Štěňata německého ovčáka

Prodám Německého ovčáka - Prodám štěňata NO s PP. Otec: Arre Hartis dvakrá...
Dohodou
Zdravím,
chtěla bych se zeptat zdejších ostřílených výstavních matadorů, jak je to s hodnocením německého ovčáka z pracovní linie na výstavách.
Máme vlkošedou fenu po pracovních rodičích (8 měsíců), s velkým potenciálem na sport, hlavně obrany. Z toho důvodu zvažujeme uchovnění a k tomu je třeba výstava. Od několika lidí nám již bylo řečeno, že výstava pro "pracanty" probíhá tak, že se proběhnou v kruhu, dostanou VD a tím to pro ně končí.
Opravdu je to tak, že pracovní psi nemají mezi exteriérovými šanci? Nikdy jsme na výstavě nebyli (máme v plánu se na nějakou poblíž jet podívat, až nám to čas dovolí) ani nás upřímně nijak zvlášť nelákají, ale pro případ, že by se nám to třeba zalíbilo, má vůbec cenu se s pracovním psem hlásit na výstavy, kde mu konkurují exteriéroví profíci? Nebo je to opravdu jen o tom, že si tam člověk se psem zajede pro povinnou známku a jinak se pracanti na výstavách nepředváději?
Díky za odpovědi :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
I pracak muze dostat vybornou - jen je to vyjimecne a i tak skonci za vystavakem v poradi.
Plus se "uchovnovaci" vystavy NO nekonaji na mezinarodkach - takze ani sbirani dalsich titulu se nedeje.
A "konci" to tou vybornou - maximalne.
Kdo mezi pracakama chce neco dokazat i v exterieru - jede do Nemecka na Universalsieger - to je vystava + zavod dohromady.
.
Byli jsme se loni v listopadu podívat na výstavu N.O. Bylo tam překvapivě pracákú dost. VD dostali všichni, exterierák typ Rex dostal V. Co na tom, že měl šmajdavé nohy, zadek tahal skoro po zemi. K této problematice u N.O. se nemá cenu už vyjadřovat. Taky jsem měla exterieračku, teď mám pracovní vlkošedku. Vždyť na uchovnění vám VD stačí. Otec mojí fenky má V, matka VD. Já být váma a chtěla bych chovat, tak jedu na výstavu jen kvůli uchovnění. No, myslím, že se vám výstavy N.O. ani líbit nebudou, protože, co se děje za cirkus okolo kruhu ovčáků, jsem u jiných vystavovaných plemen neviděla. Pokud se chcete jet podívat na výstavu N.O. na mezinárodku ne, jeďte na oblastní, krajskou, klubovou.
Happy Potato
napsal(a):
Zdravím,
chtěla bych se zeptat zdejších ostřílených výstavních matadorů, jak je to s hodnocením německého ovčáka z pracovní linie na výstavách.
Máme vlkošedou fenu po pracovních rodičích (8 měsíců), s velkým potenciálem na sport, hlavně obrany. Z toho důvodu zvažujeme uchovnění a k tomu je třeba výstava. Od několika lidí nám již bylo řečeno, že výstava pro "pracanty" probíhá tak, že se proběhnou v kruhu, dostanou VD a tím to pro ně končí.
Opravdu je to tak, že pracovní psi nemají mezi exteriérovými šanci? Nikdy jsme na výstavě nebyli (máme v plánu se na nějakou poblíž jet podívat, až nám to čas dovolí) ani nás upřímně nijak zvlášť nelákají, ale pro případ, že by se nám to třeba zalíbilo, má vůbec cenu se s pracovním psem hlásit na výstavy, kde mu konkurují exteriéroví profíci? Nebo je to opravdu jen o tom, že si tam člověk se psem zajede pro povinnou známku a jinak se pracanti na výstavách nepředváději?
Díky za odpovědi :)
Pro pracáka jsou to kromě povinné výstavy do chovu vyhozené peníze.
Jsou rozhodčí, kteří jsou schopni dát pracákovi Výbornou, ale je to spíš rarita a často i trochu záleží na druhém konci vodítka 🤫.
Díky všem za sdílené zkušenosti.
Ptám se hlavně proto, že mě překvapilo, s jakou samozřejmostí to všichni zmiňovali. Jakoby prostě pracovní linie neměla na výstavě šanci, bez ohledu na to, zda by nás to bavilo či nikoli. Přijde mi to dost absurdní - standard plemene by přece měl být ideálně stavěný pes k danému účelu. Chápu, že výstavní linie se na líbivý vzhled zaměřují, ale proč by ukázkový pracovní pes nemohl konkurovat ukázkovému exteriérovému psu, to mi hlava nebere.
Tak rika se, ze uz davno to nejsou 2 typy NO, ale 2 plemena.
a vystavak je vyslechten k jinemu ucelu nez ty pracaci..
Jo, standard je jen jeden.
Taky jsem to nejdříve moc nechapala.
Happy Potato
napsal(a):
Díky všem za sdílené zkušenosti.
Ptám se hlavně proto, že mě překvapilo, s jakou samozřejmostí to všichni zmiňovali. Jakoby prostě pracovní linie neměla na výstavě šanci, bez ohledu na to, zda by nás to bavilo či nikoli. Přijde mi to dost absurdní - standard plemene by přece měl být ideálně stavěný pes k danému účelu. Chápu, že výstavní linie se na líbivý vzhled zaměřují, ale proč by ukázkový pracovní pes nemohl konkurovat ukázkovému exteriérovému psu, to mi hlava nebere.
Co Vám na tom hlava nebere? Prostě se rozhodčí rozhodli, že ukázkový NO je znakatý přeúhlený šmatlavec, ideálně lymfatický s měkkým nadprstím, co zadními plete vánočku, když není zrovna v tahu ...
... a do této šablony pes z pracovní linie nezapadá, takže pro ně to není ukázkový pes. Pro ně je to hnusný pracák, s hnusným pohybem, špatným uhlením a s hnusnou barvou ...🙄
A co to zkusit, až bude starší a bude-li mít zkoušky v pracovní třídě? Tam by přece šanci měl mít ne? Alespoň u chrtů je pracovní třída fakt od výstaváků rozdíl, a CAC, V nebo vítěze třídy dostávají běžně.
napsal(a):
A co to zkusit, až bude starší a bude-li mít zkoušky v pracovní třídě? Tam by přece šanci měl mít ne? Alespoň u chrtů je pracovní třída fakt od výstaváků rozdíl, a CAC, V nebo vítěze třídy dostávají běžně.
V pracovní třídě se tedy vystavuje jen pracovní linie? Zkoušela jsem to dnes trochu načíst, ale jsem ze všech těch tříd a různých dělení trochu zmatená, navíc co jsem pochopila, tak NO to má ještě nějak jinak než ostatní plemena.
Nevím, o NO jsem se nezajímala, co se výstav týká, ale chovatel nebo poradce chovu určitě poradí a tady se určitě někdo zkušený také najde.
napsal(a):
vsichni ovcaci se uchovnuji v pracovce, exterieraci i pracaci a jen tam muzou dostat tu vybornou
mladsi zvire muzete uchovnit bez zkousky do 2 let, ale v tehle tridach zase nikdy nedostanete vybornou, jen VD je tady jako nejvyssi znamka
napsal(a):
U NO to tak nefunguje - on má povinnou zkoušku, do chovu, takže ji mají i ti exterieráci a pracovka ke plná hrbáčů.
Happy Potato
napsal(a):
V pracovní třídě se tedy vystavuje jen pracovní linie? Zkoušela jsem to dnes trochu načíst, ale jsem ze všech těch tříd a různých dělení trochu zmatená, navíc co jsem pochopila, tak NO to má ještě nějak jinak než ostatní plemena.
Ne, v pracovce jsou všichni dospělí NO kromě vítězů a veteránů.
napsal(a):
vsichni ovcaci se uchovnuji v pracovce, exterieraci i pracaci a jen tam muzou dostat tu vybornou
mladsi zvire muzete uchovnit bez zkousky do 2 let, ale v tehle tridach zase nikdy nedostanete vybornou, jen VD je tady jako nejvyssi znamka
muzete uchovnit bez zkousky do 2 let
muzete vystavit, ne uchovnit tam melo byt
Šlechtění á la Mengele nikdy nepochopím a existují seriózní studie, že majitelé fyzicky postižených psů, kteří si je pořídili cíleně, popř. chovají, nejsou psychicky oká. Ono stačí podívat se na výstavách na týpky, kteří tahle monstra vystavují. Nejhorší je, když mozek chce, ale tělo v háji nemůže. Když chci psa, tak předpokládám, že bude životaschopný a nebude trpět vlastní existencí. Nikdy nezapomenu na naší storku z Petřína před cca 9 lety, kdy můj hormon od štěněte blbnul hlavu holce NO. Tahala pérdel po zemi a já se soucitně zeptala, co má s páteří, jestli nějaký úraz. A dostala jsem slušnou čočku od majitelky výstavní šampionky. Kdyby neexistovala pracovní linie, tak NO skončil v kategorii kryplíků. Naštěstí se to úplně nezvrhlo, ale jen "rozdvojilo".
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
U NO to tak nefunguje - on má povinnou zkoušku, do chovu, takže ji mají i ti exterieráci a pracovka ke plná hrbáčů.
To je smutný 🙈
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, v pracovce jsou všichni dospělí NO kromě vítězů a veteránů.
A oni ti exteriéráci opravdu pracují? Si to nějak neumí představit, no.
napsal(a):
do pracovky se dostane s jednou zkouskou, ta je stejne povinna pro uchovneni.
a naprosta vetsina exterieraku ma jen tu jednu jedinou zkousku....
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak zrovna, to že musí mít zkoušku všichni je podle mě super 👍
Tak to nezpochybňuju, ale smutný je to, že ti, co jsou fakt pracovní, tak jsou tak znevyhodnění.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jen tu jednu jedinou a ještě kolikrát jen napsanou🤫
No, to je asi jak kdyby všichni retrívři, kteří splní OVVR, byli v pracovce. Docela blbý no.
janaa
napsal(a):
No,tak zrovna u retrívrů se jedna zkouška nějak zpatlá,aby pes mohl do pracovky a dostal šampiona. Psů,co opravdu makají,je tam taky velmi málo
Jo, to je pravda, jsem se na posledních vodkách divila, kdo všechno to udělal ve třetí ceně a je jasný, že ti psi nikdy pracovat nebudou.
Otázka je, jak ta pracovní zkouška u těch NO vypadá, co všechno pes musí umět. Ale jestli ji pes potřebuje k uchovnění, tak tipuju, že to bude něco hodně podobnýho OVVR, aby se jak se říká vlk nažral a koza zůstala celá.
napsal(a):
Tak to nezpochybňuju, ale smutný je to, že ti, co jsou fakt pracovní, tak jsou tak znevyhodnění.
asi neznam nikoho od pracaku, kdo by to nejak prozival jako velkou krivdu.
Realizuji se v praci.
A tim, ze je tech pracaku hodne - lidi si i pro praci vybiraji libiva zvirata.
Ze nedostanou vybornou je proste netrapi - maji svuj svet...
napsal(a):
Realizuji se v praci.
Jj, jeden kolega dokonce říká, že kdyby jeho pracákovi dali na výstavě výbornou, tak se urazí 😂
napsal(a):
Jo, to je pravda, jsem se na posledních vodkách divila, kdo všechno to udělal ve třetí ceně a je jasný, že ti psi nikdy pracovat nebudou.
Otázka je, jak ta pracovní zkouška u těch NO vypadá, co všechno pes musí umět. Ale jestli ji pes potřebuje k uchovnění, tak tipuju, že to bude něco hodně podobnýho OVVR, aby se jak se říká vlk nažral a koza zůstala celá.
Ne, to se hrubě mýlite - NO potřebuje do chovu minimálně všestrannou zkoušku 1.stupně (stopa, poslušnost, obrana), tzn. ZVV 1 a výš.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, jeden kolega dokonce říká, že kdyby jeho pracákovi dali na výstavě výbornou, tak se urazí 😂
jj.
CAC? Co to je? Nevim, co to znamena a urazi me to.
Ještě že alespoň u těch chrtů je to ještě celkem normální.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, to se hrubě mýlite - NO potřebuje do chovu minimálně všestrannou zkoušku 1.stupně (stopa, poslušnost, obrana), tzn. ZVV 1 a výš.
Aha, tak to je dobře, že je náročnější. A jak to ti exteriéráci zvládají?
napsal(a):
Šlechtění á la Mengele nikdy nepochopím a existují seriózní studie, že majitelé fyzicky postižených psů, kteří si je pořídili cíleně, popř. chovají, nejsou psychicky oká. Ono stačí podívat se na výstavách na týpky, kteří tahle monstra vystavují. Nejhorší je, když mozek chce, ale tělo v háji nemůže. Když chci psa, tak předpokládám, že bude životaschopný a nebude trpět vlastní existencí. Nikdy nezapomenu na naší storku z Petřína před cca 9 lety, kdy můj hormon od štěněte blbnul hlavu holce NO. Tahala pérdel po zemi a já se soucitně zeptala, co má s páteří, jestli nějaký úraz. A dostala jsem slušnou čočku od majitelky výstavní šampionky. Kdyby neexistovala pracovní linie, tak NO skončil v kategorii kryplíků. Naštěstí se to úplně nezvrhlo, ale jen "rozdvojilo".
To je šílený...
Já třeba v okolí (město) potkávám samé šmatlající, nebo stěží vůbec jdoucí NO, co mají na zádech hrb a zadek táhnou skoro po zemi.
Kde se tohle vůbec vzalo? To někdo přišel s tím, že odteď se mu líbí postižení psi a bude to novej záměr a všichni to odkývali, nebo jak?
Mně je třeba při pohledu na takovýho psa vyloženě úzko. A nevím, jestli je to tou "výstavní" linií ale všechny ty starší zvířata v okolí mají opravdu s chůzí viditelný problém...není to už týrání chovem?
napsal(a):
Jako - fyzicky, zdravotne? Nebo jak to myslite?
Totiž - at vypadaji jak vypadaji - metrovku skacou normalne. Je to klusak -vydrzi klusat veky...
Ale celkove se nepretrhnou, nemaji chut do prace, nechce se jim kousat
napsal(a):
Někteří to zvládnou, někteří na několikátý pokus třeba ve 3 letech, někteří se šoupnou za těžký prachy "někam na výcvik" a vrátí se se zkouškou ( ... tam je poměrně velký prostor pro fantazii, jak ta zkouška vypadala a zdá se jí fyzicky účastnil i pes🤫)
napsal(a):
Totiž - at vypadaji jak vypadaji - metrovku skacou normalne. Je to klusak -vydrzi klusat veky...
Tak metrovku exterieráci moc normálně neskáčou - bez doteku snad ani neznám hrba, co by skákal. Ale jo, i když má těžké doteky, tak je v tom pořád třeba za 5 b. z 10 na tom cviků a pokud má ostatní cviky, tak mu to na limit výjde.
napsal(a):
Myslela jsem celkově, fyzicky i zdravotně. Hlavně jakou teda mají chuť do té práce.
napsal(a):
Realizuji se v praci.
U nás ve městě chodí taky jeden hodně šmatlavý, úplně mě je ho líto, ten zadek je hodně takový volný, ty zadní nohy jsou moc slabé, sotva se udrží. Předchozí naše to až tak moc neměla, ale oproti té, co mám teď doma, je to velký rozdíl. Byla to taky exterieračka, ale na výstavě jsme nikdy nebyli. CHovat nechci, tak na co? Teď mám vlkošedku a jsem naprosto spokojená, na výstavy kašlu, hlavně, aby to bylo zdravé a mělo to fajn povahu. Zatím je to takový poblázněný magor.
napsal(a):
Myslela jsem celkově, fyzicky i zdravotně. Hlavně jakou teda mají chuť do té práce.
Do práce maji stejne chuti, jako jini exoti .
Za poslednich 5 let? si pamatuju na mistraku NO jedineho exterieraka.
Proste -jine plemeno to uz je. Nejen typ.
napsal(a):
Jsme na c_h_o_v_z_v_i_r_a_t tecka c_z
Nekteri exterieraci se muzou povest :)
Hachi ma neskutecny drive a nas "novy" trener (17. na MS) je z nej uplne poprdeny a tvrdi, ze je na praci sikovnejsi nez kdejaky pracak (je na cvicaku jediny exterierak). Skoda jen, ze jeho panicka je tak leva :/ A taky toho, ze mel tolik zdravotnich problemu, protoze ten by podle me mel jinak do chovu opravdu hodne co dat :(
Fotka od Inspektorky :)