třeba jen patnáct minut, je to miminko. Nepropadejte panice, štěňata rostou a dozrávají relativně rychle, ale musíte to podpořit, vybudování správných návyků je na Vás.
Armagedon12345
XXX.XXX.197.228
Děkuji za reakci a rady :)
Ano, venčíme na úplně stejných místech, procházky jsou bokem.. ještě jsem vysledovala, že je cistotnejsi a hodnejsi když jsme s přítelem oba doma.. když jsme kompletní..
Ano, chápu ze je miminko, jen jsem za 2 měsíce práce čekala zlepšení, nyní již táhne na paty měsíc, ale zatím co se tyče vydrže moc není, jen se venku tolik již nebojí a je schopna se s námi někam projít..
s tou ložnici ano, klasicky zavirame dvere, ale víte co, někdy holt zapomenete :)
Ano, to oblékání, s tím takový problém jakoby nemá, spis je to ráno momentálně náročnější, protože si netroufnu ji dat na zem.. takže opravdu z postele až ven na trávu v náruči.. pak přes den se snažíme aby došla ven po svých a modlime se aby to po cestě nepustila :)
Co se tyče těch nehod, sledujeme ji, ale nedá se pořad, je chytrá, nechci se tímto vymlouvat, ale přece jenom i něco doma děláte atd.. a pak je to takové ze po venceni si půl hodky říkám, ze muzu jít do sprchy atd.. a pak holt už sleduji.. ale signály vůbec žádné nedává, proste smejdí po bytě a najednou sedne… 🤷♀️ chápu, ze tu práci za nás nikdo neudělá a čekat ze se věkem všechno zlepší nejde… jen jsem čekala ze ve 4 měsících už vydrží déle než s jistotou hodinu :)
Ještě jednou moc Dekuji za reakci