Negativní zkušenost s adopcí pejska - byli jsme podvedení?

Německý špic střední
Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

helartemis

Včera 16:55
helartemis

XXX.XXX.3.118

Dobrý den,

chtěla jsem s Vámi podělit o mou nemilou zkušenost s adopcí pejska z nejmenovaného spolku a zároveň se zeptat zda nemáte někdo podobnou?

Adoptovali jsme si fenku, oba dva máme flexibilní práci, tudíž máme spoustu času se věnovat pejskovi. Již jednoho pejska máme. Přemýšleli jsme nad koupí pejska rovnou z chovatelské stanice, ale nedalo nám to a rozhodli jsme se spíše pro adopci, s tím že s pejsky už máme spoustu zkušeností a mohli bychom tak nabídnout dalšímu pejskovi láskyplný a pečující domov. Jsme bezdětní, mladí, se spoustou času a dobrým zázemím. S

Pro fenku jsme si dojeli, zaplatili adopční poplatek, a odvezli si jí domů s tím, že je očkovaná, čipovaná a nemá žádné zdravotní ani behaviorální problémy - ve smlouvě přímo napsáno, že nevyžaduje žádnou další speciální péči. Náš čtyřnohý parťák z toho byl na větvi, jsou stejně staří, stejné velikosti a stejného “plemene.” Všechno se zdálo super - fenka byla mazlivá, veselá, rychle se učila, trochu jsme bojovali s vodítkem, ačkoliv byla předtím nějakou dobu v dočasce, vypadalo to že vodítko nikdy neviděla, ale s tím jsme počítali. Také jsme počítali s tím, že se mohou naskytnout nějaké jiné problémy s chováním nebo s adaptací na jiné prostředí, a že fenka bude potřebovat spoustu trpělivosti, na to všechno jsme ale byli připravení. Všechno ale vypadalo super - fenka si zvykala na novou rutinou, byla perfektní, naprosto jsme si jí zamilovali, začala dělat i pokroky na vodítku a hygienu najednou zvládala levou zadní. Byli jsme až překvapení jak rychle se začlenila. Po týdnu, co jsme jí měla doma se začala chovat agresivně. Chápali jsme to, dali jí prostor a samozřejmě se poradili s odborníkem, co dělat. Agresivita ale neustále stoupla a my se báli o bezpečí našeho pejska, především bylo nepříjemné pořád čelit možnosti pokousání, jenž bylo ničím nevyprovokované a většinou vycházelo z situací, které jsme nechápali. Nikdy se totiž nestalo nic, co by jí mohlo vyprovokovat k takovému chování. Snažili jsme ale pátrat, co mohlo být spouštěčem. Situace vyeskalovala, když se pokusila pokousat i mě (a to jsem byla její nejoblíbenější člověk) a následně pokousala i partnera. Rozhodli jsme se jí tedy vrátit.

Přemýšleli jsme, co dělat. Nějak nám to nedalo spát, že by její agresivní výleva a potřeba všechny zabít byla zničehonic. Netrestali jsme jí fyzicky, ani psychicky, věděli jsme, že potřebuje čas a ačkoliv jsme nastavili nějaká pravidla, chovali jsme se k ní s láskou a ochotou, aby poznala že nám může věřit a milovat nás stejně tak jako jsme se do ní zamilovali my.

Nakonec se na ní přijela podívat i naše trenérka. Fenka měla zrovna dobrý den, a ikdyž párkrát zavrčela, na nikoho nezaútočila. S trenérkou, která chtěla ukázat očkovací průkaz a adopční smlouvu, jsme zjistily několik nesrovnalostí - žádné platné potvrzení o očkování, tetování v uchu, o kterém jsme nebyli informováni, neúplné údaje o odčervení, neseděl datum testu na protilátku atd. Trenérka nás varovala, že by z tohoto mohl být problém, především z toho očkování a měli bychom se zamyslet nad tím, zda jsme náhodou nebyli podvedení, a že ty záchvaty agrese mohou být nějakou neurologickou vadou. Hlavně nás varovala, že jsme takto mohli ohrozit pejsky, se kterými přišla do kontaktu, a že pokud nás pokousala, měli bychom si zajít na testy.

Očkovák jsem si tedy natočila, nakopírovala všechny ostatní dokumenty, abychom se na to zeptali dál.

Ten stejný večer, tedy z noci posledního dne u nás před dnem navrácení, fenka upadla do docela silného a dlouhého šoku. Dostala křeč, šla ji pěna od pusy, nevnímala, hodila sebou na zem a třásla se. Trenérka naštěstí rychle zareagovala, protože já se zhroutila a záchvat po několika minutách přešel. Byly jsme s ní tedy celou noc vzhůru a dávaly na ní pozor, aby neupadla do dalšího záchvatu a nezranila se. Nejspíše se jednalo o epileptický záchvat, jenž mohl vyvolávat to zkratovité agresivní chování. Doteď ani nevíme zda byla skutečně očkovaná nebo ne.

Moje otázka zní, byli jsme podvedení? Byli nám nějaké informace zatajeny? Potřebovali se pejska pouze zbavit?

Požadujeme po nich nazpět celý adopční poplatek, aby nám to pokrylo náklady alespoň na cestu, celou situaci také řešíme dál, ale bohužel se nám ještě neozvali zpět a mně si nejspíše zablokovali na jejich fb.

Máte někdo podobnou zkušenost? Jak se tady reálně můžeme bránit?

Přidejte reakci

Přidat smajlík