Pudl velký

Nabízím psa ke krytí. Barevný ráz plavá - červená. Pejsek je světlý, oba ro...
Ahoj. Mám doma dvouměsíční štěňátko, ale nevím si rady s tím, jak ji naučit spát v pelíšku. Nejdříve spala v bedýnce, kterou měla hezky vystlanou, měla tam deku od původní majitelky, ze které mohla cítit maminku a sourozence. Spát tam ale nechtěla, vždycky si tam akorát donesla hračku, hrála si, ale jakmile to bylo k usínání, tak si šla lehnout jinam.
Máme plovoucí podlahu, tak jsem nechtěla, aby ležela na tvrdé a studené zemi, myslela jsem si, že je to pelíškem. Tak jsem ji pořídila nový, příjemný, prostorný pelíšek. A vydrží v něm sotva pár minut, když ji tam dám a je schopná se uprostřed spaní zvednout a jít si lehnout o metr vedle na studenou sem. A rozhodně se nestane, že by do pelíšku šla sama od sebe.
Co s tím? Chci, aby si na pelíšek zvykla, brala ho jako svoje útočiště, aby se tam schovala, když bude sama doma a bude chtít být v "bezpečí". Snažila jsem se vypozorovat, kde si lehá, že bych ji tam přesunula pelíšek, třeba je jen na blbém místě. Ale ani své oblíbené místo nemá, lehá si, kde se dá a já nevím, co s tím
Uživatel s deaktivovaným účtem
a proč je problém, aby spala na zemi?
napsal(a):
a proč je problém, aby spala na zemi?
Nehrozí štěněti nějaké problémy z podchlazení, pokud leží POUZE na studené zemi a dlouho? Třeba v bytě mám zem celkem teplou, ale v rodinném domě u rodičů mám během chvíle totálně ledové nohy, jak tam není žádná izolace ani nic.
Lily2
napsal(a):
Nehrozí štěněti nějaké problémy z podchlazení, pokud leží POUZE na studené zemi a dlouho? Třeba v bytě mám zem celkem teplou, ale v rodinném domě u rodičů mám během chvíle totálně ledové nohy, jak tam není žádná izolace ani nic.
štěně je vybaveno termoregulací a pokud pelíšek má a bylo by mu zima od země, tak si tam lehne.
štěně si může vybrat
a vybralo si
bych to respektovala
K ničemu ho nenutím. Pouze se vás ptám na radu, to se nedá odpovědět mile bez ironických reakcí?
Jak píšu, chtěla jsem, aby mělo štěňátko své útočiště, kam si zaleze, když tu bude třeba samo. Je malé a dost věcí se přeci samo nenaučí.
Chcete mi říct, když svého pejska učíte povel "místo", je vám jedno, kam si jde lehnout? Musí přeci vědět, kde je jeho místo.
Nikyyyc
napsal(a):
K ničemu ho nenutím. Pouze se vás ptám na radu, to se nedá odpovědět mile bez ironických reakcí?
Jak píšu, chtěla jsem, aby mělo štěňátko své útočiště, kam si zaleze, když tu bude třeba samo. Je malé a dost věcí se přeci samo nenaučí.
Chcete mi říct, když svého pejska učíte povel "místo", je vám jedno, kam si jde lehnout? Musí přeci vědět, kde je jeho místo.
Já si troufám tvrdit, že jsem odpověděla mile a bez ironie. :)
pro jistotu jsem si toto krátké vlákno přečetla ještě jednou a ironie nikde
Ninunka bude mít bujnou fantazii
nebo je poněkud nedůtklivá
"Chcete mi říct, když svého pejska učíte povel "místo", je vám jedno, kam si jde lehnout? Musí přeci vědět, kde je jeho místo."
- "místo" mohu naučit tak, že ukážu někam kamkoliv a kdekoliv rukou
- " místo" mohu naučit třeba na konkrétní podložku, kterou pak mohu brát kamkoliv a všude pak pes to své "místo" bude mít
- "místo" samozřejmě mohu naučit jedno konkrétní místo v konkrétním prostoru (doma)
já tento povel nepoužívám, respektive u prvního psa jsem ho používala pro jednu situaci a až v jeho seniorském věku
současný pes žádné "místo" nemá a nezná
a nepotřebuji to
“Chci, aby si na pelíšek zvykla, brala ho jako svoje útočiště, aby se tam schovala, když bude sama doma a bude chtít být v ’bezpečí’.”
Ale pocit bezpečí nemůžete vynutit. To štěňátko se teď v tuhle chvíli cítí dobře na podlaze. Za měsíc to může být zase jinak. :-) Je prima, že mu nabízíte i další možnosti, ale konečné rozhodnutí o tom, kde chce odpočívat (pokud ho to přímo neohrožuje), nechte na něm. I štěňátko potřebuje mít možnost o sobě do nějaké míry rozhodovat.
(Češtinářům se omlouvám za uvozovky, na mobilu mám omezené možnosti.)
Zrzavci
napsal(a):
hmn_ - zvědavost mi nedá. A jak to řešíte, když třebas vaříte a nechcete, aby se pes motal kolem a vy měla jistotu, že nikdo nedojde k úhoně?
Gremlin taky nezná “místo” a žijem.
Nikyyyc
napsal(a):
Kde je ta nemilá ironická reakce? Já ji nevidím.
Takhle malé štěně zatím není třeba učit nějaké striktní povely přece. Zatím vychováváte hlavně pravidelností (režimem), vlídností a ukazováním. Není kam spěchat. Oblíbené odpočívací místo si pes časem nejspíš vybere (naši tradičně mezi dveřma, aby co nejvíc překáželi, že). Co se nastavení tepelného komfortu štěněte týče, teď ještě záleží na odchovu - je klidně možné, že u chovatele byla nižší teplota, tak se pes teď o podlahu rád ochladí, pokud máte doma tepleji. Tím spíš ho nenutit na pelech.
O aké šteniatko sa jedná? Teda typ srsti ... My miesto máme (iba vetbedka na podlahe), ale psica ho využíva minimálne. Najradšej spí na podlahe pri gauči a keď chce mať asi úplne kľud zalezie pod jedálenský stôl. Keď varím leží na dlažbe pri mne - keď kúrime do podlahovky zakrátko sa pýta von - je jej evidentne teplo lebo vyslovene vyhľadáva tie najchladnejšie miesta. Nespí v búde ani na jej určenom vonkajšom gauči iba na rohožke. Najlepšie počasie je snehová chumelica. A má to takto od šteňaťa (bola odchovaná vonku v kotci) ale je to moskovák. Predtým labrador aj dalmatín chodili spať tiež "na miesto" iba zriedkavo - vždy si našli vlastné miesto v našej blízkosti ale také aby mali rozhľad na každú stranu.
@eena Střední pudl.
Ninunka, neriešte to. Pliešok jej nechajte, dávajte ju tam niečo si obhrýzať, aby si to spojila s niečím príjemným, ale inak ju nechajte nech si nájde "svoje" miesto. Aj pudlíkovi môže byť teplo (nám to tak vôbec nemusí pripadať). Nemyslím, že by išla spať niekde, kde by nemala vlastný dobrý pocit .
Zrzavci
napsal(a):
hmn_ - zvědavost mi nedá. A jak to řešíte, když třebas vaříte a nechcete, aby se pes motal kolem a vy měla jistotu, že nikdo nedojde k úhoně?
moje kuchyň má dveře a když není vhodná asistence zvířat, tak je používám. povel k opuštění místnosti je nějaké neurčité "pojď tady", "jdi tady" nebo "jdi ven".
Taky mám štěně, a spí kde chce. Stejně jako kočky. Pokoušela jsem se dávat různé pelíšky na různá místa, ale nenutila jsem ji tam být. Jednou spí na sedačce, jednou v posteli, jednou na koberci, jindy na podlaze, teď zrovna tady pod mou židlí na linu. Povel místo ji naučit chci, ale ne ke spaní, spíš pro případ, že ji budu chtít někam na chvíli "uklidit". :)
Zrzavci
napsal(a):
tahle situace u nás nenastává a nenastávala, ani v paneláku
z více důvodů
místo "místo" lze použít lehni či povel k odchodu
nebo nějaká jiná životem naučená průpovídka (jako "mám kafíčko, dopiju a jdeme procházka" = pes odchází čekat ven, a tak podobně)
povel "místo" jsem používala pouze v rámci řešení agrese pastevce a to při příchodu domů, jako přímo dovnitř - první musel jít HW a lehnout si v obýváku na jedno určité místo a až poté jsem mohla dovnitř zavést pastevce....neboli pastevec musel přijít k HW, naopak to byl problém
napsal(a):
pro jistotu jsem si toto krátké vlákno přečetla ještě jednou a ironie nikde
Ninunka bude mít bujnou fantazii
nebo je poněkud nedůtklivá
"Chcete mi říct, když svého pejska učíte povel "místo", je vám jedno, kam si jde lehnout? Musí přeci vědět, kde je jeho místo."
- "místo" mohu naučit tak, že ukážu někam kamkoliv a kdekoliv rukou
- " místo" mohu naučit třeba na konkrétní podložku, kterou pak mohu brát kamkoliv a všude pak pes to své "místo" bude mít
- "místo" samozřejmě mohu naučit jedno konkrétní místo v konkrétním prostoru (doma)
já tento povel nepoužívám, respektive u prvního psa jsem ho používala pro jednu situaci a až v jeho seniorském věku
současný pes žádné "místo" nemá a nezná
a nepotřebuji to
Má a je. Viz její reakce v jiných vláknech.
napsal(a):
Má a je. Viz její reakce v jiných vláknech.
jojo
jsem si říkala, jestli nepatří k druhu "roztleskávač".....
Nikyyyc
napsal(a):
Mám asi rok a půl starou fenku, kříženec. Když jsem si jí jako tříměsíční přinesla domů, měli jsme doma plastový pelíšek po předešlém psovi, ale vůbec v něm nechtěla být. Spala raději na zemi, buď na takovém koberečku nebo přímo na dlažbě. Pořídila jsem jí měkký pelíšek, jen jsem ho rozbaila, radostně do něj vběhla a lehla si, ale stejně v něm skoro vůbec nespala a pořád spala na studené zemi. Nenutila jsem jí, přišlo mi, že je jí vedro a spí se jí tak dobře. Dneska už do toho pelíšku dost často ráda sama zaleze a když je v místnosti zima, třeba na chalupě, tak v něm spí celou noc a na studenou zem si nelehne. Takže si myslím, že toho psa nemá smysl nutit, prostě je schopen si sám najít místo, kde se mu líbí a cítí se dobře. Kdyby se tam necítil dobře, tak tam spát nebude.
Zrzavci
napsal(a):
Toho pošlu pryč, ale už se stalo, že jsem jí šlápla na tlapky, takže od té doby je ostražitá a přímo u plotny přestala lehávat.
Huskyjanina
napsal(a):
Kam poslete pryč? A co v tom pryč má dělat?
Ona celkem dost rozumí, takže už jí stačí říct, "Malí nemotej se" a zvedne se a lehne si kousek vedle, ale když ještě nerozuměla, tak jsem jí měla naučenou na pelíšek. "Jdi si lehnout do pelíšku" a šla tam. To používám, když se vrátíme třeba z procházky, aby mi mokrá nešla lehnout na gauč. Chápe i povel "Jdi si hajnout do pelíšku".
Já psa posílala na místečko, když se někde motal, bylo to jedno, kam, jestli na pelech, gauč, pod stůl, koberec, prostě ať si jde někam lehnout. Místečko jsem používala i venku, na návštěvě, všude, kde jsme potřebovala, aby si pes někam lehnul a neřešil, odpočíval. Povel místo(jako na pelech) znal taky, prý bylo důležité se ho naučit, říkali, ale to jsme nikdy nepoužívala
Trickyvoo
napsal(a):
Ona celkem dost rozumí, takže už jí stačí říct, "Malí nemotej se" a zvedne se a lehne si kousek vedle, ale když ještě nerozuměla, tak jsem jí měla naučenou na pelíšek. "Jdi si lehnout do pelíšku" a šla tam. To používám, když se vrátíme třeba z procházky, aby mi mokrá nešla lehnout na gauč. Chápe i povel "Jdi si hajnout do pelíšku".
Jj, však to je ale v podstatě to místo, jen jinak nazvané :) Jinak ale je sranda, co se psi naučej a jak se říká, že pes pochopí jen strohý slova, je podle mě blbost. Mě ráno budí pes, když mi zazvoní budík. Já ho o 10 minut pak oddaluju a Lokimu říkám, "jdi dělat ještě hají" tak se vrátí do křesla. Jinak pelech má v kuchyni a tam to místo používám, když je u nás návštěva, aby ji furt neotravoval, že chce drbat.
Huskyjanina
napsal(a):
Jj, však to je ale v podstatě to místo, jen jinak nazvané :) Jinak ale je sranda, co se psi naučej a jak se říká, že pes pochopí jen strohý slova, je podle mě blbost. Mě ráno budí pes, když mi zazvoní budík. Já ho o 10 minut pak oddaluju a Lokimu říkám, "jdi dělat ještě hají" tak se vrátí do křesla. Jinak pelech má v kuchyni a tam to místo používám, když je u nás návštěva, aby ji furt neotravoval, že chce drbat.
To teda. Zvlášť u Maliny mi přijde, že stroze to teda nebere. Kouká stylem "a proč jako". Takže já s Malinou zásadně v celých větách a vysvětluju o co mi jde .
napsal(a):
jojo
jsem si říkala, jestli nepatří k druhu "roztleskávač".....
Založila další vlákno. Ale na druhou stranu, proč ne.
Zrzavci
napsal(a):
My používáme pokyn "vysmahni!" doplněný ukázáním ruky (jako kterým směrem by to bylo nejvhodnější), využívám nejen v kuchyni, ale třeba i když chrápe přede dveřmi koupelny a blokuje vstup nebo když nosíme dřevo do sklepa a podobně. Fena reaguje významným hlasitým povzdechem a následně se přesune, občas si říkám, že je dobře, že psi neumí obrátit oči v sloup , protože mi nebezpečně připomíná reakcemi mé puberťáky
Povel "místo" se nám nějak nepodařil, musím jít v podstatě s ní až k pelechu, ukázat jí ho a ona se pak stejně během vteřiny vzdálí no ale nijak nám to nechybí, tak to neřeším.
Terapeutka
napsal(a):
My používáme pokyn "vysmahni!" doplněný ukázáním ruky (jako kterým směrem by to bylo nejvhodnější), využívám nejen v kuchyni, ale třeba i když chrápe přede dveřmi koupelny a blokuje vstup nebo když nosíme dřevo do sklepa a podobně. Fena reaguje významným hlasitým povzdechem a následně se přesune, občas si říkám, že je dobře, že psi neumí obrátit oči v sloup , protože mi nebezpečně připomíná reakcemi mé puberťáky
Povel "místo" se nám nějak nepodařil, musím jít v podstatě s ní až k pelechu, ukázat jí ho a ona se pak stejně během vteřiny vzdálí no ale nijak nám to nechybí, tak to neřeším.
Fakt neumí obrátit oči v sloup?
napsal(a):
Fakt neumí obrátit oči v sloup?
myslím si, že ne,
ale Nora umí perfektně hluboce významně vzdychat.
napsal(a):
myslím si, že ne,
ale Nora umí perfektně hluboce významně vzdychat.
Tak to přinejhorším stačí.