Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2023 13:21
loluciss

XXX.XXX.141.213

Dobrý den, pokud byste si nyní chtěli pořídit štěňátko NO na výcvik a závody, jakou CHS byste si vybrali :-)? Ohledně ZDRAVÍ, povah, serióznosti chovatele? Mám 4 a půl letého psa, se kterým cvičím a skládám zkoušky, ale vůbec netuším, kam bych si jela pro další štěně....

18.4.2023 13:32
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

loluciss napsal(a):
Dobrý den, pokud byste si nyní chtěli pořídit štěňátko NO na výcvik a závody, jakou CHS byste si vybrali :-)? Ohledně ZDRAVÍ, povah, serióznosti chovatele? Mám 4 a půl letého psa, se kterým cvičím a skládám zkoušky, ale vůbec netuším, kam bych si jela pro další štěně....

Mít dobré reference na chovatele je určitě potřeba, pak už bych se, ale zaměřila na konkrétní spojení, než na to, že které CHS psi jsou.
Pokud jde o zdraví, tak jedinou zárukou předpokladu je vyšší věk rodičů, kteří zvládají práci a jsou stále v dobré kondici.
Zdravotní testy jsou fajn, ale v roce, když se dělají rtg je zdravý skoro každý pes a DNA test na DM není až tak spolehlivý. Na různé alergie, slinivky, caudu, poruchy imunity apod. žádné testy nejsou, takže se tomu jinak vyhnout nejde.

18.4.2023 13:38
Evv

XXX.XXX.108.153

loluciss napsal(a):

Já mam tedy jiné plemeno ale pro mě je ještě super vizitka jaké dávají rodiče potomky, lepší pes který třeba úplně nezáří ale je mu deset a dal v několika vrzích parádní potomky než pes který je wow ale jsou mu 3 a o tom co dokáže předat nevíte vůbec nic.

18.4.2023 13:40
loluciss

XXX.XXX.141.213

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Mít dobré reference na chovatele je určitě potřeba, pak už bych se, ale zaměřila na konkrétní spojení, než na to, že které CHS psi jsou.
Pokud jde o zdraví, tak jedinou zárukou předpokladu je vyšší věk rodičů, kteří zvládají práci a jsou stále v dobré kondici.
Zdravotní testy jsou fajn, ale v roce, když se dělají rtg je zdravý skoro každý pes a DNA test na DM není až tak spolehlivý. Na různé alergie, slinivky, caudu, poruchy imunity apod. žádné testy nejsou, takže se tomu jinak vyhnout nejde.

Děkuji moc za příspěvek...Sama mám psa, alergika, který do cca dvou let nemohl žrát téměř nic než jen zvěřinu a opatrně jsem s přibývajícím věkem zkoušela, co snese dál. Nyní je v tak dobrém stavu, že žere granule a už si nevykusuje srst a nedrbe se. Ale když je pylové období atd..pořád mu slzí oči. Mj. z tohoto důvodu jsem se rozhodla psa neuchovnit a nekrýt, předpoklad, že jeho potomci tuto přecitlivělost zdědí tam nějaká a říkala jsem si, že to za to nestojí. Ale jak bylo ve Vašem příspěvku: na toto testy nejsou, to je jen na zodpovědnosti majitele psa...

18.4.2023 17:48
lenocka

XXX.XXX.46.142

Inspektorko opravdu není test na DM spolehlivý? Osobní zkušenost? Víc zkušenosti?

18.4.2023 18:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lenocka napsal(a):
Inspektorko opravdu není test na DM spolehlivý? Osobní zkušenost? Víc zkušenosti?

Podle všeho není a i Genomia uvádí, že pozitivní pes nemusí mít žádné klinické příznaky a naopak negativní pes kliniku mít může. Ony ty genetické testy totiž často nejsou tak spolehlivé jak se tváří - krásný příklad je třeba test na CJM u belgičáků (kardiomyopatie s juvenilní mortalitou). Tam podle testů je každý 3.pes přenašeč, ale NIKDY se nenarodilo žádné postižené štěně i když se na sebe prokazatelně přenašeči dávali (ten test je tu teprve několik let). A ty vrhy přenašečů byly normálně početné, takže žádné, že štěňata uhynula nebo je fena vstřebala.
Totéž s testy na dlouhou srst - evidentně dlouhosrstým psům vychází testy jakože jsou krátkosrstí...

Jsou genetické testy, co jsou vychytané a fungují, ale těch fakeových, na kterých z nás labiny tahají neskutečné peníze je bohužel taky dost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2023 18:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Laboklin by mel mit jiny test na DM nez Genomia

18.4.2023 21:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.48.237

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Laboklin by mel mit jiny test na DM nez Genomia

To jo, ale ví se, jak průkazný je test Laboklinu?
Ať to vezmeš z kterékoli strany, tak stejně nikdo nic lepšího než výběr starších rodičů prověřených prací nevymyslel a nevymyslí - minimálně ne u plemene, které trpí na tolik nemocí, na které neexistují testy a kde je imunita tak mizerná, že bez ATB a Entizolu spousta chovek neodchová ani ň👎.

18.4.2023 22:46
Evv

XXX.XXX.108.153

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Podle všeho není a i Genomia uvádí, že pozitivní pes nemusí mít žádné klinické příznaky a naopak negativní pes kliniku mít může. Ony ty genetické testy totiž často nejsou tak spolehlivé jak se tváří - krásný příklad je třeba test na CJM u belgičáků (kardiomyopatie s juvenilní mortalitou). Tam podle testů je každý 3.pes přenašeč, ale NIKDY se nenarodilo žádné postižené štěně i když se na sebe prokazatelně přenašeči dávali (ten test je tu teprve několik let). A ty vrhy přenašečů byly normálně početné, takže žádné, že štěňata uhynula nebo je fena vstřebala.
Totéž s testy na dlouhou srst - evidentně dlouhosrstým psům vychází testy jakože jsou krátkosrstí...

Jsou genetické testy, co jsou vychytané a fungují, ale těch fakeových, na kterých z nás labiny tahají neskutečné peníze je bohužel taky dost.

To je moc zajímavé. A u toho DM se řeší že mají příznaky psi co jsou čistí nebo co jsou přenašeči? Protože zrovna DM je nemoc která se může projevit i u psů kteří jsou přenašeči (pak je otázka jestli u plemene není nějaká jiná forma DM genu než SOD1A který se pravděpodobně testuje převážně). Jinak zrovna DM je docela zajímavá nemoc v tom v jakém věku se u různých plemen (linií?) projevuje, třeba u AUO muselo být relativně velké množství psů kteří jsou affected (procento přenašečů bylo nějakých 13%) ale těch psů u kterých se nemoc rozvine je pár. Plus je tam samozřejmě prostor že laborky dělají chyby (zrovna nedávno jsem slyšela že něco zpackal i Laboklin což je solidní laborka).
Já si osobně myslím že hodně testování ještě není tak daleko aby byli naprosto průkazné ale za mě furt lepší nějaké informace než žádné informace.

18.4.2023 23:47
lenocka

XXX.XXX.46.142

Já jsem cca před 3 lety natrefila na článek, který právě popisoval slabší příznaky DM u psa přenašeče. Jenže pak mi to pár chovatelů vymluvilo a nikde jinde jsem to už nečetla, tak jsem to vypustila jakože blbost.
Takže ona je to možná pravda?

19.4.2023 00:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.48.237

lenocka napsal(a):
Já jsem cca před 3 lety natrefila na článek, který právě popisoval slabší příznaky DM u psa přenašeče. Jenže pak mi to pár chovatelů vymluvilo a nikde jinde jsem to už nečetla, tak jsem to vypustila jakože blbost.

Ono je to s tou DM (a nejen s ní) těžké nejspíš i v tom, že různá plemena mají různé formy a test, který je relativně spolehlivý na nějaké plemeno, tak u jiného nefunguje. Plus pak existují další věci, které mohou být s DM zaměněné - pes může být čistý na DM a stejně padne na zadek, protože cauda.

A u psa "přenašeče ' pokud má jakékoliv příznaky, tak podle mě to NENÍ jen přenašeč, ale normálně nemocný jedinec. A pak jsme zase zpátky u důvěryhodnosti těch testů 🤔.

Samozřejmě nechci zahazovat testování - je to lepší než nic, ale je potřeba u toho stát nohama na zemi a nevěřit jen slepě papírům, protože papír snese všechno.

19.4.2023 00:52
Evv

XXX.XXX.108.153

lenocka napsal(a):

Já sem dám jako příklad test na merle který je poměrně dost pokročilý u jiných genetických testů se tolik neorientuji a nevím jak jsou funkční, nicméně my u merle víme že tam může být merle alela která se ale začne chovat jako merle (ředit barvu) až od nějaké hodnoty. Myslím že u hodně genetických testů je potřeba jít víc do hloubky. Ale já ráda říkám “může být průšvih i u čistých zvířat ale u postižených je ta šance ještě mnohem větší”. A ano DM se může objevit a rozvinout i u přenašečů, tam by to mohl být problém hlavně u plemen které na to klinicky trpí. Já se přiznám že jsem to dál nezkoumala protože u AUO ta šance že se nemoc rozvine u přenašeče poměrně dost zanedbatelná. Chovatelé dost často tvrdí to co se jim zrovna hodí do krámu. Nicméně ty problémy u NO jsou moc zajímavé, musím se na to podívat. 😁

Přidejte reakci

Přidat smajlík