Jak odnaučit psa utíkat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.12.2019 15:47

marcelaamax napsal(a):
Tak ale já mluvím o stavu, kdy pes na zvukové vytržení prostě nereaguje. Kdy je třeba se toho psa fyzicky dotknout .

Jinak i já používám fyzická, nazvěme to upozornění, ale to většinou na vodítku, že s ním...teď nenajdu to správné slovo....neškubu, ale zahýbu, zakvrdlám...abych psa vytrhla z tranzu nebo strčím kolenem, když nejde pes tak jak má

A třeba tohle mi přijde principiálně úplně stejné jako to plácnutí, nebo jiné dotknutí se psa - které se vám nelíbí a berete ho jako trest.

Už jsem někde výše psala, že mě plácnutí (určitě se tady nebavíme o bití psa a nyní se ani nebavíme o plácnutí co by trest za chování) byť se jedná o dotyk...o získání pozornosti psa...mi nepřijde vhodné, nepřijde mi vhodné v mém případě....jeden pes se ostře ohradí, druhý se mě bude bát, protože i plácnutíčko, které ho nebolí, ale které je myšleno vážně by se mohlo přehoupnout do stavu bázlivosti v situaci, kde to plácnutí přišlo....tak to fakty nechci a že v chrtích očích bych klesla a je možné, že by byl ten úžasný vztah, co jsme měli v tahu.

Prostě plácnutí primárně k získání pozornosti, aby pes vnímal v mém případě nepraktické, zatím mi všichni psi reagovali na opravdu hlasité zahvízdání, včetně chrta, který vyrazil za zajícem, no a pak tedy jiné plácnutí ...plácnutí jako trest prostě nechápu, co tím vyřeším a jak už jsem psala, považovala bych to za svoje selhání.

A teď se tady nebudu prsit, že psy netrestám....jasně, že jo, když už jsem teda hodně naštvaná, doma je to odeslání na místo, venku následuje vodítko a tradá pěkně šlapeme u nohy..... s tím, že pes vidí, že jsem naštvaná, byť nekřičím...spíš naopak.....ale to je fakt, když vymejšlej nějaký bejkárny, tak pro mě je účel, aby se zklidnili.....i když teď už je to zřídkakdy, protože v jejich věku ty bejkárny vymejšlej zcela vyjímečně a abych pravdu řekla, když mají ti moji senioři ve svém věku chuť lumpačit, když mají tu jiskru v oku, tak pokud je to alespoň trochu možné, pokud je to bezpečné (u silnice lumpačit fakt nejde), tak jsem ráda a lumpačíme.

10.12.2019 15:55
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
hele, a nevadí vám globálně, v rámci tohohle pokecu u kafíčka, že co je trest či odměna či nic záleží na trestaném/odměňovaném, tedy na psu, ne na člověku?

Edit:
Zmizela mi citace, zajímavé, když dám edit, tak tam citaci vidím.
Je to reakce na hmn_.

Tak k tomuto mě napadá kamarádčina hláška:
Hrát si se psem je jako hrát si s milencem. Dokud z toho není viditelně rozrušený, můžeš hlasitě křičet, můžeš ho plácat a mačkat, můžeš si dělat, co chceš. :)

Takže ano, štulec jsem používala, protože byl na něj můj pes naučený a bral to tak, jak to bylo myšleno. Jako trest jsem používala ostré „No tak!“, které je vlastně mnohem jemnější než ten dotek. Ale takto nám to fungovalo. Kdybych udělala něco špatně, byl by z toho chudák mimo, viděla bych to na něm. Ale je pravda, že na tom se musíte nějak shodnout, domluvit.
Třeba současné štěně je přesně případ „druhého psa“, kdy si zkušený mazák, to jako já, pořídí psa, se kterým to bude o mnoho snazší než s prvním, protože se přece zúročí ty zkušenosti, ne?
Ne. Protože ten pes na některé podněty reaguje zkrátka jinak. A pro mě je to vlastně těžší než s prvním psem, to jsem byla ve střehu a čekala neočekávané, ale teď v klidu čekám něco konkrétního, ale to štěně udělá něco úplně jiného, a já na to jen čučím jako puk.
Takže tam sice štulec taky funguje, ale místo „No tak!“, které je schopný úplně odignorovat, na něj syčím. :) Ale trvalo skoro půl roku přijít na něco, na čem se shodneme, zejména kvůli tomu, že já pořád čekala, že to tomu štěněti sepne a bude reagovat stejně jako předchozí pes. Nakonec jsem si uvědomila, že jsem to já, komu musí sepnout a přijít s nějakým řešením, ale trvalo mi to.

10.12.2019 17:19

lupus4 napsal(a):
tak na to já používám zahvízdání, pokud je dál ode mne a hvízdutí znamená "všeho nechám, hned tam spěchám",

dle petrahei je zvukový signál nepřípustný teror
kde se vzal ten pseudo-humanismus, ze pipani je lepsi nez rana? však to je psychoteror ...

petruško, tento svůj "logický kotrmelec" si vytiskněte a nalepte na monitor a vždy si ho přečtěte, než začnete "v zápalu boje" někomu odpovídat
pravdu by jste měla pouze v případě, že po "pípnutí, hvízdnutí, mlasknutí, zavolání" by následoval nějaký hrůzný bolestivý zážitek , což se v popisovaném případě neudálo, neděje a dít nebude

ale ale - to to trvalo, vymyslet další vymluvu ci pseudoargument :-D

"pravdu by jste měla pouze v případě, že po "pípnutí, hvízdnutí, mlasknutí, zavolání" by následoval nějaký hrůzný bolestivý zážitek, což se v popisovaném případě neudálo, neděje a dít nebude "

jj. presne ! a protože se to nikdy nestalo a nestane mate na psovi elektricky obojek.
urcite jen protože elektrika vlastne psovi sluší a zdobi ho
jo a vlastne, to uz jsem skoro zapomnela - ze to nerusi zver

no a ted tu o Cervene karkulce, tu mam taky rada

10.12.2019 18:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

O Karkulce je dost sado maso, to se vám teda divím.
Vy ste fakt "šikovná" překrucujete a fabulujete úžasně, jo, má eo a představte si,(a já věřím, ze vy to dokážete, kdyby nikdo jinej, tak vy jo ) že ho má tak volně, že i kdybych chtěl (jakože nechci) mu dát "impuls" tak to přes srst nefunguje a má ho jen na ten zvuk , který určo nepřeslechne..., takže při normál venčení jen na čurání ho ani nenosíme i když mi ho sám přinese do ruky, aby se šlo ven...
Ale to vám jako znalkyni určitě nemusím objasňovat. Jen mě teda vysvětlete, proč úplně stejně (jako na to šílený pípnutí)reaguje i na pouhé mlasknutí i tiché hvízdnutí...a ještě u toho mává ocasem
No, a že se v lese neřve a nedělá bordel (ani hlukovej) mě naučil už táta před 60ti lety, já to učil svoje děti a snad to oni naučí i vnoučata...
A jak se psem komunikujete vy, když zvuk je teror ? Jen na posunky? I když se nevidíte ? Ale vy na to zřejmě půjdete přes telepatii, že jo ?

10.12.2019 18:22

u nás máme v lese medvědy a to se prý "řvát" má......

10.12.2019 18:50

hmn už jste nějakého viděla?

jsem myslela, že s tím audio terorem si děláte legraci, a to bylo jako vážně?
na co jiného je EO dobrý než jako pager?
a tak kupte mu mobil, ale nevím.. zkoušela jsem dát megí telefon jako Vetchý kokrovi a nerozumí tomu.. není kokr

10.12.2019 18:55

v lese se máte se psem vidět..
my když se vidíme, tak ukazuji - ruka nahoře je počkej tam nebo tak něco
a tak jsem si natahovala kapucu a obracím se k domovu a 20 metrů a vedle mě žádný pes
tam čekala chudák
to si zkuste někdy - v duchu si říkám si kráva kráva kráva a nahlas ty seš táááák šikovnej pes!

10.12.2019 19:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

v lese se máte se psem vidět..

hezká teorie, ale když jdeme třeba na houby, tak mě stačí, že se motá okolo tak na cca 10 - 20m, jedním okem houby, druhým psa, když náhodou zaběhne, že ho nevidím a ani neslyším , lehce hvízdnu (mlasknu, pípnu)do pár vteřin je u mne...pochvala, někdy pamlsek, někdy aport, dle nálady

PS.Mj, je škoda, že Petrušhej před námi na profilu tají své předchozí příspěvky, mohli jsme tam určitě načerpat mnohá poučení ...

10.12.2019 20:30

"v lese se máte se psem vidět"..
Jo, já budu na starý kolena s psicí kontrolovat liščí nory ve stráni, v hustníku, ve starém lomu.....To po mně nemůžete chtít. Zkontroluje a přijde za mnou.

10.12.2019 21:29

ale já vám jenom napsala předem, za co se přijde nadávat zítra :-)

11.12.2019 08:35

lupus4 napsal(a):
O Karkulce je dost sado maso, to se vám teda divím.
Vy ste fakt "šikovná" překrucujete a fabulujete úžasně, jo, má eo a představte si,(a já věřím, ze vy to dokážete, kdyby nikdo jinej, tak vy jo ) že ho má tak volně, že i kdybych chtěl (jakože nechci) mu dát "impuls" tak to přes srst nefunguje a má ho jen na ten zvuk , který určo nepřeslechne..., takže při normál venčení jen na čurání ho ani nenosíme i když mi ho sám přinese do ruky, aby se šlo ven...
Ale to vám jako znalkyni určitě nemusím objasňovat. Jen mě teda vysvětlete, proč úplně stejně (jako na to šílený pípnutí)reaguje i na pouhé mlasknutí i tiché hvízdnutí...a ještě u toho mává ocasem
No, a že se v lese neřve a nedělá bordel (ani hlukovej) mě naučil už táta před 60ti lety, já to učil svoje děti a snad to oni naučí i vnoučata...
A jak se psem komunikujete vy, když zvuk je teror ? Jen na posunky? I když se nevidíte ? Ale vy na to zřejmě půjdete přes telepatii, že jo ?

Me to asi nebavi.
Bud prispivejte normalne, nebo dal piste tyhle pohadky - ale na ty si vystacite sam, neni treba reagovat.

Hezky den

11.12.2019 08:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

a já vám tak věřil
PS.Mj, je škoda, že Petrušhej před námi na profilu tají své předchozí příspěvky, mohli jsme tam určitě načerpat mnohá poučení
buďte tak hodná a odtajněte...

11.12.2019 09:32

Nechte toho, je to nefér.
Sráží se tu dva odlišnější světy - praktické vodění psa lesem, který prošel školou života oproti způsobu, kdy si pořídím plemeno, které nechám do půl roka tak nějak se seznamovat s povely a pak cvičák a zkoušky. Že mi likviduje barák a na veřejnosti se neumí chovat, je mi jedno.
Pak si to přečtu já a řeknu - to není normální.
Poté si to přečte druhý tábor a řekne - ty nejsi normální.
A to je celé.

11.12.2019 14:26

lupus4 napsal(a):
a já vám tak věřil
PS.Mj, je škoda, že Petrušhej před námi na profilu tají své předchozí příspěvky, mohli jsme tam určitě načerpat mnohá poučení
buďte tak hodná a odtajněte...

hned jak vy zacnete odpovidat na otázky, co se vam nehodi do kramu

11.12.2019 14:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

například...

11.12.2019 21:41
Varaxi

XXX.XXX.129.250

hmn už jste nějakého viděla?

jsem myslela, že s tím audio terorem si děláte legraci, a to bylo jako vážně?
na co jiného je EO dobrý než jako pager?
a tak kupte mu mobil, ale nevím.. zkoušela jsem dát megí telefon jako Vetchý kokrovi a nerozumí tomu.. není kokr

Já na vycházkách potkávala psa, který nosil na krku takovou kapsičku. Myslela jsem si, že to má místo známky, že v tom jsou informace o majiteli.
A jednou, když jsme se zase potkali a s majitelem se na vycházce zakecali, najednou přiběhl jeho pes a začal se mu třít o nohy. Majitel prý - mně došla esemeska, tak si ji přečtu. Ohnul se k psovi a z kapsičky vytáhl - mobil. Ptala sem se ho, co by jeho pes dělal, kdyby mu volali. Taky by přiběhl, taky by se otíral o nohy, akorát by ještě u toho štěkal, aby bylo jasné, že je to akutní.
Kokr to teda nebyl.

17.12.2019 16:02
stepka

XXX.XXX.148.81

tak nám nějak skutek utek...
taková slavná drezérka (asi tajná)

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík