Zlatá štěňátka boxera

Prodám Německého boxera - Chovatelská stanice nabízí zlatou fenečku, zlatéh...
DohodouNatyi
XXX.XXX.239.147
Dobrý den,
máme desetiletého boxera a před 14 dny začal zničehonic ničit věci v bytě když je doma sám. V bytě jsem nechala kameru a zjistila, že vyje na celý barák a celkově vypadá dost vyřízeně. Přitom doma nikdy nebývá déle než 5-6 hodin a ani to nemusí být každý den. Prostě je to tak celý jeho život tak nechápu proč zrovna teď je z toho tak špatný? Doma už zničil kde co a teď zůstáva v předsíní což mi nepřipadá moc fajn, dřív byl zvyklý koukat z okna atd ale jak začal s ničením tak prostě nevím jak dál.. nechci ho zavírat do klece.. Vždy byl hodný. Jsem z toho vyřízená. Neporadíte co s ním? Díky
To je zvláštní, že začal být tak úzkostný.
Mohl by být senilní, mě napadá.
Stalo se to ze dne na den?
Reaguje na vás stejně jako dřív, změnil se i jinak?
Udržuje čistotu?
Mohlo se v bytě něco stát ( petardy venku třeba)?
Zdá se vám jinak zdravý, v jaké je kondici?
Bál se někdy něčeho?
Natyi
napsal(a):
Dobrý den,
máme desetiletého boxera a před 14 dny začal zničehonic ničit věci v bytě když je doma sám. V bytě jsem nechala kameru a zjistila, že vyje na celý barák a celkově vypadá dost vyřízeně. Přitom doma nikdy nebývá déle než 5-6 hodin a ani to nemusí být každý den. Prostě je to tak celý jeho život tak nechápu proč zrovna teď je z toho tak špatný? Doma už zničil kde co a teď zůstáva v předsíní což mi nepřipadá moc fajn, dřív byl zvyklý koukat z okna atd ale jak začal s ničením tak prostě nevím jak dál.. nechci ho zavírat do klece.. Vždy byl hodný. Jsem z toho vyřízená. Neporadíte co s ním? Díky
Nebolí ho něco?
Natyi
XXX.XXX.239.147
Doron
napsal(a):
To je zvláštní, že začal být tak úzkostný.
Mohl by být senilní, mě napadá.
Stalo se to ze dne na den?
Reaguje na vás stejně jako dřív, změnil se i jinak?
Udržuje čistotu?
Mohlo se v bytě něco stát ( petardy venku třeba)?
Zdá se vám jinak zdravý, v jaké je kondici?
Bál se někdy něčeho?
Jinak se chová úplně normálně.. je to takový typický boxer, furt v dobré náladě, petardy ani ohňostroje neřeší a celkově působí vyrovnaně, ale jak jsme tam měli tu kameru tak jen se zaklaply dveře tak taková změna - to vytí obzvlášť teda znělo strašně, bylo mi ho hrozně líto. No a ty věci co rozkousal..vánoční věnec, dvě plata vajíček, vařečku sežral kompletně..dřív by si toho ani nevšimnul..vážně tomu nerozumím.
Natyi
XXX.XXX.239.147
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nebolí ho něco?
Asi měsíc předtím než se změnil ho bolely zoubky, koupili jsme mu na to Dokonalou lásku a masírovali dvakrát denně a hrozně se to zlepšilo. A pak měl akorát jednodenní nevolnost. Kterou teda shodou okolností měl i dnes ráno. To by nebylo ani nic tak divného jelikož on zásadně všechno polyká a málokdy kouše a za těch 14 dní co tu vše ničí, sežral svíčky atd tak se ani nedivím, že mu není dobře i když čekala jsem že to bude horší. Ale je fakt, že třeba ho ty zuby dál bolí akorát méně třeba..on když je doma s námi tak je takový jako vždycky - spí nebo si hraje nebo otravuje že chce jídlo v kuchyni, prostě obvyklé chování. Když ho bolely zuby tak se choval dost jinak, byl takový strnulý a hodně slintal. No každopádně se dnes objednám na veterinu a uvidíme. Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem
Natyi
napsal(a):
Asi měsíc předtím než se změnil ho bolely zoubky, koupili jsme mu na to Dokonalou lásku a masírovali dvakrát denně a hrozně se to zlepšilo. A pak měl akorát jednodenní nevolnost. Kterou teda shodou okolností měl i dnes ráno. To by nebylo ani nic tak divného jelikož on zásadně všechno polyká a málokdy kouše a za těch 14 dní co tu vše ničí, sežral svíčky atd tak se ani nedivím, že mu není dobře i když čekala jsem že to bude horší. Ale je fakt, že třeba ho ty zuby dál bolí akorát méně třeba..on když je doma s námi tak je takový jako vždycky - spí nebo si hraje nebo otravuje že chce jídlo v kuchyni, prostě obvyklé chování. Když ho bolely zuby tak se choval dost jinak, byl takový strnulý a hodně slintal. No každopádně se dnes objednám na veterinu a uvidíme. Díky
To bude nejlepší. Upřímně, 10letý boxer je opravdu stařeček a může mít různé neduhy.
Asi měsíc předtím, než se změnil, ho bolely zoubky... to diagnostikoval veterinář?
Natyi
XXX.XXX.239.147
napsal(a):
To bude nejlepší. Upřímně, 10letý boxer je opravdu stařeček a může mít různé neduhy.
Asi měsíc předtím, než se změnil, ho bolely zoubky... to diagnostikoval veterinář?
No náš teda stařeček rozhodně není :) není ani šedivý a celkově je velice vitální, lidé na ulici si většinou myslí, že je to štěně. Veterinář řekl, že ho můžou bolet jelikož tam má kazy..
Jinak u veta jsme nic nezjistili zakže mu teď podávám cbd kapky tak uvidíme.
Natyi
napsal(a):
No náš teda stařeček rozhodně není :) není ani šedivý a celkově je velice vitální, lidé na ulici si většinou myslí, že je to štěně. Veterinář řekl, že ho můžou bolet jelikož tam má kazy..
Prosím Vás a teda ak má kazy na zuboch (teda ho asi bolia) tak to riešite kvapkami? No neviem či by som si svoj boľavý zub (pred dvomi rokmi na Vianoce) vyliečila kvapkami alebo čajíčkom... A teda som to fakt aj skúšala keďže nebolo možné cez sviatky zohnať zubára. Ak ho bolia zuby - určite sa chudák snaží pomôcť si ako vie ... váš odchod je preň možno signálom, že pomôž si sám .. Volaj, hryz a pod. No môže to byť aj začínajúca staroba a proste mu to "prepína" - že je fyzicky vitálny nevylučuje možnosť neurologických či psychických problémov
Natyi
napsal(a):
Nerozumím - veterinář řekl, že ho můžou bolet zuby, jelikož tam má kazy a na druhou stranu jste nic nezjistili.
Tak má je nebo ne?
Natyi
XXX.XXX.239.147
napsal(a):
Nerozumím - veterinář řekl, že ho můžou bolet zuby, jelikož tam má kazy a na druhou stranu jste nic nezjistili.
Tak má je nebo ne?
Tak pokud nechcete porozumět tak asi neporozumíte. Psala jsem, že ho bolely zuby před měsícem, že má kazy víme už půlroku, veterinář nám řekl, že mu zatím nepřekážejí. Nehodlám mu dělat anestezii když to není akutní. A také jsem psala, že ho už nebolí.
Natyi
napsal(a):
Tak pokud nechcete porozumět tak asi neporozumíte. Psala jsem, že ho bolely zuby před měsícem, že má kazy víme už půlroku, veterinář nám řekl, že mu zatím nepřekážejí. Nehodlám mu dělat anestezii když to není akutní. A také jsem psala, že ho už nebolí.
Aha. Takže pes má půl roku zubní kazy, před měsícem ho to bolelo a teď už ne. A to víte jak?
Natyi
XXX.XXX.239.147
napsal(a):
Prosím Vás a teda ak má kazy na zuboch (teda ho asi bolia) tak to riešite kvapkami? No neviem či by som si svoj boľavý zub (pred dvomi rokmi na Vianoce) vyliečila kvapkami alebo čajíčkom... A teda som to fakt aj skúšala keďže nebolo možné cez sviatky zohnať zubára. Ak ho bolia zuby - určite sa chudák snaží pomôcť si ako vie ... váš odchod je preň možno signálom, že pomôž si sám .. Volaj, hryz a pod. No môže to byť aj začínajúca staroba a proste mu to "prepína" - že je fyzicky vitálny nevylučuje možnosť neurologických či psychických problémov
Psala jsem, že ho zuby bolely před měsícem. Pokud s tím máte zkušenosti tak to jednoduše poznáte - teď už ho nebolí a celkově po těch kapkách zmizelo zarudnutí atd. Spoustu lidí s tím má dobré zkušenosti. Někdo třeba ne, každý případ je individuální nicméně nám pomohly. Teď ho nebolí. Když je doma sám tak hodně vyje a až pak začne čmuchat a ničit. Spíš to vypadá na problém psychického rázu. Jenže si nedovedu představit z jakého důvodu. Teď jsme týden doma nemocní a chová se úplně normálně. Dávám mu cbd a uvidíme až odejdeme..snad to pomůže
Natyi
XXX.XXX.239.147
napsal(a):
Aha. Takže pes má půl roku zubní kazy, před měsícem ho to bolelo a teď už ne. A to víte jak?
To vím tak že mám zkušenosti s chovem psů a také mám zkušenosti s chováním lidí - jestli máte blbé dny a vybrala jste si zrovna mě k filtrací svých momentálních neduhů tak prosím :) ráda jsem vám posloužila. Přeji hodně štéstí do nového roku a poprosím vás se už k tomuto tématu nevyjadřovat. Nijak jste nepomohla a předpokládám, že ani nepomůžete..
Prosim pekne, jak muzete vedet, ze ho ty zuby neboli? On to nepoví přece. Neda mi to a taky se musim ozvat. Delal mu vet. po pul roce rentgen novy? Dokonala laska je sice asi na neco fajn, ale kazy nepořeší. A vzhledem k tomu, ze pisete, ze najednou rozkousava veci ( napr. celou tu varecku), tak ho neco v te hube pravepodobne trapi. I to jeho chovani bude mozna fakt podminene bolestí. A kometa se do Vas urcite nenavaží. Je to veterinarka, tak se spis snazi pomoct..
A taky to muze byt proste zacinajici demence, je to stary pes, i kdyz se zda stale vitalni. Mozek muze starnout..
Natyi
XXX.XXX.239.147
BlueBee
napsal(a):
Prosim pekne, jak muzete vedet, ze ho ty zuby neboli? On to nepoví přece. Neda mi to a taky se musim ozvat. Delal mu vet. po pul roce rentgen novy? Dokonala laska je sice asi na neco fajn, ale kazy nepořeší. A vzhledem k tomu, ze pisete, ze najednou rozkousava veci ( napr. celou tu varecku), tak ho neco v te hube pravepodobne trapi. I to jeho chovani bude mozna fakt podminene bolestí. A kometa se do Vas urcite nenavaží. Je to veterinarka, tak se spis snazi pomoct..
A taky to muze byt proste zacinajici demence, je to stary pes, i kdyz se zda stale vitalni. Mozek muze starnout..
Tak jestli je "kometa" veterinářka tak to jsem pak ráda, že jsem v životě podobná individua nepotkala. Lékař, ať už zvířecí či lidský, by se měl chovat především empatický a snažit se pomoct - ne agresivně napadat jen za to, že jsem "projevila slabost" a svěřila se se svým problémem. Pes neumí mluvit a tak pokud psy chováte leccos (v podstatě většinu věcí) poznáte podle jejich chování. Je divné, že když ho zuby bolely tak byl doma hodný a teď když ho nebolí tak doma pláče a ničí věci. Nebo snad ho začínají bolet jen když jdeme pryč? To nedává žádný smysl. Jak poznat, že psa bolí zuby - nadměrné slintání, nechutenství, pes je smutný - bez energie, špatně reaguje, polehává atd..nic nekouše, právě naopak kousat nechce proto třeba i špatně jí.
A celkově s vámi nesouhlasím ohledně věku - je to hodně individuální a tvrdit, že pes je senilní v deseti když píšu, že není..můj nejstarší pes zemřel v 18 letech, představte si..a retrívr mi žil 15 let. Rozhodně mi ani jeden nepřišel nijak mimo, hráli si, byli oba dost společenští v podstatě až do konce.. nelze všechny posuzovat stejně..
Natyi
napsal(a):
To vím tak že mám zkušenosti s chovem psů a také mám zkušenosti s chováním lidí - jestli máte blbé dny a vybrala jste si zrovna mě k filtrací svých momentálních neduhů tak prosím :) ráda jsem vám posloužila. Přeji hodně štéstí do nového roku a poprosím vás se už k tomuto tématu nevyjadřovat. Nijak jste nepomohla a předpokládám, že ani nepomůžete..
Ne, nemám blbé dny a o vás mi vůbec nejde. Jenom o toho psa, který má očividně, dle vašeho popisu, zdravotní problém.
A taky přeji štěstí do nového roku. Bez ironie.
Natyi
XXX.XXX.239.147
BlueBee
napsal(a):
Ok, v uvodu pisete, co by jsme poradili.. Tak za me znovu rtg zubu, pokud mel pred pul rokem kazy. Jak u lidi, tak u psu a jinych zvirat muze nastat v tomto pripade dost zmena.. Stesti a zdravi pejskovi, preji.
Děkuji,
když jsme byli u veterináře řekl nám, že zuby jsou beze změny (rtg tentokrát nedělal) a že pes "o nich neví"..o těch zkažených zubech...kvůli jejich umístění. Na problém s chováním řekl, že se musel něčeho leknout když byl doma sám..
Natyi
napsal(a):
Děkuji,
když jsme byli u veterináře řekl nám, že zuby jsou beze změny (rtg tentokrát nedělal) a že pes "o nich neví"..o těch zkažených zubech...kvůli jejich umístění. Na problém s chováním řekl, že se musel něčeho leknout když byl doma sám..
No, jeden můj známý ani ne desetiletý boxer měl taky problémy se zubama / u boxerů vzhledem ke tvaru čelisti nic vyjímečného/. řešil to tak, že rozmotal a posléze požil šňury z umělohmotného koberce. Nepřežil to. Pro změnu můj desetiletý boxer začal
hodně pít a močit - to si zase chladil tlamu, též při bolestech zubů. Takže bych se do té tlamy velmi pečlivě podívala. Možná ve vaší přítomnosti ty potíže snáší lépe a je víc v klidu.
Nejsem veterinář, ale za mě rtg a posudek od jiného veterináře. Nechat mě někdo půl roku s bolavýma neošetřenýma zubama, tak budu asi taky mít mentální problém. Bez rtg nejsou vidět některé kazy ani u lidí. Další věc je, že víte o problému se zuby, který se nebude lepšit. Jaká je dlouhodobá prognóza toho psa? Brzké dožití? Pokud ano, tak neochotu tahat psa pod narkózu asi chápu. Ale pokud je ten pes jinak zdravý a má ještě nějaké roky před sebou, tak nevidím důvod mu ty zuby neošetřit. Lepší to samo od sebe rozhodně nebude a dávat psa pod narkózu se vám za pár let bude chtít ještě míň. Prosím fakt to zvažte. Primárně jde o toho psa.
Natyi
napsal(a):
Děkuji,
Takže zuby jsou beze změny. Diagnóza bez RTG. A pes o nich (zkažených) neví, kvůli umístění. Jako, že (příklad) stoličky bolí míň než špičáky? A pes se musel něčeho leknout.
Promiňte, ale buď kecáte vy nebo ten veterinář.
hn..
napsal(a):
No, jeden můj známý ani ne desetiletý boxer měl taky problémy se zubama / u boxerů vzhledem ke tvaru čelisti nic vyjímečného/. řešil to tak, že rozmotal a posléze požil šňury z umělohmotného koberce. Nepřežil to. Pro změnu můj desetiletý boxer začal
hodně pít a močit - to si zase chladil tlamu, též při bolestech zubů. Takže bych se do té tlamy velmi pečlivě podívala. Možná ve vaší přítomnosti ty potíže snáší lépe a je víc v klidu.
A taky bolavé zuby a záněty dásní souvisí se selháním ledvin.
hn..
napsal(a):
já vím. ale po ošetření je v pořádku. jen chci říct, že bolest se může projevit všelijak.
Já taky vím. Ale když začne pes nebo kočka hodně pít a hodně močit, tak mi okamžitě naskočí katastrofický scénář - ledviny, cukrovka, Cushing.
napsal(a):
Já taky vím. Ale když začne pes nebo kočka hodně pít a hodně močit, tak mi okamžitě naskočí katastrofický scénář - ledviny, cukrovka, Cushing.
je to tak. u nás to naštěstí je jednodušší. Psice měla to, co někdo jmenuje epulis, jiný epulitis a slyšela jsem i pojem hypertrofie dásní. Jídlo se jí dostávalo za ty různé výstupky, které i přerůstaly přes zuby, tvořil se kámen, záněty ... stálo to dost peněz, ale nelituji. Dnes veterináři dokáží udělat krásnou práci. Už to je dva roky od operace a troufnu si říct, že má zuby jak ve dvou letech.
hn..
napsal(a):
je to tak. u nás to naštěstí je jednodušší. Psice měla to, co někdo jmenuje epulis, jiný epulitis a slyšela jsem i pojem hypertrofie dásní. Jídlo se jí dostávalo za ty různé výstupky, které i přerůstaly přes zuby, tvořil se kámen, záněty ... stálo to dost peněz, ale nelituji. Dnes veterináři dokáží udělat krásnou práci. Už to je dva roky od operace a troufnu si říct, že má zuby jak ve dvou letech.
Omlouvám se za poněkud OT, ale znám jen epulis. Epulitis ne...i když se to nabízí.
Jsem ráda, že máte pesandu už v pořádku!
Natyi
XXX.XXX.239.147
napsal(a):
Takže zuby jsou beze změny. Diagnóza bez RTG. A pes o nich (zkažených) neví, kvůli umístění. Jako, že (příklad) stoličky bolí míň než špičáky? A pes se musel něčeho leknout.
Promiňte, ale buď kecáte vy nebo ten veterinář.
No to víte, to byl jiný veterinář než jste vy, vy byste poradila ve své ordinaci určitě jinak. Ráda se za vámi stavím pokud mi napíšete kde léčíte. Mrknete na mého senilního boxera, kterého bolí zuby tak moc že z toho žere vařečky. Budu moc ráda. A také doufám, že při osobní návštěvě budete stejně výmluvná jako v internetových diskuzích.
Natyi, promiňte:), to jsem asi byla já, kdo tady první přišel s teorií možné demence:) ale ještě mě napadlo..
Psům se věkem mění sluch,resp rozsah vnímání zvukové frekvence, a můžou dříve známé zvuky vnímat jinak.
Včera jsem si toho všimla u svého staršího osmiletého psa.
Poprvé za svůj život projevil nepohodu při zvucích rachejtlí a petard , natáčel hlavu, byl takový otrávený, špatně žral, ležel u nás...prostě pro něj úplně netypické a nové chování.
Myslím, že kdybysme nebyli doma, tak by se i vyloženě bál.
Tak si říkám, jestli se něco takového nemohlo stát Vašemu boxíkovi , třeba nějaký zvuk z vedlejšího bytu, vrtačka, sbíječka..
Možná byste mu mohli nechat puštěnou televizi nebo rádio..., za vyzkoušení člověk nic nedá..
Doron
napsal(a):
Natyi, promiňte:), to jsem asi byla já, kdo tady první přišel s teorií možné demence:) ale ještě mě napadlo..
Psům se věkem mění sluch,resp rozsah vnímání zvukové frekvence, a můžou dříve známé zvuky vnímat jinak.
Poprvé za svůj život projevil nepohodu při zvucích rachejtlí a petard , natáčel hlavu, byl takový otrávený, špatně žral, ležel u nás...prostě pro něj úplně netypické a nové chování.
Tak si říkám, jestli se něco takového nemohlo stát Vašemu boxíkovi , třeba nějaký zvuk z vedlejšího bytu, vrtačka, sbíječka..
Možná byste mu mohli nechat puštěnou televizi nebo rádio..., za vyzkoušení člověk nic nedá..
Můj první pes se se mnou na ohňostroj koukal, koukal i na bouřku a nevypadal, že by mu to nějak vadilo a pak právě, když byl starší cca osmi devítiletý, tak mu začaly ohňostroje vadit a čím byl starší, tak víc a víc. Sice nikdy se nedostával do panických stavů, ale snažil se pak k nám tulit a podobně. Můj druhý pes byl při ohňostroji zalezlý v koupelně a bál se a poslední dva roky se bál už někdy od půlky prosince. Mohl by to mít ten boxer taky tak. No jinak nevím, jak můžou kazy nevadit. Sama to znám u sebe, někdy mi kaz nevadí dlouhou dobu a někdy se celkem rychle rozjedou další problémy. No a už jsem měla i bolest zubu aniž bych měla rudé dásně a jednou mi museli odvtrat asi tři zuby než mě přestaly bolet a sám zubař se divil, že mě to tak hrozně bolelo, protože kazy tam byly malé. Jinak u lidí zkažené zuby rozjíždí další záněty v těle a u těch psů to může být dost stejné.
Nebo může být i důvod jinde, máte v okolí novou fenku, která se zrovna hárá.
Natyi
XXX.XXX.239.147
Doron
napsal(a):
Je zvláštní že jste zmínila zrovna špatný sluch. To by mohlo být ono jelikož my s ním žili léta ve Španělsku a tam měl takovou vážnou kožní nemoc (v češtině nevím jak se to jmenuje - ve španělštině tomu řikali "titis") a měl tím napadené jedno ucho. Nemoc mu vyléčili ale od té doby občas neslyšel. Nyní jak začal sám doma blbnout tak jsme si všimli, že už neslyší nic. Vůbec se mu ten sluch nevrací. Předtím třeba z měsíce neslyšel den a teď je to asi 14 dní v kuse co nereaguje na žádný zvuk. Logicky by ho pak neměly žádné vrtačky, ohňostroje nebo cokoliv obtěžovat ale mě příjde třeba jestli když jsme ho večer nenechali doma tak jestli někdo nevrtal a on třeba cítíl vibrace nebo něco podobného a to ho vylekalo. Jako že něco co předtím nikdy podobně nevnímal. On nikdy na zvuky moc nereagoval - myslím tím jako ohňostroje, klaksony, hlasitá hudba - pro něj žádný stres - nicméně buhví jqk to vnímá když třeba teď neslyší. Je to fakt záhada.
To by mohlo být ono.
Lidé, když ztrácí sluch , tak jim že zvukového spektra zůstanou nízké frekvence a slyší tak cize.
A taky z toho může být nejistý , že přestal slyšet.
A přesně jak píšete, začne víc vnímat vibrace. Prostě svět je najednou jinej.
Držím moc palce, ať se na to adaptuje!
Pridam zkusenost s nasi ted uz skoro 14 ti lete fence. Necele dva roky zpet nam zacala reagovat na standartni veci jinak.Jak kdyby na ni slo stari :-) Mame dva psy celou dobu, obcas si beru druhyho samostatne ven (je akcnejsi).Stacilo chvili byt doma sama a barak vzhuru nohama, vcetne hromadky a louzicky. Ted uz jen, pokud je manzel doma. Pak prestala mit o nektery veci zajem, sotva sla na vychazku. V aute zacala hrozne stresovat az do paniky. Na veterine vzdy trochu klepala, neposled to uz bylo ve velkym stresu. Postupne se ji zhorsoval sluch a to si myslim, ze bylo pro ni zlomovy. Nikdy nebyla nejak sebevedoma a asi ji to docela znejistilo jeste vic.Nekdy resi i nepritomnost jednoho z nas, chodi po baraku a hleda panecka.Celkove se chova jinak. Resi cizi lidi i psy. Postupne se zmenila s tim horsicim se sluchem, ale nejak se s tim postupne zzila a pri udrzovani strandartnich cest a veci, je v pohode.
Ty kazy se pravděpodobně budou věkem spíše zhoršovat. Já bych s tím zašla k jinému vetovi a nechala zuby ošetřit, protože mladší už nebude. Je lepší, když půjde pod narkózu teď než třeba za dva roky. Chápu obavy, ale je lepší to řešit dříve než později.
Určitě udělat před narkózou krevní obraz a zjistit, jestli je vše v pořádku. Můžete nechat ošetřit kompletně všechny zuby. Následně pokračovat s Dokonalou láskou.
Ale je to samozřejmě váš pes, takže nemusíte dělat nic. :) Pokud má dobrou prognózu dožití, tak mi přijde škoda ho s narkózou trápit třeba za dva roky. :)
Jinak demence se může i u lidí projevit hodně brzo, takže logicky i některý pes může trpět demencí jako mladý. Fyzicky to na psovi nemusí jít vůbec poznat = stejně jako na lidech.