Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Korduna

7.3.2023 18:26
Korduna

XXX.XXX.86.30

Dobrý den, manžel dostal 5 letou fenu NO od souseda, který se o ní už nemohl starat. Máme ji už rok. Nevím čím to je, ale je na manžela děsně fixovaná. Kamkoliv se hne, jde za ním. Kdykoliv přijde z práce, může se radostí zbláznit a to samé když manzel jen na chvilku odejde. Mě i dceru 15 let ignoruje. Když přijdu z práce, nebo dcera ze školy, dělá, že je ji to jedno.Hrajeme si s ní, krmime ji, ale vůbec ji to nebaví. Dokonce nechce s námi ani na procházku, zabejčí se a nechce se hnout. Nakonec třeba jde, ale jen kousek a pořád se otáčí směrem k domovu, kde je manžel. Pamlsky nepomáhají, ani si je nevezme. Chodime si s ní i házet aport, ale většinou ji to nebaví. S manželem je nadšená, běhá a nosí .Docela nás to s dcerou mrzí, myslela jsem si, že se to časem zlepší, ale je to stále stejné. Bere jen manžela a ostatní ji nezajímají. Dá se s tím něco dělat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2023 09:23

Proste si vybrala manžela ako svoju jendničku ... Bola u suseda - chlap, Váš manžel chlap ... U nás je to podobné (aj keď nie je to úplná od fenky úplná ignorácia mňa) ale ja cvičím, kŕmim, venčím, hrám sa. No príde priateľ, syn alebo nastávajúci zať (mimochodom ten s ňou skoro nie je - ani jej nič nedáva ani sa s ňou nehrá) a psica sa môže zblázniť radosťou. Tak to tak proste beriem - je na chlapov. Ale aj som nad tým rozmýšľala a prišla som k poznatku, že ten pes hrozne veľa vypozoruje a pri bežnom živote sa vlastne aj ja chovám v jej očiach ako podriadený člen svorky voči "pánom" - prídu domov tak ich privítam, podávam im jedlo, idem za nimi sa hocičo opýtať ... Jednoducho fakt som ten článok pod pánmi. A ak bola vaša fenka len psom jedného pána proste to tak má nastavené v hlave. Podľa mňa vás berie ako súčasť svorky - lebo aj to, že vás ignoruje a neštartuje je podľa mňa dobré. Ja by som sa s tým zmierila - takto to proste je. Bude to proste pes jedného pána

8.3.2023 12:31

Částečně jsme to také tak měli, pes byl fixovaný na mě. Nebyl to ale NO a v zásadě měl lidi rád, takže páníčka zařadil hned za mě a naučil se s ním fungovat na samostatných procházkách. Uměl se nechat vyvenčit i někým cizím, ale jedině pokud jsem u toho nebyla. V mojí nepřítomnosti si moc nehrál ani nesežral pamlsky - maximálně si je vzal a odložil na později, až přijdu.
Jedna hlídací teta dokonce ani nevěděla, že se jí po bytě válí pamlsky pro psa. Sušila na topení starej chleba a pes si toho za celé dny pobytu u ní ani nevšiml. Když jsme si pro něj přišli, radostně nás přivítal a hnedka si došel pro ten chleba

Myslím, že do velké míry je dobrý se s tím smířit a nesnažit se psovi vnucovat, podlézat mu nebo ho nutit do něčeho, co není to nutné a pes to s vámi dělat nechce. Může se najít nějaký hodně dobrý pamlsek (třeba vařený maso), který fenu zaujme, nebo nějaká zajímavá zábavná hra, aktivita, kterou bude ochotná dělat i s vámi.

8.3.2023 12:47
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

Fenka si proste vybrala sveho oblibence. Vetsinou fenky tihnou k chlapum a psi k zenam. Tak to proste je. Rozhodne bych ale netolerovala to, ze bude odmitat odejit s nekym jinym. Mela jsem to same se svym psem, ktery zase odmital byt vencen pritelem. Proste si lehnul a cau. Klicove je psa nenechat sednout/lehnout a jakmile jen toto chovani naznaci, okamzite dat povel "jdeme", vytahnout mlsku (parek, syr), hracku, nebo proste naferovku zatahnout a psa rozejit na silu. Par dni to bude zkouset, ale pak zjisti, ze ji to neprojde, a prestane. Musite ji ukazat, ze je s vami taky sranda, a pak bude ven chodit jeste moc rada :)

Pet let neni zadny vek. S fenkou se da delat spoustu aktivit, ktere ji budou bavit, i kdyz vam to tak zatim nepripada. Hrajte s ni ruzne hry ala Kristyna Dostalkova, jen tak blbnete, muzete s ni zacit behat (to vsichni mi NO milovali a vdzy nam spolecne behani a canicross neuveritelne posilily vztah), zkuste nejake cuchani aka nosework, cuchaci koberecky, psi hlavolamy atd. Proste vymyslete nejake aktivity, ktere vas budou spolecne bavit (jak doma, tak venku), a casem uvidite, ze se vas vztah zlepsi :) Oblibenec ale pravdepodobne zustane jen jeden, na coz neni treba zarlit, lec to cloveka muze zamrzet :)

8.3.2023 13:08
janaa

XXX.XXX.174.242

Vetsinou fenky tihnou k chlapum a psi k zenam. Tak to proste je.
S tím si dovolím dost nesouhlasit
Jinak konkrétní fenaje fixovaná na muže. Vybrala si hlavní autoritu,to je v pořádku,ale měla by fungovat i v rámci smečky. Jednak bych striktně zavedla,že jakékoli žrádlo budete dávat vy, klidně i denní dávku jí můžete zkrmit z ruky. A pak by vám s vaším vztahem měl pomoci i váš muž,kterého bere. Měla jsem psa, který taky nechtěl spolupracovat s mužským. Ale člověk potřebuje,aby byl pes schopný a ochotný fungovat i s někým jiným, třeba pro případ nemoci,úrazu apod. Chodili jsme ze začátku hodně na společné procházky, kdy mužský poveloval - na začátku to vypadalo tak,že chlap dal povel k noze, pes nic, znova k noze a pes se znechuceným výrazem zařadil k noze mojí. Takže dostal ode mě vylágoš,kde jako má být. To samé přivolání, chůze u nohy,aport. Zkoušel dlouho,že všechno bude dělat jen se mnou a u mě, nicméně když zjistil,že nejen nebudu z takového výše popsaného chování nadšená,ale ještě projevím nevoli, začal fungovat i s mužským. A tímhle způsobem si vlastně i zvykl s mužským hrát, aportovat. Důležité je, aby ho mužský nechválil za to, že pes je hodný,když vás neposlechne a jeho ano, když se vám zasekne a jde k němu apod. S tím pak nehnete

8.3.2023 13:17
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

"Vetsinou fenky tihnou k chlapum a psi k zenam. Tak to proste je."
"S tím si dovolím dost nesouhlasit "

Pisi vetsinou a vetsinou to tak fakt byva, kor u ovcounu :) Ale jasne, jsou i vyjimky, o tom zadna.

8.3.2023 13:20
janaa

XXX.XXX.174.242

PumaCZ napsal(a):
"Vetsinou fenky tihnou k chlapum a psi k zenam. Tak to proste je."
"S tím si dovolím dost nesouhlasit "

Pisi vetsinou a vetsinou to tak fakt byva, kor u ovcounu :) Ale jasne, jsou i vyjimky, o tom zadna.

Ovčouny soudit nemůžu,ale obecně v psí populaci bych to jako pravidlo neviděla

8.3.2023 14:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Pokud opravdu stojíte o to vybudovat si s fenou vztah- převezměte po dohodě s manželem veškerou péči- krmte ji, cvičte s ní - zatím klidně doma, když se manžel kouká na televizi. Nemusíte jí jen házet aport - nemusí jí to vůbec bavit, zkuste jí nabídnout jinou hru- třeba vyčmuchávání pamlsků, které jí nachystáte.
Sedněte si k ní, udělejte si čas, vyčesávejte jí, povídejte jí, jak je úžasná, jak je skvělý, že ji tady máte........ Sedněte si občas k ní prostě na pelíšek, dejte jí jen tak dobrůtku. Doma - pokud o to opravdu stojíte - prostě s fenou dělejte vše. A pak jí za čas vesele nabídněte, že jdete spolu ven. zatím jen vy dvě, jako spiklenci, kámošky. Pak až budete hezky fungovat spolu, zapojte stejným způsobem dceru.

8.3.2023 14:32
PumaCZ

XXX.XXX.252.190

Zrzavci napsal(a):
Pokud opravdu stojíte o to vybudovat si s fenou vztah- převezměte po dohodě s manželem veškerou péči- krmte ji, cvičte s ní - zatím klidně doma, když se manžel kouká na televizi. Nemusíte jí jen házet aport - nemusí jí to vůbec bavit, zkuste jí nabídnout jinou hru- třeba vyčmuchávání pamlsků, které jí nachystáte.
Sedněte si k ní, udělejte si čas, vyčesávejte jí, povídejte jí, jak je úžasná, jak je skvělý, že ji tady máte........ Sedněte si občas k ní prostě na pelíšek, dejte jí jen tak dobrůtku. Doma - pokud o to opravdu stojíte - prostě s fenou dělejte vše. A pak jí za čas vesele nabídněte, že jdete spolu ven. zatím jen vy dvě, jako spiklenci, kámošky. Pak až budete hezky fungovat spolu, zapojte stejným způsobem dceru.

", vyčesávejte jí, .... Sedněte si občas k ní prostě na pelíšek"

Tohle bych teeda nikomu neradila - nevite, zda ma fenka vycesavani rada (muj pes to nesnasi), a uz vubec bych nikomu neradila, at chodi otravovat odpocivajiciho psa, natoz na jeho pelechu. To se taky muze hodne rychle zvrtnout.

Obecne by melo platit pravidlo, ze na spiciho/odpocivajiciho psa se proste nesaha. Obzvlast, pokud jee na svem miste. Natoz se mu tam jeste cpat. Zase jsou urcite vyjimky, kde to vadit nebude, ale myslim, ze tohle by mela byt zakladni znalost a zakladni pravidlo v souziti se psy.

8.3.2023 14:37
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

PumaCZ napsal(a):
", vyčesávejte jí, .... Sedněte si občas k ní prostě na pelíšek"

Tohle bych teeda nikomu neradila - nevite, zda ma fenka vycesavani rada (muj pes to nesnasi), a uz vubec bych nikomu neradila, at chodi otravovat odpocivajiciho psa, natoz na jeho pelechu. To se taky muze hodne rychle zvrtnout.

Obecne by melo platit pravidlo, ze na spiciho/odpocivajiciho psa se proste nesaha. Obzvlast, pokud jee na svem miste. Natoz se mu tam jeste cpat. Zase jsou urcite vyjimky, kde to vadit nebude, ale myslim, ze tohle by mela byt zakladni znalost a zakladni pravidlo v souziti se psy.

Jo asi máte pravdu, koukala jsem na to svou optikou, kdy takhle jedu s útulkovou fenou. Ne proto, abych si její pozornost převedla na sebe, že by mi bylo líto, že má radši mého muže. Ale proto, že ona se od prvního momentu na mého muže upnula a spatřuje v něm svého boha. Bůh ji sice má moc rád, ale nemá prostor, sílu a čas jí dát to, co ona bytostně potřebuje (rekonstruujeme a je rád, že je rád) a plus to, že on to se psy až tak neumí. Má v sobě něco, co zvířata vědí, ale on ne , neumí to používat. A kontakt- dobře vedený, to, že pes cítí důvěru, lásku, péči, to je pro psa leckdy úplně nejvíc, zvlášť pokud to předtím třeba neměl.

9.3.2023 10:29
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Pumo - přemýšlela jsem nad tím, co jste psala. Ale oni mají tu fenku už rok, to už by mohli- měli vědět, jak fenka funguje, ne? Má - nemá - ráda vyčesávání, a pokud jo, tak proč toho nevyužít - určitě jí nemají rok nevyčesávanou.

A.......... proč bych nemohla sahat na svého psa, když je na pelíšku? když jdu kolem usměju se na ně, povím jim blbinu, pohladím je..... máme takový večerní rituál, než jdeme fšicí spát, že se mudláme. Oni už jsou ovenčení, na pelíšcích a já je postupně všechny obejdu a jednotlivě se s nima pomazlím, aby měl každý svůj čas a svůj prostor a mě k dispozici. Je to klidová činnost, psy nebudím, ale prostě si k nim sednu a povídáme si, hladím je - vlastně jako dítě, když jde spát a čte se mu pohádka -abych to tak nějak přirovnala. To by nemohl ani pes přijít k tomu druhýmu na pelíšek, lehnout si k němu. Je to vlastně takový kontaktní ležení.
Jasně, psí-li pes hlubokým spánkem, tak ho nebudím, ale tohle je něco jiného.

9.3.2023 11:39
PumaCZ

XXX.XXX.135.38

Zrzavci napsal(a):
Pumo - přemýšlela jsem nad tím, co jste psala. Ale oni mají tu fenku už rok, to už by mohli- měli vědět, jak fenka funguje, ne? Má - nemá - ráda vyčesávání, a pokud jo, tak proč toho nevyužít - určitě jí nemají rok nevyčesávanou.

A.......... proč bych nemohla sahat na svého psa, když je na pelíšku? když jdu kolem usměju se na ně, povím jim blbinu, pohladím je..... máme takový večerní rituál, než jdeme fšicí spát, že se mudláme. Oni už jsou ovenčení, na pelíšcích a já je postupně všechny obejdu a jednotlivě se s nima pomazlím, aby měl každý svůj čas a svůj prostor a mě k dispozici. Je to klidová činnost, psy nebudím, ale prostě si k nim sednu a povídáme si, hladím je - vlastně jako dítě, když jde spát a čte se mu pohádka -abych to tak nějak přirovnala. To by nemohl ani pes přijít k tomu druhýmu na pelíšek, lehnout si k němu. Je to vlastně takový kontaktní ležení.
Jasně, psí-li pes hlubokým spánkem, tak ho nebudím, ale tohle je něco jiného.

Nemecti ovcaci nejsou moc mazlici psi. Ano, prijdou se obcas pomazlit, ale vetsinu dne o to nestoji. Pokud je pes vyrovnany a mam s nim hezky vztah, tak to “vydrzi”, ale nadsenej z toho ten pes byt proste nemusi.

A ne, nepovazuju v poradku, kdyz lidi psy rusi pri odpocinku. Ani ja nemam zrovna v lasce, kdyz ke mne pritel prijde a zacne me hladit, kdyz spim, protoze me to proste probudi. Zase, kazdy pes je jiny. Jsou psy, ktery mazleni miluji, a taci, kteri ne. Ale jak uz jsem napsala, NO k moc konraktnim rasam nepatri. A pani s dcerou ten vztah se psem ocividne nemaji, takze se pes muze velice jednodusem a PRAVEM ohradit.

9.3.2023 11:49
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

PumaCZ napsal(a):
Nemecti ovcaci nejsou moc mazlici psi. Ano, prijdou se obcas pomazlit, ale vetsinu dne o to nestoji. Pokud je pes vyrovnany a mam s nim hezky vztah, tak to “vydrzi”, ale nadsenej z toho ten pes byt proste nemusi.

A ne, nepovazuju v poradku, kdyz lidi psy rusi pri odpocinku. Ani ja nemam zrovna v lasce, kdyz ke mne pritel prijde a zacne me hladit, kdyz spim, protoze me to proste probudi. Zase, kazdy pes je jiny. Jsou psy, ktery mazleni miluji, a taci, kteri ne. Ale jak uz jsem napsala, NO k moc konraktnim rasam nepatri. A pani s dcerou ten vztah se psem ocividne nemaji, takze se pes muze velice jednodusem a PRAVEM ohradit.

No vidíte, to je pro mě novinka, ty co jsem znala já- nebyly jich zástupy, to je jasný, tak drbání a mudlání měli rádi. Od toho, koho znali, to je jasný. Poslední fena ovčouna , s kterou jsem přišla do kontaktu, byla fena dlouhosrsťáka našich známých - a byl to pes hlídací, měli ji v penzionu, za mnou sama chodila.

Však ale já nikde nepíšu, že bych psy budila. Nezdůraznila jsem to, to jako ne, to je pravda. Zas na druhou stranu, za ten rok už asi vědí, jak fenka funguje, co jí vadí, co ne. Nicméně ano, pokud by o to nestála tak se může jednoduše a právem ohradit.

9.3.2023 11:57
PumaCZ

XXX.XXX.114.28

Vy nechapete pointu toho, co pisi. Pes by mel mit sve bezpecne misto a vedet, ze ho tam nebude nikdo obtezovat. Tecka.

Pokud za mnou prijde pes na pohovku, tak ok, treba o ten kontakt stoji, ale otravovat psa, ktery si lezi na svem miste, je za mne nesmirne sobecke.

A ano, drtiva vetsina NO neni mazliva. Bavila jsem se o tom se spoustou lidi a v podstate to vsichni potvrdili. Naposledy pred tydnem na kurzu dlouholeta psi psovodka PCR s NO, HO a BO. Sama rekla, ze NO vyjadruje lasku jinak, nez ze se necha furt votapkavat a bude neustale vyzadovat kontakt se psem. Naopak HO a BO jsou strasne vterky, ktery ten kontakt miluji.

Ja mam tretiho NO, ano, minimalne rano se prijde pomazlit, ale pokud neprijde sam, tak ho to ocividne dost obtezuje. Vydrzi to, ale jeho signaly jasne ukazuji, ze mu to vadi a chce mit svuj klid. A to mam se svym psem uzasny vztah a ne jako zadavatelka. Fena ji take pri takovem vpadu do osobniho prostoru muze skocit do usmevu.

9.3.2023 11:57
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
No vidíte, to je pro mě novinka, ty co jsem znala já- nebyly jich zástupy, to je jasný, tak drbání a mudlání měli rádi. Od toho, koho znali, to je jasný. Poslední fena ovčouna , s kterou jsem přišla do kontaktu, byla fena dlouhosrsťáka našich známých - a byl to pes hlídací, měli ji v penzionu, za mnou sama chodila.

Však ale já nikde nepíšu, že bych psy budila. Nezdůraznila jsem to, to jako ne, to je pravda. Zas na druhou stranu, za ten rok už asi vědí, jak fenka funguje, co jí vadí, co ne. Nicméně ano, pokud by o to nestála tak se může jednoduše a právem ohradit.

Tak to já budím, stačí zahlásit Podrbeme pejsáčka Ale mám dojem, že se někdy ani úplně neprobudí, ale chrápe dál, jen udělá z nohou rovný hůlky.

9.3.2023 12:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No však jo, pelíšek je jeho bezpečné místo. Ale tak jako on může příjít za mnou na pohovku, můžu přijít já za ním na místo. Tak jako já mu můžu říct, jdi dolů, chci spát, může mi i on dát najevo, že chce spát.Jsme partneři. Zatím vždy vyvalí pupík a poté žádá přídavek a mydlí u toho ocáskem.Chci-li odejít dává mi naopak najevo, že ešče ne, - chytne si mě klidně tlapou.

Ale jak píšu, pokud pes spí, tak ho nebudím, nechám ho odpočívat. Nejsem člověk, co psu nedá pokoj - ani to v tom počtu úplně nejde. Respektuju povahu a dávám psu jeho prostor, stejně tak kocourovi.

Jak píšu, je to pro mě novinka, že jsou NO nemazlící. Já je nechovám, tak nemůžu soudit.

9.3.2023 12:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Tak to já budím, stačí zahlásit Podrbeme pejsáčka Ale mám dojem, že se někdy ani úplně neprobudí, ale chrápe dál, jen udělá z nohou rovný hůlky.

Jooo! Rovný hůlky! To je přesný, a nebo hajluje a zadní vyvalí do stran jak kojenec při rentgenu

10.3.2023 15:45
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

PumaCZ napsal(a):

Měla jsem sice křížence, vzhledem to byl obtloustlý vyvařený NO, ale povahou byl celý NO a když si ke mně čím byl starší rád chodil lehnout, tak otravování na pelíšku rád neměl. To se pak šel schovat pod gauč a to mě vždy vítal nejnadšeněji z celé rodiny. Kámoščin táta, který během života vlastnil x NO mi to vlastně řekl, že můj pes je povahou NO. Takže kdyby ho na tom pelíšku otravoval někdo, kdo není jeho jednička, tak by byl akorát otrávený.
Pokud by se fence výhradně věnovaly jen zadavatelka s dcerou, časem by je začala brát nevědomí, ale boha už má a to se už nezmění.

11.3.2023 08:01

Zrzavci je na správné stopě.
Pes jde po jídle a jiných zdrojích. Bezpečí, jistota, jasné a pevné vedení.

Vezmu psa na dlouhý výlet, i přes noc.
Dostává jídlo z ruky, jen ode mě. Po dlouhém pochodu dostane napít z mé lahve, z ruky.
Bojové hry, spaní ve stanu a vaření na ohni.
Pro líné stačí dlouhá předlouhá vycházka, kde se pes bude muset spolehnout na mě.
A je možné, že potkáte nebezpečí, kde se ukáže, že pes chce chránit člověka.
Tak doufejte, že jste psovod, co ví, jak takového psa udržet, upovelovat.
Když to přeženu - neštěstí sbližuje.
Stane se závislejším na člověku, který mu dá v nouzi jídlo, vodu a vedení.

11.3.2023 09:11

"Vezmu psa na dlouhý výlet, i přes noc."
....a pak se pes šťastně přešťastně vrátí ke svému lidskému bohu doma

11.3.2023 09:38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Vezmu psa na dlouhý výlet, i přes noc."
....a pak se pes šťastně přešťastně vrátí ke svému lidskému bohu doma

Samozřejmě. Já tu roli nikomu přece brát nechci, ani to není možné.
Ale tento vztah, na který si zadavatelka stěžuje, se musí změnit; posílit, překopat.
A to brečením doma (nula jasného vedení atd.) nepůjde.
Musím psovi ukázat, že jsem jistota, že se může spolehnout, že ho i třeba zachráním
a mám zajímavé věci.
Můžeme si vyprávět pohádky, zpívat, najít psí kamarády, péct dort.
Procházkou k lidlu a zpět s votráveným obličejem "ten pes mě nemá rád" to fakt neklapne.

Mi se nechce vypisovat, ono to zas tak moc cenu nemá, protože když se nechce, tak to nejde, a třeba člověk v sobě to
být rozhodný, úkolující, sebevědomý a spravedlivý křížený s bezpečným přístavem
nemá.

11.3.2023 09:42

Tyhle vychazky a spolecne souziti "na cestach" mozna funguje na bojaveho, nejisteho psa.
Ale to by vovcak zrovna byt nemusel.

Aspon pro toho, co mam doma by to byl vylet jako kazdy jiny - zadny pocit sounalezitosti k dalsim lidem navic by se - nedostavil. Jsem si jista. Jemu jsou proste cizi lidi fuk. A cizi je pro nej kazdy, krom me.

Proste si vybrala pana. Ostatni respektuje, ale neuznava.

11.3.2023 09:49

megí klíd
jasně, že každá kladná interakce vztah někam posune, optimálně do lépe
jen tady by to asi chtělo manžela vyslat tak na měsíc na služební cestu či prázdniny, aby bylo dost času - pro fenu - vzít na vědomí i další členy domácnosti
pokud jsou schopni správného vedení....

11.3.2023 09:50
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Ten "výlet" doporučuje i I. Eichler.
Použila jsem to při venčení cizího psa.
V jemu známém prostředí,(fena)
když jsem ji dala na vodítko, tak ona jela, čuchala si kde chtěla,
ani se neohlídla. Nezajímala jsem ji ani málo.
Vzala jsem ji k nám, parky, kde to neznala
a to mě očima hledala co pár kroků,
nebyla si jistá, v cizím.
Může to být někdy dobrý postup.

11.3.2023 09:51
Doron

XXX.XXX.22.171

Moji ovčouni měli členy rodiny a kamarády rádi.
Akorát je vůbec neposlouchali 🤣

11.3.2023 09:53
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

Náš NO poslouchal každého z rodiny,
s kým byl zrovna venku.
Byl vycvičený a výborný rodinný pes.

11.3.2023 09:59
Doron

XXX.XXX.22.171

rapotacka11 napsal(a):
Náš NO poslouchal každého z rodiny,
s kým byl zrovna venku.
Byl vycvičený a výborný rodinný pes.

Možná máte takové kynologicky schopnější členy rodiny než já :))
Ale skvělý rodinný pes, to souhlasím, členy rodiny brali za svý.

11.3.2023 10:00

Můj pes nikoho neposlouchá, jen mě, ale není ovčák, ani vzdáleně, je to šašek a lidi miluje. Doma poslechne moje dítě, ale jen když u toho jsem. Ale nesežrali se zatím, takže asi v pohodě. Venku to dítě ale vůbec neposlouchá. Ani pes, ani mě...

petrahei: on by třeba nechránil jiného člověka? Ne úplně cizího, někoho, koho máte doma. Nebude si hlídat aspoň trochu, kde ten člověk je? Jako že od něj venku klidně zdrhne?
Když jde ven celá rodina, pes se po nich neohlédne?

Může se hrát na strach, může se hrát na opak. Něco toho psa chytne a bude to lepší a lepší.

11.3.2023 10:16

Já bych se jí nevnucovala. Netlačila na ni. Tlak vyvolává protitlak. Respektovala bych, že si vybrala pána, toho jediného, svého boha. Tomu bych přizpůsobila chod rodiny. Pro fenu, která je založením pes jednoho pána, jistě nebylo jednoduché se přeorientovat ze svého původního boha (souseda) na nového boha. Ten je pro ni jistota, ostatní členové rodiny jsou jen nutné křoví. A nic na tom nemění fakt, že ji paní krmí. Pokud bych ji potřebovala vyvenčit, vytáhla bych ji na vodítku aby se nevrátila sama domů a snažila bych se ji zaujmout a podle úspěšnosti bych volila délku procházky. Je možné, že se to časem zlepší, i když rok, co je v nynější rodině, je už poměrně dlouhá doba... Je třeba vzít v potaz i to, že některé feny nerespektují ženu, když je jejich pánem od malička muž. Může i žárlit na ženu, když se muž ženě věnuje.

11.3.2023 10:17

Nebude si hlídat aspoň trochu, kde ten člověk je? Jako že od něj venku klidně zdrhne?

nevim, jak to popsat.
pujde, i se asi bude chovat "normalne", prijde i na zavolani, pamlsek si vezme - to neni, ze by ty lidi uplne ignoroval.
ale nebude za to vdecny, ze ho nekdo vzal ven. Nezblazni se z toho nadsenim a nebude to pro nej duvod, prehodnotit svuj vztah k tem lidem, co je s nimi venku na nejaky vice vrely...

Jinak pry to trva cca 3 tydny, nez akceptuje pes noveho pana. S tim, ze od stareho se ale uplne odstavi. Takhle se pry vovcaci predavali a takhle se i dneska prodavaji.

Ted teda myslim, ze ho dostane do ruk nekdo, kdo vi, co ma delat. S tema pak funguji normalne po par dnech. Oni uplne neteskni roky. Pry.

11.3.2023 10:34
Doron

XXX.XXX.22.171

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můj pes nikoho neposlouchá, jen mě, ale není ovčák, ani vzdáleně, je to šašek a lidi miluje. Doma poslechne moje dítě, ale jen když u toho jsem. Ale nesežrali se zatím, takže asi v pohodě. Venku to dítě ale vůbec neposlouchá. Ani pes, ani mě...

petrahei: on by třeba nechránil jiného člověka? Ne úplně cizího, někoho, koho máte doma. Nebude si hlídat aspoň trochu, kde ten člověk je? Jako že od něj venku klidně zdrhne?
Když jde ven celá rodina, pes se po nich neohlédne?

Může se hrát na strach, může se hrát na opak. Něco toho psa chytne a bude to lepší a lepší.

Ona ta čubina přišla do rodiny už jako dospělá, taky o jednoho pána už přišla, to taky bude hrát roli.
Myslím, že nejvíc stmelující jsou procházky společný( celá rodina), nejlíp dlouhý výlety, tak se tvoří pocit sounáležitosti ve smečce.
A fenka by nebyla úzkostná, že se jí pán ztratí.
Mejm psům určitě není rodina jedno, i se " starají" o děti, akorát " povelovat" se od nikoho jinýho než ode mě moc nedají.

11.3.2023 10:47

3 týdny? kdo ví, co má dělat, to bude ono, no

11.3.2023 12:18
rapotacka11

XXX.XXX.224.174

S tema pak funguji normalne po par dnech. Oni uplne neteskni roky. Pry.

Psi většinou fungují hned. Nejen NO.
Nic jiného jim nezbývá.
Přijmou, co jim osud-člověk uchystá.
Od malého pinče po vlkodava.
Během dne jsem nápadné tesknění nepozorovala.
Večer jeden pes vždy vzdychal ... fakt smutně.
Pastevce jen obdivuji, zkušenost nemám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík