Cecilia

XXX.XXX.55.249
Dobrý den, naše pětiměsíční štěně se pere s ostatními štěňaty. Když se s majitelem druhého štěněte domluvíme, že je necháme pohrát, tak po chvíli pohodové hry tomu našemu najednou v hlavě něco přepne a druhé štěně s řevem odhání, vyjíždí na něj, případně ho povalí na záda, stoupne si nad něj a řve. Snažím se ho v takové chvíli hlasem usměrnit, případně je prostě fyzicky oddělíme, ale nezdá se mi, že by si ze mě v tu chvíli cokoliv dělal/vůbec mě slyšel. Většinou se to stává teprve až po tom, co se s druhým štěnětem vidíme poněkolikáté. K dospělým psům má přitom povětšinou respekt, stejně tak se zdá být v pohodě se psy i štěňaty, které vidí poprvé (svěřovala jsem se s problémem trenérce na cvičáku a ta říkala, že podle ní tam s pejsky vychází dobře, ta mi to snad ani nevěří :D).
Proč to dělá? Co s tím můžu dělat já? Dneska se to stalo znovu a musím přiznat, že jsem z toho už trochu smutná, za chvíli z nás bude postrach sídliště
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co je to za plemeno?
"ale nezdá se mi, že by si ze mě v tu chvíli cokoliv dělal/vůbec mě slyšel"
Domnívala bych se, že pejskovi předkládáte málo přesvědčivé argumenty.
Zvolila bych větší dohled nad hrou a ukončovat hru dříve. Klidně ho nechte hrát jen chvíli a pak jděte zase dál. Pokud je to nutné, nechte mu připnutou stopovačku (tu během hry necháte tahat po zemi), abyste mohla hru snáze ukončit a odejít.
Že je v pohodě s dospěláky je hezké, ale za rok může být situace úplně jiná. Zkuste víc sledovat jeho chování a odhadnout, kdy začíná být zle. A pak to ukončit dřív, než k tomu dojde, anebo zasáhnout co nejrychleji. Vynechala bych slovní pokyny (pes už ví, že to může ignorovat) a spíš na to šla gesty a ručně.
Pokud se vám chce cestovat za jinými cvičiteli, zkuste někoho, kdo víc rozumí chování psů a poradí vám, co s tím vaším konkrétním jedincem.
Cecilia

XXX.XXX.55.249
Je to choďák.
Že mu to "vysvětluju" špatně možné určitě je, moc zkušeností s pejsky nemám, proto také chodíme na cvičák a snažím se i jinak vzdělávat. I proto jsem tohle plemeno vlastně vybrala, měla jsem pocit, že by mě tam příliš mnoho podobných problémů čekat nemuselo...

"Zvolila bych větší dohled nad hrou a ukončovat hru dříve. Klidně ho nechte hrát jen chvíli a pak jděte zase dál. Pokud je to nutné, nechte mu připnutou stopovačku (tu během hry necháte tahat po zemi), abyste mohla hru snáze ukončit a odejít."
přesně tak
"Snažím se ho v takové chvíli hlasem usměrnit, případně je prostě fyzicky oddělíme, ale nezdá se mi, že by si ze mě v tu chvíli cokoliv dělal/vůbec mě slyšel."
však neslyší, nevnímá
je přetočený
stres vyšroubovaný

Cecilia
napsal(a):
Je to choďák.
Že mu to "vysvětluju" špatně možné určitě je, moc zkušeností s pejsky nemám, proto také chodíme na cvičák a snažím se i jinak vzdělávat. I proto jsem tohle plemeno vlastně vybrala, měla jsem pocit, že by mě tam příliš mnoho podobných problémů čekat nemuselo...
Není to složité, jen si budete muset víc všímat, co se děje, i když si pejsek "jen" hraje.
Zapojte selský rozum. Už to není mimino, neviňátko. Učte přivolání (i ze hry s pejsky), buďte důsledná. Někdy je nejlepší vidět odborníka, než číst rady - gesta a ruční manipulaci sníze okoukáte. Proto je někdy fajn vyrazit za někým, kdo umí.
Jestli při hře respektuje dospělé psy, ovládat se umí.
Spíš bych řekla, že z něj roste šikanér, buduje si postavení mezi vrstevníky.
Venčila bych ho teď spíš s dospělými, velkými vyrovnanými psy, kde si tohle chování nemůže dovolit.
Hrát si nepotřebuje, potřebuje se dobře socializovat.
Rvačkám bych předcházela, nebo je hned v zárodku potlačovala.
Jak píše keriton, najděte nějakého trenéra, který s Vámi vyrazí do terénu a ukáže Vám, jak tyhle situace řešit.
Stojí to sice nějaké peníze, ale máte před sebou dlouhý společný život, tak se Vám to vyplatí:)
Držím palce, nebuďte smutná , spíš v sobě najděte víc rozhodnosti:)!

No já bych jenom chtěla podotknout, že štěňata si někdy hrajou tak, že to vypadá dost brutálně. Že to nemusí být napadání, že se zadavatelčino štěndo nepere, že prostě...jak to nazvat...já tomu říkám, že se morduje. Prostě si nějakou dobu hraje hezky a pak se rozdovádí a je vymalováno. Samozřejmě to nemusí být tento případ.
ČÍmž nechci říct, že by se to nemělo korigovat...jak bylo psáno výše...hru s jiným štěnětem omezit na dobu, kdy je to ještě z mého pohledu hra a ukončit nebo minimálně přerušit a souhlas s tím chozením mezi dospělé psy, ať se chlapec naučí chivat
Ono taky každý štěně si hraje jinak. Pamatuju,jak jsme se ve čtyřech měsících sešli s odchovama - Cácory styl hry byl takovej, že její ségra jí viděla a zdrhla vyděšená s výrazem - toho satana jsem myslela,že už nikdy neuvidím. Cácora byla prostě drsňák. Za to s bráchou si byli jak vejce vejci ale brácha si uměl hrát i s Cecilkou,jakože hezky,Cácora se vždycky dostala do módu,zabiju vás všechny
Jinak samozřejmě souhlasím s výše psaným
janaa
napsal(a):
Ono taky každý štěně si hraje jinak. Pamatuju,jak jsme se ve čtyřech měsících sešli s odchovama - Cácory styl hry byl takovej, že její ségra jí viděla a zdrhla vyděšená s výrazem - toho satana jsem myslela,že už nikdy neuvidím. Cácora byla prostě drsňák. Za to s bráchou si byli jak vejce vejci ale brácha si uměl hrát i s Cecilkou,jakože hezky,Cácora se vždycky dostala do módu,zabiju vás všechny
Jinak samozřejmě souhlasím s výše psaným
🤣🤣🤣 toho satana jsem myslela,že už neuvidím 🤣🤣🤣
Dorouše jsem naučila povel " jemně", takže ví, že ve hře s malými psy a štěňaty se má mírnit.
Doron
napsal(a):
Dorouše jsem naučila povel " jemně", takže ví, že ve hře s malými psy a štěňaty se má mírnit.
Bobánek šarpláně má povel “buď něžný” 😃 Když si 30kg hraje s rozjetými 4kg, tak jsem docela trnula…ale něžný byl 😍
Jinak v naší “koňské partě” je 6 psů, 5 z nich do 4let, takže bitky všichni proti všem a občas je to na hraně, aby se to nezvrhlo ve rvačku. Náhodně jsme jim to přetrhli čuchací hrou a krásně to zabralo. Tak to tak praktikujeme už běžně. Konkrétně: bitka nabírá na intenzitě, přibývá vrčení. Tak rozhodíme po zemi hrst drobných mlsků a zavelíme “hledej”…a psi rázem čuchají mlsky. Pravda, nedá se to aplikovat všude, ale naše naštěstí vůbec nenapadne na sebe vrknout, natož něco horšího.
lenocka
napsal(a):
Bobánek šarpláně má povel “buď něžný” 😃 Když si 30kg hraje s rozjetými 4kg, tak jsem docela trnula…ale něžný byl 😍
Jinak v naší “koňské partě” je 6 psů, 5 z nich do 4let, takže bitky všichni proti všem a občas je to na hraně, aby se to nezvrhlo ve rvačku. Náhodně jsme jim to přetrhli čuchací hrou a krásně to zabralo. Tak to tak praktikujeme už běžně. Konkrétně: bitka nabírá na intenzitě, přibývá vrčení. Tak rozhodíme po zemi hrst drobných mlsků a zavelíme “hledej”…a psi rázem čuchají mlsky. Pravda, nedá se to aplikovat všude, ale naše naštěstí vůbec nenapadne na sebe vrknout, natož něco horšího.
Přesně tohle praktikuju u mých psů, protože oni, ač se milují, tak jsou schopni si hrát tak drsně, že z toho je i nějaký ten šrám. Navíc nepoměr velikostí, jeden poloviční. Takže to taky nenechávám úplně zvrhnout, ale včas zarazím. Buď přesně takhle jak píšete, a nebo našim oblíbeným "kde máš balonek", kdy prostě psi všeho nechají a letí najít balonek, každý svůj. Což je mimochodem super věc i v dalších situacích.
To si můžu dovolit u svých psů, které oba znám, ale nedoporučovala bych to praktikovat při náhodném setkání s "cizími" psy, to se pak může snadno zvrtnout ve rvačku o pamlsek nebo hračku.
Myslím, že stačí ten kontakt jakkoli přerušit, ať už nějakým přivoláním, procvičením pár povelů, nebo prostě fyzickým odchycením psa.. Nenechat to rozjet. Když jsem psa v jeho telecím věku často venčila s ostatními, tak bylo taky potřeba to občas utnout, protože už to bylo moc, takže prostě přivolat, něco pocvičit, dát nějaký úkol, a zase vypustit. Jen se to blbě praktikuje, když nespolupracuje ten druhý pes. Což jsem zažívala často a bylo to o nervy . Ve smyslu, že ta hra už byla moc rozjetá, já si psa přivolala, snažila se to tím nějak utnout, chtěla s ním něco pocvičit, zatímco druhého psa nebylo možné přivolat, neustále lítal kolem mého psa a provokoval.
lenocka
napsal(a):
To je hezký 👍!
Chováte se jako rozvážní vůdci smečky, kteří psy směřují k tomu , co dělat mají!
Nojo, někdo je holt přirozeně talentovanej:)!

já bych se zcela jistě zaměřila na rozvoj vztahu pes a jeho psovod
pes a psovod
pes a psovod
výchova, výcvik, práce
poznávání celého světa
hra se štěňaty a psy jako součást zaměstnání/práce/socializace, jako uvolnění, ale ne jako hlavní náplň špacíru

Doron
napsal(a):
Můj pes měl naučeno "maličký" a "opatrně". Když se honil se štěnětem, nebo malým psem, byl až směšný, jak se snažil běhat, honit se, ale pomalu, aby mu štěně stačilo. Byl jediný pes v sídlišti, s kterým si hrál i italský chrtík.
Cecilia

XXX.XXX.55.249
Děkuji za všechny rady, pokusím se tedy situaci lépe managovat, jen přiznávám, že poznat vznikající problém ještě dříve, než k něčemu dojde, je pro mě jako pro začátečníka dost náročné. Za trenérem, který by mi ukázal co a jak, bych zašla ráda, jen u nás v okolí hledám a hledám a moc jsem toho vlastně nenašla. Nedoporučili byste někoho jižní/střední Čechy?

"poznat vznikající problém ještě dříve, než k něčemu dojde, je pro mě jako pro začátečníka dost náročné"
To vůbec nevadí, to se se svým psem prostě naučíte opakováním a opakováním. Klidně bych začala tím, že budu hry ukončovat nebo přerušovat raději hodně brzy. Postupně získáte představu, co jak funguje, jak pes reaguje, a třeba si troufnete nechat ho hrát déle. A každá ne úplně podařená situace je příležitost poučit se, že příště tedy jinak.
U Strakonic bydlí Desenský, ale nepřijde mi úplně jednoznačné, jestli ho doporučovat. Jestli to máte v rozumným dojezdu, můžete jet na nějakou jeho venčící sobotu, třeba i bez psa (vyhnete se tím nervům se psem a tomu, že vám Desenský za něco vynadá, třeba nevhodný obojek nebo tak něco), a primárně koukat na Desenskýho, jak zachází se psy, jaká používá gesta, kdy, jak.

Cecilia
napsal(a):
Děkuji za všechny rady, pokusím se tedy situaci lépe managovat, jen přiznávám, že poznat vznikající problém ještě dříve, než k něčemu dojde, je pro mě jako pro začátečníka dost náročné. Za trenérem, který by mi ukázal co a jak, bych zašla ráda, jen u nás v okolí hledám a hledám a moc jsem toho vlastně nenašla. Nedoporučili byste někoho jižní/střední Čechy?
Jestli je ten vzorec, kdy se hra zvrtne v něco, co nechcete...např. prvních deset minut bývá v poho, tak prostě po deseti minutách hru přerušte....pesan upustil ty první emoce, tak můžeme zkusit nějaké přivolání, pár cviků na poslušnost a pak třeba zase chvilku hra se štěnětem...,
Prostě pokud ještě nemáte oko na to, kdy se štěndo dostává do módu " pes baskervillský" tak bych se to po předchozích zkušenostech snažila odhadnout časově. Popř. hru utnula při prvním projevu piraně.
Ono je to těžký...můžete narazit na psího kámoše, který se bude chtít mordovat stejně, ale i na štěně které je jemnější. Mojí pyrenejce třeba vysloveně vadilo psi, co byli moc hrrr, ale zároveň jí člověk taky musel hlídat, protože jako štěně psy fackovala.
No a třeba moje bývalá fena by vašemu mladýmu rázně vysvětlila, jak se má chovat k princezně a garantuju vám, že po jejím vysvětlení už by se choval slušně.
Možná, kdyby měl váš mlaďas v okolí takové megery, tak byste sem s takovým problémem nepřišla...
napsal(a):
Jestli je ten vzorec, kdy se hra zvrtne v něco, co nechcete...např. prvních deset minut bývá v poho, tak prostě po deseti minutách hru přerušte....pesan upustil ty první emoce, tak můžeme zkusit nějaké přivolání, pár cviků na poslušnost a pak třeba zase chvilku hra se štěnětem...,
Prostě pokud ještě nemáte oko na to, kdy se štěndo dostává do módu " pes baskervillský" tak bych se to po předchozích zkušenostech snažila odhadnout časově. Popř. hru utnula při prvním projevu piraně.
Ono je to těžký...můžete narazit na psího kámoše, který se bude chtít mordovat stejně, ale i na štěně které je jemnější. Mojí pyrenejce třeba vysloveně vadilo psi, co byli moc hrrr, ale zároveň jí člověk taky musel hlídat, protože jako štěně psy fackovala.
No a třeba moje bývalá fena by vašemu mladýmu rázně vysvětlila, jak se má chovat k princezně a garantuju vám, že po jejím vysvětlení už by se choval slušně.
Možná, kdyby měl váš mlaďas v okolí takové megery, tak byste sem s takovým problémem nepřišla...
Megera...

fikovnice
napsal(a):
Megera...
Jo..megera schránčlivá, co má tendence zjednávat pořádek.
To celá venčící smečka nesměla lítat a všichni museli jít přede mnou...protože když musí takhle chodit Sára, abych jí měla na očích, tak za paničkou se nikdo courat nebude.

lenocka
napsal(a):
Jj, "nasypat slepicím" byla základní poučka u naší vet, kam chodila jedna ze sester mého psa do školky, když se štěňata rozjela a prima hra přecházela v bitku. Praktikovala jsem to pak na přetáčívém prckovi, když během blbnutí cvak a začal po mém o trochu starším psovi zle vyjíždět. Taky kolem půl roku mu bylo. Zavelela jsem stop a rozhoz. Okamžitě nasměroval adrenalin do zobu a byl klid. Jeho sestra byla taky soptík, ale tu jsem znala blíž a měla jsem u ní respekt. Stačilo důrazně zahlásit 'já vás vidím!' a hned přestala.

Hele s tím pohazování pamlsků..to se asi dá praktikovat, když vím, že pesani budou svorně zobat...ale nehrozí, že může kvůli pamlskům dojít k šarvátce?
Cecilia

XXX.XXX.55.249
To s ukončením hry po nějakém časovém úseku, kdy je to ještě v pohodě, se mi zdá jako dobrý nápad, když neumím reagovat přímo na tu situaci. Děkuji, vyzkouším.
S tím sypáním pamlsků si nejsem jistá. Štěně má v určitém bodě tendenci se rvát i o míček, který jim v dobré víře druhý majitel hodí, aby právě přesměrovali pozornost na něco jiného než rvačku. Chápu, že v tu chvíli je to asi zas čas na to, abych zasáhla já a vysvětlila mu, že takhle ne, ale asi si řešení podobných situací nechám pod dohled trenéra, protože bohužel opravdu nevím jak na to.

"Štěně má v určitém bodě tendenci se rvát i o míček, který jim v dobré víře druhý majitel hodí, aby právě přesměrovali pozornost na něco jiného než rvačku. Chápu, že v tu chvíli je to asi zas čas na to, abych zasáhla já a vysvětlila mu, že takhle ne,"
nevysvětluje se, že takhle ne, ale nekalotám se předchází!
pokud nechám situaci dojít byť k prvnímu zavrčení, tak se štěně učí vrčet, učí rvát
Prostě si každý své štěně odvede, třeba s tím balónkem v ruce
ne trestem, ale príma zábavou s psovodem
Cecilie, prosím, přečti si toto:
https://www.ecanis.cz/clanky/nesocializujte-sveho-psa-aneb-socializace-naruby-_1479.html