Luka001

XXX.XXX.62.197
Dobrý den, měla bych dotaz na kvalitní granule pro štěňata. Máme doma bostonského teriéra a chtěla bych pro něj nějaké bez obsahu obilovin a luštěnin 🙂 Nemá někdo zkušenosti s tímto plemenem co mu tak nejvíc vyhovovalo? Vím, každému psovi sedne něco jiného.Od chovatelky co máme pejska jsme dostali Royal Canin mini puppy.
kikionka

XXX.XXX.3.110
Za mě je nejlepší vařená strava nebo Barf. Musí se to ale umět. Jestli byste měli zájem, klidně vám pomohu - pokornakristyn@natur.cuni.cz
Uživatel s deaktivovaným účtem

kikionka
napsal(a):
Za mě je nejlepší vařená strava nebo Barf. Musí se to ale umět. Jestli byste měli zájem, klidně vám pomohu - pokornakristyn@natur.cuni.cz
Podívala jsem se na web a hodně tomu nerozumím - jídelníček pro NO (3 m.).
"Svalovina: 450 g hovězí, 60 g vepřové srdce
Kosti: 300 g kachní běháky
Vnitřnosti: 50 g kuřecí játra, 100 g hovězí ledvinky (můžete zkusit i slezinu – ale pozor, psi mohou mít průjem)
Zelenina: špenát 50 g, žlutá paprika 25 g (rozmixovat)
semena, ořechy: 20 g pšeničné klíčky, 12 g lískové oříšky (podrtit)
ovoce: 10 g borůvky nebo jablko
Doplňky: křepelčí vajíčko (2x týdně), slunečnicový olej – 1 kávová lžička na týden, olej z tresčích jater (1 kávová lžička 2x do týdne), kelp (doporučuji ten z krmimmasem– u toho 11 g na měsíc), lněný olej – 1 kávová lžička na týden, hydrolyzovaný kolagen (1 g/den), pivovarské kvasnice (2 g/den), zinek, vitamín E"
Víte, kolik tam je Ca, P, protein, tuk, sacharidy, vláknina?
Není těch vnitřností trochu hodně? Ty ledvinky se mi moc nelíbí. Vit. A, fosfor, klíčky, hodně svaloviny a vnitřnosti,
kachní běháky mi na srovnání s vápníkem stačí? Oxaláty znemožňují využití vápníku.
Ale to všechno by se vidělo, pokud máte čísla - tak jsem úplně vedle.
Zajímá mě to. Napíšete výsledky?

ona napsala, ze pomuze, ale nepsala - KAM
me by zase zajimalo, jak dopadnul ten NO
kikionka

XXX.XXX.123.44
napsal(a):
Podívala jsem se na web a hodně tomu nerozumím - jídelníček pro NO (3 m.).
"Svalovina: 450 g hovězí, 60 g vepřové srdce
Kosti: 300 g kachní běháky
Vnitřnosti: 50 g kuřecí játra, 100 g hovězí ledvinky (můžete zkusit i slezinu – ale pozor, psi mohou mít průjem)
Zelenina: špenát 50 g, žlutá paprika 25 g (rozmixovat)
semena, ořechy: 20 g pšeničné klíčky, 12 g lískové oříšky (podrtit)
ovoce: 10 g borůvky nebo jablko
Doplňky: křepelčí vajíčko (2x týdně), slunečnicový olej – 1 kávová lžička na týden, olej z tresčích jater (1 kávová lžička 2x do týdne), kelp (doporučuji ten z krmimmasem– u toho 11 g na měsíc), lněný olej – 1 kávová lžička na týden, hydrolyzovaný kolagen (1 g/den), pivovarské kvasnice (2 g/den), zinek, vitamín E"
Víte, kolik tam je Ca, P, protein, tuk, sacharidy, vláknina?
Není těch vnitřností trochu hodně? Ty ledvinky se mi moc nelíbí. Vit. A, fosfor, klíčky, hodně svaloviny a vnitřnosti,
kachní běháky mi na srovnání s vápníkem stačí? Oxaláty znemožňují využití vápníku.
Ale to všechno by se vidělo, pokud máte čísla - tak jsem úplně vedle.
Zajímá mě to. Napíšete výsledky?
NO dopadl dobře.
Ca, P, protein, tuk jsou dle směrnic NRC pro váhu a věk psa. Sacharidy jsou neesenciální a v jídelníčku zanedbatelné.
V kostech je poměr vápníku a fosforu 2:1, takže když k tomu člověk pripocte fosfor z vnitřnosti a svaloviny, tak se to dorovna na cca 1,3 ku 1.
Proč se vám nelíbí ledvinky?
Jinak tento recept je z meho webu a je poměrně starý (obecně webovka potřebuje update, ale nemám teď čas jej provést), nepamatuji si, kolik stěně vážilo a barf se vyvíjí. Pro zdravé štěně by měl být poměr vnitřností zhruba 14% krmné dávky, z toho 5-7% jater. Právě kvůli vit A dávám vždy o trochu více druhého orgánu.

kikionka
napsal(a):
NO dopadl dobře.
Ca, P, protein, tuk jsou dle směrnic NRC pro váhu a věk psa. Sacharidy jsou neesenciální a v jídelníčku zanedbatelné.
V kostech je poměr vápníku a fosforu 2:1, takže když k tomu člověk pripocte fosfor z vnitřnosti a svaloviny, tak se to dorovna na cca 1,3 ku 1.
Proč se vám nelíbí ledvinky?
Jinak tento recept je z meho webu a je poměrně starý (obecně webovka potřebuje update, ale nemám teď čas jej provést), nepamatuji si, kolik stěně vážilo a barf se vyvíjí. Pro zdravé štěně by měl být poměr vnitřností zhruba 14% krmné dávky, z toho 5-7% jater. Právě kvůli vit A dávám vždy o trochu více druhého orgánu.
To je jedno, jak je starý web.
Podle mě je tam na štěně vlčáka málo kostí.
Kachní tlapa je z většiny kolagen. Bílkovina. Je tam kostička, ale málo.
Dospělému psovi bych to dala. Bez papriky, ta nadýmá, ale některým psům nevadí.
Špenát se mi také nelíbí, protože ty oxaláty. Nebo luštěniny, to taky nedám - ze stejného důvodu.
Nedostane dost vápníku, protože v tom krmení není a protože P a další. Ca se musí dávat denně.
Sacharidy slouží pro šetření bílkovin, nehubnutí svalů, zahřátí a okamžitou energii.
Tatranka na cesty.
Velký pes má delší střevo než malý pes, ale ne proto, že je velký. Je to nepoměr. Umí cukry využít dobře, ona mu taky venku u krav byla zima.
Pes není vlk.
Zkuste koukat do historie krmení domácích psů.
Je velká spotřeba Ca a nejde jen o poměr, ale o denní dávku.
Je lepší a rychlejší to řešit přes kuřecí/krůtí atp. křídla, krky, skelety. A to beru jako svalovinu, tuk i kost v cca dobrém poměru. Skelet nejlepší, samozřejmě ne ten, co ho polovinu tvoří tučná kůže.
Mně se to nechce počítat, já to ani u psa nepočítám, jen na první pohled vidím hodně bílkovin, fosforu...
Samozřejmě další den dostane jiný jídelníček, počítám.
Tak mě zajímalo, jestli máte třeba fakt spočítané někde na papíře, jak to vyšlo.

V kostech je poměr vápníku a fosforu 2:1, takže když k tomu člověk pripocte fosfor z vnitřnosti a svaloviny, tak se to dorovna na cca 1,3 ku 1
Z čeho presne se to dorovna?
mg/kg
Ca P
hov maso 50 1700 zdroj P
srdce 80 1900 zdroj P
jatra 50 4000 zdroj P
ledvinky zdroj P
beháky vyrovnaný poměr
kličky zdroj P
ořechy 177 4500 zdroj P
vejce 550 2100 zdroj P
Takhle davka by stacila krmit velkemu plemeni 1 tyden a bylo by zle....
kikionka

XXX.XXX.123.44
napsal(a):
To je jedno, jak je starý web.
Podle mě je tam na štěně vlčáka málo kostí.
Kachní tlapa je z většiny kolagen. Bílkovina. Je tam kostička, ale málo.
Dospělému psovi bych to dala. Bez papriky, ta nadýmá, ale některým psům nevadí.
Špenát se mi také nelíbí, protože ty oxaláty. Nebo luštěniny, to taky nedám - ze stejného důvodu.
Nedostane dost vápníku, protože v tom krmení není a protože P a další. Ca se musí dávat denně.
Sacharidy slouží pro šetření bílkovin, nehubnutí svalů, zahřátí a okamžitou energii.
Tatranka na cesty.
Velký pes má delší střevo než malý pes, ale ne proto, že je velký. Je to nepoměr. Umí cukry využít dobře, ona mu taky venku u krav byla zima.
Pes není vlk.
Zkuste koukat do historie krmení domácích psů.
Je velká spotřeba Ca a nejde jen o poměr, ale o denní dávku.
Je lepší a rychlejší to řešit přes kuřecí/krůtí atp. křídla, krky, skelety. A to beru jako svalovinu, tuk i kost v cca dobrém poměru. Skelet nejlepší, samozřejmě ne ten, co ho polovinu tvoří tučná kůže.
Mně se to nechce počítat, já to ani u psa nepočítám, jen na první pohled vidím hodně bílkovin, fosforu...
Samozřejmě další den dostane jiný jídelníček, počítám.
Tak mě zajímalo, jestli máte třeba fakt spočítané někde na papíře, jak to vyšlo.
Jedno to není, protože se od té doby některé věci změnily - třeba jsem změřila u nás na fakultě na hmotnostnim spektrofotometru obsah vápníku, fosforu a hořčíku pro všechny kosti, které se v rámci barfu dávají.
Poměr kost vs ostatní tkáně se pro kachní běhák uvádí 60% kost a 40% ostatní tkáň (napr kolagen, keratin atp). Kost jako taková take není jen anorganická/kompaktní, tzn. ta, co obsahuje hydroxyapatit (vápník, fosfor). Je zhruba 70% kompaktní kost a 30% vazivo. Další věc je, ze ta stravitelnost je podle dostupných dat celkem nizka, mezi 40-60%. Mám naměřeno, že v čisté kompaktní kosti v rámci běháku je průměrně 270 mg/g vápníku, 125 mg/g fosforu. To je dost hodně. 300 g behaku má v sobě zhruba 180 g kosti, z toho 126 g kompaktní kost s Ca, P. 270 x 126 g je 34 020 mg Ca a 125 x 126 g je 15750 mg P. Z toho se vstřebá 40% - výsledně tedy cca 13428 mg Ca a 6300 mg P. Z těch ostatních živočišných složek získá zhruba 3000 mg P ( USDA food database). 13428 plus nějaké drobné děleno 9300 je poměr 1,4, což není problem.
Dnes bych asi zvolila víc druhu kosti- krky nebo křídla. Skelet spis asi starším stenatum po přezubení. Ale souhlasim, ze je skvělý.
Mate nějakou studii na to jak moc oxalaty vychytavaji vápník? Za me pokud pes nemá zdravotní problémy (oxalatove kameny), tak není důvod nedávat na oxalat bohaté složky. Samozřejmě by se to nemělo přehánět. Co tam není zmíněno je, ze jidelnicky mají v raně stenecim věku trvanlivost cca 2 týdny, pak se musí předělat na aktuální váhu a při te příležitosti obměnim ingredience.
Luštěniny take nedávám - tam je ještě problem s antinutrienty.
Ze sacharidy nejsou esencialni (tzn ze bez nich pes nezemře) neznamená, ze nemohou být vhodne. Vhodne jsou třeba u agilitaku a obecně u psu, kteří vydají velký objem energie za krátký čas, u brezich a kojicich fen, u nemocných psu (kteří nemohou tuky nebo bílkoviny) a u štěňat malých plemen náchylných na hypoglykemii. Tady ale nevidím důvod. Většina plemen tráví sacharidy lip než vlci (ač vlci je take umí trávit, jen méně efektivně než určití psi), ale to neznamená, ze je nutne potřebuji.
S pozdravem
KP
třeba jsem změřila u nás na fakultě na hmotnostnim spektrofotometru obsah vápníku, fosforu a hořčíku pro všechny kosti, které se v rámci barfu dávají.
tož se pochlubte
např. kuřecí skelet, křídlo, krk
totéž kachní
žebra hovězí, vepřové
jako zarytého masokrmiče mě to fakt zajímá, páč to 30 let střílím od oka a vychází to, tak abych to měl "podložené"

Jaký obsah Ca, P, tuku, proteinu, ... má která kost, masokost, je tady hezky přehledně v tabulce
https://dogaware.com/health/kidneytable.html
Když počítám Ca, tak vůči P a kaloriím. Někde byla kalkulačka... právě kvůli štěkanátkům velkých plemen.
Antinutrienty jsou všude kromě masa. Když to hodně, hodně nadnesu.
Sbírku dat mají tady https://web.archive.org/web/20221127143856/http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm
Vytáhla jsem to z archivu, zítra už to jít nemusí, asi to někam nahraji.
Oxalát je taky antinutrient; sůl. Umí to i kameny způsobit.
https://kulturistika.ronnie.cz/c-25482-antinutricni-a-toxicke-latky-v-rostlinnych-potravinach.html
Zdroje tam nějaké jsou, ale já je neznám.
Skelety jsou nejvíc měkké, pokud se někdo bojí těch motýlků, lze je utrhnout a zahodit,
vápníku je tam nejvíc.
Já se teda do tabulek podívala, až když někdo popisoval problém s P,
jinak se řídím tím, co vidím.
Až kdyby nějaký vážný zdr. trabl, tak pokud to nemám v hlavě, budu muset číst...
Ale ono to je celé o tom, že ve všem dostane hromadu P.
Prošlapy. Kdyby to trvalo déle, nemoc řeznického psa.
Ty cukry jsou dobré na to, že se svalovina rozředí. Půl přílohy, půl "masa". Taky to nesmí být jen samé celozrnné, vznešené věci, to se zas zasypeme fosforem a antinutrienty.
Teoreticky to posypat nějakým balancerem...
Ono jako že pitvat gramy, o tom to není.
O tom je moderní BARF. Je tam od všeho trochu
a já to nemám ráda. :D Ale tak prostě mě praštilo do očí to množství svaloviny, vnitřností a tak, nerýpu, vůbec.
Určitě by bylo dobré napsat jídelníček na týden a klíďo jednodušší, jiný složitější, to jen tak, aby bylo vidět, že netřeba každý den jadernou fyziku... a aby ten týden byl vyrovnaný,
jasně že každý den nebude hromada kostí a pes nikdy nedostane pamlsek (pamlsek je většinou bez kostí, takže i o to dám méně "masa v KD), ale aby ten týden byl cca...
To je jen můj laický pohled.

Jo, někde jsem tam zahlédla zelené dršťky... tak ty radši jako zeleninu nebrat. Vím, že se to mezi pejskaři říká, ale já to vidím nějak jinak. Trávenina, ok, ale z čeho, když už, tak si říkám - pro pre biotika nebo tak něco, psům to voní, neublíží (pokud si nekoupíte zkažené, že), protein, tuk, nějaké vitaminky a minerály.
Ale zjistila jsem to až tak po půl roce krmení. :-)
Sbírku dat mají tady https://web.archive.org/web/20221127143856/http://zdrava.kralikarna.sweb.cz/Antinutricni-latky.htm
Vytáhla jsem to z archivu, zítra už to jít nemusí, asi to někam nahraji.
ten odkaz znám, ale já byl zvědav, co vypadne ze slečny nového a pak porovnat,
protože ten pokrok, kde se to jen zastaví ...

Tohle před lety číst, tak jedu v keksech radši... A pak tady máme psy, případně stresové situace, kdy to psem prosviští a nevezme si standardně komplet z hromádky, kterou pozře. S tím se taky musí počítat. Dávám jako základ křídla a krky a musím odpočítat i hromadu sušených plic, páč kuře a BSN zadarmo nehrabe. To mi stačí a čenichovi podle testů asi taky.

On kdyby se v tom někdo chtěl hrabat podrobně... olej z tresčích jater, to bych vůbec nedávala.
Celou rybu ano, ne pokaždé s vnitřnostmi. To máme další dávku A, D, ...a kdo to má jako furt počítat?
Kašlat na to.
Celou kořist, štěkanátkům víc kostnatou, konec.
Se pak nemůžeme divit, že si radši někdo koupí granule a veterináři před barfem varují.
kikionka

XXX.XXX.25.18
lupus4
napsal(a):
třeba jsem změřila u nás na fakultě na hmotnostnim spektrofotometru obsah vápníku, fosforu a hořčíku pro všechny kosti, které se v rámci barfu dávají.
tož se pochlubte
např. kuřecí skelet, křídlo, krk
totéž kachní
žebra hovězí, vepřové
jako zarytého masokrmiče mě to fakt zajímá, páč to 30 let střílím od oka a vychází to, tak abych to měl "podložené"
Nemám teď u sebe ta data, nicméně průměr pro všechny kosti je kolem 306 mg/g kompaktní kosti pro Ca a 150 mg/g fosforu. Přesné hodnoty pošlu klidně později.

no tak schválně, napište, čím jste toho psa zinvalidnila :D
kikionka

XXX.XXX.123.44
napsal(a):
Jo, někde jsem tam zahlédla zelené dršťky... tak ty radši jako zeleninu nebrat. Vím, že se to mezi pejskaři říká, ale já to vidím nějak jinak. Trávenina, ok, ale z čeho, když už, tak si říkám - pro pre biotika nebo tak něco, psům to voní, neublíží (pokud si nekoupíte zkažené, že), protein, tuk, nějaké vitaminky a minerály.
Ale zjistila jsem to až tak po půl roce krmení. :-)
Myslím si, ze je lepší si spočítat kolik jakých živin v te stravě je, ale chapu, ze většině lidi se nechce. Proto uveřejňuji poměry, kde by se nemělo nic zkazit. Celá kořist, pokud jí můžete krmit, je skvělá.
Pro štěně: 58% svalovina včetně 10% svalnatého orgánu/chrupavek, 17% čisté kosti v rámci masitych kosti, 7% játra, 7% druhá sekrecni vnitrnost, 7% zelenina, 3% semena a ořechy, 1% ovoce plus zdroj jodu a omega 3 mastných kyselin (muže být třeba kelp a sardinky).
Pro dospělého (rok plus, u velkých plemen na pováženou až do 18 měsíců): 70% svalovina včetně 10% svalnatého orgánu/chrupavek, 10% čisté kosti v rámci masitych kosti, 5% játra, 5% druhá sekrecni vnitrnost, 7% zelenina, 2% semena a ořechy, 1% ovoce plus zdroj jodu a omega 3 mastných kyselin (muže být třeba kelp a sardinky).
Ty dršťky navrhuji jako náhradu za zeleninu především u psu, kteří zeleninu odmítají.
A ano - u oleje z trescich jater (obecně u mořských ryb) je třeba koukat,
To je další věc, kterou jsem od té doby změnila. Raději doporucuji cele ryby nebo lososový olej (pozor - někteří psi po něm reznou).
Doron - tam toho fosforu už příliš bude… záleží na věku psa a jak dlouho to takhle dáváte.

Doron
napsal(a):
Krkovice, plecko, srdce, játra, paljšl(myšleno plíce s průdušnicí ), žaludky, kuřecí krky a křídla a skelety tak jednou za tři dny.:(.
To jako to maso všecko bez kosti?
Srdce a žaludky jsou taky maso. Játra vnitřnost, plíce taky. Pro fosfor je to ale vše stejné, teda vnitřnosti horší.
A krky, křídla a skelety jednou za tři dny?

Já si na základě zdejších posledních diskuzích o granulích hraju s myšlenkou částečně krmit masem, ale pak se tu píše tohle a zase váhám 😀
Nemám mozek na nějaké větší studování. Ještě tak zvládnu zvážit krmnou dávku a dokonce možná i spočítat, jak by měly být ty podíly. Tak jsem si říkala, že prostě vezmu kus kuřete a dám to do misky s těstovinama a zeleninou. A občas prostřídám druh masa a druh příloh. Musí to být levný a jednoduchý, jinak výhody granulí převáží. Pes je vesnický odpadko-žravec a částečně by stejně dostával granule, aktuálně markus. Co si o tom, zdejší odborníci na stravu, myslíte?
kikionka

XXX.XXX.123.44
napsal(a):
Já si na základě zdejších posledních diskuzích o granulích hraju s myšlenkou částečně krmit masem, ale pak se tu píše tohle a zase váhám 😀
Nemám mozek na nějaké větší studování. Ještě tak zvládnu zvážit krmnou dávku a dokonce možná i spočítat, jak by měly být ty podíly. Tak jsem si říkala, že prostě vezmu kus kuřete a dám to do misky s těstovinama a zeleninou. A občas prostřídám druh masa a druh příloh. Musí to být levný a jednoduchý, jinak výhody granulí převáží. Pes je vesnický odpadko-žravec a částečně by stejně dostával granule, aktuálně markus. Co si o tom, zdejší odborníci na stravu, myslíte?
Jestli chcete, dejte mi váhu, věk a plemeno psa a já vám udělám jídelníček zdarma :-) napisu kolik čeho
Spousta lid psůmí vaří, dřív vařili skoro všichni. Když jsem byla malá, mezi zodpovědnými majiteli se tradovalo, že pes kosti nesmí.
Tudíž žrali výhradně svalovinu, vnitřnosti, nějaké ty přílohy.
Jak to, že ti psi vyrostli, přežili, prosperovali....já nerejpu, mě to opravdu zajímá.
Výživu psů většina lidí nijak do hloubky nestudovala...

kikionka
napsal(a):
Myslím si, ze je lepší si spočítat kolik jakých živin v te stravě je, ale chapu, ze většině lidi se nechce. Proto uveřejňuji poměry, kde by se nemělo nic zkazit. Celá kořist, pokud jí můžete krmit, je skvělá.
Pro štěně: 58% svalovina včetně 10% svalnatého orgánu/chrupavek, 17% čisté kosti v rámci masitych kosti, 7% játra, 7% druhá sekrecni vnitrnost, 7% zelenina, 3% semena a ořechy, 1% ovoce plus zdroj jodu a omega 3 mastných kyselin (muže být třeba kelp a sardinky).
Pro dospělého (rok plus, u velkých plemen na pováženou až do 18 měsíců): 70% svalovina včetně 10% svalnatého orgánu/chrupavek, 10% čisté kosti v rámci masitych kosti, 5% játra, 5% druhá sekrecni vnitrnost, 7% zelenina, 2% semena a ořechy, 1% ovoce plus zdroj jodu a omega 3 mastných kyselin (muže být třeba kelp a sardinky).
Ty dršťky navrhuji jako náhradu za zeleninu především u psu, kteří zeleninu odmítají.
A ano - u oleje z trescich jater (obecně u mořských ryb) je třeba koukat,
To je další věc, kterou jsem od té doby změnila. Raději doporucuji cele ryby nebo lososový olej (pozor - někteří psi po něm reznou).
Doron - tam toho fosforu už příliš bude… záleží na věku psa a jak dlouho to takhle dáváte.
No, nejsu líná počítat, ale kouknu se na slepici, jak jí to pěkně běhá a ještě každý den vyrobí vajco,
tak to je podle mě funkční zvíře složené z dobrých věcí
a nebýt kompletní, tak neběhá, ale sedí. Slepice nesedí, běhá, takže má vše.
A já to vše dám psovi. A to já dokonce vím, že starší zvíře má jiné složení kostí, ale tak...
Vezmu kuře i s vnitřnostmi, rozpůlím, ráno dám psovi půl a večer půl.
Ovčákovi to naředím. On se u nich má hlídat vápník, aby se aj nepřestřelil - vůči kaloriím.
Ale to mě teda už neba... tím, že dám masokosti místo toho, abych vše rozebírala na součástky, nebo dala svalovinu, kosti + masokosti, se těm trablům spíše vyhnu.
Olej z lososa má taky hodně A, ale rozhodně lepší než z tresčích jater, to jo.
Jenže. Na co, když A je tam ze spousty vnitřností. A rybu dám radši celou.
Kupuji sušené dršťky, protože ty z barfshopů se mi úplně nezdály. Ta trávenina nějak nebyla. Sušené máme jako pamlsek a někdy jako večeři nebo na výletě.
Zelenina je voda, sacharidy, možná procento bílkovin? A nějaké ty vitaminy a tak.
Ale dršťky se tomu vůbec nepodobají.
On to totiž někdo pořád říká, tak to všichni opakují, ale máte ten spektometr nebo co to je za mrchu, schválně změřte.
Podle mě bílkovina, tuk a nějaké ty zbytečky tráveniny.
Jako jo, dobrý, ale je potřeba dát týdenní vzorový jídelníček, protože kdyby se někdo řídil tím jedním dnem (a mám pocit, že Ca je potřeba dodávat denně), tak to fakt nedopadne dobře.
U štěněte velkého plemene.

Terven
napsal(a):
Spousta lid psůmí vaří, dřív vařili skoro všichni. Když jsem byla malá, mezi zodpovědnými majiteli se tradovalo, že pes kosti nesmí.
Jak to, že ti psi vyrostli, přežili, prosperovali....já nerejpu, mě to opravdu zajímá.
Přílohy. Rozředily to maso. Myslím, že příloh dostával pes odjakživa o hodně víc. A pochybuji, že to bylo celozrnné pečivo, pohanka a tak. Spíše něco levného, obyčejného. Bez fosforu. :D

keriton, ne! kikionka to studuje a já řeším blbosti,
tak si toho nevšímejte! :-)
Už jdu pryč. Díky ifauně jsem se celý den úspěšně vyhýbala práci. :-)
Tady se jedná o štěně NO na třech měsících = přibírá hrozně rychle a je potřeba, aby se nepřejídal, aby ho unesla kostra a ta byla dostatečně pevná, rostly svaly, šlachy, bude měnit zuby za chvíli... prostě to je specifický případ,
dospělý pes je úplně něco jiného a štěně malinkého teriéra taky.
K tomu samozřejmě patří přiměřený pohyb atd.

kikionka
napsal(a):
Jestli chcete, dejte mi váhu, věk a plemeno psa a já vám udělám jídelníček zdarma :-) napisu kolik čeho
No tak to jsem zvědavá.
Váha psa 17kg, štíhlý, věk 2 roky, plemeno vořech (knírač/teriér/fousek/…). Nemá zátěž, nesportuje, jen procházky.

napsal(a):
On kdyby se v tom někdo chtěl hrabat podrobně... olej z tresčích jater, to bych vůbec nedávala.
Celou rybu ano, ne pokaždé s vnitřnostmi. To máme další dávku A, D, ...a kdo to má jako furt počítat?
Kašlat na to.
Celou kořist, štěkanátkům víc kostnatou, konec.
Se pak nemůžeme divit, že si radši někdo koupí granule a veterináři před barfem varují.
Když nepočítám luxování šupin okolo stánků s kapry o Vánocích, tak mi jouda ryby nežere. Takže kelpa kvůli jódu a no stress.
Prostě vždycky radši víc kostí než svaloviny a vnitřností, vyšší poměr Ca je víc v poho než P. Hlavně se z toho nepo, jídlo má být radost pro obě strany!
Prostě vždycky radši víc kostí než svaloviny a vnitřností
Jakože víc kostí, než dohromady svaloviny i s vnitřnostmi? V tom případě krmím celou dobu špatně .
A pes není zacpanej? Já dávat psům více kostí než zbytku krmné dávky (svaloviny a vnitřností), tak jsou imrvére zacpaní . Třeba skelet je v pohodě ( masitej) , ale když dám ráno skelet, tak už večer kosti nedávám. Vůbec nemůžu krmit kuře mleté celé - zkoušela jsem z několika zdrojů, vždycky mi to oba psy spolehlivě zacpe.
Dávno teda nevážím (ze začátku mě to chvíli i bavilo ), ale odhadem dávám kostí maximálně 20 % z celé krmné dávky.

marcelaamax
napsal(a):
Prostě vždycky radši víc kostí než svaloviny a vnitřností
Jakože víc kostí, než dohromady svaloviny i s vnitřnostmi? V tom případě krmím celou dobu špatně .
A pes není zacpanej? Já dávat psům více kostí než zbytku krmné dávky (svaloviny a vnitřností), tak jsou imrvére zacpaní . Třeba skelet je v pohodě ( masitej) , ale když dám ráno skelet, tak už večer kosti nedávám. Vůbec nemůžu krmit kuře mleté celé - zkoušela jsem z několika zdrojů, vždycky mi to oba psy spolehlivě zacpe.
Dávno teda nevážím (ze začátku mě to chvíli i bavilo ), ale odhadem dávám kostí maximálně 20 % z celé krmné dávky.
Ale né, radši přešvihnout orientační poměr u těch kostí než naopak.

Se přiznám, že jód ignoruji. Na 1000 kcal, co tak psovi nacpu, se počítá 0,15 mg. Stačí něco mléčného, máslo, vejce, cottage, kuře, hovězí, jogurt, ovoce, zelenina.
Nevím, jaký obsah je v řasách, sodík se mi tam nelíbí. Tam bude jódu až moc. Tušení, nevím. Stopové věci neřeším, ony tam někde jsou...
Kosti vs. svalovina - štěně malé a dospělý pes je velký rozdíl.

napsal(a):
Se přiznám, že jód ignoruji. Na 1000 kcal, co tak psovi nacpu, se počítá 0,15 mg. Stačí něco mléčného, máslo, vejce, cottage, kuře, hovězí, jogurt, ovoce, zelenina.
Nevím, jaký obsah je v řasách, sodík se mi tam nelíbí. Tam bude jódu až moc. Tušení, nevím. Stopové věci neřeším, ony tam někde jsou...
Kosti vs. svalovina - štěně malé a dospělý pes je velký rozdíl.
Množství jódu není určující, důležitá je vstřebatelnost. Ta prý není nijak závratná. Už si nepamatuji, co mi říkali u vet (dělají i výživu), ale klidně mi může ujet ruka a prd se stane. Samozřejmě mi nebude ujíždět denně.

kikionka
napsal(a):
Já bych taky poprosila o jídelníček. Fena N.O. věk 4 měsíce a týden, váha 15,16 kg, Štíhlá,chodí cvičit.

kikionka
napsal(a):
..mohla bych také poprosit....papilon váha cca 3.5 kila, 6 let starý ve sportovní zátěži...děkuji předem....je hltavý, takže kureci krky jsme zrušili a dávám jenom hrubomletinu s kostí...

kikionka
napsal(a):
Také by mě to zajímalo.Čuvač velký 75cm,48-50kg,3 roky.Aktivita asi běžná,velký pozemek na hlídání,procházky,cvičení.O zeleninu nestojí.Děkuji.
kikionka

XXX.XXX.25.18
napsal(a):
No tak to jsem zvědavá.
Váha psa 17kg, štíhlý, věk 2 roky, plemeno vořech (knírač/teriér/fousek/…). Nemá zátěž, nesportuje, jen procházky.
Cca 510 g denně.
Jídelníček A)
Svalovina: 250 g hovězí, 50 g kuřecí/vepřové srdicka
Kosti: 110 g kuřecí křídla
Vnitřnosti: 25 g kuřecí játra, 25 g hovězí ledvinky
Zelenina: 35 g (rozmixovat) - rajče, polníček
Semena, ořechy: 5 g ovesne vločky, 5 g liskove ořechy (podrtit)
Ovoce: jablko 5 g
Doplňky: kelp, lososovy olej (bacha na vitamin A a D), lněný olej. Můžete dávat cca 1-2x týdne syrové vajíčko a pivovarské kvasnice gram denně.
Jídelníček B)
Svalovina: 250 g vepřové, 50 g kuřecí žaludky
Kosti: 60 g kuřecí skelet
Vnitřnosti: 15 g hovězí játra, 35 g bud slezina (muže projimat) nebo hovězí varle
Zelenina: 35 g (rozmixovat) - celer bulvový, okurka salatova
Semena, ořechy: 5 g pšeničné klíčky, 5 g slunečnicová semínka (podrtit)
Ovoce: borůvky 5 g
Doplňky: kelp, sardinky 50 g, lněný olej. Můžete dávat cca 1-2x týdne syrové vajíčko a pivovarské kvasnice gram denně.
Je dobre to rotovat. Take je praktické si to vynasobit třeba 14x a udělat 14 porci najednou, zamrazit pod -20C, vždycky den předem vytáhnout do lednice a zkrmit v pokojové teplotě.
Pro přechod je dobre první týden krmit probiotika, 70 g pomletych kurecich krku, 330 g krůtí, králičí nebo kureci svaloviny a 100 g polníčku nebo špenátu.
Druhy týden, pokud je vše ok, pak 70 g mletych kurecich krku, 180 g kruti/kuřecí/kralici, 150 g hovězí, 50 g polnicek a 50 g mrkev.
Třetí týden pak 180 g kruti/kuřecí/kralici, 150 g hovězí, 70 g celých krku, 25 g kurecich jater, 25 g hovězí ledvinky, 25 g mrkev, 25 g polnicek.
Po třech týdnech, pokud je vše ok, můžete najet na plný jídelníček.

Terven
napsal(a):
davat cistou svalovinu psum je rozmazlenost hlavne dnesni doby, nekrmi se tak dlouho, nekolik generaci.
staci se podivat na jidelnicky vojenskych psu
a strasne zalezi na velikosti plemene a veku.
Cane corso a NO je treba propastny rozdil v krmeni stenete. NO nikdy nepribiralo 1,5kg tydne
napsal(a):
davat cistou svalovinu psum je rozmazlenost hlavne dnesni doby, nekrmi se tak dlouho, nekolik generaci.
staci se podivat na jidelnicky vojenskych psu
a strasne zalezi na velikosti plemene a veku.
Cane corso a NO je treba propastny rozdil v krmeni stenete. NO nikdy nepribiralo 1,5kg tydne
Já dávala určitě té svaloviny moc, tedy kostí málo :(, doufám, že jsem Dorovi nějak neublížila..
Jak by se to poznalo?

Doron
napsal(a):
Já dávala určitě té svaloviny moc, tedy kostí málo :(, doufám, že jsem Dorovi nějak neublížila..
Jak by se to poznalo?
klíííd - pokud pes narostl dobře (má rovné nohy, netrpěl prošlapy, bez problémů přezubil...) tak měl vápníku dost. V dospělosti se příděl vápníku dá výrazně snížit.
Já si myslím, že sestavování super jídelníčků z milionu složek a doplňků je hlavně dobrý byznys... každý pak shání tu kousek jater, tu ledvinku, tu králíka či zvěřinu, přihodíme řasy a vlákninu a minerální směs a krilový olej... By mě zajímalo, kolik lidí si takto skládá jídelníček pro sebe a pro své děti... Taky má dítě na talíři obden vždy kousek vnitřností? Vždy kus ryby? Děláte dětem preventivní rozbory krve, zdali mají správné poměry vápníku a fosforu když rostou??
Potřeba živin nemusí být každý den stejná - tělo si poradí s tím, že má delší dobu něčeho méně a jiného více... v přírodě často fungují "sezónní" jídelníčky, které jsou významně odlišné.
Myslím si, že pro psa je řada důležitějších věcí, než perfektně vyladěný obsah misky.
Ale možná to vidím špatně a mám chudáky psy...

Doron
napsal(a):
Jak by se to poznalo?
budte v klidu, on ten pes je strasne odpoustive zvire na peci i krmeni proto se ty jidelnicky muzou tak hodne lisit a presto to pes nejak rozchodi a prosperuje docela dobre.
Pokryvate jen jeho zakladni zivotni potreby krmenim. on nema vetsinou zadny spesl vydej. uzitkovost jako treba hospodarska zvirata. Aby se kolem toho musela delat velka veda.
u tech obriku se zacnou rozjizdet nohy, litat usi ap. - to je ten specialni vydej, na ktery je potreba reagovat, ale u dospelcu byva nejcastejsi reakce prujem nebo zacpa.

No kdybych měla “denně” odvažovat 5 g jablka, tak mě švihne… 😅

kikionka
napsal(a):
Cca 510 g denně.
Jídelníček A)
Doplňky: kelp, lososovy olej (bacha na vitamin A a D), lněný olej. Můžete dávat cca 1-2x týdne syrové vajíčko a pivovarské kvasnice gram denně.
Jídelníček B)
Vnitřnosti: 15 g hovězí játra, 35 g bud slezina (muže projimat) nebo hovězí varle
Doplňky: kelp, sardinky 50 g, lněný olej. Můžete dávat cca 1-2x týdne syrové vajíčko a pivovarské kvasnice gram denně.
Je dobre to rotovat. Take je praktické si to vynasobit třeba 14x a udělat 14 porci najednou, zamrazit pod -20C, vždycky den předem vytáhnout do lednice a zkrmit v pokojové teplotě.
Pro přechod je dobre první týden krmit probiotika, 70 g pomletych kurecich krku, 330 g krůtí, králičí nebo kureci svaloviny a 100 g polníčku nebo špenátu.
Druhy týden, pokud je vše ok, pak 70 g mletych kurecich krku, 180 g kruti/kuřecí/kralici, 150 g hovězí, 50 g polnicek a 50 g mrkev.
Třetí týden pak 180 g kruti/kuřecí/kralici, 150 g hovězí, 70 g celých krku, 25 g kurecich jater, 25 g hovězí ledvinky, 25 g mrkev, 25 g polnicek.
Moc děkuji za váš čas.
Jsem z toho trochu rozpačitá, ale nepřekvapuje mě to. Jsem v podstatě líný a ještě k tomu i spořivý člověk (o sardinky se se psem dělit určitě nebudu ). Navíc nemám povoleno zacpávat žrádlem pro psa mrazák, máme malinký :)
Překvapuje mě, že kuřecí křídlo je v kategorii "kosti" - tam je přeci ještě dost masa, ne?
A platí moje domněnka, že třeba dávku vnitřností můžu dát jeden den větší a druhej den nedám zase z vnitřností nic? Jakože si to zjednoduším a některý věci bude mít jen 2x týdně, zato ve větší dávce?

Nesmí dostat tolik vnitřností, aby se z toho po...
Jinak řeším cca týden dohromady.

napsal(a):
Nesmí dostat tolik vnitřností, aby se z toho po...
Jinak řeším cca týden dohromady.
Megí, a když budu dávat vnitřností málo, to by mu taky nějak ublížilo?
Zatím počítám, že bych dávala ráno granule a večer míchané krmení, tak kdyžtak ty ranní granule to zázračně doladí a vyváží, že ano

přemýšlím, jestli je nutná salátová okurka (hlavně voda), rajče, borůvky... nebo to jde výrazně zjednodušit pojmem "prostě trocha té vlákniny". Představa, že budu v zimě kupovat "syntetická" rajčata za děsnou cenu psovi... nebo ho cpát těžce nasbíranými mraženými borůvkami (kupovat je čerstvé fakt pro psa nebudu)...
Ne - já jistě nejsem vhodná cílová skupina (ani ten polníček mu nenaklíčím, vyženu ho napást se na zahradu, raší tráva i zrní pod krmítkem) - i když věřím, že tyto jídelníčky na trhu mají své místo a zájemce si najdou

napsal(a):
Zatím počítám, že bych dávala ráno granule a večer míchané krmení, tak kdyžtak ty ranní granule to zázračně doladí a vyváží, že ano
ano, ty to srovnaj :D
Ne, dáte půl z granul a půl z masové dávky. Granule dávám většinou večer, protože psovi vydrží déle v bříšku.
Ublíží málo vnitřností? Hm, nevím. Z čeho jsou... bílkoviny, tuk, fosfor, hodně vitaminů rozpustných v tucích, měď, železo... je to jako maso... mně to pes nechce žrát.
Dostane čtvrt kuřete a v tom jsou ty mini vnitřnosti a ona... úplně se jí ohrnuje huba, aby se jich nemusela dotknout.
Tak já vlastně nevím, co je na vnitřnostech tak super. Bude to zdroj minerálů, vitaminů, v tom budou bohatší než klasické maso. Maso má vlákna, vnitřnost má to... krev. Tak nějak to drží pohromadě a to je to, aroma a konzistence, co můj pes nechce. Myslím, že profil bílkoviny bude oproti masu nějaký jednostranný. Méněcenný.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3229216/barfovani-jak-zacit

napsal(a):
přemýšlím, jestli je nutná salátová okurka (hlavně voda), rajče, borůvky... nebo to jde výrazně zjednodušit pojmem "prostě trocha té vlákniny". Představa, že budu v zimě kupovat "syntetická" rajčata za děsnou cenu psovi... nebo ho cpát těžce nasbíranými mraženými borůvkami (kupovat je čerstvé fakt pro psa nebudu)...
Ne - já jistě nejsem vhodná cílová skupina (ani ten polníček mu nenaklíčím, vyženu ho napást se na zahradu, raší tráva i zrní pod krmítkem) - i když věřím, že tyto jídelníčky na trhu mají své místo a zájemce si najdou
No já taky asi nejsem úplně vhodný adept, ale byla jsem zvědavá.
Pokud jde o zeleninu, mám v úmyslu dávat psovi tu levnou a tu, kterou zrovna jíme i my. Hodlám nám tím zlepšit jídelníček, páč my té zeleniny moc nejíme. Tak teď bude jako důvod, že se to dá i psovi.

napsal(a):
Já odvažovala pro slépky. Vápník. Nasypala jsem do kyblíčku, trochu masa, olej z rybiček, šrot, kolínka, hlavu pstruha... fakt jsem to vážila, protože co kdybych je hned první týden života u nás zabila... šla jsem k sušičce a zpět a ten pes... hlavu v kýblu a bagroval a
ta ozvěna z toho kyblíku, Bohouš hadr.
a to slečna zapomněla na borůvky v pomalu každejch amarounech jsou 2 borůvky
to můj 20kg pes 510g fakt nedostává - cca 250 hruboml. hovězí, 3 -4 krky dle mastnoty hovězího nebo skelet a pak už to "žerem" spolu, snídáme chleba , když máme tak si dáme jablko, banán, papriku, ale určitě ne každý den ...

lupus4
napsal(a):
a to slečna zapomněla na borůvky v pomalu každejch amarounech jsou 2 borůvky
to můj 20kg pes 510g fakt nedostává - cca 250 hruboml. hovězí, 3 -4 krky dle mastnoty hovězího nebo skelet a pak už to "žerem" spolu, snídáme chleba , když máme tak si dáme jablko, banán, papriku, ale určitě ne každý den ...
nezapomněla - jídelníček B - 5 gramů borůvek

lupus4
napsal(a):
mea culpa
ještě jsem zapomněl na rýži a brambory a knedlík (vařím-li)
a borůvky a ostružiny si trháme spolu (v sezoně)
U nás je největší přílohová pochoutka vidličkou rozmačkaná zelenina z vývaru (samozřejmě zalitá tím vývarem). Občas k tomu hodím trochu kuskusu.
Jinak jsem chtěla zamachrovat, kolik toho moje “štěňátko” sežere, ale došlo mi, že netuším, kolik váží. Majitel roku.

kikionka
napsal(a):
Cca 510 g denně.
Jídelníček A)
Jídelníček B)
Mám jenom kocoury. Ale ani s těmi se rozhodně takhle nepytlíkuju. Abych odvažovala na gramy, to se na to můžu raz dva tři.
Dostávají srdíčka, kuřecí skelety, kuřecí krky, kuřecí játra, vejce, konzervy.... A všeho přiměřeně.

VepřovÁ srdíčka.
Když ale tomu štěněti velkého plemene... tady je milion druhů jídla v jedné snídani, ale když to zjednodušíte...
To máte těžký. Řeknete trochu soli a oni sypou vědro soli,
věřím, že někteří do misky dají z "masa" jen to hezké.
Ono se to takhle váží a řeší stejně jen na začátku, pak už to tam házíme jak...
napsal(a):
Mám jenom kocoury. Ale ani s těmi se rozhodně takhle nepytlíkuju. Abych odvažovala na gramy, to se na to můžu raz dva tři.
Dostávají srdíčka, kuřecí skelety, kuřecí krky, kuřecí játra, vejce, konzervy.... A všeho přiměřeně.
Oni sežerou kuřecí krky?
Ty mi Lilina reklamuje..
Takže asi nemá vápník..
😴

Děcka, tady se řešil vápník u štěněte velkého plemene... kočka... ále, to je fuk.

napsal(a):
VepřovÁ srdíčka.
Když ale tomu štěněti velkého plemene... tady je milion druhů jídla v jedné snídani, ale když to zjednodušíte...
To máte těžký. Řeknete trochu soli a oni sypou vědro soli,
věřím, že někteří do misky dají z "masa" jen to hezké.
Ono se to takhle váží a řeší stejně jen na začátku, pak už to tam házíme jak...
Jasně, ale má smysl to počítat spíš ve stylu Manwë - říct si nějakou týdenní dotaci, kde doporučím možné poměry a nějaké rozumné množství, od kterého se lze odpíchnout. Ale tenhle styl nápočtu je prostě… no, je to do praxe prostě úsměvné (ne že by to nešlo přepočítat).

Doron
napsal(a):
Pardon, já jsem z tý debaty nějak úzkostná 😅.
Jako, že nic nevím 😴.
Prosím, ten smajlík, co asi spinká, co má vyjadřovat?
Tady na něj čumím 7 let a furt nevím. Nemohu se rozhodnout, esi je to zzzz, nebo trnová koruna.
Neměli na manwe takový ten výpočet v excellu? Nebo to bylo jinde? Už nevim. Ale excell nenávidim.
Ale jsem si to stáhla, udělalo se mi zle a od té doby jsem už jen
po psovi házela celá kuřata.
Takle nějak já počítám.
A tady se hodí ten ježíšovský smajlík?
Ale to si u všech psů dovolíme těžko. Megy mi to odpustí. Je strašně hodná.

Doron
napsal(a):
Pardon, já jsem z tý debaty nějak úzkostná 😅.
Jako, že nic nevím 😴.
Úzkostná jsem byla taky...zkraje, když jsem přecházela na krmení masem. To jsem furt studovala co v čem je a v jakém poměru, co by měl mít pes ve vyvážené krmné dávce, i když ne v každé jednotlivé, ale v nějakém časovém horizontu. Pak přišla malá Ginuš a to jsem se z toho i opotila, aby mi dobře narostla a nebyl žádný růstový problém zaviněný jídlem...vážila jsem to, protože mi chyběl odhad množství u štěněte, tak abych se měla od čeho odpíchnout, aby mi rostla pěkně v klidu a pomalu....děs a běs.
No a časem to dopadne tak, že člověk dává přiměřeně, přiměřeně, hlavně pestře a pohoda. A pak vám do toho fena hodí vidle, protože je nežravka a tohle jíst nebudu a tohle ani omylem a nějaký váš poskládaný jídelníček zhltla historie.
A tak si pak pořídíte další štěně...berňušku a říkáte si, že to bude pohoda, že dobrá...pastevecká čuba je nežravka vyběravá, ale berňák je normální pes a bude papat stejně hezky jako předchozí kříženci berňáků. A ze začátku to tak je a hle...o rok později zjistíte, že doma máte psa, co je ještě horší, než ta vaše pastevecká čuba. Když to řeknu hodně blbě, tak vyplivne i plátek šunky...dobře tak šunka není pro psy, ale třeba takový kousek kuřecího prsa vyplivne taky...vepřový nežere, hovězí, tak nad tím se musí hluboce zamyslet a když si řeknete, že teda zkusíte něco jinýho...zvěřinu, kachnu, králíka, krůtu, tak to si prej můžu sežrat sama. O zelenině raději nemluvím...tu nejí ani jeden ze psů. Moje přesvědčování, že banán je fajn, že je tam hořčík, je nezajímá a takovou tu svačinku, co jsem dávala berberům...jogurtík tak tu si můžu rovnou strčit za klobouk.
A krmení je spíš o tom, co jsou psi ochotní pozřít...a je to zase boj, protože berňucha ještě pořád roste, tak se na to nemůžu úplně krajcvajc.
Obecně musím říct, že samozřejmě by se o krmení psa mělo přemýšlet, ale zapojit do toho selský rozum a nezbláznit se z toho.

Doron
napsal(a):
Oni sežerou kuřecí krky?
Ty mi Lilina reklamuje..
Takže asi nemá vápník..
😴
Uvařené a pomlácené paličkou ano.

Tak ono to je všechno dohromady. Kdybych nechodila na ifaunu (a jiný internetový diskuze), klidně bych krmila fitmin nebo něco podobnýho co mi přijde zrovna pod ruku a je to levný a aspoň s hezkým obalem. Jenže když se tu mrknu na diskuze o granulích a ceny značek, co se tu tak obecně doporučují, to už mi přijde krmení masem výhodnější i cenově.
Ale o barfu se tu vedou taktéž sáhodlouhé diskuze a je tu víc než jeden případ, kdy to psovi nesedlo nebo ho to možná i rozhodilo. Taky chci psovi hodit kus kuřete a těstovin a neřešit nic, je to odpadko-žravec a při tom svým dosavadním potulování asi nenacházel polníček ani pivovarský kvasnice... :)
Takže najít akurátní míru toho, jak moc to řešit, počítat a snažit se vyvážit, mi přijde trochu těžký.

lupus4
napsal(a):
Ale o barfu se tu vedou taktéž sáhodlouhé diskuze a je tu víc než jeden případ, kdy to psovi nesedlo nebo ho to možná i rozhodilo.
A uvědomujete si, že psům, kterým "nesedly" grancle je mnohonásobně víc ?
Možná proto, že je víc psů, kterým se ty grancle krmí. Čistá statistika.
A možná moc odčervování? Přešlechtění? Chemie všude kolem nás?
Jenom úvaha.

@keriton Můj pes má něco mezi 25-30 kg, zváženého ho aktuálně nemám, je ve vývinu, takže toho sežere vagon. Maso, co mám na mrazáku, mě vyjde na cca 1800,- měsíčně (k tomu občas přikoupím něco u řezníka, dostane vejce, mléčné výrobky, nějaký ovozel, ale to už je finančně minimum, a jsou to potraviny, co kupujeme i pro sebe), a to bych ty náklady byla schopná snížit na polovinu, možná i na třetinu, kdybych chtěla (zatím nechci a nemusím chtít :-) ). Myslím, že kdybych krmila nějaké lepší granule, za které považuji např. Wolfsblut (jestli to stále platí, složení jsem neviděla tak tři roky minimálně), bylo by to v lepším případě finančně stejné, v horším dražší. A pes vypadá, řekla bych, opravdu dobře, a to i z pohledu trávení. Rozhodí ho občas nějaká “uleželá” kaluž, když ho neuhlídám, ale jinak super.
Pročtěte si Manwë (Megí, ano, mají tam ten Excel, ale za mě není úplně intuitivní, lepší udělat si svůj), tam je to nejdůležitější. Když si nebudete jistá, lze využít balancer. Je důležité také vědět, které potraviny nejsou pro psa bezpečné.
napsal(a):
Tak ono to je všechno dohromady. Kdybych nechodila na ifaunu (a jiný internetový diskuze), klidně bych krmila fitmin nebo něco podobnýho co mi přijde zrovna pod ruku a je to levný a aspoň s hezkým obalem. Jenže když se tu mrknu na diskuze o granulích a ceny značek, co se tu tak obecně doporučují, to už mi přijde krmení masem výhodnější i cenově.
Ale o barfu se tu vedou taktéž sáhodlouhé diskuze a je tu víc než jeden případ, kdy to psovi nesedlo nebo ho to možná i rozhodilo. Taky chci psovi hodit kus kuřete a těstovin a neřešit nic, je to odpadko-žravec a při tom svým dosavadním potulování asi nenacházel polníček ani pivovarský kvasnice... :)
Takže najít akurátní míru toho, jak moc to řešit, počítat a snažit se vyvážit, mi přijde trochu těžký.
Klíííd...myslím, že ten jídelníček, kterej jste dostala, je přesně to, co lidi odrazuje od krmení čerstvou stravou. Taková věda to fakt není.
Krom toho, každýmu psu sedne něco jinýho. Toho psa nemáte od štěněte, něco má za sebou, jeho trávicí trakt není nepopsaná kniha. Klidně možný, že vnitřnosti ho budou projímat
Já třeba psům rajče nedávám nikdy. Salátky jenom v sezóně a domácí, jablko, když si ho pinčová přijde vyloudit, pokud ho chroupu já. Salátová okurka je prima v sezóně, pro psy, co musejí hlídat váhu, i jako pamlsek. Kupovat v zimě salátovku v igelitu je nesmysl.
Těžko říct, jestli u nás barf nesednul. Vikina tak byla krmená od 2 měsíců do necelých 7 let bez problému. Pak si z neznámých důvodů přivodila podráždění slinivky. Netroufla bych si říct, že to bylo barfem. Ona si různě přilepšuje i venku - mimo jiné žrala ve velkým oříšky z turecký lísky.
Momentálně má stran slinivky asi dobrý období, dietu už nedržíme nijak striktní. Možná by ten barf už šel, ale já jsem posera. Potřebovala bych někde konzultovat barf šetrnej ke slinivce.
Pinčová žrala do svých šesti let neznámo co, pravděpodobně nekvalitní granule a co dům dal. S načatým trávicím traktem už k nám přišla. Myslím, že přechod na barf jí v principu udělal dobře. Ale v dobách, kdy byla oslabená, hlavně po hárání, se jí rozjížděly problémy, které měly zhoršující se tendenci. Vylučovací metodou vet dospěl k diagnóze IBD - co bylo příčinou toho dráždění, si nejsem jistá. Teď je na vařenej dietě relativně v pohodě, občas přihodím kousek syrovýho a nic se nestane, už měla i myš a taky dobrý
Jen teď má takový veterinární jaro - je po kastraci a pozejtří jde na odstranění jedný mléčný lišty. Myslím, že teď na nějaký změny v krmení není ten správnej čas.
napsal(a):
Prosím, ten smajlík, co asi spinká, co má vyjadřovat?
Tady na něj čumím 7 let a furt nevím. Nemohu se rozhodnout, esi je to zzzz, nebo trnová koruna.
Neměli na manwe takový ten výpočet v excellu? Nebo to bylo jinde? Už nevim. Ale excell nenávidim.
Ale jsem si to stáhla, udělalo se mi zle a od té doby jsem už jen
po psovi házela celá kuřata.
Takle nějak já počítám.
A tady se hodí ten ježíšovský smajlík?
Ale to si u všech psů dovolíme těžko. Megy mi to odpustí. Je strašně hodná.
Měla jsem zato, že ten smajlík znamená, že člověku jde hlava kolem :)). Ale nejsem si jistá :).
Já zas nevím, co znamená ten s tou svatozáří.. Asi že jsem v tom nevinně?
Budu asi zatím krmit pořád hlavně tím vepřovým , protože je prý nejmíň alergenní pro staršího Gučáka, a jak Megi říkala, že má být vápník v každý dávce, tak to bych vyřešila tím, že vždycky přihodím skelet nebo krky ke každýmu jídlu.
A pak se v tom dovzdělám postupně.
napsal(a):
K tomuhle - nikdo mi nesežere ze smečky vnitřnosti samotný, půlka je sežere bez problému v mletině, druhá,když jich bude malinko v mase,tak se s tím budou crcat,ale sežerou to. A nejmladší, pokud bude v kile masa mikroskopický kousíček vnitřnosti, bude nešťastně stát nad miskou, hodinu na misku zírat, případně ke mě vysílat nenávistný pohledy, po hodině se pokusí žrádlo rozebrat na mikročástice a tu nechutnost odstranit, přičemž maso roztahá po celý kuchyni. 3/4 stejně bude považovat za nepoživatelný. Takže ne,primárně vnitřnosti nekrmím, a světe div se, nic se neděje. Nekrmím fůru věcí, nedržím se rozpočtů, psiska mají jídelníček poměrně monotónní, a všichni jsou zdravý a schopní podávat velké fyzické výkony
napsal(a):
klíííd - pokud pes narostl dobře (má rovné nohy, netrpěl prošlapy, bez problémů přezubil...) tak měl vápníku dost. V dospělosti se příděl vápníku dá výrazně snížit.
Já si myslím, že sestavování super jídelníčků z milionu složek a doplňků je hlavně dobrý byznys... každý pak shání tu kousek jater, tu ledvinku, tu králíka či zvěřinu, přihodíme řasy a vlákninu a minerální směs a krilový olej... By mě zajímalo, kolik lidí si takto skládá jídelníček pro sebe a pro své děti... Taky má dítě na talíři obden vždy kousek vnitřností? Vždy kus ryby? Děláte dětem preventivní rozbory krve, zdali mají správné poměry vápníku a fosforu když rostou??
Potřeba živin nemusí být každý den stejná - tělo si poradí s tím, že má delší dobu něčeho méně a jiného více... v přírodě často fungují "sezónní" jídelníčky, které jsou významně odlišné.
Myslím si, že pro psa je řada důležitějších věcí, než perfektně vyladěný obsah misky.
Ale možná to vidím špatně a mám chudáky psy...
Díky za uklidnění, vypadá dobře, nohy rovný, zuby dobrý, jen přerostl některý svoje sourozence, který byli na granulích i o deset kilo, ale to u vestajů nic neznamená.
Teď tady ještě úzkostně obcházím a zkoumám, jestli nemá prošlapy..
Chudák nechápe, proč po něm pořád chci aby se postavil🤣🤣🤣.

Ale já neříkala, že v každé dávce. :-) Každý den.
Protože štěně má velkou spotřebu, furt dělá louže a hromádky, co já vím, kolik toho zas leze druhou stranou.
A taky že v krvi je 1 procento vápníku a zbytek v kostech. Se říká. A když je velká spotřeba, a to u štěkanátka velkého plemene je obrovská, a nedám dost v jídle, tak zásobárna je v těch kostech, že, a štěníčkovi nezbyde nic jiného než vzít si ze svých kostí.
A šup, prošlapy.
O tom, že štěkanátko má trable s tím, kolik si z jídla vezme, a že taky když dám vápníku moc a něčeho k tomu taky moc a jiného málo, tvoří to nerozpustné soli, až ledvinové kameny,
začínat nemám, že?
🙄

Ty vnitřnosti... to mi teda někdo řekněte, komu tady chutnají ledvinky.
Nikomu. Ale psovi je cpát, to jo.

napsal(a):
Mym psum susene v susicce je to mnamka - jinak se toho netknou....
Vnitrnosti krmim v jatrovych susenkach, co pecu na stopu a ledvinky, plice, drstky - susene
Mletiny beru s jatry v pomeru 5 kg mletiny bez a 1 mletina s jatry.
Slezina - taky jde susit...ale delam to jednou za rok
a to je tak vsechno, co dostavaji z vnitrnosti.

napsal(a):
Mě by švihlo, kdybych měla odvažovat cokoliv.
Lidi, nestrašte případné zájemce o normální stravu. Základ je kosti/maso/vnitřnosti a zbytek rámcově za použití selského rozumu se základem informací, resp. co vhodného se zrovna namane. U nás zrovna kořenová zelenina na smrt z redukovaného kuřecího vývaru. Mňamózní sraj.., maso si nechal až naposled.
napsal(a):
Ale já neříkala, že v každé dávce. :-) Každý den.
Protože štěně má velkou spotřebu, furt dělá louže a hromádky, co já vím, kolik toho zas leze druhou stranou.
A taky že v krvi je 1 procento vápníku a zbytek v kostech. Se říká. A když je velká spotřeba, a to u štěkanátka velkého plemene je obrovská, a nedám dost v jídle, tak zásobárna je v těch kostech, že, a štěníčkovi nezbyde nic jiného než vzít si ze svých kostí.
A šup, prošlapy.
O tom, že štěkanátko má trable s tím, kolik si z jídla vezme, a že taky když dám vápníku moc a něčeho k tomu taky moc a jiného málo, tvoří to nerozpustné soli, až ledvinové kameny,
začínat nemám, že?
🙄
Prosím Vás 👃, ledvinové kameny až zase příště :). Musím se dát psychicky trochu dohromady 🤣.
Mejm psům vnitřnosti chutnají moc. Srdce, plíce, žaludky, jen játra chtějí vařený a kočka zase syrový.
Ledvinky mám moc ráda, ale musej se holt pořádně vyprat.
napsal(a):
Mym psum susene v susicce je to mnamka - jinak se toho netknou....
Vnitrnosti krmim v jatrovych susenkach, co pecu na stopu a ledvinky, plice, drstky - susene
Mletiny beru s jatry v pomeru 5 kg mletiny bez a 1 mletina s jatry.
Slezina - taky jde susit...ale delam to jednou za rok
a to je tak vsechno, co dostavaji z vnitrnosti.
To je super nápad!
Sušíte v normální sušičce na ovoce?
Já jí dostala k Vánocům..
A nemusí se nasolit a nic?
kikionka

XXX.XXX.123.44
Hele, je to na každém z nás. V rámci barfu se setkávám s lidmi, kteří to vůbec neřeší a pak s lidmi, co mají strach, ze něco udělají špatně.
Chci pomoct těm, kteří o to stojí a případně obohatit o nové informace.
Já si myslím, že není na škodu mít představu o tom, jaká procenta čeho dají dohromady vyváženou dávku. Samozrejme ani já vážně neodměřuji přesně 5 g denně jablka, jelikož si davky připravuji na 14 dni dopředu a neznám nikoho, kdo by si připravoval jen na den dopředu. Takže když připravuji barf tak si odvazim zhruba 70 g jablka a to rozdelim na par kusu a náhodně přidám. Ty poměry jsou orientační - zejména co se zeleniny, ovoce a semen/ořechu tyče.
Navíc to není žádné složité počítání - jen obyc trojčlenka a sčítání/odcitani.
Kuřecí křídla - za kosti považuji masité kosti, tzn. třeba ta křídla, kde je zhruba 46% kosti a 52% svaloviny. Svalovinu odečtu od celkove svaloviny.
Ten, kdo by chtěl slinivkovy barf, nechť mi pošle e-mail.

“Samozrejme ani já vážně neodměřuji přesně 5 g denně jablka, jelikož si davky připravuji na 14 dni dopředu a neznám nikoho, kdo by si připravoval jen na den dopředu.”
Myslím, že většina lidí spíš nakupuje maso ve větším množství z různých barfshopů, kde jsou to zpravidla zmražená kilová balení, takže pak lidé prostě tahají z mrazáku jednotlivé kilovky a ty postupně krmí, občas k tomu něco přihodí. Už jsem tedy na sociálních sítích viděla, že takhle někdo nakoupí, nechá to rozmrznout, nabalíčkuje a znovu zmrazí, ale to asi není zrovna postup, který by člověk doporučil. To je prostě snazší udělat např. jednou týdně ke snídani misku ovoce s tvarohem, nebo se se psem podělit a dát mu kus jablka, když ho jí jeho člověk.

Doron
napsal(a):
To je super nápad!
Sušíte v normální sušičce na ovoce?
Já jí dostala k Vánocům..
A nemusí se nasolit a nic?
jj. moje normalni susicka jeste ovoce nevidela
pro lidi osmahnu korenne maso na panvi a ususim, pry se da i syrove, ale do toho se mi nechce
pro psy "jen" ususim nekorenene

Doron
napsal(a):
Prosím Vás 👃, ledvinové kameny až zase příště :). Musím se dát psychicky trochu dohromady 🤣.
Mejm psům vnitřnosti chutnají moc. Srdce, plíce, žaludky, jen játra chtějí vařený a kočka zase syrový.
Ledvinky mám moc ráda, ale musej se holt pořádně vyprat.
Srdce a kuřecí žaludky nejsou klasické vnitřnosti, alébrž svalovina. Jenom podotek.
5g jablíčka
A to pro většího psa než je můj, to ten můj chudák by si snad jen líznul slupky.
Nechci se vysmívat, ale na to, že já jsem poslední dobou slušnej řešitel, tak tohle mi připomíná psíortorexii.
Taky jsem ze začátku odvažovala, i ty borůvky jsem psisku dávala - když byly, bylinky a oleje a....ale měla jsem trochu porouchanýho pejska a myslela jsem, že to bude lepší, než do něj cpát nějaký injekce.
Nevážím, přivezou maso, čapnu sekeru - větší kus masa je třeba na dva dny, menší přidám k menšímu, vnitřností dostává míň, než spočítala barf kalkulačka - syrový nežere a taky ne všechny, kostí má víc - ale ne mega moc. Tak nějak od oka, aby mi netloustl.
Mrkev, jablka dostává podle velikosti. Občas kousek vařený řepy, brambory. A občas taky nic. Občas trocha oleje.
V létě se napase na malinách, na melounech, musím hlídat švestky a překvapil s arónií.
Minulý týden jsme byli na veterině... výsledek - mám se hodit do klidu.
Hlídat, aby si neschovával humusy (trochu snížím dávku), ale jinak zdravej, veselej pes a jeblá panička.

“Kuřecí křídla - za kosti považuji masité kosti, tzn. třeba ta křídla, kde je zhruba 46% kosti a 52% svaloviny. Svalovinu odečtu od celkove svaloviny.”
Toto mě zaujalo. To se snad v žádné literatuře, kterou mám doma, nedělá. Naopak se celé “masokosti” počítají do fondu kostí.

napsal(a):
Mně jo. Jako dítě jsem je milovala a naši nám je dost často připravovali.

Křídla jsou podle mě taky tuk. Je na tom hodně kůže, takže kost a svalovina dohromady 98 % opravdu dát nemůže.
Esi on ten přístroj spíše nezafungoval jako RTG. Takový jednodušší RTG. Oddělil pevnou část od měkké. Sonograf. Co já vím.
Ale vědčete dál, nenechte se tu ani jinde zviklat, držím palce, mám uznání pro všecky, co nemají diplom z Módy Středověku Střední Evropy nebo Demokracie v Myanmaru.
Když se na kuřecí křídlo podívám jako obyčejný smrtelník: tlustá kůže převislá ze všech stran, kosti, chrupavky, malinko masa.
Skelet víc kostí, ale skelet, ne celé se hřbetem, to už pak zas plaveme v tuku.
Tohleto rozebírání na atomy a pestrost čelenky indiána právě u dost lidí vedlo k tomu, že psovi vyrobili trable.
Na druhé straně vše přehlížet...
Chce to nějaký rozumný střed... ale tam si každý musí dojít sám.

napsal(a):
Srdce a kuřecí žaludky nejsou klasické vnitřnosti, alébrž svalovina. Jenom podotek.
Z jakého důvodu?

napsal(a):
Z jakého důvodu?
protoze to svalovina - je ?
aspon z pohledu mineralnich latek a vitaminu se zase tak extra od kosterni svaloviny nelisi.
takze -zalezi na uhlu pohledu - ano, je to uvnitr tela :-)
Ona to kometa asi myslela tak, že by se tam měly řadit jen orgány tvořený parenchymem jako játra, ledviny, slezina nebo plíce.
A žaludky jsou hladká svalovina a srdce v podstatě příčně pruhovaná.
Takže kdybysme to brali takhle, dávám z vnitřností jenom plíce a vařený játra , protože po slezině psi dostanou děsnej průjem a když narazím na ledvinky, tak je sním sama :).
Doufám, že jsem to nepopletla, už jsem z toho trochu vypadla :)).

Hm a to tady celou dobu dělá, že neví, vo co de.

napsal(a):
Z jakého důvodu?
Viz Doron.
No protože je to hlavně svalovina. Za vnitřnosti se označují parenchymaticé orgány - plíce, játra, ledviny, slezina. Do stejné kategorie spadá i vemeno, byť není uvnitř.

napsal(a):
Viz Doron.
No protože je to hlavně svalovina. Za vnitřnosti se označují parenchymaticé orgány - plíce, játra, ledviny, slezina. Do stejné kategorie spadá i vemeno, byť není uvnitř.
Já se ptala Vás, proč na tom tak záleží.

napsal(a):
Já se ptala Vás, proč na tom tak záleží.
Už se to tady jednou řešilo. Protože je rozdíl z hlediska složení, stavby, struktury (nebo jak to chcete nazvat) tkáně mezi "vnitřností" srdcem a třeba plícemi nebo játry. I z pohledu výživy.

Mně se o tom zatím začaly zdát sny, jak kupuju maso v obchodě, co dřív byl papírnictví.
A dala jsem psovi kuřecí stehno, těstoviny a rozmixovanou mrkev, určitě v blbým poměru. To doladím. Snědl nejdřív těstoviny a mrkev, aby neumřel hlady, než rozkouše maso (smajlík srdíčko)

💗to je svalovinový srdce, kdyby někdo nevěděl, klávesy win vlevo dole a tečka a máte plno srdíček

"určitě v blbým poměru"

napsal(a):
💗to je svalovinový srdce, kdyby někdo nevěděl, klávesy win vlevo dole a tečka a máte plno srdíček
❤💕!
kikionka

XXX.XXX.25.18
napsal(a):
Už se to tady jednou řešilo. Protože je rozdíl z hlediska složení, stavby, struktury (nebo jak to chcete nazvat) tkáně mezi "vnitřností" srdcem a třeba plícemi nebo játry. I z pohledu výživy.
Ano - ty vnitřnosti sekrecni (játra, ledviny, slezina, mozek atp.) jsou typicky bohate na určité vitamíny a minerály, které se v potřebné míře ve svalnatých orgánech nenachází (což ale neznamená, ze nejsou svalnaté orgány důležité).

Nevěřím.
napsal(a):
Nevěřím.
Ale jo :)
V játrech je vitamin, A mají ho úplně nejvíc, snad všechny béčka, hlavně B12 a ještě nějaká látka ( tuším faktor F?), která umožňuje jeho vstřebávání.
A hodně železa, zinku a mědi.
A důležitý aminokyseliny .
Jsem se na to včera dívala..
Mně nutili játra právě kvůli tomu železu a fakt je nemám ráda :(.
Se jdu schválně podívat na slezinu :)

Doron
napsal(a):
Ale jo :)
V játrech je vitamin, A mají ho úplně nejvíc, snad všechny béčka, hlavně B12 a ještě nějaká látka ( tuším faktor F?), která umožňuje jeho vstřebávání.
A hodně železa, zinku a mědi.
A důležitý aminokyseliny .
Jsem se na to včera dívala..
Mně nutili játra právě kvůli tomu železu a fakt je nemám ráda :(.
Se jdu schválně podívat na slezinu :)
Ale já nevěřím, že je potřebné jíst kvůli vitaminům a minerálům vnitřnosti.
Pokud bych to brala jako u lidí - dospělý člověk má B12 špajz v játrech, a to na několik let.
Udávají wikiskripta.
Ale miminu vydrží jen pár měsíců.
Takže jestli bych to někomu dávala nějak častěji, tak štěkanátku.
B12 je v mase teplokrevných živočichů.
Spíše si říkám, co tam není.
Co tam není v takovém množství, které pes (my) potřebuje?
Mám pocit, že vnitřnosti mohou být naopak škodíci. Ledviny a játra jsou takové filtry, ne?
Něco takového. Takže s vnitřnostmi dávám psovi i tohle.
Sem jsme se dostali proto, že mě to množství hodně překvapilo.
Když má kuře 1,5 kg a psa nechám sežrat ty malinké věci, co jsou v kuřeti, tak to beru, jako že až až, on to můj pes ani nesní, to bych musela péct, ale i tak si dá jednou za několik měsíců.
A co obsahuje to pečené...
Přesná čísla neznám, ale mohl by někdo porovnat.
Vit. rozpustné v tucích, zinek, hořčík, mangan, béčka, fosfor, vápník,
aminokyseliny.
Nemůžu si pomoct, pro mě je kuře kompletní.

C? Hustý! Ale pes ho v potravě nepotřebuje.
Našla jsem, že 15kg pes potřebuje 9 μg B12 denně, někde se uvádí 0,5 na kilo psa.
První údaj odpovídá 20 dekovému pstruhovi.
Hm, ale je fakt, že jsem nikdy nevážila ty kuřecí vnitřnosti, kolik to z kuřete vlastně zabírá.
napsal(a):
C? Hustý! Ale pes ho v potravě nepotřebuje.
Našla jsem, že 15kg pes potřebuje 9 μg B12 denně, někde se uvádí 0,5 na kilo psa.
První údaj odpovídá 20 dekovému pstruhovi.
Hm, ale je fakt, že jsem nikdy nevážila ty kuřecí vnitřnosti, kolik to z kuřete vlastně zabírá.
Céčko si umí udělat sám v játrech, ale já jim ho někdy přidávám, hlavně když ho beru sama, dám jim do žrádla na špičku nože, to ničemu neškodí a prý při větší zátěži dobrý. Nebo když měli psincovej kašel.
Celkově to vyznívá, že kuřecí maso je takový jalovější, co se železa, selenu a zinku týče, asi tam bude i míň omega mastných kyselin a vitamínů.
Dočetla jsem se, že jedna porce jater, pokryje u člověka potřebu vitamínu B12, A a železa na dvacet dní, tak se možná přemůžu.
Asi se v játrech zachycuje víc těžkých kovů, ale zase než dokážou nadělat velkou škodu, pes už umře na stáří.
Já o tom ale nic nevím, teď jsem udělala první chabý pokus, se v tom zorientovat :).

Doron
napsal(a):
Céčko si umí udělat sám v játrech, ale já jim ho někdy přidávám, hlavně když ho beru sama, dám jim do žrádla na špičku nože, to ničemu neškodí a prý při větší zátěži dobrý. Nebo když měli psincovej kašel.
Celkově to vyznívá, že kuřecí maso je takový jalovější, co se železa, selenu a zinku týče, asi tam bude i míň omega mastných kyselin a vitamínů.
Dočetla jsem se, že jedna porce jater, pokryje u člověka potřebu vitamínu B12, A a železa na dvacet dní, tak se možná přemůžu.
Asi se v játrech zachycuje víc těžkých kovů, ale zase než dokážou nadělat velkou škodu, pes už umře na stáří.
Já o tom ale nic nevím, teď jsem udělala první chabý pokus, se v tom zorientovat :).
:) Se pokouším jít na to z druhé strany - vyhnout se tomu, co není až tak důležité nebo může i škodit.
Je to jednodušší. :-)
Kuřecí maso jo, ale já nekuchám, dám celé, v tom je... co já vím, co to je, srdce a žaludky prodávají zvlášť, tak to ostatní. :-)
Omega, tak těch je všude hodně moc, spíše chybí trojky. A zas ty super jsou v mořských věcech.
Jsem si vymyslela takové pravidlo - ať pes sežere tu kořist celou v rámci... týdne, jak je kořist velká. A velikost krávy mi ani nemusí zas tolik vadit v případě, že pes nechce ty vnitřnosti, protože zrovna hovězí maso by mělo mít těch potřebných věcí dost. Červené maso. Naopak, jak říkáte, kuře, bílé maso, bude k jinému účelu.
Si to zjednodušuji, no. :-)
Šly by rybičky, ty mini sardinky celé, vejce, sýry, mléčné výrobky, fermentace...
Možná by stačilo pít víno.
Říkali ségře, když chodila darovat krev, plazmu. Říkali železité víno, ale víte jak... :-)
napsal(a):
:) Se pokouším jít na to z druhé strany - vyhnout se tomu, co není až tak důležité nebo může i škodit.
Je to jednodušší. :-)
Kuřecí maso jo, ale já nekuchám, dám celé, v tom je... co já vím, co to je, srdce a žaludky prodávají zvlášť, tak to ostatní. :-)
Omega, tak těch je všude hodně moc, spíše chybí trojky. A zas ty super jsou v mořských věcech.
Jsem si vymyslela takové pravidlo - ať pes sežere tu kořist celou v rámci... týdne, jak je kořist velká. A velikost krávy mi ani nemusí zas tolik vadit v případě, že pes nechce ty vnitřnosti, protože zrovna hovězí maso by mělo mít těch potřebných věcí dost. Červené maso. Naopak, jak říkáte, kuře, bílé maso, bude k jinému účelu.
Si to zjednodušuji, no. :-)
Šly by rybičky, ty mini sardinky celé, vejce, sýry, mléčné výrobky, fermentace...
Možná by stačilo pít víno.
Říkali ségře, když chodila darovat krev, plazmu. Říkali železité víno, ale víte jak... :-)
No, v každým případě, když začneme pít hodně vína, bude nám to jedno :)).
Ty vnitřnosti právě mají těch omega 3 , víc, nejvíce mozek🤯.
Fermentace taky moc zajímavá a v podstatě jednoduchá věc.
Ale, co tím chceme docílit?
Ach jo, nechci se v tom vzdělávat , ale asi budu trochu muset :(.

A kromě mozku je ve vnitřnostech poměr 3 a 6 jaký? Strašný ve prospěch 6.
A když buňku obsadí šestka, trojka už tam bydlet nemůže.
Dobrý nápad s tím mozkem... akorát už vidím Megy, jak mě za to dává k adopci.
Rybou toho můžu vyřešit víc naráz. Kdyby to můj pes chtěl jíst...
V kytkách 3 jsou, ale ty, co mě zas tolik nezajímají, to až ryba a další z nich udělají to dobré. A pak sežeru tu rybu.
Když je ten poměr mezi 3 a 6 propastný, nastává pár problémů, kys. arach., hromadění A a D, zánět. Říká se to u lidí
Ale.
Tam je zajímavé, že pes si umí z kytek tuto arachidonovou vyrobit, ale kočka ne.
To vlastně vím jen kvůli kočkám.
A pak je tady jedna úplně nejvíc zajímavá zajímavost.
Ti psi se tisíce let dostávali k rybám? Že by jim dávali tolik zbytků?
Hele holky, nemyslím to špatně, a možná už je to teď jedno, ale nechcete s tím masem pokračovat v nějaké diskuzi o mase?
Tady se zadavatelka ptala na granule, přes 100 reakcí, ale doporučení na granule vidím jen v prvním příspěvku 😀
Chapu, ze se diskuze někdy ubere jiným smerem, to je normální, ale ono je to pak na nic i pro člověka, který tady zpětné bude hledat, otevře si téma o granulich, cele to prolitne, a doporučení na granule nenajde. I naopak - tohle by zas mohlo zajímat někoho, kdo krmí masem, ale bude to hledat jinde.

Zadavatelka se zeptala a už nikdy nepřišla. Ale klidně můžete zamknout.

Trickyvoo
napsal(a):
Zeptám se a to se tím ten pes nemůže předávkovat? Lidem třeba moc vitamínu A škodí, což je právě hodně v těch játrech.
Může. Ale na to jsou údajně nejrizikovější játra ledních medvědů....

napsal(a):
Může. Ale na to jsou údajně nejrizikovější játra ledních medvědů....
dobre vedet, tak ty uz teda priste v barfshopu kupovat nebudu
napsal(a):
A kromě mozku je ve vnitřnostech poměr 3 a 6 jaký? Strašný ve prospěch 6.
A když buňku obsadí šestka, trojka už tam bydlet nemůže.
Dobrý nápad s tím mozkem... akorát už vidím Megy, jak mě za to dává k adopci.
Rybou toho můžu vyřešit víc naráz. Kdyby to můj pes chtěl jíst...
V kytkách 3 jsou, ale ty, co mě zas tolik nezajímají, to až ryba a další z nich udělají to dobré. A pak sežeru tu rybu.
Když je ten poměr mezi 3 a 6 propastný, nastává pár problémů, kys. arach., hromadění A a D, zánět. Říká se to u lidí
Ale.
Tam je zajímavé, že pes si umí z kytek tuto arachidonovou vyrobit, ale kočka ne.
To vlastně vím jen kvůli kočkám.
A pak je tady jedna úplně nejvíc zajímavá zajímavost.
Ti psi se tisíce let dostávali k rybám? Že by jim dávali tolik zbytků?
Tak Vy to máte vlastně jednoduchý, Vaše Megy má stejně jasnej názor na to, co bude žrát :)).
Omega-3 je třeba v řepkovým oleji.
Zrovna ryby moc moji psi nemusí, když nepočítám uzenou makrelu :)) , a vyloženě nesnášejí lososovej olej, stačí žrádlo jemně postříkat a mám jistotu, že se ho netknou.
Ale jedna moje fenka ryby lovila, normálně si v mělký rychlý řece dokázala chytit pstruha.
Jmenovala se Pajda a hrála toho Pajdu ve filmu " Bylo nás pět".

Doron
napsal(a):
Céčko je určo dobré na zimu. Jablka a řepa mají hodně, toho navyšuji podíl v sušené příloze září/říjen.
Doron
napsal(a):
Jak by se to poznalo?
"Doron", nemám projitou celou diskuzi, jen část...
Ale jsem (dlouhodobě) nešťastná z mých koček. Žerou (kluci) syrové MASO jak divé. Přednost dávají vnitřnostem (hl. játra a ledviny). A kosti do nich nedostanu, ne a ne. Znechuceně čichnou a odejdou - třeba paličkou pomlácené kuřecí krky. Je to na prd, zadělávám jim na ledvinné selhání.
No a do toho Elsa je ČISTĚ granulová. Od stejné chovatelky má MCO ještě jedna diskutérka odtud (zjistily jsme to náhodou) a úplně dtto. Chápu, že tedy u chovatelky byla koťata na granulích, ale že jsme ani jedna naše kočičáky nepřeučily , štve mě to. Jenže ona Elsa fakt radši hladoví a pak začne být protivná, třeba v noci mě začne vyloženě poškrabkávat (bolestivě):"Pojď mi dát granule!"
To kluci aspoň žerou i to maso. A je to i tak zajímavé. Fido tak na třetiny: Maso, kapsičky, granule. Prostřední: Téměř jen maso. Elsa: Jen granule. I stran mých nákupů je toto na prd!
marcelaamax
napsal(a):
Hele holky, nemyslím to špatně, a možná už je to teď jedno, ale nechcete s tím masem pokračovat v nějaké diskuzi o mase?
Tady se zadavatelka ptala na granule, přes 100 reakcí, ale doporučení na granule vidím jen v prvním příspěvku 😀
Chapu, ze se diskuze někdy ubere jiným smerem, to je normální, ale ono je to pak na nic i pro člověka, který tady zpětné bude hledat, otevře si téma o granulich, cele to prolitne, a doporučení na granule nenajde. I naopak - tohle by zas mohlo zajímat někoho, kdo krmí masem, ale bude to hledat jinde.
Aha, Marci, čtu to pro změnu zpětně...
No, a já jsem sem vnesla "Kočky" . Ono na "Kočkách" to fakt moc nežije...
Tak se omlouvám, také jsem nedala žádný tip na grancle...
Obecně ale Elsa frčí dost na Purizonkách. U dost vychvalovaných např. Taste of the wild ohrnula nos a odkráčela.

Doron
napsal(a):
Tak Vy to máte vlastně jednoduchý, Vaše Megy má stejně jasnej názor na to, co bude žrát :)).
Omega-3 je třeba v řepkovým oleji.
Zrovna ryby moc moji psi nemusí, když nepočítám uzenou makrelu :)) , a vyloženě nesnášejí lososovej olej, stačí žrádlo jemně postříkat a mám jistotu, že se ho netknou.
Ale jedna moje fenka ryby lovila, normálně si v mělký rychlý řece dokázala chytit pstruha.
Jmenovala se Pajda a hrála toho Pajdu ve filmu " Bylo nás pět".
Ale to se ví! Bohouš taky sežral všecko, chléb benzinem políti museli, jináč by to nikdy nedotočili.
Měli zkusit granule.
A tak jsme šli na ty vosy a byli jsme tři. A když jsme šli, tak jsme potkali Zilvara
z chudobince a ptal se nás, kam jdeme. Když jsme mu řekli, že na vosy, tak pravil, že
půjde s námi. Tak jsme byli čtyři. Když jsme ušli kousek cesty, tak jsme se ohlédli a
Pajda utíkal za námi a uši mu plandaly a on se smál. Tak nás bylo pět.
Pajda je Kemlinků pes, on je velice dlouhý, ale nožičky má krátké, křivé. Ale
umí tak utíkat, že ho nikdo nedohoní. A když utíká, tak se směje, vyplazuje jazyk a uši
mu plandají kolem hlavy jako dvě plácačky na mouchy. Pajda je velice chytrý, on žere všecko. On sní i močenou okurku a ještě by chtěl. A když chce, aby mu otevřeli, tak zaťuká ocáskem na dveře.

fikovnice
napsal(a):
"Doron", nemám projitou celou diskuzi, jen část...
Ale jsem (dlouhodobě) nešťastná z mých koček. Žerou (kluci) syrové MASO jak divé. Přednost dávají vnitřnostem (hl. játra a ledviny). A kosti do nich nedostanu, ne a ne. Znechuceně čichnou a odejdou - třeba paličkou pomlácené kuřecí krky. Je to na prd, zadělávám jim na ledvinné selhání.
No a do toho Elsa je ČISTĚ granulová. Od stejné chovatelky má MCO ještě jedna diskutérka odtud (zjistily jsme to náhodou) a úplně dtto. Chápu, že tedy u chovatelky byla koťata na granulích, ale že jsme ani jedna naše kočičáky nepřeučily , štve mě to. Jenže ona Elsa fakt radši hladoví a pak začne být protivná, třeba v noci mě začne vyloženě poškrabkávat (bolestivě):"Pojď mi dát granule!"
To kluci aspoň žerou i to maso. A je to i tak zajímavé. Fido tak na třetiny: Maso, kapsičky, granule. Prostřední: Téměř jen maso. Elsa: Jen granule. I stran mých nákupů je toto na prd!
Už jsem psala mockrát. Krmím tak od všeho něco. Ony kočky na to CRI prostě trpí, tak nějak od přírody.
Takže, když si všimnu varovných příznaků, jedu k veterináři na odběr krve pro potvrzení diagnózy a následně najíždím na renal dietu. Ale ne striktní. Pro mě je klíčové, aby Archie vůbec něco sežral. I to maso, i konzervu. A zatím se 3 roky drží. Je mu 18.
napsal(a):
Ale to se ví! Bohouš taky sežral všecko, chléb benzinem políti museli, jináč by to nikdy nedotočili.
Měli zkusit granule.
A tak jsme šli na ty vosy a byli jsme tři. A když jsme šli, tak jsme potkali Zilvara
z chudobince a ptal se nás, kam jdeme. Když jsme mu řekli, že na vosy, tak pravil, že
půjde s námi. Tak jsme byli čtyři. Když jsme ušli kousek cesty, tak jsme se ohlédli a
Pajda utíkal za námi a uši mu plandaly a on se smál. Tak nás bylo pět.
Pajda je Kemlinků pes, on je velice dlouhý, ale nožičky má krátké, křivé. Ale
umí tak utíkat, že ho nikdo nedohoní. A když utíká, tak se směje, vyplazuje jazyk a uši
mu plandají kolem hlavy jako dvě plácačky na mouchy. Pajda je velice chytrý, on žere všecko. On sní i močenou okurku a ještě by chtěl. A když chce, aby mu otevřeli, tak zaťuká ocáskem na dveře.
Za Bohouše ještě granule nebyly :), za Pajdy nevím ( to byl úplnej začátek devadesátek), ale my je neměli, vařila jsem hromady kolínek a maso z výseku ( pěkná hnusárna :)).
Pajda byla úžasná, moc chytrá.
Kamarád ji zachránil před jistou smrtí a přivezl mi ji.
Pak si ji půjčil do filmu a už mi ji nevrátil, stala se z ní filmová hvězda.., hrála v hodně filmech.
Jste mě tím úryvkem dojala...
napsal(a):
Už jsem psala mockrát. Krmím tak od všeho něco. Ony kočky na to CRI prostě trpí, tak nějak od přírody.
Takže, když si všimnu varovných příznaků, jedu k veterináři na odběr krve pro potvrzení diagnózy a následně najíždím na renal dietu. Ale ne striktní. Pro mě je klíčové, aby Archie vůbec něco sežral. I to maso, i konzervu. A zatím se 3 roky drží. Je mu 18.
Osmnáct je hezkej věk, ať se mu daří 🌷.
Moji psi mi přijdou zdravý a v kondici, asi opravdu odpustí hodně, jak píše Xerxová.
Ten vápník určitě přidám.
napsal(a):
Tak to teda je úžasný věk! Mně minulý kocour odešel na CRI ve věku 13 let...
Katina7245

XXX.XXX.62.19
napsal(a):
jj. moje normalni susicka jeste ovoce nevidela
pro lidi osmahnu korenne maso na panvi a ususim, pry se da i syrove, ale do toho se mi nechce
pro psy "jen" ususim nekorenene
Úžasný mlsání https://youtu.be/6I4iyPQU-Ns

jak dlouho tam to maso susi?
Katina7245

XXX.XXX.62.19
napsal(a):
jak dlouho tam to maso susi?
To záleží podle vlhkosti, intenzity větrání a teploty. Říká tam víc v druhém díle a má na to na fb skupinu. Do 3 dnů by měly být na úzko krájené proužky zatvrdlé. Pro psy by to chtělo hodně přesušit ať to vydrží...

Katina7245
napsal(a):
To záleží podle vlhkosti, intenzity větrání a teploty. Říká tam víc v druhém díle a má na to na fb skupinu. Do 3 dnů by měly být na úzko krájené proužky zatvrdlé. Pro psy by to chtělo hodně přesušit ať to vydrží...
zlata susicka

Je to zajímavý nápad, ale větrák z PC (o to asi šlo, aby ušetřil, bere si do 2,5 W)
a ten box na hračky, to asi nebude pro potraviny úplně nejvhodnější.
Jak rychle lze maso usušit v sušičce, nevím, tři dny běží PC větrák, někdo to spočítá... Asi bych maso pověsila do špajzu, tam je větrání u podlahy a zima jak sviňa.
Kdyby se našly díly vhodné pro "foukám na jídlo"...

“Jak rychle lze maso usušit v sušičce, nevím.”
Řádově to trvá jednotky hodin (samozřejmě záleží na teplotě a na druhu masa).

napsal(a):
“Jak rychle lze maso usušit v sušičce, nevím.”
Řádově to trvá jednotky hodin (samozřejmě záleží na teplotě a na druhu masa).
Takže když je sušička s max. příkonem 200 - 300 W a suším 5 7 hodin,
spotřeba je stejná.

jste me donutili se na to video kouknout - chtela jsem videt, jak to maso vypada na konci procesu. protoze zatvrdle maso a suche maso - je rozdil..
a on ten box taky nema vyzkouseny
a hned dalsi dil susil v susicce.