Německý ovčák - štěňátka s PP

Prodám Německého ovčáka - Chovatelská stanice Adnyr Bohemia nabízí k prodej...
Dohodou
Zdravím,
mám dotaz ohledně krmné dávky při barfování.
Máme fenku NO (necelých 5 měsíců), je to náš první pes, kterého krmíme masem. Jsem trochu nejistá ohledně denní krmné dávky. Obecné pravidlo zní, že u dospělého psa je to 2-3% váhy, u štěněte 4-6%. Takže pokud bude fenka v dospělosti vážit řekněme 30kg, její denní krmná dávka bude cca 750g.
Za štěně se pes považuje cca do jednoho roku, tedy do té doby by měl dostávat těch řekněme 5% váhy denně. Jenže fenka už teď váží kolem 18kg, takže její krmná dávka vychází na nějakých 900g, což je víc než v dospělosti. Až jí bude třeba 9 měsíců, bude prakticky na své dospělé váze a při předpokladu 30kg by měla dostávat kilo a půl masa denně.
Je jasné, že štěně prochází náročným vývinem a tudíž potřebuje větší přisun živin než dospělý pes. Jen mi ten nepoměr přijde velký. Už nyní má dostávat víc než v dospělosti při dvojnásobné váze. Za pár měsíců bude dostávat dvojnásobek toho, co v dospělosti.
Opravdu je to tak správně? Kdy začíná ten přelom a pes se při výpočtu dávky přestane brát jako štěně? Budu ráda za všechny rady, jak jsem psala, barfujeme teprve krátce, takže se toho ještě máme spoustu co učit :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tady to máte ve zkratce popsáno: http://manwe.eu/index.php/krmeni-tat
Ale myslím, že na to nemusíte jít tak vědecky. Sobě si jídlo přeci taky nevážíte? Já krmím štěně od počátku od oka, teď ani nevím, kolik ten pes váží. Nedostává nějakou stabilní gramáž, prostě mu něco naložím do misky dle aktuální situace - když je velká zátěž, dostane toho víc a dostane i nějakou sacharidovou přílohu, když je to jídlo energeticky hodnotnější, dostane ho o trochu míň, atd. Když to neodhadnu a má hlad, tak mu klidně přidám, nebo když si po náročném výletu vyptá svačinu nad rámec běžného krmení, tak ji dostane, nevidím problém. Já to prostě beru tak nějak s citem… :-) Spíš si dejte pozor, ať je ok složení KD a dávejte nějakou výživu na klouby.
Edit: Když už na to budete chtít jít vědecky, tak je lepší řešit energetickou hodnotu (a podíly/množství jednotlivých živin) než gramáž samu o sobě (ptát se nejen kolik, ale taky čeho) - mrkněte třeba do kalorických tabulek, nebo jestli máte nějakou knížku o barfu, tam taky bývá přehled. Na tyhle nápočty tu dával pěkný a jednoduchý návod Lupus, ale nevím, v jakém to bylo vlákně.
http://www.manwe.eu/index.php/krmeni-tat
jinak, možná není až tak špatné nekrmit striktně podle výpočtů ale podle toho, co řekne pes v kontextu s kondicí (jakože popelnici směřující k obezitě asi krmnou dávku určovat nenechám)
edit: odetta byla rychlejší, kocour na klíně moc nesouhlasil s mým ťukáním do klávesnice )
Díky za reakce. Samozřejmě jí neodvažujeme pečlivě každou porci, nicméně maso jí předpřipravujeme do krabiček a pak je jen vytahujeme z mrazáku. Potřebujeme tedy orientačně vědět, kolik jí do té krabičky čeho dát. Navíc máme malý mrazák, takže musím poměrně pečlivě plánovat s ohledem na rozvozové dny dodavatele. Do mrazáku narvu max cca 13-15kg krmení v krabičkách (a to už musím výrazně omezit prostor pro lidské strávníky), dodavatel k nám doručuje jednou týdně, druhý jen jednou za dva týdny, takže musím zhruba vědět, jestli mi to vystačí na dva týdny nebo třeba jen deset dní.
Když vidím, že je trochu pohublá, případně při větší zátěži, tak jí přikoupíme něco extra v obchodě nebo u řezníka, příp. jí uvařím nějakou přílohu, kterou běžně nedostává. Naopak když máme pár dní klidnějších, tak jí krabičku rozdělím na víc porcí.
Spíš mě znejistil ten velký nepoměr mezi porcí, kterou má podle výpočtu dostat skoro plně vzrostlé štěně a o pár měsíců starší pes, který už se bude brát jako dospělý.
"Spíš mě znejistil ten velký nepoměr mezi porcí, kterou má podle výpočtu dostat skoro plně vzrostlé štěně a o pár měsíců starší pes, který už se bude brát jako dospělý."
a to jsou ta úskalí výpočtů u živých organizmů
k té dávce se doberete přirozeně
napsal(a):
"Spíš mě znejistil ten velký nepoměr mezi porcí, kterou má podle výpočtu dostat skoro plně vzrostlé štěně a o pár měsíců starší pes, který už se bude brát jako dospělý."
a to jsou ta úskalí výpočtů u živých organizmů
k té dávce se doberete přirozeně
Samozřejmě, že krmná dávka není nikde tesaná do kamene a každý pes to má trochu jinak, ale když s tím člověk nemá ještě moc zkušeností, potřebuje se něčeho chytit. Nechci, aby jí něco pochybělo a pak se ohrozil její vývoj, na druhou stranu ale nadměrné množství určitě taky není zdravé.
Hele,nic jako nadměrné množství u rostoucího zvířete,není,pokud tedy nevidím,že pes spěje k obezitě. Myslím,že na to jdete dobře, vybodněte se na procenta, a dávejte podle aktuální kondice zvířete. Mám labradorky, a zatímco některé i u štěněte byly cca tabulkové, některé měly v růstu to krásné období - sním celou krávu a furt budu vypadat jak žebřiňák. Ona i ta vámi zamýšlená dospělá váha je dost plus mínus, zase mám feny v dospělosti pod 30 kg a mám fenu,co má celoživotně 40. Dost se liší výškou,sílou kostry, jsou prostě typově jiné, takže je logické,že ani v růstu neměly stejné dávky žrádla. A i ten růst může být dost odlišný,jeden pes roste před očima strašně rychle a pak se růst náhle zastaví a pes udělá už jen pár centimetrů, jiný roste skokově,jiný rovnoměrně. Dávejte prostě tolik,aby byl pes tak akorát (pokud to tedy není ten typ žebřiňák, toho stejně nevykrmíte. Jedna fena dostávala okolo roku dvě kila žrádla, a stejně jsem na svodu slyšela, chybí mi tu mohutnost,dáváte jí dost nažrat?
Happy Potato, na tvé otázky a pochybnosti ti dá a pořád bude dávat odpověď tvůj pes.
Zcela jistě je dobré si nastudovat složení krmné dávky a držet se toho, jako prevenci možných růstových problémů.
To množství - viz výše - kondice+žravost psa (je to velmi individuální a rozdíly mezi jedinci mohou být markantní. Individuální je i potřeba živin, minerálů.....)
Než se doberete roku, tak už to nejspíš budeš mít vyjasněné.
mí oba psi (HW + PHP) zcela jistě nezačali po dosažení roku žrát méně, co se týká množství (u PHP by to snad ani nešlo, menší dávky)
Happy Potato
napsal(a):
Samozřejmě, že krmná dávka není nikde tesaná do kamene a každý pes to má trochu jinak, ale když s tím člověk nemá ještě moc zkušeností, potřebuje se něčeho chytit. Nechci, aby jí něco pochybělo a pak se ohrozil její vývoj, na druhou stranu ale nadměrné množství určitě taky není zdravé.
Presne Vám rozumiem a súhlasím s tým, že skúsený chovateľ už to kŕmenie zvládne tak nejak od oka. Začiatočník sa ale musí niečoho držať, pretože nesprávnym kŕmením môžete narobiť aj dosť problémov.
Ja mám obrie plemeno takže pri raste je naozaj veľmi dôležité moc neexperimentovať a už dlhé roky sa riadim heslom, že menej je niekedy viac. Pre porovnanie moje plemeno má v dospelosti (feny) okolo 70kg. Dospelé kŕmim na dolnej hranici t.j. 2% alebo dokonca o čosi menej, dostávajú 1kg mäsa denne + prílohy cca 200-300g. Pri 3% by boli ako prasatá.
Šteňatá v období najväčšieho rastu čo je medzi 5 - 15 mesiacom dostávajú až 1,5 kg mäsa + prílohy, rozdelené na 3 denné dávky. Veľmi dôležité je, aby v tej dávke bolo dosť kostí a nebola to len čistá svalovina. Polovica z toho sú kuracie skelety, krky, krídla.. zvyšok je svalovina, nie tučná, v dobe najväčšieho rastu sa vyhýbam bravčovému, vemenu, lososa dávam veľmi zriedka. Super sú ryby a hovädzie, teľacie, kuracie. Nezabúdať aj na vnútornosti. Častokrát porcujem celé kura, tam je v podstate všetko. Pozor aj na prílohy, ideálnejšie ako cestoviny sú vločky, zelenina, ovocie, ryža, zemiaky.
Niekoľkokrát do týždňa pridávam za lyžicu lososového, olivového, alebo ľanového oleja a výživový doplnok na kĺby až do ukončenia rýchleho rastu u nás cca do 18 mesiacov.
A hlavne sledovať šteňa ako vyzerá, ak sa vám zdá že moc priberá radšej ubrať, naopak ak má vcucnuté brucho, alebo mu trčia rebrá tak pridať. Kontrolovať postoj, či sa nevytáčajú labky, nie sú prešliapnuté, nekrivý sa chrbát, u NO uši.
rennie111
napsal(a):
Presne Vám rozumiem a súhlasím s tým, že skúsený chovateľ už to kŕmenie zvládne tak nejak od oka. Začiatočník sa ale musí niečoho držať, pretože nesprávnym kŕmením môžete narobiť aj dosť problémov.
Ja mám obrie plemeno takže pri raste je naozaj veľmi dôležité moc neexperimentovať a už dlhé roky sa riadim heslom, že menej je niekedy viac. Pre porovnanie moje plemeno má v dospelosti (feny) okolo 70kg. Dospelé kŕmim na dolnej hranici t.j. 2% alebo dokonca o čosi menej, dostávajú 1kg mäsa denne + prílohy cca 200-300g. Pri 3% by boli ako prasatá.
Šteňatá v období najväčšieho rastu čo je medzi 5 - 15 mesiacom dostávajú až 1,5 kg mäsa + prílohy, rozdelené na 3 denné dávky. Veľmi dôležité je, aby v tej dávke bolo dosť kostí a nebola to len čistá svalovina. Polovica z toho sú kuracie skelety, krky, krídla.. zvyšok je svalovina, nie tučná, v dobe najväčšieho rastu sa vyhýbam bravčovému, vemenu, lososa dávam veľmi zriedka. Super sú ryby a hovädzie, teľacie, kuracie. Nezabúdať aj na vnútornosti. Častokrát porcujem celé kura, tam je v podstate všetko. Pozor aj na prílohy, ideálnejšie ako cestoviny sú vločky, zelenina, ovocie, ryža, zemiaky.
Niekoľkokrát do týždňa pridávam za lyžicu lososového, olivového, alebo ľanového oleja a výživový doplnok na kĺby až do ukončenia rýchleho rastu u nás cca do 18 mesiacov.
A hlavne sledovať šteňa ako vyzerá, ak sa vám zdá že moc priberá radšej ubrať, naopak ak má vcucnuté brucho, alebo mu trčia rebrá tak pridať. Kontrolovať postoj, či sa nevytáčajú labky, nie sú prešliapnuté, nekrivý sa chrbát, u NO uši.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Právě to množství mě až zarazilo (1,5kg denní dávka), ale je pravda, že růst je náročný a ten organismus to spotřebuje. Zkusím nad tím tolik nedumat a víc sledovat kondici.
Jinak kostí dáváme myslím dost (25-30% krmné dávky, když dáme víc, má bílé hrudkovité výkaly), do toho několikrát týdně hydrolyzovaný kolagen a arktický kril, plus střídáme další doplňky (kelpu, pivovarské kvasnice, různé oleje, občas probiotika, semínka atd.). Jako přílohu dáváme neprané dršťky nebo zeleninu, obiloviny spíš výjimečně (bílou rýži ani těstoviny ne, když už, tak pohanku, jáhly, celozrnnou rýži, ovesné vločky apod).
Happy Potato
napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Právě to množství mě až zarazilo (1,5kg denní dávka), ale je pravda, že růst je náročný a ten organismus to spotřebuje. Zkusím nad tím tolik nedumat a víc sledovat kondici.
Jinak kostí dáváme myslím dost (25-30% krmné dávky, když dáme víc, má bílé hrudkovité výkaly), do toho několikrát týdně hydrolyzovaný kolagen a arktický kril, plus střídáme další doplňky (kelpu, pivovarské kvasnice, různé oleje, občas probiotika, semínka atd.). Jako přílohu dáváme neprané dršťky nebo zeleninu, obiloviny spíš výjimečně (bílou rýži ani těstoviny ne, když už, tak pohanku, jáhly, celozrnnou rýži, ovesné vločky apod).
Proč nedáváte normálně přílohy? Třeba brambory, rýže, to je takové univerzální.
Kosti záleží jaké, jak píše rennie111, skelety atp. jsou úplně ideální. Stehenní kost pštrosa udělá odpad jiný, že.
Já teda měla zato, že se do těch procent počítá i příloha. Dršťky (syrové, zelené) neberu jako přílohu, spíše jako vlákninu.
Jednou jsem porci zvážila, aby to jako fakt byla ta procenta, co někde psali... a pes mi hrozně nadával, tak jsem se na to vybodla a dala asi 3x tolik :D
Granule mám jako poslední možnost, teď už jsem je teda 2 měsíce vůbec nekoupila.
Pokud štěně prospívá dobře na barfu, tak bych nic jinýho nedávala.
Co se týká těch kostí, vysledovala jsem si u svých psů, že u každýho je to individuální, babče musím dávat kostí míň nebo přidat víc zeleniny a ovoce.
https://www.feedshop.cz/a/myty-a-fakta-o-psich-a-kocicich-granulich-1
To je něco :-)
Mi skončilo v mailu... odhlašuji neprodleně.
Paní zcela vypustila malého psa a štěně. Za tři čtyři hodiny nemají co trávit. Však se krmí častěji/menší více kalorické porce. A starý a velký pes - naopak.
Takže tvrdá granule se tráví rychleji než měkká a mokrá svalovina.
Jsem z toho jelen :-)
Granule víc jak z poloviny škrob a dobrý, jo :-)
Já myslela, že jde o to, kdy budeme sbírat bobky, ne kdy jídlo opustí žaludek.
Nejsou studie... studie se dělají s granulemi a bígly v klecích, jinak by z toho moc použitelných výsledků nebylo... a odtud také pochází těch cca 6-8 hodin...
Existují studie o stravitelnosti domácího jídla a granul, samozřejmě mokré jídlo, logicky, vyhrává... ta voda, že...
To je fakt tak těžké dát dvěma psům nažrat na zahradě a počkat?
Samozřejmě tomu jednomu nesmíme dát granule typu Vafo... to pak ten závod vyhraje :-)
Tery56: jak můžete zcela dokonalé a vyvážené granule nechat, co hrdlo ráčí, dyť to pak dostane víc vápníku třeba!!!!!!
napsal(a):
Proč nedáváte normálně přílohy? Třeba brambory, rýže, to je takové univerzální.
Kosti záleží jaké, jak píše rennie111, skelety atp. jsou úplně ideální. Stehenní kost pštrosa udělá odpad jiný, že.
Já teda měla zato, že se do těch procent počítá i příloha. Dršťky (syrové, zelené) neberu jako přílohu, spíše jako vlákninu.
Jednou jsem porci zvážila, aby to jako fakt byla ta procenta, co někde psali... a pes mi hrozně nadával, tak jsem se na to vybodla a dala asi 3x tolik :D
Jak jsem psala výše, jako přílohu dáváme nastrouhanou zeleninu nebo dršťky. Obiloviny mi přijdou méně vhodné. Neříkám, že je nikdy nedostává, ale třeba jen jednou do týdne a určitě ne prázdné kalorie ve formě bílé rýže či těstovin z bílé mouky.
Edit: co se týče kostí, střídáme to. Často bereme kachní krky a hovězí žebra, k tomu různě (dle toho, co zrovna mají) skelety a křídla z různé drůbeže, vepřové záušky nebo nožky, králičí hlavy, plus dáváme kusové ryby, tam je kostí taky dost. Snažíme se to dost střídat podle toho, co zrovna seženeme. Teď má například v mrazáku ještě tak půlku kapra, dostávám na Vánoce od zaměstnavatele a s manželem to nejíme, tak to aspoň zpracuje pes :)
Tery56
napsal(a):
Nikdy jsem moje fenečky nekrmila podle tabulek a už vůbec , když byly ve štěněcím věku. Dejte jí co zbaští a hlavně kvalitní granule, tam je vše. Jenom masem bych nekrmila. Granule neodměřuji, má přísun pořád
Granule prakticky vůbec nedáváme. Kupovali jsme jen jednou asi dvoukilovy pytlík a máme ho pořád asi půlku. Časem zmizne i ta, chodí nám z něj krást kočky
Jen masem samozřejmě nekrmíme, dáváme kosti, vnitřnosti, vejce, občas jogurt, zeleninu, ovoce, občas nějakou tu obilovinu... Má to potvůrka pestřejší než my lidi
Happy Potato
napsal(a):
Jak jsem psala výše, jako přílohu dáváme nastrouhanou zeleninu nebo dršťky. Obiloviny mi přijdou méně vhodné. Neříkám, že je nikdy nedostává, ale třeba jen jednou do týdne a určitě ne prázdné kalorie ve formě bílé rýže či těstovin z bílé mouky.
Edit: co se týče kostí, střídáme to. Často bereme kachní krky a hovězí žebra, k tomu různě (dle toho, co zrovna mají) skelety a křídla z různé drůbeže, vepřové záušky nebo nožky, králičí hlavy, plus dáváme kusové ryby, tam je kostí taky dost. Snažíme se to dost střídat podle toho, co zrovna seženeme. Teď má například v mrazáku ještě tak půlku kapra, dostávám na Vánoce od zaměstnavatele a s manželem to nejíme, tak to aspoň zpracuje pes :)
Mě jenom k těm kostem napadá, zda má fena v necelých 5 měsících již plně přezubeno? Králičí hlavy = dost tvrdé kosti. Křídla z různé drůbeže to samé, kachní krky jsou také občas dost náročné na skus, hovězí žebra i se svalovinou jsou taktéž náročná na žvýkání.
napsal(a):
Mě jenom k těm kostem napadá, zda má fena v necelých 5 měsících již plně přezubeno? Králičí hlavy = dost tvrdé kosti. Křídla z různé drůbeže to samé, kachní krky jsou také občas dost náročné na skus, hovězí žebra i se svalovinou jsou taktéž náročná na žvýkání.
Přezubeno nemá, ale nemá problém to rozkousat. Kachní krky jí beru raději než malé kuřecí, ty má tendence hltat nerozkousané. Jednou jsem jí v řeznictví vzala i krůtí krk, ten jsem jí teda rozpůlila, protože byl fakt veliký, ale poradila si i s ním (a to byla ještě menší). Hovězí žebra někdy nerozkouše celé, nechává takové malé kousky, ty pak druhý den sbírám po bytě.
Jediné, co zatím nerozkousala, byly vepřové nožky (ale ty snad nedá ani dospělý pes). Z toho jen okouše kůži a maso. Ale jako zábava super, spolehlivě ji tím vypneme na pár hodin
Jediné, co zatím nerozkousala, byly vepřové nožky (ale ty snad nedá ani dospělý pes).
Ale dá, velmi pohodlně a v závislosti na velikosti psa i velmi rychle
Tery56
napsal(a):
Nikdy jsem moje fenečky nekrmila podle tabulek a už vůbec , když byly ve štěněcím věku. Dejte jí co zbaští a hlavně kvalitní granule, tam je vše. Jenom masem bych nekrmila. Granule neodměřuji, má přísun pořád
Keby toto robíte so šteňaťom veľkého plemena tak ho odrovnáte.
rennie111
napsal(a):
Keby toto robíte so šteňaťom veľkého plemena tak ho odrovnáte.
No, přísun granulí pořád, to tady asi praktikuje víc lidí, ale u mě, která mám doma popelnice, je toto nemyslitelný, neměla bych doma psy, ale sudy.
Tery56
napsal(a):
To Rennie , mám už čtvrtou fenu obrovského plemene a zatím jsem neodrovnala ani jednu. naopak všechny krásné a zdravé. Nevidím důvod proč bych kvalitním masem a granulema měla odrovnat psa
A proč si teda myslíte, že jen barfem nekrmit?
Tery56
napsal(a):
To Rennie , mám už čtvrtou fenu obrovského plemene a zatím jsem neodrovnala ani jednu. naopak všechny krásné a zdravé. Nevidím důvod proč bych kvalitním masem a granulema měla odrovnat psa
Skôr by som povedala že ste mali šťastie ak je pravda čo píšte hlavne pri obrom plemene. Pri nadmernom prísune živín je obrovské riziko pohybových problémov od prekĺbenia, prešlapov paciek (medvedie laby) až po pokrivenie chrbtice. Šteňatá musia rásť pomaly a pri prekŕmení sa to nedá ukontrolovať. Poznám sa naozaj s veľa chovateľmi, ale ani jeden jediný nekŕmi šteňatá v raste Ad libitum a radiť to niekomu je fakt hazard.
rennie111
napsal(a):
Skôr by som povedala že ste mali šťastie ak je pravda čo píšte hlavne pri obrom plemene. Pri nadmernom prísune živín je obrovské riziko pohybových problémov od prekĺbenia, prešlapov paciek (medvedie laby) až po pokrivenie chrbtice. Šteňatá musia rásť pomaly a pri prekŕmení sa to nedá ukontrolovať. Poznám sa naozaj s veľa chovateľmi, ale ani jeden jediný nekŕmi šteňatá v raste Ad libitum a radiť to niekomu je fakt hazard.
Pokud je štěně hodně žravé, tak by to mohlo být, jak píšete. Ale pokud není extra žravé, tak sežere jen tolik, kolik potřebuje. Ona ta plná miska pořád k dispozici je atraktivní jen zpočátku. Pes si zvykne na to, že je k dispozici pořád, a nepřežírá se.
lupus4
napsal(a):
za mne miska granclí "pořád plná" je hovadina
Každý krmíme, jak si myslíme, že je to nejlepší a co se nám osvědčilo.
napsal(a):
Každý krmíme, jak si myslíme, že je to nejlepší a co se nám osvědčilo.
taky píšu ZA MNE
mít pořád plný žaludek není pro psa normální, občasná hladovka u zdravého psa (bez extra zátěže) není nic škodlivého, ba naopak (i pro lidi )
PS. tím nemyslím u štěňat
Ohledně dysplazie se vede hodně řečí... ale jediná pravda je (vyzkoumaná celosvětově lékaři i chovateli skrz studie), že štěně má hrubou neschopnost regulovat vstřebávání vápníku.
Vápník má silné pouto s kaloriemi a fosforem.
Když nevím, kolik toho pes vlastně sežral, co pak říkám veterináři?
Já vím, v čem je tahle pověra.
Ti lidé krmí své psy něčím s 80 % sacharidů.
(cca rohlík s ramou)
lupus4
napsal(a):
taky píšu ZA MNE
mít pořád plný žaludek není pro psa normální, občasná hladovka u zdravého psa (bez extra zátěže) není nic škodlivého, ba naopak (i pro lidi )
PS. tím nemyslím u štěňat
Chápu, a taky si to myslím. Ale mám zkušenost s našimi psy, že se nepřežírali, spíš jedli méně a častěji, podle toho, jak měli hlad. Můžu soudit jen z malého vzorku, kde nejlépe se to sledovalo u samojeda. Celý život na granulích, krmení ad libitum od malička, žádné trávící problémy až do smrti, celoživotně si držel váhu v rozmezí 30 - 33 kilo, pak asi dva - tři roky 35 kilo (měl ve stáří méně pohybu v důsledku artrózy). Jasně, že dostával ke granulím další věci - tvaroh, celé vajíčko, sýry, jogurty, maso vařené i syrové, mrkev, atd. Do smrti měl všechny zuby, krásnou srst. Zemřel v téměř 15 letech na mozkovku.
Tím nechci říct, že je to způsob vhodný pro každého psa a páníka. Ale to, že to tak jde, pes prospívá a netrpí žádným nedostatkem. Je to individuální, co svědčí jednomu, nemusí svědčit druhému. Jak psu, tak páníkovi.