BO Malinois s PP

Prodám Belgického ovčáka Malinoise - Jsem BO Malinois s PP, mé jméno j...
Dohodou
Dobrý den,
máme "asi" 11ti letého maliňáka ( nevíme přesně, protože jej nemáme úplně od štěněte a původní majitel nevěděl přesný datum narození).
Vždy to byl velice aktivní pes, tak jako asi všechny maliny, ale jinak je to miláček rodiny a nikdy nic nezničil, nikdy se nevšímal bot, nábytku.... (pouze jako mladý semtam vyhrabal na zahradě nějaký keříček..). V poslední době ( cca půl roku ), když ho necháme samotného ( ať doma nebo na zahradě), je z něj "demolition man". Rozkosual mi boty, kterých si dříve ani nevšiml, vánoční dekorace před vstupem do domu. Mimo jiné si rozkousal svě 3 pelechy ( samozřejmě postupně). A navíc, vždy když se vrátíme ( a je jedno jestli je to za půlhodiny nebo za 8 hodin - chodíme do práce ), je vždy velmi "vyschízovaný" - vytřeštěné oči, zrychlené dýchání, stažený ocas. Když jsme s ním doma, tak spí.
Na veterině nám řekli, že vzhledem k věku by to mohla být stařecká demence. Že se u psů psychika špatně diagnostikuje, ale že když se ve vyšším věku změní chování psa, může to být tento důvod. Na veterině ho prohlédli, poslechli srdíčko, prohmatali břicho, nohy, prohlédli tlamu - dásně, zuby, změřili teplotu. Vše OK.
Přiznávám, že nás to trochu zaskočilo - ano, máme ho teď 10. rok, má šedivou tlamičku a tlapky, ale jinak je stále vitální, chodí rád na výšlapy, po zahradě lítá. I chuť k jídlu má stále velkou.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Dá se to nějak přesněji diagnostikovat? A jsou na to nějaké léky nebo doplňky? Myslím spíš na to zklidnění, je mi ho líto, jak je vystresovanej.
Budu vděčná za jakoukoli radu či vaši zkušenost.
Děkuji.
Jestli je to počínající demence, zkusila bych mu nasadit nějaká přírodní nootropika, léky na zvýšení mozkových funkcí.
Napadá mě třeba ginkgo biloba, ten upravuje i vysoký krevní tlak, který zvyšuje úzkost, kterou Váš pes asi také trpí.
U lidí pomáhá hodně.
Je to jen takový nápad.
Upozorňuji, že s podáváním u psů vůbec žádné zkušenosti nemám:)!
Zkusila bych najít nějakého alternativního veterináře, nebo to konzultovat s Vaším.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Někde jsem četla, že statisticky je 80 % náhlých změn chování způsobena zdravotními problémy. Pokud by preventivka (včetně rozboru krve, moči) u veta byla bezvýsledná, osobně bych zkusila (ve spolupráci s vetem!) chvilkově nasadit analgetika, abych zjistila, jestli ta změna chování není od bolesti.
P.S.: Úplně nechápu, proč na stejné téma zakládáte více vláken…