Podozrenie na zanedbanej lekárskej starostlivosti počas hospitalizácie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2023 18:58
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Chcela by som poprosiť o radu, pomoc. Mám podozrenie na zanedbanie zdravotnej starostlivosti. V piatok nám psík začal nosiť pravú nožičku vo vzduchu, nedostupoval na ňu, padal. Neudržal stabilitu. Chvíľku z polohy v sede keď si oddýchol sa postavil a aj prešiel. Išli sme na kliniku najbližšiu toho času nášmu pobytu. Na klinike urobili vyšetrenie pohmatom bruška, končatín, nebolo zistené nič. Rovnako tak sonografia bola v poriadku kontrolovali sa vnútorné orgány bruško, prostata, pečeň. Urobil sa komplexný krvný obraz, hodnota SDMA, moč neodobrali. Preberajúca lekárka vyhodnotila ako rizikovú hodnotu URE 35 mmol/l. Kreatinín bol v norme 147 umol/L. Lekárka usúdila, že ide o problém s obličkami a psíka odporučila hospitalizovať nasadením liečby podaním infúzií a antibiotík hodnota SDMA bola 24. Pri preberaní bola lekárka upovedomená, že pacient je diabetik, pričom berie dvakrát denne inzulín, okrem toho udržiavaciu dávku pol tablety prednisonu (v dávnej minulosti prekonaná meningitída). Ostatné hodnoty boli v norme. V sobotu nás kontaktovali, že psík sa má dobre, je čulý, chutí mu jesť, normálne močil, mal stolicu, boli sa prejsť, pričom mu mala byť vykonaná citológia, kde boli výsledky ok. V nedeľu nás v ranných hodinách ako je obvyklé ani nekontaktovali, stalo sa tak až na obed, keby nám bolo oznámené, že psík jedol, je v pohode. Okolo tretej nás kontaktovali s tým, že psík upadol do bezvedomia, mal kolaps, je živý (po sprecizovaní uviedli divoký), už to bolo necitlivé. Následne som ich kontaktovala pár minút na to, ako je pacientovi, pričom ma spätne kontaktovali až s odstupom času, že sa prebral, je pri vedomí, ale nevníma a bol mu nasadený predtým kyslík. Informovala som sa čo sa stalo a lekár nevedel. Ihneď sme išli na kliniku, kde nás nechali dlhšie čakať kým vybavovali iných pacientov na pohotovosti aj s banálnymi problémami ako očkovaním. Nás zobrali a keď sme sa šli na psíka pozrieť z čulého psíka tam ležalo nevládne telíčko psíčka, ktorý nevedel o sebe. Jazýček mal vonku, nožičky celé rozpichané krvavé. Informovali sme sa čo stalo opäť žiadna odpoveď. Rozhodli sme sa pre eutanáziu. Lekár nás zúčtoval bez ničoho, lekársku správu nám nedal, že pošlú nasledujúci deň a tiež nám viac povie v ten deň lekárka, ktorá nám ho prijímala. Úkony, ktoré boli vykonané a za čo sme platili nám neposkytli. Nasledujúci deň prišli záznamy, avšak nekompletné, chýbali údaje o vykonaných lekárskych úkonoch, o výsledkoch, niektoré záznamy boli iba vybodkované bez hodnôt, absentovali údaje o podaní prednisonu. Keďže nás lekárka nekontaktovala kontaktovali sme klinku. Lekárka zavolala s tým, citujem "že vraj ste chceli ešte somnou hovoriť" čo ma úplne zarazilo. Odpoveď na to, čo sa stalo mi nevedela, iba stále dookola opakovala, že ju mrzí, že tam v tú chvíľu nebola ona. Čiže sme sa nedozvedeli absolútne nič. Prístup považujem za nehorázny, už len to, že odovzdáte realtívne zdravého psíka a prídete si po bezvládneho psíka, ktorý nereagoval na okolitý svet. Klesla mu v tom čase glukóza na 1,27 pričom ho mali oživovať, zvyšovať dávku a takto dookola po celú hodinu, avšak evidentne amatérsky. Zdôrazňujem, že glukózovú hodnotu mal dobrú pri príchode na kliniku, aj počas soboty čo tam bol hospitalizovaný. Rovnako tak predtým po dva roky čo chodíme na kontroly k našej pani doktorke hodnoty boli. ok. Chcem Vás veĺmi pekne poprosiť, či nemáte podobné skúsenosti. Neviem si to odpustiť, že sme ho tam nechali a súhlasili s liečbou tam. Mohol ešte žiť, najmä sa neviem zmieriť s tým, že v akom utrpení musel byť, keď upadol do bezvedomia. A že nás už ani nevnímal, že posledné chvíle strávil niekde, kde evidentne nevedeli čo robiť a ako pristupovať k takémuto typu pacienta. Tiež by som chcela poprosiť o radu, či ste sa s takýmto laxným prístupom a neemaptickým stretli. Pre nich bolo podstatné vyplatiť a viac nás nezaujímaš. Ani vysvetlenie čo bolo dôvodom kolapsu, čo tomu predchádzalo, prečo im glyklemicky takto klesol, aké boli výsledky v jednotlivé dni čo tam bol, aké úkony vykonali, nedali si námahu nás ani len telefonicky kontaktkovať a vysvetliť nám to. Budem vďačná za všetky Vaše príspevky. Cítim veľký smútok a bolesť. Psík bol pre mňa všetkým.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.4.2023 20:36

nevím, jak je to na slovensku

v česku můžete podat stížnost k revizní komisi komory.

zvýšená urea nemusí být příznakem onemocnění ledvin, pokud k tomu chybí zvýšený kreatitin. může to být i příznak katabolismu, třeba i po tom prednisonu, nebo krvácení do žaludku či dvanáctníku (což taky umí třeba ten prednison).

ale bez pitvy...

20.4.2023 00:11
fikovnice

XXX.XXX.62.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

zvýšená urea nemusí být příznakem onemocnění ledvin, pokud k tomu chybí zvýšený kreatitin. může to být i příznak katabolismu, třeba i po tom prednisonu, nebo krvácení do žaludku či dvanáctníku (což taky umí třeba ten prednison).

ale bez pitvy...

Já jsem téměř přesvědčená, že nešlo o něco závažného s ledvinami. Krea má mnohem víc vypovídající hodnotu.

Mohlo jít krom Vámi uvedeného i o následek hladovění, dehydratace nebo třeba i tu proces.

Zadavatelko, nechcete sem vložit některé ty nálezy, závěry, laboratoř...?

20.4.2023 08:09

Taky netuším, jak je to na Slovensku, ale já bych tedy zaplatila až oproti lékařské zprávě, dřív ne. A dělám to tak vždycky, nikdy se mně nestalo, že bych zprávu nedostala. Řídím se pravidlem, že když se mně něco nelíbí, tak to řeknu a ne že to řeším až s křížkem po funuse.
Teď vám stejně nezbývá nic jinýho, než nechat udělat pitvu, jak zmiňuje výš bodlinka, jinak nedokážete nic.

20.4.2023 08:21
fikovnice

XXX.XXX.62.26

Taky netuším, jak je to na Slovensku, ale já bych tedy zaplatila až oproti lékařské zprávě, dřív ne. A dělám to tak vždycky, nikdy se mně nestalo, že bych zprávu nedostala. Řídím se pravidlem, že když se mně něco nelíbí, tak to řeknu a ne že to řeším až s křížkem po funuse.
Teď vám stejně nezbývá nic jinýho, než nechat udělat pitvu, jak zmiňuje výš bodlinka, jinak nedokážete nic.

Já bych ještě chtěla vidět ty nálezy, závěry,... Jestli bude nějaký bordel v medikaci, péči a vedení chorobopisu...tak to nepomůže už psíkovi, ale třeba při stížnosti ano.

20.4.2023 08:38

Nevím jak ostatní, ale nikdy jsem nenechala psa hospitalizovat. Pro zvíře je nemoc nebo zranění stres sám o sobě a i když to neodsuzuju, neumím si představit, nechat ho zavřeného někde v kleci, uprostřed veteriny, kterou nesnáší. Navíc vůbec nevěřím, že tam zvířata někdo nepřetržitě hlídá. Měla jsem v životě už své psy nemocné i zraněné a píchnout injekci, dát pravidelně lék apod, zvládnu taky a pokud přijde komplikace, tak dojedu na pohotovost.

20.4.2023 09:04
impact

XXX.XXX.34.231

Nevím jak ostatní, ale nikdy jsem nenechala psa hospitalizovat. Pro zvíře je nemoc nebo zranění stres sám o sobě a i když to neodsuzuju, neumím si představit, nechat ho zavřeného někde v kleci, uprostřed veteriny, kterou nesnáší. Navíc vůbec nevěřím, že tam zvířata někdo nepřetržitě hlídá. Měla jsem v životě už své psy nemocné i zraněné a píchnout injekci, dát pravidelně lék apod, zvládnu taky a pokud přijde komplikace, tak dojedu na pohotovost.

Udělala jsem to a už to nikdy neudělám. První den jsem si odvezla studenou a apatickou fenu, ještě mi na tom nepřišlo nic zvláštního. V tom všem stresu. Ale na noc jsem si ji odvezla domů.

Když jsem ji dovezla druhý den ráno zase na kapačky, tak si mě vzal do parády doktor, který malátnou 16,5 roku starou fenu pouštěl na zem, kdy se jí rozjížděly nohy a ta chodící kostřička opakovaně padala na dlažbu.. A to jen proto, aby mi dokázal, že MUSÍ zůstat na non-stop hospitalizaci.

Takovou bezohlednost je starému zvířeti jsem nikdy nezažila. Odjela jsem s brekem a nechala ji tam, protože jsem mu uvěřila, že ji iinak zabiju..

Za hodinu a půl jsem byla zpátky s tím, že fenu beru a jedu pryč. Předal mi ji s mokrým zadkem a když jsem se ptala proč, tak mi s úplným odporem odštěkl, že se podělala a musel jí tu posranou prdeI umýt. Fenu mi předal úplně ledovou, dvě hodiny jsem ji doma zahřívala. Což mi teda u vyčerpaného starého zvířete přijde úplně na palici. Tak snad jí zajistím primárně tepelný komfort???

Fuj, už je to skoro půl roku a mě je dodnes na zvracení pokaždé, když někdo mluví o hospitalizaci psa. A upřímně doufám, že ten zm*d skončí v LDNce na plenkách a s posr*anou prdeIí, kde ho v tom nechaj ležet.

20.4.2023 09:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

A když pojedete na tu pohotovost s fenou co má torzi?

20.4.2023 09:57
fikovnice

XXX.XXX.62.26

Dost nad Vaším příspěvkem přemýšlím...
Neumím si vůbec vůbec představit jakékoli mé zvíře (i daleko do minulosti) nechat hospitalizovat...
Jenže, co když se fakt stane průšvih??? Třeba ta torze, ale prostě cokoli jiného... Já měla třeba všechny kočičáky na kastraci - u Elsy (jako holky) to bylo nejdelší a mně bylo doma úplně zle - jak se jí vede, co a jak. Také mi volali, že po probuzení zvracela, prostě nervy jsem měla na pochodu. A to mi zakázali, abych zůstala na veterině - že tam bude xy hodin, a co bych tam jako dělala. Mám naprosto otřesnou zkušenost s VFU a ošetřením bývalého psíka, který jejich vinou následně umřel. Vím, že v názoru na VFU jsem tu asi ojedinělá.
Sama se hospitalizaci bráním vždy zuby nehty. Nejlépe léčí domácí prostředí, to je jasné. Ale akutní stavy, závažné stavy - to fakt jinak řešit nejde. Jen se modlit, aby k nim nedošlo!

20.4.2023 10:02

Já jsem měla hospitalizovanou jednu fenku, která měla akutní pyometru a posléze mrtvici. Jezdili jsme za ní každý den a měla se na klinice dobře, měla pokojíček separé, oblíbila si ji jedna sestřička a ta ji chodila i venčit na jejich zahradu. Vůbec si nemůžu stěžovat. Ale na druhou stranu vím, že moje holčička trpěla tím, že nebyla s námi a vždycky běžela s radostí do auta, když jsme si ji odváželi.

20.4.2023 10:20
Lily2

XXX.XXX.245.131

fikovnice napsal(a):
Dost nad Vaším příspěvkem přemýšlím...
Neumím si vůbec vůbec představit jakékoli mé zvíře (i daleko do minulosti) nechat hospitalizovat...
Jenže, co když se fakt stane průšvih??? Třeba ta torze, ale prostě cokoli jiného... Já měla třeba všechny kočičáky na kastraci - u Elsy (jako holky) to bylo nejdelší a mně bylo doma úplně zle - jak se jí vede, co a jak. Také mi volali, že po probuzení zvracela, prostě nervy jsem měla na pochodu. A to mi zakázali, abych zůstala na veterině - že tam bude xy hodin, a co bych tam jako dělala. Mám naprosto otřesnou zkušenost s VFU a ošetřením bývalého psíka, který jejich vinou následně umřel. Vím, že v názoru na VFU jsem tu asi ojedinělá.
Sama se hospitalizaci bráním vždy zuby nehty. Nejlépe léčí domácí prostředí, to je jasné. Ale akutní stavy, závažné stavy - to fakt jinak řešit nejde. Jen se modlit, aby k nim nedošlo!

Kocour se mi ucpal. Byl na hlídání a mezi třemi kočkami se nevšimlo, že nečůrá, protože žral normálně. Musela jsem na jednou veterinární kliniku, co měla v tom městě otevřeno. Potřeboval kapačku. Nabídla jsem, že se o vše postarám sama, protože oni nemají nikoho, kdo by tam zvířata dozoroval a řekli mi, že nehrozí a bez kapačky to asi nedá Nechala jsem ho tam a zaplatila za to nehorázné peníze. Kocourovi to teda pomohlo a je ok. Ledviny po druhém testu i na ultrazvuku po týdnu jsou zdravé a v pořádku.

Ale dobrý pocit, že ho tam nechávám jsem teda neměla. :( Radši bych ho měla doma a hlídala si ho sama... Navíc tam odmítal jíst a nepřišli tam na to, jak ho rozjíst. Na to přišli až na mé normální veterině.

20.4.2023 10:35

Já si tedy nepamatuji, že by mi při selhávání jater nabízela vetka u nás vůbec hospitalizaci. Ale oni asi personál nemají. Napíchla mu kapačku, pytlíky a tablety s kočkou mi vrazila do ruky, a za tři dny, když se dožije, se ukažte...

Tak bylo to před víkendem, tak jsem s ním holt byla doma a dozorovala.

20.4.2023 10:48
fikovnice

XXX.XXX.62.26

Já jsem měla hospitalizovanou jednu fenku, která měla akutní pyometru a posléze mrtvici. Jezdili jsme za ní každý den a měla se na klinice dobře, měla pokojíček separé, oblíbila si ji jedna sestřička a ta ji chodila i venčit na jejich zahradu. Vůbec si nemůžu stěžovat. Ale na druhou stranu vím, že moje holčička trpěla tím, že nebyla s námi a vždycky běžela s radostí do auta, když jsme si ji odváželi.

My měli vždy tak šílené závisláky, že si asi neumím ani představit tu scénu, kdyby tam zůstali opuštění...
Fido je jiná liga v tom smyslu, že on chápe, že se mu na veterině pomáhá - viz obrabsces. Nechal se ošetřit v pohodě a klidu, i když teda propichování kůže troakarem zaživa byl humus. Vet. asistentka na mě:"Pozor, teď po Vás asi vyjede!" A já:"Ne, nevyjede, tím jsem si jistá." Jen zanaříkal...

20.4.2023 10:50
fikovnice

XXX.XXX.62.26

Lily2 napsal(a):
Kocour se mi ucpal. Byl na hlídání a mezi třemi kočkami se nevšimlo, že nečůrá, protože žral normálně. Musela jsem na jednou veterinární kliniku, co měla v tom městě otevřeno. Potřeboval kapačku. Nabídla jsem, že se o vše postarám sama, protože oni nemají nikoho, kdo by tam zvířata dozoroval a řekli mi, že nehrozí a bez kapačky to asi nedá Nechala jsem ho tam a zaplatila za to nehorázné peníze. Kocourovi to teda pomohlo a je ok. Ledviny po druhém testu i na ultrazvuku po týdnu jsou zdravé a v pořádku.

Ale dobrý pocit, že ho tam nechávám jsem teda neměla. :( Radši bych ho měla doma a hlídala si ho sama... Navíc tam odmítal jíst a nepřišli tam na to, jak ho rozjíst. Na to přišli až na mé normální veterině.

Jo jo, však já tu mnohokrát psala, že kapačky jsem dávala doma. Respektive na vet zavedli kanylu a já pak doma dávala infúze. A násilné rozkrmování - radši ani nevzpomínat...

20.4.2023 10:51

Zrzavci napsal(a):
A když pojedete na tu pohotovost s fenou co má torzi?

Torze je akutní operace. Počkám až skončí operace, probudí ji a předají mi ji. I kdybych čekala celou noc. Když měla našich fena pyometru a akutně musela na operaci, taky si ji vzali po operaci domů, stejně já fenu po kastraci. Vždy tam byly jen po nezbytně nutnou dobu.

Edit: torze znamená akutní operaci. Napsala jsem to v první větě nepřesně.

20.4.2023 13:45

S tou torzí je to přesné. Akutní operace, potom mi psa s instrukcemi předají a jedeme domů. Měla jsem doma fenku se zánětem mozku, pes si kdysi vážně zranil nohu, fena měla zánět dělohy, všechno se zvládlo v domácí péči. Ano, samozřejmě že zvíře může doma umřít, ale bude do poslední chvíle tam, kde to má rádo a ne mezi cizími, kterým je celkem putna a v stresu, který veterina u většiny zvířat vyvolává, o těch malých klecích nemluvě. To by se zbláznil i zdravý pes, natož nemocný. Já to tak beru i s rizikem, že třeba něco může veterinář udělat líp, ale taky třeba ne a sledování vlastního zvířete se určitě bude víc věnovat majitel.

20.4.2023 14:25

Neznam nikoho, kdo si vyzvednul psa po operaci torze hned po probuzeni z narkozy.
ano, 95% nasledne pece jde resit i doma - ale ne 100% a zrovna ta torze je mezi tema 5%.

tak jako nejde resit doma torzi bez operace, nepostarate se o psa po operaci, co zacne kolabovat, krvacet nebo mu odumira zaludek ci slezina

Naprosto chapu vase presvedceni, ale nikdy nerikej nikdy,,,,

20.4.2023 14:51

Neznam nikoho, kdo si vyzvednul psa po operaci torze hned po probuzeni z narkozy.
ano, 95% nasledne pece jde resit i doma - ale ne 100% a zrovna ta torze je mezi tema 5%.

tak jako nejde resit doma torzi bez operace, nepostarate se o psa po operaci, co zacne kolabovat, krvacet nebo mu odumira zaludek ci slezina

Naprosto chapu vase presvedceni, ale nikdy nerikej nikdy,,,,

Nevím, torzi žádný z našich psů neměl, nemusela jsem řešit. Jestliže je potřeba, aby tam pes nějakou dobu byl, tak po operaci je to pochopitelné.
Ale určitě bych se hodně rozmýšlela, zrovna v případě úvodního příspěvku.

20.4.2023 16:09

Nevím, torzi žádný z našich psů neměl, nemusela jsem řešit. Jestliže je potřeba, aby tam pes nějakou dobu byl, tak po operaci je to pochopitelné.
Ale určitě bych se hodně rozmýšlela, zrovna v případě úvodního příspěvku.

No, tak jít úplně někde na neznámou kliniku, to bych si teda taky netroufla, a ještě tam psa nechat. Netuším teda jestli to byl tak život ohrožující stav, že to nemohlo počkat až domů.

20.4.2023 16:25

zrovna po torzi doma prostě psa stejně nechcete. ono úplně to bez té možnosti okamžitě řešit možné pooperační komplikace včetně dic a monitoringu draslíku a jeho korekce nejde.

20.4.2023 17:24

zrovna po torzi doma prostě psa stejně nechcete. ono úplně to bez té možnosti okamžitě řešit možné pooperační komplikace včetně dic a monitoringu draslíku a jeho korekce nejde.

jsem si zrovna říkala, že i Bodlinka měla po torzi Noru na klinice...

20.4.2023 18:38
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Dobrý deň prajem, ďakujem za Vašu reakciu, kreatinín nebol zvýšený. Dožiadala som komplexnú zdravotnú dokumentáciu z kliniky, na čo nereagovali, tak som zaslala opätovnú žiadosť po ktorej mi uviedli, že nám bola poslaná komplexná. Kde chýbajú údaje o kontrole krivky cukru, dokonca mu nebol v nedeľu ráno podaný prednison. Preberajúca lekárka dookola opakuje, že ona tam v čase keď k tomu došlo nebola, mrzí ju to, že tam nebola a mám z toho všetkého, aj nekorektné prístupu, flagrantného správania, zmätočnej dokumentácie pocit, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora, ktorý len kryje kolegov, ktorí v tom čase slúžili. Samotná preberajúca lekárka potvrdila, že infúzna liečba zabrala, hodnota UREA klesla a bola 9,6 a nevie povedať čo bolo dôvodom, že psík upadol do kómy.

20.4.2023 18:44
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Pokúsim sa vložiť, pokiaľ sa mi podarí zakryť údaje o klinike.

Obdobne si myslí aj naša doktorka, že tam došlo k zlyhaniu ľudského faktora a muselo sa tam stať niečo s glukózou. Že nepristupovali správne k pacientovi, ktorý je diabetes, že tam vždy treba pri takýchtko pacientoch brat v úvahu, že pacient doma sa stravuje inak, sledovať hodnoty, aj tomu pripôsobiť liečbu. Je logické, že keď je hospitalizovaný a má infúzie, dostáva stravu iba ráno večer v obmedzenom množstve a pichnú mu dávku inzulínu bez ohľadu na hodnoty v takej výške ako je nastavený, môže to byť problém. Ide mi o to, že prístup, zlyhanie si nijako nepriznajú. Považujú to kus za kus. Je vrcholom neetického, neľudského prístupu, aby Vás nikto z kliniky nevyrozumel o tom, čo sa vlastne stalo, čo bolo dôvodom, že upadol psík do kómy keď mal dobré hodnoty, na infúznu terapiu čo sa týka obličiek zaregaoval správne. Nehovorím o tom, v akom stave sme si psíka našli a keď sme si ho prevzali bol špinavý od výkalov. Absolútne zanedbaný pod očkami ukvasené. Psíčka nám to už nevráti, no nikdy si neodpustím, v akých mukách tam musel byť a čo si zažíl tam z dôvodu neodborného prístupu.

20.4.2023 18:45
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Psíčka nám to už nevráti, no nedovolím, aby sa to stalo ešte niekomu inému a ani aby im to len tak prešlo mlčaním. Že Vás odbijú nekomunikáciou, nekompletnou a zmätočnou dokumentáciou.

20.4.2023 18:50
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Prosím Vás ako ste sa dokázali s tým vysporiadať?

20.4.2023 19:04
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Test Výsledky Referenční Interval NÍZKÝ NORMÁLNÍ VYSOKÝ
Odběr Cystocentéza
Barva Slámově žlutá
Čirost Čirá
Specifická
hustota

1,015
pH 7,0
LEU Negativní
PRO 500 mg/dL
GLU Negativní
KET Negativní
UBG Normální
BIL Negativní
BLD 50 Ery/μL
Confirm all leukocyte results with microscopy
Doporučuje se UPC. Zvažte výsledky močového sedimentu.
Významná hematurie s proteinurií: Zvažte iatrogenní potíže, zánět, infekci, močové kameny, neoplazii a krvácení.
V případě indikace zvažte použití zobrazovací metody nebo vyšetření na poruchy krvácení.
Po vyřešení proteinurii znovu vyhodnoťte.
Okultní krev: Vyhodnoťte sediment k odlišení hemoragie od okultní krve.
Potenciálně nevhodné koncentrace: Zvažte stav hydratace, a pokud výsledky přetrvávají a nejsou přiměřené,
zvažte onemocnění ledvin, endokrinopatie a medikaci.
UA Analyzer (15. dubna 2023 10:53)

-------------------------------------------------------------------------------------

Test Výsledok Referenčné hodnoty
Collec Cystocentéza
Color Slámově žlutá
Clar Čirá
SG 1,015
pH 7
LEU neg
PRO 500 mg/dL
GLU neg
KET neg
UBG norm
BIL neg
BLD 50 Ery/μL
Významná hematurie s proteinurií: Zvažte iatrogenní potíže, zánět, infekci, močové kameny, neoplazii a
krvácení. V případě indikace zvažte použití zobrazovací metody nebo vyšetření na poruchy krvácení.Po
vyřešení proteinurii znovu vyhodnoťte.
Potenciálně nevhodné koncentrace: Zvažte stav hydratace, a pokud výsledky přetrvávají a nejsou přiměřené,

Dňa: 15.4.2023

-----------------------------------------------------

SDMA 24 μg/dL 0 - 14
SDMA: Hodnota SDMA je zvýšená, hodnota CREA bez výsledku: pravděpodobně došlo k poklesu glomerulární
filtrace a funkce ledvin. Doporučený další krok: vyhodnocení dalších testů funkce ledvin a kompletní analýza
moči. Informace o doporučených opatřeních naleznete na: www.idexx.com/sdmaalgorithm.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Dňa: 14.4.2023
CRP 6,6 mg/L 0 - 10
C-reaktivního protein (CRP) Koncentrace CRP >30,0 mg/l jsou známkou klinicky významného systémového
zánětu.

Laboratórne vyšetrenie - Catalyst Dx
RBC 6,68 x10^12/L 5.65 - 8.87
HCT 42,6 % 37.3 - 61.7
HGB 14,6 g/dL 13.1 - 20.5
MCV 63,8 fL 61.6 - 73.5
MCH 21,9 pg 21.2 - 25.9
MCHC 34,3 g/dL 32.0 - 37.9
RDW 16,5 % 13.6 - 21.7
%RETIC 0,7 %
RETIC 43,4 K/μL 10.0 - 110.0
RETIC-HGB 22,5 pg 22.3 - 29.6
WBC * 15,60 x10^9/L 5.05 - 16.76
%NEU * 82,9 %
%LYM * 11,5 %
%MONO * 4,9 %
%EOS * 0,6 %
%BASO * 0,1 %
NEU * 12,93 x10^9/L 2.95 - 11.64 Vysoký
LYM * 1,79 x10^9/L 1.05 - 5.10
MONO * 0,77 x10^9/L 0.16 - 1.12
EOS * 0,10 x10^9/L 0.06 - 1.23
BASO * 0,01 x10^9/L 0.00 - 0.10
nRBC * Podezření
PLT 790 K/μL 148 - 484 Vysoký
MPV 8,9 fL 8.7 - 13.2
PDW 7,1 fL 9.1 - 19.4 Nízký
PCT 0,70 % 0.14 - 0.46 Vysoký

-------------------------------------------------------------------
UREA 9,6 mmol/L 2.5 - 9.6 --.-- mmol/L
Catalyst Dx (16. dubna 2023 16:22) 16.4.23

SDMA 24 μg/dL 0 - 14 Vysoký
SDMA:
Hodnota SDMA je zvýšená, hodnota CREA bez výsledku: pravděpodobně došlo k poklesu glomerulární
filtrace a funkce ledvin. Doporučený další krok: vyhodnocení dalších testů funkce ledvin a kompletní analýza
moči. Informace o doporučených opatřeních naleznete na: www.idexx.com/sdmaalgorithm.
Catalyst Dx (14. dubna 2023 17:50)

CRP 6,6 mg/L 0.0 - 10.0
C-reaktivního protein (CRP)
Koncentrace CRP >30,0 mg/l jsou známkou klinicky významného systémového zánětu.
Catalyst Dx (14. dubna 2023 17:39)

GLU 6,92 mmol/L 3.89 - 7.95
CREA 147 μmol/L 44 - 159
UREA 35,0 mmol/L 2.5 - 9.6 Vysoký
BUN/CREA 58
PHOS 2,07 mmol/L 0.81 - 2.20
CA 2,57 mmol/L 1.98 - 3.00
TP 81 g/L 52 - 82
ALB 31 g/L 22 - 39
GLOB 50 g/L 25 - 45 Vysoký
ALB/GLOB 0,6
ALT 86 U/L 10 - 125
ALKP 273 U/L 23 - 212 Vysoký
GGT 67 U/L 0 - 11 Vysoký
TBIL 5 μmol/L 0 - 15
CHOL 6,11 mmol/L 2.84 - 8.26

--------------------------------------------------
GLU 6,92 mmol/L 3,89 - 7,95
CREA 147 μmol/L 44 - 159
UREA 35 mmol/L 2,5 - 9,6
BUN/CREA 58
PHOS 2,07 mmol/L 0,81 - 2,2
CA 2,57 mmol/L 1,98 - 3
TP 81 g/L 52 - 82
ALB 31 g/L 22 - 39
GLOB 50 g/L 25 - 45
ALB/GLOB 0,6
ALT 86 U/L 10 - 125
ALKP 273 U/L 23 - 212
GGT 67 U/L 0 - 11
TBIL 5 μmol/L 0 - 15
CHOL 6,11 mmol/L 2,84 - 8,26

RBC 6,68 x10^12/L 5,65 - 8,87
HCT 42,6 % 37,3 - 61,7
HGB 14,6 g/dL 13,1 - 20,5
MCV 63,8 fL 61,6 - 73,5
MCH 21,9 pg 21,2 - 25,9
MCHC 34,3 g/dL 32 - 37,9
RDW 16,5 % 13,6 - 21,7
%RETIC 0,7 %
RETIC 43,4 K/μL 10 - 110
RETIC-HGB 22,5 pg 22,3 - 29,6
WBC 15,6 x10^9/L 5,05 - 16,76
%NEU 82,9 %
%LYM 11,5 %
%MONO 4,9 %
%EOS 0,6 %
%BASO 0,1 %
NEU 12,93 x10^9/L 2,95 - 11,64
LYM 1,79 x10^9/L 1,05 - 5,1
MONO 0,77 x10^9/L 0,16 - 1,12
EOS 0,1 x10^9/L 0,06 - 1,23
BASO 0,01 x10^9/L 0 - 0,1
nRBC * Podezření
PLT 790 K/μL 148 - 484
MPV 8,9 fL 8,7 - 13,2
PDW 7,1 fL 9,1 - 19,4
PCT 0,7 % 0,14 - 0,46
* Potvrďte grafem a/nebo prověřte krevním nátěrem.

Laboratórne vyšetrenie - ProCyte Dx

-----------------------------------------
UREA 9,6 mmol/L 2,5 - 9,6

Dňa: 16.4.2023

GLU --.-- mmol/L 3.89 - 7.95
UREA --.-- mmol/L 2.5 - 9.6
Catalyst Dx (16. dubna 2023 16:04)

GLU --.-- 3,89 - 7,95
UREA --.-- 2,5 - 9,6

20.4.2023 19:05
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

vložila som výsledky, ktoré máme k dispozícii

20.4.2023 19:27

OK, já to fakt řešit nemusela a ani v rodině nikdo. Tak jsem v případě torze střelila vedle, za což se omlouvám a děkuji za rozšíření vědomostí. Budu doufat, že se nám to nestane.

20.4.2023 21:50
fikovnice

XXX.XXX.63.236

Psíciatko napsal(a):
Odběr Cystocentéza
Barva Slámově žlutá
Čirost Čirá
Specifická
hustota

1,015
pH 7,0
LEU Negativní
PRO 500 mg/dL
GLU Negativní
KET Negativní
UBG Normální
BIL Negativní
BLD 50 Ery/μL
Významná hematurie s proteinurií: Zvažte iatrogenní potíže, zánět, infekci, močové kameny, neoplazii a krvácení.
V případě indikace zvažte použití zobrazovací metody nebo vyšetření na poruchy krvácení.
Po vyřešení proteinurii znovu vyhodnoťte.
UA Analyzer (15. dubna 2023 10:53)

-------------------------------------------------------------------------------------

Collec Cystocentéza
Color Slámově žlutá
Clar Čirá
SG 1,015
pH 7
LEU neg
PRO 500 mg/dL
GLU neg
KET neg
UBG norm
BIL neg
BLD 50 Ery/μL
Významná hematurie s proteinurií: Zvažte iatrogenní potíže, zánět, infekci, močové kameny, neoplazii a
krvácení. V případě indikace zvažte použití zobrazovací metody nebo vyšetření na poruchy krvácení.Po
vyřešení proteinurii znovu vyhodnoťte.

Dňa: 15.4.2023

-----------------------------------------------------

SDMA 24 μg/dL 0 - 14
SDMA: Hodnota SDMA je zvýšená, hodnota CREA bez výsledku: pravděpodobně došlo k poklesu glomerulární
---------------------------------------------------------------------------------------------------
CRP 6,6 mg/L 0 - 10
C-reaktivního protein (CRP) Koncentrace CRP >30,0 mg/l jsou známkou klinicky významného systémového
zánětu.

Laboratórne vyšetrenie - Catalyst Dx
RBC 6,68 x10^12/L 5.65 - 8.87
HCT 42,6 % 37.3 - 61.7
HGB 14,6 g/dL 13.1 - 20.5
MCV 63,8 fL 61.6 - 73.5
MCH 21,9 pg 21.2 - 25.9
MCHC 34,3 g/dL 32.0 - 37.9
RDW 16,5 % 13.6 - 21.7
%RETIC 0,7 %
RETIC 43,4 K/μL 10.0 - 110.0
RETIC-HGB 22,5 pg 22.3 - 29.6
WBC * 15,60 x10^9/L 5.05 - 16.76
%NEU * 82,9 %
%LYM * 11,5 %
%MONO * 4,9 %
%EOS * 0,6 %
%BASO * 0,1 %
NEU * 12,93 x10^9/L 2.95 - 11.64 Vysoký
LYM * 1,79 x10^9/L 1.05 - 5.10
MONO * 0,77 x10^9/L 0.16 - 1.12
EOS * 0,10 x10^9/L 0.06 - 1.23
BASO * 0,01 x10^9/L 0.00 - 0.10
nRBC * Podezření
PLT 790 K/μL 148 - 484 Vysoký
MPV 8,9 fL 8.7 - 13.2
PDW 7,1 fL 9.1 - 19.4 Nízký
PCT 0,70 % 0.14 - 0.46 Vysoký

-------------------------------------------------------------------
UREA 9,6 mmol/L 2.5 - 9.6 --.-- mmol/L
Catalyst Dx (16. dubna 2023 16:22) 16.4.23

SDMA 24 μg/dL 0 - 14 Vysoký
SDMA:
Hodnota SDMA je zvýšená, hodnota CREA bez výsledku: pravděpodobně došlo k poklesu glomerulární
Catalyst Dx (14. dubna 2023 17:50)

CRP 6,6 mg/L 0.0 - 10.0
C-reaktivního protein (CRP)
Koncentrace CRP >30,0 mg/l jsou známkou klinicky významného systémového zánětu.
Catalyst Dx (14. dubna 2023 17:39)

GLU 6,92 mmol/L 3.89 - 7.95
CREA 147 μmol/L 44 - 159
UREA 35,0 mmol/L 2.5 - 9.6 Vysoký
BUN/CREA 58
PHOS 2,07 mmol/L 0.81 - 2.20
CA 2,57 mmol/L 1.98 - 3.00
TP 81 g/L 52 - 82
ALB 31 g/L 22 - 39
GLOB 50 g/L 25 - 45 Vysoký
ALB/GLOB 0,6
ALT 86 U/L 10 - 125
ALKP 273 U/L 23 - 212 Vysoký
GGT 67 U/L 0 - 11 Vysoký
TBIL 5 μmol/L 0 - 15
CHOL 6,11 mmol/L 2.84 - 8.26

GLU 6,92 mmol/L 3,89 - 7,95
CREA 147 μmol/L 44 - 159
UREA 35 mmol/L 2,5 - 9,6
BUN/CREA 58
PHOS 2,07 mmol/L 0,81 - 2,2
CA 2,57 mmol/L 1,98 - 3
TP 81 g/L 52 - 82
ALB 31 g/L 22 - 39
GLOB 50 g/L 25 - 45
ALB/GLOB 0,6
ALT 86 U/L 10 - 125
ALKP 273 U/L 23 - 212
GGT 67 U/L 0 - 11
TBIL 5 μmol/L 0 - 15
CHOL 6,11 mmol/L 2,84 - 8,26

RBC 6,68 x10^12/L 5,65 - 8,87
HCT 42,6 % 37,3 - 61,7
HGB 14,6 g/dL 13,1 - 20,5
MCV 63,8 fL 61,6 - 73,5
MCH 21,9 pg 21,2 - 25,9
MCHC 34,3 g/dL 32 - 37,9
RDW 16,5 % 13,6 - 21,7
%RETIC 0,7 %
RETIC 43,4 K/μL 10 - 110
RETIC-HGB 22,5 pg 22,3 - 29,6
WBC 15,6 x10^9/L 5,05 - 16,76
%NEU 82,9 %
%LYM 11,5 %
%MONO 4,9 %
%EOS 0,6 %
%BASO 0,1 %
NEU 12,93 x10^9/L 2,95 - 11,64
LYM 1,79 x10^9/L 1,05 - 5,1
MONO 0,77 x10^9/L 0,16 - 1,12
EOS 0,1 x10^9/L 0,06 - 1,23
BASO 0,01 x10^9/L 0 - 0,1
nRBC * Podezření
PLT 790 K/μL 148 - 484
MPV 8,9 fL 8,7 - 13,2
PDW 7,1 fL 9,1 - 19,4
PCT 0,7 % 0,14 - 0,46
* Potvrďte grafem a/nebo prověřte krevním nátěrem.

Laboratórne vyšetrenie - ProCyte Dx

-----------------------------------------
UREA 9,6 mmol/L 2,5 - 9,6

GLU --.-- mmol/L 3.89 - 7.95
UREA --.-- mmol/L 2.5 - 9.6
Catalyst Dx (16. dubna 2023 16:04)

GLU --.-- 3,89 - 7,95
UREA --.-- 2,5 - 9,6

Já to jen tak prolítla, když budu mít víc času, ještě na to můžu event. kouknout.

SDMA opak. zvýšené - ledviny mohly ztrácet filtrační schopnost, přitom ale kreatinin jsem tam někde zahlédla v normě.

Urea tam nějak lítala (jednou ji tam vidím zvýšenou, podruhé v normě).

Zánět - NE (i když mírné rozhození diferenciálu tam někde vidím, ale CRP i Leu OK)

Ery a bílkovina v moči - ANO! Ale nějaké dlouhodobé krevní ztráty by se projevily v KO a tam vidím Ery a hemoglobin v normě, takže psík "netekl" nějak chronicky.

Z KO - elevace destiček (ale to bývá u léčby kortikoidy; další důvod zvýšení destiček by mohla udělat akutní ztráta krve (psík měl krev v moči, opakovaně!), a pak mě ještě napadá zvýšení destiček u tu procesu = nádorové onemocnění).

Pak jsem tam zahlédla výrazné zvýšení GGT (= jaterní enzym) - opět možnost jako důsledek podávání kortikoidů. Anebo hepatální selhání (?)
Dtto alkalická fosfatáza - zvýšená (vliv kortikoidů?)
ALT (= další jaterní enzym) ale v normě.

Glykémie někdy ze začátku zcela v normě, později výsledky chybí (???)

Výživově byl psík v pořádku (albumin OK).

Suma sumárum: hepatorenální postižení (možné iatrogenně - podáváním kortikoidů, no anebo i z jiných důvodů; každopádně ale ne terminální selhání ledvin - kreatinin v normě), pořád mě nějak napadá i ta varianta nějakého nádorového procesu. A...proč teda chybí ta glykémie??? Kde je ta hodnota 1.27, o níž píšete?
Dále: Proč byla nasazena antibiotika??? (CRP i Leu byly v normě)
A ještě dále: Ty kortikoidy byly fakt nutné? (Píšete o dávno proběhlé meningitidě, ale proč byl psík možná roky (?) na prednisonu? Kortikoidy a diabetes samozřejmě "nejdou moc dohromady").

20.4.2023 22:06
fikovnice

XXX.XXX.63.236

Zadavatelko, přehlédla jsem, kolik bylo psovi let?
A ještě dotaz: Důvodem návštěvy veteriny bylo zvedání nohy, instabilita...toto bylo vysvětleno jak? Respektive zabýval se tím někdo? Řekli Vám, proč (podle nich) byla krev v moči (a významně)? Píšete o provedené cytologii - jaká cytologie se dělala (toto jsem nějak nepochopila)?
Nasazení infúzních antibiotik - proč? Ta Vámi popisovaná hypoglykémie - jednak proč chybí v nálezech (byla tedy sdělena jen ústně?), ale hlavně proč nastala?
Diagnostiku + léčbu jste si platili = chtějte KOMPLETNÍ dokumentaci, na niž máte nárok!

Edit: Můj příspěvek výše berte, prosím, s rezervou. Opravdu jsem to jen prolítla...a dívala jsem se prostě JEN na tu biochemku a hematolku a psala k tomu nějaké mé nápady, tak, jak mi přicházely na mysl.

20.4.2023 22:57
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Dobry deň prajem, veľmi si vážim, ze ste reagovali. Meningitída z dôvodu anaplazmosy. Prednison mal udržiavacie dávku, keď sme sanazili úplne vysadiť tak to malo vplyv na motoriku. Diabetes dostal dva roky po užívaní prednisonu. Držal sa úplne stabilizovaný, pravidelne vykonávané kontroly. Nikdy v živote nemal hypoglikemicky sok.

Na kliniku sme išli z dôvodu, že nevedel sa postaviť na pravú nôžku, držal vo vzduchu, padal zo sedu sa nemohol dobre postaviť následne triaška.

Nechceli sme nič zanedbať ani podceniť.

Na klinike nám bolo ústne pri prijme na ošetrenie komunikované, že je problém s ladvinami, je potrebné nasadiť infúznu terapiu minimálne 3 plne dni a antibiotika. Pričom k problému pre ktorý sme prišli sme bližšie vysvetlenie nedostali. Taktiež nám bolo komunikované, že ma zápal.

Ospravedlňujem sa, myslela som, neviem či to správne pomenuvam, ako odobratie mocu ako formou cievkovania. Nám bolo telefonicky komunikované, že moc ma ok, úplne v poriadku.

Doposielam zo záznamu jedine čo mame:

14.04.2023
Klinické vyšetrenie
Váha: 4,15
T 38,4, ausk. srdcové ozvy ohraničené, dýchanie bez prídavných šelestov, brucho priehmatné, nebolestivé. Sliznice ružové, zubný kameň, lnn mierne zväčšené. Zákal na očiach bilaterálne. Chrbtica nebolestivá v celom priebehu, bedrá nebolestivé, pately neluxujem. Ataxia na panvové končatiny.
Krv
KO: neutrofília, trombocytóza BCH15: elevácia urea, glob, alkp, ggt CRP: v norme
SDMA: 24
(viď výsledky)
Sono
Pečeň vykazuje nodulárne zmeny echogenity, ŽM naplnený sedimentom na cca 75%. Slezina normoechogénna, so zreteľnými okrajmi, norm. veľkosti. Žalúdok prázdny, TČ bpn, hrúbka steny 0,3mm, HČ plynaté. Ľavá oblička s viacerými malými cystami, menej zreteľné kortikomedulárne rozhranie, pravá oblička ťažko zobraziteľná, vytlačená až pod rebrový oblúk pri pečeni. Pankreas sa nepodarilo zobraziť. Prostata veľkosti 2x2,5cm, bez nálezu cýst. MM takmer prázdny.
Klinické vyšetrenie
- večer zjedol kapsičku rc renal 100g - apl. cacinsulin 10MJ
- stolica skóre od 1 do 6: 3

15.04.2023
Klinické vyšetrenie
- klinicky v poriadku
- inf. RL 40ml/hod
- v noci močil
- ráno kŕmenie rc dog renal (1/4 konzervy) - zjedol s chuťou, následne apl. 10MJ caninsulinu - p.o. apl. prednison 5mg 1/2tbl
- 21:00 krmenie RC konzerva 1/4 a nasledne inzulin 10mj
Inzulin 10UI po jedle Prednisone 5 1/2tbl

Klinické vyšetrenie
Vyšetrenie moču - PRO 500 Prítomné Ery - odber cystocentezou
Makroskopicky bez sedimentu
Nativ bez prítomnosti urolitov Cytológia - bez pomnoženia baktérií

16.04.2023
Klinické vyšetrenie
- Ráno kŕmenie 1/4 konzervy následne aplikácia inzulín 10 IU s.c.
- počas dňa venčenie, slabý na končatiny ale prejde - stolica, močenie
- 15:00 - apatia, svalové zášklby, neurologické príznaky - kontrola Glu - 1,2 - aplikácia bolusu glukózy 0,25 g/kg - 2,5 ml 40% Glu + fyziologický roztok i.v. - ústup nervových príznakov
- 15:15 - Glu - 1,8 - kontinuálne inf. RL + 40% Glu 30 ml / 500 ml RL
- 15:30 - mierna apatia bez zášklbov - Glu - 4,3
- 15:50 - záchvat - bezvedomie, bradykardia - Glu - 1,4 - bolus Glu + kyslíková terapia, po podaní bolusu sa prebral neschopný postaviť sa, plávacie pohyby - Glu 5,6 - Appaurin 0,5 mg/kg i.v. - približne po 3 min. ústup plávacích pohybov
- 16:00 zviera pokojné v laterálnej polohe neschopné vstať, letargia

Viete, prosím, povedať ako je možné, resp. Čo môže byt dôvodom, že im upadol do bezvedomia a že sa tak znížila hodnota cukru. V nedeľu mu nepodali ani prednison. Nemohlo byt príčinou záchvatu to ?

Komunikácia s klinikou je absolútne nekorektná, nemajú žiadne ďalšie záznamy, osobne mám za to, že tam zlyhal ľudsky faktor a bola neodborne poskytnutá zdravotná starostlivost.

Veľmi Vám ďakujem za všetko.

20.4.2023 23:06
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

K instabilite nemáme nijaké informácie. Psík mal 12 rockov a necelé 4 mesiace. Prečo hypoglykemia nastala nevieme. Opakovane som žiadala či už písomne ako aj telefonicky o poskytnutie vysvetlenia a uvedenia dôvodu sko je možné, že sa im pacient dostal v glu na tak nízku hodnotu. Nateraz bez akéhokoľvek vysvetlenia očakávam od nich písomne stanovisko no myslím si, že ho neposkytnú. Dnes nám oznámili, že to všetko čo som tu poskytla majú byt akože komplexne záznamy

21.4.2023 06:06

ten pes byl dost rozbitý a ne že ne. nodulární změny echogenity jater? to nezní dobře. hodnota močoviny při příjmu je brutální. ztrácel bílkovinu močí mohutně

chybí mi informace o výživném stavu. pokud byl spadlý ze svalů tak kreatinin může vypadat v normě, ale ty cystický ledviny už to opravdu mohly mít za sebou.

hypoglykémie může být taky terminální záležitost a s cukrovkou nesouviset.

21.4.2023 10:00
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Ďakujem za informáciu, viete mi poradiť čo mohlo byt dôvodom, že psík upadol do hypoglykemickeho šoku a či ten postup čo tam je uvedený bol správny?

21.4.2023 10:02
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

ten pes byl dost rozbitý a ne že ne. nodulární změny echogenity jater? to nezní dobře. hodnota močoviny při příjmu je brutální. ztrácel bílkovinu močí mohutně

chybí mi informace o výživném stavu. pokud byl spadlý ze svalů tak kreatinin může vypadat v normě, ale ty cystický ledviny už to opravdu mohly mít za sebou.

Ďakujem za informáciu, viete mi poradiť čo mohlo byt dôvodom, že psík upadol do hypoglykemickeho šoku a či ten postup čo tam je uvedený bol správny

21.4.2023 10:35

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za informáciu, viete mi poradiť čo mohlo byt dôvodom, že psík upadol do hypoglykemickeho šoku a či ten postup čo tam je uvedený bol správny

Jestli byl postup spravny, neslo delat vice - tohle asi ani nejde posoudit.
Ten stav psika byl opravdu vazny, ta hospitalizace byla na miste. To, co tu zaznelo, ze jste ho tam nemela nechavat - ale doma byste mu nepomohli. Jestli na jine klinice? To by zase mohly prijit vycitky, ze pomoc prisla pozdeji nez mela...
Tady meli vybaveni i tu hospitalizaci. Verim, ze kdyby to slo -pomohli by mu. A ano, nejde jim moc komunikace...

Vim, ze je to tezke, prijit o spolecnika a takhle nahle je to sok. Ale ten pejsek mel svuj vek a nekdy to tak proste byva. Do posledni chvile nedaji nic najevo.
Je mi lito vasi ztraty, ale treba pro vas bude snesitelnejsi pocit, ze prisel jeho cas a neslo s tim nic delat.

21.4.2023 10:49

Psíciatko napsal(a):

důvod může být třeba i umírání organismu

nebo třeba ten nádor jater

21.4.2023 11:29
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Jestli byl postup spravny, neslo delat vice - tohle asi ani nejde posoudit.
Ten stav psika byl opravdu vazny, ta hospitalizace byla na miste. To, co tu zaznelo, ze jste ho tam nemela nechavat - ale doma byste mu nepomohli. Jestli na jine klinice? To by zase mohly prijit vycitky, ze pomoc prisla pozdeji nez mela...
Tady meli vybaveni i tu hospitalizaci. Verim, ze kdyby to slo -pomohli by mu. A ano, nejde jim moc komunikace...

Vim, ze je to tezke, prijit o spolecnika a takhle nahle je to sok. Ale ten pejsek mel svuj vek a nekdy to tak proste byva. Do posledni chvile nedaji nic najevo.
Je mi lito vasi ztraty, ale treba pro vas bude snesitelnejsi pocit, ze prisel jeho cas a neslo s tim nic delat.

Ďakujem za Vaše slova. Neviem si to v sebe odpustiť, najmä to, že musel prežívať muky keď dostal hypoglykemicky sok.

Z kliniky nám nevysvetlili nič komunikáciu úplne strašná, neľudská a mimo akéhokoľvek ľudského chápania. Aj toto vo mne vyvoláva pocity, že nevedeli čo robia resp. že došlo k zanedbaniu starostlivosti keď im upadol do bezvedomia. Chýbajú údaje neni údaj o kontrole glykemickej krivky, nepodany prednison, neobjasneny dôvod pre ktorý sme kliniku boli nútení navštíviť.

21.4.2023 11:30
fikovnice

XXX.XXX.63.159

Ano, byl dost rozbitý...
A já nevím proč, ale od začátku se mi pořád nabízí myšlenka neoplastického procesu.

21.4.2023 11:31
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

důvod může být třeba i umírání organismu

nebo třeba ten nádor jater

Ďakujem veľmi pekne za Vaše vyjadrenie

21.4.2023 11:33
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
Ano, byl dost rozbitý...
A já nevím proč, ale od začátku se mi pořád nabízí myšlenka neoplastického procesu.

Ďakujem veľmi pekne prosím Vás čo to znamena neoplasticky proces

21.4.2023 11:40
fikovnice

XXX.XXX.63.159

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem veľmi pekne prosím Vás čo to znamena neoplasticky proces

Nádorové onemocnění...
Já jsem Vám teď odpověděla na Vaši SZ. Děkuji já za Vaše poděkování.
Ještě dotaz: O pitvě se tedy neuvažovalo...?

21.4.2023 11:41
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
Nádorové onemocnění...
Já jsem Vám teď odpověděla na Vaši SZ. Děkuji já za Vaše poděkování.
Ještě dotaz: O pitvě se tedy neuvažovalo...?

Ďakujem za Vas prístup. Neuvažovalo

21.4.2023 11:44
fikovnice

XXX.XXX.63.159

Ad výživový stav: Někde jsem tam viděla CB, albumin - OK. Ale fakt teď nemám moc času to procházet nějak důkladně. Pokud myslíte hmotnost, nasvalení atd., tak to samozřejmě nevím.

21.4.2023 11:46
fikovnice

XXX.XXX.63.159

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za Vas prístup. Neuvažovalo

To je možná škoda, těžko říct.
Já vím, že pro mnohé je pitva takový až strašák...mmch. asi nevhodné srovnání, ale u svých rodičů jsem nedala souhlas k pitvě.
Ale Vám by se třeba ulevilo, že psíkovi už nemohlo být pomoci.

21.4.2023 13:03

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za Vaše slova. Neviem si to v sebe odpustiť, najmä to, že musel prežívať muky keď dostal hypoglykemicky sok.

Z kliniky nám nevysvetlili nič komunikáciu úplne strašná, neľudská a mimo akéhokoľvek ľudského chápania. Aj toto vo mne vyvoláva pocity, že nevedeli čo robia resp. že došlo k zanedbaniu starostlivosti keď im upadol do bezvedomia. Chýbajú údaje neni údaj o kontrole glykemickej krivky, nepodany prednison, neobjasneny dôvod pre ktorý sme kliniku boli nútení navštíviť.

já si teda myslím, že by vám umřel doma, že ta neschopnost stát už byla příznakem konce.

21.4.2023 13:05
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

já si teda myslím, že by vám umřel doma, že ta neschopnost stát už byla příznakem konce.

Ďakujem za názor

27.4.2023 20:20
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

ale bez pitvy...

Ďakujem všetkým za Vaše vyjadrenia. So stratou psíka sa neviem však zmieriť. Nikto mi nevysvetlil dôvod nemožnosti psíka stabilne ustať na zadných nôžkach, hoci aj prešiel no pomaličky, ťažšia chodza. Z kliniky sme ďalšie záznamy nedostali bolo nám oznámené, že to je všetko. Telefonicky som sa opäť spojila s lekárkou, ktorá nám ho na kliniku prijimala a ktorá nasadila liečbu, avšak ta v dany deň prítomná v práci nebola. K tomu čo predchádzalo tomu, že psíkovi tak rapídne klesol cukor a prečo keďže bol pod stálym lekárskym dohľadom sa nevedela vôbec vyjadrit hoci v dany deň o tom bola zo strany c tom čase slúžiacej lekárky, ktorú doposiaľ zatajujú (aj v tom čase sme na klinike komunikovali iba s lekárom), ktorý však tiež nič nevedel navyše ako som už spomínala komunikácia z ixh strany bola strašná a absolútne nezvládnuta. Za tu sa nám v nadväznosti na telefonicky rozhovor s prijímajúcou lekárkou ospravedlnili. Ta stále dookola opakovala ako ju to mrzí, ako ju mrzí, že tam nebola a ako mame pravdu čokoľvek som jej povedala. Nabudla som z ľudského hľadiska dojem, že lekárku kryla, hoci ju to možno skutočne ľudsky mrzelo. Nám to psíka už nevráti.

Chcem sa soytat ak máte s tým skúsenosti, upadol Vám psík do bezvedomia z dôvodu hypoglykemie ? Žeby bol zostal úplne nevladny? Čo mohlo byt dôvodom? Nedostatočne nastavená výživa? Ako je možné, že im mohol upadnut takto glykemicky keď bol pod dohľadom navyše tvrdili, že mu každé dve hodiny kontrolovali cukor, záznamy o tom však nie sú. V dany deň keď sa to stalo chyba záznam o podaní prednisonu bez ktorého nevedel fungovat, mohlo byt príčinou aj to? Keď som sa na to dotsuovala prijímajúca lekárka povedala, že mám pravdu záznamy v ten deň nie sú take presne ako v dva dni predtým a navyše nebolo jej známe prečo údaj o podaní prednisonu nebol v zázname v ten deň uvedený vraj musia postupovať podľa rozpisu liekov.

V ospravedlnení už dodatočne argumentovali tým, že mu mal byt prednison podaný v záznamoch tento údaj absentuje pričom nám opakovane potvrdili, že údaje, ktoré nám dali sú komplexne nič iné nemajú.

Považujem to za nekorektne z ich strany a vyfabrikovanie.

Ďalej pre informáciu uvádzam časť z ospravedlnenia kde uviedli nasledovne:

V nedeľu o 8 ráno dostal 1/4 konzervy s ňou aj 1/2tbl Prednisonu 5mg a následne 10min po najedení bol aplikovaný inzulín 10UI podkožne podľa inzulínky (čo je v prepočte 4UI caninzulinu).
upadol do hypoglykemického šoku cca 6 a pól hodiny po podaní inzulínu, kedy je jeho účinnosť po podaní najvyššia. Po vypuknutí prvých príznakov sme mu podali bolus glukózy a napojili na infúziu glu. Medzi tým bola premeraná hladina GLU v krvi niekoľko krát. Bohužiaľ rýchlo upadol do bezvedomia z dôvôdu vyčerpania zásob glukózy z organizmu, ku ktorému prispel aj záchvat (svalový tremor). Zhruba po hodine sa nám ho podarilo stabilizovať ale bohužiaľ ostal v komatóznom stave.
Prečo upadol do hypoglykemického šoku po dvoch dňoch hospitalizácie? Dôvodom mohla byt kombinácia niekoľkých príčin, ako poškodenie obličiek, ktoré priamo ovpliňujú glukoneogézu v pečeni, takisto k tomuto stavu mohli prispieť makroskopické zmeny na pečeni s kombináciou zvýšených pečeňnových parametrov, ktoré poukazujú na zníženú funkčnosť pečene, ktorá okrem glukoneogenézy sa podieľa na ďalších metabolických procesoch v organizme nebola schopná produkovať dostatočné množstvo glukózy plus kombinácia určitej formy stresu (nové prostredie, odlúčenie od majiteľa). Všetky tieto faktory z najväčšou pravdepodobnosťou viedli k tomu, že upadol do hypoglykemického šoku.

Budem veľmi vďačná za Vaše názory. Psík mi veľmi chyba a neviem sa s tým zmieriť a mám obavy ci urobili lekári všetko čo mali respektíve ci postupovali správne a ci nedošlo z ich strany k zanedbaniu povinnosti. Viete tieto úvahy vo mne silnejú najmä aj pre tu nekomunikáciu, zahmlievanie, nekompletne podklady a celkový ten prístup. Denne sa suzujem tým, ci bolo o neho patrične a dobre s láskou tam postarané, ci netrpel v bolestiach a ci vnímal, že sme v posledné chvíle boli pri ňom. Mrzí ma, že sme sa pri vedomí jeho plnom sa nestihli spolu ami rozlúčiť vonec som nečakala, že to bude mat takýto koniec. Chcem ešte dodať, že mi bolo telefonicky potvrdené, že bol tie dva dni v stabilizovanom stave a navyše dobre zareagoval na infúznu terapiu kde mu hodnota urea klesla na 9,6.

Ďakujem Vám

27.4.2023 20:48

že urea klesla ještě neznamená, že to nebyl ledvinový selhávač s nádorem jater. prostě byl.

já vím, že je to těžké, ale byl to opravdu hodně nemocný pejsek.

27.4.2023 21:02
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

že urea klesla ještě neznamená, že to nebyl ledvinový selhávač s nádorem jater. prostě byl.

já vím, že je to těžké, ale byl to opravdu hodně nemocný pejsek.

Ďakujem veľmi pekne za Vás názor. A čo si myslite o tom soku? Mohlo to byt aj z dôvodu, ktorý uvádzate vo svojom príspevku ?

27.4.2023 21:05

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem veľmi pekne za Vás názor. A čo si myslite o tom soku? Mohlo to byt aj z dôvodu, ktorý uvádzate vo svojom príspevku ?

hypoglykémie může být i terminální.

27.4.2023 21:11
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

hypoglykémie může být i terminální.

Terminálni, prosím, znamena čo?

27.4.2023 21:22

Psíciatko napsal(a):

předsmrtná

27.4.2023 21:23

Psíciatko napsal(a):

Nevyléčitelná, konečná, vedoucí k úmrtí.

Myslím si, že bez pitvy se můžete jenom domýšlet, na nic jistého tady ani vy, ani nikdo jiný nepřijde.
Chápu vás, že vám pejsek chybí a těžko se s jeho smrtí smiřujete. Ale 13 let je pěkný věk a pejskovi už je dobře, takhle to musíte brát. 🍀

27.4.2023 21:29
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Ďakujem veľmi pekne za informáciu

Ly.c

28.4.2023 07:09
Ly.c

XXX.XXX.20.239

Psíciatko napsal(a):
Chcela by som poprosiť o radu, pomoc. Mám podozrenie na zanedbanie zdravotnej starostlivosti. V piatok nám psík začal nosiť pravú nožičku vo vzduchu, nedostupoval na ňu, padal. Neudržal stabilitu. Chvíľku z polohy v sede keď si oddýchol sa postavil a aj prešiel. Išli sme na kliniku najbližšiu toho času nášmu pobytu. Na klinike urobili vyšetrenie pohmatom bruška, končatín, nebolo zistené nič. Rovnako tak sonografia bola v poriadku kontrolovali sa vnútorné orgány bruško, prostata, pečeň. Urobil sa komplexný krvný obraz, hodnota SDMA, moč neodobrali. Preberajúca lekárka vyhodnotila ako rizikovú hodnotu URE 35 mmol/l. Kreatinín bol v norme 147 umol/L. Lekárka usúdila, že ide o problém s obličkami a psíka odporučila hospitalizovať nasadením liečby podaním infúzií a antibiotík hodnota SDMA bola 24. Pri preberaní bola lekárka upovedomená, že pacient je diabetik, pričom berie dvakrát denne inzulín, okrem toho udržiavaciu dávku pol tablety prednisonu (v dávnej minulosti prekonaná meningitída). Ostatné hodnoty boli v norme. V sobotu nás kontaktovali, že psík sa má dobre, je čulý, chutí mu jesť, normálne močil, mal stolicu, boli sa prejsť, pričom mu mala byť vykonaná citológia, kde boli výsledky ok. V nedeľu nás v ranných hodinách ako je obvyklé ani nekontaktovali, stalo sa tak až na obed, keby nám bolo oznámené, že psík jedol, je v pohode. Okolo tretej nás kontaktovali s tým, že psík upadol do bezvedomia, mal kolaps, je živý (po sprecizovaní uviedli divoký), už to bolo necitlivé. Následne som ich kontaktovala pár minút na to, ako je pacientovi, pričom ma spätne kontaktovali až s odstupom času, že sa prebral, je pri vedomí, ale nevníma a bol mu nasadený predtým kyslík. Informovala som sa čo sa stalo a lekár nevedel. Ihneď sme išli na kliniku, kde nás nechali dlhšie čakať kým vybavovali iných pacientov na pohotovosti aj s banálnymi problémami ako očkovaním. Nás zobrali a keď sme sa šli na psíka pozrieť z čulého psíka tam ležalo nevládne telíčko psíčka, ktorý nevedel o sebe. Jazýček mal vonku, nožičky celé rozpichané krvavé. Informovali sme sa čo stalo opäť žiadna odpoveď. Rozhodli sme sa pre eutanáziu. Lekár nás zúčtoval bez ničoho, lekársku správu nám nedal, že pošlú nasledujúci deň a tiež nám viac povie v ten deň lekárka, ktorá nám ho prijímala. Úkony, ktoré boli vykonané a za čo sme platili nám neposkytli. Nasledujúci deň prišli záznamy, avšak nekompletné, chýbali údaje o vykonaných lekárskych úkonoch, o výsledkoch, niektoré záznamy boli iba vybodkované bez hodnôt, absentovali údaje o podaní prednisonu. Keďže nás lekárka nekontaktovala kontaktovali sme klinku. Lekárka zavolala s tým, citujem "že vraj ste chceli ešte somnou hovoriť" čo ma úplne zarazilo. Odpoveď na to, čo sa stalo mi nevedela, iba stále dookola opakovala, že ju mrzí, že tam v tú chvíľu nebola ona. Čiže sme sa nedozvedeli absolútne nič. Prístup považujem za nehorázny, už len to, že odovzdáte realtívne zdravého psíka a prídete si po bezvládneho psíka, ktorý nereagoval na okolitý svet. Klesla mu v tom čase glukóza na 1,27 pričom ho mali oživovať, zvyšovať dávku a takto dookola po celú hodinu, avšak evidentne amatérsky. Zdôrazňujem, že glukózovú hodnotu mal dobrú pri príchode na kliniku, aj počas soboty čo tam bol hospitalizovaný. Rovnako tak predtým po dva roky čo chodíme na kontroly k našej pani doktorke hodnoty boli. ok. Chcem Vás veĺmi pekne poprosiť, či nemáte podobné skúsenosti. Neviem si to odpustiť, že sme ho tam nechali a súhlasili s liečbou tam. Mohol ešte žiť, najmä sa neviem zmieriť s tým, že v akom utrpení musel byť, keď upadol do bezvedomia. A že nás už ani nevnímal, že posledné chvíle strávil niekde, kde evidentne nevedeli čo robiť a ako pristupovať k takémuto typu pacienta. Tiež by som chcela poprosiť o radu, či ste sa s takýmto laxným prístupom a neemaptickým stretli. Pre nich bolo podstatné vyplatiť a viac nás nezaujímaš. Ani vysvetlenie čo bolo dôvodom kolapsu, čo tomu predchádzalo, prečo im glyklemicky takto klesol, aké boli výsledky v jednotlivé dni čo tam bol, aké úkony vykonali, nedali si námahu nás ani len telefonicky kontaktkovať a vysvetliť nám to. Budem vďačná za všetky Vaše príspevky. Cítim veľký smútok a bolesť. Psík bol pre mňa všetkým.

No to bych si hodně vyčítal, ale nemohli jste tušit přístup veterináře a vždycky je potřeba říct, že to mohlo dopadnout mnohem hůř. Odchod pejska je těžký, ale nějak se to stát vždycky musí a toto bylo ještě dobré. A navíc se s vámi dožil tak dobrého věku. Možná jen ponaučení do příště, že by to mohlo proběhnou ještě o něco líp.

28.4.2023 08:02

A to ponaučení podle vás tkví konkrétně v čem? Mě to zajímá, protože já úplně nevidím cestu, jak z toho ven. Nechat si psa u sebe by na základě jmenovaného klidně mohlo znamenat stejný konec. Nebo nemuselo (ale spíš jo, vzhledem k věku, opotřebení). Tohle je prostě sázka do loterie. V čem bych se měla v podobném případě zachovat jinak? Nehospitalizovat a riskovat zhoršení stavu v domácích podmínkách bez intenzivní péče? Pokoušet se najít kliniku, kde mě nechají u psa při hospitalizaci (nemožné)? Mně z toho poučení nevyplývá, vyplývá mi z toho, že byl psův čas, a za mě se lépe postupovat nedalo, ostatně jak jinak z pohledu majitele postupovat, když nejsem zvěrolékař, a zvěrolékař mi odborně doporučuje postup. To se musím spolehnout přeci na zvěrolékaře.

28.4.2023 08:12
rapotacka11

XXX.XXX.224.71

Já myslím, že se v tom poučení dá najít.
Věk, prognóza ... psa bych nenechala nikde.
Člověk se učí celý život.

Samozřejmě, kdyby se jednalo o torzi nebo úraz,
to je o něčem jiném.

Nemá cenu se v tom dál babrat,
bolavá vzpomínka zůstane,
ale čas odvede svou práci ... vím to a vy ostatní taky.

28.4.2023 09:44
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Nevyléčitelná, konečná, vedoucí k úmrtí.

Myslím si, že bez pitvy se můžete jenom domýšlet, na nic jistého tady ani vy, ani nikdo jiný nepřijde.
Chápu vás, že vám pejsek chybí a těžko se s jeho smrtí smiřujete. Ale 13 let je pěkný věk a pejskovi už je dobře, takhle to musíte brát. 🍀

Ďakujem za Vás pohľad

28.4.2023 09:48
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

A to ponaučení podle vás tkví konkrétně v čem? Mě to zajímá, protože já úplně nevidím cestu, jak z toho ven. Nechat si psa u sebe by na základě jmenovaného klidně mohlo znamenat stejný konec. Nebo nemuselo (ale spíš jo, vzhledem k věku, opotřebení). Tohle je prostě sázka do loterie. V čem bych se měla v podobném případě zachovat jinak? Nehospitalizovat a riskovat zhoršení stavu v domácích podmínkách bez intenzivní péče? Pokoušet se najít kliniku, kde mě nechají u psa při hospitalizaci (nemožné)? Mně z toho poučení nevyplývá, vyplývá mi z toho, že byl psův čas, a za mě se lépe postupovat nedalo, ostatně jak jinak z pohledu majitele postupovat, když nejsem zvěrolékař, a zvěrolékař mi odborně doporučuje postup. To se musím spolehnout přeci na zvěrolékaře.

My sme mali kvalitnú kliniku a ani ta nie je garanciou ničoho. Postupovali sme tak, aby sme psickovi zabezpečili hneď pri prvých priznakoch lekársku starostlivost v tom čase sme mysleli len kontrolu krvného obrazu nôžky, keďže navrhli další postup dali sme na lekárku, verili sme jej ľudsky aj odborne. A to či človek konal správne sa v tu danú chvíľu môže riadiť iba pocitove

28.4.2023 09:50
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

rapotacka11 napsal(a):
Já myslím, že se v tom poučení dá najít.
Věk, prognóza ... psa bych nenechala nikde.
Člověk se učí celý život.

Samozřejmě, kdyby se jednalo o torzi nebo úraz,
to je o něčem jiném.

Nemá cenu se v tom dál babrat,
bolavá vzpomínka zůstane,
ale čas odvede svou práci ... vím to a vy ostatní taky.

Ďakujem za Vás názor, ale ako viete čo je psíkovi a keď Vám lekár povie, že je to na hospitalizáciu asi sa tomu len podriadite.

28.4.2023 10:06

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za Vás názor, ale ako viete čo je psíkovi a keď Vám lekár povie, že je to na hospitalizáciu asi sa tomu len podriadite.

Příště budete vědět,

že starý pejsek s tak vysokou ureou, kterému se motají nožky a na játrech má nějaké bubáky,

je zvíře, které možná místo hospitalizace zasloužilo rovnou utratit.

28.4.2023 10:09

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za Vás pohľad

Ráda bych vám poradila, abyste se v tom zbytečně dlouho nevrtala a nejitřila si tím rány. Myslím to opravdu dobře. Jestli vás třeba napadne si někde stěžovat, třeba na Komoře vet. lékařů SR nebo třeba kdybyste to chtěla dát k soudu.
Píšu z vlastní zkušenosti. Předloni mně na zanedbání péče praktické lékařky zemřel manžel, podala jsem stížnost k ČLK a popravdě jsem si to mohla ušetřit. Věří se v prvé řadě lékaři, který si do dokumentace může dopsat cokoliv, co ho napadne, může klidně i lhát a vy to víte, že lže. Myslím, že ještě dlouho se s tím nesmířím. Ne, nezanevřela jsem na lékaře, někteří specialisté, ke kterým chodím, z toho byli úplně stejně v šoku jako já.
Zrovna včera jsem četla tento článek https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-covid-vyklidil-pole-lide-dal-vic-umirali-duvod-je-zahadou-229656
Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu.

28.4.2023 10:11
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Příště budete vědět,

že starý pejsek s tak vysokou ureou, kterému se motají nožky a na játrech má nějaké bubáky,

je zvíře, které možná místo hospitalizace zasloužilo rovnou utratit.

Ďakujem za názor i keď necitlivý troska. Psíkovi sme chceli dobre preto sme s ním hneď išli na najbližšiu kliniku, aby ho zduagnostikovali. O vážnom stave nám nebolo nič komunikované, bolo nám ozrejmene, že sa to infúziou terapiou môže liecit. Psíka sme nechali odísť z vlastného rozhodnutia po tom čo sme videli, že sa tam v dany deb udialo.

Za mna zadne přiste už nebude.

28.4.2023 10:15

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za názor i keď necitlivý troska. Psíkovi sme chceli dobre preto sme s ním hneď išli na najbližšiu kliniku, aby ho zduagnostikovali. O vážnom stave nám nebolo nič komunikované, bolo nám ozrejmene, že sa to infúziou terapiou môže liecit. Psíka sme nechali odísť z vlastného rozhodnutia po tom čo sme videli, že sa tam v dany deb udialo.

Za mna zadne přiste už nebude.

to je asi hlavní chyba, která se stala, že nebylo nic komunikované. že jste do toho šla s tím, že se vyléčí a že vám ho vrátí,

přitom už z toho mála, co vám tedy řekli, vyplývá, že to nebylo vůbec dobré.

28.4.2023 10:15
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Ráda bych vám poradila, abyste se v tom zbytečně dlouho nevrtala a nejitřila si tím rány. Myslím to opravdu dobře. Jestli vás třeba napadne si někde stěžovat, třeba na Komoře vet. lékařů SR nebo třeba kdybyste to chtěla dát k soudu.
Píšu z vlastní zkušenosti. Předloni mně na zanedbání péče praktické lékařky zemřel manžel, podala jsem stížnost k ČLK a popravdě jsem si to mohla ušetřit. Věří se v prvé řadě lékaři, který si do dokumentace může dopsat cokoliv, co ho napadne, může klidně i lhát a vy to víte, že lže. Myslím, že ještě dlouho se s tím nesmířím. Ne, nezanevřela jsem na lékaře, někteří specialisté, ke kterým chodím, z toho byli úplně stejně v šoku jako já.
Zrovna včera jsem četla tento článek https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-covid-vyklidil-pole-lide-dal-vic-umirali-duvod-je-zahadou-229656
Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu.

Ďakujem Vám za povzbudivé a citlivé slova.

Zároveň mi dovoľte, popriať, Vám úprimnú sústrasť.

Sťažnosť som zvazovala no sama mám za to, že dopísať si tam už môžu čokoľvek. Tej ich komunikácii najmä po tej nekomunikácii a následne strohej komunikácii neverim. Tiež si myslím, že držia spolu, všeobecne aj na Vás prípad narážam. Človek potom jatri rany opakovane a zistí, že to nemalo žiadny význam, len je mu horšie na dusi

28.4.2023 10:22
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

to je asi hlavní chyba, která se stala, že nebylo nic komunikované. že jste do toho šla s tím, že se vyléčí a že vám ho vrátí,

přitom už z toho mála, co vám tedy řekli, vyplývá, že to nebylo vůbec dobré.

Tak to bolo komunikované, že v nedeľu najskôr nám ho dajú i keď v sobotu tano kdd volali odporučili aspoň do pondelku ponechať na infúziách vraj takto bežne 1 krát mesačne k ním títo pacienti chodia na preliečenie. Nemáte dôvod nedôverovať. Doma som si všetko prešla postup aj podľa článkov odborných sa mi javil správny. Že neboli ozrejmene rizika a možno to čo môže nastať je druha vec, odobne si myslím, že to ani oni nečakali a situáciu jednoducho nezvládli. Človek by sa s tým lepšie zmieril keby ľudsky boli inak komunikovali znesitelnejsie by to bolo. Hoci je mi zrejme, že zlyhanie ľudského faktora si nepriznajú.

Mne nejde o pomstu, o náhradu škody, psíka nám to už nevráti, chcela som len za dosť, aby sa to už neopakovalo a aby si priznali chybu (tuto mi je jasne, že cesta nevedie). Priznali si chybu v komunikácii za čo mi poslali siahodlhé ospravedlnenie. Zjavne na veľkej klinike s xy lekármi som bola prvá čo ju zaujímali dôvody a prvá kde museli “komunikovať” k neuvereniu

28.4.2023 11:44
Arbora

XXX.XXX.134.47

A prečo ste teda nezvážili u psa pitvu, keď to vás to všetko zaujíma, nemáte odpovede a chcete to riešiť sťažnosťami?

28.4.2023 11:55
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Arbora napsal(a):
A prečo ste teda nezvážili u psa pitvu, keď to vás to všetko zaujíma, nemáte odpovede a chcete to riešiť sťažnosťami?

Zjavne ste dostatočne dobre nečítali moje príspevky, mne nejde o sťažnosti, Vas príspevok, k teme, nič neposkytol, napriek tomu ďakujem za Vás názor.

28.4.2023 14:18
Arbora

XXX.XXX.134.47

Čítam pozorne, príspevok ste nazvali zanedbanie veterinárnej starostlivosti. To vylúčite, či naopak potvrdíte ničím iným, len pitvou. Tá určí príčinu smrti.

28.4.2023 22:38
Doron

XXX.XXX.6.222

Víte, vždycky když někdo zemře, člověk má tendenci obviňovat sebe nebo druhé, zvažovat jestli něco nešlo udělat jinak, nějak smrti předejít.
Protože se smrtí se prostě těžko smiřuje, je děsivá, chtěli bysme nad ní mít alespoň nějakou kontrolu.
Myslím, že jste neudělala nic špatně ani Vy, a dost pravděpodobně ani veterinář, prostě to přišlo :(.

28.4.2023 23:31
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

Doron napsal(a):
Víte, vždycky když někdo zemře, člověk má tendenci obviňovat sebe nebo druhé, zvažovat jestli něco nešlo udělat jinak, nějak smrti předejít.
Protože se smrtí se prostě těžko smiřuje, je děsivá, chtěli bysme nad ní mít alespoň nějakou kontrolu.
Myslím, že jste neudělala nic špatně ani Vy, a dost pravděpodobně ani veterinář, prostě to přišlo :(.

Ďakujem Vám za príspevok

29.4.2023 17:22
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem Vám za príspevok

"Psíciatko", psaly jsme si SZ. Já už jsem zpět doma z dovolené...
Myslím, že Váš psík odešel na hepatorenální selhání (psala jsem to již někde na začátku této diskuze), jehož příčinou mohlo být cokoli (opět opakuji, že mě stále přichází nějak na mysl tu proces (játra?)).
Víte, čím víc se v tom ale dále budete pitvat, tím hůř Vám bude. Já vím, že nejde na povel si zakázat nějaké myšlenky. A teď je Vaše ztráta velmi čerstvá...proto Vás to tak moc bolí...
Pokud o nějaké stížnosti ani neuvažujete, vykašlala bych se už na nějaké další mámení nálezů z té kliniky. Ze začátku jsem Vám psala opak, ale to jsem si myslela, že to chcete skutečně řešit formou nějaké oficiální stížnosti...na komoru, apod.
Každopádně moc Vám držím pěsti, ať tu situaci ustojíte. Jak jsem už také psala, jen čas tu bolest obrousí.

A jen takový dotaz: Proč už neuvažujete o pořízení jiného psíka? Pokud tedy chcete na toto odpovědět...

29.4.2023 17:28
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Doron napsal(a):

Poněkud OT:
Ad děsivost smrti...asi není pro každého takovým strašákem. Včera jsem naprosto nečekaně strávila večer s mojí nej kamarádkou. Přišla za mnou do bytu, uplakaná, pak ještě plakala u mě. Pracuje jako sestra domácí péče. A v blízkém hospici byla navštívit paní, která odchází na ALS (je to medializovaný případ, prezentovaný jako reakce na covidové očkování, více z pochopitelných důvodů psát nechci). Každopádně ta moje kamarádka se o paní asi rok starala...a našly si k sobě blízký vztah. A včerejší návštěva ji tak dostala, že si řekla, že kašle na úklid, na praní, na žehlení...a že raději zajde za mnou. Připadalo jí to v tu chvíli mnohem smysluplnější.
Tak jsem ji ode mě z bytu po nějaké chvíli vytáhla do hospody. Daly jsme si pivko a povídaly jsme si o případech klinické smrti a zážitcích z ní - kamarádka má takové pacienty... A ti opakovaně říkají, že ze smrti ztratili jakýkoli strach.
No, pardon, odklonila jsem se od tématu...ale třeba i toto "Psíciatku" pomůže. Mmch. i zvířata mají duši, jsem o tom bytostně přesvědčena.

29.4.2023 17:29
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
"Psíciatko", psaly jsme si SZ. Já už jsem zpět doma z dovolené...
Myslím, že Váš psík odešel na hepatorenální selhání (psala jsem to již někde na začátku této diskuze), jehož příčinou mohlo být cokoli (opět opakuji, že mě stále přichází nějak na mysl tu proces (játra?)).
Víte, čím víc se v tom ale dále budete pitvat, tím hůř Vám bude. Já vím, že nejde na povel si zakázat nějaké myšlenky. A teď je Vaše ztráta velmi čerstvá...proto Vás to tak moc bolí...
Pokud o nějaké stížnosti ani neuvažujete, vykašlala bych se už na nějaké další mámení nálezů z té kliniky. Ze začátku jsem Vám psala opak, ale to jsem si myslela, že to chcete skutečně řešit formou nějaké oficiální stížnosti...na komoru, apod.
Každopádně moc Vám držím pěsti, ať tu situaci ustojíte. Jak jsem už také psala, jen čas tu bolest obrousí.

A jen takový dotaz: Proč už neuvažujete o pořízení jiného psíka? Pokud tedy chcete na toto odpovědět...

Ďakujem veľmi pekne za odpoved, aj za Vás ľudsky prístup. Prosím čo je to hepatorenálni selhani?

Bolesť je veľmi čerstvá zo dňa na deň sú pocity smútku a žiaľu silnejšie, neuvažujem teraz nad iným zvieratkom. Strata je veľká. Ešte som sa cez to nepreniesla, cez ten fakt, že tu psík už neni a takto nečakane

29.4.2023 17:32
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
Poněkud OT:
Ad děsivost smrti...asi není pro každého takovým strašákem. Včera jsem naprosto nečekaně strávila večer s mojí nej kamarádkou. Přišla za mnou do bytu, uplakaná, pak ještě plakala u mě. Pracuje jako sestra domácí péče. A v blízkém hospici byla navštívit paní, která odchází na ALS (je to medializovaný případ, prezentovaný jako reakce na covidové očkování, více z pochopitelných důvodů psát nechci). Každopádně ta moje kamarádka se o paní asi rok starala...a našly si k sobě blízký vztah. A včerejší návštěva ji tak dostala, že si řekla, že kašle na úklid, na praní, na žehlení...a že raději zajde za mnou. Připadalo jí to v tu chvíli mnohem smysluplnější.
Tak jsem ji ode mě z bytu po nějaké chvíli vytáhla do hospody. Daly jsme si pivko a povídaly jsme si o případech klinické smrti a zážitcích z ní - kamarádka má takové pacienty... A ti opakovaně říkají, že ze smrti ztratili jakýkoli strach.
No, pardon, odklonila jsem se od tématu...ale třeba i toto "Psíciatku" pomůže. Mmch. i zvířata mají duši, jsem o tom bytostně přesvědčena.

Som o tom presvedcena, že majú dušu.

Prosím, Pozdravte za mna Vašu kamarátku, prajem jej veľa síl

29.4.2023 17:42
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem veľmi pekne za odpoved, aj za Vás ľudsky prístup. Prosím čo je to hepatorenálni selhani?

Bolesť je veľmi čerstvá zo dňa na deň sú pocity smútku a žiaľu silnejšie, neuvažujem teraz nad iným zvieratkom. Strata je veľká. Ešte som sa cez to nepreniesla, cez ten fakt, že tu psík už neni a takto nečakane

Je to selhání ledvin a jater - dvou nejdůležitějších orgánů podílejících se na metabolismu a odvodu zplodin z organismu. Těmi zplodinami myslím třeba dusíkaté látky (a jejich vzestup indikuje třeba ta vysoká urea v plazmě).
Psi (i lidé), kteří trpí nějakou chorobou, anebo jsou prostě již staří, obvykle začnou orgánově selhávat. Ve finále to pak skončí tzv. MOS (multiorgánové selhání) a mnohdy je toto již nezvratné (u mladého a původně zdravého organismu lze na čas funkce selhávajících orgánů nahradit - ledviny třeba dialýzou - a po čase se mohou funkce selhávajících orgánů vrátit...i k normě).

ALE: Psala jsem Vám i velmi velmi důležitou věc. NIKDO z nás neviděl Vašeho psíka naživo, psali jsme sem nápady a závěry vycházející hlavně z laboratorních výsledků, které jste nám poskytla Vy.
Opravdu vím, jak je těžké si nějaké myšlenky zakázat, ale víte...já si myslím, že nějaké odborné rozebírání zde, co se psíkovi PŘESNĚ stalo, Vám asi moc nepomůže. I z mé strany jsou to spekulace.
Trvá to dlouho - to zotavení se ze ztráty - koukněte na moji profilovku: Ten psík umřel v lednu 2021 a pořád mě to strašně bolí. Ale není to už jako ze začátku - kdy každá myšlenka patřila mému psovi. Teď už je ta bolest taková tupá a spíše, když se mi to vše nějak připomene. Z toho vyplývá, že to prostě nějak ustojíte...řada lidí říká, že odchod svého blízkého nezvládne, ale rezervy naší psychiky a vlastně vůbec organismu jsou v tomto veliké...

29.4.2023 17:54
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
Je to selhání ledvin a jater - dvou nejdůležitějších orgánů podílejících se na metabolismu a odvodu zplodin z organismu. Těmi zplodinami myslím třeba dusíkaté látky (a jejich vzestup indikuje třeba ta vysoká urea v plazmě).
Psi (i lidé), kteří trpí nějakou chorobou, anebo jsou prostě již staří, obvykle začnou orgánově selhávat. Ve finále to pak skončí tzv. MOS (multiorgánové selhání) a mnohdy je toto již nezvratné (u mladého a původně zdravého organismu lze na čas funkce selhávajících orgánů nahradit - ledviny třeba dialýzou - a po čase se mohou funkce selhávajících orgánů vrátit...i k normě).

ALE: Psala jsem Vám i velmi velmi důležitou věc. NIKDO z nás neviděl Vašeho psíka naživo, psali jsme sem nápady a závěry vycházející hlavně z laboratorních výsledků, které jste nám poskytla Vy.
Opravdu vím, jak je těžké si nějaké myšlenky zakázat, ale víte...já si myslím, že nějaké odborné rozebírání zde, co se psíkovi PŘESNĚ stalo, Vám asi moc nepomůže. I z mé strany jsou to spekulace.
Trvá to dlouho - to zotavení se ze ztráty - koukněte na moji profilovku: Ten psík umřel v lednu 2021 a pořád mě to strašně bolí. Ale není to už jako ze začátku - kdy každá myšlenka patřila mému psovi. Teď už je ta bolest taková tupá a spíše, když se mi to vše nějak připomene. Z toho vyplývá, že to prostě nějak ustojíte...řada lidí říká, že odchod svého blízkého nezvládne, ale rezervy naší psychiky a vlastně vůbec organismu jsou v tomto veliké...

Ďakujem za Vaše citlivé slova.

Máte pravdu, len v sebe hľadám odpovede či som spravila všetko čo som mala. Povodne som aj zvazovala podanie podnetu no neskôr s ohľadom na všetky tie chabé záznamy a následne doplnenie formou ospravedlnenia som zvážila, že do toho nepôjdem, bolo by to krajne riešenie osobne sa domnievam, že tak ako následne po nekomplexnych záznamoch by poskytovali upravované. Otázne je tiež či by som to všetko psychicky ustala a či aj psíka by som už v myšlienkach nemala nechať odísť, viete ako to myslím, nejatrit tie rany.

Ono podnietilo ma prvotne k tomu aj posúdenie našej pani doktorky, ktorá sa vyjadrila, že hodnotovo bol stabilizovaný a museli tam niečo dorobiť s tým cukrom, že evidentne ani nevedeli co robia keď sa mu ho snažili zdvíhať a stále im klesal. Potom som prešla viaceré diskusie a chabé respektíve žiadne vysvetlenia o tom co sa stalo a co mihlo byt príčinou hypoglykemie, ktorá mala viest až do bezvedomia, ma tiež len utvrdili v myšlienke, že tam mohlo dôjsť k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti.

Hodnotu urea mal podľa našej doktorky s ohľadom na kreatinin dobrú. Tvrdila, že podcenili aj to, že bol diabetes a treba pri infuznej terapiu na to prihliadať lebo inak psík je vyziveny doma na domácej strave hoci diabetes, ako na klinike kde mu podávajú minimum stravy. Otázniky zostávajú nič som sa od nich nedozvedela.

29.4.2023 18:17
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Psíciatko napsal(a):
Ďakujem za Vaše citlivé slova.

Máte pravdu, len v sebe hľadám odpovede či som spravila všetko čo som mala. Povodne som aj zvazovala podanie podnetu no neskôr s ohľadom na všetky tie chabé záznamy a následne doplnenie formou ospravedlnenia som zvážila, že do toho nepôjdem, bolo by to krajne riešenie osobne sa domnievam, že tak ako následne po nekomplexnych záznamoch by poskytovali upravované. Otázne je tiež či by som to všetko psychicky ustala a či aj psíka by som už v myšlienkach nemala nechať odísť, viete ako to myslím, nejatrit tie rany.

Ono podnietilo ma prvotne k tomu aj posúdenie našej pani doktorky, ktorá sa vyjadrila, že hodnotovo bol stabilizovaný a museli tam niečo dorobiť s tým cukrom, že evidentne ani nevedeli co robia keď sa mu ho snažili zdvíhať a stále im klesal. Potom som prešla viaceré diskusie a chabé respektíve žiadne vysvetlenia o tom co sa stalo a co mihlo byt príčinou hypoglykemie, ktorá mala viest až do bezvedomia, ma tiež len utvrdili v myšlienke, že tam mohlo dôjsť k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti.

Hodnotu urea mal podľa našej doktorky s ohľadom na kreatinin dobrú. Tvrdila, že podcenili aj to, že bol diabetes a treba pri infuznej terapiu na to prihliadať lebo inak psík je vyziveny doma na domácej strave hoci diabetes, ako na klinike kde mu podávajú minimum stravy. Otázniky zostávajú nič som sa od nich nedozvedela.

A můžu se tedy zeptat, proč neuvažujete o pořízení nového psíka (třeba až po čase)?

29.4.2023 18:19
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Psíciatko napsal(a):
Som o tom presvedcena, že majú dušu.

Prosím, Pozdravte za mna Vašu kamarátku, prajem jej veľa síl

Moc Vám děkuji.
Jde nicméně hlavně o tu její pacientku - je jí pouhých 48 let...

29.4.2023 18:31
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
A můžu se tedy zeptat, proč neuvažujete o pořízení nového psíka (třeba až po čase)?

Nemám na to teraz ani pomyslenie cítim veľkú stratu a žiaľ

29.4.2023 18:32
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

fikovnice napsal(a):
Moc Vám děkuji.
Jde nicméně hlavně o tu její pacientku - je jí pouhých 48 let...

Prajem jej skóre uzdravenie

29.4.2023 18:35

Psíciatko napsal(a):
Prajem jej skóre uzdravenie

ALS léčí jen smrt.

29.4.2023 18:35
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Psíciatko napsal(a):
Nemám na to teraz ani pomyslenie cítim veľkú stratu a žiaľ

Chápu...
Tak Vám tu bolest nebudu jitřit...a Vy sama prostě časem uvidíte.

29.4.2023 18:36
fikovnice

XXX.XXX.60.159

ALS léčí jen smrt.

Bojím se, bojím, zda bude ještě plánovaná návštěva příští týden...

29.4.2023 19:02
Psíciatko

XXX.XXX.243.92

ALS léčí jen smrt.

Nevedela som a prípad hoci mal byt medializovaný nepoznám.

29.4.2023 19:50
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Psíciatko napsal(a):
Nevedela som a prípad hoci mal byt medializovaný nepoznám.

Ono možná jsem to trochu přehnala tím výrazem "medializovaný". Ale pár reportáží s touto paní se najít dá, pak se toho chytil Blesk, kam dávala rozhovor atp.

Já osobně měla k dispozici i bližší info, ale o tom opravdu psát nemůžu.

Edit: A bohužel ano, neznáme lék na ALS, neumíme ji léčit. Pacientovi postupně odumírají motoneurony, tím pádem vypadávají z funkce svaly. Terminálně pak svaly dýchací, jedním slovem - hrůza.

Vadimn

29.4.2023 21:10
Vadimn

XXX.XXX.22.199

ALS léčí jen smrt.

To je hrozně smutné, snad se najde efektivní způsob léčby. Prý riziko rozvoje nemoci zvyšuje mononukleóza.

16.5.2023 08:35
fikovnice

XXX.XXX.60.59

fikovnice napsal(a):
Ono možná jsem to trochu přehnala tím výrazem "medializovaný". Ale pár reportáží s touto paní se najít dá, pak se toho chytil Blesk, kam dávala rozhovor atp.

Edit: A bohužel ano, neznáme lék na ALS, neumíme ji léčit. Pacientovi postupně odumírají motoneurony, tím pádem vypadávají z funkce svaly. Terminálně pak svaly dýchací, jedním slovem - hrůza.

Píšu to ještě i sem, nějak mě to vzalo...
Paní Petra v sobotu umřela... Bylo jí 48 let.

16.5.2023 08:51

fikovnice napsal(a):
Píšu to ještě i sem, nějak mě to vzalo...
Paní Petra v sobotu umřela... Bylo jí 48 let.

Smutné... ale pro paní Petru vysvobození...

16.5.2023 09:28
fikovnice

XXX.XXX.60.59

Smutné... ale pro paní Petru vysvobození...

Ano, také to tak vnímám.
Její poslední dny už byly utrpením.
...přesto, že byla v péči hospice.

16.5.2023 12:33

fikovnice napsal(a):

Našla jsem článek s paní, to je strašná nemoc a bezmoc! Pro paní byla smrt vysvobozením....byla mladá, krásná...a plná života před dgn. ALS.🖤
Je mi to moc líto...držte se, fíkovnice. A hlavně Vaše kamarádka..

16.5.2023 14:51
fikovnice

XXX.XXX.60.59

Našla jsem článek s paní, to je strašná nemoc a bezmoc! Pro paní byla smrt vysvobozením....byla mladá, krásná...a plná života před dgn. ALS.🖤
Je mi to moc líto...držte se, fíkovnice. A hlavně Vaše kamarádka..

"Vahine" děkuji za kamarádku. Já znala Petru "jen" nepřímo; ale byla nesmírně fajn a navíc sportovkyně, pro každou srandu...ach jo...
Opravdu strašlivá, příšerná nemoc!

Navíc - v mém věku...

16.5.2023 18:01

fikovnice napsal(a):
Ano, také to tak vnímám.
Její poslední dny už byly utrpením.
...přesto, že byla v péči hospice.

Já jen doufám, že se dožiju toho, že jednoho dne se bude moci u nás provádět eutanázie. a že pokud by došlo na nejhorší, tak budu ušetřena nějakého trápení, bolesti, která nejde vypnout apod.
Zvířatům můžeme ukončit trápení, ale lidi si to musí vytrpět do úplného konce. A u některých diagnóz je ten konec opravdu utrpení...

Nemoc si člověk nevybere, ale alespoň ten konec bych já za sebe ráda zvolila důstojný.

17.5.2023 21:30
fikovnice

XXX.XXX.61.12

Já jen doufám, že se dožiju toho, že jednoho dne se bude moci u nás provádět eutanázie. a že pokud by došlo na nejhorší, tak budu ušetřena nějakého trápení, bolesti, která nejde vypnout apod.
Zvířatům můžeme ukončit trápení, ale lidi si to musí vytrpět do úplného konce. A u některých diagnóz je ten konec opravdu utrpení...

Nemoc si člověk nevybere, ale alespoň ten konec bych já za sebe ráda zvolila důstojný.

Já tady k tomuto případu vím bližší info, ale nemůžu ani naznačovat. Nicméně děsí mě, že ke konci paní Petra prakticky přestala mluvit a byla úplně ochrnutá, tudíž říct si o něco už bylo vyloučené...

Znám nicméně paní, která si na prsa nechala vytetovat DNR (Don´t resuscitate). Zda by to obstálo ale netuším. Spíše ne.

Ještě edituji: Teď jsem na vážkách, zda nemá vytetován celý výraz, ne jen písmena.

17.5.2023 21:36

fikovnice napsal(a):
Já tady k tomuto případu vím bližší info, ale nemůžu ani naznačovat. Nicméně děsí mě, že ke konci paní Petra prakticky přestala mluvit a byla úplně ochrnutá, tudíž říct si o něco už bylo vyloučené...

Znám nicméně paní, která si na prsa nechala vytetovat DNR (Don´t resuscitate). Zda by to obstálo ale netuším. Spíše ne.

Ještě edituji: Teď jsem na vážkách, zda nemá vytetován celý výraz, ne jen písmena.

Viděla jsem nějaký dokument, kde paní mluvila o tom, že se jí to spustilo po očkování. Myslím se to jmenovalo Tečkované příběhy.

17.5.2023 21:38
fikovnice

XXX.XXX.61.12

Viděla jsem nějaký dokument, kde paní mluvila o tom, že se jí to spustilo po očkování. Myslím se to jmenovalo Tečkované příběhy.

No...to je, tedy byla, Petra...

17.5.2023 21:38
fikovnice

XXX.XXX.61.12

A bohužel cenzura je, Tečkované příběhy byly staženy z YT.
Já si je nicméně stáhla už dříve.

17.5.2023 21:40

fikovnice napsal(a):
A bohužel cenzura je, Tečkované příběhy byly staženy z YT.
Já si je nicméně stáhla už dříve.

Jsou k vidění myslím na Paměť národa, koukala jsem zrovna včera.

17.5.2023 21:41
fikovnice

XXX.XXX.61.12

Už to tam zas je (teď jsem to checknula), ale bylo to jednu dobu stažené. Dokonce jsem o stažení tohoto dokumentu četla kdesi článek.

17.5.2023 21:42
fikovnice

XXX.XXX.61.12

Jsou k vidění myslím na Paměť národa, koukala jsem zrovna včera.

Ano ano, tam to mají...a teď jsem pro zajímavost znovu zkusila YT, a už to tam zas vrátili.
No tak ta hezká paní s ALS, co jsi tam viděla, tak to byla ta Petra, o níž jsem psala.

17.5.2023 21:42

fikovnice napsal(a):
Už to tam zas je (teď jsem to checknula), ale bylo to jednu dobu stažené. Dokonce jsem o stažení tohoto dokumentu četla kdesi článek.

To by mě schválně zajímalo, co na tom vadilo.

17.5.2023 23:12
fikovnice

XXX.XXX.61.12

To by mě schválně zajímalo, co na tom vadilo.

Však tušíš, ne?
Co vím, tak i ten případ je ve stadiu podání žaloby. Úmrtím dotyčné netuším, zda příbuzní budou ve snaze něčeho dosáhnout pokračovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík