Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.12
Ten labrador, který se zmiňuje v článku byl náš. Byl to mladý uchovněný pes, po kterém bylo už několik vrhů a dával výborné potomky po zdravotní i povahové stránce. To prase teda rozhodně mrtvý nebylo, bojovalo udatně a způsobilo dost ran, jenže bylo postřelený a tak nehodlalo utéct a izolovalo se od své tlupy. Je zajímavé, jak se i v docela seriózních článcích kecá. Ale to je detail, jen si člověk říká, že nemůže moc věřit všemu co se napíše.
O Andyho jsme přišli tímto šíleným způsobem v prosinci. V lednu byl syn na veřejném tréninku s myslivci kvůli uchovnění nové fenky. Po tréninku se klasicky v hloučcích povídalo a aniž by syn začal jako první, že jsme v důsledku této nemoci přišli teď nedávno o psa, tak se rozmluvili další myslivci. Jednomu na podzim taky umřel na tohle pes a ví o dalších třech z bližšího okolí. Žádný prý to nikam nehlásil a prostě je zastřelili. Jen ten náš šel do statistiky. Já si teď už opravdu myslím, že je toho hodně. Že by zrovna v našem nevelkém regionu za čtyři měsíce umřelo pět psů o kterých jsme se jenom náhodou dozvěděli, protože bylo setkání při tréninku? To se mi nezdá.
Není pravda, že je nutný přímý styk s prasetem. Prasata ryjí a tam kde ryjí je nosní sekret a sliny a v tom virus může být. Koneckonců naš uhynulý pes nijak zraněný nebyl jen to prase držel za rypák a nejvíc ze všech psů se dostal do kontaktu právě s nosním sekretem. Ti co byli zranění od tohoto nemocného prasete do krve žijí (naštěstí).
SVS tlačí na myslivce, aby se jejich chov prasat razantně snížil na únosnou míru, ale (a to mám přímo z úst příslušných úředníků) myslivci odmítají. Prý to jsou s nimi neustále přenice. Jim to vyhovuje, lov je velká vášeň, chtějí mít co střílet a koneckonců i prodávat. Naopak je přikrmují a ten největší problém je špatná technika odstřelu. Vlastně buď neznalost, nebo ignorance biologických a etologických principů života divokých prasat.
Prasata žijí v tlupách velice organizovaně a dodržují hierarchii. Pokud se ale tlupa přijde krmit k návnadě u posedu, tak prakticky každý střelec zastřelí trofejní kus - tedy velikou dominantní bachyni, která tomu velí a jediná má právo se rozmnožovat. Dost striktně brání mladším družkám v rozmnožování. Pokud vůdkyně zemře, tak se začne rozmnožovací eldorádo. Najedou mají mláďata snad všechny a v kteroukoli roční dobu.
Ona to prostě není jen vina mizerného zemědělství a nedodržování osevních postupů (všude řepka a kukuřice), ale celkové špatné organizace a prosazování si jen svých sobeckých zájmů.
Jak je to dlouho (pár let jo, ale ne zas tak moc) co přímo v Praze na Černém mostě zabili divočáci tři psy pár metrů od turistické cesty kudy chodí v hezkém počasí davy lidí? Psalo se o tom i v PPČ. Nějak se mi nechce věřit, že se to stalo v průběhu pár měsíců třikrát a pak už vůbec nikdy?? To mi přijde spíš, že zatlačila silná myslivecká lobby, aby se o tom nepsalo.
Nebezpečí s Aujezskyho nemocí se bagatelizuje. Napomáhá tomu i fakt, že běžní veterináři se s tím nesetkávají, protože se to se strany myslivců nehlásí a ze strany obyčejných lidí většinou nestíhá řešit (úhyn je rychlý).
Náhrada škody za psa je utopie, protože zákon o myslivosti myslí pouze na škody na plodinách a porostech a to ještě jenom na některých. Podle občanského zákoníku by to snad šlo, kdyby přímo při honu nalítlo prase do plotu a zabilo tam psa. Potom jo. Ale stejně, jak jsem si zjišťovala, tak by možná uhradili veterinární péči. Na to se člověk fakt může vykašlat, když přijdete o mladého chovného psa s perfektními zdravotními výsledky, genetikou, zkouškami, výstavami.....
No, buďte opatrní, vyhýbejte se místům, kde prasata ryjí a snad do přírody fakt spíš na vodítku i když sama si to nedovedu představit, ale i pes, který se drží poblíž vás, tak může strčit čumák ať už do bobků po prasatech (i tam může být virus, nebo do slin a v nejhorším případě do vývrhu, které se střelci často neobtěžují zakopávat. Já jsem kvůli strachu z prasat už přestala brát psy na vyjížďky s koňmi a chybí to jim i mně, ale prostě to nejde. Aspoň do doby, než začnou lidi, kteří se cítí ohroženi asi víc být slyšet a prasata se zredukují.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Huskyjanina
napsal(a):
V čem?
Třeba, že jediná, která se smí rozmnožovat, je vůdčí bachyně? Ale třeba je to pravda, jenom nemůžu příslušné údaje dohledat.

Já mám za to, že janaa měla na mysli ten přístup myslivců zmiňovaný zadavatelkou.
Pseudovzteklina je určitě velmi závažné onemocnění, a černá můra všech,co máme lovecké psy. Nemyslím si,že by se nebezpečí bagatelizovalo, to onemocnění tu bylo,je a bude, samozřejmě nejvíc je o něm slyšet v období lovecké sezóny,protože právě na naháňkách se psi do kontaktu s černou dostanou, a bohužel každý rok to několik psů odnese. Pes měl velkou smůlu,že chytl prase za ryj,protože ten nosní sekret je opravdu nejvíc infekční, krev také,ostatní psi měli tedy z pr.ele kliku. Vím,že se uvádí, že na zemi,např. na trávě může zůstat sekret infekční až dva dny, ale to by musela být shoda náhod, virus je citlivý na UV. Neslyšela jsem o případech,kdy by se pes nakazil bez kontaktně.
O historkách,jak myslivci zastřelili vlastní psy,nebudu diskutovat, nemůžu tvrdit,že to tak není,kdyby zadavatel napsal jeden,tak bych mu i věřila,ale že zrovna u nich by byla taková koncentrace tupců,to fakt nevěřím,znám řadu myslivců i z té kategorie-pes,pracovní nástroj,ale dnes prostě všichni nechávají psa ošetřovat na veterině,normálně své psy léčí, a pokud pes umírá, tak ho nechají veterinářem utratit. I oni mají k těm psům vztah, a zastřelit psa,byť v dobrém úmyslu ukrácení utrpení, není pro nikoho lehká věc.
Tak a teď ad prasata. Ne,opravdu se nerozmnožuje pouze nějaká šéfová bachyně (btw trofejová bachyně neexistuje, trofejový kus je vždy starý kňour,trofeje jsou zbraně - zuby,klektáky a páráky). V tlupě se normálně rozmnožují všechny bachyně, často synchronizují říji, existují i něco jako školky, o selata se starají společně a společně je i brání. Nikdo normální nebude střílet vodící bachyni,tedy bachyni se selaty, protože by odsoudil k smrti hladem selata (ostatní bachyně je na kojení nepřijmou), ale jinak se střílí jak bachyňky,tak kňourci. Nikdo prasata nepřikrmuje,ale vnadí, tedy do blízkosti posedů se opravdu dává žrádlo,aby se tam prasata naučila chodit,a bylo je tedy možné lovit. Ono jinak se k nim dostat tak,aby se dalo střílet, je dost obtížné, spíš nemožné. Prasata jsou chytrá zvířata, k tomu se přesunují i na velké vzdálenosti. Kde byla včera, nemusí se objevit po dlouhou dobu. Argument, že myslivci chtějí střílet,aby mohli prodávat - velmi vtipné, jednak je obecně s prodejem problém, a jednak jsou ceny výkupu tak nízké, že když si člověk spočítá,co do toho dá času,peněz a úsilí, tak to opravdu není výdělečná činnost A problém přemnožených prasat ve městech a v okolí měst je zase úplně jiná otázka. Prasata se tam stahují,protože je tam dostatek potravy (odpadky) a samozřejmě jim tam nic nehrozí - musíme si uvědomit,že kulová střela má dosah v řádu kilometru, takže lovit někde,kde je i v noci reálný výskyt lidí je nesmysl.
Myšlenku, že by někdo měl platit škody za to,že se pes nakazí v přírodě čímkoli,komentovat nebudu, to snad nemůže být myšleno vážně.
Jediné,co se opravdu děje, a mělo by se postihovat je fakt, že mnozí myslivci vývrh nezakopají,ale nechají někde odhozený v křoví "pro lišky". Vždycky se to tak dělalo, a tohle změnit,je na dlouhou dobu, a taky mě to štve.
A na závěr, nemoc se nebagatelizuje, probíhaly a probíhají výzkumy s cílem vyvinout očkovací látku pro psy,bohužel vždy se stejným výsledkem - očkovací látka psa zabila
Janaa, díky za odpověď:)!
Je to zajímavé, přečíst si zasvěcený pohled.
Uklidnilo mě, že k nákaze dochází jen přímým kontaktem , protože v lese tràvíme opravdu hodně času.
Bydlím na kraji Prahy a v něčem je to tady asi opravdu trochu jinak.
Myslivci sypou krmení ve velkém přímo k silnici, žádný posed tam není a nepřijde mi, že by se tam dalo střílet.
Laicky bych teda řekla, že je krmí:)
Silnici tam ( je to taková rokle) pak běžně přebíhá docela velké stádo prasat, tuhle za tmy odhadem tak čtrnáct, začala jsem počítat, až když jsem překonala úlek :)),bylo to v zatáčce a málem jsem do nich nabourala.
Myslivci o nějaké redukci opravdu slyšet nechtějí, že by to byl problém i kdyby chtěli, je jiná věc.
Je tady už hodně míst, kam doporučují nechodit.
Přemýšlím, jak by se to dalo řešit..
Nějaká antikoncepce do žrádla, nešlo by to:))?
A o dvou zastřelených loveckých psech( z jiného důvodu), vím také.
Pokaždé to udělal kamarád myslivce, protože mají své psy opravdu rádi.
Ale udělali to takový už docela stáří chlapi, tak snad nějaká myslivecká tradice, či co...:(
Ještě přemýšlím, jak by se dalo zjistit, jestli u nás tahle nemoc je.
Jestli se na ní střelená prasata testují.
Nebo z výkalů?
Doufám, že nemusí být v celé populaci prasat napříč republikou.
Doron
napsal(a):
Janaa, díky za odpověď:)!
Je to zajímavé, přečíst si zasvěcený pohled.
Uklidnilo mě, že k nákaze dochází jen přímým kontaktem , protože v lese tràvíme opravdu hodně času.
Bydlím na kraji Prahy a v něčem je to tady asi opravdu trochu jinak.
Myslivci sypou krmení ve velkém přímo k silnici, žádný posed tam není a nepřijde mi, že by se tam dalo střílet.
Laicky bych teda řekla, že je krmí:)
Silnici tam ( je to taková rokle) pak běžně přebíhá docela velké stádo prasat, tuhle za tmy odhadem tak čtrnáct, začala jsem počítat, až když jsem překonala úlek :)),bylo to v zatáčce a málem jsem do nich nabourala.
Myslivci o nějaké redukci opravdu slyšet nechtějí, že by to byl problém i kdyby chtěli, je jiná věc.
Je tady už hodně míst, kam doporučují nechodit.
Přemýšlím, jak by se to dalo řešit..
Nějaká antikoncepce do žrádla, nešlo by to:))?
A o dvou zastřelených loveckých psech( z jiného důvodu), vím také.
Pokaždé to udělal kamarád myslivce, protože mají své psy opravdu rádi.
Ale udělali to takový už docela stáří chlapi, tak snad nějaká myslivecká tradice, či co...:(
Ještě přemýšlím, jak by se dalo zjistit, jestli u nás tahle nemoc je.
Jestli se na ní střelená prasata testují.
Nebo z výkalů?
Doufám, že nemusí být v celé populaci prasat napříč republikou.
Bohužel vás zklamu,pseudovzteklina je opravdu všude. Ale není náhoda,že naprostá drtivá většina psů,kteří se nakazí,jsou lovečtí psi při lovu
Hele,myslivci jsou normální lidi,takže stejně jako mezi pejskařema,zemědělcema, včelařema, šachistama....doplňte cokoli,je prostě určité procento blbů. Vnadit u silnice,to jsem nezažila,a samozřejmě je to blbost největšího kalibru jinak se prasata opravdu tlumí, a pokud jsou přemnožená,tak místně. Problém je,že z různých důvodů - chybí přirozený predátor, způsob zemědělství,kulturní krajina atd. jsou jejich počty v některých místech prostě vysoké, bachyně místo jednou ročně,mají selata klidně dvakrát atd. Antikoncepce se fakt dávat nedá

janaa
napsal(a):
Pseudovzteklina je určitě velmi závažné onemocnění, a černá můra všech,co máme lovecké psy. Nemyslím si,že by se nebezpečí bagatelizovalo, to onemocnění tu bylo,je a bude, samozřejmě nejvíc je o něm slyšet v období lovecké sezóny,protože právě na naháňkách se psi do kontaktu s černou dostanou, a bohužel každý rok to několik psů odnese. Pes měl velkou smůlu,že chytl prase za ryj,protože ten nosní sekret je opravdu nejvíc infekční, krev také,ostatní psi měli tedy z pr.ele kliku. Vím,že se uvádí, že na zemi,např. na trávě může zůstat sekret infekční až dva dny, ale to by musela být shoda náhod, virus je citlivý na UV. Neslyšela jsem o případech,kdy by se pes nakazil bez kontaktně.
O historkách,jak myslivci zastřelili vlastní psy,nebudu diskutovat, nemůžu tvrdit,že to tak není,kdyby zadavatel napsal jeden,tak bych mu i věřila,ale že zrovna u nich by byla taková koncentrace tupců,to fakt nevěřím,znám řadu myslivců i z té kategorie-pes,pracovní nástroj,ale dnes prostě všichni nechávají psa ošetřovat na veterině,normálně své psy léčí, a pokud pes umírá, tak ho nechají veterinářem utratit. I oni mají k těm psům vztah, a zastřelit psa,byť v dobrém úmyslu ukrácení utrpení, není pro nikoho lehká věc.
Tak a teď ad prasata. Ne,opravdu se nerozmnožuje pouze nějaká šéfová bachyně (btw trofejová bachyně neexistuje, trofejový kus je vždy starý kňour,trofeje jsou zbraně - zuby,klektáky a páráky). V tlupě se normálně rozmnožují všechny bachyně, často synchronizují říji, existují i něco jako školky, o selata se starají společně a společně je i brání. Nikdo normální nebude střílet vodící bachyni,tedy bachyni se selaty, protože by odsoudil k smrti hladem selata (ostatní bachyně je na kojení nepřijmou), ale jinak se střílí jak bachyňky,tak kňourci. Nikdo prasata nepřikrmuje,ale vnadí, tedy do blízkosti posedů se opravdu dává žrádlo,aby se tam prasata naučila chodit,a bylo je tedy možné lovit. Ono jinak se k nim dostat tak,aby se dalo střílet, je dost obtížné, spíš nemožné. Prasata jsou chytrá zvířata, k tomu se přesunují i na velké vzdálenosti. Kde byla včera, nemusí se objevit po dlouhou dobu. Argument, že myslivci chtějí střílet,aby mohli prodávat - velmi vtipné, jednak je obecně s prodejem problém, a jednak jsou ceny výkupu tak nízké, že když si člověk spočítá,co do toho dá času,peněz a úsilí, tak to opravdu není výdělečná činnost A problém přemnožených prasat ve městech a v okolí měst je zase úplně jiná otázka. Prasata se tam stahují,protože je tam dostatek potravy (odpadky) a samozřejmě jim tam nic nehrozí - musíme si uvědomit,že kulová střela má dosah v řádu kilometru, takže lovit někde,kde je i v noci reálný výskyt lidí je nesmysl.
Myšlenku, že by někdo měl platit škody za to,že se pes nakazí v přírodě čímkoli,komentovat nebudu, to snad nemůže být myšleno vážně.
Jediné,co se opravdu děje, a mělo by se postihovat je fakt, že mnozí myslivci vývrh nezakopají,ale nechají někde odhozený v křoví "pro lišky". Vždycky se to tak dělalo, a tohle změnit,je na dlouhou dobu, a taky mě to štve.
A na závěr, nemoc se nebagatelizuje, probíhaly a probíhají výzkumy s cílem vyvinout očkovací látku pro psy,bohužel vždy se stejným výsledkem - očkovací látka psa zabila
To se mi právě nezdálo.
1) Bachyně jako trofej
2) Rozmnožování jenom té vůdčí.

Doron
napsal(a):
Nojo, naši myslivci, to je taková stará garda...
S tou antikoncepcí to je škoda.
Říkala jsem si, když to jde u městských holubů..🤣
A máte nějaký oficiální zdroj? Ať zase nemusím otravovat pana doktora z JU.

janaa
napsal(a):
Bohužel vás zklamu,pseudovzteklina je opravdu všude. Ale není náhoda,že naprostá drtivá většina psů,kteří se nakazí,jsou lovečtí psi při lovu
Hele,myslivci jsou normální lidi,takže stejně jako mezi pejskařema,zemědělcema, včelařema, šachistama....doplňte cokoli,je prostě určité procento blbů. Vnadit u silnice,to jsem nezažila,a samozřejmě je to blbost největšího kalibru jinak se prasata opravdu tlumí, a pokud jsou přemnožená,tak místně. Problém je,že z různých důvodů - chybí přirozený predátor, způsob zemědělství,kulturní krajina atd. jsou jejich počty v některých místech prostě vysoké, bachyně místo jednou ročně,mají selata klidně dvakrát atd. Antikoncepce se fakt dávat nedá
U silnice jsem u nás návnadu (kukuřici atd.) viděla loni. Odhadem maximálně pět metrů od lokální silnice.
janaa
napsal(a):
Díky za odpověď. Mě teda právě zajímalo i to nakažení. Jestli jsou známy případy nakažení bez přímého styku.
Huskyjanina
napsal(a):
Díky za odpověď. Mě teda právě zajímalo i to nakažení. Jestli jsou známy případy nakažení bez přímého styku.
Pokud vím,tak ne. Všichni nemocní psi byli v kontaktu s divočáky na lovu. Rizikové je i zkrmování nepřevařeného masa, vím,že jeden případ se týkal kočky,co sežrala právě syrové maso z divokého prasete
napsal(a):
A máte nějaký oficiální zdroj? Ať zase nemusím otravovat pana doktora z JU.
Oficiální zdroj na ty myslivce nebo antikoncepci holubů :))?
Tak fotku myslivců bych Vám mohla poslat, když je zastihnu v hospodě, a udělala byste si obrázek sama:))
A co se týče antikoncepce holubů, která se přidává do krmení, to se dělá už docela dlouho, nevím jestli i ČR, ale asi ano. Je o tom sposta článků na googlu.
Mimochodem, našla jsem i zajímavé články o etologii divočáků i jednu knihu, od chlapíka, který s nima žil.
To je tady bezvadný, že diskuze vždycky člověka nakopnou, aby si něco nastudoval:)
Moc se omlouvám, že nedávám odkazy, ale opravdu mi to z mobilu nejde, počítač teď nemám k dispozici.
Musím někoho poprosit, aby mě to naučil.
janaa
napsal(a):
Pokud vím,tak ne. Všichni nemocní psi byli v kontaktu s divočáky na lovu. Rizikové je i zkrmování nepřevařeného masa, vím,že jeden případ se týkal kočky,co sežrala právě syrové maso z divokého prasete
Ježíšmarjá, mně má zrovna přijít půlka divočáka, tak budu ještě opatrnější než minule!

Doron
napsal(a):
My toho divočáka máme pro sebe.
Se šípkovou a na smetaně:))
Ale abych jim něco bezděčně nehodila, nebo nenechala kočku něco ukrást..
syrový divočák je riziko. vařený nebo pečený už ne. delší dobu mražený je taky už bezpečný.
ale u čerstvého pozor i na olizování krve.

Doron
napsal(a):
Oficiální zdroj na ty myslivce nebo antikoncepci holubů :))?
Tak fotku myslivců bych Vám mohla poslat, když je zastihnu v hospodě, a udělala byste si obrázek sama:))
A co se týče antikoncepce holubů, která se přidává do krmení, to se dělá už docela dlouho, nevím jestli i ČR, ale asi ano. Je o tom sposta článků na googlu.
Mimochodem, našla jsem i zajímavé články o etologii divočáků i jednu knihu, od chlapíka, který s nima žil.
To je tady bezvadný, že diskuze vždycky člověka nakopnou, aby si něco nastudoval:)
Moc se omlouvám, že nedávám odkazy, ale opravdu mi to z mobilu nejde, počítač teď nemám k dispozici.
Musím někoho poprosit, aby mě to naučil.
Na antikoncepci holubů. Upřímně, neumím si představit, jak ji kdokoliv pravidelně podává konkrétním jedincům. Moc se mi to nezdá.
Fotky myslivců netřeba, už takhle nejsem objektivní.
janaa
napsal(a):
Díky, mě právě varovala kolegyně z práce, že ji říkala sestřenice veterinarka, abych měla psíka pod dohledem. Že už měla případy Aujezkyho.

napsal(a):
Na antikoncepci holubů. Upřímně, neumím si představit, jak ji kdokoliv pravidelně podává konkrétním jedincům. Moc se mi to nezdá.
Fotky myslivců netřeba, už takhle nejsem objektivní.
Třeba tady je článek z Bruselu, jak to dělají:
He added that this corn is only given to dominant pigeons, about 15% of the local colony, as they are the ones engaged in reproduction. This is done via automatic dispensers which switch on one hour after sunrise every day. The pellets are then dispensed to dominant pigeons that have been conditioned to eat them.
https://www.brusselstimes.com/210235/brussels-to-roll-out-contraceptive-pill-on-a-mass-scale-to-control-pigeon-population

napsal(a):
Třeba tady je článek z Bruselu, jak to dělají:
He added that this corn is only given to dominant pigeons, about 15% of the local colony, as they are the ones engaged in reproduction. This is done via automatic dispensers which switch on one hour after sunrise every day. The pellets are then dispensed to dominant pigeons that have been conditioned to eat them.
https://www.brusselstimes.com/210235/brussels-to-roll-out-contraceptive-pill-on-a-mass-scale-to-control-pigeon-population
Děkuji. Takhle to dává smysl.

napsal(a):
Děkuji. Takhle to dává smysl.
Není zač. Já o tom také nevěděla, stačilo zadat správná slova v angličtině do guglu a vyjela toho řada. Když něco nevím a neumím si představit, neznamená to, že to neexistuje.

Mí
napsal(a):
Nevíte někdo důvod proč se nenakazí člověk a primáti? Nemůže to mít souvislost s tím že jsme se skoro každý setkal s Herpes virem?
tak herpes ma bezne mutace, ktere jsou nebezpecne jen pro urcita zvirata.
kazdy druh ma "svuj"

Mí
napsal(a):
Nevíte někdo důvod proč se nenakazí člověk a primáti? Nemůže to mít souvislost s tím že jsme se skoro každý setkal s Herpes virem?
Tak ono jsou nemoci druhově specifické. Třeba kůň nedostane slintavku.

Mí
napsal(a):
ne.
prostě jsou různé viry, které různým způsobem vstupují do hostitelské buňky a různým způsobem využívají jejích biochemických pochodů k rozmnožování
a z toho vyplývá různá hostitelská specificita.
člověk se nemůže nakazit aujezskyho nemocí, stejně jako se nemůže nakazit psinkou, morem malých přežvýkavců ani šarkou.
mmch pes se nemůže nakazit markovou nemocí a to je taky herpesvirus.