V jiném tématu se tu opětovně probírá čištění zubů...ráda bych udělala takovej osobní průzkum zejména skalních ifauňáků? Čistíte? Nečistíte?
Já se přiznám, že ačkoliv jsem echt svědomitá panička a řeším i věci, který kolem mě nikdo neřeší a blaho psů je pro mě alfou omegou, zuby nečistím.
Zčásti v tom možná hraje roli pohodlnost, ale spíš i dosavadní zkušenost - všechny moje feny měly nebo mají zuby v dobrém stavu i bezzásahově. Už jsem vedle v tématu zmiňovala, jak vet chválil chrup pinčový a že je vidět, že poctivě čistím a Vikina, ačkoliv je poloviční shih tzu, má zuby taky pěkný a hlavně i funkční - minimálně hodinu denně hlodá paroží
Tak nějak žiju v přesvědčení, že pokud se pes živí jako pes- trhá, hlodá a žvejká normální psí stravu a nežere tu lidskou, sladkou zejména, neměly by zuby potřebovat kartáček.
Taky jsem zmiňovala kamarádku, která, chudák, čistí poctivě a přesto york už kolem 4. roku začal přicházet o zuby.
Pokud bych měla doma psa, u kterýho bych měla pocit, že je to třeba, neměla bych problém vzít do ruky kartáček. A už mě i napadlo, jestli bych u těch svých přecejen neměla začít, abych coby panička dosáhla úplný dokonalosti
Čistíte? Nečistíte? A proč? Upřímně, baví mě třeba představa, jak janaa bere večer do ruky kartáčky, seřadí si labradory... ...ale možná bych se divila
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nečistím. Zatím. Občas psům dám na okus hovězí oháňku. Měla jsem v plánu koupit ultrazvukový kartáček na zuby, ale teď to musím odložit, v plánu jsou jiné investice.

Nečistila jsem a nemám to v plánu.
Zkoušela jsem s tím začít, když byl minulej pes starej, ale řekl, že to je týrání. Tak jsme nečistili.
Je to moje lenost a pohodlnost.
Nečistím. Dostává žvýkací mlsky a tvrdej chleba, má parůžky, který žvejká skoro každý den. Je mu 7 a zuby má OK. V podstatě zatím jsem nikdy neměla psa, který by měl zuby v nějakém katastrofálním stavu, a to ani v 15 třeba.
Obecně mám k tomu takový rozporuplný postoj, ostatní zvířátka taky mají zubní kámen, jako například kočky, ale těm pokud vím nikdo zuby nečistí a prostě u těch psů už mi to přijde tak nějak overkill.

Nečistila jsem nikdy. Fakt je, že ke stáru měl pes zubní kámen, ale nic dramatického (slovy vetky). O žádný zub nikdy nepřišel, problémy nebyly. Kosti dostával celý život.

Nečistila jsem, nečistíme a čistit nebudeme. Každý pes vždy něco hlodal, kosti, dřevo,... Se zuby jsme u žádného psa dosud neměli problém, i samojed, který zemřel v téměř 15 letech, měl do smrti všechny zuby a zubní kámen nijak dramatický, ačkoliv byl celý život krmen granulemi. Současná dorostenka okusuje pořád něco...
V přírodě zvířatům nikdo zuby nečistí...

nečistím,
ale mám přírodního psa s přírodní tlamou, bez nějakých vad skusu a tak
nečistit jorkovi, čivavě nebo čemukoliv s předkusem je prostě velký špatný
Mám to asi jako impact- nečistím, ale zas bych nenechala nikdy psovi v hubě kamenolom bez zásahu.
Na veterině jsme imrvére - teď, co máme super veterinu tři minuty od domu, si v tom přímo libujeme a vet jim do tlam kouká. Pokud by bylo třeba ošetření, nebránila bych se tomu ani kvůli vyššímu věku psa a kdyby se stav chrupu horšil, holt bych vzala do ruky i ten kartáček

Čistím každý večer už od štěněte. Do úplného přezubení a usazení zubů to byla jen formalitka á la kartáček v tlamě, aby byl zvyklý. Důvod? No samozřejmě proto, aby měl zuby v pořádku a hlavně aby ve vyšším věku nemusel zbytečně pod uspávačku. Táhne mu na desátý rok, zoubky bílé v plném počtu, z tlamy mu nepáchne.
Nečistím, v podstatě mě to u normálního psa nikdy ani nenapadlo, že by to bylo potřeba. Něco jiného by byl pes s nějakými víc speciálními potřebami - skrz nějakou vadu nebo tak něco, případně kdybych věděla, že mám třeba plemeno, které má se zuby běžně problém.
Zuby kontroluju, i stran toho, že Lary bratr, co vím, měl příšerné problémy se zubním kamenem, ale zatím nevidím důvod čistit. Laruna je navíc aktivní hlodavec a asi jí to stačí.
Tak ja jsem asi jedina, pac cistim.
Ale ma to jedno velke ale - cistim velmi nepravidelne a narazove.
Samozrejme nove prichozim zanedbancum (ti vetsinou mivaji v hube kamenolom) - tem dam zuby nejak dokupy a pak to udrzuju v prijatelnem stavu. Zbytku smecky kontroluju chrup cca jednou do mesice a pripadne preskrabnu nanos nejakym skrabatkem, ultrakartackem nebo ultraspachtli.
Kavosum casteji nez goldenum.
Ale teda co jsme vypadli z Praglu, tak maji zuby vyrazne v horsim stavu a chce to zasah casteji nez jednou za rok. Prikladam to fakt hnusny a tvrdy vode, kterou mame.
arosek
napsal(a):
Samozrejme nove prichozim zanedbancum (ti vetsinou mivaji v hube kamenolom) - tem dam zuby nejak dokupy a pak to udrzuju v prijatelnem stavu. Zbytku smecky kontroluju chrup cca jednou do mesice a pripadne preskrabnu nanos nejakym skrabatkem, ultrakartackem nebo ultraspachtli.
Ale teda co jsme vypadli z Praglu, tak maji zuby vyrazne v horsim stavu a chce to zasah casteji nez jednou za rok. Prikladam to fakt hnusny a tvrdy vode, kterou mame.
Jako, jasný...pokud berete do péče psy ze špatných podmínek, staříky apod., tak tam je zvláštní péče nutná, o tom žádná.
napsal(a):
Čistím každý večer už od štěněte. Do úplného přezubení a usazení zubů to byla jen formalitka á la kartáček v tlamě, aby byl zvyklý. Důvod? No samozřejmě proto, aby měl zuby v pořádku a hlavně aby ve vyšším věku nemusel zbytečně pod uspávačku. Táhne mu na desátý rok, zoubky bílé v plném počtu, z tlamy mu nepáchne.
Jasný, tak pokud by bez čištění pes měl v tlamè kamenolom, tak pak je to jistě na místě.
Evidentně má k tomu dispozice, stravou to u vás nejspíš nebude.
Ale ozývá se tu dost lidí, jejichž psi mají bílý zoubky v plným počtu i bez zubní hygieny a to je i náš případ - tak tam v tom ten smysl až tak nevidím.

Terven
napsal(a):
Jasný, tak pokud by bez čištění pes měl v tlamè kamenolom, tak pak je to jistě na místě.
Evidentně má k tomu dispozice, stravou to u vás nejspíš nebude.
Ale ozývá se tu dost lidí, jejichž psi mají bílý zoubky v plným počtu i bez zubní hygieny a to je i náš případ - tak tam v tom ten smysl až tak nevidím.
Tak to já úplně netuším, jestli má dispozice. Když jsem se na to rok (nebo spíš rok a půl) vykašlala, tak měl chycené jen horní špičáky, jinak zbytek oká. Ale přes mojí vet neprojde nic, co by v budoucnu zavánělo uspáváním, pokud se tomu dá předejít. Přes prevenci vlak prostě nejede.

Já zkoušela čistit asi dvakrát, ale není to potřeba. Spíš jsem chtěla vyzkoušet jak budou reagovat. Zuby mají bílé, bez kamene, pořád něco (nebo někoho) okusuji a jak už psala bodlinka, mám přírodní plemeno s nůžkami, tak ani problémy neočekávám.
Zlatak má tedy zlomený spicak, ale to nejspíš během hry před dvěma lety, nepracuje to, neboli to, tak to nechávám tak. Jinak bez problémů, klepu.

Skorojezevčíkovi a nebožce jsem nečistila, první byl i na čištění ultrazvukem, nebožka měla zuby do posledka exkluziv, zato současná buli s vadou skusu, tam zuby čistit musím, soustřeďujem se jen na horní špičáky a zub před nim, (spodní špičák jde dovnitř a ne venkem)Pravidelně má v krmení kelpu, nepravidelně jí zuby očistím kartáčkem na prst pro děti s enzymatickou pastou pro psy a nebo postříkám Stomacleanem pro psy od Topvetu...výsledný efekt je dobrý.

psí zuby nečistím - tedy nikdy to nebylo potřeba. Dogy jsou navíc krátkověké - a všechny dožily se zuby bez problémů. Velké plemeno s normálním skusem, pokud navíc občas dostane něco rozumného na hlodání, tak se kámen neusazuje

Čistím, ne denně, ale snažím se 2-3x týdně čistit. Předchozí kraťanda měla hrozný kámen, přestože kousala, hryzala, okusovala... Nestačilo to, k stáru musela podstupovat každoroční čištění pod narkózou, abychom se vyhnuli zánětu dásní. Tak jsem žížale začala čistit od mala, snad to bude k něčemu platné.
kikionka

XXX.XXX.123.44
Záleží na konkrétním psovi - jak moc kouše, co kouše, na plemeni a na jeho genetice. Vím o psech, kteří žijí ve stejně domácnosti, dostávají stejnou potravu a jeden má zuby krásne a druhy kamenolom.
Své fence čistím denně spicaky. Je sice na barfu, ale kouše jen stolickami a trenovymi zuby, takže ty ji čistit nemusím, ale spicaky ji zloutnou. Je to kavalír
arosek
napsal(a):
Nejste jediná.
Flokáčovi byl čištěn chrup gázou namočenou v čemsi, ale už bohužel nevím v čem. Ale ne celý život. Až nějak kolem 8. roku života +- - začal mu zápach z tlamy a měl trochu kamenolom. Tak to takto vetka doporučila - stírat gázou.
Taky necistim. Ted mam tedy rok a pul starou nemeckou pincici, ta ma zuby krasny k veku. Ale pred ni jsem mela fenu akita inu a pred ni dobrmanku a ani temto jsem necistila. Nebylo treba. Obe se dozily neco pres dvanact let. Nevim jestli je to krmenim, ze mely zuby ok. Granule jsem nedavala nikdy. Vetsinu pejsku, co znam, ze maji problemy se zubama, jsou spis drobánci.
Zato ted ve ctvrtek mi jde na uspani kocina 12 leta. Budou ji trhat dve stolicky v narkoze. Ta je krmena napul maso, napul granule. Ale ty jsem se nikdy ani zuby nepokousela cistit:-)

Koukám, že většina nečistíte, ale přesto se zeptám, zda máte někdo zkušenost s domácím ultrasonickým čističem zubů? Popř. jaký na něj máte názor? Velmi vážně o něm uvažuju pro důchodkyně, který maj ty zuby prostě špatný, ale pod narkozu už je dávat nechci...
https://www.mident.cz/produkt/truesonic-pro-psy
napsal(a):
Koukám, že většina nečistíte, ale přesto se zeptám, zda máte někdo zkušenost s domácím ultrasonickým čističem zubů? Popř. jaký na něj máte názor? Velmi vážně o něm uvažuju pro důchodkyně, který maj ty zuby prostě špatný, ale pod narkozu už je dávat nechci...
https://www.mident.cz/produkt/truesonic-pro-psy
Nevím, jestli to padlo tady přímo v týhle diskuzi, ale někde jsem na Ifauně četla, že s tím má někdo?? Někdo kdo shromažďuje taky staříky, dobrou zkušenost.

Zrzavci
napsal(a):
Nevím, jestli to padlo tady přímo v týhle diskuzi, ale někde jsem na Ifauně četla, že s tím má někdo?? Někdo kdo shromažďuje taky staříky, dobrou zkušenost.
Já mám právě taky dojem, že jsem to někde četla a nemůžu to najít. Na recenze na stránkách prodejce samozřejmě moc nedám... Ale jako dává mi smysl, že by to mělo fungovat, je to vlastně stejný nástroj, jaký se používá při čištění v narkóze, ne?
napsal(a):
Já mám právě taky dojem, že jsem to někde četla a nemůžu to najít. Na recenze na stránkách prodejce samozřejmě moc nedám... Ale jako dává mi smysl, že by to mělo fungovat, je to vlastně stejný nástroj, jaký se používá při čištění v narkóze, ne?
No já netuším, vůbec. Ale nebyla to arosek, kdo to psal?? Mám pocit že to bylo nějaký labradůří stvoření, kdo si to pochvaloval. Možná jí zkusit napsat SZ? když by to nebyla ona, tak by si i jen třeba vzpomněla. Nicméně, někdo už se na to ptal právě a někdo říkal, že dobrý.

Akorát tam se řeší ultrazvukový kartáček, to je něco jiného.

Zrzavci
napsal(a):
aha!! a já měla takovou ale radost, že se to vyřešilo. Tak ale nemůže to být tenhle?ten ultrazvukovej? když je funkční.
Potřebuju odstranit kamenolom, na to je kartáček krátkej. Ale našla jsem na Ali ten ultrasonic, stojí to tam do 4 stovek a je to to samý, co ten Mident za 1700... takže to koupím a Ščopko těš se!!

Zrzavci
napsal(a):
Nebohá Ščopéčka! :-)
Hele, ty poslední štyry zuby prostě zachráníme!

Čistím běloušovi denně nebo obden a pasty mám 3 různé a střídám je a k tomu mu občas přejedu prstama ty zoubky ještě dentálním olejem od Aromafauny... no a stejně mu teď zase smrdí z tlamky, i když zuby vypadají dobře. Známkovala bych zuby na dvojku-chvalitebné, ale.....mezi zuby má černé jakože asi dírky? v dásni mezi předními horními zoubky, frká a často si to packou drbe. Zítra mám dohodnuté s vet, že mu na to jukne, probereme to, co s tím a probereme ten sonický kartáček, jestli to mám koupit.
Musím bělouše pochválit, že si už trochu nechá šmrdlat v hubině mezizubním kartáčkem, napoprvé, koukal stylem, že jsem se asi pomátla, co mu to mezi zuby strkám jako 🙈

napsal(a):
Potřebuju odstranit kamenolom, na to je kartáček krátkej. Ale našla jsem na Ali ten ultrasonic, stojí to tam do 4 stovek a je to to samý, co ten Mident za 1700... takže to koupím a Ščopko těš se!!
Efe, prosím, nehodila byste sem odkaz na ten kartáček za 400kč ? Pro porovnání, děkuju....nebo do SZ.
Jako nevím, co by bělouš řekl na ten zvuk-vrnění kartáčku....tak radši něco levnějšího no....

napsal(a):
Efe, prosím, nehodila byste sem odkaz na ten kartáček za 400kč ? Pro porovnání, děkuju....nebo do SZ.
Jako nevím, co by bělouš řekl na ten zvuk-vrnění kartáčku....tak radši něco levnějšího no....
Není to kartáček, jak píšu.
Jsou buď kartáčky nebo ultrasonické odstraňovače kamene a plaku, to je to, co potřebuji já:
https://www.aliexpress.com/item/1005005092606333.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.1b781802gs9hOs
Ale kartáčky tam mají taky, např.:
https://www.aliexpress.com/item/1005004086116335.html?spm=a2g0o.productlist.main.23.26163c5c7wpZwh&algo_pvid=bb1c4dfc-52e3-4beb-825d-86e22ce6d5ef&algo_exp_id=bb1c4dfc-52e3-4beb-825d-86e22ce6d5ef-11&pdp_npi=3%40dis%21CZK%21445.04%21244.67%21%21%21%21%21%402102172f16832017948474073d075c%2112000028961769333%21sea%21CZ%21185608613&curPageLogUid=d7v2A05TWaff

A s tím zvukem jsme u nás v pohodě, obě mopsle jsou hluchý

napsal(a):
Není to kartáček, jak píšu.
Jsou buď kartáčky nebo ultrasonické odstraňovače kamene a plaku, to je to, co potřebuji já:
https://www.aliexpress.com/item/1005005092606333.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.1b781802gs9hOs
Ale kartáčky tam mají taky, např.:
https://www.aliexpress.com/item/1005004086116335.html?spm=a2g0o.productlist.main.23.26163c5c7wpZwh&algo_pvid=bb1c4dfc-52e3-4beb-825d-86e22ce6d5ef&algo_exp_id=bb1c4dfc-52e3-4beb-825d-86e22ce6d5ef-11&pdp_npi=3%40dis%21CZK%21445.04%21244.67%21%21%21%21%21%402102172f16832017948474073d075c%2112000028961769333%21sea%21CZ%21185608613&curPageLogUid=d7v2A05TWaff
Super, moc děkuju....teď budou mít na Ali velký odbyt 😉
Objednám 2x, pro mne a pro bělouše a pak budeme rozdávat zářivé úsměvy 😀
Především sociálněmi sítěmi se šíří propagované reklamy na ruční ultrazvukové čističe zubů, nejen u lidí, ale i zvířat.
Odhlédnu od toho, že mi je i jedno, když si sami lidi zničí svoje zuby či dásně. Ale u zvířat mi to už tak jedno rozhodně není ! Za ně, jejich zdraví a za jejich ochranu mám totiž minimálně morální a odbornou odpovědnost.
Tyto přístroje a jejich použití laickou veřejností považuji za jednoznačné týrání zvířete, které může vést k trvalému poškození zdraví zvířete, jakožo neodborný avšak znatelný zásah do orgánových soustav zvířat.
Reklamy na tyto přístroje osobně považuji za propagaci týrání zvířat !
Je skandální, že takovýto výrobek může být volně prodáván laické veřejnosti a propagováno jeho použití bez hrozby právního postihu skrze orgány ochrany zvířat, ať už je to na té nejvyšší úrovni Ministerstvo zemědělství, nebo Státní veterinární správa ČR.
Tyto přístroje jsou svou funkcí (použití ultrazvukových vln bez systému chlazení vznikajícího tepelného účinku těchto vln) naprosto nevhodné pro čištění zubů Vašich psů i koček. A může tak docházet k zásadnímu poškození skloviny i dásní zubů Vašich zvířat. Mrzí mne velice, že veterinární komunita v tomto neumí vystupovat jednotně a jako celek například podat trestní oznámení na neznámého pachatele, který stojí za tím, že hrozí poškozování zdraví tisíců zvířat po celé zemi. Naší zodpovědností je chránit zdraví zvířat! A ne si jen "dělat svoje" ve vlastní ordinaci a o ostatní se nestarat! Když už není naší zodpovědností chránit tím i vlastní podnikání a odborný "know how". Proč rovnou neprodávat volně vakcíny, jehly se stříkačkami s návodem, jak to provést. Proč si lidé nemohou rovnou koupit volně antibiotika a psa si zaléčit doma? Na co vlastně ty tituly a ordinace máme, ne?
K zodpovědnosti by měl být hnán také kdokoli, kdo dovolil uvedení takových přístrojů na trh. Jeho prodej by měl být regulován, neli zcela zakázán a jakékoli použití těchto přístrojů postihováno jako týrání zvířat - minimálně jako přestupek / správní delikt !
MVDr. Jiří Žák
Veterinární ordinace MVDr. Jiří Žák
aluska
napsal(a):
Především sociálněmi sítěmi se šíří propagované reklamy na ruční ultrazvukové čističe zubů, nejen u lidí, ale i zvířat.
Odhlédnu od toho, že mi je i jedno, když si sami lidi zničí svoje zuby či dásně. Ale u zvířat mi to už tak jedno rozhodně není ! Za ně, jejich zdraví a za jejich ochranu mám totiž minimálně morální a odbornou odpovědnost.
Tyto přístroje a jejich použití laickou veřejností považuji za jednoznačné týrání zvířete, které může vést k trvalému poškození zdraví zvířete, jakožo neodborný avšak znatelný zásah do orgánových soustav zvířat.
Reklamy na tyto přístroje osobně považuji za propagaci týrání zvířat !
Je skandální, že takovýto výrobek může být volně prodáván laické veřejnosti a propagováno jeho použití bez hrozby právního postihu skrze orgány ochrany zvířat, ať už je to na té nejvyšší úrovni Ministerstvo zemědělství, nebo Státní veterinární správa ČR.
Tyto přístroje jsou svou funkcí (použití ultrazvukových vln bez systému chlazení vznikajícího tepelného účinku těchto vln) naprosto nevhodné pro čištění zubů Vašich psů i koček. A může tak docházet k zásadnímu poškození skloviny i dásní zubů Vašich zvířat. Mrzí mne velice, že veterinární komunita v tomto neumí vystupovat jednotně a jako celek například podat trestní oznámení na neznámého pachatele, který stojí za tím, že hrozí poškozování zdraví tisíců zvířat po celé zemi. Naší zodpovědností je chránit zdraví zvířat! A ne si jen "dělat svoje" ve vlastní ordinaci a o ostatní se nestarat! Když už není naší zodpovědností chránit tím i vlastní podnikání a odborný "know how". Proč rovnou neprodávat volně vakcíny, jehly se stříkačkami s návodem, jak to provést. Proč si lidé nemohou rovnou koupit volně antibiotika a psa si zaléčit doma? Na co vlastně ty tituly a ordinace máme, ne?
K zodpovědnosti by měl být hnán také kdokoli, kdo dovolil uvedení takových přístrojů na trh. Jeho prodej by měl být regulován, neli zcela zakázán a jakékoli použití těchto přístrojů postihováno jako týrání zvířat - minimálně jako přestupek / správní delikt !
MVDr. Jiří Žák
Veterinární ordinace MVDr. Jiří Žák
Děkuju, od doby, kdy jsem na tohle narazila nad tím přemýšlím, protože se mi to zamlouvalo. Ale nakonec se mi to v něčem nezdálo a dala jsem si úkol, že až půjdu ke svojí vlídný paní zubařce, že to s ní proberu a tak nějak jsem si myslela, že mi to neodsouhlasí. Protože jak psala janaa, musí se to bodově ťupat, a když to člověk neumí, neodhadne, tak se může něco pokazit.
Zrzavci
napsal(a):
Děkuju, od doby, kdy jsem na tohle narazila nad tím přemýšlím, protože se mi to zamlouvalo. Ale nakonec se mi to v něčem nezdálo a dala jsem si úkol, že až půjdu ke svojí vlídný paní zubařce, že to s ní proberu a tak nějak jsem si myslela, že mi to neodsouhlasí. Protože jak psala janaa, musí se to bodově ťupat, a když to člověk neumí, neodhadne, tak se může něco pokazit.
jestli máte FB, je tam na stránce MVDr. Žáka i diskuze a další jeho vysvětlení
Jednak protože jeho součástí není systém chlazení tepla vznikajícího při použití ultrazvukových vln, přičemž tento termický účinek má největší poškozující vliv na zdraví skloviny a tkáně dásní. To je asi ten nejzásadnější faktor. Chlazení tam prostě musí být, jinak se zuby nečistí, jako spíš ničí. Jednak protože při čistění zubů takovýmto přístrojem je i při jeho správné konstrukci nutné dodržovat zásadní pravidla při jeho použití, což u většiny laiků prostě nemůžete zaručit a nenesou za nesprávné použití a poškozování zdraví svých zvířat žádnou odbornou odpovědnost, tak jako my - veterináři. A jednak proto že je trh zaplavený těmito přístroji pochybné konstrukce, kvality bez klinického testování pod odborným dohledem. Problém ale vidím hlavně už v samotné konstrukci a funkci takovýchto "ručních" přístrojů - jak jsem psal hned v úvodu. Každý zdraví svého zvířete strůjcem jest zdá se, protože dneska už si můžete asi klidně doma zvíře i operovat, stačí si přečíst návod a shlédnout video na youtube, koupit si výbavu a hurá třeba do kastrace. Však, co by se mohlo stát... 😕 Podle mě by to prostě mělo být trestné. Lidi sotva čistí psům a kočkám zuby kartáčkem a pastou a teď si doma budou rovnou odstraňovat zubní kámen a budou žít v domnění, že pes má zdravé zuby, zatímco mu je vlastně poškodí, navíc nedokážou posoudit ani zdraví chrupu svých zvířat tak jako to dokáže odborně způsobilá osoba - veterinář. 😕 Jestli jsme došli do takového bodu, že je to vlastně všechno jedno a žádná pravidla a zásady neplatí, tak nevím proč řešíme množírny a nějaké pasy a čipování pro zvířata, nějaké očkování a odčervování, kastrace.... vždyť je to všechno jedno. Lidi si vlastně můžou koupit rentgen i ultrazvuk a můžou si doma léčit zvířata sami.
Na fakbůku nejsem, dík. Nicméně právě jsem se bála, že by to mohlo narušovat sklovinu, když nevím, jak správně na to, však i špatný čištění (tvrdý kartáček, tlak, četnost čištění, může mít blbej vliv, když je třeba sklovina sama o sobě špatná. ) Jsem tohle právě chtěla s ní prodebatit. plus to, že co je z číny může být sice nějak vymakaný, protože oni vymyslí fakt snad kde co, ale...... nebrat ohled na to, že většina věcí je šuntózní mi v tomhle případku přišlo nebezpečný. tak nic a paní dochtorku nebudu otravovat dotazama.Stejně se u ní dycky bojim tak, že neumůžu ani dejchat, natož mluvit. ještě jednou díky.

No, co tak vím od kolegů v práci, tak to používají i někteří zubaři a ti tedy dopředu říkají, že o sklovinu přijdete.

assil
napsal(a):
To jsem teda nepochopila, jakože zubaři to používají na pacienty s tím, že jim tím zničí zuby?
Jo, taky jsem čuměla.

Mně včera ten čínskej bazmek přišel domů, kupodivu vše funguje. Zatím jsem udělala lehkou seznamovačku, Šťopka v pohodě, budu teda denně lehce pracovat na odstranění toho šutru.
Jo - psala jsem to ja.
Mam na geronty oboji - jak ultrazvukovy kartacek, tak tohle "tupkatko".
Kartacek funguje se specialni pastou, tupkatko jen tak.
Kartacek nevibruje, tupkatko po prilozeni na zub ano (jako klasicky ultrazvuk u zubare)
Kartacek lze pouzivat dlouho, projet s nim na jeden zatah celou hubu, klidne minutu, dve, tri v kuse. Tupkatkem je potreba jen tupkat (proto tomu rikam tupkatko) - ja to delam tak ze treba dve, tri vteriny drzim, pak dam stejne dlouhy odpocinek a pak zas drzim na zubu, ale jinde.
Tupkatkem lze sundat kamenolom defakto ihned. Pokud teda pes zvladne ten zvuk a drzi. Ja si to predstavuju jak malickou zbijecku, jak natuka ten sutr na zubu a on se rozpraska na kousky a jde sundat. Pouzivam ho na fakt nanosy kdyz prijde nejakej novej staroch a ma v hube pohromu. Sklovina jim zatim vsem drzi :)
Kartacek pak pouzivam cca dvakrat do mesice (kdyz si vzpomenu i casteji) a jen udrzuju zuby v prijatelnem stavu.
Plus cca jednou tydne (jak mi kdo prijde pod ruku) sundam co vidim na zubu nehtem nebo zubni skrabkou.
Jo a to tupkatko jde v pohode koupit na Aliexpressu za zlomek ceny. Ja ho mam za cca 350,-

arosek
napsal(a):
Jo - psala jsem to ja.
Mam na geronty oboji - jak ultrazvukovy kartacek, tak tohle "tupkatko".
Kartacek funguje se specialni pastou, tupkatko jen tak.
Kartacek nevibruje, tupkatko po prilozeni na zub ano (jako klasicky ultrazvuk u zubare)
Kartacek lze pouzivat dlouho, projet s nim na jeden zatah celou hubu, klidne minutu, dve, tri v kuse. Tupkatkem je potreba jen tupkat (proto tomu rikam tupkatko) - ja to delam tak ze treba dve, tri vteriny drzim, pak dam stejne dlouhy odpocinek a pak zas drzim na zubu, ale jinde.
Tupkatkem lze sundat kamenolom defakto ihned. Pokud teda pes zvladne ten zvuk a drzi. Ja si to predstavuju jak malickou zbijecku, jak natuka ten sutr na zubu a on se rozpraska na kousky a jde sundat. Pouzivam ho na fakt nanosy kdyz prijde nejakej novej staroch a ma v hube pohromu. Sklovina jim zatim vsem drzi :)
Kartacek pak pouzivam cca dvakrat do mesice (kdyz si vzpomenu i casteji) a jen udrzuju zuby v prijatelnem stavu.
Plus cca jednou tydne (jak mi kdo prijde pod ruku) sundam co vidim na zubu nehtem nebo zubni skrabkou.
Jo a to tupkatko jde v pohode koupit na Aliexpressu za zlomek ceny. Ja ho mam za cca 350,-
JJ, jak jsem psala výše, taky jsem koupila na Ali za stejnou cenu, přišlo do dvou týdnů a včera jsme taky lámali šutr.
K podobným internetovým zázrakům mám těžkou nedůvěru a dr. Žák mi potvrdil, že oprávněně
Ačkoliv se s ním v mnohých neveterinárních tématech neshoduju, stran veteriny mu věřím.
A dobře...i kdyby si jen chránil svý jistý...tak spolehlivě by mě od té věci odradilo mazání jakýchkoliv negativních komentářů pod reklamním příspěvkem.

Je rozdíl, když má ty nástroje v ruce školený člověk (hyg., zubař) a někdo doma.
To vidím jasně a tenhle argument by byl celkem pochopitelný. Chlazení není problém, stačí láhev s hadičkou a mačkat lahev, návod jsem u těch přístrojů neviděla, mělo by to tam být.
To, co píše ten vet, by mě jen přesvědčilo, že si to mám koupit domů. Na to, že je to teda asi známý vet a má vejšku, má dost mizerné argumentační schopnosti a PR.
Nekoupím, vidím to jako nutnost jen pro psy, kteří na tom byli špatně celý život a nelze je uspávat.
Ale už tu byly i takové pokusy jako škrábat kámen lžičkou na kafe...
Podle mě má můj devítiletý pes trochu některé zoubky takové s lehce žlutým nádechem,
ale minule se tři vet shodli, že ten pes má krásné zuby.
Tak by mě zajímalo, v jakém stavu mají zuby psi běžně.
Jsem na ně čuměla s otevřenou hubou.
napsal(a):
Je rozdíl, když má ty nástroje v ruce školený člověk (hyg., zubař) a někdo doma.
To vidím jasně a tenhle argument by byl celkem pochopitelný. Chlazení není problém, stačí láhev s hadičkou a mačkat lahev, návod jsem u těch přístrojů neviděla, mělo by to tam být.
To, co píše ten vet, by mě jen přesvědčilo, že si to mám koupit domů. Na to, že je to teda asi známý vet a má vejšku, má dost mizerné argumentační schopnosti a PR.
Nekoupím, vidím to jako nutnost jen pro psy, kteří na tom byli špatně celý život a nelze je uspávat.
Ale už tu byly i takové pokusy jako škrábat kámen lžičkou na kafe...
Podle mě má můj devítiletý pes trochu některé zoubky takové s lehce žlutým nádechem,
ale minule se tři vet shodli, že ten pes má krásné zuby.
Tak by mě zajímalo, v jakém stavu mají zuby psi běžně.
Jsem na ně čuměla s otevřenou hubou.
PÚresne tak. Ja ted byla s Otikem a dostali jsme pochvalu, jak ma na svuj vek krasny zuby.
Je mu 13 a zuby ma zazloutly, tu a tam povlak, tu a tam lehounce naznak kamene. On je ten potizistictejsi ve smecce, takze cisteni neprobiha jak by melo - ani kvalitativne, ani kvantitaivne.
Presto ma zuby fakt "krasne" oproti stavu kdy k nam prisel. Jo, diky za udelatko (mam ho uz nejakou dobu, davno pred reklamou ktera ted frci na FB). Bez nej by bud musel do narkozy, nebo by mel v hube sutry, ktere bych horkotezko sundavala dolu. Takhle to slo dolu za tyden postupneho tupkani a ted jen ultrakartackem a enzymopastou udrzujem sutriky ve stavu jemneho streku :D
At si kdo chce rika co chce - mym gerontum to usetrilo mrte zbytecnych narkoz a diky bohum za to. Che to pouzivat s rozumem a pak v tom nevidim problem

Když jsme u toho čištění, doporučíte pls konkrétní pastu na zuby pro stařečka?