Jak odnaučit štěně se přetahovat o vodítko?

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Purrity

10.5.2023 20:31
Purrity

XXX.XXX.10.132

Zdravím, mám štěně borderky, které má něco přes 3 měsíce. Chodíme s ním na cvičák, vše jde díky pokynům cvičitelky dobře, kromě jedné věci. Když jdeme ven, pes má různě trvající chvíle, kdy má potřebu brát vodítko do pusy a přetahovat se se mnou. Občas je to celé venčení, cca 10 minut, kdy se dostaneme sotva od baráku, občas ho to v půlce procházky na 5 min pustí a jde hezky (na to jak netahat se naučil velmi hezky, udržuje si sám akorát odstup) a pak ho to zase chytí když se přiblížíme k domu. Problém je, že na to nezabírají žádné tipy, co zatím dávala cvičitelka, jako couračka, ďobnutí prsty do žeber jako napodobení matčina varování a nebo hračky, když se snažím odvést jeho pozornost, všimne si hračky a vezme si ji, ale jakmile se rozejdeme, hračka ho přestane zajímat a jde zase po vodítku. Zkoušeli jsme i postroj i obojek a nemá to na to vliv. Unavit přetahováním před venčením jsem taky hodněkrát zkoušela, taky nevidím nějaký rozdíl. Dokonce když se snažím odvést jeho pozornost nebo ho uklidnit rukama, je občas i agresivní, což se doma vůbec nestává i když ho takto uklidním, cvaká mi po rukách zubama a snaží se mě kousnout. Na to reaguji chycením za kůži na krku, pak se uklidní, ale vodítko začne opět tahat sotva se rozejdeme. Opravdu jsem se snažila od malička nedělat žádné chyby, aby neměl s vodítkem spojené špatné věci, ale myslím si, že to začalo, když zjistil, že ho vodítko nepustí k náhodným lidem se mazlit, ne vždy si to lidé přejí. V takových případech se pomocí tréninku pozornosti snažím jeho pozornost odvést na sebe, sice se to pomalu lepší, ale pořád je to docela těžké, protože cizí lidi miluje a zajímají ho. I když ho chce někdo hladit, říkám lidem ať ho nehladí, ale zvednou ruce a až si štěně sedne, můžou ho hladit, což tedy opět doporučila cvičitelka.

Netuším, co ještě udělat, aby se přestal přetahovat na vodítku, dělá to už cca od 10 týdnů. Další cvičák máme až za necelé dva týdny, tak mě napadlo se ještě zeptat zde, než tam dojdem a já řeknu, že další tip nezabírá. Nevím, jestli dělám něco špatně, netuším totiž co, protože na vše ostatní, co se vyskytlo, její rady zabírají skvěle, takže z toho usuzuji, že to nemůžu dělat až tak zle. Díky za rady :)

Purrity

10.5.2023 21:06
Purrity

XXX.XXX.10.132

Jinak ještě doplním, že specificky na tom cvičáku to nedělá, ani tak moc když je v cizím prostředí, dělá to nejvíce v blízkosti domu. Tím, že to tam nedělá, není jak ukázat naživo jak na to reagovat, pouze jsem jí ukazovala video, jak tahá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2023 21:45

Řekla bych, že někde na začátku přišla jedna chybka a s borderkou jste se zacyklily.
Štěně má emoce před procházkou, těší se. Má emoce při závěru (možná krátké?) procházky a dává své pocity najevo.
Nejlepší hračka jste pro něj asi vy, když se s ním s vodítkem přetahujete. Paradoxně bych to viděla jako výhodu, jen bych to převedla jinam. Cílené přetahování na povel, dát tomu řád. Uzel vhodný pro přezubující štěně, naučit drž a pusť. Klidně mu hubu zacpat na přechodnou dobu náhražkovým vodítkem z fleesu, ale při chůzi se s ním nepřetahovat. Chceš do něčeho hlodat? Hlodej, nebudu tě za to trestat!!!
Je to prcek, ani ne 4 měsíce, přestaňte do něj hrabat rukama, nedejbože ho chytat za kůži na krku.
Špatně děláte dle popisu to, že vám štěně vůbec nerozumí a je z vás asi nervní. Asi. Tak zkuste nastolit jiné rituály před venčením a při návratu domů, zkusit i nějaké klidové prvky zahrnout do venčicího rituálu. Sedni, obojek, šikula, pamlsek. Vodítko připnu, sedni, pamlsek, šikula... Vyjít ven v klidu a ne jak při rodeu.

10.5.2023 22:26
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Mně tohle fenka dělalala taky hodně a je schopna to udělat ještě teď a to je jí rok a půl. V podstatě je to v drtivé většině případu kvůli kratší procházce v době, kdy je zvyklá na delší. Jí naprosto nezajímá, že ještě musím zavést dítě na kroužek a pak něco bude. No a druhý případ je, když je moc emocí. Miluje děti a pokud jí vezmu ke škole, tak se můžu spolehnout skoro vždy, že to udělá. Zkoušela jsem celkem taky dost věcí. Třeba jsme braly sebou přetahovadlo, ale to zabralo tak na jednu procházku, příště jí to bylo fuk. Nejvíc mi zabíralo, sednout si k ní a povídat si, ona se pak najednou probrala a šla zas normálně. No a jelikož se mi stalo, že na náměstí mi překousla vodítko, beru tam sebou náhubek, použila jsem ho zatím jen jednou na tohle.
No a když nestíhám hned tu delší procházku jak je zvyklá, tak jí to prostě říkám a ona za ten rok už ví, že když před procházkou pořád něco melu, tak to bude kratší a je s tím už tak nějak smířená.
Určitě do ní neštípejte, netahejte jí za kůži, ono to spíš má opačný efekt, než uklidnění toho pejska. Promyslete i jetsli ty procházky nemáte moc krátké a nebo naopak dlouhé, že řádí z únavy.
Taky pomáhá zábava na procházce. Třeba jí schovám pamlsky a nechám jí hledat. Nebo jí vezmu na agility hřiště. Máte temperamentí chytré citlivé plemeno, takže tam je potřeba najít tu správnou míru zaměstnání, ale ne zas moc, mají sklon se přetáčet...

Purrity

10.5.2023 22:33
Purrity

XXX.XXX.10.132

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Řekla bych, že někde na začátku přišla jedna chybka a s borderkou jste se zacyklily.
Štěně má emoce před procházkou, těší se. Má emoce při závěru (možná krátké?) procházky a dává své pocity najevo.
Nejlepší hračka jste pro něj asi vy, když se s ním s vodítkem přetahujete. Paradoxně bych to viděla jako výhodu, jen bych to převedla jinam. Cílené přetahování na povel, dát tomu řád. Uzel vhodný pro přezubující štěně, naučit drž a pusť. Klidně mu hubu zacpat na přechodnou dobu náhražkovým vodítkem z fleesu, ale při chůzi se s ním nepřetahovat. Chceš do něčeho hlodat? Hlodej, nebudu tě za to trestat!!!
Je to prcek, ani ne 4 měsíce, přestaňte do něj hrabat rukama, nedejbože ho chytat za kůži na krku.
Špatně děláte dle popisu to, že vám štěně vůbec nerozumí a je z vás asi nervní. Asi. Tak zkuste nastolit jiné rituály před venčením a při návratu domů, zkusit i nějaké klidové prvky zahrnout do venčicího rituálu. Sedni, obojek, šikula, pamlsek. Vodítko připnu, sedni, pamlsek, šikula... Vyjít ven v klidu a ne jak při rodeu.

Díky za rady. Řeknu vám to takhle - mi se taky příliš nelíbí trestání štěněte za nevhodné chování dloubáním nebo chytnutím za kůži na krku, ale vzhledem k tomu, že je tohle první pes kterého vychovávám odmala a první placený cvičák na který docházím, který mi doporučilo několik pejskařů z okolí, neodvážila jsem se tam dohadovat se s tou cvičitelkou o výchovných metodách a je fakt, že ona tohle používá i na své psy…

10.5.2023 23:55
Lily2

XXX.XXX.248.135

Na začátku bych ráda řekla, že na cvičák, kde radí tyhle zastaralé metody na citlivé štěně borderky už bych nešla. To, že ty metody používá i na své psy = tomu věřím, ale nic to pro mě neznamená.

Za prvé, pokud tmu nevěříte, tak vám to stejně nebude fungovat, za druhé mi to přijde silně neetické. Napište odkud jste a zkusím doporučit výcvikáře s pozitivkou, která funguje. Ne že pamlsky a když nefungují, tak fyzické tresty.

Štěně na vodítku neumí a zatím je pro něj JENOM o omezení jeho pohybu. Bere vodítko do zubů, protože ho nevidí jako komunikační prostředek. Na tohle má krásný webinář František Šusta "Vodítko v rukou pozitivkáře" - doporučuji si přečíst všechny jeho knihy a pořídit si ještě Konejšivé signály a Svého psa nestřílejte.
Jinak má i podobný kurz na psichologii:
https://www.psichologie.cz/kurzy/voditko-jako-napoveda/
Přijde mi lepší, když to člověk aspoň i vidí a ne, že to jen přečte.

Co jsem se učila já. Doma či venku vzít vodítko a pamlsky a učit následovat tah a ustupovat před tlakem. Následovat tah myslím to, že když zatáhnete a ideálně i se slovním povelem, tak v momentě kdy povolí a bude následovat, tak přijde marker a odměna = klikr v téhle fázi doporučuju je to zázrak.
Pokud jde o tahání, tak naučit povel stůj = rovněž přes vodítko - hezky to vysvětluje Šusta ve svých knihách. Tím ho naučíte na vodítko, které v ruce zabrzdíte zastavit a povolit. Poté, když bude tahat na procházce, že za něčím chce, tak počkat než tah ustane = nepřetahovat, jen držet, a poté ho pustíte tam, kam chce. Ne, vždy to samozřejmě jde. Proto je to dobré trénovat v kontrolovaném prostředí a na začátku dát velkou míru úspěšnosti a venku se snažit pouštět po ustoupení tahu, co nejvíce to jde (chce si očuchat tu trávu o kousek dál, než pustí vodítko).

Jednoduše, aby štěně pochopilo princip vodítka = protože zatím ho zcela jistě nechápe.
Když jsem začala s vodítkem pracovat takto, tak mi vymizely veškeré problémy, jak mávnutím kouzelného proutku.

Ale dobré je tohle dělat pod odborným vedením, protože na začátku dělá člověk spoustu chyb.

11.5.2023 00:18
manitschka

XXX.XXX.8.117

Mně na tohle nejlíp fungovalo neposkytnutí té vynucované činnosti. Můj pes má taky občas tendence se chtít o vodítko tahat, při odchodu ven (obecně má při excitaci rád něco v tlamě, a rád se přetahuje). Prostě vodítko pustím, sednu si, a zvednu se v momentě, kdy pustí i on. Chytnu vodítko a jdeme. A nebo nejdeme a znovu dokola, pokud ho znovu chytne taky (teď už je to fakt výjimečně, tak jednou za měsíc, za dva, jestli vůbec). Vlastně ani nevím, jestli jsem to kdy musela zopakovat během jednoho odcházení dvakrát, možná ze začátku. Na procházce bych to asi zkusila řešit tak, že bych zastavila, přechytla blíž obojku či postroji, tu část, o kterou se chce tahat pustila, a nešla dál, dokud nepustí i pes. Pustí, chytnu vodítko, pokračujeme. Chytí znovu, přehmátnu, 'tahací' část pouštím, stojím. A samozřejmě bych přidala přetahování v rámci hry, učení na povel pustit a podobné, jak už psala plaka.

K tomu trestání za nežádoucí chování při výcviku, osobně bych se poohlédla jinde.. Pokud nemáte možnost nebo nechcete, asi těžko přesvědčíte trenérku změnit její metody obecně, ale slušně bych vysvětlila a požádala, že tohle dělat nechci a nebudu, a jestli má nějakou jinou radu nebo způsob. Akorát si zkazíte vztah se psem a chuť do práce, pro psa je to zjevně nečitelné, navíc zbytečné. Taky mám akčňáka a citlivku, taky je to první pes, se kterým cvičím, a když jsem se nechala při řešení problému dotlačit k nějakým averzivním metodám (žádný extrém, ale právě třeba dloubnutí, cuknutí, zvýšení hlasu) výsledek stál vždycky za prd, pes nechápající a znechucený, já nešťastná, a jen nás to posunulo zpátky. Vystřídala jsem vícero trenérů, vždycky jsem tomu dala nějaký čas právě proto, že mají přece víc zkušeností, měli by tomu víc rozumět... No, zpětně nevím, jestli jsem ráda za nabyté zkušenosti, nebo naštvaná, že jsem se nechala přesvědčit k věcem, co mi jsou proto srsti a nedávají mi smysl. Teď mám trenérky skvělé, a pokroky jsou nesrovnatelné, ale čekala jsem měsíce, než se uvolní místo, a na tréninky dojíždím holt hodinu (tam a hodinu zpět, autem)..

Edit: A jasně, učit i reakci na vodítko obecně, přesně jak píše Lily2.

11.5.2023 05:46
Mí

XXX.XXX.68.127

Dejte náhubek a sundejte až se uklidní.Nebo připněte na konec vodítka ještě řetízek. Ale s tím oparně,pokud by tahal i za řetízek ať si nezničí zuby.To raději odstranit. Asi to dělá z radosti a nedočkavosti před procházkou. Naučit pořádně povel k noze a nedovolit hraní si s vodítkem.

11.5.2023 07:07

Je to malý štěně, vůbec bych to nevnímala jako problém, mně to moje nejstarší fenka taky dělala. Prostě trpělivost, odvádět pozornost a nehroutit se z toho. Na nějaký dloubání do žeber, náhubky atd. bych se vykašlala.

Purrity

11.5.2023 11:38
Purrity

XXX.XXX.105.39

manitschka napsal(a):
Mně na tohle nejlíp fungovalo neposkytnutí té vynucované činnosti. Můj pes má taky občas tendence se chtít o vodítko tahat, při odchodu ven (obecně má při excitaci rád něco v tlamě, a rád se přetahuje). Prostě vodítko pustím, sednu si, a zvednu se v momentě, kdy pustí i on. Chytnu vodítko a jdeme. A nebo nejdeme a znovu dokola, pokud ho znovu chytne taky (teď už je to fakt výjimečně, tak jednou za měsíc, za dva, jestli vůbec). Vlastně ani nevím, jestli jsem to kdy musela zopakovat během jednoho odcházení dvakrát, možná ze začátku. Na procházce bych to asi zkusila řešit tak, že bych zastavila, přechytla blíž obojku či postroji, tu část, o kterou se chce tahat pustila, a nešla dál, dokud nepustí i pes. Pustí, chytnu vodítko, pokračujeme. Chytí znovu, přehmátnu, 'tahací' část pouštím, stojím. A samozřejmě bych přidala přetahování v rámci hry, učení na povel pustit a podobné, jak už psala plaka.

K tomu trestání za nežádoucí chování při výcviku, osobně bych se poohlédla jinde.. Pokud nemáte možnost nebo nechcete, asi těžko přesvědčíte trenérku změnit její metody obecně, ale slušně bych vysvětlila a požádala, že tohle dělat nechci a nebudu, a jestli má nějakou jinou radu nebo způsob. Akorát si zkazíte vztah se psem a chuť do práce, pro psa je to zjevně nečitelné, navíc zbytečné. Taky mám akčňáka a citlivku, taky je to první pes, se kterým cvičím, a když jsem se nechala při řešení problému dotlačit k nějakým averzivním metodám (žádný extrém, ale právě třeba dloubnutí, cuknutí, zvýšení hlasu) výsledek stál vždycky za prd, pes nechápající a znechucený, já nešťastná, a jen nás to posunulo zpátky. Vystřídala jsem vícero trenérů, vždycky jsem tomu dala nějaký čas právě proto, že mají přece víc zkušeností, měli by tomu víc rozumět... No, zpětně nevím, jestli jsem ráda za nabyté zkušenosti, nebo naštvaná, že jsem se nechala přesvědčit k věcem, co mi jsou proto srsti a nedávají mi smysl. Teď mám trenérky skvělé, a pokroky jsou nesrovnatelné, ale čekala jsem měsíce, než se uvolní místo, a na tréninky dojíždím holt hodinu (tam a hodinu zpět, autem)..

Edit: A jasně, učit i reakci na vodítko obecně, přesně jak píše Lily2.

Také děkuji za rady, už jsem se zkusila poohlédnout jinde, sice taky hodinu cesty (a mhd, protože neřídím, takže snad to nebude moc stres pro psa) ale mají volno, dnes jsem s paní mluvila a taky se dost divila, kam to chodíme. Jinak bohužel to, že se nehýbu zkouším v podstatě od začátku, on se klidně přetahuje i sám se sebou s tím vodítkem. Když chytnu vodítko v místech, kde ho bere, tak by mi šel po ruce… asi tam fakt bude třeba nějaký jiný odborník. I kdyby teda mi nešel po ruce což nešel když byl menší, a přestal, tak se rozejdu a začne znova, problém je, že to se opakuje klidně 30x za procházku, ne 2x jak píšete, prostě na to má pes tu trpělivost to dělat znova a znova a znova a nijak ho netankuje, že za 20 min ujdeme 50 metrů, on už se kvůli toho skoro ani nevenčí, jen se snaží přetahovat o vodítko, kvůli tomu se samozřejmě naskytují i jiné problémy jako to, že se občas venku prostě ani nevyprázdní a přijdeme domů a v tu ránu se vyprázdní doma… když je na volno, udělá vše venku, vůbec na to ani nepomáhá to, že za potřebu venku (i na vodítku) bohatě odměňuji mazlením a pamlsky od prvního venčení…

Purrity

11.5.2023 11:54
Purrity

XXX.XXX.105.39

Lily2 napsal(a):
Na začátku bych ráda řekla, že na cvičák, kde radí tyhle zastaralé metody na citlivé štěně borderky už bych nešla. To, že ty metody používá i na své psy = tomu věřím, ale nic to pro mě neznamená.

Za prvé, pokud tmu nevěříte, tak vám to stejně nebude fungovat, za druhé mi to přijde silně neetické. Napište odkud jste a zkusím doporučit výcvikáře s pozitivkou, která funguje. Ne že pamlsky a když nefungují, tak fyzické tresty.

Štěně na vodítku neumí a zatím je pro něj JENOM o omezení jeho pohybu. Bere vodítko do zubů, protože ho nevidí jako komunikační prostředek. Na tohle má krásný webinář František Šusta "Vodítko v rukou pozitivkáře" - doporučuji si přečíst všechny jeho knihy a pořídit si ještě Konejšivé signály a Svého psa nestřílejte.
Jinak má i podobný kurz na psichologii:
https://www.psichologie.cz/kurzy/voditko-jako-napoveda/
Přijde mi lepší, když to člověk aspoň i vidí a ne, že to jen přečte.

Co jsem se učila já. Doma či venku vzít vodítko a pamlsky a učit následovat tah a ustupovat před tlakem. Následovat tah myslím to, že když zatáhnete a ideálně i se slovním povelem, tak v momentě kdy povolí a bude následovat, tak přijde marker a odměna = klikr v téhle fázi doporučuju je to zázrak.
Pokud jde o tahání, tak naučit povel stůj = rovněž přes vodítko - hezky to vysvětluje Šusta ve svých knihách. Tím ho naučíte na vodítko, které v ruce zabrzdíte zastavit a povolit. Poté, když bude tahat na procházce, že za něčím chce, tak počkat než tah ustane = nepřetahovat, jen držet, a poté ho pustíte tam, kam chce. Ne, vždy to samozřejmě jde. Proto je to dobré trénovat v kontrolovaném prostředí a na začátku dát velkou míru úspěšnosti a venku se snažit pouštět po ustoupení tahu, co nejvíce to jde (chce si očuchat tu trávu o kousek dál, než pustí vodítko).

Jednoduše, aby štěně pochopilo princip vodítka = protože zatím ho zcela jistě nechápe.
Když jsem začala s vodítkem pracovat takto, tak mi vymizely veškeré problémy, jak mávnutím kouzelného proutku.

Ale dobré je tohle dělat pod odborným vedením, protože na začátku dělá člověk spoustu chyb.

Díky. Jsem z Ostravy, dost u kraje města, bohužel měl před měsícem přítel autonehodu, po které šlo auto do šrotu, takže nemáme auto a pár měsíců mít nebudem. Proto jsem taky vybrala tenhle cvičák, byl jedním ze dvou relativně blízkých cvičáků, kde se dá dojet MHD (z toho druhého se mnou nekomunikovali po opakovaných pokusech z mé strany). Takže eventuelně kdybyste chtěla, můžete poradit, jak naučit takhle malé štěně na náhubek a aby vydržel delší cestu (ostatní cvičáky v okolí jsou minimálně tu hoďku daleko). Doteď se pes ještě vlezl do přepravky na cca 20 min busem kde je nynější cvičák, ale teď už je na to velký. Ta nedostupnost auta vše dost hodně komplikuje, vzhledem k tomu, že mám práci taktéž hoďku mhd od domu a s přítelem se střídáme na homeofficu aby nebylo štěně 10 h samo doma, ale bylo by asi ideální, kdybychom na cvičáku byli oba a jeden z nás nemusel druhému pouze interpretovat, co se tam dělo…

11.5.2023 12:05
Lily2

XXX.XXX.248.135

Purrity napsal(a):
Díky. Jsem z Ostravy, dost u kraje města, bohužel měl před měsícem přítel autonehodu, po které šlo auto do šrotu, takže nemáme auto a pár měsíců mít nebudem. Proto jsem taky vybrala tenhle cvičák, byl jedním ze dvou relativně blízkých cvičáků, kde se dá dojet MHD (z toho druhého se mnou nekomunikovali po opakovaných pokusech z mé strany). Takže eventuelně kdybyste chtěla, můžete poradit, jak naučit takhle malé štěně na náhubek a aby vydržel delší cestu (ostatní cvičáky v okolí jsou minimálně tu hoďku daleko). Doteď se pes ještě vlezl do přepravky na cca 20 min busem kde je nynější cvičák, ale teď už je na to velký. Ta nedostupnost auta vše dost hodně komplikuje, vzhledem k tomu, že mám práci taktéž hoďku mhd od domu a s přítelem se střídáme na homeofficu aby nebylo štěně 10 h samo doma, ale bylo by asi ideální, kdybychom na cvičáku byli oba a jeden z nás nemusel druhému pouze interpretovat, co se tam dělo…

To máte ohromné štěstí, že jste z Ostravy! Tam je naprosto úžasná Psí škola Koira s Lenkou Blachovou (nevím, jaké jsou ostatní trenérky, ale já bych se snažila dostat k ní). Hrozně lituju, že mám Ostravu daleko, ale i tak se k ní chystám. :)

Na náhubek naučit borderku je poměrně snadné. Jsou to hodně chytří pejsci. Je hromada návodů na youtube. Začala bych s tím, že bych ji naučila na klikr a něco si o tom přečetla. Poté bych Vzala náhubek do ruky a za každý zájem o náhubek odměnila, poté za dotknutí náhubku, nakonec za to, že tam strčí hlavu a po nějaké době můžete zapnout i popruh, ale hned zase rozepnout a sundat. Hezky systematicky a pomalu. Naučil se mi to i minibulík a s nimi je to na mnohem delší lokte než s borderkou. :) Postupně se doba s náhubkem prodlužuje. Dává se pak třeba, když jde člověk na procházku a štěně se těší, tak se nasadí ten náhubek (samozřejmě až ho máte naučený doma) a sundáte třeba pomalu hned za dveřmi. Náhubek se do MHD hodně hodí. To samé se dá učit s přepravkou = nejdříve otevřenou, a poté zavírat. Na netu je opět hromada návodů.

Obecně můžu doporučit všechno od Šusty a taky Lenka Blachová má parádní kurzy online.

https://www.koira.cz/project/videoteka/?fbclid=IwAR1ScrBjTVF2cCwhgvMBl4dsIl1gyzirubmusBjBWvbKJJL5K2OXL3glFWc Ve videotéce máte i to navykání na náhubek a najdete tam i informace o té škole.

Ještě vám doporučuji mrknout se na Ošetření se souhlasem. Velmi skvělá věc, která se dá trénovat už se štěňátkem.

11.5.2023 21:41
Rezzzy

XXX.XXX.15.85

MHD postupně, vzít to procházkou na druhou třetí zastávku a domu busem. Já bydlela v Praze, pes MHD zvládal pak levou zadní, ale on rád cestoval všeobecné, kromě vzdušné dopravy a ponorky byl snad všude. Teď bydlíme v horní dolní, autobus 2x za den, ale i tak plánuju, že ho na to budu učit, člověk nikdy neví, kdy se to bude hodit. Jak píše Lily2, Koira, Lenka Blachova je super, také bych se za ní někdy chtěla podívat osobně.
S tím vodítkem mi to pes dělal za mlada když byl pretaženej nebo hodně vzrušen. Tehdy jsme se v tom plácala sama, pomohlo mi zmrznout, nekoukat na psa, nehýbat se. Pak po zklidnění buď odchod domu nebo nějaká hra,

12.5.2023 02:30
Doron

XXX.XXX.162.50

Vím, že můj názor bude kontroverzní, ale já na svoje psy někdy klidně "hrábnu", když překračují hranice " slušného" chování.
Například jsem se ani od štěňat nenechávala kousat do krve, nedovoluju rvačky, ničení mých věcí, napadání kočky atd..
Jen s pozitivním podmiňováním si člověk nevystačí, ani vnitrodruhově to u psů není jinak.
Klikr je určitě dobrá věc, ale podle mě je taky dobrý, když se se psem domluvíte tónem hlasu, postojem, gestem, případně dotekem.
Pes není kosatka.
Nezdá se mi, že by ten cvičák byl tak špatnej, k žádnejm surovostem tam nedochází, otázka, jestli dokážou poradit s labilním pejskem.
Venčila bych psa co nejvíc na volno a vedla ho ke klidu.
Osobní trenér je určitě dobrá věc.

Jestli můžu osobní otázku, jakou má pejsek barvu srsti a očí ?
Vedu si takovou soukromou statistiku..
Kdyby Vás to neobtěžovalo, napište do OZ( ta obálka), nebo i sem.

12.5.2023 05:56
Mí

XXX.XXX.70.191

Doron napsal(a):
Vím, že můj názor bude kontroverzní, ale já na svoje psy někdy klidně "hrábnu", když překračují hranice " slušného" chování.
Například jsem se ani od štěňat nenechávala kousat do krve, nedovoluju rvačky, ničení mých věcí, napadání kočky atd..
Jen s pozitivním podmiňováním si člověk nevystačí, ani vnitrodruhově to u psů není jinak.
Klikr je určitě dobrá věc, ale podle mě je taky dobrý, když se se psem domluvíte tónem hlasu, postojem, gestem, případně dotekem.
Pes není kosatka.
Nezdá se mi, že by ten cvičák byl tak špatnej, k žádnejm surovostem tam nedochází, otázka, jestli dokážou poradit s labilním pejskem.

Málo a hodně pomalu funguje takové to zdlouhavé vysvětlování pomocí klikru a to čemu se dnes říká pozitivní podmiňování. Spousta psů si jen zbytečně zafixuje to co právě nechceme.Ne každý pes je tak vnímavý a potřebně soustředěný. Nejsem pro tělesně tresty jak jsou vnímány aby nedošlo k omylu, ale nějaká okamžitá reakce k zamezení m

13.5.2023 00:08
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Doron napsal(a):
Pes není kosatka.

Taky drtivá většina psů to hrábnutí snese a funguje to. Já narazila na psa, kde to nefunguje. Když byla Malina "démonická", tak jsem myslela, že zvýším hlas a probere se, ona přidala. Plácat jsem jí nezkoušela, ale zkoušel to tchán a odměnou bylo štěkání. Fungoval na ní klid, ale ne měkkost, rozhodnost. Třeba žere mi vodítko a pokud nezabere jemné domlouvání, chytnu to vodítko, dám ho na úplné kraťoulinko, řeknu "jdeme" a ona se probere ze svého šílenství a jdeme a za chvilku už můžu povolit a ona jde normálně.
Štěkala na návštěvu, kdykoliv se pohla. Tak muž a tchán na ní kričeli "ticho", štěkala ještě víc. "sedni,lehni, místo", štěkala dál. Přišla jsem k ní, mávla jí rukou před obličejem, sedla s i k ní, jemně chytla za obojek "Malí, to je dobrý, tady nemusíš štěkat", přestala. Povely v tu chvíli nestačí, ona potřebuje kontakt a to jemný kontakt. Kdybych jí štípla nebo chytla za kůži na krku, tak nejspíš bude štěkat i na mě.

13.5.2023 08:42

"Vím, že můj názor bude kontroverzní, ale já na svoje psy někdy klidně "hrábnu", když překračují hranice " slušného" chování.
Pes není kosatka."

1)já si také dovolím do svého psa hrábnout, vím, kdy jo, vím kdy ne, znám ho
ale ani náhodou to nefunguje obecně a bohužel, protože trest, to může přinést i zcela opačný výsledek
hrábnout do HW našich mladých = zákus kamkoliv
2) ta pasáž o klikru zavání ale hlubokou neznalostí klikru, jeho funkce

"Málo a hodně pomalu funguje takové to zdlouhavé vysvětlování pomocí klikru a to čemu se dnes říká pozitivní podmiňování. Spousta psů si jen zbytečně zafixuje to co právě nechceme.Ne každý pes je tak vnímavý a potřebně soustředěný. Nejsem pro tělesně tresty jak jsou vnímány aby nedošlo k omylu, ale nějaká okamžitá reakce k zamezení "

uff

1) "Málo a hodně pomalu funguje takové to zdlouhavé vysvětlování pomocí klikru"

nasazování náhubku, psu, který se bránil...asi tak minutu?

2) "Spousta psů si jen zbytečně zafixuje to co právě nechceme"

= dělám to blbě
+ zcela to stejné platí pro tresty s tím, že ta reakce psa = to, co toho psa naučím - může být až nebezpečná

to čemu se dnes říká pozitivní podmiňování.....
....Ne každý pes je tak vnímavý a potřebně soustředěný

1) čemu se dnes říká pozitivní posilování?
2) ano, trénovat mohu psa, který mne vnímá, to je takový základní aspekt tréninku

"ale nějaká okamžitá reakce k zamezení"

jo, občas člověk musí zamezit, a to i hodně nehezky, aby nedošlo k něčemu ještě nehezčímu....v životě
ale ne při tréninku

mnozí/mnohé by se patrně divili/y, jak moc toho dokáže klikr trénink a jaký to může být rozdíl mezi používáním klikru a nějakého slovního markeru

Purrity, zcela jednoznačně ta koira a zcela jednoznačně si projdi tu videotéku, viz odkaz výše od Lily

mohu se zeptat, na který cvičák teď chodíš?

Kokoš

13.5.2023 13:32
Kokoš

XXX.XXX.63.189

Doron napsal(a):
Pes není kosatka.

"Pes není kosatka."
S tímto plně souhlasím. A s tím zbytkem taky, hrábnutí je spíš náznak než skutečný trest, ale také mi přijde v určitých případech nepostradatelný. Pes má na trest silnou reakci a jen tak nezapomíná, fena se také ožene když štěně přehání. A stačí posunek, bolet by to nemělo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík