Může to být takto ? (Hrubý nástřel)

Chameleon jemenský
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Soe

2.3.2022 22:36
Soe

XXX.XXX.160.146

Děkuji za rady na pravou stenu chci umistit sitovinu z konopného lana víz 3 foto může být ?

Soe

3.3.2022 17:56
Soe

XXX.XXX.160.146

Tak nějak takto rostlina bromélie uloupená Ženě 😇, ještě časem chci nějakou popinavku na větve díky za tipy (druh nejedovatý)?

Soe

3.3.2022 18:15
Soe

XXX.XXX.160.146

Uva/tepelna žárovka,UVB trubice, vitamíny, vápník ok?

Soe

4.3.2022 20:06
Soe

XXX.XXX.160.146

Tak doporučili mi Schaffleru ale na internetu píšou že je jedovatá tak nevím zda dát PS: tu síť miluje 😊

5.3.2022 09:59
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Já bych tedy použil jako substrát písek. U konopné sítě si nejsem jistý zda tam chamík nebude nechávat drápky. Větvičky jsou zbavené kůry? Není to moc vidět. Také bych doplnil menší průměry větví. Možná se na té síti drží proto. Připadá mě že odvětrání je docela podceněno.
Ale abych nebyl takový protivný, celek vypadá hezky. Technicky je terko vybavené dobře UVA + UVB. Proto bych to s vitamíny rozhodně nepřeháněl, zejména s D3.

5.3.2022 10:22
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Doplním. Bromélie je hezká kytka jenže u jemeňaka je tedy opravdu netypická. Navíc jí nevyužije ani k lezení. Schafflera to samé, vyžaduje vyšší vlhkost vzduchu, což asi moc nechcete. Já používám drobnolisté fíkusy. Dají se dobře tvarovat a chvíli vydrží. Sice ten latex při poranění nebude také nic moc ale žádné následky jsem nepostřehl.

Soe

5.3.2022 15:08
Soe

XXX.XXX.160.146

Substrát mám rašelinu,pisek 1:1 větrání víz foto opravdu málo? 50 % vrchu 10 cm po celé šířce přední strany kytky můžu vyměnit to není problém zatím mám co dům dal aby mnel z čeho pít 😐

5.3.2022 15:26
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Moje chyba s tím větráním. Fotka hází odraz takže jsem při zběžném pohledu viděl větrání nahoře jako úzký proužek. Ostatní poznámky ale platí. Kytky chápu když se počítá s výměnou. Ten substrát s rašelinou stále nevidím dobře. Když bude suchá bude prášit stejně jako lignocel, když mokrá drží dlouho vodu a zbytečně zvyšuje celkovou vlhkost ( možné respirační problémy, plísně atd.) A ty větve ? Jak je to, jsou opravdu bez kůry, nebo blbě vidím?

5.3.2022 15:33
Jiří5

XXX.XXX.231.160

To je ona která mě zmátla. Stane se.

Soe

5.3.2022 16:23
Soe

XXX.XXX.160.146

Světla jsem umístil dovnitř jednak kvůli lepšímu příjmu světelného spektra a i kvůli prirozene cirkulaci (teplo vstoupa vzhůru) ještě mně napadlo tam dát rymovnik? Ale je silně aromatický nedělalo by to problém ?

5.3.2022 16:52
Jiří5

XXX.XXX.231.160

S tím tedy zkušenost nemám, jen vím že náš rýmovník se tvrdě brání když se cítí v ohrožení.
Manipulace atd. Jinak se chová celkem nevýrazně. Kdo ví jak by pojal fakt že po něm drandí chamík. Myslím ale že potřebujete nějakou kytku s hladkými listy, takovou kde se krátce udrží voda při rosení, kvůli pití. Náš rýmovník je docela chlupáč. To jsou jen úvahy, jak říkám zkušenost s tím nemám žádnou.

Soe

6.3.2022 07:39
Soe

XXX.XXX.35.33

Je to kroucená vrba a jsou bez kury no substrát jsem někde vyčetl že je to tak nejvhodnější můžu vyměnit ale zatím ho asi necham včera pri průzkumu mi cham. 2x zuchl zvrchu (co jsem viděl) a naštěstí je to teda takto hodně měkký tak ať se mi nepolame 😱 po roseni mám vlhkost okolo 50% pak padá

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2022 08:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Soe napsal(a):
Je to kroucená vrba a jsou bez kury no substrát jsem někde vyčetl že je to tak nejvhodnější můžu vyměnit ale zatím ho asi necham včera pri průzkumu mi cham. 2x zuchl zvrchu (co jsem viděl) a naštěstí je to teda takto hodně měkký tak ať se mi nepolame 😱 po roseni mám vlhkost okolo 50% pak padá

Já jsem teda v chovu plazů naprostý laik, ale nepřišlo by mi v pořádku, že chameleon padá - vy jste viděl, že spadnul 2x. A kolikrát (hypoteticky) spadnul, když jste ho neviděl?

Soe

6.3.2022 09:35
Soe

XXX.XXX.35.33

Samozřejmě ale těžko mu zabranit netuším co se mu honi hlavou chtěl lezt nad dvířky no samozřejmě se neudržel po 2 už tam nešel (viděl jsem že bude zle ale nestihl jsem doběhnout bylo to rychlé je akční) posunul jsem od tama síť tam to bude už ok , ale potom se pohybuje po korkovem pozadí a nějak mu to taky nevyšlo otáčel se držel se 1 nohou a šup ale hned na to tam lezl znovu zvesela .... Doufám že si to proleze a padat už nebude je to pro něj přece jen nové prostředí tak je zvědavý ? Paní od které jsem kupoval mnela v teráriu pouze větve

PS:má v těle 9cm odpovídá to 4 měsícům zhruba?

(po větvích se pohybuje většinu času bez problémů že by byli moc hrubé mi nepřijde u vrchu jsou tenčí než vypadají )

8.3.2022 14:12
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Soe napsal(a):
Samozřejmě ale těžko mu zabranit netuším co se mu honi hlavou chtěl lezt nad dvířky no samozřejmě se neudržel po 2 už tam nešel (viděl jsem že bude zle ale nestihl jsem doběhnout bylo to rychlé je akční) posunul jsem od tama síť tam to bude už ok , ale potom se pohybuje po korkovem pozadí a nějak mu to taky nevyšlo otáčel se držel se 1 nohou a šup ale hned na to tam lezl znovu zvesela .... Doufám že si to proleze a padat už nebude je to pro něj přece jen nové prostředí tak je zvědavý ? Paní od které jsem kupoval mnela v teráriu pouze větve

PS:má v těle 9cm odpovídá to 4 měsícům zhruba?

(po větvích se pohybuje většinu času bez problémů že by byli moc hrubé mi nepřijde u vrchu jsou tenčí než vypadají )

Nezlobte se, ale to tera je celé špatně!

Chameleon se v přírodě pohybuje ve větvích stromů, nežije v jeskyni. Proč máte tak strašně tmavé pozadí? Mělo by být bílé, nebo světle modré.

Terárium má nedostatečné větrání. Pan Jiří by se s tím sice spokojil, ale pro jemena je to strašně málo. Nedostatečně bude cirkulovat vzduch, bude se zapařovat a plesnivět, a může působit zvířeti dýchací problémy. Podruhé říkám, že cham žije volně ve větvích, takže v proudícím vzduchu.

Světla uvnitř - hodně špatně. Jednak zbytečně zmenšují prostor, jednak velmi často způsobí popáleniny, které se dlouho a špatně hojí. Navíc u světla uvnitř tera nejste schopen zajistit doporučovanou vzdálenost zdroje od zvířete. (Každý výrobek má jinou a na každém je napsaná. Většinou se pohybuje kolem 20 - 30 cm.) Neexistuje žádný rozumný důvod, proč světla dovnitř!

Síť je docela průšvih. Chápu, že po ní Váš chamík leze, protože to je jediné místo, kde se packou skutečně a bezpečně zachytí. Vlákna ze sítě ale velmi často působí záněty očí, trhají drápky a můžou způsobit až vykloubení prstu. Kromě jiného je to pro chama zcela nepřirozená věc.

Větve, které tam máte, jsou úplně nesmyslné. Chameleon potřebuje větvičky, které dokáže obejmout pacičkou. Ty Vaše klacky tohle určitě nesplňují! I to je důvod, proč se snaží plazit všude možně jinde a padá. Jednou spadne tak, že už to nerozchodí.

Máte tam málo kytek. Podle mého názoru bez problémů schefflera, potos, fíkus benjamin a pumila, někomu dobře funguje třeba zamiokulkas. V každém případě raději hledejte rostliny s větvičkami, ne s velkými plochými listy. Tera by mělo být hodně zelené a zarostlé! Jen v hodním patře holé, slunící a vyhřívací větvičky. S jedovatostí si nedělejte starosti. Jedovatost pro lidi (nebo třeba kočky) neznamená jedovatost pro plaza. Snad jen „latexodárným“ rostlinám bych se cíleně vyhnul.

Pokud vlastníte FB, přidejte se do chameleoních skupin tam. Vřele doporučuju! Scházejí se tam spousty milovníků, odborníků a chovatelů chameleonů. Můžete čerpat nápady, ptát se na rady, diskutovat... Lépe, rychleji a s podstatně více lidmi než tady.

EDIT:
10 UVB je na takhle malé terárium bez možnosti schovat se do zeleně brutálně moc! Zvíře Vám poškodí přemíra UV záření.

Soe

8.3.2022 21:30
Soe

XXX.XXX.160.146

Zdravím Terárium je klasický typ 90x60x50 starší už sice nekolik let ale co se divam tak technologie mřížek je neustále stejna širší jsem zatím nikde neviděl...

Jaké vás napadá řešení?

Světla jsem umístil dovnitř abych právě neomezil ještě více to větrání přes sklo neprochází potřebné záření prý...
Netvrdím že je to správně ale alespoň mi tak vznika přirozený odtah tepla vzhůru
K tepelné se nemá jak dostat omylem.
S růstem budu řešit posouvat

Co se týče korkového pozadí je to nejsvětlejší co jsem našel a bylo mi i doporučeno oproti časté verzi polystyrén lepidlo písek... Kterou mi rozmluvil pan na Terra burze.
A v plánu mám to nechat zarůst nějakou popinavkou která se snadno v korku uchytí
Tudíž pozadí bude zelené

Síť zítra vyhodím, co se týče větví dnes jsem dodal tenké ale cham. I na noc zvolil větev ala Kanár... 😐
Z nich nepadal problém mnel 1 den s korkem..ale již přišel na to jak se na něm pohybovat

Na svou obranu jsem terarium konzultovat s chovatelem od kteréhož jsem chameleona porizoval a bylo mi schváleno... 😒(Bez rostlin) ty dodávám postupně abych eliminoval hnojiva

Co se týče UVB
Mám omezit svícení ? Mene hodin denně
Nyní 8:00-20:00 převzato od chovatele
Nebo pořídit UVB 5?

8.3.2022 23:53
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Koukám že mě nic jiného nezbývá než zareagovat, což se mě tedy původně moc nechtělo.Takže postupně.
Větrání, vlna převážně síťových terárek má jistě svá opodstatnění, pohyb vzduchu bývá maximalizován. Ovšem je třeba počítat s minimální možností ovlivnění teploty na teplotu žádoucí. Takže vhodné je spíš do terarijní místnosti kde pobytovou teplotu příliš neřešíte. Pochybuji že žádoucích cca 26-28°C by v obýváku byla snesitelná teplota. Navíc vzhledem k rosení nevyhnutelně dojde dříve či později k usazování solí, raději přetřu sklo než čistím pletivo či mřížku. Proto mě větrání o uvedených rozměrech tj. 50% stropu a deset cm spodní pruh stačí (Dasvo) a chamikovi zcela jistě také.

"Světla uvnitř - hodně špatně. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč světla dovnitř."
Já naopak nevidím žádný rozumný důvod umístit světla mimo terko. Připadá mě pozoruhodné že při zařizování terárek někteří chovatelé řeší dostatečný poměr UVB, UVA a bůhví jak intenzivní světlo, nejlépe alespoň 6000 Kelvinů a potom se nerozpakují to celé umístit vně terária nezřídka na sklo případně větrací mřížku. To nemuseli bádat a mohli si ulehčit jak finančně tak časově. V případě UVB
prostupnost sklem 0, pletivem podle materiálu a hustoty cca. méně o 30%. UVA z hlavy nevím, najděte si v případě zájmu sami. Samotná intenzita a kvalita zbývajícího spektra dozná vážné úhony taktéž. V jediném případě který je z mého hlediska odůvodněný je chov hadů, možná i některých gekonů. Těm tedy opravdu nezabráníte v blízkém kontaktu a tudíž možnému popálení. Ostatním neviňátkům ano, stačí použít mozek a oči.

"10 UVB je na takhle malé terárium bez možnosti schovat se do zeleně brutálně moc! Zvíře Vám poškodí přemíra UV záření."
Tak v tomto případě můžete být klidný. Chameleon jemenský jako výrazně heliofilní druh obývající zejména vyšší polohy Jemenu a Saúdské Arábie je už vzhledem ke svému původu k množství a intenzitě UVB tolerantní. Směšná síla UVB zářivky bude tak akorát na dostatečnou tvorbu provitamínu D. No a abychom byli objektivní tak je potřeba uvést že na lokalitách mají chameleoni opravdu možnost trávit čas víceméně přistínění listy keřů, byť nepříliš hustých.To ovšem činí zejména kvůli teplu na UVB záření to příliš neplatí (odráží se všemi směry). Zářivky s hodnotou UVB 5 jsou vhodné pro jiné druhy chameleonů zejména pro pralesní, lesní, případně zemní. A ano, tuším že cca před patnácti dvaceti lety utekla celkem renomovanému výrobci do prodeje série vadných UVB zářivek a to potom problémy byly, zejména po dobu než se přišlo na důvod potíží.

"Máte tam málo kytek. Podle mého názoru bez problémů schefflera, potos, fíkus benjamin a pumila, někomu dobře funguje třeba zamiokulkas. V každém případě raději hledejte rostliny s větvičkami, ne s velkými plochými listy. Tera by mělo být hodně zelené a zarostlé! Jen v hodním patře holé, slunící a vyhřívací větvičky. S jedovatostí si nedělejte starosti. Jedovatost pro lidi (nebo třeba kočky) neznamená jedovatost pro plaza. Snad jen „latexodárným“ rostlinám bych se cíleně vyhnul."
K tomuto jen krátce. Doporučený Ficus benjamina je zrovna ten druh který spadá do zavržených latexodárných rostlin. To jen pro zajimavost, jak jsem se již zmínil používám ho také a bez následků. Co se týká ostatních uvedených rostlin tak každá z nich patří k jedovatým. Musím souhlasit s tím že "jedovatost" rostlin a tudíž riziko při požití není pro savce a plazy stejné, proč ale riskovat když víme že chameleon má snahu si občas zpestřit jídelníček. Raději bych sázel na květy a listy hodné, nejedovaté. S úspěchem se takové přilepšení praktikuje příležitostným přidáním nakvetlých nebo rašících větviček ovocných stromů, případně květy ibišku či pampelišek atd.
"Tmavá zadní stěna?" Chameleonovi je to úplně jedno. Má příliš dobrý zrak na to aby si modré či bílé pozadí pletl s volným prostorem, stále je to stěna, ohraničení prostoru. Barva má vliv v takovém případě, když je terko nedostatečně nasvícené takže jej projasní jinak nic.
Mnoho kytek? Mnoho kytek v terku nedoporučuji, zbytečně zvyšují vlhkost.
Konečně mám pocit že už mě došly argumenty.

9.3.2022 08:14
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Jiří5 napsal(a):
Koukám že mě nic jiného nezbývá než zareagovat, což se mě tedy původně moc nechtělo.Takže postupně.
Větrání, vlna převážně síťových terárek má jistě svá opodstatnění, pohyb vzduchu bývá maximalizován. Ovšem je třeba počítat s minimální možností ovlivnění teploty na teplotu žádoucí. Takže vhodné je spíš do terarijní místnosti kde pobytovou teplotu příliš neřešíte. Pochybuji že žádoucích cca 26-28°C by v obýváku byla snesitelná teplota. Navíc vzhledem k rosení nevyhnutelně dojde dříve či později k usazování solí, raději přetřu sklo než čistím pletivo či mřížku. Proto mě větrání o uvedených rozměrech tj. 50% stropu a deset cm spodní pruh stačí (Dasvo) a chamikovi zcela jistě také.

"Světla uvnitř - hodně špatně. Neexistuje žádný rozumný důvod, proč světla dovnitř."
Já naopak nevidím žádný rozumný důvod umístit světla mimo terko. Připadá mě pozoruhodné že při zařizování terárek někteří chovatelé řeší dostatečný poměr UVB, UVA a bůhví jak intenzivní světlo, nejlépe alespoň 6000 Kelvinů a potom se nerozpakují to celé umístit vně terária nezřídka na sklo případně větrací mřížku. To nemuseli bádat a mohli si ulehčit jak finančně tak časově. V případě UVB
prostupnost sklem 0, pletivem podle materiálu a hustoty cca. méně o 30%. UVA z hlavy nevím, najděte si v případě zájmu sami. Samotná intenzita a kvalita zbývajícího spektra dozná vážné úhony taktéž. V jediném případě který je z mého hlediska odůvodněný je chov hadů, možná i některých gekonů. Těm tedy opravdu nezabráníte v blízkém kontaktu a tudíž možnému popálení. Ostatním neviňátkům ano, stačí použít mozek a oči.

"10 UVB je na takhle malé terárium bez možnosti schovat se do zeleně brutálně moc! Zvíře Vám poškodí přemíra UV záření."
Tak v tomto případě můžete být klidný. Chameleon jemenský jako výrazně heliofilní druh obývající zejména vyšší polohy Jemenu a Saúdské Arábie je už vzhledem ke svému původu k množství a intenzitě UVB tolerantní. Směšná síla UVB zářivky bude tak akorát na dostatečnou tvorbu provitamínu D. No a abychom byli objektivní tak je potřeba uvést že na lokalitách mají chameleoni opravdu možnost trávit čas víceméně přistínění listy keřů, byť nepříliš hustých.To ovšem činí zejména kvůli teplu na UVB záření to příliš neplatí (odráží se všemi směry). Zářivky s hodnotou UVB 5 jsou vhodné pro jiné druhy chameleonů zejména pro pralesní, lesní, případně zemní. A ano, tuším že cca před patnácti dvaceti lety utekla celkem renomovanému výrobci do prodeje série vadných UVB zářivek a to potom problémy byly, zejména po dobu než se přišlo na důvod potíží.

"Máte tam málo kytek. Podle mého názoru bez problémů schefflera, potos, fíkus benjamin a pumila, někomu dobře funguje třeba zamiokulkas. V každém případě raději hledejte rostliny s větvičkami, ne s velkými plochými listy. Tera by mělo být hodně zelené a zarostlé! Jen v hodním patře holé, slunící a vyhřívací větvičky. S jedovatostí si nedělejte starosti. Jedovatost pro lidi (nebo třeba kočky) neznamená jedovatost pro plaza. Snad jen „latexodárným“ rostlinám bych se cíleně vyhnul."
K tomuto jen krátce. Doporučený Ficus benjamina je zrovna ten druh který spadá do zavržených latexodárných rostlin. To jen pro zajimavost, jak jsem se již zmínil používám ho také a bez následků. Co se týká ostatních uvedených rostlin tak každá z nich patří k jedovatým. Musím souhlasit s tím že "jedovatost" rostlin a tudíž riziko při požití není pro savce a plazy stejné, proč ale riskovat když víme že chameleon má snahu si občas zpestřit jídelníček. Raději bych sázel na květy a listy hodné, nejedovaté. S úspěchem se takové přilepšení praktikuje příležitostným přidáním nakvetlých nebo rašících větviček ovocných stromů, případně květy ibišku či pampelišek atd.
"Tmavá zadní stěna?" Chameleonovi je to úplně jedno. Má příliš dobrý zrak na to aby si modré či bílé pozadí pletl s volným prostorem, stále je to stěna, ohraničení prostoru. Barva má vliv v takovém případě, když je terko nedostatečně nasvícené takže jej projasní jinak nic.
Mnoho kytek? Mnoho kytek v terku nedoporučuji, zbytečně zvyšují vlhkost.
Konečně mám pocit že už mě došly argumenty.

Tak ještě zareaguju já na Vás. :-)

Žádoucí teplota 28 stupňů by měla být pouze pod vyhřívací žárovkou a to tak třikrát denně. Běžná denní teplota pro jemena se má pohybovat kolem 24 stupňů, což není problém uhlídat. Takže za mě jednoznačně flexárium a lampy venku. Pokud skleněné tera, pak síťovaný strop a dvířka a lampy opět venku.
Flexa má pro mě velmi podstatnou výhodu - v pozdním jaru ho chytnu, vyhodím i s chameleonem ven a uklidím až na podzim. To se se sklem udělat nedá.

Jiří, nezlobte se, moc si Vás vážím a obdivuju Vaši trpělivost, s kterou kdekomu odpovídáte! Napsat ale, že jemena nepopálí vysoké UVB z blízko umístěné lampy, je ryzí nesmysl, nebojím se říct lež. Na každém zdroji je uvedená minimální doporučená vzdálenost právě proto, aby nedocházelo k chronickému poškozování zvířete. Přemíra UV prostě škodí. Nejen lidem, i heliofilním plazům. (Vyzkoušel jsem na vlastním chameleonovi a dodneška se mu omlouvám. A to mně ho pálila špatně umístěná šestka, ne desítka!)
Nenapsal jsem nic o plnospektru. To ale předpokládám, že si snad zadavatel dohledá sám.

Žádoucí vlhkost pro jemena je v podstatě běžná pokojová. (Určitě pod 50 %.) Tu v uzavřeném skleněném tera s takhle minimalistickým větráním nikdy nedosáhnete. Vyšší vlhkost pro zvíře není přirozená a dlouhodobě ho bude poškozovat.

Jako latexodárnou rostlinu jsem měl na mysli hlavně fíkus pryžodárný (ten „klasický“ s velkými listy). U benjamina nepovažuju množství latexu za natolik velké, aby bylo potřeba se jím zabývat.
Dávat cíleně chameleonovi listí nepovažuju za správné. Jedinci, kteří ho požírají sami od sebe, si většinou sami vyberou ty hodné rostliny. (Podle mých zkušeností je nejčastější obětí potos a schefflera, která skutečně pro chameleony není nebezpečná.)

Tmavá zadní stěna pohlcuje světlo. Proč zvířeti vědomě odebírat světlo jen proto, že jsem línej vyměnit pozadí?

Závěrem bych to formuloval asi tak:
Vysoká vlhkost, vysoká teplota, vysoké UV a nedostatečný pohyb vzduchu zvíře dlouhodobě poškozují. Majitel by měl mít zájem na tom, aby zvířeti zajistil co nejlepší podmínky pro život. Tady má dost informací aspoň k zamyšlení.

Přeju všem krásný den!

9.3.2022 10:46
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Zdá se Dasvo že jsme si hezky vyměnili názory. Škoda že jsou rozdílné. Jak ale oba víme diskusí se lze nejlépe dobrat správnému výsledku. Pravda nebývá jediná. Proto si nemyslím že ta pasáž o lhaní je zrovna konstruktivní, dá se to ovšem pochopit. Prostě máme na problém jiný názor, věřím že odůvodněný. Tázající si jistě vybere takový jaký mu bude vyhovovat.
Netuším jaký problém s UV jste měl vy, já se setkal spíš s problémy při jeho podcenění a následné nutné aplikaci D3. Proto si trvám na tom že kompakty s označením UVB 5,0 jsou na chameleony jemenské málo, jsou vhodné pro zvířata s nižší potřebou UVB tj. obývající pralesní biotop. To jemenský není, jemu odpovídá označení UVB 10,0. Stejně tak jako UVB 15,0 například pro pogony a suché želvy.
Jinak s venkovním chovem mám zkušenost spíš rozpačitou, výsledky příliš jednoznačné nebyly. Ven se tedy dostanou spíše výjimečně v odpovídajícím počasí. Jediný kterého jsem svého času nechával natvrdo venku byl Trioceros jacksonii. Očekávaný úspěch se však nedostavil, to ovšem v tomto případě ani v klasickém domácím chovu. K umístění světel se znovu vyjadřovat již nebudu, každý ať si to posoudí podle svého, jen doporučím při tom posuzování pozorně pročíst parametry a účinnost v čase u jednotlivých zdrojů. Také přeji hezký den.

Soe

9.3.2022 12:46
Soe

XXX.XXX.32.35

Takže... 😁 Děkuji Za vyčerpávající diskuzi...
Ale co z toho plyne pro mně? Umistim UVB zářivku nad mřížku zvedne se cca o 10cm což splní zmíněnou vzdálenost a zároveň sníží účinnost o zhruba 30% ALE.... Nebude to naopak málo?... 100 lidi 100 názoru

Na větvích pracuji... A tu UVA žárovku zvedat nechci omezil bych právě to větrání... (S tím že se o ní nema jak popalit)

Na větvích pracuji již jsem něco málo přidal
Ale stejně spali na těch hrubších...
Síť dnes vytáhnu

9.3.2022 13:17
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Soe napsal(a):
Takže... 😁 Děkuji Za vyčerpávající diskuzi...
Ale co z toho plyne pro mně? Umistim UVB zářivku nad mřížku zvedne se cca o 10cm což splní zmíněnou vzdálenost a zároveň sníží účinnost o zhruba 30% ALE.... Nebude to naopak málo?... 100 lidi 100 názoru

Na větvích pracuji... A tu UVA žárovku zvedat nechci omezil bych právě to větrání... (S tím že se o ní nema jak popalit)

Na větvích pracuji již jsem něco málo přidal
Ale stejně spali na těch hrubších...
Síť dnes vytáhnu

Zkuste se podívat ještě třeba sem:
https://www.facebook.com/groups/611750899405078/files
Možná najdete odpovědi i na otázky, které Vás zatím ještě ani nenapadly. :-)

Soe

9.3.2022 15:27
Soe

XXX.XXX.32.35

Tak abych vám dal za pravdu z denního hlášeni přítelkyně opravdu přes den preferovali přidané větve s těmi světly vaham když už tak jsem s větráním teda na hranici zda ubírat... UVB všude doporučuji 10.. že by bylo terárium malé si nemyslím v knížce co mám jsou rozměry výrazně skromnější... Možnost úkrytu v schaflere mají a v listech se nezdržují tak uvidíme je to jen 50w žárovka takže přímo na žárovce je 43 C místo 45 ... Tak snad se nepopali i kdyby chtěli prostor je eliminovan

Soe

9.3.2022 17:01
Soe

XXX.XXX.32.35

Nějaké foto z dnešní úpravy

Kameny k dispozici zde : ⛰️

10.3.2022 11:05
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Soe napsal(a):
Tak abych vám dal za pravdu z denního hlášeni přítelkyně opravdu přes den preferovali přidané větve s těmi světly vaham když už tak jsem s větráním teda na hranici zda ubírat... UVB všude doporučuji 10.. že by bylo terárium malé si nemyslím v knížce co mám jsou rozměry výrazně skromnější... Možnost úkrytu v schaflere mají a v listech se nezdržují tak uvidíme je to jen 50w žárovka takže přímo na žárovce je 43 C místo 45 ... Tak snad se nepopali i kdyby chtěli prostor je eliminovan

Tahle kniha už je značně přežitá. Dnešní náhled na držení a chov chameleonů je dost podstatně jiný. I proto jsem Vám dal odkaz na ty soubory - v nich jsou aktuální poznatky a doporučení k chovu.

10.3.2022 11:38
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Já již všechna svá moudra vyjádřil a zdůvodnil.Nezbývá než dát na doporučení a podívat se na ten odkaz. Netuším na jaké úrovni se uvedená skupina nachází, neznám jí takže nemohu soudit. Osobně bych dal raději přednost chovateli než fanouškovi ale je pravděpodobné že se tam vyskytuje chovatel a ne jen skupinka nadšenců s jedním nebo dvěma chameleony kteří již ví o chameleonech úplně všechno. Držím palce.

Soe

10.3.2022 17:42
Soe

XXX.XXX.160.146

Tak nějak takto verze 4 ? Osobně mi to přijde jako prales.... Ještě detoxuju Potos ten když tam dám tak se nehne... 😆

Rodí se mi v hlavě plán jak vytáhnout tepelnou žárovku ven ale u té UVB stále vaham nemám tam zaden reflektor nic a když ji vytáhnu ven uberu ji dosvit... Takže Chameleoni sice budou mít nahoře víc místa ale když se budou pohybovat uprostřed příjem záření bude mizivy ... Takto prostě mají příjem zaručený i když trajdaj... Sem sice začátečník ale logicky prostě mi to nedává smysl terárium má 90 na výšku dosvit UVB trubice udávají Max 40... S tím že po pravdě je to tak stěží 30 .... A do půl roku 15....

Když budou uprostřed a světlo UVB nad tak do 2 -3 měsícu nebudou mít žádný příjem.... záření

A ta trubice po celodenním svícení není žhavá udržím rukou...

11.3.2022 08:08
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Soe napsal(a):
Tak nějak takto verze 4 ? Osobně mi to přijde jako prales.... Ještě detoxuju Potos ten když tam dám tak se nehne... 😆

Rodí se mi v hlavě plán jak vytáhnout tepelnou žárovku ven ale u té UVB stále vaham nemám tam zaden reflektor nic a když ji vytáhnu ven uberu ji dosvit... Takže Chameleoni sice budou mít nahoře víc místa ale když se budou pohybovat uprostřed příjem záření bude mizivy ... Takto prostě mají příjem zaručený i když trajdaj... Sem sice začátečník ale logicky prostě mi to nedává smysl terárium má 90 na výšku dosvit UVB trubice udávají Max 40... S tím že po pravdě je to tak stěží 30 .... A do půl roku 15....

Když budou uprostřed a světlo UVB nad tak do 2 -3 měsícu nebudou mít žádný příjem.... záření

A ta trubice po celodenním svícení není žhavá udržím rukou...

Chameleoni? Vy jich tam máte víc?

11.3.2022 08:10
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Jiří5 napsal(a):
Já již všechna svá moudra vyjádřil a zdůvodnil.Nezbývá než dát na doporučení a podívat se na ten odkaz. Netuším na jaké úrovni se uvedená skupina nachází, neznám jí takže nemohu soudit. Osobně bych dal raději přednost chovateli než fanouškovi ale je pravděpodobné že se tam vyskytuje chovatel a ne jen skupinka nadšenců s jedním nebo dvěma chameleony kteří již ví o chameleonech úplně všechno. Držím palce.

Nemusíte se bát! V té skupině je několik zkušených chovatelů, laici tam neradí. A odkazované dokumenty vyrobil pan Nečas. Nedovolil bych si pána odkazovat na „skupinku nadšenců s jedním nebo dvěma chameleony, kteří již ví o chameleonech úplně všechno“. To by bylo zcela kontraproduktivní.

Soe

12.3.2022 07:03
Soe

XXX.XXX.160.146

Předposlední verze čekám na reflektor a síť do dveří+Potos dozadu

Je sám i když do budoucna bych se chtěl pokusit a mladé

Mohu nechat to UVB 10 aspoň toho půl roku... ? Je to moc zle?

A paní od které jsem porizoval semnou již ukončila veškerou komunikaci....

Mám obavy že chamik může dokonce pocházet od sourozeneckých rodičů je to velký problém? I když se dusovala že Paní šlo zjevně jen o prodej...

12.3.2022 16:22
Jiří5

XXX.XXX.231.160

Rozhodnete-li se pro určitý způsob nebo styl chovu, bylo by vhodné dodržet rady do důsledku. Nehledě na případný nesouhlas oponentů, jako jsem třeba já. Jinak se k prokazatelným výsledkům nedopracujete. Když tedy panují obavy z poškození zvířete UVB zářením, vyměňte stávající zdroj za odpovídající pokynům.
Co se týká teploty lineární zářivky, tak záleží na tom kde se jí dotýkáte. Na libovolném konci ruku pravděpodobně neudržíte, blíže ke středu však ano. Myslím si proto že se obava o riziko popálení netýkala tepelného poškození ale poškození způsobeného UVB zářením.
Negativní důsledky inbreedingu jsou všeobecně známy. Přesto že se při cíleném šlechtění využívá pro upevnění žádoucích vlastností tak v tomto případě se zřejmě o tak sofistikovaný přístup jednat nebude.

Soe

12.3.2022 18:29
Soe

XXX.XXX.160.146

Již mám vše venku ... Víz poslední foto je normální že se dnes svlékl celý až na ocas? A následně svou kůži snědl... Cvrčků má neomezene hlady to asi nebylo znamená to pozření kůže něco?

14.3.2022 08:36
Jiří5

XXX.XXX.231.163

" Již mám vše venku"
jo jo, to se nedá přehlédnout. V této souvislosti mě napadá, zejména tehdy pokud se jak uvádíte chcete v budoucnu zabývat rozmnožováním chameleonů, pořiďte si toto : Měřič UV záření VOLTCRAFT UV-500, VC-8330305, měření UVA i UVB záření. Potom už stačí nastudovat faktickou potřebu daného druhu a máte po problému, nemusíte spoléhat na to co kdo povídá. Vzhledem k tomu že chovám vesměs zvířata náročná na oba druhy záření tak měřák používám a pro základní orientaci vyhovuje, dokonce i cena není nijak závratná cca. 5000,- Kč.

"je normální že se dnes svlékl celý až na ocas? A následně svou kůži snědl..."
Ještěři se nesvlékají v jednom kuse a najednou, tak jako např. hadi. Přibližně do pěti dnů by měl být chameleon kompletně svlečen ale po částech. Obvykle začíná hlava, trup, končetiny, ocas. Pozření svlečky neznamená nic co by vás muselo zajímat, hladem to není. Stává se to.

Soe

16.3.2022 21:07
Soe

XXX.XXX.160.146

Neexistuje nějaká levnější ale stále kvalitní alternativa k setu arcadia T5 UVB 6% ?
Ptám se pro případ realizací více terárií

A co říkáte na arcadia led jungle bar
A stejná otázka existuje levnější alternativa ?

17.3.2022 10:14
Jiří5

XXX.XXX.231.163

Jistě, existuje. V obou vámi uvedených případech jde o set. Takže kupujete včetně svítidla, které tvoří podstatnou část ceny. Cena samotné zářivky podobné kvality, délky a výkonu se liší cca o sto, stopadesát Kč. Obvykle okolo 500,- Kč. Je tedy výhodnější investovat do té nejkvalitnější. Ostatní si můžete sestavit sám. Předřadník od 200,- do 600,- , dražší je elektronický (vyplatí se). 2x patice nasunovací á 100,- kus. Síťový vypínač, zásuvku + nějaký ten kabel a je to. U výběru předřadníku je třeba zohlednit skutečný výkon a typ zářivky a u patic typ T5/T8. Rozhodně však doporučuji se do akce nepouštět pokud se v této problematice nepohybujete profesně, nebo alespoň se v ní dostatečně neorientujete.
Druhý případ je podobný, tam navíc jde o poměrně nový typ letek takže se vám budou špatně shánět. Dají se sice nahradit tak že se prostřídají s červenými a modrými letkami ale v takovém případě je kvalita zcela jinde. Také je třeba zohlednit že ani originál, přes své kvality nesvítí v UV spektru takže jej lze považovat za doplňkový. Nebo lépe, ne jediný.

Soe

17.3.2022 15:09
Soe

XXX.XXX.46.225

Nezmínil jste reflektor a již atakuji cenu setu já jen jestli byjste neporadil nějaký terraristicky figl ,-) jak ušetřit v tom případě co se týče UVB a plného Spectra asi bude nejekonomičtější koupít 1200mm trubice a umístit 2 terária vedle sebe bohužel jsem vlastníkem vyhlášky 50/8 a terárium už mi posilují i vrchní ventilatorky jedoucí na Starou nabíječku :D

17.3.2022 16:47
Jiří5

XXX.XXX.231.163

V takovém případě nechápu na co se vlastně ptáte. Podomácku zapojená zářivka + nutné investice okolo musíte mít v malíčku, to bych předpokládal že spíš poradíte vy. A co se týká teraristické finty v souvislosti s UVB/UVA tak platí, buď předmětné záření v optimální intenzitě je a nebo není to je celé, žádná finta nepomůže. Vychazi-li vám cenově výhodné natáhnout zářivku přes dvě terka, zkuste uvidíte zda to bude vyhovovat.

17.3.2022 17:05
Dasvo

XXX.XXX.101.144

Soe napsal(a):
Neexistuje nějaká levnější ale stále kvalitní alternativa k setu arcadia T5 UVB 6% ?
Ptám se pro případ realizací více terárií

A co říkáte na arcadia led jungle bar
A stejná otázka existuje levnější alternativa ?

Nehledejte levné náhražky! Chcete se tomu věnovat na úrovni, chcete chovat, tak nešetřete na základních věcech.
Když se podíváte třeba na Terraleon, můžete pořídit set UVB a plnospektra za solidní ceny. Pokud nejste fakt zkušený a honěný v těchto věcech, nedokážete to kvalitně doma zflikovat na koleně za míň.
Jedno dlouhé těleso pro více terárií se běžně používá. Na tom nevidím nic divného.
Co se týká LED Jungle, je sice prodáváno jako plnospektrum, ale plnospektrálnímu světlu zcela neodpovídá. Svítí parádně, krásně tera prosvětlí a zvířata se pod ním pěkně vybarvují a dobře žerou. Nicméně - jak píše pan Jiří - není to plnohodnotný zdroj. Jako doplňkové světlo se dá určitě doporučit. Je to ale věc zbytná, pokud počítáte každou korunu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík