Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bakana

1.2.2023 13:27
Bakana

XXX.XXX.39.22

Máme doma 14 měsíčního labradora. Můj muž s ním chodívá 2x denně ven, jinak má pes k dispozici zahradu. Poznáme, kdy na zahradu chce jít a několikrát denně tam i chodívá. Problém je, že si zřejmě zvykl, že se venčí jen na procházce, na zahradě se tak maximálně vyčurá. Takže když se mu chce v noci kakat, nemá problém se vyklidit v chodbě nebo i v obyváku. (Naštěstí máme dlažbu, jinak už by mě kleplo .) Toto se začalo stávat poslední dobou, předtím tyto problémy nebyly. Zkusili jsme vyměnit krmení, ale výsledek je jen stolice tužší konzistence
Odchovali jsme už 2 psy a oba dva neměli problém, pokud na ně přišla potřeba, v noci kňučet za dveřmi do ložnice, dokud se někdo nevzbudil a nepustil ho ven. Co udělat, aby se tohle náš pes naučil taky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2023 13:47

“Problém je, že si zřejmě zvykl, že se venčí jen na procházce, na zahradě se tak maximálně vyčurá.”

No tak na první dobrou… venčíte ho (mimo zahradu) před spaním? Chodí spát vyprázdněný?

Nad rámec této základní otázky… Zdravotně je ok? Neproběhla nějaká velká změna (režim, stěhování)? O venčení během dne si říká (jak?)? Celkově je jinak čistotný? Kálí v noci pravidelně/často? Jak je to časově s večeří, posledním venčením…?

1.2.2023 14:12
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Bakana napsal(a):
Máme doma 14 měsíčního labradora. Můj muž s ním chodívá 2x denně ven, jinak má pes k dispozici zahradu. Poznáme, kdy na zahradu chce jít a několikrát denně tam i chodívá. Problém je, že si zřejmě zvykl, že se venčí jen na procházce, na zahradě se tak maximálně vyčurá. Takže když se mu chce v noci kakat, nemá problém se vyklidit v chodbě nebo i v obyváku. (Naštěstí máme dlažbu, jinak už by mě kleplo .) Toto se začalo stávat poslední dobou, předtím tyto problémy nebyly. Zkusili jsme vyměnit krmení, ale výsledek je jen stolice tužší konzistence
Odchovali jsme už 2 psy a oba dva neměli problém, pokud na ně přišla potřeba, v noci kňučet za dveřmi do ložnice, dokud se někdo nevzbudil a nepustil ho ven. Co udělat, aby se tohle náš pes naučil taky?

Chodila bych s ním před spaním ven, mimo zahradu. Když se vyvenčí jen tam. Je to pravda nepohodlnější, ale miň, než uklízet ráno bobky. Já vím...zahrada.... Taky máme, ale jako původně psy městský, bytový je taky leckdy (ne vždy, páč někdy předstírají, že doma nejsou, jen aby večer nemuseli ven a pak sami vyběhnout, velmi rychle se vyčůrají a mažou obratem domů) beru ze zahrady ven, právě proto, že jsou zvyklý se venčit mimo svoje doma a zahrada je pořád ještě to doma.

1.2.2023 14:13
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
“Problém je, že si zřejmě zvykl, že se venčí jen na procházce, na zahradě se tak maximálně vyčurá.”

No tak na první dobrou… venčíte ho (mimo zahradu) před spaním? Chodí spát vyprázdněný?

Nad rámec této základní otázky… Zdravotně je ok? Neproběhla nějaká velká změna (režim, stěhování)? O venčení během dne si říká (jak?)? Celkově je jinak čistotný? Kálí v noci pravidelně/často? Jak je to časově s večeří, posledním venčením…?

No to právě ho nevenčí , mimo zahradu - jsem pochopila. Já bych s ním taky vyšla ven, však nemusí jít sto kilometrů mimo.Za to nemít doma bobek by mi to stálo.

1.2.2023 14:23

Zrzavci napsal(a):
No to právě ho nevenčí , mimo zahradu - jsem pochopila. Já bych s ním taky vyšla ven, však nemusí jít sto kilometrů mimo.Za to nemít doma bobek by mi to stálo.

Tak píše, že venčí dvakrát denně, ale nepíše kdy. Zase jak je to napsané, že na zahradě se nevykadí a zároveň v noci kadí doma, to se mi nechce zdát, že by je nenapadlo vzít ho před spaním ven (jakože mimo pozemek)?

1.2.2023 14:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tak píše, že venčí dvakrát denně, ale nepíše kdy. Zase jak je to napsané, že na zahradě se nevykadí a zároveň v noci kadí doma, to se mi nechce zdát, že by je nenapadlo vzít ho před spaním ven (jakože mimo pozemek)?

Já to pochopila tak, že on se prostě večer jen na té zahradě vyčůrá, a že oni s ním nikam jinam nejdou.
Lidi kolikrát nenapadnou věci, které jsou tak nasnadě, že by ses divila.

1.2.2023 16:21
Doron

XXX.XXX.26.130

Zrzavci napsal(a):
Já to pochopila tak, že on se prostě večer jen na té zahradě vyčůrá, a že oni s ním nikam jinam nejdou.
Lidi kolikrát nenapadnou věci, které jsou tak nasnadě, že by ses divila.

Přijde mi docela praktický, když se pes umí venčit na zahradě.
Já bych ho to naučila.
Zdá se mi to i docela ohleduplné k ostatním.
Máme na zahradě takové místo s pískem, písek jsme navezli tam kam psi chodili, ne že bych jim to místo určila já. Hrabičky lopatka, šup na kompost,velmi ekologické:)!
Nemusím se vláčet s pytlíkem v ruce k nejbližšímu koši, kterých je tu málo, když to na ně přijde v zástavbě.
Ráno psům otevřu v županu, v klidu se nasnídám, teprve pak vyrážíme na procházku, když to na ně přijde mimořádně v noci, udělám to zrovna tak. Velmi pohodlné:)!
Řekla bych, že pro Vašeho psa může být složité Vám sdělit že chce ven, když jsou zavřené dveře do ložnice, každý si neumí šteknout nebo zakňučet.
Moji to spíš naznačí tím, že jdou ke dveřím s ke mně, kouknou na dveře a na mě, v noci to poznám podle toho, že si sednou k posteli a začnou zrychleně dýchat.
Takže je důležité si všímat, jaké signály Váš pes vysílá, naučit ho se venčit i na zahradě, a obě tyhle věci spojit.
Vyhradila bych si na to víkend, psa nevzala na vycházku, trávila s ním hodně času na zahradě a když by se zadařilo, hodně chválila a odměňovala.
Nepouštela bych ho na zahradu samotného, ale vždycky s vámi, abyste nepropásli příležitost ho odměnit.
Myslím, že by to mělo jít dobře.

Takže
1) Naučit psa se venčit na zahradě
2) Vnímat jakými signály si o venčení říká
3) Umožnit mu Vám ten signál v noci předat

A pochopitelně souhlasím s dámami výše, poslední venčení těsně před tím, než jdete spát.

1.2.2023 16:51

"Zkusili jsme vyměnit krmení, ale výsledek je jen stolice tužší konzistence"

tohle není jen o tom, CO je krmeno
ale i, možná až zejména, o tom, KDY a KOLIKRÁT denně je krmeno
a v návaznosti na to vyvstává otázka kolikrát a kdy a jak dlouho je pes venčen

1.2.2023 17:01

@Doron S těmi exkrementy na kompostu bych byla opatrná…

1.2.2023 17:54
Doron

XXX.XXX.26.130

@Doron S těmi exkrementy na kompostu bych byla opatrná…

My máme fakt obří kompost, ale taky jsem si říkala...
Myslíte kvůli parazitům?

1.2.2023 19:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Mně teda hlavně přijde divný, aby pes vykonával potřebu nějak pravidelně v noci, pokud je řádně vyvenčen. Taková situace se u nás stane tak jednou do roka, a to v případě, kdy má někdo ze psů trávící potíže, průjem, a je to akutní. To si pak psi řeknou - u nás formou podobnou, jak už někdo popisoval, přešlapují u dveří, a běhají od dveří ke mně, kňučí...

Naši psi se normálně venčí na zahradě, jsou k tomu od začátku vedení a nemají s tím problém. Fena naopak měla opačný problém, a doteď mi přijde, že velkou potřebu vykoná radši na té zahradě, než někde mimo, venku. A nemá problém to hodit kus za dveře na zámkovku, obzvlášť, když prší . Pes teda musí až dozadu na druhou část zahrady, a tam má svá místa, tomu to trvá déle, dlouho hledá, točí se atd (ale to dělá i mimo zahradu)..., ale bez problému se vyvenčí. A zajímavé je taky to, že má svá venčící místa i venku... Chodíme teď celkem pravidelně jednu stejnou trasu, a on se pravidelně venčí na stejném místě - a je jedno, jestli tam dojedeme autem, nebo jestli předtím jdeme x km pěšky. Vyloženě mi přijde, že to drží až na to jedno místo.

Zdá se mi i zvláštní, že by byl pes tak čistotný, nevyvenčil se na zahradě, ale bez problému to pustil doma. To už musí být asi opravdu akutní a otázkou je, proč to tak je. Jestli se dostatečně nevyvenčil přes den, nebo jestli se třeba krmí ve "špatnou" hodinu, jak psala "hmn"...

2.2.2023 14:39

Doron napsal(a):
My máme fakt obří kompost, ale taky jsem si říkala...
Myslíte kvůli parazitům?

Nejenom. Souhrnně tomu říkám “breberky” - paraziti, bakterie, navázané patogeny… Další aspekt je možná kontaminace okolní půdy nějakými vedlejšími produkty při rozkladu (tekutinou) - no, nechci se v tom moc patlat. Obecně na běžný kompost nepatří ani zbytky masa a kostí, z obdobných důvodů. Aby to bylo bezpečné, musel by ten kompost mít nějakou teplotu a vzdušnost atd. Prostě má to zdravotní rizika. Sama 💩 na kompost nedávám stejně jako nic živočišného původu.

2.2.2023 22:41
Doron

XXX.XXX.26.130

Nejenom. Souhrnně tomu říkám “breberky” - paraziti, bakterie, navázané patogeny… Další aspekt je možná kontaminace okolní půdy nějakými vedlejšími produkty při rozkladu (tekutinou) - no, nechci se v tom moc patlat. Obecně na běžný kompost nepatří ani zbytky masa a kostí, z obdobných důvodů. Aby to bylo bezpečné, musel by ten kompost mít nějakou teplotu a vzdušnost atd. Prostě má to zdravotní rizika. Sama 💩 na kompost nedávám stejně jako nic živočišného původu.

Nojo, my máme takovej punkovej kompost , možná si to jméno ani nezaslouží :(, dávám tam i slepičince, koňský hnůj, listí i silnější větve..
Občas prohodíme vápnem, otočíme a za takovejch pět let je z toho docela pěkná hmota.
Tak jsem to odkoukala od babičky, budu se v tom muset dovzdělat.
Ale takovej ten opravdovej čistej kompost máme taky:)!

Přidejte reakci

Přidat smajlík