Nimirou

XXX.XXX.130.66
Zdravím,
máme doma 4 měsíční štěně špice. Má neustálou úchylku hrabat v bytě do rohů a okusovat lišty. Jak ho zarazím rázně řeknu Fuj, Nesmí a odtáhnu ho od dané věci a dám mu hračku. V okamžiku je tam ale zpět a nehodlá přestat. Po delší chvilce když ho chci odtáhnout začíná dorážet zubama a když už ho 5x odtáhnu tak začne kousat do nohou rukou a přestat nehodlá. Co dělat s tímto chováním? Mohu poprosit nějakou radu? Stejný problém má venku s čímkoliv na co řeknu fuj nesmíš a odtáhnu tak táhne zpět a pomalu se dusí na vodítku hlavně ať se tam dostane.
Nimirou

XXX.XXX.130.66
Nesmis umí pokud je to izolovane a fuj to stejné. Předmět na zemi nechá ležet a nebere ho. Jak je ale někde v ráži nebo venku absolutně neslyší a jede si svoje
Tak hlavně děláte chybu v tom, že ho nežádoucí činnost necháte dělat pětkrát po sobě. Když psa pristihnu při ničení interiéru, slovem, případně fyzicky mu zamezím v pokračování (zastavím ho. Neodtahuju) Pokud vidím, že se pes po určité době chystá pokračovat, opět ho ihned zastavím. Musíte mít na něm neustále aspoň jedno oko prilepeny. Takto se ovšem bude spíš chovat pes znudeny a neunavený nežli pes utahany. Učtě psa že se blbne venku a odpočívá uvnitř. To se ale prostě neobejde bez vynaložení vaší aktivity.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hračka, ta je pěkně nudná.
jo, něco jiného by bylo, kdybyste si s tím psem hrála, prostě ho unavila žádoucí činností.

jsem ráda, že tuto citaci R. Desenského mohu někde uplatnit :
"Často si majitelé psů myslí, že ten jejich je nezvladatelný. „Ale to je proto, protože nerozumí jazyku lidí, oni neumí česky. Třeba povel ‚Fuj‘ je nesmysl{."
a je to hezká ukázka toho, jak ty zákazy umí hezky nefungovat
"Má neustálou úchylku hrabat v bytě do rohů a okusovat lišty."
znepřístupnit
rohy místnosti x náhubek
"Jak ho zarazím rázně řeknu Fuj, Nesmí a odtáhnu ho od dané věci a dám mu hračku. V okamžiku je tam ale zpět a nehodlá přestat."
evidentně mu hračka tu zábavu nenahradí
náhradní zaměstnání mu musí vymyslet a dát člověk
hra, výcvik, špacír.....
"Po delší chvilce když ho chci odtáhnout začíná dorážet zubama a když už ho 5x odtáhnu tak začne kousat do nohou rukou a přestat nehodlá."
žádná delší chvilka
řeším hned a ještě lépe než.....
"Stejný problém má venku s čímkoliv na co řeknu fuj nesmíš a odtáhnu tak táhne zpět a pomalu se dusí na vodítku hlavně ať se tam dostane."
tohle fuj, nesmíš je jenom o tom, že něco dělat nemá
uč ho, co dělat má
pustit, odejít, přijít, odvrátit hlavu od něčeho......
tohle všechno se dá naučit, dá se to naučit inteligentně po dobrém a dá se to naučit tak, že to pes dělá rád

Jo jo, štěňata jsou potvůrky a jak je začne něco fascinovat .,,nebo jak bych to napsala...to se budou škrtit na vodítku, to se klidně vztekle ohradí...
To už člověk musí fakty trochu přemýšlet.
Já teda pokud začne doma štěně něco velmi a opakovaně interesovat, tak mechanicky zabraňuju přístupu. Já většinou používám rozloženou psí ohrádku, kterou primárně zabraňují přístupu ke kabelům. Pokud štěně nebude mít přístup k tomuto, tak se podle mě jednodušeji převede na jinou činnost.....můžu mu nabídnout k okusu kost, klacík.....nebo zábavu typu krabice s namuchlanými papíry a mezi nimi mňamky, ať hledá.
A venku? Bože je to psí mimino, tak ho prostě popadnu a poponesu o kus dál a pokračujem, není potřeba, aby se škrtilo na vodítku, když ještě neovládá povely.
No a samo platí neustále omílaná pravda....unavený pes = hodný pes.
Jaký je to špic?
A na jaké podněty takhle venku reaguje?
To, co popisujete mi připadá jako lovecké chování , takové to vášnivé myšaření.
Připadá mi to, jako byste se v tom koutě prali o myš:))
Chce lovecký pud někam přesměrovat, ale do nějaké klidnější činnosti , hledání odhozených pamlsků, různé psí hlavolamy ( třeba přiklopíte kousek masa plastovou miskou, ať si poradí), prostě co vás napadne,viz rady výše.míčky spíš ne.
Mám výbornou zkušenost s takovou tou plastovou koulí která se naplní pamsky a pes si je vyndavají, plnila jsem syrovým masem(šlo obtížně ven), úspěch obrovský, štěně nadšený,doma nic zničeného po mém návratu domů.
Půl hodiny cvičení, kdy musí zapojit hlavičku, ho unaví víc než hodinová bezcílná procházka.
Taky bych ho teď hodně krmila z ruky, aby při oslovení zpozorněl a věděl, že přijde něco dobrýho.
Moje obligátní ráda, obraťte se na nějakého trenéra, pejsek je sice mladý, ale má našlápnuto na takovýho potížistu:)))
Vicky.Pollard

XXX.XXX.110.33
Hlavně 4měsíční štěně už klidně můžou zlobit zuby, protože za chvíli bude přezubovat. Vyblbněte ho venku, doma mu dopřejte na kousání polínko nebo větev z lípy, parůžek, třeba i kosti na okus, prasečí ucho... Drápat a kousat může i krabici – když do krabice zavřete pamlsky a uděláte z toho super zábavu tím, že ho budete pobízet.