Non-FCI organizace: Ráj svobody, nebo chovatelský bizár?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
Dnes 19:24
stopavtrave

XXX.XXX.7.55

Zdravím, chci se trochu vypsat a zauvažovat, tak snad z toho bude spíš zajímavá diskuse, která bude přínosná pro všechny strany. Chci otevřít téma jiných organizací než FCI. Záměrně nebudu jmenovat, ale kdo ví, tak ví.

Na úvod chci říct, že netvrdím, že FCI je dokonalá (není a myslím si, že chovatelé FCI to vědí ze všech nejlépe) nebo že by měla být jediná na světě. A rozhodně si nemyslím, že všichni FCI chovatelé jsou svatí. Ruku na srdce, někteří od toho mají hodně daleko a myslím, že každý chovatel zná aspoň jednoho člověka, o kterém si myslí, že by v chovu neměl co dělat.

Nicméně, za poslední roky se v ČR (nevím, jak na Slovensku) vynořily nové organizace a spousta lidí k nim od FCI přešla. Co jsem tak četla vyjádření přímo od jejich členů, tak nejčastější důvody jsou šikana od FCI, hrozná byrokracie, rozhodčí, co svými požadavky na standard ženou plemena do záhuby, a celkově toxičtí lidi pod FCI (což samozřejmě netvrdím, že není pravda, protože vím, že mnohokrát skutečně je a jsou to relevantní důvody).

Z těch výhod, co jsem se dočetla, tak tyhle organizace prý například podporují vznik nových plemen. (Pravda je, že jsem se nikde nedopátrala, jak tenhle proces u nich legislativně a chovatelsky funguje, takže pokud je tu někdo, kdo mi to vysvětlí, budu ráda). Dále pak jedou zbarvení, která FCI nepodporuje jako třeba merle francouzští buldočci. Jedna z těchto organizací se dokonce nechala slyšet, že za ně je merle gen úplně přirozený a v chovu čistokrevných buldočků se objevil „nahodilou mutací“.

Další, co jsem četla: nikdo vás nehlídá. Můžete si udělat jakýkoliv spojení dvou psů chcete, nikdo vám ho nemůže zakázat nebo nedoporučit. Absolutní chovatelský punk. No a jako bonus, Maďarského šampiona můžete získat třeba na výstavě v Brně. Tomu říkám panečku zeměpisná flexibilita! Na dotazy, jak je to možné nebylo zodpovězeno, ale hádám, že stačí maďarský rozhodčí.

Věřím, že členové těchto organizací by našli spoustu dalších věcí a možná někdo některé z nich vnímá vážně pozitivně a pod FCI by je uvítal taktéž (určitě budu ráda, když se k tomu vyjádříte a specificky vyjmenujete).

Jenže pak jsou tu věci, nad kterými mi trochu stojí hlava. Já bych klidně vznik nových organizací podpořila, jenže ty organizace a jejich členové svou relevanci v chovatelském světě úplně podkopávají sami.

Uvedu pár příkladů:

Znám psa, který vzešel z neplánovaného vrhu, stala se chyba, neuhlídaná fena u FCI chovatele. O zodpovědnosti si myslete své. Štěňata nedostala PP a prodala se jako bPP, takže budoucí majitelé nedostali jediný důkaz čistokrevnosti. No a z jednoho štěněte je dnes dospělý pes, který dostal papíry u jedné z těchto non-FCI organizací. Jak? Nemám tušení. Prostě mu je vystavili, i když majitel neměl v ruce jediný papír o tom, po kom ten pes vlastně je. A víte co? Dneska je to chovný pes a vesele kryje. Co z toho vyplývá? Téhle organizaci pravděpodobně stačilo, že pes prostě jenom vypadá jako dané plemeno, a vytiskli mu papíry. Má otázka zní: jak může být relevantní organizace, která dá PP křížencovi?

Další je, že vím minimálně o třech případech chovatelů, co dostali zákaz chovu u FCI kvůli týrání zvířat. Kde jsou tito chovatelé dnes? Správně, pod křídly těchto nových organizací. A já se ptám, jak je možné, že organizace, která má být „ta lepší a humánnější“, přijme jako člena někoho, kdo prokazatelně týral vlastní psy?

A poslední případ jsou členové jako největší nepřátelé vlastní organizace. Chování některých členů je naprosto nelogické až hloupé. Chápu, že FCI můžou z různých důvodů upřímně nenávidět (a v něčem bych jim i dala za pravdu), ale dělají si strašnou medvědí službu.

Například to věčné zatajování, že jejich PP jsou pod FCI prostě neplatná. Tady by se dalo hádat, jestli někdo vyloženě lhal, nebo jenom „neřekl celou pravdu“, protože na to nepřišla řeč. Jenže pak nezkušení lidé, co si pořídili svého prvního psa s PP, jdou nadšeně na zkoušky nebo výstavy a tam zjistí, že se nesmí účastnit, protože jejich papíry nikdo neuznává. A víte, kdo za to může? No přece zlá FCI, protože odmítá uznat průkazy jiných organizací! (Zopakujme si to v hlavě, oni nechtějí mít s FCI nic společného, ale to, že FCI nechce uznávat jejich PP na svých akcích, berou skoro jako zločin.)

Další věc je naprosto cholerické chování členů. Slovo „FCI“ funguje jako červený hadr na býka. Viděla jsem příspěvek jednoho FCI klubu určitého plemene, který se velmi slušně, věcně a hezky vyjádřil k tomu, že se jim už několikrát stalo, že přišli majitelé štěňat sice s PP, ale od non-FCI organizace. Lidi byli upřímně zmatení, netušili, že jim ty papíry neplatí všude, protože jim to někdo neřekl (nebo naopak lhal, že na výstavy normálně pod FCI mohou), a ten klub jim pomáhal se v tom zorientovat. Napsali prostě informativní příspěvek o existenci těchto organizací a vysvětlili, proč ty PP u FCI neplatí. Nepadlo tam jediné hanlivé slovo.

A co na to členové oněch organizací? V komentářích se strhl totální povyk. Sáhodlouhé vypisování paragrafů a zákonů, jak jsou jejich kluby na stejné úrovni jako FCI, nadávky, proč do nich musí FCI chovatelé neustále kopat a že tohle je přesně ten důvod, proč odešli, protože oni jsou lepší a uznávají všechno. Je tohle dobrá vizitka? Pokud chcete, aby vás někdo přijmul, to mu jako nejdřív vynadáte? A ještě budete kydat hnůj na někoho, kdo pomáhá VAŠIM odchovancům a měl by být VAŠE starost a zodpovědnost?

O celkové neschopnosti diskutovat na úrovni, normálně a věcně, asi ani nemusím mluvit. Členové okamžitě startují do ofenzívy a útoku. I když stokrát řeknete, že FCI zrovna dvakrát nefandíte, stejně z vás udělají „FCI advokáta“, co se jenom bojí konkurence. (Mimochodem, pokud má někdo ověřenou informaci o tom, že po FCI nebo ČMKU jde antimonopolní úřad, tak se podělte, tohle téma mě v diskusích zaujalo a docela by mě zajímaly podrobnosti).

To bude asi všechno, určitě jsem na něco zapomněla. Jak jsem řekla na začátku, potřebovala jsem si vylít srdíčko. Ale má to být diskuse, takže budu ráda, když napíšete svůj názor, klidně jen k jednomu bodu.

Nebudu lhát, jsem v tomhle zaujatá. Ráda bych ale řekla, že nikdy jsem pod FCI nechovala, nikdy jsem neměla psa s PP, nikdo z mých kamarádů není FCI chovatel a nemám na ně žádnou vazbu, takže argumenty o „zaujaté FCI chovatelce“ si můžete rovnou schovat. O toto téma se zajímám a vídám ho jenom z toho důvodu, že si chystám do budoucna psa s PP pořídit a často na tyto přestřelky narážím. Jsem zaujatá čistě kvůli tomu, co předvádí členové těchto organizací v diskusích. Snaží se je zastávat, ale jsou příliš slepí na to, aby viděli, co je špatně.

Nejvíc ze všeho by mě zajímal názor členů právě těchto organizací. Normální, v klidu.

Proč jste přešli?

Jaké výhody to pro vás má, co jste u FCI neměli?

A jaký máte názor na ty věci, co jsem napsala (vystavování PP na vzhled, lidi se zákazem chovu za týrání)? Nevadí vám to, nebo to vidíte jinak? Mýlím se v něčem?

Dále pak otázky na FCI chovatele, zvažovali jste přechod? A proč? Co se vám na těchto organizacích líbí? A proč chov pod FCI je podle vás strašný nebo co vám vadí?

Zakřičme si klidně do tmy všichni spolu.

Budu ráda za cokoliv. Nejsem žádný všeználek, můžu mít v něčem mezery, takže mě klidně opravte. A nebojte, FCI a její chovatele si vezmu na paškál příště!

Přidejte reakci

Přidat smajlík