Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.52
Zdravím, o nakládání vajec se tady (a nejen tady) už napsalo mraky, co ale zajímá mě: někdo uvádí, že se bílek šlehat dá, jiný, že ani náhodou. Napadlo mě, zda rozdíl není jen v rukách:-))), ale v přípravku na naložení. Bohužel se mi na netu nedaří najít složení komerčně vyráběných přípravků na nakládání vajec (Vajco, Vajo) a ani jej nemám po ruce, tak nevím, zda je to také křemičitan sodný, jehož vodní roztok je vodní sklo, nebo jde spíš o variaci na téma "Vápno" (což tipuju).
Vážení, kdo kdy zkoušel šlehat konzervovaná vejce, prosím uveďte svou zkušenost (prosím svou, ne že se to traduje v rodině po desetiletí :-))) a V ČEM byla vejce naložená (případně jak dlouho, plus mínus).
Bohužel osobní zkušenost nepřidám, doma jsme měli vejce v obrovské bedně s pšenici, vydržela do jara, ale nešlehala se, myslím, že to máma ani nezkoušela - já jsem byla prcek na to, aby mě to zajímalo. Vařili jsme je natvrdo v pohodě, to jsem si jistá, chuť už nevím, ale vypadala normálně.
A malý poddotaz: u vodního skla je v návodu "čerstvá omytá vejce vložíme do láhve a zalijeme roztokem...blabla". FAKT? Fakt vejce omýváte vodou :-O? Přijde mi to jako pěkná blbost, osobně bych tam dala tak možná na sucho otřená, ale velmi čistá vejce bez známek zašpinění, u kterých by otírání na sucho mělo stejně spíš "aby se neřeklo" charakter :-).
Díky za odpovědi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.1
Ja som si ho kúpila minulý týždeň: vodný roztok kremičitanu sodného 34-38%. Nemám s ním ešte skúsenosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.242
Mamka je dávala nejdřív do vody,aby viděla případné praskliny,ne kvůli mytí.víc si bohužel nepamatuji.Jo vždy ještě říkala,že se nemají nakládat vajíčka,když kvetou pampelišky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.71
Nakládám vejce v září a říjnu, když mám přebytky a to do VAJA. Používám je na Vánoce na pečení cukroví, pokud slepice přestanou v tuto dobu snášet. Pokud ne, používám do buchet až do jara. Šlehám bez problémů krásný bílek do tuha. U těchto nakládaných vajec je jen třeba dát velký pozor při oddělování bílků od žloutku před šleháním. Bílek není tak přesně oddělen konzistencí od žloutku, je jakoby řidší a rád se smíchá se žloutkem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120
Nakládám do vápna, také touto dobou, šlehám bez problémů několikaměsíční vejce. E.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.223
Dávám do vodního skla. Před vložením do lahve je mám v míse s vodou. Jednak jsou vždy špinavá - objeví se až po namočení, jednak se může přimíchat starší a to má tendenci se ve vodě stavět na svislo, ty vyřazuji z nakládání. Jdou šlehat tak do dvou měsíců, ale já je používám celé, i piškot dělám z celých, znáte recept - na 2 vejce 7 dkg. cukru a 7 dkg mouky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nakládám vejce v září a říjnu, když mám přebytky a to do VAJA. Používám je na Vánoce na pečení cukroví, pokud slepice přestanou v tuto dobu snášet. Pokud ne, používám do buchet až do jara. Šlehám bez problémů krásný bílek do tuha. U těchto nakládaných vajec je jen třeba dát velký pozor při oddělování bílků od žloutku před šleháním. Bílek není tak přesně oddělen konzistencí od žloutku, je jakoby řidší a rád se smíchá se žloutkem.
Ještě dodávám - samozřejmě umývám vlažnou vodou před naložením. Slepičáky mít nakládané nemusím. Vejce se nemá umývat, pokud ho dáte po snesení do chladu na rychlou spotřebu, má nějaký vlastní ochranný film na povrchu skořápky a ten prodlužuje trvanlivost vajec. Při nakládaní tento důvod postrádá smysl a přece jenom - je to stejná díra, kterou kadí slepičáky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.52
No, já v kurníku vybírám každý týden, max. 10 dní, včetně výměny podestýlky ve snáškových hnízdech (tam dle potřeby přihodím něco i častěji), takže mám vajíčka poměrně čistá (vizuelně, samozřejmě sterilní nejsou:-)). Občas stane nehoda, že jo :-) a skořápka není perfektní, ale takové vejce bych nenakládala. Právě řeším to, jestli konzervační materiál pouze póry ucpává, nebo - než se tak stane, pronikne v určitém množství skořápkou dovnitř - to by měl právě s umytou kutikulou velmi ulehčený prostup. A mimochodem by to taky mělo vliv na šlehatelnost, když už jsme toho:-)
No, buď si najdu ve skriptech velikost molekul používaných konzervantů, nebo na to nepůjdu tak vědecky :-)
Každopádně milé dámy velmi děkuji za názory a zkušenosti, zatím to vypadá na částečné vítězství hydroxidových nálevů. Ale asi mi to nedá a zkusím naložit něco do Vaja (NaOH), něco do vodního skla a až budu mít po nocích prd co na práci, budu si tu cvičně šlehat :-)))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.55.1
Zdravím, tak už mi začali znášať 26týždňové mládky zdr. barneveldky a naložila som vajíčka do vodného skla. Do 1,2 l flaše mi vošlo 26 vajíčok, na vianoce ich uvarím natvrdo a dám do pikantného nálevu
Asi nych vodni sklo dvakrat nepouzivala z hygienickych duvodu..take jsem kdysi nakladala do skla,vapna,Vajo..,ale ta vajicka nebyla tak dobra,jako cerstva..dnes uz nakladat nemusim,slepicky mi snasi celou zimu..ale kamaradka mi poradila,ze vajicka mrazi,oddeli zloutky od bilku,v mnozstvi,ktere je potreba napr.na buchtu a pod.a v plastovych vanickach oddelene zmrazuje..chci to pro zajimavost letos zkusit😀..