Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ari585

18.2.2023 10:53
Ari585

XXX.XXX.23.115

Dobrý den
Mám dotaz pejsek nam rezne až do hnědá zbarvení může za to krmeni? dáváme mu granule fitmin
https://www.mall.cz/granule-psi/fitmin-dog-purity-rice-puppy-lamb-salmon-12-kg?tab=description
Ješte mu dáváme alavis nebo je to genetickou prosím o radu co s tím
Dekuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2023 11:25

Rezne stafford???

V tom krmivu je hodně jater a jehněčího, s tím je spojen porfyrin, což je barvivo, funguje s kovy.
Změna krmiva. Někdy pomůže dávat odstátou/filtrovanou vodu.
Nevím, že by stafford měnil barvu věkem (kromě šednutí).
Pak veterina.

18.2.2023 12:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rezne stafford???

V tom krmivu je hodně jater a jehněčího, s tím je spojen porfyrin, což je barvivo, funguje s kovy.
Změna krmiva. Někdy pomůže dávat odstátou/filtrovanou vodu.
Nevím, že by stafford měnil barvu věkem (kromě šednutí).
Pak veterina.

Odkaz, jak porfyrin reaguje s kovy? A proč je zrovna v játrech a jehněčím? A jak pomůže odstátá voda? Filtrovanou bych i chápala, ale to není úplně dobré řešení, ne?

Jenom se ptám, nerýpu. Měla jsem za to, že hematoporfyrie je vrozená. Teda u lidí.

Ráda se nechám poučit.

18.2.2023 13:09

Odkaz, jak porfyrin reaguje s kovy? A proč je zrovna v játrech a jehněčím? A jak pomůže odstátá voda? Filtrovanou bych i chápala, ale to není úplně dobré řešení, ne?

Jenom se ptám, nerýpu. Měla jsem za to, že hematoporfyrie je vrozená. Teda u lidí.

Ráda se nechám poučit.

Váže je, ne? A je to barvivo, barví. Železo. https://vedator.org/2020/02/nas-porfen-je-zajimavejsi-nez-grafen-rika-cesky-vedec-josef-michl/
S tou odstátou vodou, nevím, jak mě napadlo, ale vyzkoušeno u bišona - funkční. Ale filtr dává smysl víc, jenže já se ptala majitelky, co udělala doopravdy - kapsiček pedygrý se nevzdala, ale dala odstátou vodu. Jestli to funguje jako s chlorem, no to nevím, asi ne :D
Sliny, moč a slzy. Zvenčí. Takže je to vidět hlavně u očí a tam, kde se pes olizuje.
Porfyrin dokonce kamarádí s bakteriemi, ony ho vyrábí, což by taky byla možnost
https://www.rauanimalhospital.com/resources/blog/dogs/veterinary-guide-stubborn-tear-stains-dogs

Měla jsem zdroje někde uložené, jenže nevím kde. Postupně jsem zjistila, že malincí psi tím trpí tolik, protože jsou malincí - něco s metabolismem.
A pak jsem chvíli přemýšlela, proč mají tito malí psi tolik nádorů. Teda já jich znala asi 30 a všechny feny měly hrozně moc bouliček v břiše, kolem mléčných lišt. A rudé byly teda strašně. Třeba to má souvislost. Nebo ne. Nedočetla jsem.

Hovězí, jehněčí, játra, ... železo... když budete hledat přes lupu tady, najdete diskuze od Lexaurin, ona měla havaňáky nebo tibety, zapomněla jsem, přesně tohle řešila, měla podobné krmení... možná jsou v tom vlákně i ty zdroje :D

Žloutli, rezli psi taky prý po stravě, kde bylo moc vit. A. Říká se to, já to osobně neviděla.
Taky slunce to může dělat.
Ale jako mám bílého psa a ať ho cpu čímkoli, nevidím ani náznak změny barvy.

18.2.2023 14:32
juhaj

XXX.XXX.164.121

Vzpomínka z dětství. Bydleli jsme na Praze 7, tam skoro každý pes černé barvy reznul. Včetně našeho středního knírače. Pán tam měl postaršího novofudlanďáka, ten byl už zrzavý na půl těla. Nikdy jindy jsem to v takové míře neviděla. Náš pes reznul od fousů a pak to postupovalo slabiny a dál. Říkalo se, že je to vodou, nevím, ale když jsme se přestěhovali do jiné části Prahy, nevybavují si, že bych tam zrezlé psy vídala.

18.2.2023 15:42

Váže je, ne? A je to barvivo, barví. Železo. https://vedator.org/2020/02/nas-porfen-je-zajimavejsi-nez-grafen-rika-cesky-vedec-josef-michl/
S tou odstátou vodou, nevím, jak mě napadlo, ale vyzkoušeno u bišona - funkční. Ale filtr dává smysl víc, jenže já se ptala majitelky, co udělala doopravdy - kapsiček pedygrý se nevzdala, ale dala odstátou vodu. Jestli to funguje jako s chlorem, no to nevím, asi ne :D
Sliny, moč a slzy. Zvenčí. Takže je to vidět hlavně u očí a tam, kde se pes olizuje.
Porfyrin dokonce kamarádí s bakteriemi, ony ho vyrábí, což by taky byla možnost
https://www.rauanimalhospital.com/resources/blog/dogs/veterinary-guide-stubborn-tear-stains-dogs

Měla jsem zdroje někde uložené, jenže nevím kde. Postupně jsem zjistila, že malincí psi tím trpí tolik, protože jsou malincí - něco s metabolismem.
A pak jsem chvíli přemýšlela, proč mají tito malí psi tolik nádorů. Teda já jich znala asi 30 a všechny feny měly hrozně moc bouliček v břiše, kolem mléčných lišt. A rudé byly teda strašně. Třeba to má souvislost. Nebo ne. Nedočetla jsem.

Hovězí, jehněčí, játra, ... železo... když budete hledat přes lupu tady, najdete diskuze od Lexaurin, ona měla havaňáky nebo tibety, zapomněla jsem, přesně tohle řešila, měla podobné krmení... možná jsou v tom vlákně i ty zdroje :D

Žloutli, rezli psi taky prý po stravě, kde bylo moc vit. A. Říká se to, já to osobně neviděla.
Taky slunce to může dělat.
Ale jako mám bílého psa a ať ho cpu čímkoli, nevidím ani náznak změny barvy.

Děkuji.

18.2.2023 21:25
assil

XXX.XXX.121.3

Mě reznou všichni psi a máme hodně železitou vodu, tak tipuju, že ta teorie s železem je správná.

18.2.2023 22:16

tady si muzete zkontrolovat kvalitu vody v Praze vc. zeleza, jestli odpovida tehle teorii:
http://mapy.pvk.cz/kvalita_vody/pvkkvalita.jsp?branch=PVK

19.2.2023 09:58

Týjo já nevim, u dlouhochlupých psů se to dá vidět, ale v životě jsem neviděla psa typu teriér, bez podsady, že by měnil barvu. Možné to je...
Kdo ví, jak to vypadá, šla bych to někomu ukázat, třeba je něco dalšího, kvasinky, horší věci.
V jídle hodně železa, mědi, betakarotenu, ale...

19.2.2023 11:03

U Berńáků bylo reznutí podmíněno spíš geneticky.Z našich při stejné vodě a stravě rezli dva,ostatní ne.Nevím,jestli je to podobné u králíků,ale více než 40 let chováme černé Aljašky a tam mimo genetických předpokladů má na reznutí velký vliv sluníčko,ale jsou linie,které ani vlivem sluníčka nijak extra nereznou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík