Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2023 12:03
Stanapil

XXX.XXX.104.17

Dobrý den,

máme "asi" 11ti letého maliňáka ( nevíme přesně, protože jej nemáme úplně od štěněte a původní majitel nevěděl přesný datum narození).

Vždy to byl velice aktivní pes, tak jako asi všechny maliny, ale jinak je to miláček rodiny a nikdy nic nezničil, nikdy se nevšímal bot, nábytku.... (pouze jako mladý semtam vyhrabal na zahradě nějaký keříček..). V poslední době ( cca půl roku ), když ho necháme samotného ( ať doma nebo na zahradě), je z něj "demolition man". Rozkosual mi boty, kterých si dříve ani nevšiml, vánoční dekorace před vstupem do domu. Mimo jiné si rozkousal svě 3 pelechy ( samozřejmě postupně). A navíc, vždy když se vrátíme ( a je jedno jestli je to za půlhodiny nebo za 8 hodin - chodíme do práce ), je vždy velmi "vyschízovaný" - vytřeštěné oči, zrychlené dýchání, stažený ocas. Když jsme s ním doma, tak spí.

Na veterině nám řekli, že vzhledem k věku by to mohla být stařecká demence. Že se u psů psychika špatně diagnostikuje, ale že když se ve vyšším věku změní chování psa, může to být tento důvod. Na veterině ho prohlédli, poslechli srdíčko, prohmatali břicho, nohy, prohlédli tlamu - dásně, zuby, změřili teplotu. Vše OK.

Přiznávám, že nás to trochu zaskočilo - ano, máme ho teď 10. rok, má šedivou tlamičku a tlapky, ale jinak je stále vitální, chodí rád na výšlapy, po zahradě lítá. I chuť k jídlu má stále velkou.

Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Dá se to nějak přesněji diagnostikovat? A jsou na to nějaké léky nebo doplňky? Myslím spíš na to zklidnění, je mi ho líto, jak je vystresovanej.

Budu vděčná za jakoukoli radu či vaši zkušenost.

Děkuji.

19.1.2023 18:32
Doron

XXX.XXX.10.187

Jestli je to počínající demence, zkusila bych mu nasadit nějaká přírodní nootropika, léky na zvýšení mozkových funkcí.
Napadá mě třeba ginkgo biloba, ten upravuje i vysoký krevní tlak, který zvyšuje úzkost, kterou Váš pes asi také trpí.
U lidí pomáhá hodně.
Je to jen takový nápad.
Upozorňuji, že s podáváním u psů vůbec žádné zkušenosti nemám:)!
Zkusila bych najít nějakého alternativního veterináře, nebo to konzultovat s Vaším.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2023 19:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někde jsem četla, že statisticky je 80 % náhlých změn chování způsobena zdravotními problémy. Pokud by preventivka (včetně rozboru krve, moči) u veta byla bezvýsledná, osobně bych zkusila (ve spolupráci s vetem!) chvilkově nasadit analgetika, abych zjistila, jestli ta změna chování není od bolesti.

P.S.: Úplně nechápu, proč na stejné téma zakládáte více vláken…

20.1.2023 10:35
Stanapil

XXX.XXX.109.7

Dobrý den,

děkuji za vaši zprávu. Ano, necháme na veterině udělat odběr krve a moči. Pak uvidíme, co dál.

Netušila jsem, že je problém zadávat do diskuse více vláken, omlouvám se.

20.1.2023 10:42
janaa

XXX.XXX.174.242

Zkontrolujte zrak a sluch. Jinak pro staré psy je výborný Karsivan

20.1.2023 14:31
Stanapil

XXX.XXX.109.7

Dobrý den, děkuji za tip a radu.

Určitě jej necháme podrobněji vyšetřit.

Hezký den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík