Fena apatická, možné důvody?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2023 08:39
beastije

XXX.XXX.119.70

Jdu s dotazem i sem, třeba vás napadne něco, co mě ne.

Fenka Australského ovčáka, letos jí bude 9 let. Někdy od prosince nastala změna chování. Na procházkách na vodítku chodí za nohou a vzadu, na napnutém vodítku, odmítá popojít rychleji, doslova se loudá. Má otevřenou pusu ale ne zrychlené dýchání nebo vyplazený jazyk. Pokud se někde zastavíme, občas si lehne, lehne si na zahradě když dorazíme domů, občas nechce jíst, občas se na snídani těší, ale hned si jde lehnout. Když jí mám na volno, zůstává hodně vzadu, loudá se stejně a už se mi stalo že si lehla uprostřed louky.
Když jí pustím na zahradu, sedí před dveřmi, po chvíli si lehne, nečmuchá, nevenčí se, nic. Kdykoliv přijdeme zvenku domů, klepe se, i když si lehne na pelech.

Na procházkách se venčí normálně, značkuje, tahá si na místa, kam se zrovna musí vyčůrat, ale pak se táhne. Více méně jí normálně, časy kdy sní málo je třeba jedno jídlo z pěti. Vítání rodinných návštěv, dříve skákání až na hlavu a olizování uší, teď sedí pod člověkem, kňučí, nechá se hladit, ale pak si jde třeba lehnout na pelech. Nezvedne se, když někdo odchází, hodně leží, uprostřed pokojů, na pelechu.

U veta jsme byli asi 6x. Dvakrát jí brali krev s odstupem tří týdnů, jediné co má jsou nízké bílé krvinky, ale nikdy předtím jí krev nebrali, takže otázka, jestli to tak nemá celý život. Veškeré promačkávání, pohybové testy a testy pohyblivosti kloubů jsou bez jakékoliv bolestivé reakce (ale na druhou stranu tohle je pes co je zvyklý držet a nechala by si utrhnout hlavu, když jí řeknu, ať čeká). Nemá teplotu, včerejší sono břicha nic neodhalilo, rentgen hrudníku taky nic, srdce je sice trošku větší, ale po konzultaci s kardiologií nic, co by je znepokojovalo.
Dostala prášky na zánět, hned ten první týden v prosinci, žádná změna v chování. Přes vánoce byla chvíli o 80% lepší, občas přes den jí popadne záchvat radosti, chce si hrát s míčkem, chce se honit s druhým psem, doráží, občas se celý den prakticky nezvedne.

Teď máme další nesteroidní prášky s jinou účinnou látkou, abychom viděli jestli se něco změní a máme se objednat na ortopedii, jestli to nejsou nohy, protože jí občas ujíždí zadek nebo ho má těžký, když skáče na gauč či postel.
Jsem docela zoufalá

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2023 11:25

Nie som odborník, ale na prvé prečítanie mi to evokovalo problémy so srdcom ... Neviem aké kardiologické vyšetrenia sa robili, ale zväčšené srdce síce nemusí byť samostatnou diagnózou, no môže to poukazovať na iné ochorenia. A nízky počet bielych krviniek (aj keď je otázny) by mohol súvisieť s niečím autoimunitným ale napr. aj artritída. No držím palce, aby na to vetovia prišli. 9 rokov zas ešte nie je tak veľa

12.1.2023 11:38
beastije

XXX.XXX.119.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nie som odborník, ale na prvé prečítanie mi to evokovalo problémy so srdcom ... Neviem aké kardiologické vyšetrenia sa robili, ale zväčšené srdce síce nemusí byť samostatnou diagnózou, no môže to poukazovať na iné ochorenia. A nízky počet bielych krviniek (aj keď je otázny) by mohol súvisieť s niečím autoimunitným ale napr. aj artritída. No držím palce, aby na to vetovia prišli. 9 rokov zas ešte nie je tak veľa

Srdce mě samozřejmě napadlo taky, ale na veterině jsou doktorky dvě, obě při každé návštěvě poslouchají srdce velmi pečlivě, neslyší žádné šelesty, neexistují žádné problémy s prokrvením sliznice, žádná teplota a na dotykové vyšetření prý taktéž vpořádku. Uvidíme, třeba to napadne ještě ortopedii znovu nebo to bude součást standardního vyšetření před narkózou.

12.1.2023 11:40
rennie111

XXX.XXX.43.190

V tomto prípade urobiť iba vyšetrenie krvi nestačí. Môže tam byť vážna diagnóza so srdcom, alebo kľudne aj nádor a to z krvi vidno nebude. Určite dajte spraviť RTG a EKG srdca a sono brucha, ale šla by som k odborníkovi lebo dosť sa čudujem, že vám to nenavrhol už váš veterinár.

12.1.2023 11:43

Však sono břicha dělali. RTG hrudníku dělali.

Mě na první dobrou napadla rakovina, ta je taková vyčerpávající a nespecifické příznaky.

12.1.2023 11:44
beastije

XXX.XXX.119.70

rennie111 napsal(a):
V tomto prípade urobiť iba vyšetrenie krvi nestačí. Môže tam byť vážna diagnóza so srdcom, alebo kľudne aj nádor a to z krvi vidno nebude. Určite dajte spraviť RTG a EKG srdca a sono brucha, ale šla by som k odborníkovi lebo dosť sa čudujem, že vám to nenavrhol už váš veterinár.

Sono břicha jsme dělali včera, ale protože problém je takový vágní, doktorky chtěly vyloučit ty základní problémy, protože k jakému odborníkovi mám jít poprvé, kardio, orto,...?

12.1.2023 11:47
beastije

XXX.XXX.119.70

Mě na první dobrou napadla rakovina, ta je taková vyčerpávající a nespecifické příznaky.

Přesně, to napadlo všechny, plíce a další orgány, proto se vlastně dělal ten rtg (podezření na rakovinu plic co by mohla mít podobné příznaky) a sono břicha. Vlastně zatím dobrá zpráva je, že rakovina to asi neni. Ale co je to, žejo

Njehorší je, že fenka je u veta docela hysterka, má za sebou pár stržených drápů v mládí a nedůvěru ve veterináře a v čekárně se vždycky vypsychuje, včera jsme čekali asi 15 minut kvůli předchozímu případu, takže celou dobu zrychlené dýchání, slintání, kňučení, klepání se....plus je vždycky v křeči, jak tu veterinu obecně nemusí. Neusnadňuje to pak nikomu nic...

12.1.2023 11:58
rennie111

XXX.XXX.43.190

beastije napsal(a):
Sono břicha jsme dělali včera, ale protože problém je takový vágní, doktorky chtěly vyloučit ty základní problémy, protože k jakému odborníkovi mám jít poprvé, kardio, orto,...?

Pardon to som prehliadla. My sme minulý rok riešili podobné príznaky, staršia fena stále unavená, občas živšia ale občas sa jej už nechcelo prejsť ani 100m. Ťažko vstávala z pelechu tak sme to zo začiatku prisudzovali pohybovým problémom, dokonca po podaní MSM sa to na chvíľu zlepšilo. Náš vet na RTG našiel pri srci fľak ktorý nevyzeral dobre, poslal nás ku kardiológovi a ten zhodnotil, že je to nádor. Na RTG to bolo vidieť iba na jedinom snímku zo 4 takže je možné že niečo prehliadli. Kiež by nie, ale tie príznaky nie sú priaznivé a niečo ich spôsobovať musí
Ešte mi napadá nádor na mozgu, aj ten sa môže prejavovať rôzne. A vylúčili ste aj rakovinu kostí? Lebo tú sme riešili už veľmi dávno u maltezáčky, podobne to boli pohybové problémy ktoré boli chvíľu lepšie, chvíľu horšie doktor si tu s tým nevedel rady stále jej dávali len lieky proti bolesti až nás nakoniec poslali na magnetickú rezonanciu a tam pri podaní kontrastnej látky až bolo vidno ako má už prežraté kĺby :( takže ešte tieto dve veci mi napadajú spraviť magnetickú hoci je to pomerne nákladné a pozrieť aj RTG hlavy ak sa nerobilo.

12.1.2023 12:13
impact

XXX.XXX.34.146

Testy na klíštěcí nemoci jste udělali? Tam ta nespecifická "únava" bývá..

12.1.2023 12:51

To mě napadlo taky. Srdce.

12.1.2023 12:52

beastije napsal(a):
Srdce mě samozřejmě napadlo taky, ale na veterině jsou doktorky dvě, obě při každé návštěvě poslouchají srdce velmi pečlivě, neslyší žádné šelesty, neexistují žádné problémy s prokrvením sliznice, žádná teplota a na dotykové vyšetření prý taktéž vpořádku. Uvidíme, třeba to napadne ještě ortopedii znovu nebo to bude součást standardního vyšetření před narkózou.

Jenom poslech srdce nestačí.

12.1.2023 12:53
janaa

XXX.XXX.174.242

Klíšťovky a štítnou žlázu (pokud se nedělala, v základních testech nebývá)

12.1.2023 12:54

Jenom poslech srdce nestačí.

Edit - odhlásilo mě to dřív. To chce kardiologa, který umí vyhodnotit USG A EKG.

12.1.2023 12:55

I to může být. Ale to by na tom sonu a RTG mělo být něco vidět.

12.1.2023 13:26

I to může být. Ale to by na tom sonu a RTG mělo být něco vidět.

no problém je v tom, že nemusí byť ...

12.1.2023 13:44

rennie111 napsal(a):
Pardon to som prehliadla. My sme minulý rok riešili podobné príznaky, staršia fena stále unavená, občas živšia ale občas sa jej už nechcelo prejsť ani 100m. Ťažko vstávala z pelechu tak sme to zo začiatku prisudzovali pohybovým problémom, dokonca po podaní MSM sa to na chvíľu zlepšilo. Náš vet na RTG našiel pri srci fľak ktorý nevyzeral dobre, poslal nás ku kardiológovi a ten zhodnotil, že je to nádor. Na RTG to bolo vidieť iba na jedinom snímku zo 4 takže je možné že niečo prehliadli. Kiež by nie, ale tie príznaky nie sú priaznivé a niečo ich spôsobovať musí
Ešte mi napadá nádor na mozgu, aj ten sa môže prejavovať rôzne. A vylúčili ste aj rakovinu kostí? Lebo tú sme riešili už veľmi dávno u maltezáčky, podobne to boli pohybové problémy ktoré boli chvíľu lepšie, chvíľu horšie doktor si tu s tým nevedel rady stále jej dávali len lieky proti bolesti až nás nakoniec poslali na magnetickú rezonanciu a tam pri podaní kontrastnej látky až bolo vidno ako má už prežraté kĺby :( takže ešte tieto dve veci mi napadajú spraviť magnetickú hoci je to pomerne nákladné a pozrieť aj RTG hlavy ak sa nerobilo.

Rennie, při nádoru mozku RTG hlavy nestačí. Bude to stejné, jako u lidí. Známému se nádor na RTG neukázal a za pár dní na CT byl útvar nepřehlédnutelný...to si myslím, že když by dělali fence magnetku, tak by bylo asi dobré udělat celé tělo, ale nevím, jestli je to finančně únosné? 🤷‍♀️ může to být problém se srdcem, chce to ale kardiologa a toho bych upřednostnila. Předchozí pes se choval podobně a chlopeň byla na hadry. K tomu nádor plic, tak snad to bude ufenky jen to srdíčko a léky pomůžou. Štítka nabraná byla?

12.1.2023 13:58
beastije

XXX.XXX.119.70

Štítnou žlázu ani klíšťovku jsme ještě neřešili, veterinářka říkala, že to na štítnou žlázu nevypadá, specificky u takhle chlupatého psa a takhle náhodně

Zavolám ještě na kliniku a objednám kardio a ortopedii, ale až za dva týdny, až dobere prášky (se objednám, ne že zavolám)

12.1.2023 15:45
janaa

XXX.XXX.174.242

beastije napsal(a):
Štítnou žlázu ani klíšťovku jsme ještě neřešili, veterinářka říkala, že to na štítnou žlázu nevypadá, specificky u takhle chlupatého psa a takhle náhodně

Zavolám ještě na kliniku a objednám kardio a ortopedii, ale až za dva týdny, až dobere prášky (se objednám, ne že zavolám)

Tak to bych udělala hned, začít od nejjednoduššího. Znám chlupaté psy, u kterých ta únava byla jediným příznakem zhoršení fce štítky,žádné problémy se srstí nebyly. A u klíšťovek je to taky základní příznak

12.1.2023 17:01
impact

XXX.XXX.34.146

Tak zrovna klíšťata se povětšinou posílají do laboratoře a nějakou dobu to taky trvá. Úplně nevím, jestli je dobrý nápad čekat další dva týdny.. Ale tak snad to byla střela vedle.

12.1.2023 17:14
Doron

XXX.XXX.103.229

impact napsal(a):
Tak zrovna klíšťata se povětšinou posílají do laboratoře a nějakou dobu to taky trvá. Úplně nevím, jestli je dobrý nápad čekat další dva týdny.. Ale tak snad to byla střela vedle.

Klíšťata se později z krve snad nepoznají, alespoň takto bylo u mě s boreliózou.
A ty bílé krvinky jsou na spodní hranici, nebo pod ní?

12.1.2023 17:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Ještě mě napadlo, když zadavatelka zmiňuje, že občas nechce jíst nebo vynechá jídlo, že by to mohla být slinivka. Ne akutní zánět, ale chronický potíže. U mý feny se to projevovalo podobně - a i se takový příznaky popisujou - nechuť k pohybu, loudání vzadu, polehávání.
Psa prostě bolí břicho a není-li to akutní ataka, nemusí zvracet ani mít průjem, dokonce může normálně žrát.
Na sonu prý nic být vidět nemusí, pokud se nejedná o akutní vzplanutí.
Náběry se u zadavatelky dělaly - netuším, jestli i na slinivku. Ale dost vetů stále ještě nabírá TLI, které je v případě pankreatitidy neprůkazné a nemusí ukázat vůbec nic.

12.1.2023 17:16

Doron napsal(a):
Klíšťata se později z krve snad nepoznají, alespoň takto bylo u mě s boreliózou.

Protilátky se nepoznaly?

12.1.2023 17:48
impact

XXX.XXX.34.146

Doron napsal(a):

Tak pak nemoci z klíšťat testují laboratoře z krve asi jen tak pro zábavu. 🙃

12.1.2023 17:56
Terven

XXX.XXX.110.191

Doron napsal(a):

Borelióza se, pokud se nepletu, jinak než z krve nediagnostikuje a to i v pozdních stádiích.

12.1.2023 18:01

napadá mě toho tolik, že ani nemá cenu se s tím vypisovat.

kor když neuvádíte výsledky žádných vyšetření.

12.1.2023 18:39
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Nechala bych v první řadě fakt nabrat boreliózu a anaplasmózu, holky radí dobře.

12.1.2023 19:08

Ouško4 napsal(a):
Nechala bych v první řadě fakt nabrat boreliózu a anaplasmózu, holky radí dobře.

no vidíte. to já bych třeba měla až dáávno vzadu. současné poznání je takové, že klinická borelióza se vyskytuje pouze u berňáků a ani u nich to není extra časté. a anaplasmu bez aspoň občasných horeček a bez zvýšených bílých krvinek bych nehledala

spíš bych přemýšlela, jestli to nemůže být addison. třeba.

12.1.2023 19:18
Doron

XXX.XXX.103.229

Protilátky se nepoznaly?

Byla jsem s tím u profesora Bojara, říkal, že v chronickém stádiu se protilátky často už nevytváří.
Je to dost složitá problematika.
Zkusím najít jeho článek a poslat Vám ho jestli chcete, všimla jsem si, že Vás takové věci baví:)
Prostě to vyšetření není tak exaktní, jak by si člověk přál:(

12.1.2023 19:24
aluska

XXX.XXX.168.15

Doron napsal(a):
Byla jsem s tím u profesora Bojara, říkal, že v chronickém stádiu se protilátky často už nevytváří.
Zkusím najít jeho článek a poslat Vám ho jestli chcete, všimla jsem si, že Vás takové věci baví:)

prosím taky poslat článek, měla jsem boreliozu asi před 25ti lety a zajímá mě to, zvlášť když mi při odběru krve před 5ti lety na mojí žádost dělali znovu i borelku a mám je v krvi pořád...

13.1.2023 08:41

aluska napsal(a):
prosím taky poslat článek, měla jsem boreliozu asi před 25ti lety a zajímá mě to, zvlášť když mi při odběru krve před 5ti lety na mojí žádost dělali znovu i borelku a mám je v krvi pořád...

Právě. Kolegyně před léty taky s boreliózou a protilátkami proti ní lavírovala.

13.1.2023 08:44

Doron napsal(a):

Pošlete. Co vím, tak ty protilátky právě zůstávají. Viz výše. Třeba jako u toxoplazmózy.

Ale medicína je složitá záležitost. A nic není 100%.

13.1.2023 08:54

aby u té borelky nebyl rozdíl mezi psem a člověkem

13.1.2023 09:09

aby u té borelky nebyl rozdíl mezi psem a člověkem

Může být. Ale principy imunity by měly být stejné.

Budu se muste začíst i do učebnice imunologie. Ale nejdřív si oživím ty vitamíny. Už jsem začala.

13.1.2023 14:46
beastije

XXX.XXX.119.70

Ortopedii mi na klinice rozmluvili a doporučili mi Jaggy kliniku kde dělají internu, takže jdu 1.2 a uvidíme

13.1.2023 19:38

beastije napsal(a):
Ortopedii mi na klinice rozmluvili a doporučili mi Jaggy kliniku kde dělají internu, takže jdu 1.2 a uvidíme

Takže budete čekat 14 dní? Bez dalších vyšetření? Která jsme tu navrhovali? Nebo jsem to špatně pochopila?

13.1.2023 20:11
Doron

XXX.XXX.103.229

beastije napsal(a):

V Praze nebo v Brně?
Hlavně jděte k někomu zkušenému , zeptejte se kdo je tam nejlepší, ať nevyfásnete nějakého čerstvého absolventa.
Já bych je popohnala, ať vás vezmou dřív.
Dejte vědět, jak to dopadlo:)!

13.1.2023 20:27
Doron

XXX.XXX.103.229

Může být. Ale principy imunity by měly být stejné.

Budu se muste začíst i do učebnice imunologie. Ale nejdřív si oživím ty vitamíny. Už jsem začala.

Myslím na Vás i Alusku s těmi články, teď jsem se do toho nějak začetla..
Zatím jsem se dočetla, že asi třicet procent testů vychází falešně negativních a že v různých stádiích onemocnění se objevují specifické antigeny. Je to úplná věda. Teda je to věda:)).

14.1.2023 07:42

Doron napsal(a):
Myslím na Vás i Alusku s těmi články, teď jsem se do toho nějak začetla..
Zatím jsem se dočetla, že asi třicet procent testů vychází falešně negativních a že v různých stádiích onemocnění se objevují specifické antigeny. Je to úplná věda. Teda je to věda:)).

Je to věda. Všechno. Proto i dětem ve škole říkám, na 99,9% procenta je něco tak. Ale...

Zrovna minulý týden jsem se o tom bavila s praktikující kolegyní, když jsme probírali možnost plodného kocoura 3 týdny po kastraci. Sama řekla, že čím je starší, tím je méně radikální ve výrocích, že je něco nemožné. Protože příroda umí překvapit.

Ale tam jsme se shodly, že je to nesmysl. Dobře vykastrovaný samec nemůže být plodný.

14.1.2023 09:26
fikovnice

XXX.XXX.63.26

beastije napsal(a):
Jdu s dotazem i sem, třeba vás napadne něco, co mě ne.

Fenka Australského ovčáka, letos jí bude 9 let. Někdy od prosince nastala změna chování. Na procházkách na vodítku chodí za nohou a vzadu, na napnutém vodítku, odmítá popojít rychleji, doslova se loudá. Má otevřenou pusu ale ne zrychlené dýchání nebo vyplazený jazyk. Pokud se někde zastavíme, občas si lehne, lehne si na zahradě když dorazíme domů, občas nechce jíst, občas se na snídani těší, ale hned si jde lehnout. Když jí mám na volno, zůstává hodně vzadu, loudá se stejně a už se mi stalo že si lehla uprostřed louky.
Když jí pustím na zahradu, sedí před dveřmi, po chvíli si lehne, nečmuchá, nevenčí se, nic. Kdykoliv přijdeme zvenku domů, klepe se, i když si lehne na pelech.

Na procházkách se venčí normálně, značkuje, tahá si na místa, kam se zrovna musí vyčůrat, ale pak se táhne. Více méně jí normálně, časy kdy sní málo je třeba jedno jídlo z pěti. Vítání rodinných návštěv, dříve skákání až na hlavu a olizování uší, teď sedí pod člověkem, kňučí, nechá se hladit, ale pak si jde třeba lehnout na pelech. Nezvedne se, když někdo odchází, hodně leží, uprostřed pokojů, na pelechu.

U veta jsme byli asi 6x. Dvakrát jí brali krev s odstupem tří týdnů, jediné co má jsou nízké bílé krvinky, ale nikdy předtím jí krev nebrali, takže otázka, jestli to tak nemá celý život. Veškeré promačkávání, pohybové testy a testy pohyblivosti kloubů jsou bez jakékoliv bolestivé reakce (ale na druhou stranu tohle je pes co je zvyklý držet a nechala by si utrhnout hlavu, když jí řeknu, ať čeká). Nemá teplotu, včerejší sono břicha nic neodhalilo, rentgen hrudníku taky nic, srdce je sice trošku větší, ale po konzultaci s kardiologií nic, co by je znepokojovalo.
Dostala prášky na zánět, hned ten první týden v prosinci, žádná změna v chování. Přes vánoce byla chvíli o 80% lepší, občas přes den jí popadne záchvat radosti, chce si hrát s míčkem, chce se honit s druhým psem, doráží, občas se celý den prakticky nezvedne.

Teď máme další nesteroidní prášky s jinou účinnou látkou, abychom viděli jestli se něco změní a máme se objednat na ortopedii, jestli to nejsou nohy, protože jí občas ujíždí zadek nebo ho má těžký, když skáče na gauč či postel.
Jsem docela zoufalá

UTZ srdce!
Nativní RTG je někdy nedostačující.
Nemyslím, že jde o problém s pohybovým aparátem.

14.1.2023 09:29
fikovnice

XXX.XXX.63.26

Doron napsal(a):

Martin Bojar?

14.1.2023 19:05
Doron

XXX.XXX.9.76

fikovnice napsal(a):
Martin Bojar?

Jojo.

17.1.2023 12:03
beastije

XXX.XXX.119.66

Takže budete čekat 14 dní? Bez dalších vyšetření? Která jsme tu navrhovali? Nebo jsem to špatně pochopila?

Jak jsem hned na začátku psala, že teď bere nějaké léky, tak v průběhu toho a těsně po tom to nemá asi úplně smysl lámat přes koleno, vždyť to může ovlivnit výsledky...
S mojí vet jsem domluvená na další návštěvě do toho druhého, kde chce udělat štítnou žlázu a případně ANA test na lupus.
Chci dát šanci těm práškům, zatím ještě je nedobrala, ale vypadá o 60% lépe.

Jen si nejsem jistá, jestli má smysl aby moje vet dělala testy, protože otázka je, co pak v té (Pražské) Jaggy klinice budou chtít dělat znovu nebo raději svoje.

17.1.2023 13:29

beastije napsal(a):
Jak jsem hned na začátku psala, že teď bere nějaké léky, tak v průběhu toho a těsně po tom to nemá asi úplně smysl lámat přes koleno, vždyť to může ovlivnit výsledky...
S mojí vet jsem domluvená na další návštěvě do toho druhého, kde chce udělat štítnou žlázu a případně ANA test na lupus.
Chci dát šanci těm práškům, zatím ještě je nedobrala, ale vypadá o 60% lépe.

Jen si nejsem jistá, jestli má smysl aby moje vet dělala testy, protože otázka je, co pak v té (Pražské) Jaggy klinice budou chtít dělat znovu nebo raději svoje.

Jaké léky? Nic konkrétního nepíšete.

Ale pokud se fena výrazně zlepšila, tak asi není situace akutní.

17.1.2023 13:45
beastije

XXX.XXX.119.66

Jaké léky? Nic konkrétního nepíšete.

Ale pokud se fena výrazně zlepšila, tak asi není situace akutní.

Teď bere Loxicom, ale musela jsem si zavolat veterinářce, mám hroznou pamět na názvy. Předtím v prosinci měla nějaké prášky (tam jsem se na název nezeptala) a tehdy se nic nezměnilo. stejně to bude potřeba dořešit, teď je fenka chvíli dobrá tak jí mazlíme a máme radost :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík