Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2018 15:02
dandul

XXX.XXX.43.138

Zdravím,
zajímalo by mě jakým způsobem krmíte chovnou prasnici v domácích podmínkách.
Mám prasnici čerstvě připuštěnou (přeštík). Zatím krmím šrot pšenice+ječmen+trochu hrachu a kukuřice + brambory + nutrimix
Pokryje toto potřebu březího zvířete a poté kojícího? Nebo mám řešit i potřebu krmení KKS?
Budou první selata tak nechci nic zanedbat. Díky moc
A ještě dotaz kdysi jsem tady četla velmi zajímavou diskuzi - chov na hluboké podestýlce i přídavky mikroorganismů do podestýlky. Pán měl krásně čisťoučké čuníky na výkrm.
Marně to tu již dobu hledám, kdyby náhodou někdo věděl. díky moc.

2.2.2018 08:44
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak vzhledem k tomu, že u březí prasnice je třeba, aby krmná dávka pokryla nejen tzv. záchovnou potřebu a termoregulaci, ale také růst plodů, dělohy a mléčné žlázy, je "jistější" v tomto období sáhnout po KKS. Nedočkáte se tak nepříjemného překvapení v podobě malého počtu selat ve vrhu, nízkých porodních vah atd...
Pokud však KKS z jakéhokoli důvodu krmit nechcete, bude nejlepší kontaktovat nějakého "výživáře", který vám krmnou dávku spočítá. Na internetu je sice spousta obecných tabulek, ale jsou opravdu velmi obecné (např.2% řepky,4% sojy,40% pšenice,40% ječmen,10% otruby a 4% premix vitamínů a minerálů...)
Také je třeba brát v úvahu množství (krátce po připuštění se krmí mnohem méně, než "obvykle", postupně se dávka zvyšuje, následně zase snižuje atd...)

Co se týče chovu na hluboké podestýlce, máte v plánu takto chovat již prasnici se selaty a nebo až prasata ve výkrmu?

Jinak ten odkaz na vámi hledanou diskuzi je zde: https://www.ifauna.cz/skot-prasata/forum/r/detail/838214/m-j-chov-prasiat-na-vykrm#a3322729

Přípravek se jmenuje Vermistimul.

2.2.2018 12:22
dandul

XXX.XXX.43.138

Moc děkuji, to je přesně ono, zkusila bych klidně i prasnici nejen výkrmáče.

Co se týče množství krmiva méně/více to mám nastudované. Jen bych se raději přiklonila k fungování bez KKS. Fungujete tak někdo?

Zbytky jí dávat nechci (ty nechám pro výkrmáče) jinak mám možnost ještě krmné řepy, kopřivy, sladový květ a až odrodí kozy tak syrovátku popř. mléko.

5.2.2018 08:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Prasnici jalovou a/nebo březí by takto chovat jistě šlo, no se selaty už bych byla opatrná. Přeci jen jsou v prvních dnech dost "nemehla", v hluboké podestýlce budou ještě hůř pohyblivá a také je třeba brát v úvahu, že malá selata jsou tou nejrizikovější a nejchoulostivější skupinou, kde je třeba udržovat maximální možnou čistotu. Já třeba normálně čistím kotce jednou denně při večerním krmení, no jakmile jsou ale malá selata, tak tam běhám s lopatkou i několikrát denně, protože přeci jen od svině je toho pořádná hromada...

Krmit březí a následně kojící prasnici zcela bez KKS jistě lze, ale jak jsem psala výše, pokud vám se sestavením vlastní směsi nepomůže nějaký zkušený výživář, nedostanete se na nutriční hodnoty, které toto období vyžaduje (množství energie, dusíkatých látek, aminokyseliny - zejm. lysin, atd atd...). Obdobné je to potom při přikrmování selat na porodně a následně krmení selat po odstavu.

5.2.2018 11:29
dandul

XXX.XXX.43.138

Čistím také jednou denně, asi to nebudu hrotit a na Vermistimulu vyzkouším napoprvé jen výkrmáče a uvidíme. Zase kdyby bylo čerstvě nastláno těsně před porodem, na pilinách by se jim mohlo běhat dobře a ještě by to hřálo a o hraní a rytí až povyrostou ani nemluvě. Ale jak říkám zkusím výkrmáče a uvidíme. Nejdříve si je ale musím vychovat .

Konzultovala jsem ještě tu výživu s chovatelem od kterého prasničku mám. Ten krmí po doma prasnici březí (více živoč. bílkovin). Těsně před porodem nasadí pomalu KPK. Po porodu cca 4 dny pouze KPK a začne postupně přimíchávat domácí. Na jeden vrh zkrmí cca 50kg KPK a selatům 100kg ČOS.
Půjdu asi touto cestou a uvidíme.
Děkuji za příspěvky

Přidejte reakci

Přidat smajlík