Německý ovčák štěňata s PP FCI

Prodám Německého ovčáka - Chovatelská stanice Moravská Kometa. Tmavě vlkoše...
Dohodou
Zdravím,
máme sedmiměsíční fenku NO a chceme začít s výcvikem stop (nové je to i pro nás, se sportovní kynologií teprve začínáme). Načetla jsem spoustu informací o stopovacím čtverci, ale ve všech zdrojích čtverec vysypávají granulemi. Navíc je zdůrazněno, jak je důležité, aby ve čtverci bylo granulí co nejvíc, ideálně malé a řádově ve stovkách kusů.
"Problém" je, že krmíme barfem a nevím, jak v takovém případě čtverec správně vypamlskovat. Nějak bych si to dokázala představit u mletin, ale těm se vyhýbáme, protože jim nevěřím. Krmíme skoro výhradně kusovým masem, celými kostmi, rybami atd. Svalovina by se ještě dala nakrájet nadrobno, případně pomlít doma v mlýnku, ale to je jen jedna část misky. Nějak si nedokážu představit, jak sekám krůtí krky či králičí hlavy nadrobno, abych je feně rozsypala do stopovacího čtverce.
Máte nějaké tipy, jak na to? Kdyby to bylo jednou dvakrát do týdne, tak na to nějaké kvalitní granule klidně pořídíme a vypamlskujeme to jimi, ale bylo mi doporučeno cvičit čtverec každý den a v rámci toho podat celou jednu krmnou dávku. Zase nechci přecházet z 50% na granule, když fena na barfu prospívá.
Díky všem za rady.
Happy Potato
napsal(a):
Zdravím,
máme sedmiměsíční fenku NO a chceme začít s výcvikem stop (nové je to i pro nás, se sportovní kynologií teprve začínáme). Načetla jsem spoustu informací o stopovacím čtverci, ale ve všech zdrojích čtverec vysypávají granulemi. Navíc je zdůrazněno, jak je důležité, aby ve čtverci bylo granulí co nejvíc, ideálně malé a řádově ve stovkách kusů.
"Problém" je, že krmíme barfem a nevím, jak v takovém případě čtverec správně vypamlskovat. Nějak bych si to dokázala představit u mletin, ale těm se vyhýbáme, protože jim nevěřím. Krmíme skoro výhradně kusovým masem, celými kostmi, rybami atd. Svalovina by se ještě dala nakrájet nadrobno, případně pomlít doma v mlýnku, ale to je jen jedna část misky. Nějak si nedokážu představit, jak sekám krůtí krky či králičí hlavy nadrobno, abych je feně rozsypala do stopovacího čtverce.
Máte nějaké tipy, jak na to? Kdyby to bylo jednou dvakrát do týdne, tak na to nějaké kvalitní granule klidně pořídíme a vypamlskujeme to jimi, ale bylo mi doporučeno cvičit čtverec každý den a v rámci toho podat celou jednu krmnou dávku. Zase nechci přecházet z 50% na granule, když fena na barfu prospívá.
Díky všem za rady.
Nevím jak poradí ostatní, kteří stopují doopravdy - my si stopujeme tak jako takový domácí žvýkání- pro zábavu psů, ale -taky krmím maso, leč na stopování používám granule - když použijete kvalitní, tak si myslím, že se nemusíte bát, že tím psu ublížíte. A podle mě je i bezpečnější, když si feňule bude hledat "umělotinu" než maso, protože z mého pohledu laika , je to taková malá návodná cesta k tomu, aby třeba o to více měla sklony bufetit. Ale to je opravdu jen můj, ničím nepodložený názor.
Jen můj názor:
náš pes stopy miloval, začali jsme na 4 měs.
a fakt o pamlsek nezavadil ... nezajímalo ho nic,
jen stopa.
Maso jsem po něm sbírala já.
Jeli jsme tenkrát nějakou starou metodu
= bez čtverce.
Nášlap, zapíchli jsme tam klacek, přivedla psa,
ukázala=ťukla na zem, pes ucítil milovanou neteř
a jel.
rapotacka11
napsal(a):
Jen můj názor:
náš pes stopy miloval, začali jsme na 4 měs.
a fakt o pamlsek nezavadil ... nezajímalo ho nic,
jen stopa.
Maso jsem po něm sbírala já.
Jeli jsme tenkrát nějakou starou metodu
= bez čtverce.
Nášlap, zapíchli jsme tam klacek, přivedla psa,
ukázala=ťukla na zem, pes ucítil milovanou neteř
a jel.
No jo, jenže sportovka je dneska o něčem jiným.
rapotacka11
napsal(a):
Jo, bude jiná než TART.
No, tam si pes nemůže dovolit zajít si za větrem, musí na milimetr přesně.
Já jsem třeba učila stopu taky bez čtverečku - ale s kuřetem, v síťce a s krabičkama Právě abych ve psech nebudovala to, že budou sbírat žrádlo ze země. Leč je to pro mou hobby potřebu, takže vlečka mi nevadí., vlastně naopak, ohaři, že jo.
Uživatel s deaktivovaným účtem
moc nerozumím dotazu
jaký je problém s masem?....teda krom léta = fujtajbl, což se dá řešit masem vařeným či sušeným
či mraženým tak akorát vyndaným (z toho mražáku)
v tom čtverci nemusí mít doslova porci, kterou má v misce
masokosti dostane večer, třeba
napsal(a):
moc nerozumím dotazu
jaký je problém s masem?....teda krom léta = fujtajbl, což se dá řešit masem vařeným či sušeným
A jo. Pravda.
Zadavatelko:
Pokud se s tím chcete tvz. crcat a krájet si tu svalovinu, možná je fajn si ji lehce namrazit, pak se bude s ní líp manipulovat a rozsypávat, nebude se to patlat na sebe.
napsal(a):
moc nerozumím dotazu
Přesně!
Vím že zadavatelka to myslí dobře a nechce nic podcenit, ale řekla bych, že na to jde moc vědecký a hledá neexistující problém.
A s těma čtvercama taky není nutné slepě následovat návody "čtverečkové sekty.
Třeba se k tomu vyjádří výcvikář - ka.
Čemu vadí, když pes jde o půl metru vedle
= souběžně se stopou, díky větru:
Četla jsem "pachové práce"
a tam je vše dokonale popsáno a vysvětleno.
Teď tady tu knížku nemám, ale dle popisu
to lze dobře pochopit,
(molekuly pachu, větřík, jak a proč ...)
napsal(a):
moc nerozumím dotazu
Jenže čisté svaloviny dostává relativně málo. Je ve vývinu, takže dáváme hodně kostí. Objednáváme co dva týdny a bereme třeba jen 2kg hovězí a 1kg krůtí svaloviny. Zbytek masa má na kostech.
Kdybych toto množství měla rozdělit mezi cca 14 čtverců, v každém bude troška masa (v případě sušeného zanedbatelné množství). A ani nadrobno pokrájeného či namletého toho nebude zdaleka tolik, jako když se do čtverce rozhážou malé granulky. Dá se takto vůbec cvičit se srovnatelnou účinností?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Přesně!
Vím že zadavatelka to myslí dobře a nechce nic podcenit, ale řekla bych, že na to jde moc vědecký a hledá neexistující problém.
A s těma čtvercama taky není nutné slepě následovat návody "čtverečkové sekty.
Jak jsem psala, se sportovní kynologií teprve začínáme, takže se nemáme moc čím jiným řídit než návody "čtverečkové sekty"
Začít se čtverci a dávat do nich celou krmnou dávku nám doporučili i na cvičáku, jenže tam všichni krmí granulemi, takže v tomto směru žádnou praktickou radu nemáme.
Nemyslím si, že řeším neexistující problém, spíš mě zajímalo, jak to dělají jiní barfaři věnující se sportovce.
rapotacka11
napsal(a):
Třeba se k tomu vyjádří výcvikář - ka.
Čemu vadí, když pes jde o půl metru vedle
= souběžně se stopou, díky větru:
Četla jsem "pachové práce"
a tam je vše dokonale popsáno a vysvětleno.
Teď tady tu knížku nemám, ale dle popisu
to lze dobře pochopit,
(molekuly pachu, větřík, jak a proč ...)
Pokud jde pes půl metru vedle stopy, tak vás ve sportovce rozhodčí ukončí.
Pachové práce od Dr.Eise je výborná knížka k tomu, aby člověk pochopil, jak pes vnímá pach a jak se pach v různých podmínkách chová, ale jako metodika k nácviku stop ve sportovní kynologii už je bohužel nepoužitelná.
Happy Potato
napsal(a):
Jak jsem psala, se sportovní kynologií teprve začínáme, takže se nemáme moc čím jiným řídit než návody "čtverečkové sekty"
Začít se čtverci a dávat do nich celou krmnou dávku nám doporučili i na cvičáku, jenže tam všichni krmí granulemi, takže v tomto směru žádnou praktickou radu nemáme.
Nemyslím si, že řeším neexistující problém, spíš mě zajímalo, jak to dělají jiní barfaři věnující se sportovce.
Řešíte neexistujíci problém - krmím maso, tak dám na stopu maso. Je to jednoduché.
A stejně dojdete na to, že 2/3 roku budete muset dávat na stopu něco jiného než pes žere, protože mravenci.
Terven
napsal(a):
Já teda nevidím žádnej problém v tom, pokud se u psa na barfu při výcviku použijou granule.
No já taky ne právě. Je to takový praktičtější. A taky i v tom - bacha zadavatelko - že po tom tak nepůjdou brablenci v trávě. Pokud by pes byl cíťa - jako můj první ohař- tak si ho rozhodíte, až si při vyčmuchávání pořídí mravenčí štípance. To jsem tehdy čučeala teda.
Takže ony ty králičí bobky, jak granulím říkám, budou asi lepší volba.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Řešíte neexistujíci problém - krmím maso, tak dám na stopu maso. Je to jednoduché.
A stejně dojdete na to, že 2/3 roku budete muset dávat na stopu něco jiného než pes žere, protože mravenci.
No táák! Já to chtěla říct jako první! Sem chtěla dát kynologický vlekomoudro a Ty mě předběheš
Happy Potato
napsal(a):
čtverce ... v podstatě krmím barfem ,mam pažravce takže maso nebo krmnou dávku dávám jen o něco menší a na stopy dávám bud granule nebo vždy někdo z kamarádu uděla spoustu jatrových sušenek :) ,daji se nakrájene zamrazit , uchovat v ledničce ,nebo i pak usušit .
keissa
napsal(a):
čtverce ... v podstatě krmím barfem ,mam pažravce takže maso nebo krmnou dávku dávám jen o něco menší a na stopy dávám bud granule nebo vždy někdo z kamarádu uděla spoustu jatrových sušenek :) ,daji se nakrájene zamrazit , uchovat v ledničce ,nebo i pak usušit .
No jo! Játroví! To je pravda, to je pro zadavatelku řešení! Šikovná
keissa
napsal(a):
jako jatrovky jsou fajn ale stejně víc používam granule ,mam je prostě v autě v kyblíku ,nekazí se ,nesmrdí ,když zapomenu tak někde koupim něco v obchodě ,jako neřeším to zas až tak věděcky ..
No jasně, taky se míň droběj, než to játroví, ale tak pokud se jim chce zadavatelka vyhnout, je to fajn řešení. Ví, co psu dává a že tam nemá ani ň chemie.
Díky všem za reakce. Není to o tom, že bych granule veskrze odmítala, jen nevím, jak na to bude reagovat fena ze začátku nácviku, kdy do čtverce budeme dávat prakticky polovinu krmné dávky skoro každý den. Je otázka, jestli na ně vůbec bude reagovat, nikdy na granulích nebyla - i když pravda, když se dostane ke kočičím miskám, nemá problém jim jejich obsah vyluxovat
Ale už z praktických důvodů, které tu uvádíte, je to asi nejrozumnější řešení.
A me treba psi na grancle nestopuji
I tak se da stopovat - jen je s tim vetsi piplacka
Zrzavci
napsal(a):
Já tady vznesu laický dotaz na ty, kteří stopují doopravdy a ne jako já. Opravdu se musí tak moc sypat, aby se při tom nedalo psa krmit normálně? zvlášť mladýho psa, kterej to vylítá? Já jsem tedy nikdy krmení neubírala. ale říkam, jedu si jen to svoje, nic profi.
"Opravdu se musí tak moc sypat, aby se při tom nedalo psa krmit normálně?"
tohle zalezi opravdu na tom, kolik toho realne pes sezere na stope, pripadne na poslusnosti ten den.
Vetsinou v pripade, ze jdu jen na stopu s mladasem - ma jeste kratke stopy - jedna davka je na stope, druha v misce.
Ale starsi fena uz "jen"stopuje - stare a dlouhe stopy - a tu kdybych krmila v den stopy i normalne, pukne do 14ti dnu na prezrani.
Taky kdyz ji jdu slapat stopu -vypadam, ze jdu z nakupu v Tesku - plna igelitka a miska v ruce jeste
Krmim BARFem, na prvni stopy jsem ale Hachimu (tehdy dost nezravci) davala syr a parky :D Pak jsem davala masove vycvikove salamky a susene konske plice, dneska ale davam uz jen granule (pripadne vycvikove pamlsky od Wolfsblutu), za oznacene predmety prokrmuji nahore zminenym salamem a na konci stopy davam trochu masove konzervy :)
Ale kdybych neresila problem, ze ignoroval predmety, mel by to vysypane jen temi granulemi a na konci mozna dostal micek :D
Zbytecne bych to s vyberem pamlsku nehrotila :) Ja davam jako pamlsky hlavne granule, protoze mam alergika, a 1 kg susene koniny stoji pres 30 euro, takze pokud cvicime treba dog fitness, nebo hrajeme ruzne pamlskovaci hry, tak bych se fakt nedoplatila. A granule mu chutnaji a ocividne mu ani nijak nevadi (ale kupuju vse opravdu masove s minimem pridavku - Wolfsblut, Fleischealust, Meatlove steakhouse a ciste susene maso)
Zbytecne bych to s vynerem pamlsku nehrotila :)
on je to dobry dotaz, k veci.
pokud cuchate pravidelne a casto, necucha se na pamlsky, ale na KD. a to uz by pak na vyberu toho, co do stopy dam - zalezet cloveku melo
napsal(a):
Zbytecne bych to s vynerem pamlsku nehrotila :)
on je to dobry dotaz, k veci.
pokud cuchate pravidelne a casto, necucha se na pamlsky, ale na KD. a to uz by pak na vyberu toho, co do stopy dam - zalezet cloveku melo
KD - krmnou davku?
Jinak my cuchame tak jednou dvakrat tydne, stopu prokrmuji spis mene (travu skoro vubec, opravdu jen sem tam pamlsek, ale ted jsme zacali s hlinou a tam jeste prokrmuji dost), ale prokrmuji predmety, protoze je nekolik mesicu uplne ignoroval :)
Ale jsme taky zacatecnici a nechavam si vse radit od Inspektorky, jak jen to jde :)
Jinak co znam vsechny profi, tak ty jedou max na granulich a nic specialniho psum nedavaji, pokud neni nejaky problem.
Ja teda zradlo ze stopy do krmne davky nikdy nezapocitavala, ani kdyz mel obdobi nezravosti. Ale chodime rano pred snidani a stopy nijak extra dlouhe zatim take nemame.
KD = krmna davka
"Jinak co znam vsechny profi, tak ty jedou max na granulich"
zkuseni stopari predevsim trenuji tak, jak to vyhovuje tomu konkretnimu psovi. A pes si urcuje odmenu.
kdyz se grancle nehodi - proste daji, co je lepsi pro psa.
Jeden muj pes nezere grancle ne kvuli rozmlsanosti, nebo ze bych byla tak striktni odpurce grancli -ale proste protoze mu to nesedi - treninkove.
Mela bych mnohem jednodussi zivot, kdybych mohla sypat jen grancle do stop
janaa
napsal(a):
Hele,a jak to řešíte v tom létě bo mravenci? To bylo první,co mě napadlo
vhodnou denni dobou a terenem, vyberem zradla, mrazenym zradlem, krabickama misto zradla ve stopach, jen predmetove stopy ap.
anebo - nekdy je proste obdobi, kdy se radsi s mladezi na stopy nechodi, nez jim vzit chut tim, ze blijou sezrane mravence...
napsal(a):
vhodnou denni dobou a terenem, vyberem zradla, mrazenym zradlem, krabickama misto zradla ve stopach, jen predmetove stopy ap.
anebo - nekdy je proste obdobi, kdy se radsi s mladezi na stopy nechodi, nez jim vzit chut tim, ze blijou sezrane mravence...
Mražený na to fakt pomáhá?
janaa
napsal(a):
Mražený na to fakt pomáhá?
kratkodobe jo, mravenci na mrazene nejdou