Maďarsky ohař drátosrstý

Prodám Maďarského ohaře krátkosrstého - Na Mezinárodní den žen se v naší c...
Dohodou
Zdravím, jdu pro radu ohledně fenky nežravky. Naší fence MOK bude za pár dní ( 28.4.2023 ) 1 rok. Už od štěněte měla silné průjmy + vykadila škrkavky. Nejspíše má moc slabé žažívání a po všech granulích jí to prožene ( zkoušel jsem ji X a bez úspěchu ). Na radu od lidí jsem přešel na BARF. Má to ale takové nahoru dolu. Kvůli škrkavkám jsem jí často odčervoval na doporučení vet. Vždy ale průjem trval 2 týdny a moc nejedla. Když se to srovnalo tak vždy cca 1,5 měsíce zřala jak divá. Měla váhu cca 14kg a klidně zvládla i přes kilo hovezího denně. Pak zase po 1,5 měsící týden nežravka. Takhle to sní bylo furt nahoru a dolu. Nyní ale už cca 2 měsíce žere/nežere. Dá si ráno nebo večer kousek z misky. Někdy sežere vše, nebo naopak celý den nic. Nutno podotknout že stolice se na barfu konečne zlepšila. Jinak to byla vždy kaše, takže aspoň za to jsem rád. Na veteřine JAGGY v Praze jí dělali vyšetření ledvin a jater. Vše ok. Krev také vpořádku. Nyní budeme dělat koprologii. Semtam jí dám kefír nebo tvaroh aby a to jí chutná. Váhal jsem i nad kvalitou masa ale vždycky když k nám přišel jiný pes ihned bežel k její misce a nedal se od jídla odtrhnout. Tudíž tím to asi nebude. Je prostě možné že je zdravotně ok ale je to prostě vybíravka a takhle to sní už bude?
Vždy krmíme maso + nepranně drštky. Říkal jsem si že vychytám co jí jede a co ne ale opět. Jeden týden např. vepřové kuřecí hoveží žere. Další den/ týden jí to nevoní..
Jestli máte někdo nějakou podobnou zkušenost a radu budu rád :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
Maso a dršťky a dál? Můžete napsat, jak vypadá celá ta denní krmná dávka?
Odčervování často, to je divné, ony se ty škrkavky vyskytovaly opakovaně? To není nijaký parazit, co by se nedal zvládnout a musel se řešit takhle... To spíše někdo netrefil, čím a kdy odčervit,
případně nešlo o škrkavky, ale giardie, se stává, to jsou potvory.
Každopádně je na houby, když má pes takové trable ten první, nejdůležitější rok života.
Nežere třeba proto, že ví, že jí bude blbě. Nebo je problém jinde než v ledvinách, játrech.
Koprologie se dělá dřív...
Vybíravá být může, na tom nic není. Pokud vypadá dobře.
Jak to jídlo teda vypadá + má důvod mít hlad?
napsal(a):
Odčervování často, to je divné, ony se ty škrkavky vyskytovaly opakovaně? To není nijaký parazit, co by se nedal zvládnout a musel se řešit takhle... To spíše někdo netrefil, čím a kdy odčervit,
Každopádně je na houby, když má pes takové trable ten první, nejdůležitější rok života.
Nežere třeba proto, že ví, že jí bude blbě. Nebo je problém jinde než v ledvinách, játrech.
To je vše, většinou máme komplety, takže v tom jsou také vnitřnosti a kosti. Když má čistou svalovinu tak přidáváme kuřecí krky nebo křídla.
Je to naprd.. Zastavila se nám kvůli tomu růstově.. Vypadá jak 6 měsíční a nejspíše to nedožene..
Jelikož jsem z toho byl dost nesvuůj tak jsem si ty parazity které zní šli ven vyfotil a vet řekl že je to škrkavka.
Dělali jsme koprologii na půl roce a byla ok, takže teď jdeme na další.
Kde jinde by mohl být problém?
Teda chápu, že dostává jen maso (svalovina, vnitřnosti, kosti).
Nedožene to už určitě, do výšky v tom věku už psi nerostou, váhově se upravit může, ale to záleží na výšce, aby zas z ní nebyl balonek.
Třeba chce i přílohu, ne jen maso. Je spousta dalšího jídla, co se psovi dá krmit.
Jsou tu diskuze, kde se několik lidí shodlo, že byly loni velmi špatné zelené dršťky.
Nechuť k jídlu může být i od štítné žlázy. Nejsem vet, takže to je jen nápad, on sem někdo přijde a napíše něco, co bude mít hlavu a patu... Nebo od srdce, u obého by napovědělo,
jestli je psík aktivní normálně, nebo na své plemeno spíše unavenější. Vižla by měl být až hyperaktivní. Když je zdravý, samozřejmě.
Když už žádné parazity nemá a růst je skončený, prostě zkuste jiné jídlo. Od jiného zdroje masa
po kaši z dýně, brambory, zeleninu, polévku, pečivo, maso vařené pečené,
samozřejmě bez pálivého koření a tuny soli.
Zkusit krmit po práci, krmit častěji menší dávky a ne celý den to stejné, nebo přímo při práci jako odměny.
Maso s vločkami se dá upéct, rozkrájet a máte malé pamlsky, klidně tak zkrmíte půl krmení.
napsal(a):
Teda chápu, že dostává jen maso (svalovina, vnitřnosti, kosti).
Nedožene to už určitě, do výšky v tom věku už psi nerostou, váhově se upravit může, ale to záleží na výšce, aby zas z ní nebyl balonek.
Třeba chce i přílohu, ne jen maso. Je spousta dalšího jídla, co se psovi dá krmit.
Jsou tu diskuze, kde se několik lidí shodlo, že byly loni velmi špatné zelené dršťky.
Nechuť k jídlu může být i od štítné žlázy. Nejsem vet, takže to je jen nápad, on sem někdo přijde a napíše něco, co bude mít hlavu a patu... Nebo od srdce, u obého by napovědělo,
jestli je psík aktivní normálně, nebo na své plemeno spíše unavenější. Vižla by měl být až hyperaktivní. Když je zdravý, samozřejmě.
Když už žádné parazity nemá a růst je skončený, prostě zkuste jiné jídlo. Od jiného zdroje masa
po kaši z dýně, brambory, zeleninu, polévku, pečivo, maso vařené pečené,
samozřejmě bez pálivého koření a tuny soli.
Zkusit krmit po práci, krmit častěji menší dávky a ne celý den to stejné, nebo přímo při práci jako odměny.
Maso s vločkami se dá upéct, rozkrájet a máte malé pamlsky, klidně tak zkrmíte půl krmení.
Zkusím nějakou přílohu, např řepu okurku a nějaké to ovoce.
Je aktivní, veselá, nic neobvyklého.
Zkusíme něco vymyslet a na vet se poradit jaké testy by šli udělat, např na tu štítnout žlázu nebo tak :)
Také ještě nemá odháráno, třeba se to blíží a je to také tím. Zas naopak když mám večeri ná nebo nějakou svačinu tak nademnou stojí a je vidět že by si to dala, tak je možné že jen jen dost vybíravá.
Pochopila jsem správně, že má misku se žrádlem k dispozici celý den? Když píšete, že se k ní dostane pes návštěva?
Rufik1555
napsal(a):
Zkusím nějakou přílohu, např řepu okurku a nějaké to ovoce.
Je aktivní, veselá, nic neobvyklého.
Zkusíme něco vymyslet a na vet se poradit jaké testy by šli udělat, např na tu štítnout žlázu nebo tak :)
Také ještě nemá odháráno, třeba se to blíží a je to také tím. Zas naopak když mám večeri ná nebo nějakou svačinu tak nademnou stojí a je vidět že by si to dala, tak je možné že jen jen dost vybíravá.
On to není malinký pes, moje teorie je, že větší psík trochu té přílohy potřebuje. Není to žádné pravidlo, ale tak když tak dlouho krmím samotné maso a pes mi na to kašle...
Nemusí mít hlad. Nevím, jaký máte režim.
Hárání jo, to se u nás jí jen ryba a játra, co se jinak celý rok nejí, servírovat musím, když ona zavelí, ne kdy já si myslím, že by měla jíst, a z modré misky rozhodně jíst nebude!
No ale tohle by se vás týkalo teď někdy (nebo za půl roku třeba),
nebylo by to tak, jak popisujete měsíc jí, měsíc nejí.
Souhlas s Megí (a co podotkla Efe mě taky napadlo). Nad rámec toho, co už napsala, mě napadlo vyzkoušet, zda by nepomohlo přestat krmit mletiny, ale sestavovat si porce samostatně z jednotlivých složek. Ono v těch mletinách nikdy neznáte přesné poměry, a třeba já mám maďara, který moc nemusí syrové vnitřnosti, takže se mi i stalo, že nějakou mletinu odmítl a snědl ji, až když jsem mu to dostatečně “naředila” jiným masem a přílohou.
Jinak já osobně nevidím důvod, proč denně krmit dršťky. Spíš bych jí zkusila nabízet různě přílohy, ovoce, zeleninu, vejce… (mléčné výrobky píšete, že dáváte) různé chutě a textury jídla. Přílohy pro lenochy se dají koupit i sušené (např. Dromy, Bohemia pet food) - zalijí se horkou vodou/vývarem a za tři minutky jsou hotové.
Vývar je supr na zalití obecně, ovoní jídlo… já si dělám (nesolený) vývar hlavně do omáček/polévek, takže co vyvařím, dostane pes - maso z kostry, zeleninu rozmačkám vidličkou, někdy k tomu dodělám kuskus, trochu rýže, těstovin, pohanky… a pak z toho má takovou hustou polévku, to má moc rád.
Občas se manžel se psem podělí o konzervu rybiček (zase hlídáme sůl), já zas o nějaký sýr… Dostává různé sušené pochutiny (uši, šlachy atp.)… Má to pestré.
Další otázka je, jaký má režim - kolik aktivity, jak často, kdy a v jakém množství krmíte… já složení a množství KD upravuji dle denního programu, jsem v tom flexibilní.
Mě to teda dost překvapilo, že někdo krmí jen maso a maso a vnitřnosti a masokosti.
A to mi v té době ještě nedošlo, že to jsou mletiny.
napsal(a):
Mě to teda dost překvapilo, že někdo krmí jen maso a maso a vnitřnosti a masokosti.
Já takto taky dlouhodobě krmím, přílohy dávám výjimečně, drštky vůbec. Psi jsou zdraví (v rámci věku a kondice).
napsal(a):
Já těch příloh třeba taky nedávám moc, dostává je hlavně po nějaké nestandardní zátěži, když přijde domů extrémně hladový a unavený, ale zase sežere spoustu věcí “kolem”, mimo snídani-oběd-večeři - jdu si dát jablko a dám mu čtvrtinu, uklízím nákup a dostane mrkev, vaříme vajíčka do br. salátu, tak do hrnce přihodíme jedno pro něj, nedojím cottage, tak dostane zbytek… To je furt něco.
Jasné, u nás přílohy nejedou vůbec - rýže atp., zelenina a ovoce taky ne, jsem se snažila v mládí, ale pes nespolupracoval...
jenže já mám psa stavěného na tuk a bílkovinu, pouze ve vysoké zátěži to chce ty cukry, to on si ten pes i řekne.
Říkám, ono to není povinné. A taky jsem se tady omezila na maso a přílohu,
ale kde je větší kořist, zvykání si na různé... no, jak to říká Odetta.
Tady toto mi připadá jak "monodieta".
Jak u nás, ale mleté jídlo nekupuji.
To se přejí, furt to samé.
Jenže ona si Megy taky dá kousek housky s máslem, konzervu, slepicím sežere šrot (jen malinko a ne často a je to novinka až v osmi letech),
dostane obrovskou kost... a pase se jak koza, takhle na jaře.
@Megí Jo, mně se to zdá taky málo pestré. Neříkám, že člověk musí neustále něco vymýšlet, ono to časem stejně sklouzne do nějakého jídelního stereotypu, ale já se tedy ten první rok snažím, aby to štěně poznalo co nejvíc - různé chutě, konzistence, textury (měkké/křupavé), úpravy (syrové/vařené/pečené)… něco na poprvé nezachutná, takže některé potraviny zkusím nabídnout na ochutnání opakovaně… Někdy stačí to místo strouhání rozmixovat, nakrájet jinak velké kousky, dát to do jiné (třeba i senzorické) misky… A podle toho pak skládám KD. A když vidím, že je pes po větším množství sacharidových příloh oplácaný, tak uberu, když se mu rozjíždějí nožičky, přidám skelety… Když jdeme místo deseti kilometrů dvacet, dám toho do misky víc, nebo nabídnu porci nad rámec normálu… Je to asi hodně intuitivní přístup, ale nemohu si stěžovat - pes vypadá, myslím, dobře, trávení má skvělé, jídlo má rád…
Zadavateli:
Jo, pestrost jak zmiňují ostatní - je důležitá si myslím, když se člověk nemusí omezovat dietou. Mletiny dávám ,ale jen ty od Falca. Jinak kusový maso, nebo sekaný. Plus skelety, krky, kuře porcovaný, vnitřnosti - z těch dávám jen plíce a játra a zelený držky . Našim ohařům - 2x MOK a 1x NKO - nedávám moc vepřový. jsou schopní po něm všichni tři tloustnout, ač pohybu mají dostatek, tak dávám jen sporadicky. Jinak taky co dům dá- takže vločky zalité vývarem - taky nesolený, do toho nastrouhaná mrkev, řepa, nasekaný čínský zelí, bylinky. Zkusila bych se s fenkou domluvit, ešivá by jedla kysaný zelí, tak občas dát - zjistit o víkendu, jak to snáší - jako přílohu.
Megi - ad šrot pro slepice -Taliprdnice a Bubrdle se obě ty ludry naučily somrovat kolem koňských ohrad v místech, kde jim majitelka připravuje nějaký ty koňský svačinky, prej to mají dobrý . Až jim jednou nakope ohradník, budu se jim smát
Nakoukla jsem do minulého vlákna - tu endoskopii jste dělali? A monoproteinovou dietu Vám doporučili proč? Podezření na alergii? Zkoušeli jste?
Slyšela jsem teorii, že dětští alergici (tím myslím období příkrmů a prvních jídel) dělají ofuky s jídlem právě kvůli alergiím.
Aha, ono těch diskuzí bylo víc, koukám, docela hrozné.
Nevím, jak vypadá teď, ale fotky zimní jsou... ach jo.
Musíte to prostě zkoušet, přeorganizovat, snažit se.
napsal(a):
Škrkavky se odčervují víckrát kvůli vývojovým fázím, nebo to tak není? Nemusela jsem to zatím řešit, ale co si tak pamatuji, tak to vždy bylo víckrát kvůli vajíčkům.
Přibližná časová psa:
- 04/22 narození
- 06-09/22 průjmy
- 07/22 škrkavky - 2x týdenní kúra Panacuru
- 10/22 cca týden kuře s rýží, následně RC gastro intestinal puppy - stolice horší, Celtin connection jehně a koza - nežere
- od 10-11/22 na barfu, stolice se srovnala (měkčí, ale tvarovaná)
- 01/23 odčervovací tableta Cestal Plus (následně týden a půl /v jiném vlákně tři týdny/ velký průjem) -> vyšetření: sono, rtg, stolice (asi koprologie? proč až po odčervení?), játra, ledviny - výsledky OK, ale dostala lék na průjem, probiotika; doporučena monoproteinová dieta a endoskopie
Lily2
napsal(a):
Škrkavky se odčervují víckrát kvůli vývojovým fázím, nebo to tak není? Nemusela jsem to zatím řešit, ale co si tak pamatuji, tak to vždy bylo víckrát kvůli vajíčkům.
Vajíčka škrkavek odcházejí s výkaly ven.
napsal(a):
Vajíčka škrkavek odcházejí s výkaly ven.
Jsem se dovzdělala. :)
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/jak-je-to-vlastne-s-odcervovanim-psu-72.html
ale zmiňuje se tam o znovunakažení z požírání výkalů, v tom že člověk nemusí vychytat správnou fázi. U dospělců doporučují koprologii. Což teď taky dost zvažuju, že bych to nechala dělat pravidelně, že je to jistější. Jen si o tom budu muset zjistit více informací. Někdo doporučuje preventivně koprologii jednou za měsíc, někdo, že u dospělého stačí jednou za půl roku...
Pokud tu někdo má zkušenosti s koprologií, tak budu ráda za info. :) Vím, že u králíků se to muselo sbírat několik dní a mezitím to mít v ledničce, ale slyšela jsem teď podcast, že u psů tohle potřeba není. :)
Lily2
napsal(a):
Jo, určitě, to tak chce vždy, ale on tenkrát psal v jiném vlákně "odčervujeme stále", čímž to na mě dělalo špatný dojem a že ten pes měl kdo ví jak dlouho trávení tímto úplně rozšrotované... a na foto vypadá jako žebřiňák.
Já to řeknu narovinu.
Kouká, že by si dal jiné jídlo, ale nedostane ho.
kikionka
XXX.XXX.123.44
Pán mi před pár dny psal, že pravděpodobně začala hárat. Též jsem mu doporučila probiotika, jilm a namísto odcerveni koprologii.
Mozna jsem to prehledla - ale je nekde fotka v jake kondici fena opravdu je?
Krmit kilo masa 14 kg psovi dlouhodobe -to je 7% a to by ani moji psi nezrali dlouhodobe s chuti...
napsal(a):
Mozna jsem to prehledla - ale je nekde fotka v jake kondici fena opravdu je?
Krmit kilo masa 14 kg psovi dlouhodobe -to je 7% a to by ani moji psi nezrali dlouhodobe s chuti...
Fotky z předešlých vláken. Mně se moc
nezdají ty nožičky, snad jen klamou fotky.
Mimochodem, 14 kg měla v 8 měsících. Já to chápu tak, že když tehdy byla žravá, krmili ji ad libitum.
Však ty nohy mě úplně uzemnily.
napsal(a):
Mimochodem, 14 kg měla v 8 měsících. Já to chápu tak, že když tehdy byla žravá, krmili ji ad libitum.
a aktualni fotky jsou nekde? kolik teda ted vazi?
v 8mi mesicich klidne mohla ukoncit rust uz a vyzname se pak snizi potreba krmeni.
obecne - krmeni psa "co sezere" denne - je cesta do pekla casto.
a k tem noham -co konkretne vas na nich pohorsuje?
me teda zase tak hrozne nepripadaji, ani kondice - asi jsem slepa ?
napsal(a):
Však ty nohy mě úplně uzemnily.
pupicek je na vyssi nozce, no
porovnavat to se standardem je tady mimo misu, pokud se nepletu....
napsal(a):
v 8mi mesicich klidne mohla ukoncit rust uz a vyzname se pak snizi potreba krmeni.
Mně tedy připadají obě přední nožičky značně prošláplé, tlapka rozplesklá.
napsal(a):
Nejsou, nevíme. Stran krmení kromě složení (mletina+dršťky) taky nic nevíme.
Mně osobně ty nožičky připadají křivé, pomyslela jsem na prošlapy, ale může to být i úhlem focení, určitě bych sama v archivu nějaké takové fotky našla. Jinak mi kondice přijde celkem ok, nic zvláštního. Sama bych se ani tak moc nefixovala na to, že je poslední z vrhu nebo podměrečná, to u bezpapíráka nemá vůbec smysl řešit.
prošlápnuté dost
mně to tak přijde
nějak není osvalené to psisko
ale třeba už vypadá líp
třeba se to spravilo
ale nevim
No tak hlavně je dost alarmující, že už deset měsíců pořádně nežere (z čeho by ty svaly rostly?) a má průjmy… Deset měsíců bez zásadního progresu.
koukala jsem znovu na fotky - a netroufam si to hodnotit.
v kazdem pripade, jestli uz se zastavil rust, moc se toho nezmeni a uz to neni rustovy problem, ale realita
napsal(a):
koukala jsem znovu na fotky - a netroufam si to hodnotit.
v kazdem pripade, jestli uz se zastavil rust, moc se toho nezmeni a uz to neni rustovy problem, ale realita
Tak on tu výšku a hmotnost hodně řešil majitel (na diskuzi zásadněji než zdr. problémy) - já bych to neřešila, teď už je to stejně jedno. Ale jestli se není schopná normálně nažrat a vykadit, a to de facto celou dobu, co to roční zvíře mají, tak to je jako ale fakt blbý, no.
napsal(a):
No tak hlavně je dost alarmující, že už deset měsíců pořádně nežere (z čeho by ty svaly rostly?) a má průjmy… Deset měsíců bez zásadního progresu.
kdyz tech informaci je zoufale malo
je takový slabý... to snad není ani vhodné, aby doháněl váhu
sorry za kritiku
se nesnaží nakrmit jinak, pes už velký, svačinu by jedl, tak mě to...
napsal(a):
Neklamou.
Nedostatečná výživa vůbec. K tomu samozřejmě patří přiměřený pohyb. Ale když není z čeho stavět...
Obecně je to nerovnováha vápníku s fosforem. Moc fosforu = tělo si potřebný vápník začne brát z kostí. To je známé odvápňování kostí.
Také genetika, ale to jídlo a pohyb má větší význam (si myslím já soukromě), protože se tohle umí stát hrozně rychle.
Aby nohy unesly tu rychle přibývající váhu, musí být pevné, osvalené, kost musí dostat dost...
Takhle se může i propadnout hřbet. Viděla jsem naopak u starých zvířat. Jedna fena taková byla jako štěně, pak ji trochu dali dohromady... a ve stáří zas hrůza, to už i ta záda... a to měla i často štěňata, divím se, že neumřela dřív, dobrá genetika... tam to jídlo (a řetěz na dvoře) bylo opravdu nedostatečné.
Když tak gůglit medvědí tlapy, měkké nadprstí, prošlapy.
Trickyvoo
napsal(a):
A co tomu psu chybí nebo přebývá, když se mu to takhle stane?
Viz megí.
napsal(a):
Tak on tu výšku a hmotnost hodně řešil majitel (na diskuzi zásadněji než zdr. problémy) - já bych to neřešila, teď už je to stejně jedno. Ale jestli se není schopná normálně nažrat a vykadit, a to de facto celou dobu, co to roční zvíře mají, tak to je jako ale fakt blbý, no.
Od toho 6 měsíce co jsme na barfu stolice naprosto ok! Ale to zřaní prostě.. Nechápeme to období že jednou by sežrala vše a teď zas moc nechce, přitom krmíme stejné věci. Teď jsem jí obohatil vepřové s drštkami o zeleninu a ovocemm, trošku sýra a kefír, den ok a teď zase sežrala pár soust...
napsal(a):
kdyz tech informaci je zoufale malo
Není to tak že by nežrala 10 měsíců. Jak říkám je to měsíc tak a druhý měsíc tak. Nevíme proč se nepodařilo přibrat když pohybu má dost a dostávala hovězí svalovinu od řezníka a vše co má dostávat. Kilo denně a výsledek žádný
Přidám její aktuální fotky.
Momentálně váží 15,2kg. Výsku v kohoutku má 53 ale spíše nemá délku těla vůbec.
Na posledních fotkách je naše ta bez obojku. S obojkem naše kamarádka o 2 měsíce starší cca 21KG.
Každý vet. co na ní koukl tak řekl že tělo má vpořádku. Že je sice menší ale jinak je to zdravá fenka. Nám jde spíš o to kde může bát ten problém - tenhle měsíc budu zřát jak blázen a ten další vám nesnim skoro nic..
Četl jsem tu o pestrejší strávě. Dal jsem jí svalovinu plus játra. K tomu drštky jablko mrkve, troška kefíru. Včera to vymetla celé dnes opět tak 5%..
Jinak je veselá hravá vše.
Rufik1555
napsal(a):
Na posledních fotkách je naše ta bez obojku. S obojkem naše kamarádka o 2 měsíce starší cca 21KG.
Každý vet. co na ní koukl tak řekl že tělo má vpořádku. Že je sice menší ale jinak je to zdravá fenka. Nám jde spíš o to kde může bát ten problém - tenhle měsíc budu zřát jak blázen a ten další vám nesnim skoro nic..
Četl jsem tu o pestrejší strávě. Dal jsem jí svalovinu plus játra. K tomu drštky jablko mrkve, troška kefíru. Včera to vymetla celé dnes opět tak 5%..
Odpoví povolanější. Za mě je jediný použitelný snímek ten první. A na něm nic dramatického nevidím.
Na první fotce vypadá fajn. Nelezou jí žebra, kyčle, prostě příjemně štíhlé zvířátko. Když bych byla velká žďouba, doporučila bych zakrátit drápky, hlavně na pátých prstech na předních.
Čuba vypadá v pohodě. Vy jí přecpáváte. Jednak jí přežíráte (když to zrovna sežere,tak je nadláblá na pár dní dopředu), jednak jí klidně můžete odpálit organismus. Taková dávka je pro velkého psa, ne 15 kg drobka. A protože má žrádla celoročně přebytek,ještě si tam vytváříte přesně ty zlozvyky typu, teď zrovna nemám chuť, čas, náladu,proč bych žrala,když mám žrádla furt nadbytek, hlady neumřu. Takovou dávku by nedostávala,ani kdyby byla fakt vychrtlá. Krmily by se tučnější masa, přílohy, ale rozhodně ne takové množství.
Btw . Dal jsem jí svalovinu plus játra doufám,že dáváte dostatek kostí
@Rufik1555 A kolik krmení tedy dostává (g)? Jak často (kolik porcí za den)? Jak dlouho má jídlo k dispozici (pokud to nesežere ihned)?
Janaa má dobrý podotek, v soupisu krmení postrádám například skelety.
Holt máte fenu bez PP, která měla zdravotní problémy, nevíte o jejích rodičích nic. Konstituci nedoženete překrmováním, kilo objemově denně je opravdu příliš. Vyzáblina to na aktuálních fotkách rozhodně není.
napsal(a):
@Rufik1555 A kolik krmení tedy dostává (g)? Jak často (kolik porcí za den)? Jak dlouho má jídlo k dispozici (pokud to nesežere ihned)?
Kilo denně a výsledek žádný
Podle čeho krmíte?
Mně pomohly knihy od K. Novosádový - http://www.manwe.eu/index.php/jidelniek-v-pikladech
nebo si zadejte do google barf kalkulačku - aspoň orientačně
napsal(a):
Kilo denně a výsledek žádný
@plaka A jo, to jsem přehlédla. No kilo denně je brutál, to se nedivím, že to nesní a celkově že má problematické stravovací návyky. Můj podobně starý MOK sežere, odhaduji, cca 800 g a váží o 10-15 kg víc. Dostává k tomu i něco bokem, samozřejmě, ale stejně…
A jestli imrvére krmí mletiny, tak o skeletech asi zmínka nepadne, ale to neznamená, že nedostává kosti. I když se mi to krmení zdá poněkud… nekoncepční. Ani ty denně podávané dršťky nějak nechápu.
Krmí mletiny a dršťky každý den.
Když ne mletinu, tak svalovinu, dršťky, skelet/křídlo.
Tzn. dostává neustále hromady "masa".
Někdo by měl už lidem říct, že dršťky nejsou zelenina. Křídlo není kost.
Jo, kdyby jen křídla, ale dát křídlo ke svalovině a dršťkám
Je přežraná masem.
Na YT je dokument o historii jídla, jeden díl se furt cpali masem... dlouho to nevydrželi, prý furt pocit přežranosti.
se omlouvám za edit., já se vždy tak snažím hezky a on to nikdo nechápe
je mi záhadou, kde na tohle Ruffik přišel
Rufik1555
napsal(a):
Fenka nevypadá, že by nějak strádala. Jen kilo masa na 15 kg fenku je nějak moc. Mám vlastně stejně velkou fenku a jí mnohem menší dávky. Zkuste nastudovat kolik čeho by měl jíst 15 kg pes. Aktivitu má každý den stejnou, i to se třeba, aspon u té naší, odrazí na chuti k jídlu.
Jinak i když se granule tváří, že nejlepší je jíst jedno celý život, tak zatím jsem neměla psa, který by jedl rád to samé.
Moje fenka skoro nejedla, když se hárala a pak když měla falešku. Nechtěla chodit ani na procházky, tak i tohle by mohlo být příčinou.
napsal(a):
Na první fotce vypadá fajn. Nelezou jí žebra, kyčle, prostě příjemně štíhlé zvířátko. Když bych byla velká žďouba, doporučila bych zakrátit drápky, hlavně na pátých prstech na předních.
Máte lepší oko.
Ale kdybych byla velká žďouba, tak bych napsala, že to není pátý prst, alébrž první. Stejně jako u nás.
Řekla bych spíše pátý, protože první mají všichni psi, pátý jen někteří
a někteří i šestý, no a on to většinou prst vůbec není...
Protože vzadu teda psovi první prst chybí. Podle tohoto vzoru.
Vzadu má po čtyřech, vpředu po pěti. Beauceron má teda i nultý prst?
Papírově to může být správně, protože kopírovali člověka, ale jinak je to blbost.
napsal(a):
Řekla bych spíše pátý, protože první mají všichni psi, pátý jen někteří
a někteří i šestý, no a on to většinou prst vůbec není...
Protože vzadu teda psovi první prst chybí. Podle tohoto vzoru.
Vzadu má po čtyřech, vpředu po pěti. Beauceron má teda i nultý prst?
Papírově to může být správně, protože kopírovali člověka, ale jinak je to blbost.
Já to vidím jinak.
Uvnitř se anatomicky nachází I. prst, alias palec (digitum primum). U lidí i u psů (nebo koček, morčat, králíků...). Je obecně menší a nedotýká se země. Na hrudních končetinách.
Na pánevních první většinou chybí. Výjimkou je třeba ten beauceron, tuším, že i briard? Toho jsem už dlouho neviděla. A je to prostě zdvojený první prst. I když nemá většinou kostní podklad.
Stejně, jako je rozdíl mezi spárky a paspárky u kozy nebo prasete. Ale pořád to je II. - V. prst. První nemají nikde.
Uznávám, že je to trochu slovíčkaření. Ale z anatomického hlediska je to prostě tak.
Děkuju moc všem za komentáře a rady, vážím si toho. Jen abych se vrátil k častému názoru překrmování. Často nám vet. říkal že když je takhle menší než standart a hubenější a víme že sežere kilo ať jí to klidně dáme když to sežere a víme že bude stále veselá hravá atd, takže z toho důvodu.
a víme že sežere kilo ať jí to klidně dáme když to sežere
ale ona nezere - vsak proto se tu rozproudila tahle diskuze.
to ze parkrat sezere kilo a pak zase nekolik dni neji - ani to vam nenapovida, ze tenhle zpusob krmeni ji nesedi?
napsal(a):
a víme že sežere kilo ať jí to klidně dáme když to sežere
ale ona nezere - vsak proto se tu rozproudila tahle diskuze.
to ze parkrat sezere kilo a pak zase nekolik dni neji - ani to vam nenapovida, ze tenhle zpusob krmeni ji nesedi?
Nene, tohle bylo cca 2 měsíce zpět kdy byla ještě menší a pohublejší a zrovna měla to extra zřací období :)
Rufik1555
napsal(a):
Nene, tohle bylo cca 2 měsíce zpět kdy byla ještě menší a pohublejší a zrovna měla to extra zřací období :)
Delate ji spatne navyky...
Pes se nekrmi tak, ze se neustale zveda mnozstvi krmeni na nesmysl, ale slozenim KD.
proste se prida tucnejsi, vyzivnejsi zradlo. nejede se jen na mnozstvi.
anebo verte vetum
No, takže vet řekl, že je menší než standard vižly, tak ať žere víc,
aby dohnala standard vižly, kteroužto ten pes vůbec není.
To nevymyslíš.
Rufik1555
napsal(a):
je to normální viszla jako každá jiný, jen je drobnější :)
tak proc ji vykrmujete na jinou velikost?
napsal(a):
tak proc ji vykrmujete na jinou velikost?
.
napsal(a):
No, takže vet řekl, že je menší než standard vižly, tak ať žere víc,
aby dohnala standard vižly, kteroužto ten pes vůbec není.
To nevymyslíš.
ale tohle ten vet, de toho, co píše rufik, neřekl
on řekl, že pokud na tom to zvíře prosperuje, tak ať tak krmí
napsal(a):
ale tohle ten vet, de toho, co píše rufik, neřekl
on řekl, že pokud na tom to zvíře prosperuje, tak ať tak krmí
Přesně,navíc říkal že kvůli těm škravkám bude menší ale že si myslí že by se to dalo i třeba dohnat na tom jídle že bude jíst kvalitně a ať jí dáme kolik chce když to sní a bude stále hravá, aktivní atd. Každý den jsem jí kupoval kosti a hovězí maso u řezníka. Byl to vet. ( nevzpomenu si bohužel na jméno) z Velkých popovic u Prahy a dost lidí říkálo že je to velká kapacita, tudíž jsem chtěl dát na jeho rady. Jen sem pro naší fenku chtěl to nej.
Truhlař? Svet je maly...
A situace se u Vas zmenila.
Fena dorostla, uz nema takove naroky na vyzivu - tak ji snizte davku, at zere kazdy den
"Často nám vet. říkal že když je takhle menší než standart a hubenější"
Vet si od majitele nechal namluvit, že je to vižla, protože nemá vlastní rozum, nevidí, jak pes vypadá, jak slabou kostru má, určí, že kilo denně mu dejte, když je takhle menší a hubenější než standart. No, doufám, že toto vet nevyplodil, i kdyby bez té vižly, stav psa tomu neodpovídal.
A pak přijde majitel do diskuze znovu a popře předchozí příspěvky, kde povídal o každodenním krmení mletina + dršťky/svalovina + křídlo.
Ten pes má nějakou výšku, musím se řídit tím, jak vypadá, v jaké fázi je,
a tomu přizpůsobit krmení a pohyb.
A kilo masa (i kdyby s kostmi) to rozhodně není, ať už hmotností, nebo složením, pokud se tedy bavíme o psu, který je na fotografiích z předchozích vláken (14 kg v 8 měsících a prošlapy), ani o psu, který má v současnosti 15,2 kg (myslím, že toto je konečná váha) ve věku 1 rok bez pár dní , při výšce 53 cm. Byla by to max polovina toho jídla, a to ještě jen opatrně zvyšování kvůli zátěži kostry.
Kdybych řekla vet, že ten pes je jezevčík, začneme ho hubnout a stříhat nožičky?
Jo, můj komentář míří přesně tam... ten pes není vižla a omáčka péči o toho psa jen škodí.
Vážně má na 53 cm jen 15 kg? Mně se tomu prostě nechce věřit, na fotkách nevypadá, že by byla jen kostra potažená kůží. Když to srovnám se svým psem, a ano, je to samec, ale nemá extrémně robustní kostru, tak ten měl na 53 cm 20 kg (to měl cca v 5 měsících), při normálním výživovém stavu. Pět kg rozdílu při stejné výšce mi připadá jako naprosto nesmyslný rozdíl, nechce se mi tomu věřit.
Jo a fakt si nemyslím, že to, že není vyšší, je kvůli škrkavkám. To je genetika. Příště si připlaťte ty tři litry za PP, a budete mít - při vhodném výběru - velkou pravděpodobnost, že bude standardní.
napsal(a):
Vážně má na 53 cm jen 15 kg? Mně se tomu prostě nechce věřit, na fotkách nevypadá, že by byla jen kostra potažená kůží. Když to srovnám se svým psem, a ano, je to samec, ale nemá extrémně robustní kostru, tak ten měl na 53 cm 20 kg (to měl cca v 5 měsících), při normálním výživovém stavu. Pět kg rozdílu při stejné výšce mi připadá jako naprosto nesmyslný rozdíl, nechce se mi tomu věřit.
Jo a fakt si nemyslím, že to, že není vyšší, je kvůli škrkavkám. To je genetika. Příště si připlaťte ty tři litry za PP, a budete mít - při vhodném výběru - velkou pravděpodobnost, že bude standardní.
Má těch 53-54 a pohybuje se cca těch 15-16kg. Má spíše tělo krátké na délku. Tam asi nějaké to kilo bude. Naše kamarádka má fendu o měsíc starší. Je o 1cm vyšší v kohoutku ale má to tělíško delší. má kolem 20kg.
Rufik1555
napsal(a):
Má těch 53-54 a pohybuje se cca těch 15-16kg. Má spíše tělo krátké na délku. Tam asi nějaké to kilo bude. Naše kamarádka má fendu o měsíc starší. Je o 1cm vyšší v kohoutku ale má to tělíško delší. má kolem 20kg.
Tak to tam opravdu dost možná máte nakřížené nějaké další plemeno, no. Ušetřil jste při nákupu tři tisíce, ale myslím, že na veterině už jste je nechal několikrát. A ještě Vás trápí, že fena není standardní. To se fakt vyplatilo. 🤷♀️