Ako naučiť psa, aby ma počúval?

Zlatý retrívr
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2023 13:14
Jaja252

XXX.XXX.252.145

Dobrý deň. Ako naučiť psa, aby ma počúval? Sme na cvičisku a mame povel odložiť psa. Počúvne na chvíľu, no potom sa rozbehne a začne behať po celom cvičisku, najhoršie je to že keď jej dám povel ku mne tak vôbec nepočúva ... ak sme vonku a dám jej povel voľno, zavolám ju tak pribehne (aj keď nie hneď, ale pride), zatiaľčo na cvicisku nepríde vôbec.. Rovnako keď začne piť z nejakej mláky/niečo zožerie vonku a volám ju ku mne tak vôbec nepočúva.

Ak si ju na vycviku vzali cvicitelia, tak šla ako hodinky.. no pri mne to pokulháva.

Niektoré nejaké rady/triky? Neviem ci ma voči mne slabý rešpekt alebo ako si to vysvetliť...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2023 13:50

A co vám na to řekli na cvičáku? :)
Nemyslím, že jde o respekt, spíš se pes naučil, že může poslechnout, jen když se mu chce. No a jemu se zrovna nechce.
Já na to například používám stopovačku, na které je pes venku pořád. Díky tomu si vždy vynutím, aby poslechl, i když se mu zrovna nechce. Ale je to pracné a nepohodlné.

24.4.2023 09:18

Stopovačka - aby som si uposlúchnutie povelu dokázala vynútiť - a hneď, nie po 150 opakovaní. Povely neopakovať - trvať si na ich splnení vždy (ak ich už zadám). A nie rečami, ale skutkami. Všimnite si koho poslúchajú psy vo všeobecnosti najlepšie. Z mojich pozorovaní a aj skúseností tých, ktorí rozprávajú málo, ale stručne - jasne- výstižne a na zadanom sa trvá. Na začiatku je potrebné pomôcť napr. tou stopovačkou, neskôr stačí pohľad a postoj tela. Správne správanie odmeniť - ale tiež treba vedieť kedy - na to by vás mohli nasmerovať na tom cvičáku. A áno vystihli ste to - má voči vám slabý (alebo žiaden) "rešpekt". Keďže v podstate vás poslúchne iba ak chce - nemusí!

24.4.2023 10:04

"Ako naučiť psa, aby ma počúval?"
dobrým, tedy kvalitním výcvikem
a to zde popisovaný není

např.:
"Sme na cvičisku a mame povel odložiť psa. Počúvne na chvíľu, no potom sa rozbehne a začne behať po celom cvičisku"
odložení = výdrž v povelu lehni, trénuji dostatečně dlouho u psa
na vodítku, pod nohou (anebo taky ne, třeba při klikr tréninku)
krok po kroku
u psa stojím a prodlužuji dobu
pak se začnu hýbat
udělám úkrok tam a úkrok jinam
popocházím kolem psa
překročím psa
pořád v dosahu, nechť můžu okamžitě na jeho pohyb reagovat
pak změním prostředí
a když tohle zvládá, začnu se vzdalovat
všechno krok po kroku, dle psa

neexistuje být někde od psa, který to nezvládá uležet

platí vždy ztěžuji jen jedno kritérium
dobu
pohyb psovoda
vzdálenost psovoda
prostředí
ruchy
.............

"najhoršie je to že keď jej dám povel ku mne tak vôbec nepočúva"
nenaučené, nedocvičené
viz výše

ono také platí další pravidlo a to, že psovod nevypustí z pusy povel, pokud nedokáže zajistit jeho provedení
v tomto případě to znamená
1. návrat k nácviku "v obýváku" - tedy v nerušeném prostředí, postupně přenáším správně naučené do těžších podmínek
2. mechanicky jistím stopovačkou

ono je to jinak takový antivýcvik.......

Opět musím zmínit klikr trénink
něco k tomu např. : https://www.pesweb.cz/cz/358.faq-s-clicker

a opět musím zmínit knihu F. Šusty Trénink je rozhovor (i ty další, tahle je základ)
aby člověk věděl co a proč dělá.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík