Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2015 21:49
jenca

XXX.XXX.161.32

Můžu se zeptat jaký má smysl neuvádět u inzerátu cenu, kterou za daný artikl požaduji? Nemyslím to jako nějakou rýpavou otázku, vždy když chci něco prodat, tak se zamýšlím, jak rychle potřebuji danou věc prodat, jakou pro mne má hodnotu a jaká je cena konkurenčních nabídek na stejný předmět. Podle toho stanovím cenu, kterou do inzerátu uvedu(cena kterou si stanovím je pevná). Nenapadá mě důvod, proč cenu neuvádět. Osobně na inzeráty bez ceny, i když danou věc sháním nereaguji. Přijde mi to, jako zatajovat cenu před kupujícím, což je ale logicky opak toho, co chci(alespoň pokud podávám inzerát já).

7.4.2015 06:49
horal

XXX.XXX.58.226

jenca napsal(a):
Můžu se zeptat jaký má smysl neuvádět u inzerátu cenu, kterou za daný artikl požaduji? Nemyslím to jako nějakou rýpavou otázku, vždy když chci něco prodat, tak se zamýšlím, jak rychle potřebuji danou věc prodat, jakou pro mne má hodnotu a jaká je cena konkurenčních nabídek na stejný předmět. Podle toho stanovím cenu, kterou do inzerátu uvedu(cena kterou si stanovím je pevná). Nenapadá mě důvod, proč cenu neuvádět. Osobně na inzeráty bez ceny, i když danou věc sháním nereaguji. Přijde mi to, jako zatajovat cenu před kupujícím, což je ale logicky opak toho, co chci(alespoň pokud podávám inzerát já).

Mám na tohle téma stejný názor.

7.4.2015 07:44
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Podle mne je to chytristika ze strany prodávajícího, mnohdy z neznalosti zájemce nabídne více, než prodávající předpokládal, on dobře prodal, a přitom nevypadá jako zloděj.cenu přece zájemce nabídl sám.pokud zájemce nabídne méně než měl prodávající svojí představu, tak neprodá.to je zřejmě účel ceny dohodou.ve většině případů potom zájemce zjistí, že přeplatil.a když je zájemců více, prodávající čeká, kdo nabídne nejvíce.pak je to něco na způsob dražby.a kor, když je to zboží, které zrovna frčí.

Ne-chovatel

7.4.2015 11:29
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

To je blbost. Já tedy příliš neinzeruji, většinou nabízím kolemjdoucím. Ale cenu mnohdy stanovím i podle člověka.

Chci se něčeho zbavit a je mi líto to vyhodit. Přijde vychcánek co chce na mé věci vydělat tak ho v extrémním případě pošlu do háje a nic mu neprodám. Příjde někdo kdo má hluboko do kapsy, ale komu by věc byla k užitku má opět v extrémním případě šanci dostat nabízenou věc zdarma.

A mezi těmito dvěma extrémy je spousta stavů. Není v tom vůbec žádná "chytristika", jste jen paranoidními produkty dnešní společnosti a morálky kterou by ráda aby přijali všichni.

P.S.
Vemte si kolik rad tu dáváte zdarma, mnohdy hodnotných. I ten člověk co se zeptá, ať na danou věc nebo radu musí projevit určitou dávku odvahy či odhodlání. Jedni jsou hovada co zjistili že když se zeptají a budou chtít vše zdarma tak občas uspějí, jiní musí bojovat se svým nezrdavě naučeným způsobem chování, že se snaží něco získat zdarma...

Prostě, i takový je náš svět. proč si myslíte že stanovit cenu dohodou je problém. Problém to může být například tehdy, pokud byste se kvůli každé sebemenší věci museli dotazovat na podrobnosti a cenu a bylo to nadmíru obtěžující nebo finančně či savě náročné. Například. a ani to neplatí pro každého (pravda, například vychcánky hledající jakoukoli možnost "přivýdělku").

7.4.2015 13:04
bronda

XXX.XXX.98.84

Pokud někdo podá inzerát, pak by měl do textu jasně uvést svoji představu o ceně. Stejně tak, pokud se prodávajícího zeptám, co za to chce, očekávám jasnou odpověď a ne otázku "co nabízíte?". Cenu musí stanovit prodávající, nikoliv kupující. Nejsme na tureckém tržišti a není v naší kultuře zvyklostí dohadovat se o ceně. Osobně rovněž nabídky ke koupi, kde není uvedena cena přeskakuji a to nejen nabídky chovatelské (stejně tak se mi nelíbí např. u nemovitostí informace... cena je v RK). Nesouhlasím s tím, že cenu by měl prodávající určovat až podle toho na kolik ocení peněženku kupujícího. Vidím v tom jen chytračení a "vychcanost".

7.4.2015 17:42
ovecka

XXX.XXX.203.146

Podle mého je to věc názoru. Já například inzeruji několik plemen a cena se odvíjí od toho, zda si vejce kupující odveze nebo je chce poslat a také, jaké množství jich odebere. Pokud bych měla vypsat všechny možnosti, tak se v tom nikdo nevyzná. Je to věc názoru a důvěry. Většinou se s kupujícím dohodnu k spokojenosti obou stran. Žádná chytristika ani nic dalšího v tom není. Pokud je to možné cenu uvedu. Dana.

7.4.2015 17:42
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Tiež si myslím, že keď niečo inzerujem, tak mám predstavu, čo za to chcem. Preto by mala byť cena súčasťou inzerátu. Je už len na záujemcovi, či sa mu to zdá veľa, alebo prijateľné. Ak je tam cena "dohodou" už to nevzbudzuje doveru a často sú to zbytočne vyhodené peniaze na telefonát, aby som zistil, že predávajúci chce priveľa.

Čo sa týka poradenia v chovateľstve /aj tu na Ifaune/ tak rady som dával vždy zadarmo, podľa najlepšieho vedomia a svedomia...Mám dobrý pocit, pokiaľ niekomu svojou skúsenosťou pomožem, aby príp. neurobil tie chyby, čo ja kedysi.

7.4.2015 18:03
tereza.128

XXX.XXX.32.213

peter z bratislavy napsal(a):
Tiež si myslím, že keď niečo inzerujem, tak mám predstavu, čo za to chcem. Preto by mala byť cena súčasťou inzerátu. Je už len na záujemcovi, či sa mu to zdá veľa, alebo prijateľné. Ak je tam cena "dohodou" už to nevzbudzuje doveru a často sú to zbytočne vyhodené peniaze na telefonát, aby som zistil, že predávajúci chce priveľa.

Čo sa týka poradenia v chovateľstve /aj tu na Ifaune/ tak rady som dával vždy zadarmo, podľa najlepšieho vedomia a svedomia...Mám dobrý pocit, pokiaľ niekomu svojou skúsenosťou pomožem, aby príp. neurobil tie chyby, čo ja kedysi.

Naprostý souhlas a palec nahoru.

7.4.2015 21:46
jenca

XXX.XXX.161.32

Tak sem si ujasnil, že v tom nějaký smysl není. Mám stejný názor, jako většina. Jediný rozumný argument pro "cenu dohodou" mi přišel od "Ovečky" (za určitých okolností a při hodně široké nabídce a mnoha způsobech předání může být jednodušší napsat, ať si zájemce zavolá o cenu pro svůj konkrétní případ). Ještě mi dnes kolega v práci říkal, že podle něj, cenu lidi na vesnici někdy neuvádějí, aby to náhodou neobjevili sousedé a nepomluvili je, jak přemršťěnou cenu za své zvíře nebo výrobek chtějí. To mi případá sice možné, ale z mého pohledu nesmyslné. Naopak, když inzeruji doufám, že můj inzerát i s cenou přečte co nejvíce lidí, aby se našel někdo komu cena vyhovuje. Taky pokud člověk pravdivě uvádí co a v jakém stavu prodává, tak mě cena(jakkoliv vysoká) nepohoršuje. Nabízet přece můžu i rohlík za 100 Kč vytočí mě to, až jakmile prodávající začne uvádět, že rohlík je z pšenice co se našla v egyptských pyramidách a léčí rakovinu nebo že ten holub sice kokrhá ale je z rodičů od špičkového chovatele, takže je to v pořádku a je tak drahý protože je to nový ráz u kterého se podařil vyšlechtit hřeben a ostruhy.

8.4.2015 12:48
horal

XXX.XXX.58.226

Prodej ze dvora
vajíčka domácí s bílou a hnědou skořápkou
Vlaška koroptví, Forverka, Šumavanka
S M L XL
Skupina „1“ 2,50 Kč 3,00 Kč 3,50 Kč 4,00 Kč

S, velikost: malá, hmotnost: do 53 gramů
M, velikost: střední, hmotnost: 53 až 63 gramů
L, velikost: velká, hmotnost: 63 až 73 gramů
XL, velikost: velmi velká, hmotnost: nad 73 gramů

„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství BIO
„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
„3“ – vejce nosnic v klecích

Po domluvě lze vylíhnout i kuřata.

Prodej králiků.
Králik stažený vyvržený s hlavou 130 Kč za kg.
Králik stažený vyvržený bez hlavy 140 Kč za kg.
Králik živý 80 Kč za kg.

Tento údaj mám na na lístkách který vkládám do krabičky s vejci nebo do igelitky s králikem. Z druhé strany mívám kontaktní údaje a tabulku na králiky -váha-ks-cena. Tím si dělám vlastně reklamu a kdybych měnil cenu podle toho jak se mi kdo líbí asi bych jen málokdy sehnal nového zákazníka. Já jsem stanovil nějaké pravidla a tak je musím také i sám dodržovat. Je mi jedno jestli kupující to zkonzumuje sám a nebo to dál prodá, nezávidím mu to, je hold šikovný. A rady zadarmo. Někdo si někde přečetl že know how je dnes nejdražší artikl a tak má každého kdo se na něco zeptá za vychcánka. Jenomže takovéhle portály a diskuse jsou od toho aby si chovatelé vzájemně předávali zkušenosti a pstřehy ze svého chovu. Naopak za vychcánky považuji ty lidi kteří do inzerátu napíší cena dohodou. Jestliže chtějí cenou pohybovat bylo by dobré napsat alespoň cenu k jednání, ale i to jenom v případě že sní bude ochoten jít dolu.

Ne-chovatel

8.4.2015 13:04
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.205

1) Proč je králík bez hlavy dražší než s hlavou?

2) U nás by nikdo za vajíčka nedal více jak 3 Kč, všichni přitom produkujeme prakticky jen XL-ka z volného výběhu a většinou i v neuznané BIO kvalitě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2015 13:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne-chovatel napsal(a):

2) U nás by nikdo za vajíčka nedal více jak 3 Kč, všichni přitom produkujeme prakticky jen XL-ka z volného výběhu a většinou i v neuznané BIO kvalitě.

Bez hlavy proto že je tam práce spojená z odřezáním hlavy a následovná likvidace neprodané hlavy třeba do kafilérky atd.
A cena vajec?-to přece opravdu záleží na prodávajícím jakou si stanový cenu a na kupujícím který ji buď akceptuje a nebo ne-ale aspoň udá pevnou cenu.Míra.

Ne-chovatel

8.4.2015 14:10
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

Jako donucovací prostředek pro odběr všeho (i hlavy králíka) dobré. Neumím si ale představit, že by to aplikoval normální drobnochovatel, který nemá králíky vyloženě pro zisk.
A já osobně bych nenakoupil ani u drobnochovatele, který dává zrní namísto trávy.

Pokud by takový podnikatel chtěl opravdu vydělat, tak ať na hlavách nechává oči a tvrdí lidem, že to tak musí být (i hlava se má prý nechávat aby nedošlo k záměně za kočku, snad je to pravda). Lidi nesnáší stažené králičí hlavy s očima.

Pak už stačí jen najít místo kafilérky (tedy je opět vidět, že musí jít o podnikatele aby mu to stálo za to) odběratele těch hlav. Normální člověk/rodina prostě o víkendu uvaří o dvě hlavy více a obere je, každá hlava navíc dobrá.

Co se týká vajec, tak také nikdo neprodukujeme vajíčka vyloženě na zisk. Nevyplácí se to. Produkujeme jen pro sebe a svou rodinu, prodáváme jen výjmečně když jsou přebytky. A to jsem už i zvažoval začít opět nakládat do vápna na zimu. Mně osobně vajíčka nezaplatí ani žrádlo pro drůbež na zimu. Když vezmu v úvahu kvalitu vlastních vajec a co vše si musím koupit jiného (jako jídlo) když ta vejce nesním, říkám si že musím být padlý na hlavu že vůbec někomu nějaká dávám. Taková husí vejce, za dvacku, bych neudal vůbec.

8.4.2015 14:44
bronda

XXX.XXX.98.84

Ne-chovatel napsal(a):

1) Je hodně lidí (přesněji ženských), kteří hlavu nesnáší. Proto pokud prodávám bez hlavy, jsem na tom hůře a cena zbytku je nutně vyšší, aby se to vyrovnalo. Zcela jistě bych ale hlavy nevozil do kafilérky. Když nevařím polévku pro sebe, tak hlavu uvařím a oberu psovi. Nebo je tu kotel.

2) Každé zboží si najde svého kupce. Proč prodávat vejce za 3 Kč, když je tam mnohem více vaječné hmoty a jsou domácí? I v supermarketu naleznete BIO vejce za 4-5 Kč.

Ne-chovatel

8.4.2015 16:56
Ne-chovatel

XXX.XXX.251.112

Koupil jsem například násadová vejce za předem známou cenu. Kdybych ale věděl jak je dotyčný zabalí (přes 30% rozbitých) a že mají skoro o polovinu slabší skořápku než moje tak jsem je nekoupil vůbec.

Podle toho jak vypadá zárodečný terčík (zatím jen na dvou rozbitých vejcích) bych řekl, že ta zkoumaná jsou neoplodněná. Nemusí to ale být pravda, kroužek je přece jen o něco výraznější než u mých neoplodněných, nicméně je blízko u středu a vůbec například neodpovídá fotografii vajec která tu zanechal pan Jenča.

To nehovořím o tom, že jsem objednávku modifikoval, což dotyčný sice potvrdil že bere navědomí, nicméně se nestalo.

Podle mne není ani tak problém s cenou (dohodou či nedohodou) jako na možnosti jednat, vidět zboží (nedohodnete se po telefonu skoro na ničem, ani fotoaparát mnohdy nepomůže) a dohodnout se na podrobnostech.

V uvedeném příkladu jsem prostě vsadil a zvolil způsob. Kdybych se zajel osobně podívat, možná jsem koupil za víc, nebo také nic. Rizika by se změnila, moje spokojenost i cena kterou zaplatím také. V konečném stádiu budu ale hodnotil stejně, úspěch nebo neúspěch za nějakou konečnou cenu, práci, čas.

P.S.
Pokud se k terčíku někdo vyjádříte budu rád. Jsou to husí vejce (z 25 a 26 března, husa řekněme brojlerová - tedy neznámá, hmotnost vajec 180g, housera údajně 6 kg) v půl litrovém hrnku.

8.4.2015 17:40
dkup

XXX.XXX.214.34

bronda napsal(a):
1) Je hodně lidí (přesněji ženských), kteří hlavu nesnáší. Proto pokud prodávám bez hlavy, jsem na tom hůře a cena zbytku je nutně vyšší, aby se to vyrovnalo. Zcela jistě bych ale hlavy nevozil do kafilérky. Když nevařím polévku pro sebe, tak hlavu uvařím a oberu psovi. Nebo je tu kotel.

2) Každé zboží si najde svého kupce. Proč prodávat vejce za 3 Kč, když je tam mnohem více vaječné hmoty a jsou domácí? I v supermarketu naleznete BIO vejce za 4-5 Kč.

Co máte proti králičí hlavě? To je lahůdka - tváře, jazýček i mozeček! (a to jsem ženská smajlík ).

8.4.2015 18:52
bronda

XXX.XXX.98.84

dkup napsal(a):
Co máte proti králičí hlavě? To je lahůdka - tváře, jazýček i mozeček! (a to jsem ženská smajlík ).

Já proti hlavě nemám nic, ale ta moje ji např. nejí a do polívky by ji nedala (stejně jako kapří hlavu). A pokud prodávám, tak lidi kupují i s hlavou a ženský to chtějí často bez hlavy.
P.S. To byl jen žert - abych popíchnul chovatelky.

8.4.2015 18:59
katka83

XXX.XXX.118.10

Ja si myslím že cenu dohodou dá človek ktorý jednoducho rád jedná. Mne keď je niekto sympatický alebo urobí dobrý dojem dojednám cenu nižšiu alebo dám zľavu. Ja osobne keď niečo kupujem tiež jednám. Väčšinou sa na cene ľudia stretnú niekde uprostred a každý je spokojný.

8.4.2015 20:40
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Fuj králičí hlava. A ty oči. Brrr. Jako dítě jsem musela držet háky a vypomáhat, když mamka stahovala králíky. Doteď nechápu, jak jsem to mohla zvládnout.
A jinak cena dohodou je podle mě normální. Prostě si zavolám, za kolik prodávají. Jestli je třeba množstevní sleva. Jestli se cena změní, když vezmu za delší dobu. Já v tom problém nevidím. A vůbec se nedivím, že někdo nesděluje cenu. Protože lidi jsou závistiví, a pak člověku závidí, že se na tom napakoval. A ještě mi přijde, že když někdo prodává pod obvyklou cenu, tak se na něj naopak ostatní zlobí, že jim kazí cenu. Stačí si přečíst diskuse tady na ifauně ať už jde o jehňata nebo o štěňata...

8.4.2015 23:22
horal

XXX.XXX.58.226

Oči na hlavě nenechávám, ale je vyříznu tak jako plíce. Je spousta zákazníků kteří hlavu pžadují tak proto dvojí cena. Když si to propočítáte tak zjistíte že všechny ty ceny se odvíjí od 80Kč za kg živé váhy. U vajíček je to zase tak, když jsem prodával za jednotnou cenu 2 Kč někomu se nelíbylo že některé vajíčka jsou malé. Proto jsem udělal cenník a zákazník si může vybrat. U nás v obchodě se prodávají vajíčka z klecového odchovu "3" za 3,30 Kč. Jsou to eM-ka ale na hranici eS-ka, já mám M za 3 Kč a jsou z vlného výběhu "1". Jasně v marketech se prodávají i pod 2 Kč. Dost lidí už ale nakupuje domácí kvalitu a hlavně když ví co za to. Tady jsme u toho o čem tohle vlákno je, jestli udávat nebo neudávat cenu.

Ne-chovatel

9.4.2015 20:37
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Mě pane Jenča, ohledně ceny dohodou, napadla ještě jedna věc.

Sice inzeruji minimálně, ale dovedu si představit, že někdo (vás asi zajímá drůbež, tak u ní zůstaňme) opravdu nebude vědět jakou nastavit cenu. Když už cenu jednou zadá, tak se mu bude těžko modifikovat (předpokládám buďto jednorázovou inzerci která vyjde například v několika číslech inzertních novin, nebo i na webu kde nepůjde modifikovat inzerát - nemám s touto inzercí zkušenosti), a jak pak nastaví nižší cenu když opravdu přestřelí a zájem nebude žádný? Zadávat nový inzerát, platit za něj, všem vysvětlovat proč existují dva a že ten původní už neplatí?

Další co mne napadlo, že drůbež vám stárne. To co prodáte až za měsíc od podání inzerátu budete možná chtít jinak ohodnotit. Bežně se to děje a cena se vždy stanovuje okamžitá.
Mnoho přeprodejců, ale i chovatelů, například mají stabilní inzeráty s uvedeným sortimentem a orientační cenou s kterou uvažují při určitých nákladech a stáří drůbeže. kolikrát tu cenu nelze nazvat ani orientační. Nákup drůbeže či krmiva jinde, starší či mladší drůbež,...

Podle mne k jednání mezi kupujícím a prodávajícím stejně musí dojít, takže zjištění ceny mi nepříjde jako nic mimořádného.
Jenže. Já žiji ve světě kde výběr je malý. Pokud někdo žije ve světě s obrovským výběrem, chce nakupovat za co nejnižší cenu a stylem výběr z katalogu a objednávka...

Přidejte reakci

Přidat smajlík