Náhla změna chování mezi psem a kočkou

Belgický ovčák Malinois
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Beator

25.4.2023 07:00
Beator

XXX.XXX.0.110

Zdravím, chtěla jsem se zeptat zda má někdo zkušenost s podobným problémem.

Mám BOM (5 let) a kocoura (2 roky)

Vychazeli vždy spolu dobře hráli si spolu spávali spolu, proste skvělý vztah. Už týden maji mezi sebou dost velke rozepře kdy moje malina bez důvodu na něj útočí dost zuřivě. Skoro to vypadá na útok a mám docela strach, že mu ublíží. Kocour je vykastrovaný. Nenašla jsem zatím žádnou příčinu a nevim co a tím

Díky za odpovědi
Bea

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2023 18:04

Zkušenost nemám, ale jestli nechcete přijít o kocoura, řešení se nabízí dvě. Zvířata oddělit. Nebo jednomu ze zvířat najít nový domov. Nic jiného asi nevymyslíte.

25.4.2023 18:41
Doron

XXX.XXX.20.179

Někdy se stane, že je pes na kočku doma milý a venku ji honí.
Nestalo se něco podobného?
V jakých situacích se to stává?
Vypadá to jako lovecké chování?

Beator

26.4.2023 06:59
Beator

XXX.XXX.11.41

Kocour nema volný přístup ven. Stačí aby moje malina spala, kocour projde a uz na něj vrčí. Spíše to vypadá jak na "osobní" problém. Přes noc a dobu kdy jsou sami jsou oddělení, ale je vyloženě vidět averze, přitom kocour mu naschvály ani nedělá spíš si chce hrát a malina s tim nikdy neměla problém. Moje malina nikdy neměla problém s kočkami ani venku vždycky k nim čuchal nikdy je nehonil.

26.4.2023 08:38
Atheira

XXX.XXX.209.8

Beator napsal(a):
Kocour nema volný přístup ven. Stačí aby moje malina spala, kocour projde a uz na něj vrčí. Spíše to vypadá jak na "osobní" problém. Přes noc a dobu kdy jsou sami jsou oddělení, ale je vyloženě vidět averze, přitom kocour mu naschvály ani nedělá spíš si chce hrát a malina s tim nikdy neměla problém. Moje malina nikdy neměla problém s kočkami ani venku vždycky k nim čuchal nikdy je nehonil.

A reaguje takhle pokaždé, když projde kolem nebo jen na konkrétních místech? Mám fenu, která s kočkama v zásadě nemá problém, našeho kocoura snese, když ohlídám misky a žrádlo v nich tak, aby se nemotali navzájem do misek, ale když s ní odjedu někam, kde jsou cizí kočky (i takové, které vídá pravidelně), pak musím veškeré naše věci - batoh, deku atd soustředit do jednoho místa, které si ohlídám sama, protože by kočky motající se kolem nich rozsekala, i když s nimi o pár metrů dál v klidu vyjde.
V souvislosti s tímhle mě proto napadlo, jestli si třeba váš pes nenárokuje pelech nebo tak něco.

26.4.2023 09:57
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nebo mě napadá - jestli nemá maliňák nějaký zdravotní problém, nějaký citlvý místo, do kterýho se kocour ve hře nechtíc "trefil" a zabolelo to, no a pokud je maliňák na sebe třeba opatrnej, tak dopředu parťáka varuje, aby se dekoval . Takhle to má náš ohařík s kocourem, vižlík je na sebe opatrnej, kocour se ras ve hře a tak mu dopředu dává vědět, že tudyma jako frajere ne, já spím a ty nevymýšlej blbosti.

Beator

26.4.2023 11:08
Beator

XXX.XXX.27.179

To je právě ta možnost které se snažím vyhnout. Miluju je oba nadevše proto se snažím najít jiné řešení.

26.4.2023 12:17
Atheira

XXX.XXX.209.8

Beator napsal(a):
To je právě ta možnost které se snažím vyhnout. Miluju je oba nadevše proto se snažím najít jiné řešení.

Jaká možnost? Nějak se mi nedaří přijít, na co teĎ vlastně reagujete...

26.4.2023 12:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Atheira napsal(a):
Jaká možnost? Nějak se mi nedaří přijít, na co teĎ vlastně reagujete...

Na to, že by měla dát jednoho, nebo druhého pryč.

26.4.2023 12:32
Atheira

XXX.XXX.38.190

Zrzavci napsal(a):
Na to, že by měla dát jednoho, nebo druhého pryč.

Jo to je támhle úplně na začátku. Zmátlo mě to, protože mezitím už zadavatel psal jiné příspěvky a pak jsem tu tohle nikde neviděla. Dík.

26.4.2023 12:45
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Atheira napsal(a):
Jo to je támhle úplně na začátku. Zmátlo mě to, protože mezitím už zadavatel psal jiné příspěvky a pak jsem tu tohle nikde neviděla. Dík.

já to četla celý najednou, a taky se občas v diskuzi vrátím k tomu, co přehlédnu, tak mě to nějak nezaskočilo.

Beator

26.4.2023 20:36
Beator

XXX.XXX.39.193

Reaguji na možnost dátí pryč jednoho z mazlíčků.

27.4.2023 16:24
fikovnice

XXX.XXX.60.55

Beator napsal(a):

No holt je budete asi muset oddělovat, přinejmenším ve Vaší nepřítomnosti...a to možná doživotně.

27.4.2023 17:01

Tohoto se taky bojím, až pořídíme psíka, ale zase kočky jsou doma první a budeme pořizovat nekonfliktní, snášenlivé plemeno a psa si budeme moct brát s přítelem i do práce...tak snad nebudu řešit podobný problém.

Pro zadavatelku radu bohužel nemám, opravdu bych je za nepřítomnosti vždy raději oddělila.

28.4.2023 07:55
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tohoto se taky bojím, až pořídíme psíka, ale zase kočky jsou doma první a budeme pořizovat nekonfliktní, snášenlivé plemeno a psa si budeme moct brát s přítelem i do práce...tak snad nebudu řešit podobný problém.

Pro zadavatelku radu bohužel nemám, opravdu bych je za nepřítomnosti vždy raději oddělila.

Já myslím, že když budete seznamovat postupně a s citem, tak to půjde a kočky si ho vychovají. Musí člověk udržovat spravedlivou rovnováhu, aby štěně neotravovalo moc, aby kočky "nešikanovaly" , prostě aby to fungovalo tak, že ani jedna strana nebude mít důvod k reklamacím :-)

28.4.2023 08:00
Atheira

XXX.XXX.209.8

Zrzavci napsal(a):
Já myslím, že když budete seznamovat postupně a s citem, tak to půjde a kočky si ho vychovají. Musí člověk udržovat spravedlivou rovnováhu, aby štěně neotravovalo moc, aby kočky "nešikanovaly" , prostě aby to fungovalo tak, že ani jedna strana nebude mít důvod k reklamacím :-)

A že teda ale kočky šikanují rády, zvlášť když je jich víc. Pro mě bylo mnohem složitější štěně a dospělé kočky než dospělá fena a kotě.

28.4.2023 08:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Atheira napsal(a):
A že teda ale kočky šikanují rády, zvlášť když je jich víc. Pro mě bylo mnohem složitější štěně a dospělé kočky než dospělá fena a kotě.

Právě, že si to tak nějak představuju, že ho kočičóni můžou citýrovat. Je to hodně prostě na člověku, jako se vším, nenechat to ladem, ale kočírovat to, aby obě strany viděly, že některýma směrama cestička nevede

No když člověk svou fenu zná, tak asi jo, já bych se u Tali bývala bála, že prtítko nějako zardousí, přišla k nám s problémem kočičím. když jsem prvně doma řekla slovo kočička, běhala mi ve dvou metrech po zdi , pes od myslivce, že ano. O Mousese jsem se strašlivě bála, když se rozhodnul, že bude bydlet s námi, to byl strašnej nerf. Ale on věděl dobře, co dělá. a před tím jsem je poctivě seznamovala přes plot.
Nejlepší varianta je kotě a štěně rovnou.

28.4.2023 09:01
Doron

XXX.XXX.6.222

Atheira napsal(a):

Mám stejnou zkušenost.
Psovi se dá líp vysvětlit, že se má chovat slušně.
I když já to vysvětlím i kočce.

Řekla bych, že ten konflikt s malinou taky vyvolal kocour, tipovala bych, že znuděnej pobytem doma si s ním chtěl po kočičím hrát nebo ho jinak ruší, někdy psovi stačí, když na něj někdo blbě čumí a nemůže si v klidu odpočinout.

Zajímavá kombinace je taky pořídit kotě a štěně najednou , tak to bylo u nás a Lili a Gučákem mají opravdu vyjimečnej vztah.
Chodila za ním aby jí masíroval břicho před porodem, chytá pro něj myši ( to teda nejsem vůbec ráda), když se jí zdá, že mladej se k němu chová neuctivě přibíhá že jako zakročí :) a zaječí na něj jak stará domovnice.
I k Doronkovi se chová moc hezky, je to laskavá kočička s velkou autoritou :).

28.4.2023 09:27
Atheira

XXX.XXX.209.8

Doron napsal(a):
Mám stejnou zkušenost.

Řekla bych, že ten konflikt s malinou taky vyvolal kocour, tipovala bych, že znuděnej pobytem doma si s ním chtěl po kočičím hrát nebo ho jinak ruší, někdy psovi stačí, když na něj někdo blbě čumí a nemůže si v klidu odpočinout.

Zajímavá kombinace je taky pořídit kotě a štěně najednou , tak to bylo u nás a Lili a Gučákem mají opravdu vyjimečnej vztah.
Chodila za ním aby jí masíroval břicho před porodem, chytá pro něj myši ( to teda nejsem vůbec ráda), když se jí zdá, že mladej se k němu chová neuctivě přibíhá že jako zakročí :) a zaječí na něj jak stará domovnice.

Já to s přehledem vysvětlím svému kocourovi, ten je ale dost divnej, převzal hodně chování od feny, asi jak s ní vyrůstal. Netvrdím, že nepotřebovali k bezproblémovému soužití leccos vysvětlit. Ale zároveň si oba zkusili, jaký to je, když jeden i druhý přeženou hru a tak nějak se dorozumí a popravdě si, trochu k lítosti, všímám, že kocour lépe komunikuje s mou fenou než s ostatníma kočkama.
U babiččiné smečky kocourů to vysvětlování teda bylo těžší, protože takové kočky vás maj na háku a se štěnětem jsem popravdě nenašla jinou možnost, než jim v jejich počínání zabránit fyzicky, protože na houknutí nebo snahu o vysvětlení tyhle kočky fakt nehrály. Nefalšovaná vesnická skvadra blešáků. (edit: jako zablešení nejsou, já tak říkám těm kočkám, co sice něčí jsou, ale žijou podle zákona ulice )

Jinak teda taky se přikláním k tomu, že konflikt, který vypsal zadavatel, vyvolal kocour a pes reaguje sice přehnaně, ale hádala bych, že na něco, co provedla ta kočka.

28.4.2023 09:40

Doron napsal(a):
Mám stejnou zkušenost.

Jeeee, to se strašně hezky čte :)
Já se bojím trochu u kočky, ona je to taková afektovaná náladová hérečka občas ...kocour je docela kliďas a dává občas zabrat i jemu. Na lidi je úplně miliónová, ale stačí, aby se na ni Willy blbě podíval, tak mu jednu vrazí a na všechno si jde stěžovat zamnou...přítel jí jednou omylem přišlápl ocásek, a to s urputným mňoukáním okamžitě přiběhla ke mně, co hrozného se jí to stalo .
Jinak s kocourem i spolu spinkají, hrají si, všechno, ale občas se dáma špatně vyspí a umí být na všechny, kromě mě, protivná .

29.4.2023 18:49
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jeeee, to se strašně hezky čte :)
Já se bojím trochu u kočky, ona je to taková afektovaná náladová hérečka občas ...kocour je docela kliďas a dává občas zabrat i jemu. Na lidi je úplně miliónová, ale stačí, aby se na ni Willy blbě podíval, tak mu jednu vrazí a na všechno si jde stěžovat zamnou...přítel jí jednou omylem přišlápl ocásek, a to s urputným mňoukáním okamžitě přiběhla ke mně, co hrozného se jí to stalo .
Jinak s kocourem i spolu spinkají, hrají si, všechno, ale občas se dáma špatně vyspí a umí být na všechny, kromě mě, protivná .

Tak to máme kočeny stejné povahy... Mě si Elsa vyloženě uzurpuje pro sebe...
Nicméně včera mě dostala, ač za to nemohla: Přišlo na ni blití, byla na nejvyšším stupni kočičího stromu a "pěkně" se vyklonila a blila dolů na podlahu!
Chudák, jak je chlupatá, tak na to dost trpí.

Vadimn

29.4.2023 21:53
Vadimn

XXX.XXX.22.199

Beator napsal(a):

Moc se omlouvám ale "dátí" to mi připomíná nějaké slovo ze sanskrtu

Přidejte reakci

Přidat smajlík