Tis červený ve výběhu slepic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2015 13:59
Fogls

XXX.XXX.215.239

Dobrý den,
dovolím si založit ještě jedno téma než se pustím do realizace kurníku a výběhu.
Kurník jsem tu již konzultoval a u realizace přihlédnu k rádám z diskuze.

Nyní bych využil vaše názory na výběh. Nyní kde jsem zamýšlel kurník + výběh je záhon ve krerém jsou zasazeny dva Tisy červené a podél plotu Túje. Měl jsem za to, že by to pro slepice mohlo být dobré útočiště, pod stromy budou mít stín. Nyní jsem se ale dočetl na těchto stránkách : "http://botanika.wendys.cz/kytky/K510.php";, že Tis je jedovatý i pro drůběž. Na Wiki jsem dohledal ze zvířat pouze koně a skot.
V první řad mi jde o ty Tisy - máte někdo zkušenost, že ho slepice ožírají a tím by se otrávily? Napadlo mě ořezat spodní větve aby nemohly ožírat jehličí, ale nevím jak by se zachovaly k oschlému co spadne ze stromu?
Druhý dotaz na Túje - myslíte si, že jim slepice budou vyhrabávat kořeny? Přeci jen Túje nemají kořeny nějak extra hluboko, tak aby mi je slípky nezmrzačily.
Všem děkuji za vaše názory a zkušenosti.

Ne-chovatel

8.5.2015 08:06
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Já mám ve výběhu pro slepice i husy tis, ale samce - nemají plody (tisy jen kvetou).

Myslím, že je trochu slepice ožraly i husy, jen pár jehliček, ale neotrávili se. Dirmany mi ožraly mnohem více a také se neotrávili. Mají pro jedovaté rostliny cit, a vždy to skončilo nanejvýše průjmem (tak jsem průjmy z neznámého zhodnotil já a následně našel třeba okousaný durman).

Také jsem byl před jedovatými rostlinami varován, ale vždy na mne jen pokřikovali plašouni bez vlastních zkušeností. Moje zkušenost s mojí drůbeží je, že (alespoň ta moje) drůbež má vlastní hlavu a neotráví se.
Z rostlin, když je ještě málo trávy na pastvě, nebo i později pro zpestření (ve výběhu a na pastvě jim spousta druhů neroste) jim z venku nosím i spoustu vyloženě jedovatých rostlin (hlavně vlaštovičník a bolehlav) či spoustu rostlin které by lidé v určitém množství považovali za nebezpečné (například na srdce)... Nikdy nevíš z čeho to vajíčko je a proč tvá slepička tak krásně prosperuje, nechej to na nich.

8.5.2015 08:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

U nás si vyhrabaly důlek u buxusu, u rododendronu...kde je napadne...

Ne-chovatel

8.5.2015 09:24
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Jinak u těch tisů hrabou jak hraboši, stejně tak u jalovce, občas musím naházet i hlínu zpět. To jen poznámka kvůli obavě o túje.

Je to ale opravdu dobré útočiště. Jak před nepřízní počasí, sluncem, tak jistě i létajícími dravci. Jiný druh tůjí (mají jméno nemohu si teď vzpomenout, rostou velmi pomalu, jde o takové velké bonsaje) mi tu zase tvoří takové nízké střechy, perfektní přístřešek na přesden, keře lze v části v jaké potřebujete otevřít abyste do nich viděl a mohl tam případně i lézt, možná vám tam totiž budou chtít i přespat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2015 20:01

Dobrý den, mám tři tisy ve výběhu u slepic. O jeho jedovatosti jsem také četl a proto jsem měl vždy obavy, aby se slepice nepustily do těch červených plodů, které na tisech koncem léta dozrávají. Pokud pominu jeden případ, kdy jsem měl na otravu u jedné slepice podezření - slepice byla apatická, jaksi "úplně mimo", tak nikdy se vlastně nikdy nic slepicím nestalo, i když v tisech hrabaly. A ta jedna se do druhého dne úplně spravila, takže si myslím, že to asi otrava tisem nebyla. Já bych se tisů ve výběhu nebál. A mezi thuje moje sůlepice také lezou a v teplých dnech se pod nimi ukrývají před sluncem. Ovšem díry pro popelení si pod thujemi vyhrabávají.
malgrat.

10.5.2015 21:30
Fogls

XXX.XXX.215.239

Dobrý den,
všem děkuji za vyjádření vlastních zkušeností.
Nebudu to tedy řešit a udělám to jak jsem měl původně v plánu. Kdybych to musel přemístit, musel bych udělat kurník úplně jinak, což se mi nechce smajlík
Ještě jednou díky.

12.5.2015 06:04
jenca

XXX.XXX.161.27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, mám tři tisy ve výběhu u slepic. O jeho jedovatosti jsem také četl a proto jsem měl vždy obavy, aby se slepice nepustily do těch červených plodů, které na tisech koncem léta dozrávají. Pokud pominu jeden případ, kdy jsem měl na otravu u jedné slepice podezření - slepice byla apatická, jaksi "úplně mimo", tak nikdy se vlastně nikdy nic slepicím nestalo, i když v tisech hrabaly. A ta jedna se do druhého dne úplně spravila, takže si myslím, že to asi otrava tisem nebyla. Já bych se tisů ve výběhu nebál. A mezi thuje moje sůlepice také lezou a v teplých dnech se pod nimi ukrývají před sluncem. Ovšem díry pro popelení si pod thujemi vyhrabávají.
malgrat.

Jen doplnění diskuse, zrovna ty červené plody tisu jedovaté nejsou, je to na rostlině jediná nejedovatá část. Pokud budete vyplivovat semínka, můžete je klidně konzumovat. Sám je jím běžně, jsou hodně sladké(asi jako švestka durancie), konzistence dužniny je slizovitá. Dá se z nich vyrábět i nějaký destilát ale název už jsem zapomněl.

12.5.2015 06:12
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě zdůrazním, abych někoho neotrávil jedlé jsou jen červené kalíšky semeno uvnitř plodu je už při rozkousnutí smrtelně jedovaté.

Ne-chovatel

13.5.2015 01:08
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

To s těmi nejedovatými plody je pravda. Ale například já jsem uváděl, že mám jen samce tisů spíše z jiného důvodu. Podle mne je totiž plod pro ně velké lákadlo... jednou zobnou do plodu, podruhé do jehličí, na jaře možná vyzkouší květ/pyl (pokud tedy samice kvete podobně jako samec, což nevím). Myslím, že je lákaly i ty čerstvé přírustky, jasně zelené konce větviček (otravu jsem nezaznamenal).

Nemá někdo zkušenost s ricinou, nechají ji na pokoji? Obávám se, že to by po okoštování zvířátka nerozchodila.

Ne-chovatel

13.5.2015 01:15
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

A to by mne ještě zajímalo, zda někomu slepice tu bobuli tisu sezobla a jak to dopadlo. Myslím, že ve většině případů projde v celku (vlastní semeno se nenaruší) aniž by jí ublížila, otrávila ji.

P.S.
Když mi husy i slepice ožíraly durmany, tak jsem uvažoval zda ten jed nějak neneutralizují, například jiným žrádlem, rostlinou, kterou mají k dispozici. Docela jim chutnal.

Letos mi jdou husy po píchajícím agave (snad to píši správně), mají prostě divné choutky. Někdy stačí dát něco mimo jejich dosah a mají o zábavu/zlobení postaráno, kdybych jim to předhodil ke žrádlu, ani si toho nevšimnou.

13.5.2015 13:49
Fogls

XXX.XXX.215.239

Já tam právě mám samce i samici tisu. Šlo mi spíše o to jehličí, případně zda oštipujou kůru. Ty červené "plody" vím, že jsou nejedované až na semena. Když to konzumují ptáci a tím vlastně roznášejí semena tisu do "světa", bral jsem že i slepicím ty plody neublíži. Snad nejsou tak šikovné aby rozkousávali semeno uvnitř smajlík

10.2.2018 09:45
Cima

XXX.XXX.244.117

Mām tis asi 10ti letý cca 3 m. vysoký kterýž na zahradě zakořenil jako polétavý (semeno) s parku. Nevím co je to za druh ale nikdy jsem na něm neviděla červené bobulky. Ani v parku. Dočetla jsem se na netu že tisy jsou jedovaté úplně celé a že to lze poznat i tak, že pod nima nikdy nic nevyroste, jelikož propouští s kořenů i do půdy. Moje slepice si teť pod ním udělaly popeliště a při popeleni zobou i hlìnu kolem sebe. Nemohou se otrāvit s tè kontaminované hlìny? Trochu se bojím.

10.2.2018 09:53

Ne, nemohou.

IvetaP

30.12.2022 10:22
IvetaP

XXX.XXX.172.36

Narazila jsem na tuto diskusi. Také jsem hledala informace o možné jefovatosti tuji pro slepice. Já jsem větvičkami z tuji zakryla rostliny na zimu a slepice mi na nich chodí ozobavat ty malé sisticky. Nebo lezou na kralikarnu a ojidaji je přímo ze stromů nad ní.... Zřejmě jim to výrazně chutná, pouštím je do zahrady a na dvůr, takže mají velký prostor s travnikem i keři. Ve svém vybeho vedle napáječky mají hlavku zeli, kterou jsem jim tam nechala růst, ale vůbec si jí nevsimaji a místo toho chodí na semínka tuji... Tak mě napadlo, jestli neobsahují pro ně něco prospesneho.... Ma někdo zkušenosti?

30.12.2022 19:28
honzapm

XXX.XXX.134.34

Šištice zeravu pro zvířata jedovaté nejsou.
Prospěšné látky - extrakt silic jehličnanů obsahuje např. Emanox.

30.12.2022 21:45
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.198

IvetaP napsal(a):
Narazila jsem na tuto diskusi. Také jsem hledala informace o možné jefovatosti tuji pro slepice. Já jsem větvičkami z tuji zakryla rostliny na zimu a slepice mi na nich chodí ozobavat ty malé sisticky. Nebo lezou na kralikarnu a ojidaji je přímo ze stromů nad ní.... Zřejmě jim to výrazně chutná, pouštím je do zahrady a na dvůr, takže mají velký prostor s travnikem i keři. Ve svém vybeho vedle napáječky mají hlavku zeli, kterou jsem jim tam nechala růst, ale vůbec si jí nevsimaji a místo toho chodí na semínka tuji... Tak mě napadlo, jestli neobsahují pro ně něco prospesneho.... Ma někdo zkušenosti?

Naše zobou i bobule pámelníku, o kterých se tradovalo, že jsou jedovaté. Jinak zerav jako takovej je mírně jedovatej, ale šištice jsou dřevité. Nevím, co by tam hledaly, jestli opravdu semena... kdož ví.
Co pak thuje, ale zelí! Je lepší dát zelí čínské... Ty naše ho zdělají během chvilky. Rovněž krmnou řípu. Naše už se naučily i na červenoslupkou. Dřív upřednostňovaly jen oranžovou. Slepičí lockdown toto umožňuje perfektně vyzkoušet. Tak neváhejte.

30.12.2022 22:17
kaseva

XXX.XXX.155.156

Pámelník, lidově ptačí zob a wiki říká tohle: Bílá semena bsahují houbovitou dužninu, která je oblíbenou potravou ptáků. Pro člověka jsou však jedovaté – obsahují saponiny a alkaloid chelidonin.

30.12.2022 22:55
honzapm

XXX.XXX.134.34

Je vhodné rozlišovat zelí pekingské a zelí čínské.

Šištice zeravu nejspíš zobou ze zvyku, podobně jako polystyren, který jim nic nedá.

31.12.2022 20:21
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.198

kaseva napsal(a):
Pámelník, lidově ptačí zob a wiki říká tohle: Bílá semena bsahují houbovitou dužninu, která je oblíbenou potravou ptáků. Pro člověka jsou však jedovaté – obsahují saponiny a alkaloid chelidonin.

Pámelník není ptačí zob. Ptačí zob je ligustrum vulgare nebo ovalifolium a ty mají plody černé.
Bílá nejsou semena nýbrž plody - bobule. Tak to je trocha na dovzdělání. Jinak saponiny a to ostatní souhlasí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík